drdr2 06.04.08, 13:02 pokazana w orędziu mapa Niemiec sprzed wojny miała przypomnieć Niemcom o szczęsliwych czasach, Kurski z Kaczyńskim zrobili to z miłości do pani Merkel:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
util USA hipokryzją stoi. 06.04.08, 13:19 Historia USA to nie tylko wojna o niepodległość, działania alianckie w Europie i oswobodzenie Kuwejtu. To również krwawe zdobywanie Dzikiego Zachodu (np. masakra nad rzeką Washita), zabór kolonii hiszpańskich i wojna z Meksykiem. USA sporo mają za uszami jeśli idzie o XVIII i XIX wiek i nie rozumiem, czym się oburzają. Niech lizną trochę własnej histori, choćby z reklamy Absoluta. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: 1830? Bez Teksasu, Kalifornii i... Alaski 07.04.08, 14:39 maruda.r napisał: > moralność Kalego ?, oddajcie teraz Kosowo Serbom ! Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: 1830? Bez Teksasu, Kalifornii i... Alaski 11.04.08, 21:54 i ukrainę polakom Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 USA lubią przesuwanie granic u innych nie u siebie 06.04.08, 13:20 USA lubią przesuwanie granic u innych nie u siebie. Czyli czynią to, co im samym niemiło. Producent Absoluta pięknie im to unaocznił. To mnie zainteresowało - do kogo należy Absolut? Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 13:33 eva15 napisała: > USA lubią przesuwanie granic u innych nie u siebie. Czyli czynią to, > co im samym niemiło. > Producent Absoluta pięknie im to unaocznił. To mnie zainteresowało - > do kogo należy Absolut? ---------------------------------- Nie jestem pewny ,ale mogla to byc aluzja do rozbioru Serbi. Poludnie USA mowi w wiekszosci po hiszpansku . Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 14:33 W mniejszości. Zaś działania przeciwko Jugosławii od 1990, czyli odłączenie się Słowenii i Chorwacji a potem NIEUNIKNIONA emancypacja krain południowych: Kosova, Czarnogóry i Macedonii, a w perspektywie Vojvodiny, Banatu i pogranicza bułgarskiego, to program państw Europy, zwłaszcza Niemiec i Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 11.04.08, 21:56 jankesi zniweczyli dzieło marszałka tito. chorwacja jest serbska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Podoba mi się taka granica. Mnie i Meksykowi też 06.04.08, 15:19 dziadzio6669 napisał: > pozdrawiam eva15 ;) Podobno prezydent Meksyku odwiedzając południowe Stany USA stwierdził, że jest właściwie u siebie w domu i miał rację. Nie mogąc z amreykańskimi grabieżcami ich ziemi wygrać militarnie Meksykańczycy załatwią ich demograficznie rozsadzając od wewnątrz. WASPów ubywa, ubywa, ubywa.... Nikt po nich nie zapłacze. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Podoba mi się taka granica. Mnie i Meksykowi 06.04.08, 16:41 Tyle ze raczej nie beda chcieli sie odlaczac od stanow tylko po to by utrzymywac meksykanskich nierobow. Wola zyc z federalnego socjalu Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Podoba mi się taka granica. Mnie i Meksykowi 06.04.08, 16:54 A do kogo przyłączyć polskich nierobów? Może do Białorusi i mlaskacza na gubernatora polakowa dać, niech miesza patykiem w gó..e co bardzo widać lubi? Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: Podoba mi się taka granica. Mnie i Meksykowi 06.04.08, 17:30 "WASPów ubywa, ubywa, ubywa.... Nikt po nich nie zapłacze" zapłaczą sami Meksi, bo gdy już "odzyskają" te tereny to zrobi się tam z powrotem syfiasty Meksyk. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Podoba mi się taka granica. Mnie i Meksykowi 11.04.08, 22:02 > "WASPów ubywa, ubywa, ubywa.... Nikt po nich nie zapłacze" > zapłaczą sami Meksi, bo gdy już "odzyskają" te tereny to zrobi się > tam z powrotem syfiasty Meksyk. bo meksykanie to katolicy. a coś takiego jak katolicki etos pracy to abstrakcja, w przeciwieństwie do wielokrotnie opisywanego przez socjologów protestanckiego etosu pracy, który reprezentuja ci, jak to nazwaliscie waspy, a tak naprawdę uczciwi, pracowici amerykanie, których w stanach jest większość i to na nich opiera sie siła i dobrobyt tego kraju. nie jestem fanem ameryki,wojna w iraku była złem od samego poczatku, ale mimo swoich wszystkich wad ameryka to ameryka Odpowiedz Link Zgłoś
