Dodaj do ulubionych

Odsetki karne

05.04.08, 11:01
A my pracownicy musimy mieć ROR-ki oprocentowane 0,1% plus koszt
karty i obsługi-moje 8 zł, więc co miesiąc dokładam do konta.Z tego
muszę porobić wszystkie opłaty(czynsz,woda, światło), sama ugotować,
posprzątać i uprać. Nie obsługuje mnie służba (więzienna)i jeszcze z
moich podatków muszę utrzymać tych "biednych, pokrzywdzonych "
więźniów, którzy trafili tam za niewinnośc.
Obserwuj wątek
    • chilly Re: Odsetki karne 05.04.08, 12:06
      Trzymałem pieniądze w PKO SA. Odsetki także 0,01%. Póki inflacja
      była poniżej 2% uznawałem, ze nie warto "chodzić" wokól tak
      niewielkich kwot. Ostatnio jednak sie troche zdenerwowałem. Głównie
      brakiem poważnego traktowania mnie, wieloletniego klienta, przez
      bank. Zapytałem jeszcze o mozliwosci korzystniejszej lokaty, może
      terminowej. Zaproponowano mi 2,6% rocznie. Jeszcze tego samego dnia
      przeniosłem konto do innego banku: oszczędności terminowe na 6%
      (stała stopa), pieniadze na rachunku bieżącym ponad 5% (stopa
      zmienna). Tez może nie raj, ale lepiej. PKO SA oraz PKO BP żeruja na
      dawnej monopolistycznej pozycji i niecheci klientów do zmian.
      • sauber1 Re: Odsetki karne 05.04.08, 12:12
        A tak naprawdę to o co chodzi, czy oby służby więzienne też nie przygotowują sie
        do strajku???
    • pedror Re: Odsetki karne 05.04.08, 13:06
      > A my pracownicy musimy mieć ROR-ki oprocentowane 0,1% plus koszt
      > karty i obsługi-moje 8 zł, więc co miesiąc dokładam do konta.

Tak, ale jak masz oszczędności, to możesz je odłożyć na lokatę, na fundusz, gdzie chcesz, żeby pieniądze zarabiały, a przynajmniej nie traciły na wartości.

> i jeszcze z
      > moich podatków muszę utrzymać tych "biednych, pokrzywdzonych "
      > więźniów, którzy trafili tam za niewinnośc.

No, niestety, może się to nam nie podobać, ale jak cywilizowane państwo zamyka kogoś w więzieniu to musi mu tam zapewnić utrzymanie.
      • sauber1 Re: Odsetki karne 05.04.08, 15:57
        pedror napisał:

> ...No, niestety, może się to nam nie podobać, ale jak cywilizowane
        > państwo zamyka kogoś w więzieniu to musi mu tam zapewnić utrzymanie.

A czasem jeszcze dobre prześcieradełko :)
    • myslenie-szkodzi Re: Odsetki karne 05.04.08, 16:48
      > jeszcze z
      > moich podatków muszę utrzymać tych "biednych, pokrzywdzonych "
      > więźniów, którzy trafili tam za niewinnośc.

ale gdyby te pieniądze były w obrocie, to były opodatkowane zdzierskim 19% podatkiem, którzy nasi wspaniali rządzący mogliby z lubością przepierdzieć, jak resztę publicznej kasy :P
      ale gdyby gdyby przepisy zezwalały, by powyżej pewnej kwoty nadwyżka szła np. na alimenty dla dzieci skazanych, czy wypłaty odszkodowań dla poszkodowanych, modernizację więzień, blablabla....
      [wiem, że niemożliwe]
      .... to te rozwiązanie byłoby całkiem przyjemne.
    • wredny_online Re: Odsetki karne 05.04.08, 17:20
      Widzisz... czasem zanim sąd określi winę, mija 1 - 2 lata... Takie to nasze
      państwo. Ja mam ROR-ka oprocentowanego znacznie wyżej i płacę 7 zł za konto.
      Najlepiej siedzieć i narzekać. Rusz d..ę i zrób coś ze swoim życiem! ...bo jak
      jesteś na etapie zazdrości komfortu życia w więzieniu, to chyba jest z Tobą źle :)
    • drojb 2,9 tys. mies. i rośnie z inflacją? 05.04.08, 21:57
      Idę siedzieć!
    • rujekdom Odsetki karne 08.04.08, 19:46
      No pięknie śliczny artykuł. Jestem akurat bezpośrednio związany z finansami
      osadzonych w jednym z większych zakładów karnych w Polsce.Artykuł bardzo nie
      przemyślany. Po pierwsze nie wiem skąd specjalista z firmy xxxx wziął takie dane
      co to środków które niby się marnują na kontach bez odsetek. Po drugie skoro
      specjalista tej że firmy zrobił tak specjalistyczne rozpoznanie rynku dlaczego
      nie wyszedł z propozycja centralnego wykorzystania środków osób pozbawionych
      wolności przez tą firmę. po trzecie czy ktoś kompetentny sprawdził zapisy KKW
      dotyczące środków z tzw. akumulacji (nie mam ochoty tutaj cytować tego artykułu
      § 126) po trzecie czy wzięto pod uwagę wszelkie za i przeciw dotyczące tej
      sprawy np. osadzony wychodzi na wolność w małej miejscowości i ma środki na
      jakimś tam funduszu załóżmy że nawet w kwocie średniej krajowej - i co dalej -
      dostaje przy wyjściu papier (umowa , z funduszem czy jak to nazwać ) i jak on
      dojedzie za tą umowę do domy ??????? po czwarte jakie są gwarancje
      zabezpieczenia środków na innych formach oszczędzania - patrze ekspander przed
      gospodarką rynkową - spadki wzrost - koszty obsługi -
      po piąte czy ktoś zwrócił uwagę że w związku z tym że środki finansowe znajdują
      się w NBP to osadzeni za wszelkie przelewy na rzecz osób prywatnych, firm lub
      urzędów nie ponoszą żadnych opłat !!!! a na koniec jaki odsetek osadzonych ma
      zgromadzone środki w wysokości tzw. średniej krajowej ????? tego ekspert nie
      wziął pod uwagę !!!!!! żenada ze strony gazety wyborczej , szkoda słów, Proszę o
      wgryzienie się w temat bardzie szczegółowo i to najlepiej przed publikacją
      takich artykułów - proponuję zaciągnąć języka nie tylko u osób pozbawionych
      wolności ale też wśród osób którzy zajmują się tymi sprawami na co dzień .
      Pozdrawiam za błędy przepraszam - są one spowodowane złością

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka