przyladek.dobrej.nadziei 27.05.08, 19:48 Takie uzasadnienie mógł tylko wymyślić kacap. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uwagabrzydal Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 19:50 a Tusk i ferajna chca nadal sie z ruskimi ukladac. Eh... Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Koniec układania 27.05.08, 19:58 Gaz i Ropa od Ameryki i zwężyć tory do Sławkowa Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Ja mam szacunek do Rosjan bo w 1945 roku mnie 27.05.08, 22:07 wyzwolili. Inaczej, Niemcy jako Słowianina zamordowaliby mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Nie wyzwolili, tylko podbili 27.05.08, 22:17 Ale rzeczywiście mordowali mniej od hitlerowców, tylko czy za to należy się automatycznie szacunek? Gdyby moskiewski wyrok traktować jako precedens, to nie możnaby karać za morderstwa, bo zamordowani nie wnoszą pozwów. Głupie, czy wręcz łajdackie wyroki zapadają w sądach na całym świecie - to jedyne, co łagodzi ocenę rosyjskiego państwa na tym tle. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 W 1945 to wygladało tak, pytali ludzi w majątkach 27.05.08, 22:38 ziemskich czy pan był dla nich dobry czy płacił za pracę czy ich bił itp. Większość poddanych pana przed wojną bita, poniewierana przez panów ziemian w większości przypadków nie chcieli mówic prawdy. Ale zdarzało się, że największych panów łajdaków poddani powiedzieli prawdę, wówczas pan miał kłopoty. Tak to było. Nikt nie ucierpiał, jeżeli poddani o nim wydali dobra opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
irza50 Re: W 1945 to wygladało tak, pytali ludzi w mająt 27.05.08, 23:20 Kto ci takich głupot naopowiadał? Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Byłem świadkiem i słyszałem opowieści ludzi z ... 27.05.08, 23:32 sąsiednich wsi, również krewnych w różnych częściach Wielkopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Byłem świadkiem i słyszałem opowieści ludzi z 28.05.08, 10:56 szydlo4 napisał: > sąsiednich wsi, również krewnych w różnych częściach Wielkopolski. Dziecko, przestań pleść. Naczytałeś się ewidentnie rosyjskiej propagandy (post-socjalistycznej) i prezentujesz na polskim forum żenujące bzdury. W 1939 we wsiach mieszkało w Polsce ponad 70% społeczeństwa, 95% z nich miało własne gospodarstwa i dziedzica spotykali równie często jak współczesny Polak spotyka właścicieli wielkich przedsiębiorstw (ot, mignie czasem coś z daleka w bardzo drogiej bryczce). Dla matołków w dalekim Komun-stanie czy innej KRLD, można na podstawie wycinków z polskiej prasy wykreować teorię o ekspedientkach bitych w "Biedronkach", asystentkach gwałconych okrutnie w pracy i górnikach przymusowo przetrzymywanych pod ziemią. Tyle, że z tego wszyscy się śmieją i pokazują palcami na partyjnych Koreańczyków z Północy, którzy propagują teki bełkot. Ty wchodzisz do grona ogłupionych na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: W 1945 to wygladało tak, pytali ludzi w mająt 27.05.08, 23:39 szydlo4 napisał: >ziemskich czy pan był dla nich dobry czy płacił za pracę czy ich bił >itp. Większość poddanych pana przed wojną bita, poniewierana przez >panów ziemian Dziecko, weź się do nauki. Nie myl okresu poddaństwa wobec dziedzica, który to okres skończył carski dekret z bodaj 1864 z czasami, które miały miejsce 70 lat później. To tak, bidoku, jakbyś pomylił teraźniejszość z kanonami zachowań politycznych z czasów II wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Mylisz się tak było do 1939 i do 1944/45 28.05.08, 00:13 Ja to pamiętam. Pamietają też ok. 95 % ludzi wtedy żyjących. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Czlowieku, mowisz polprwdy... 28.05.08, 11:30 a polprawdy nie sa niczym innym, tylko wlasnie klamstwami.Kazdy wiekszy posiadacz ziemski byl uznany za 'kulaka', czyli byl wrogiem ludu,wrogiem robotnika , chlopa i inteligenta pracujacego (w przedsiebiorstwach panstwowych). TAKA BYLA OGOLNA DEFINICJA tego ustroju,od ktorej byly czasami terminowe odstepstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Mylisz się tak było do 1939 i do 1944/45 29.05.08, 05:50 szydlo4 napisał: > Ja to pamiętam. Pamietają też ok. 95 % ludzi wtedy żyjących. Ależ ty chrzanisz człowieku. Moi dziadkowie wypowiadali się o dziedzicu z szacunkiem. Gdy pod koniec wojny różne szumowiny poszły kraść do dworu, mój dziadek, ani żaden porządny człowiek we wsi, nie poszedł. Ci którzy mają coś 'za uszami' takie propagandowe brednie powtarzają, głównie po to żeby przykryć własną nikczemność. Może podasz jakiś przykład? W którym to majątku dziedzic znęcał się nad chłopami? Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: W 1945 to wygladało tak, pytali ludzi w mająt 29.05.08, 21:27 szydlo4 napisał: > ziemskich czy pan był dla nich dobry czy płacił za pracę czy ich bił > itp. My tu mowimy o cynicznym wyroku sadu rosyjskiego, a ty bredzisz o swych zwidach. Udalo sie tobie co nie ktorych odwiesc od zasadniczego tematu. Znana metoda z Iego roku szkolki KGB i jej poprzedniczki NKWD. A u was murzynow bija. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek MITY na temat okresu II W.Ś. 27.05.08, 23:33 wojnar napisał: > Nie wyzwolili, tylko podbili > Ale rzeczywiście mordowali mniej od hitlerowców, tylko czy za to > należy się automatycznie szacunek? Gwoli ścisłości, pierwszy plan eksterminacji mieli właśnie Sowieci. Po wspólnie z Niemcami uzgodnionym ataku na Polskę we wrześniu 1939, od września 1939 do początków 1941 to właśnie u Sowietów szła pełną parą eksterminacja Polaków. 23 tys. zabitych oficerów polskich to tylko mały fragment sowieckiej eksterminacji Polaków - warto dodać, że do 1941 roku Sowieci wywieźli do łagrów ok. 1.5 mln Polaków wyłącznie za polskie pochodzenie. W tamtym czasie zbrodnie Niemców były jeszcze liczone w pojedynczych setkach lub tysiącach zabitych, a plan likwidacji Żydów nie wszedł jeszcze pod obrady. Niemcy po stworzeniu Generalnej Guberni proponowali Sowietom podobne państwo polskie po ich stronie - Sowieci nie chcieli o tym słyszeć, bo realizowali intensywny plan eksterminacji Polaków. Polacy ocaleli tam tylko dzięki temu, że sojusznikom, Niemcom i Sowietom, rozminęły się poglądy na łupienie Europy. To właśnie wojna niemiecko-sowiecka była ocaleniem dla Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Była różnica. Niemcy mordowali a ZSRR wywoził na 27.05.08, 23:38 roboty. Niemcy wszystkich Polaków, a ZSRR tylko bogatych, a spośród bopgatych tych co byli bardzo niedobrzy w stosunku do swych pracowników (raczej poddanych), głownie na wsiach. