Dodaj do ulubionych

Photoshop wchodzi do sieci

28.03.08, 21:58
po co mi jakaś okrojona wersja photoshopa jak mam darmowego od wieków GIMPa
:P. Nie kradnę i mam za darmo profesjonalny program do obróbki grafiki, który
jest równie łatwy w użyciu co photoshop.
Obserwuj wątek
    • excez Photoshop wchodzi do sieci 28.03.08, 22:03
      a gdyby tak wbudowali we wtyczke flesza mozliwosc edycji zrzuconwgo screena na
      swoim serwisie....
    • sluchacz3ki Adres 28.03.08, 22:06
      www.photoshop.com/express/landing.html?promoid=CBTVJ
      • zat4ra Dzieki, szok. 29.03.08, 05:38
        Co za shit, to jakis zart.
    • domino00 Photoshop wchodzi do sieci 28.03.08, 22:08
      za późno. Używałem Photoshopa od chwili jego powstania, a raczej od momentu
      kupienia przez Adobe aplikacji PhotoStyler, której nazwę zmienił na Photoshop -
      jakiś 1995 rok.

Od roku używam Gimp'a, nie wrócę do Adobe.
      • dx7 Re: Photoshop wchodzi do sieci 29.03.08, 00:39
        Po pierwsze Photoshop 1.0 został wypuszczony dokładnie w 1990 roku. Po drugie
        Adobe nigdy nie zmieniło nazwy Photostyler na Photoshop. Po odkupieniu produktu
        od Aldusa (który zresztą był odkupionym dziełem Ulead) po prostu zaprzestano
        rozwoju Photostylera.
    • nessie-jp Photoshop wchodzi do sieci 28.03.08, 23:07
      Photoshop to doskonały program, ale Adobe obudziło się o wiele lat za późno. Już
      dawno należało rozdzielić bardzo drogi program dla przygotowalni i drukarni od
      tańszej wersji - pełnofunkcyjnej za wyjątkiem obsługi CMYK i zaawansowanych
      ustawień druku. Elements to za mało, nie oferuje nic, czego by nie można było
      zrobić w bezpłatnych programach do obróbki grafiki. A teraz jeszcze bardziej
      okrojona wersja sieciowa? Chyba już na to dużo za późno...
    • zaytzev Photoshop wchodzi do sieci 28.03.08, 23:26
      Photoshop Express pokazuję jak niesamowite możliwości ma Adobe Flash. Ale szczerze mówiąc nie miałem cierpliwości do przetestowania tej aplikacji, pomimo że mam megabitowe łącze.
      Popieram przedmówców: GIMP, ewentualnie dla początkujących (ale tylko pod Windows) darmowy paint.NET www.getpaint.net/
    • 10svb Re: Photoshop wchodzi do sieci 29.03.08, 01:02
      Ty chyba śnisz, ani równie łatwy (czy raczej: wygodny), ani profesjonalny.
      • rezoon Re: Photoshop wchodzi do sieci 29.03.08, 12:34
        10svb napisał:

> Ty chyba śnisz, ani równie łatwy (czy raczej: wygodny), ani profesjonalny.

hmm ... ciekwe. Głębia twoich argumentów zaczyna mnie przekonywać, ale muszę się
        nad tym bardziej zastanowić, bo tak dużej ilości argumentów nie sposób
        przemyśleć w 5minut.
    • qawsedrftg nie lubię GIMPa niestety 29.03.08, 10:20
      Moim zdaniem jest to program z wyjątkowo nieintuicyjnym interfejsem, i
      przeszkadza mi to znacznie bardziej niż sławny problem reprezentacji kolorów
      który mnie - amatora - nie dotyczy. Brakuje możliwości szybkiego obrobienia serii
      zdjęć z łatwą redukcją rozmiarów, zupełnie subiektywnie powiem też że bardzo nie
      lubię widgetów GTK, nawet zwykłe okienko otwarcia pliku doprowadza do
      rozpaczy. Więc każda aktywność cieszy!
      • lmblmb Re: nie lubię GIMPa niestety 29.03.08, 10:32
        qawsedrftg napisał:

> [..] nawet zwykłe okienko otwarcia pliku doprowadza do
        > rozpaczy.