japas Re: Podoba mi się taka granica. Mnie i Meksykowi 06.04.08, 21:28 Podobnie w Rosji wyglada sprawa z Kitajcami. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadzio6669 Re: Podoba mi się taka granica. Mnie i Meksykowi 07.04.08, 19:47 uhm, słyszałem o tym, robią to metodą podobną to muzułmanów, bystre chłopaki i dziewczęta :) mam nadzieję że coś z tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
liztooney Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 13:36 Marka Absolut należy do szwedów Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 13:43 Nalezala do Szwedow ... Obecnie jej walascicielem jest francuska firma Pernod Ricard , jak i Wyborowej . Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 15:13 jacekm22 napisał: > Nalezala do Szwedow ... > Obecnie jej walascicielem jest francuska firma Pernod Ricard , jak > i Wyborowej . To wyjaśnia wyrafinowaną złośliwość Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 17:37 A może to po prostu finezyjna reklama: "Pij Absoluta, będziesz takie mapki malować!" Odpowiedz Link Zgłoś
realgniot Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 16:00 liztooney napisała: > Marka Absolut należy do szwedów Chyba już nie, Francuzi są właścicielami... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 14:18 Absolut jest szwedzką marką. Zresztą, Szwecja też miała w swej historii olbrzymie zmiany terytorialne. Do Szwecji niegdyś należały takie miasta jak Ryga, Szczecin, Wismar, Verden czy Schwerin. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 11.04.08, 22:06 właśnie. jak będą się u siebie (no juz nie u siebie, ale niby u siebie) reklamować to proponuje mapkę z czasów szczytowego potopu. szwecja po samą częstochowę Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 14:23 eva15 napisała: > USA lubią przesuwanie granic u innych nie u siebie. Czyli czynią to, > co im samym niemiło. > Producent Absoluta pięknie im to unaocznił. To mnie zainteresowało - > do kogo należy Absolut? Szwedzka firma ostatnio wykupiona przez Francuzow. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: USA lubią przesuwanie granic u innych nie u s 06.04.08, 14:29 Znacznie większym wielbicielem przesuwania granic i u innych, i u siebie (z tym że wyłącznie na swoją korzyść rzecz jasna) jest pewien dużo nam bliższy geograficznie od USA kraj, którego eva15 jest fanką. Odpowiedz Link Zgłoś
morda11 Producent wódki przeprasza za mapę z przesunięt.. 06.04.08, 13:36 A jakim prawem im to zabrali? Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 06.04.08, 13:52 ponoć teksas sam chciał Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 06.04.08, 14:20 Z punktu widzenia prawa międzynarodowego, Texas jest niepodległym państwem o nazwie "Republic of Texas". Jest to jedyny stan, który może wywieszać flagę stanową na równi z flagą federalną. Po prostu, mieszkańcy Texasu, Kaliforni itd. mieli dość zależności kolonialnej od hiszpańskich królów i wybrali wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-166 Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 06.04.08, 14:53 "Z punktu widzenia prawa międzynarodowego" ? A co to ma do rzeczy? Republika Teksasu przestała istnieć w 1845 roku kiedy Teksas stał się 28 stanem USA. en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Texas. Opowieści jakoby flaga teksasu była równa fladze USA to mit en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Texas . Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 08.04.08, 12:54 Firma Absolut skorygowała granice na korzyść Meksyku.Może ruszyła w tym państwie kampania promocyjna Absoluta? Tylko patrzeć jak ruszy kampania jajkiejś niemieckiej firmy w Polsce.E.Steinbach będzie wniebowzięta. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 sznice4 jako historyk 06.04.08, 15:20 Tak? i dlatego była krwawa wojna, poczciwcze? Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir eva15 jako historyk 06.04.08, 16:06 eva15 napisała: > > Tak? i dlatego była krwawa wojna, poczciwcze O Teksas była krwawa wojna z udziałem USA? Kiedy? Doucz sie historii, bo Ci anbasada płacić przestanie. Było tak: 1. Teksas był prowincja Meksyku 2. Wybuchło mpowstanie i Teksas oderwał się 3. Była krwawa wojan między Teksasem a Meksykiem. 4. Teksas został niepodległa republkiką. Do tego momentu udział USA w tych wydarzeniach był zerowy. 5. Teksas dobrowolnie wszedł w składa USA. Z prawem wystąpienia. Więc jak najbardziej jest uzasadnione, ze sam chciał Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: eva15 jako historyk 06.04.08, 22:53 wojne i rewolucje w texasie wywolali amerykanscy osadnicy ktorych mnustwo tam naplynelo wiec udzial usa nie byl zerowy. Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: eva15 jako historyk 07.04.08, 08:27 keradk napisał: > wojne i rewolucje w texasie wywolali amerykanscy osadnicy ktorych > mnustwo tam naplynelo wiec udzial usa nie byl zerowy. Udział USA był zertowy, bo osadnicy byli prywatnymi osobami, a nie wysłannikami rządu USA Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: eva15 jako historyk 07.04.08, 13:38 cos jak prywatni albańczycy w kosowie, prywatni prusacy podczas 'kulturkampfu' czy prywatni zydzi w palestynie? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: eva15 jako historyk 08.04.08, 12:57 Ale decyzję podjęli oni a nie władze państwowe USA.Poza tym zajrzyj do słownika. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Czy w Kolumbii Absolut tez sie reklamowal? 06.04.08, 13:52 Ciekawe czy byla wersja mapy Kolumbii z prowincja Panama, nim zostala ona "wyzwolona" przez USA? :) Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Producent wódki przeprasza za mapę z przesunięt.. 06.04.08, 14:25 Przecież połowa tych pacanów ze Stanów Zjednoczonych Rzeszy Ameryki nie zna własnych granic pewnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 06.04.08, 14:37 Te "pacany" mają ciebie w kieszeni i nawet o tym nie wiesz. Pacany to żyją (jak długo jeszcze?) w Rosji, wydaje im się, że żyją w najpotężniejszym i najbogatszym kraju świata. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 06.04.08, 15:04 zigzaur napisał: > Te "pacany" mają ciebie w kieszeni i nawet o tym nie wiesz. > > Pacany to żyją (jak długo jeszcze?) w Rosji, wydaje im się, że żyją > w najpotężniejszym i najbogatszym kraju świata. Wierzysz w to? Natchniony musisz być :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 06.04.08, 17:36 Skoro widzę, to chyba nie muszę wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 06.04.08, 21:47 Oj mają, mają w kieszeni. O tym wiem doskonale. Nie rozumiem tylko, dlaczego zasugerowałeś mi nieświadomość tego faktu, podczas gdy zażartowałem tylko w kontekście komentowanego artykułu nt powszechnie znanej kwestii niskiego poziomu wiedzy ogólnej w tym kraju. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kola995 Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 07.04.08, 08:14 > Te "pacany" mają ciebie w kieszeni i nawet o tym nie wiesz. > Pacany to żyją (jak długo jeszcze?) w Rosji, wydaje im się, że żyją > w najpotężniejszym i najbogatszym kraju świata. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do polskiego, w rosyjskim słowo "pacan" ma pozytywny wydzwięk i znaczy mniej więcej "równiacha", (równy gościu, raczej w młodym wieku). W sumie jest odbierane jak komplement. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Producent wódki przeprasza za mapę z przesuni 08.04.08, 13:02 A nieznajomość granic nie zwalnia od odpowiedzialności za ich przekraczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Producent wódki przeprasza za mapę z przesunięt.. 06.04.08, 14:59 "Miała przypominać czasy, które Meksykanie mogą uważać za bardziej szczęśliwe" - tlumaczy producent wodki. "Sure", sama sielanka i z zadnymi sentymentami rewizjonistyczno-odwetowymi nie ma to absolutnie nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Powinien pokazać jedno panśtwo UE , bez granic RPl 06.04.08, 15:06 Jedno państwo w Europie bez granic Polski, to dopiero Absolut. Wasale powinni pić Absolut. Odpowiedz Link Zgłoś
m1ch4513q Producent wódki przeprasza za mapę z przesunięt.. 06.04.08, 15:07 heh to jakby nie mogli wziasc teraznieszej mapy i jej w photoshopie przerobic lol ale gdzie tam po co... Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Dyskusja sie toczy! 06.04.08, 15:09 latimesblogs.latimes.com/laplaza/2008/04/mexico-reconque.html dołączcie do dyskusji i powiedzcie głupim jankesom co o tym wszystkim myślicie. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: Dyskusja sie toczy! 06.04.08, 21:17 Tu tez zapraszam do dyskusji> tierralatina.blox.pl/2008/04/Absolut-przesuwa-granice-1.html Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Producent wódki przeprasza za mapę z przesunięt.. 06.04.08, 15:09 za ten wyskok absolut musi byc bojkotowany w usa!tylko alkocholicy pija to swinstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
qayqay amerykanie to idioci 06.04.08, 16:10 amerykanie to idioci. oni nie wiedza gdzie lezy europa, czy np. szwecja nie mowiac juz o tym ze wiekszosc nie wie z jakimi krajami graniczy ich kraj amerykanskie tumanki ABSOLUT JEST THE BEST Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: amerykanie to idioci 06.04.08, 17:56 "Idioci" mają 30 patnetów /100 tys mieszkańców. Polacy maja patent jeden, (niecały). I kto jest idiotą, idioto? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: amerykanie to idioci 06.04.08, 19:23 Akurat prawo patentowe w USA jest dość debilne :) Mozna sobie opatentowac cos co kilkanascie firm robi od kilku lat ;) albo np "szczypanie" i inne gesty - "ostatni" pomysł apple'a :) Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Re: amerykanie to idioci 06.04.08, 19:50 a to, ze stamtąd pochodzi zdecydowana wiekszość wspólczesnych wynalazków to też bujda? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: amerykanie to idioci 06.04.08, 22:36 > a to, ze stamtąd pochodzi zdecydowana wiekszość wspólczesnych > wynalazków to też bujda? Nie. tylko ze autorami zdecydowanej większości tych wynalazków są obcokrajowcy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
elitarny.wyksztalciuch swietna okazja, zeby wypromowac polskie wodki 06.04.08, 16:24 Ta cala afera, to moze byc swietna okazja dodatkowej promocji polskich wodek w USA. Moze Polmos powinien teraz wejsc na rynek amerykanski ze swoja kampania reklamowa i skorzystac z sytuacji, ze Amerykanie beda bojkotowac Absolut. Jesli dobrze przeprowadzona, to taka kamapania moze przezlozyc sie na duze, a na dodatek trwale zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciuriatka niech oddadza meksykowi co nie ich 06.04.08, 16:46 jak oddac kosovo albancom to nie mieli skrupulow ,a co historycznie texas i kalifornia to meksyk :D Odpowiedz Link Zgłoś