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Szydło, a ja myślałem, że ty w ruskiej ambasadzie 27.05.08, 23:48 robisz, a ty zwyczajnie głupszy od buta jesteś. Ciebie chyba Moskal spod pańszczyzny wyzwolił, ale to musiało być po upadku Powstania Styczniowego. Człowieku, to ty masz ze 150 lat najmarniej! Nic dziwnego, że ci się już trochę trudniej myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Była różnica. Niemcy mordowali a ZSRR wywoził 27.05.08, 23:51 szydlo4 napisał: > roboty. Niemcy wszystkich Polaków, a ZSRR tylko bogatych, a spośród > bopgatych tych co byli bardzo niedobrzy w stosunku do swych > pracowników (raczej poddanych), głownie na wsiach. Niemcy też najpierw "obozowali" pojmanych a warunki "obozowania" syberyjskiego czy nawet kazachskiego były takie, że wszyscy na kolanach poszliby do Oświęcimia (czas 1939-1941 to jeszcze nie był czas Holokaustu, a Polaków uwięzionych w obozach niemieckich było lekko licząc PARĘDZIESIĄT RAZY mniej niż w łagrach sowieckich). Setki tysięcy z tych 1,5 mln wywiezionych Polaków zmarło z powodu nieludzkich warunków - dokładnych danych nie poznamy, bo musiałby być dostęp do archiwów sowieckich (Rosja nie pozwala na to). Doucz się podstaw historii najnowszej. Nie powtarzaj bzdur o jakichś "poddanych" i 1,5 mln wywożonych kapitalistów (tylu nie było nie tylko na kresach, ale nawet w całej Europie). Jest dobry dokument - mało tam chwytających za serce opisów - całość składa się z informacji o łagrach i analizy materiałów źródłowych - "Gułag" Anne Appelbaum. Poczytaj, doucz się, bo żenada straszna, gdy piszesz o jakichś panach dobrze lub źle traktujących poddanych w latach 30-tych (analogicznie, może za 70 lat jacyś niedouczeni poczytają parę artykułów o "Biedronce" i rzucaniu śrubami przez górników i stworzą nową opowieść o panach bijących swych poddanych w Polsce 2008). Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 No, niestety to prawda z tymi panami, bili znęcali 28.05.08, 00:10 się, wyrzucali z czworaków do przydrożnych rowów, nie płacili za pracę i tak marnego grosza itp. Ja to wszystko pamiętam i znam z opowieści. Takich jak ja było, przypuszczam 95 %. Odpowiedz Link Zgłoś
jj43 Re: No, niestety to prawda z tymi panami, bili zn 28.05.08, 00:36 myślałem że prowokacja ale to raczej demancja starcza :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Takich "dementyów" jak powiadasz są miliony 28.05.08, 00:49 Oni pamietają, nie mają tego szczęścia żeby poklikać sobie. Może nie mają kompów. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_wesz Re: Takich "dementyów" jak powiadasz są miliony 28.05.08, 06:45 taa? to bardzo ciekawe, bo jak pytam moją 83-letnią bacię (która pochodzi z Lubelszczyzny) to mówi że hitlerowcy to byli mili pielgrzymi w porównaniu z armią czerwoną. nic nie mówi o pytaniu przez ruskich czy pan ich dobrze traktował. zainwestuj w lecytynę, to może jutro nie będziesz pisał tych samych bredni, bo zapomniałeś że zrobiłeś to dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Wladz ludowa ich widocznie zdradzila... 28.05.08, 11:45 i olala cieplym moczem,a ty sie zbisurmaniles i poszedles na wspolprace z wrogiem klasowym. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Re: Była różnica. Niemcy mordowali a ZSRR wywoził 28.05.08, 00:12 szydlo4 napisał: > ZSSR wywoził na roboty. Niemcy wszystkich Polaków, a >ZSRR tylko bogatych, a spośród bopgatych tych co byli > bardzo niedobrzy w stosunku do swych pracowników > (raczej poddanych), głownie na wsiach. A potemw kopalni przykuli łańcuchami do sciany plewali woda i bili do utraty przytomnosci. Tak własnie zakatowali na śmierc mojego wuja! Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Była różnica. Niemcy mordowali a ZSRR wywoził 28.05.08, 01:33 on ci to opowiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie musial... 28.05.08, 11:50 Wystarczy przeczytac 'ARCHIPELAG GULAG ' SOLZENICYNA. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Kto ty jestes ?... 28.05.08, 11:36 Maly kmiotek. Twoim godlem ?...Sierp i mlotek.W jakim mieszkasz kraju ? ... Ja nie znaju. Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Była różnica. Niemcy mordowali a ZSRR wywoził 29.05.08, 21:19 szydlo4 napisał: > roboty. Niemcy wszystkich Polaków, a ZSRR tylko bogatych, a spośród > bopgatych tych co byli bardzo niedobrzy w stosunku do swych > pracowników (raczej poddanych), głownie na wsiach. Swoja durnota i debilnoscia nawet nie mozna ciebie kojarzyc z rezdentem z okupowanego palacu na Belwederskiej pod sowiecka flaga. Chyba ze zmieniono zasady i kryteria naboru reprezentantow narodu walczacego od dziesiecioleci o swiatowy pokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Ja mam szacunek do Rosjan bo w 1945 roku mnie 28.05.08, 00:07 szydlo4 napisał: > wyzwolili. Inaczej, Niemcy jako Słowianina zamordowaliby mnie. To chyba jesteś drugim po Jaruzelskim! Jego tez wyzwolili, i został towarzyszem WOLSKIM! Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Ja mam szacunek do Rosjan bo w 1945 roku mnie 28.05.08, 11:26 pissonu napisał: > Jego tez wyzwolili, i został towarzyszem WOLSKIM! To już rozumiem, dlaczego Kaczor śpiewał: "Z ziemi WOLSKIEJ do Polskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Ja mam szacunek do Rosjan bo w 1945 roku mnie 29.05.08, 21:10 szydlo4 napisał: > wyzwolili. Inaczej, Niemcy jako Słowianina zamordowaliby mnie. Nie sciemniaj nam tu swej chlopskiej filozofii. Tak ciemni ludzie dlugo nie zyja, nie mowiac o pisaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Re: Czy można mieć szacunek do Rosjan? 28.05.08, 00:06 Czy można mieć szacunek do Rosjan? Można ! Jak już wiszą na na naszym sznurku! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Mozna ! 28.05.08, 11:59 Wielu Rosjan bylo i jest wspanialymi ludzmi,NIE WSZYSCY BYLI I SA TACY JAK PUTIN. Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Czy można mieć szacunek do Rosjan? 29.05.08, 21:06 Jesli sami Rosjanie do siebie nie maja szacunku. Tu widac sposcizne caratu i bolszewikow, czlowiek jest niczym. Sedzia wydaje wyrok na podstawie prawa stosowanego w Rosji. Dzieki takiemu prawu tylko poszkodowany moze dochodzic swych racji, dla ustawodawcy byl to swietny wybieg a ciemny lud to akceptowal od pokolen. Mozemy wspolczuc rosyskiemu narodowi ze maja takich wladcow, ktorzy dla poklasku i polityki zabiegaja o wprowadzenie kraju bez ochrony i zasad cywilizacyjnych do europejskiej demokracji. Europejscy demokraci dla kasy, swietego spokoju i strachu przygarna nawet diabl, nie istotne czy czerwony czy zolty. Odpowiedz Link Zgłoś