To akurat jest kwestią przyzwyczajenia - znam to okienko z Gnoma i mi się
        bardziej podoba od windowsowego. co do reszty, to dodałbym czas otwierania tego
        programu - idę na kawę, uruchamiam GIMPa.
        • maruda.r Re: nie lubię GIMPa niestety 29.03.08, 11:03
          lmblmb napisał:

> qawsedrftg napisał:
          >
          > > [..] nawet zwykłe okienko otwarcia pliku doprowadza do
          > > rozpaczy.
          >
          > To akurat jest kwestią przyzwyczajenia - znam to okienko z Gnoma i mi się
          > bardziej podoba od windowsowego. co do reszty, to dodałbym czas otwierania tego
          > programu - idę na kawę, uruchamiam GIMPa.

Dlaczego dyskusja na temat Photoshop Expressa, a więc programu bardzo
          prymitywnego, idzie w kierunku porównywania aplikacji o wiele bardziej
          zaawansowanych?

• koham.mihnika.copyright kazda pliszka swoj ogonek chwali 29.03.08, 13:26
            czyli - a moj jest wiekszy!!

ja tam sie nie znam - Photoshop RULEZ!

Poniewaz PS narzucil standard, do niego pasuja wtyczki. Ucze sie jednego
            programu, ktory robi wszystko. No czasem trzeba sie pomeczyc w RAW.
            Niechec do Adobe to wynik ceny ich programow.
            • maruda.r Re: kazda pliszka swoj ogonek chwali 29.03.08, 17:11
              koham.mihnika.copyright napisał:

> czyli - a moj jest wiekszy!!
              >
              > ja tam sie nie znam - Photoshop RULEZ!
              >

Bez wątpienia Photoshop rulez. Jednak artykuł jest o programiku, który z trudem
              dorównuje np. darmowemu IrfanView.

• koham.mihnika.copyright czy Ty zawsze jestes taki ad rem? 30.03.08, 15:05
                Twoja stara musi miec z Toba krzyz Panski :(
      • rezoon Re: nie lubię GIMPa niestety 29.03.08, 12:32
        co do odczuć to de gustibus non est disputandum.
        Szybkie obrobienie serii zdjęć z redukcją rozmiarów można osiągnąć np. Picassą -
        do tego nie potrzebny jest ani gimp ani photoshop (przeznaczeniem programów nie
        jest masowa obróbka fotek).
        Co do GTK - tego szczerze mówiąc nie rozumiem - GTK ma więcej "wygód" niż gui
        windowsa. Mam wrażenie, że twoje odczucia spowodowane są tym, że pracujesz na
        jednym systemie operacyjnym i w jednym programie graficznym. Proponuję chociaż
        na moment rozszerzyć horyzont (o ile jest tak możliwość) - no ale może się mylę ...
        • qawsedrftg ale ja pracuję w KDE 29.03.08, 12:59
          I do KDE porównywać to trzeba a nie do jakiegoś windows. Jeśli chodzi o interfejs to
          Photoshop stał się pewnym standardem i przyznać trzeba że jest logiczny i prosty.
          GIMP to dramat, narysowanie prostokąta to kombinowanie z selekcjami,
          warstwami... radzę sobie z linuksem bardzo dobrze ale to mnie przerasta. Ideałem
          jest dla mnie inkscape - fantastyczny intuicyjny interfejs.
          • kochanek-twojej-zony Re: ale ja pracuję w KDE 29.03.08, 13:17
            zaden soft nie jest trudny, jak poswiecisz mu troche czasu :)
            • koham.mihnika.copyright na przyklad DisplayWrite 4 i Lotus Notes? 29.03.08, 13:28

• pacal2 tym się właśnie różni dobry program od złego 29.03.08, 13:39
              W przypadku dobrego - nie musisz mu "poświęcać trochę czasu".

Włączasz i działasz, a potrzebne funkcje są tam gdzie się spodziewasz
              (przynajmniej dla kogoś ogólnie obcykanego z różnymi programami), kombinować
              dopiero zaczynasz przy naprawdę skomplikowanych zadaniach.

Czas to pieniądz, szkoda mi go na przegryzanie się przez NIEPOTRZEBNE zawiłości
              interfejsu (bo czasem się ich nie da uniknąć - trudno).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka