armagon 31.01.08, 17:28 Proszę odstawić wszelkie produkty żywościowe z chemicznymi poprawiaczami smaku itd., zdrowa, naturalna zywnosc, mniej cukru (najlepiej słodzić miodem), itd. To może być szkodliwe działanie na układ nerwowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irena001 Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 01.02.08, 02:01 Wiele wskazuje na to, ze problemem Adama i jego rodziny jest niezdiagnozowany i nieleczony Syndrom Aspergera, zaburzenie z kregu autyzmu, ciagle malo znane profesjonalistom w Polsce, a charakteryzujace sie, najogolniej mowiac, zaburzeniami w zakresie interakcji spolecznych oraz komunikacji werbalnej i pozawerbalnej, przywiazaniem do rutyn, stalosci i przewidywalnosci, waskimi, czesto niecodziennymi zainteresowaniami, z ktorych transport jest przykladem wrecz podrecznikowym. Problemy z zachowaniem bywaja wynikiem narastajacej frustracji zwiazanej z rosnaca swiadomoscia wlasnej odmiennosci, braku zrozumienia i wsparcia. Tymczasem nieprzecietna inteligencja osob z ZA i wiedza w wybranym obszarze zainteresowan sa potencjalem, ktory umiejetnie ukierunkowany moze prowadzic do zyciowego sukcesu. Jest wiele powszechnie znanych osob z tym syndromem, ze wymienie tylko Billa Gatesa, tworce potegi Microsoftu. Wracajac do Adama - podobny przypadek zdarzyl sie takze w Melbourne, gdzie mieszkam i w USA, gdzie mlody czlowiek kradl tramwaje, ktorymi jezdzil po miescie niczym doswiadczony motorniczy, po czym trafial do wiezienia, wychodzil i sytuacja sie powtarzala az do chwili, gdy zdiagnozowano u niego ZA i postawiono jego zycie na wlasciwe tory. Konsultacja ze specjalista w zakresie Zespolu Aspergera wydaje sie niezbedna i moze zmienic zycie Adama. Wielokrotnie czytalam rozne wyjasnienia dlaczego wlasnie transport, rozklady jazdy sa tak czestym przedmiotem zainteresowan osob z ZA, ale nawet najwieksi specjalisci w tym zakresie nie ujeli tego tak precyzyjnie jak Pan Bartosz Stepien – dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
abere8 Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 03.02.08, 00:01 Mialam dokladnie te sama mysl - Zespol Aspergera! Dziwilo mnie tylko troche, ze niby problemy zaczely sie, jak byl troche starszy, ale podejrzewam, ze wczesniej "dziwne" zachowania byly skladane na karb bycia "niegrzecznym dzieckiem", az czara sie przelala i zaczely sie powazniejsze problemy. Mam nadzieje, ze ktos go profesjonalnie zdiagnozuje i chlopak otrzyma pomoc, bo na pewno nie jest "glupkiem" czy "debilem", tylko inteligentna osoba, ktorej brakuje po prostu inteligencji emocjonalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
fiedor88 Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 08:45 Przesadzacie z tym Aspergerem. Robi się na to nowa "moda", tak samo jak kiedyś na ADHD. To zaburzenie to zespół wielu cech, objawiających się nie tylko w zachowaniu, ale też w sposobie myślenia i postrzegania świata. Nie każdy człowiek mniej lub bardziej niezrównoważony, który lubi tramwaje musi mieć to schorzenie. Wy natomiast z uśmiechem od razu obwołaliście go osobą z zespołem Aspergera... Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 09:23 znaczy oni przypuszczają, a ty wiesz napewno? Odpowiedz Link Zgłoś
fiedor88 Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 09:46 Ja napisałem coś z pewnością? Nie chciałem, żeby tak to zostało odebrane. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia403 Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 13.08.08, 14:48 Zapraszam do mnie-poznasz nastolatka z zespołem Aspergera.Nastolatka zdiagnozowanego za pózno,nastolatka który zdaje sobie sprawę z tego,ze jest,,inny'' i który w wieku dojrzewania cierpi jeszcze na fobie społeczną.Zapraszam...mówisz,ze moda? Odpowiedz Link Zgłoś