0k.0k Arizona, Utah, New Mexico rowniez Meksyku, 06.04.08, 17:28 a Oklahoma to Indian Terytory, ktore mimo umow odebrano Indianom w 1907 roku gdy odkryto w OK rope naftowa Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Gdyby w ten sposób okroić nasz kraj... 06.04.08, 17:41 wielu forumowiczów Gazety wpadłoby w zachwyt i biło brawo. W USA się na takich niuansach nie znają, ksenofoby. No ale nie traćmy nadziei, myślę że UE o nas nie zapomni i nie taki numer nam wytnie w nieodległej przyszłości. Nie tylko mapę z granicami, nie tylko teorię spiskową nam przedstawi, ale i całkiem udaną praktykę... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni takie coś, jak ziemie rdzennie amerykańskie 06.04.08, 18:13 NIE ISTNIEJE. USA to sztuczny twór założony przez wykolejeńców z Europy na ziemiach północnoamerykańskiej ludności tubylczej Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Tak jakby producent wodki w rosji 06.04.08, 18:32 zrobil reklame na ktorej jest mapa rosji z roku tuz po III rozbiorze POlski. Tak zeby przypomniec Rosjanom czas gdy byli bardzo szczesliwi. Co za durne tlumaczenie? Co za durna reklama? Co za durna firma? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: Tak jakby producent wodki w rosji 06.04.08, 19:01 Jak widać tłumaczenie bardzo dobre, skoro sie tu tylu kretynów bez znajomości historii oraz świadomości wypływających z niej ewentualnych analogii z entuzjazmem na temat wspomnianej mapy wypowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi brakuje ci poczucia humoru :))) 06.04.08, 19:46 jeśli taka wódka jak piszesz byłąby sprzedawana wyłącznie w rosji, to nie widzę problemy - na teren Polski mogłaby być wtedy przeznaczona seria z reklamą przypominającą jak kiedyś mieliśmy Smoleńsk i jako jedyni zdobyliśmy Kreml :))))) więcej humoru, dystansu do życia i mniej politycznej poprawności życzę Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: brakuje ci poczucia humoru :))) 06.04.08, 20:06 No jasne, a jaki zachwyt by taka akcja promocyjna wzbudziła w Litwinach i Ukraińcach, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi Re: brakuje ci poczucia humoru :))) 06.04.08, 21:18 skoro ktoś traktuje reklamy serio, to już jego problem Odpowiedz Link Zgłoś
dr_avalanche Re: brakuje ci poczucia humoru :))) 06.04.08, 22:09 O słynnej swego czasu reklamie holenderskiej imprezy techno, w której wykorzystano zdjęcia z obozów koncentracyjnych też to powiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Kontekst reklamy 06.04.08, 21:16 Wiecej o samej kampanii reklamowej Absoluta i amerykanskich reakcjach na nia: tierralatina.blox.pl/2008/04/Absolut-przesuwa-granice-1.html Zapraszam do dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Producent wódki przeprasza za mapę z przesunięt.. 06.04.08, 21:39 " Reklama wywołała wielkie oburzenie w USA " - absolutnie w to nie wierze ! Amerykanie nie znaja az tak dobrze geografii Odpowiedz Link Zgłoś
maciek389 Media markt 06.04.08, 22:10 to nic w porównaniu do faszystowskiej reklamy media markt, czy już nikt nie pamięta? ja np. tam nie byłem ani razu od tamtej pory, ale Polacy jak widać to tepy naród, bo co tamtędy przejeżdzam widzę w mm tłumy Odpowiedz Link Zgłoś
kola Re: Media markt 06.04.08, 23:32 to akurat prawda, tez zlewam ten sklep ciepuym moczem.. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek788 pamiętam jak Kanada uznałą USA za kraj 06.04.08, 23:14 gdzie stosuje sie tortury(waterboarding) i jakie to oburzenie wywołało w Hameryce i Kanada musiała to odszczekać Odpowiedz Link Zgłoś
xagog Producent wódki przeprasza za mapę z przesunięt.. 10.04.08, 08:48 Może ten,który projektował etykietę sam popijał tę wódkę?Może dzięki niej cofnął się w czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re:Wolny Tybet!!!! 10.04.08, 18:31 Oddac Tybet Tybetanczykom!!! Kalifornie i Teksas oddac Meksykanon a Meksyk Indianom! Oddac Breslau Niemcom! a Kolomyje Polakom!!! Pomyslcie ile bedzie roboty dla firm zajmujacych sie przeprowadzkami. Odpowiedz Link Zgłoś