wardog1 Re: Wodzu prowadź na Moskala 28.05.08, 08:10 st1111 napisał(a): a jak już poprowadzisz, to być może nie będzie już nikogo, kto by odszkodowanie odebrał... Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 19:56 Taaa, i jeszcze z rodzicami mają się zgłosić. Odpowiedz Link Zgłoś
senny Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 20:06 Heller by się uśmiał. A czego się spodziewaliście, ludzie, po Ruskich? Przecież tam portrety najwiekszych zbrodniarzy w dziejach ludzkości są prezentowane w wymiarach 5 na 5 metrów w czasie świąt narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
giwia Panie Szydło 28.05.08, 00:45 Pana polszczyzna jakaś dziwna, jakby na kursie wyuczona . a Pana wiedza historyczna , Pan wybaczy , bliska debilizmu Odpowiedz Link Zgłoś
giwia Re: Jasne, zastrzel mnie 28.05.08, 00:56 Głupich nie strzelam, sami wyginą. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 I tak nie dostaniesz forsy za swego dziadka 28.05.08, 01:02 Pomoc należy się rodzinom poległych żołnierzy, a nie rodzinom tych co poddali się na wolę i niewolę swych wrogów. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A ty ciagle to samo . 28.05.08, 12:08 dzielisz swiat na wrogow i przyjaciol, wedlug wskazan Lenina. Odpowiedz Link Zgłoś
xnw4 Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 20:11 Sad w Polsce, nie wyrazil ostatnio sie az tak dobitnie nie nakazujac przesluchania niezyjacego swiadka prezydenta Reagana. Lecz sedzia sowiet, wpadl na lepszy pomysl. Naprawde cynizm, bezczelnosc, lajdactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pikorab Re: Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 21:02 Czy ofiary zbrodni katyńskiej spodziewały się innego werdyktu od "Przyjaciół Moskali" ? (Pomimo,że ta potworna zbrodnia na jeńcach nie została przez nich zakwalifikowana jako ludobójstwo !) <pikorab> Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Ruski kretynizm dostał bąbelków i świeci 27.05.08, 20:14 Ruski kretynizm dostał bąbelków i świeci. Sowiecka inteligencja tysiąc lat za szympansami. Odpowiedz Link Zgłoś
jdmisiunio taka właśnie jest Rosja.. 27.05.08, 20:22 tam wszystko tak działa.. stamtąd właśnie przyszedł do Polski ten cały bezsens. Niestety mają dostęp do minerałów i ogromny potencjał nuklearny.. najgorsze jest to, że ludziom to odpowiada i będą bronić własnych przyzwyczajeń.. aż coś dupnie! tylko kiedy?! Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 Re: taka właśnie jest Rosja.. 27.05.08, 22:31 zwyklym ludziom w Rosji wcale to nie odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Zbrodnia ludobójstwa się nie przedawnia, 27.05.08, 20:34 Rosja po wieki wieków będzi znana jako wspólnik Hitlera. I nieprędko tę zmazę zmyje. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Re: Nie masz racji ! ta zbrodnia co prawda 27.05.08, 20:37 wyczerpuje znamiona "ludobójstwa" ale w chwili jej popełniania nie było jej definicji w kodeksach jakiegokolwiek kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
zztop3 Re: A to ciekawa interpretacja! 27.05.08, 21:19 Holocaust to również nie było ludobójstwo, bo nie było definicji w kodeksach? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "będzie znana jako wspólnik Hitlera" 27.05.08, 22:09 "Rosja po wieki wieków będzie znana jako wspólnik Hitlera." W Twojej glowie i podobnym Tobie demagogom, ktorzy chciejstwem zastepuja rzeczywistosc, byc moze bedzie znana jako taka, bo na swiecie uwazana jest za glownego pogromce Hitlera, za oswobodziciela dziesiatek tysiecy wiezniow niemieckich obozow zaglady, ktorych sojusznicy latami zostawili samym sobie czekajac az Niemcy wykrwawia sie z Rosja. To ze wzgledu na swoje sukcesy w klesce Hitlera miala duzo wiecej do powiedzenia w Taheranie i Jalcie od dwoch sojusznikow Ameryki i Angli razem wzietych. Swoje kunktatorstwo soujsznicy oplacili po wojnie miedzy innymi Polska oddajac ja w radzieckie namiestnictwo. "I nieprędko tę zmazę zmyje." Ta "zmaza" zdobyla sobie stale miejsce w Radzie Bezpieczenstwa OZN i stala sie po wojnie glownym aktorem takiej rownowagi sil dzieki, ktorej nie doszlo do IIIWS. Re: Zbrodnia ludobójstwa się nie przedawnia, Odpowiedz Link Zgłoś
neiden nie wiem czy to jest cynizm.. 27.05.08, 20:48 raczej okreslilbym to "zimna logika".pozatym wydaje mi sie ze represja polityczna raczej pasowala by do ludnosci cywilnej.w czasie dzialan wojennych zabijanie zolnierzy jest raczej rzecza normalna.chcialbym sie dowiedziec o jaka rehabilitacje to chodzi? ta tragedia polskich zolnierzy nie powinna byc zapomniana.powinno sie robic wszystko zeby tego typu tragedie nigdy wiecej sie nie powtorzyly. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: nie wiem czy to jest cynizm.. 27.05.08, 21:22 Mordowanie jeńców nie jest rzeczą normalną (konwencja haska z 1907). A poza tym zginęli tam nie tylko żołnierze. Także urzędnicy - leśnicy, pocztowcy, kolejarze. Odpowiedz Link Zgłoś