agent.orange Widać że w domu nie było chłopa 12.02.08, 10:07 Widać że w domu nie było chłopa. Adasiowi nie miał kto przywalić albo wyłomotać pasem Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Widać że w domu nie było chłopa 12.02.08, 11:18 Przede wszystkim widac, ze w domu nie bylo milosci. Jasnych granic zamiast obwiniania dziecka (prwdopodobnie z zaburzeniami autystycznymi - czyli specyficznymi zdolnosciami do rozumienia swiata)o wszystko, lacznie z wlasna nieudolnocia. Takie dzieci otoczane miloscia, zrozumieniem i cierpliwoscia, wyrastaja na bardzo ulozonych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cirrus_1 Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 05.02.08, 16:37 Historia w sam raz na dobry film... Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 10:28 ano właśnie, tak samo sobie czytając myślałam. że ponoć życie to nie bajka, to nie film, a tu proszę jaki scenarzysta napisał coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 10:42 8n napisała: > ano właśnie, tak samo sobie czytając myślałam. > że ponoć życie to nie bajka, to nie film, a tu proszę > jaki scenarzysta napisał coś takiego? ...Bo najlepsze scenariusze pisze właśnie życie. O podobną tematykę zahaczał film "Tramwajada", o dzieciach z domu dziecka, które w noc sylwestrową porwały tramwaj i jeździly nim po mieście, aż się oczywiście nie wykoleił. Natomiast sam chłopak jest oczywiście do naprawienia i chyba najlepszym sposobem byłoby wciągnąć go w środowisko tramwajowe na zasadzie resocjalizacji przez współdziałanie. Z niego jeszcze mogą być ludzie tylko rzeczywiście trzeba go skierować na właściwe tory... Można się też zastanawiać, co proponowaliby wyznawcy "doktryny" pożal się Boże "ministra" Giertycha. Baty, poprawczak, pasiak i po dwóch latach na ulicę... W sumie rzeczywiście ciekawy przypadek - ile od razu refleksji przychodzi na myśl? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Zespol Aspergera? 12.02.08, 10:49 Nie lepiej powiedziec tak - wprost, zamiast pinkolic o "poszukiwaniu poradku" ? Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 11:08 Bardzo dobry tekst, konkursowy:) gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 11:14 armagon napisał: > Proszę odstawić wszelkie produkty żywościowe z chemicznymi poprawiaczami smaku > itd., zdrowa, naturalna zywnosc, mniej cukru (najlepiej słodzić miodem), itd. T > o może być szkodliwe działanie na układ nerwowy. Na brak milosci i akceptacji to nie pomoze. Clopak ma jakies zaburzenia, moze o charakterze autystycznym. Ale powinien byc zabrany od tych ludzi, zrszta mlodszy brat tez. Mozliwosc wznowienia kontaktu, po przejsciu przez nich terapi. Dobra, specjalistyczna rodzina zastepcza, mogla by byc rozwiazaniem. JAk bysscie sie czuli, nigdy nie slyszac nic dobrego? Odpowiedz Link Zgłoś
anurma Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 11:38 titta napisała: > Na brak milosci i akceptacji to nie pomoze. Clopak ma jakies > zaburzenia, moze o charakterze autystycznym. Ale powinien byc > zabrany od tych ludzi, zrszta mlodszy brat tez. Mozliwosc wznowienia > kontaktu, po przejsciu przez nich terapi. Dobra, specjalistyczna > rodzina zastepcza, mogla by byc rozwiazaniem. JAk bysscie sie czuli, > nigdy nie slyszac nic dobrego? Dokładnie. Mamuśka jest po prostu niereformowalna. Specjalista twierdzi, że potrzebna jest terapia rodzinna, a ona na to z cielęcym uporem, że "przecież ONA jest zdrowa". Brak słów. Miałam niedawno na studiach zajęcia z psychiatrii dzieci i młodzieży. Poznaliśmy kilkunastu pacjentów i żaden, dosłownie żaden nie miał prawidłowo funkcjonującej rodziny. Dziecko nie żyje samo z siebie, w jakiejś próżni, tylko jest ściśle uzależnione od swojej rodziny, a jego zachowanie dokładnie odzwierciedla to, co się w niej dzieje. Nigdy nie jest tak, że winne jest tylko dziecko. No chyba że jest rzeczywiście chore, np na schizofrenię, wtedy nawet najlepsi rodzice są bezradni