zztop3 Re: nie wiem czy to jest cynizm.. 27.05.08, 21:23 Normalne to jest, gdy żołnierz ginie z bronią w ręku, a nie ze związanymi rękami, od strzału w potylicę. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk To jest "normalne" dla polskich harcerzykow, 27.05.08, 22:26 ktorzy lubia "bawic sie" wojne liczac ze dzieki temu przejda "bohatersko" do histori. Wojna jest przede wszystkim po to by ja wygrac najmniejszym kosztem wszelkimi dostepnymi metodami: napalmem, bombami atomowymi nad miastami japonskimi, nalotami amerykanskimi bombardujacymi "wybrane cele" w Jugoslawi, w Iraku, bronia radioaktywna w Kuwejcie itd itd w ktorych ginelo rowniez tysiace niewinnych ofiar. Cala reszta jest tylko nasza wrazliwoscia wynikajaca z naszych harcerzykowatych urojen. Wojna sama w sobie jest bestialstwem w ktorym zwyciezcow sie nie sadzi. Taka byla IWS wojny w Korei, Wietnamie, Algieri, Iraku czy Serbi. Takimi byly wojny kolonialne z tymi w ktorych nastapila eksterminacja Indian w Ameryce Polnocnej wlacznie. Eksterminacja 12 tys polskich zolnierzy przez wladze radzieckie byla niewiele znaczacym bestialstwem w odniesieniu do ilosci rosyjskich ofiar komunizmu i stalinizmu. Re: nie wiem czy to jest cynizm.. Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: To jest "normalne" dla polskich harcerzykow, 27.05.08, 23:39 Widzę, że cytujesz swojego idola Stalina: "Śmierć tysięcy to tylko statystyka". Powiem ci coś: jesteś kretynem i cymbałem, stalinowcem, a nie europejczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "jesteś kretynem i cymbałem, stalinowcem," 27.05.08, 23:56 "jesteś kretynem i cymbałem, stalinowcem, a nie europejczykiem." To jest argument czy wniosek ? Nie potrzebuje zadnych ani idoli ani autorytetow, podobnie jak nie interesuja mnie Twoje oceny nie poparte zadnymi argumentami: jesli cytat jest prawdziwy to Stalin stwierdzil tylko to z co bardzo liczni przed nim wprowadzali w zycie siejac smierc. To, ze ta "tylko statystyka" w czesci dotyczyla nas nie zmienia w najmniejszym stopniu faktu, ze Stalin nie byl ani pierwszy ani nasze ofiary stalinizmu nie byly najwieksze. Re: To jest "normalne" dla polskich harcerzykow, Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Re: To jest "normalne" dla polskich harcerzykow, 28.05.08, 00:32 1europejczyk napisał: > ktorzy lubia "bawic sie" wojne liczac ze dzieki temu >przejda "bohatersko" do histori. > > Wojna jest przede wszystkim po to by ja wygrac > najmniejszym kosztem wszelkimi dostepnymi metodami: > napalmem, bombami atomowymi nad miastami japonskimi, > nalotami amerykanskimi bombardujacymi "wybrane cele" > w Jugoslawi, w Iraku, bronia radioaktywna w Kuwejcie > itd itd w ktorych ginelo rowniez tysiace niewinnych > ofiar. Wpiewr zaczniij studiowac historie a potem sprawdź czy po Czernobylu nadal ci sie jajka swiecą! Ciołku jeden, nie porównuj zbrodni Katyńskiej na 22,000,716 niewinnych polskich ofiarach stalinizmu z misja pokojowa w Iraku! > Cala reszta jest tylko nasza wrazliwoscia wynikajaca > z naszych harcerzykowatych urojen. Twoich nie naszych! > Wojna sama w sobie jest bestialstwem w ktorym > zwyciezcow sie nie sadzi. Taka byla IWS wojny w > Korei, Wietnamie, Algieri, Iraku czy Serbi. A może zamiast krakac zastanowił byś sie wpierw dlaczego! Ta wojna w Wietnamie, Algieri, Iraku czy Serbi to była tylko i wyłacznie na skutek misji twoich przyjaciół ze wschodu! To tylko ONI po przez swoja ukryta działalnośc byli powodem tych wojen. > Takimi byly wojny kolonialne z tymi w ktorych > nastapila eksterminacja Indian w Ameryce Polnocnej > wlacznie. A jakizwiazek to ma z Katyniem? A indian nie wyeksterminiowano jeszcze, przecież mamy ciebie jeszcze na tym forum! > Eksterminacja 12 tys polskich zolnierzy przez wladze > radzieckie byla niewieleznaczacym bestialstwem w > odniesieniu do ilosci rosyjskich ofiar komunizmu i > stalinizmu. Po pierwsze nie 12 tysiecy a ponad 22 tysiecy! > Re: nie wiem czy to jest cynizm.. Mówimy tutaj TYLKO o Katyniu, to były własnie ofiary bestialstwa Stalinizmu, a reszta nas w tym momencie tak naprawdę nie obchodzi! A takich sedziów jako produktów komunizmu to trzeba równiez postawic przed sadem. Ten bydlak to psychicznie chora sobaka1 Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "Mówimy tutaj TYLKO o Katyniu, to były własnie 28.05.08, 01:30 "Mówimy tutaj TYLKO o Katyniu, to były własnie ofiary bestialstwa Stalinizmu" W histori wyjmowanie z kontekstu polegajace na "mówiniu tutaj TYLKO o Katyniu" jest bardziej propaganda niz czymkolwiek innym. Byla wojna do ktorej ZSSR przygotowywalo sie od dawna (miedzy innymi przez tymczasowe porozumienie z Niemcami) podobnie zreszta jak kraje zachodnie z watykanskim blogoslawienstwem zgadzajac sie lamanie ustalen po IWS, na niemieckie zbrojenia, na przylaczenie Austri i Czech w nadziei, ze hitlerowska potega uchroni ich przed komunistyczna zaraza. To nie moglo odbyc sie inaczej jak naszym kosztem. "reszta nas w tym momencie tak naprawdę nie obchodzi!" Nie obchodzi bo nie chcemy, bo to nie pasuje do falszywej tezy jakoby nasze ofiary stalinizmu byly wiecej warte niz te milionowe jakim znaczyl swoja wladze w Zwiazku Radzieckim Stalin. "Ciołku jeden, nie porównuj zbrodni Katyńskiej na 22,000,716 niewinnych polskich ofiarach stalinizmu z misja pokojowa w Iraku!" W czasie wojny nie ma niwinnych: sa tylko ci co wygrywaja i ci co przegrywaja. "Niewinnosc" polega na tym by nie przegrywac. "Misja pokojowa w Iraku" spowodowala smierc 600 000 cywilow i przeszlo milion emigrantow. Niczego nie porownywalem: bestialstwo wojny jest wpisane w wojne. Ten kto wywoluje wojne, ten kto w niej uczestniczy musi sie z nimi po prostu liczyc. Mniemanie, ze istnieja wojny honorowe jest infantylnym, polskim, harcerzykowatym urojeniem. "A może zamiast krakac zastanowił byś sie wpierw dlaczego! Ta wojna w Wietnamie, Algieri, Iraku czy Serbi to była tylko i wyłacznie na skutek misji twoich przyjaciół ze wschodu!" Teoryjka swiatowego radzieckiego spisku jest wygodnym parawanem dla polskiej rusofobi: radzieckie interesy kiedys, sa dokladnie takie same jak obecnie amerykanskie czy rosyjskie: zarowno jedni jak i drudzy walcza o wplywy na swiecie, tyle ze obecnie wojny wywoluja Amerykanie a nie Rosjanie. Re: To jest "normalne" dla polskich harcerzykow, Odpowiedz Link Zgłoś
wi42 Korekta co do Iraku. Wg. ONZ 2mln 28.05.08, 06:11 zostalo wygnanych z kraju i 2mln. ze swoich domów (uchodźcy wewnątrz kraju). 600 tys. ofiar (pośrednich i bezpośrednich) to liczba zaniżona. Czytaj kronikę zbrodni Irak body count:www.iraqbodycount.org/ A to polecam wszystkim pod rozwagę (czy dotrze?) news.yahoo.com/s/ap/20080519/ap_on_re_as/korea_mass_execution Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpsp Re: To jest "normalne" dla polskich harcerzykow, 28.05.08, 03:04 1europejczyk napisał: > Eksterminacja 12 tys polskich zolnierzy przez wladze > radzieckie byla niewieleznaczacym bestialstwem w > odniesieniu do ilosci rosyjskich ofiar komunizmu i > stalinizmu. > Re: nie wiem czy to jest cynizm.. chyba jednak 1europejczyk trafil w sedno: Rosyjski sedzia uznal ze to bylaby niesprawiedliwosc placic Polakom i nie placic potomkom pomordowanych Rosjan. Dlatego tez nalezy sie domagac tych odszkodowan zeby wreszcie Rosjanie pomysleli o odszkodowaniach dla siebie. Taka dyskusja jest im potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 21:06 taki wlasnie "szacunek" okazuja nam nasi "bracia" moskale... azjatycka dzicz po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
vonknote na szacunek trzeba zapracować 28.05.08, 18:27 skipper_ napisał: > taki wlasnie "szacunek" okazuja nam nasi "bracia" moskale... > > azjatycka dzicz po prostu... Na szacunek trzeba zapracować. Dać się zastrzelić nad dołem to żaden wyczyn. Rosjanie to szanują np. Niemców bo oni takiego Festung Breslau albo fabryki traktorów w Stalingradzie bronili do samego końca, nawet gdy już sprawa była przegrana, a nie szli do niewoli bez jednego wystrzału. Odpowiedz Link Zgłoś
vonknote p.s. a azją sobie mordy nie wycieraj 28.05.08, 18:30 > skipper_ napisał: > > azjatycka dzicz po prostu... Azją sobie mordy nie wycieraj bo tam cywilizacje które trwają do dziś, i które by cię polaczku żebraczku pięc razy kupiły albo obiły (Japonia, Chiny), powstały kiedy twoi przodkowie z gołymi zadkami biegali po drzewach i jedli węgiel... Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 w poszukiwaniu szczytow kretynizmu 28.05.08, 20:27 vonknote napisał: > Dać się zastrzelić nad dołem to żaden wyczyn. Bezdennie glupich wpisow na tym forum nie brak. A jednak, zawsze znajdzie sie kretyn ktory zakasuje wszystkie dotychczasowe. Niniejszy wpis nalezy do najscislejszej czolowki. Chlopiecie - idz w pokoju, ty nie wiesz co bredzisz! Odpowiedz Link Zgłoś
vonknote Re: w poszukiwaniu szczytow kretynizmu 29.05.08, 02:00 a coś ad rem (wiem trudne słowo, choć krótkie) powiesz? czy tylko pobijesz narodowokatolicką pianę bo jakże to chrystusika narodów urazić... Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 21:09 Mnie werdykt sądu nie dziwi.Niemcy dokonali po wojnie denazyfikacji. Rosja po ujawnieniu zbrodni stalinowskich,nie dokonał i napewno nie dokona u siebie destalinizacji.Przecież niedawno prezydentem był wnuk kucharza Stalina.Władze nie zabraniają na pochodach noszenia portre- tów,zbrodniarza wszech czasów.Który mordował nie tylko polaków,ale przedewszystkim miliony rodaków Puszkina,Czajkowskiego i innych wiel- kich rosjan.Gruzin nie robił tego sam.Pomagał mu w tym F.Dzierżyński. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Zwyciezcow sie nie sadzi:gdyby Niemcy wygrali IIWS 27.05.08, 22:34 nie tylko nie byloby zadnej "denazyfikacji" ale hitleryzm w Europie a nie wykluczone, ze i na swiecie, podobnie jak komunizm w Zwiazku Radzieckim, stalby sie obowiazujaca "religia". Stalinizm, niezaleznie od ilosci ofiar jakie spowodowal nie tylko wsrod zewnetrznych wrogow Zwiazku Radzieckiego ale rowniez w samym Zwiazku Radzieckim wyprowadzil Rosja z miedzywojennej izolacji na swiatowa potege bedaca przez 50 powojennych lat glownym elementem rownowagi militarnej na swiecie dzieki ktoremu miedzy innymi nie bylo nastepnych swiatowych wojen. Re: Katyński cynizm moskiewskiego sędziego Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 28.05.08, 11:54 wyksztalciunio napisał: > Mnie werdykt sądu nie dziwi.Niemcy dokonali po wojnie > denazyfikacji. > Rosja po ujawnieniu zbrodni stalinowskich,nie dokonał To jakiś MIT! Niemcy zostały zmuszone do pewnej POWIERZCHOWNEJ denazyfikacji, bo zostały zdobyte przez sojusznicze armie i podpisały akt BEZWARUNKOWEJ kapitulacji. Związku Radzieckiego nikt nie pokonał. Drogą ewolucyjną przeszli od jednego systemu do innego (który jest zapewne lepszy, choć nie tak nieskończenie lepszy od starego, jak się niektórym wydaje). Poza tym, ofiary komunizmu, bardziej podobne są do ofiar Rewolucji Francuskiej, czy hiszpańskiej wojny domowej, niż do BEZPRECENSOWEJ decyzji podjetej w imieniu całego narodu niemieckiego, wymordowania WSZYSTKICH ŻYDÓW, którzy są pod ręką. Pozostałe zbrodnie nazizmu, w tym te dotyczące polskich chrześcijan bez żydowskich korzeni, niewiele sie różnią od typowych zbrodni wojennych popełnianych, dosłownie, przez wszystkich na wszystkich w czasie tysięcy wojen jakie miały miejsce w historii ludzkości. Taką tez jest zbrodnia katyńska. Sowieci dość dokładnie rozeznali się w poglądach jeńców, zarówno wojskowych, jak i policjantów i innych urzędników prowadzących intensywną politykę polonizacyjną na ziemiach odwiecznie ruskich (prawosławnych), i wyselekcjonowali tych, którzy bez ogródek (z typowo polską fanfaronadą) deklarowali, że jak tylko powstanie możliwość poderżną gardło "ruskim", czy innej "komunie". W obliczu nadchodzącej wojny o nieznanym rezultacie, wojny która ostatecznie zakończyła się śmiercią 22 milionów obywateli ZSRR, wydano na tych ludzi wyrok śmierci. Niezgodny z umowami, ale uzasadniony o tyle, o ile na przykład USA uzasadnia stosowanie tortur wobec podejrzanych Arabów. To na pewno nie było ludobójstwo. (Ludobójstwo to nie śmierć "ludzi", ale śmierć, czy raczej mordowanie LUDÓW. Całych ludów. Np. żydowskiego (ormiańskiego, Tutsi, etc). Akurat Sowieci, co by o nich nie mówić, byli INTERNACJONALISTAMI, jak najdalszymi od nacjonalizmu. Mordowali po równo "burzujów" każdej rasy i narodowaości. Jak i tych którzy ich popierali. Awansowali do władz "dzielnych rewolucjonistów" też wszystkich nacji. Gdyby społeczność międzynarodowa wprowadziła pojęcie "klasobójstwa" na podobieństwo "genocide", to można by komunizm oskarżać o "burżujobójstwo" zamiast zwykłego morderstwa i zwykłej zbrodni jaką popełnili w świetle prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Rehabilitacji? Sikorski i MSZ-śpicie? 27.05.08, 21:19 Mam nadzieję,że Sikorski z ćwiąkalskim nie puszczą tego płazem. Odpowiedz Link Zgłoś