pewnych rzeczy. Ale dzieci chorych psychicznie jest zdecydowanie mniej niż tych, które cierpią na zaburzenia zachowania z powodu nieprawidłowości w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 13:34 Asberger syndrome- trudna sprawa. O malo nie stracilem oka odwiedzajac w domu 15-letniego osobnika z tym problemem. Mila rozmowa sam na sam, mamuska z kochankiem gdzies czujnie obok, w drugim pokoju. I nagle ten chlopaczek wyciaga dluto zza pazuchy i na mnie! Waze 120 kg i pochlebiam sobie, ze potrafie sobie w takich sytuacjach poradzic. Jak sie okazalo, cofajac sie potknalem sie o lezanke, ktora zlamalem padajac. Mily chloptas juz siedzial na mnie i ja bylem bezradny. Nie wydlubal mi oka ale uszkodzil zegarek bo sie zdolalem zaslonic. Do chwili gdy przyjechala policja aby go zakuc w kajdanki, osobnika powstrzymywal dziadek i kochanekj mamuski, uzywajac do tego celu szczotki. Mile to wydarzenie mialo miejsce nie w dzikiej Lodzi ale w krolewskim miescie Windsor. A swoja droga, ja tez bywalem zafascynowany lodzkimi tramwajami w swoim czasie. Pamietam, ze mialy niektore z nich zelazne plyty na podlodze w jezyku rosyjskim, poswiadczajace rok produkcji 1905 ! Klientela jezdzila tez fascynujaca. To tam rozpoznalem po raz pierwszy objawy syfilisu u emerytowanej Cory Koryntu. Z okna tramwaju lodzkiego zobaczylem pierwszego w zyciu ortodoksyjnego Zyda w jedwabnym chalacie. No i do Ozorkowa, do ukochanej jezdzilem az z Balut, zabieralo mi to jakies 2 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
demole Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 13:46 No chyba że jest rzeczywiście chore, np na schizofrenię, wtedy naw - go owno prawda, teoria o schizofrenicznym wykolejeniu tramwajow zostala stworzona przez wydawcow filmowych, bardzo pikantny motyw,a jaki pdniecajacy , same wybuchy Odpowiedz Link Zgłoś
demole Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 13:54 myslalem ze zona bedzie strasznie wsciekla kiedy jej to opowiem, a ona sie smiala z tego i mowila ze mogl wiecej tych tramwajow nie wykojeil,byloby smiesznie, natomiast miala straszne pretensje ze takie dupki pozwalaja sie zmknac w wiezieniu i pozniej jest talent ale bez pracy,bez pieniedzy,rodzina patologiczna pewnie prawda jest gdzies posrodku Odpowiedz Link Zgłoś
fiedor88 Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 13:50 Też znam gościa z tą chorobą (16 lat) i jeszcze nigdy krzywdy nikomu nie zrobił. A często inni traktowali go tak, że ja na jego miejscu bym się nie opamiętał... Odpowiedz Link Zgłoś
demole Re: Kto ułoży rozkład jazdy dla Adama? 12.02.08, 13:59 ja uwazam ze wgapianie sie w wypadki jest zle i szkodliwe dla amatora takiego sportu, tak samo wszyscy to potepiaja, jednakoz tego,ze zona sie smieje ,ze skacze i glupio sie cieszy i,ze sama by chetnie podlozyla jakas bombe,to sie dowiedzialem ale z dyktafonu, dyktafon zostawilem na przyjacielskim przyjeciu i wyszedlem - a do mnie oficjalnie w dalszym ciagu bylo ty draniu ,takie zle rzeczy ci sie podobaja, i jeszcze bys w to dzicko wciagnal,to sa filmy przemocy Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A czemu? 12.02.08, 14:47 Jak widać ten dzieciak to niebezpieczny psychol. Powinno się go albo zamknąć w jakiejś kopalni zamienionej na więzienie albo jeszcze coś. Trzeba chronić społeczeństwo przed takimi. Odpowiedz Link Zgłoś
rytr Zespół Aspergera 14.02.08, 23:48 czytając artykuł o Adamie nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że to jest to... Znam ten problem bardzo dobrze... Wiele wskazuje na to, że przyczyną problemów chłopaka jest Zespół Aspergera. Widzę, że i inni czytelnicy zwrócili na to uwagę. Szkoda, że niewiele da się dla niego zrobić. Może Gazeta mogłaby pomóc? W Łodzi jest dobry ośrodek zajmujący się osobami z autyzmem - Navicula. Pomóżcie temu dzieciakowi, zanim będzie za późno! Odpowiedz Link Zgłoś