vicheer Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 21:47 trzeba bylo nie brac polskiego adwokata. polska ma 11 razy mniej adwokatow na 1000 mieszkancow niz np. W Brytania i 3 razy mniej niz Bulgaria. Jest ostatnia w Europie pod tym wzgledem. Dlatego polscy adwokaci to zazwyczaj nadeci glupcy wyciskajacy z klientow ostatnie grosze poniewaz brak konkurencji nie wymusza na nich koniecznosci rzetelnego przygotowania sie do prowadzonych spraw i podnoszenia kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mundo.v Re: Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 21:56 Kropla drazy skale. Wspolczesni bolszewicy dojrzali juz do tego, ze uznali, ze BYLY OFIARY. A to ze jeszcze im przez gardlo reszta przejsc nie moze, to ...normalne u bolszewikow. Oni trudno przyswajaja wiedze. A poza tym, to skoro uznano, ze ofiary, to jeszcze Ruscy chyba nie zmienili wlasnego prawa o prawach rodzin do spadkow i odszkodowan. Teraz do boju powinni ruszyc prawnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta A tu podobna logika ruska 27.05.08, 21:50 Czyli ze jak odstrzele np. czlowieka z FSB lub figure moskiewska to tylko ona moze domagac sie odszkodowan po latach, tak? No oczywiscie zdaje sobie sprawe ze wtedy o sprawiedliwosc bedzie sie ubiegac inny koles z FSB albo ruski gangster... co zreszta jest prawie to samo przy tym poziomie korupcji w Rosji. Cwaniacy kremlowscy mysla ze gownianym tlumaczeniem mozna zapchac usta. Tak mozna bylo w Polsce Ludowej, ale nie dzis. Zreszta w nawet w PRL nie mozna bylo czego mam osobiste przyklady (szczegoly zostawiam ale mozna sie domyslac). Dziki kraj. Rozumiem ich uchodzcow i zal mi ich. Odpowiedz Link Zgłoś
vicheer trzeba bylo nie brac polskiego adwokata 27.05.08, 21:50 polska ma 11 razy mniej adwokatow na 1000 mieszkancow niz np. W Brytania i 3 razy mniej niz Bulgaria. Jest ostatnia w Europie pod tym wzgledem. Dlatego polscy adwokaci to zazwyczaj nadeci glupcy wyciskajacy z klientow ostatnie grosze poniewaz brak konkurencji nie wymusza na nich koniecznosci rzetelnego przygotowania sie do prowadzonych spraw i podnoszenia kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mysikot Rzygam juz tym katyniem, dobrze tak tym nieudolnym 28.05.08, 01:28 ..polaczkoficerkom co puszyli sie na konikach a wojne przegrali w 3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 już drugi raz w dniu dzisiejszym 27.05.08, 22:19 potwierdza się moje twierdzenie, że rosja to dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Katyński cynizm 27.05.08, 22:21 www.yale.edu/lawweb/avalon/wwii/bluebook/blbk01.htm Odpowiedz Link Zgłoś
spark5719 Re: Katyński cynizm 27.05.08, 22:56 A co ma piernik do wiatraka? Co to ma wspólnego ze zbrodnią katyńską i skandalicznym wyrokiem maoskalskiego sądu? Przeczytałeś / zrozumiałeś chociaż tekst przytoczonego artykułu, czy nadal tylko cyrylicą "razbieriasz"? Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Katyński cynizm 27.05.08, 23:16 z hitlrkiem sie nie udalo skumplowac to se trza bylo z jozkiem sie przyjaznic, kumasz popaprancu?he aha, debile polskopodobny, ruscy jak widac maja praworzadne panstwo a nie moralizatorska solidarnosciowokujska kolonie, ponial?hehe Odpowiedz Link Zgłoś
vaclavnewyork Re: Katyński cynizm 27.05.08, 23:22 Wy nastajaszczij pizdjyki - ponial ?Kacapskaja wosz. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Katyński cynizm 27.05.08, 23:28 o azbestowy vacek sie odezwal,he vacius, co slychac na grinpojnckich smietnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
vaclavnewyork Re: Katyński cynizm 28.05.08, 02:19 Wy s umasszedszyj nastojaszczij pizdjuk.NIgdy nie widzialem tych miejsc ktore wymieniasz jak kazdy nastojaszczij kacap mazyles cale zycie zeby sie tam znajezc i co nie wyszlo.Wstyd przynosisz swemu narodowi idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
spark5719 Nie ćpaj tyle, 27.05.08, 23:30 ruski kretynku. Widzisz, nawet nie potrafisz przeczytać prostego tekstu w języku angielskim, a piszesz bzdury. Z hitlerkiem to wy się skumaliście (pakt Ribbentrop-Mołotow pamiętasz, ćmoku?). My podpisywaliśmy normalne pakty o współpracy między państwami, a nie o wzajemnych planach napaści na sąsiadów. No ale co ja będę tłumaczył rzeczy, których homo sovieticus nigdy nie zrozumie, tak jak nie pojmie różnicy pomiędzy byciem wolnym człowiekiem a wiernopoddanym moskiewskiego chanatu :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 he 27.05.08, 23:55 aha, to jestes fachufcu o psiej ksywce madzejszy od pare takich historykow, bo jak znasz bukwy to moge ci link podrzucic zebys sie poduczyl. zreszta dla takich ipnowskich durni istnieje tylko jedna sluszna prawda rewolucyjna,he i jeszcze jedno, brytoli juz propanowali putinowi zmienic konstytucje rosji bo im ruskie prawo sie nie podobalo, putin zaprapoowal im wymiane szarych komorek, obawiam sie ze ani tobie ani tobiepodobnym nawet tak skoplikowany zabieg nie pomoze, zreszta was golodupcow ze zmywakow na to nie stac,he Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Ruski spuchlaku... 28.05.08, 12:33 GOLODUPCOW W RASSIJI JESZCZO MNOGA.TE DWA MIASTA , Petersburg i Moskwa,o niczym jeszcze nie swiadcza. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Zapomniałeś o pakcie przy rozbiorze Czechosłowacji 28.05.08, 00:53 przez Polskę i Niemcy w 1938 roku, i tu się IIWŚ rozpoczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie sciemniaj !! 28.05.08, 12:37 Obrona Stalina jest zwyrodnieniem i totalna glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
swojak11 Ale Ziobro będzie mógł się zrehabilitować 27.05.08, 22:33 I to wbrew Michnikowi SLD,PO i całej żydokomunie.... www.dziennik.pl/wydarzenia/article180139/Na_Blide_byly_mocne_dowody.html Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Tworczo rozwineli niedawne orzeczenie polskiego 27.05.08, 22:43 sadu w sprawie dotyczacej Stanu Wojennego .... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=79583254&a=79583254 I tu i tam niewykonalne .... Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Myślę, że trzeba oddać hołd żołnierzom poległym 27.05.08, 22:44 w 1939 roku, tym którzy walczyli do ostatniej kropli krwi, jak przysięgali. O tych co oddali się w niewolę wroga trzeba raczej zapomnieć i nie uczyć złych nawyków młodzieży. Także nie należy się chwalić zagranicą, że polscy oficerowie poddaja się do niewoli. Nikt tym się nie chwali, tylko Polacy. OPficer nie poddaje się do niewoli. Można jeszcze przymknąć oko na oficerów lotników zestrzelonych na terytorium wroga, jak było w Wietnamie. Odpowiedz Link Zgłoś
giwia P Szydło, czemu uzywa Pan składni typowej 28.05.08, 00:50 dla języka ROSYJSKIEGO? Obowiązkiem żołnierza jest nie zginąc, lecz życ by potem pracować dla wolnej ojczyzny. To myslenie Polaka. To co Pan propaguje to podejscie stalinowskie ;za poddanie się szlo się potem w sowieckiej ojczyznie do lagru Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Bo zamiast TVP słucham rosyjskiej "1" i ang. BBC 28.05.08, 01:06 Czy to źle? Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan To tam namawiają 28.05.08, 01:17 do popełnienia samobójstwa przez naród? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonakrystyna dzieci zamordowanych oficerów 27.05.08, 22:44 poznałam córkę oficera Emanuela Korompay zamordowanego w Katyniu. Pani Ilona Korompay podczas wojny straciła ojca w 1940r., siostrę Martę która zginęła podczas nalotu Warszawy w 1939r., siostrę Elżbietę zamordowaną na Szucha w 1943r., i matkę która zginęła w Oświęcimiu w 1944r. Pani Ilona została sama, ukrywała się podczas wojny przed hitlerowacami po wojnie przed reżimem. Teraz ma 90 lat całe życie codzienne zapewne mysli o tej katastrofie rodzinnej, którą trudno sobie wyobrazić... A prokurator rosyjski twierdzi, że rodzina zamordowanego w Katyniu nie ma prawa do roszczeń.... Pokolenie Pani Ilony Korompay już nie jest w stanie o nic walczyć... Cieszę się, że poznałam losy tej rodziny i wykorzystuję każdą okazję aby o nich mówić i pisać. To mogę i robię indywidualnie, jednak od rządów oczekuję staranń o pamięć i szacunek... Chodzi o elementarną ludzką przyzwoitość, przyznania się do zbrodni i woli zadośćuczynienia. Iwona Bruśk Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 To przykre. Ale gdyby polscy oficerowie, zamiast 27.05.08, 22:59 poddawać się do niewoli walczyli jak przysięgali, to obroniliby Polskę przed Niemcami i nie byłoby takich tragedii jak ta i tysiące innych. Popatrzcie jak walczyli Finowie w zimę 1939/40 z Armią Czerwoną. Taka mała armia fińska a obroniła się przed potężną ACz. Al;e tam oficerowie... A polscy oficerowie przed wojną byli najlepiej wynagradzani spośród oficerów armii Świata. Za 3-miesięczną pensję mógł pobudować mały domek jednorodzinny. Odpowiedz Link Zgłoś
onguernsey Re: To przykre. Ale gdyby polscy oficerowie, zami 27.05.08, 23:39 Normalnie brak slow. Przeczytaj jeszcze raz to co napisales i zastanow sie nad soba. Przypomne ci tylko, ze Polske zaatakowaly najpierw Niemcy a zaraz potem Sowieci. Zaden kraj by z tego nie wyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Nie musisz mi przypominać, znam doskonale 28.05.08, 00:18 Sowieci weszli bez walki, jak wszyscy oficerowie pouciekali z wojny. Niektórzy do ZSRR i dalej do Katynia. Odpowiedz Link Zgłoś
giwia Polscy oficerowie uciekli do Katynia? 28.05.08, 00:52 Myślałam,ze Pan jest Rosjaninem , a Pan normalny osioł. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Pewnie czekasz na forsę za Twego dziadka 28.05.08, 00:59 co zamiast walczyć, jak przysięgł oddał się w niewolę a potem, jak to w niewoli, bez woli zaciąnęli go...Widzisz ok. 30 tysiecy żołnierzy nie dało się zniewolić, zginęli na polu chwały. Im należy się chwała i pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Kapitulacja jest aktem honoru, a nie tchórzostwa 28.05.08, 01:07 Panie szydło4! Ale co Pan może wiedzieć o honorze, skoro broni Pan na tym forum czerwonych bandytów... Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 A skutkiem tej kapitulacji było: 28.05.08, 10:45 Wymordowanie w bestialski sposób 6 mln bezbronnych polskich obywateli. To po co tyrzymaliśmy przed wojną najlepiej opłacaną w żołdach oficerskich polską armię? Nigdzie nie chwalę żadnego totalitaryzmu: ani związkowego radzieckiego, ani hitlerowskiego, ani vatykańskiego ani też usamerykańskiego i im podobnych. Ale nie róbmy sobie znów nieprzyjaciół na podstawie przeszłości historycznych. W głosowaniach w eurowizyjnym konkursie piosenki (gdzie większość głosów wynikała z sympatii do danego kraju) okazało się, że Rosja dostała najwięcej punktów, a Polska nie dostała ani jednego punktu od niepolaków. Zobacz kogo europejczycy lubią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
giwia "znam" zamiast "wiem" 28.05.08, 00:55 p Szydło jednak Rosjanin tylko ze przydurny Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "Zaden kraj by z tego nie wyszedl." 28.05.08, 00:49 Zaden kraj w ktorym kierownictwo polityczne mialoby odrobine odpowiedzialnosci nie doprowadzilby do podobnego dwustronnego zagrozenia granic szukajac jak polski przedwojenny rzad pomocy tam gdzie od dawna zapadly na Polske wyroki w imie wlasnego bezpieczenstwa i ochrony przed komunistyczna zaraza. Oceny przedwojennej polityki sa tym surowsze im bardziej jest ona dzisiaj kontynuowana: nasze stosunki z Niemcami i Rosja przy jednoczesnym szukaniu sojusznikow za oceanem sa powielaniem miedzywojennej sytuacji. Re: To przykre. Ale gdyby polscy oficerowie, zami Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: "Zaden kraj by z tego nie wyszedl." 28.05.08, 01:10 1europejczyk napisał: >Zaden kraj w ktorym kierownictwo polityczne mialoby odrobine >odpowiedzialnosci nie doprowadzilby do podobnego dwustronnego >zagrozenia Czyli z kim Polska miała się układać? Z nazistami Hitlera czy komunistami Stalina? Bądź poważny. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Przyznaje nie mogla sie ukladac, tak z racji 28.05.08, 21:38 swojej bardzo bliskiej rozbiorowej przeszlosci (dotyczy zarowno ZSSR jak i Niemiec) jak na okolicznosc wplywow watykanskich i zwyciestwa z 1921 (dotyczy ZSSR). Polskie wladze miedzywojenne jedno co mogly to przewidziec i zauwazyc, ze niemieckie zezwierzecenie i wojenne barbarzynstwo oparte na rasistowskiej ideologi hitlerowskiej praktycznie zapoczatkowanej w Polsce ale majacej swoje korzenie w hitlerowskim "Mein Kempf" wczesniej czy pozniej bedzie swiatowym problemem i wojna (bo to nie byla nasza wojna i nie ma co dzisiaj byc takim patetycznie "dumnym", ze akurat zaczela sie na Westerplatte) co pozwoliloby nam, wlasciwie przygotowanym na swiatowy konflikt, uniknac wielu setek tysiecy ofiar i olbrzymich zniszczen. Re: "Zaden kraj by z tego nie wyszedl." Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ag_o Re: Przyznaje nie mogla sie ukladac, tak z racji 28.05.08, 23:55 Wg Ciebie Polacy przed II wojną powinni układać się z ZSRR? Polskie władze międzywojenne mogły dużo, ale tajne protokoły paktu R- M pozostawały dla nich niestety tajne. Nie wierzyli co prawda, że Stalin dotrzyma paktu o nieagresji, ale 17 września jednak ich zaskoczył; rozkaz "z Sowietami nie walczyć" to była iluzja, że jeśli unikną działań agresywnych wobec Armii Czerwonej ocalą ludność polską przed prześladowaniem (np. wywózki na Syberię), a internowanych oficerów WP przed śmiercią. Polskie władze wykazały się jednak dość dużą przenikliwością oceniając, że ZSRR ze swoją zbrodniczą ideologią będzie w przyszłości poważnym problemem dla świata. Dzięki temu, że Litwinow wówczas odszedł z kwitkiem mamy dzisiaj czyste konto, a Rosjanie muszą wymyślać coraz głupsze uzasadnienia swoich tez dotyczących historii i spraw najnowszych. Dbanie o dobre samopoczucie zwykłych Rosjan przy coraz obfitszych i dostępniejszych materiałach historycznych - to będzie dla świata coraz lepszy ubaw, i już dzięki Bogu, nie naszym kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: "Zaden kraj by z tego nie wyszedl." 17.07.08, 15:55 gdyby tak mysleli dzisiaj nie było by w ogóle Polski dalej utwierdzam sie w przekonaniu ze Polska skonczyła sie w Katyniu Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: To przykre. Ale gdyby polscy oficerowie, zami 27.05.08, 23:46 Ani Niemcy 1 września, ani Ruscy 17 września nie wkraczali do Polski przez jakikolwiek przesmyk, a musisz wiedzieć, że Ruscy do Finlandii właśnie wchodzili przesmykiem karelskim. Dzięki temu Finowie mogli opierać się bardzo bardzo długo sowieckiej agresji. Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 Francja i Anglia oceniła, że Polska sie poddała 28.05.08, 00:20 bez walki i nie otworzyli drugiego frontu. A mogli. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Nie mogli: nie po to zgadzali sie na niemieckie 28.05.08, 00:37 zbrojenia, niemieckie aneksje by w kolejnym etapie realizacji ich planow jakim bylo uzycie Niemcow przeciwko ZSSR zaprzepascili swoja interwencja misternie przygotowywany scenariusz w ktorym umowy z Polska nie byly jak to klamliwie przedstawiaja polscy historycy naszym sukcesem ale glownie angielsko-francuska "sciema" majaca "uszlachetnic" ich polityke. Re: Francja i Anglia oceniła, że Polska sie podda Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Nie mogli: nie po to zgadzali sie na niemieck 28.05.08, 01:15 Czyżby? To czym w kontekście Twojej wersji historii był pakt Ribbentrop-Mołotow? Partą szachów czy brydża? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Polityka jest partia szachow o tyle trudniejsza, 28.05.08, 21:11 ze wszystkie "ruchy" sa dozwolone a wygrywa ten, ktory w pore, wlasne potrafi ograniczyc do akceptowanych przez tych silniejszych. Ja nie mam wersji histori: ta ktora "sprzedali" mi nasi pseudohistorycy, w aspekcie tego jak prezentuje sie nasz dzien dzisiejszy, uwazam dziecinnie falszywa zbudowana na zasciankowej mitomani. Nie wnikam w gowniane detale, ktorymi pasjonuja sie uniwersyteckie pajace: skoro bylo tak "dobrze" jak pisza i oceniaja to dlaczego wiekszosci w kraju jest dzisiaj tak zle (a obiektywnie w liczbach w odniesieniu do naszych dwudziestoletnich "sukcesow" jest katastrofalnie). Pakt R-M byl wynikiem dalekowzrocznej, konsekwentnej i opartej na slusznych przewidywaniach stalinowskiej polityki radzieckiej, dzieki ktorej XX wiek wyprowadzil Rosje ogromnym poswieceniem i rzadkim bestialstwem z wielowiekowej izolacji. Wynik paktu R-M dla Zwiazku Radzieckiego byl nawet wiekszym sukcesem niz nasze porozumienia z Anglia i Francja kleska naszej dyplomacji. Ocenia sie po historycznych skutkach a nie, jak mamy w zwyczaju, po debilnie hucznych zapowiedziach tych co szukali swojej, podobnej do tej obecnych, popularnosci w efektownych nic nie wartych fajerwerkach !!! Rosji dal za darmo przeszlo dwa lata "oddechu" i kilkaset kilometrow przedpola z ktorym mogli robic, kosztem zyjacych tam Polakow, co chcieli. W naszej histori za czasow swietnosci pewnie tez znalazly by sie podobne polityczno-wojskowe sukcesy osiagniete na bazie wiarygodnych przewidywan. Re: Nie mogli: nie po to zgadzali sie na niemieck Odpowiedz Link Zgłoś
szydlo4 1300 km granicy pomiedzy ZSRR a Finlandią, mało? 28.05.08, 00:30 Zmierz to zobaczysz. Mogli wejść wszędzie. Ale dzielni Finowie nie dali się. Odpowiedz Link Zgłoś
jana51 Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 27.05.08, 22:47 Na miejscu polskich oszołomów byłbym ostrożny w tym domaganiu się aktów wiecznej ekspiacji Rosjan i roszczeń gotówkowych za te parę tysięcy zadołowanych, polskich zupaków, bo a nóż "kacapy" przypomną sobie 60 tysięcy wymordowanych przez nas jeńców z wojny 20 roku i na zasadzie retorsji też zaczna sie domagać zadośćuczynienia moralnego, oraz bardziej konkretnego, wyrażonego w jakiejś twardej walucie - na przykład w Euro... Odpowiedz Link Zgłoś
skorpionx Re: Tak gineli od strzalu z kuszy w duzy palec 27.05.08, 23:00 jana51 napisał: > Na miejscu polskich oszołomów byłbym ostrożny w tym domaganiu się > aktów wiecznej ekspiacji Rosjan i roszczeń gotówkowych za te parę > tysięcy zadołowanych, polskich zupaków, bo a nóż "kacapy" przypomną > sobie 60 tysięcy wymordowanych przez nas jeńców z wojny 20 roku i na > zasadzie retorsji też zaczna sie domagać zadośćuczynienia moralnego, > oraz bardziej konkretnego, wyrażonego w jakiejś twardej walucie - na > przykład w Euro... lewej nogi Odpowiedz Link Zgłoś
pissonu Re: Katyński cynizm moskiewskiego sędziego 28.05.08, 00:37 jana51 napisał: > Na miejscu polskich oszołomów byłbym ostrożny w tym > domaganiu sięaktów wiecznej ekspiacji Rosjan i > roszczeń gotówkowych za te parę tysięcy zadołowanych, > polskich zupaków, bo a nóż "kacapy" przypomną > sobie 60 tysięcy wymordowanych przez nas jeńców z > wojny 20 roku i na zasadzie retorsji też zaczna sie > domagać zadość uczynienia moralnego, oraz bardziej > konkretnego, wyrażonego w jakiejś twardej walucie > - na przykład w Euro.. Człowieku co ty p i e r d o l i s z? Własnie dlatego potrzebna nam jest jak najszybciej amerykańska tarcza anytyrakietowa! Odpowiedz Link Zgłoś
callisto1 Co jeszcze wyczytałeś w gazecie Żyrnowskiego i in 28.05.08, 06:27 I co na to mówi Twój lekarz,jana 51? A swoją drogą to przepraszam za tych,którzy się z ciebie naśmiewaja lub ubliżają ci. Nie wolno tak się zachowywać wobec osób upośledzonych umysłowo. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś