scyg Re: CBA bada, jak zakonnice sprzedały przyznane i 02.06.08, 13:35 Urzędas dostał pstryka w nos i w typowym stylu próbuje się na ludziach odegrać - jeśli zakonnice dostały grunt jako rekompensatę, to mają święte :-) prawo go odsprzedać kiedy chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
hepowy Re: CBA bada, jak zakonnice sprzedały przyznane i 02.06.08, 13:48 scyg napisał: > Urzędas dostał pstryka w nos i w typowym stylu próbuje się na ludziach odegrać > - > jeśli zakonnice dostały grunt jako rekompensatę, to mają święte :-) prawo go > odsprzedać kiedy chcą. A za co niby te zakonnice otrzymaly ta rekompensate. Co takiego posiadaly, i skad, co niby zagrabila im komuna. Jeszcze troche, a okaze sie, ze przed przyjsciem komunizmu cala Polska nalezala do kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: CBA bada, jak zakonnice sprzedały przyznane i 02.06.08, 13:59 hepowy, a ty byles komuszym parobkiem i nim niestety pozostales. Kazdy ma prawo dysponowac swoja wlasnoscia, nie tylko ssynowie marksa i engelsa. Odpowiedz Link Zgłoś
hepowy Re: CBA bada, jak zakonnice sprzedały przyznane i 02.06.08, 14:15 poszeklu napisał: > hepowy, a ty byles komuszym parobkiem i nim niestety pozostales. > Kazdy ma prawo dysponowac swoja wlasnoscia, nie tylko ssynowie > marksa i engelsa. I co, myslisz, ze mnie obrazisz tym belkotem. Za duzo przezylem, zeby sie takim czyms przejmowac. A moje pytanie jest dalej aktualne. Co takiego, posiadaly "biedne" zakonnice i co zostalo zabrane przez komune, zeby rekompensowac to 20 hektarami ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Błazenada 02.06.08, 15:58 hepowy napisał: > A moje pytanie jest dalej aktualne. Co takiego, posiadały "biedne" zakonnice i co zostało zabrane przez komunę, żeby rekompensować to 20 hektarami ziemi? Nie jestem zwolennikiem czarnych i osobiście irytuje mnie ich pazerność. Pod tym względem buddyści są mnie bardziej bliscy - nie mają mienia i każdy dzień wyruszają z miską po jałmużnę. Ale do rzeczy. Widocznie zakonnice coś miały jeżeli dostały rekompensatę. Tego faktu nikt nie kwestionuje i nie jest przedmiotem dociekań CBA. Natomiast jeżeli dostały tytuł własności ziemi to mogły z tym tytułem zrobić co tylko chciały. CBA się wielokrotnie "popisało" i teraz na fali nastroi usiłuje poprawić swoje notowania. Zwykła koniunkturalna błazenada. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Błazenada... 02.06.08, 16:16 Bez komentarza! Gdzie place Raciborza gdzie treny Łopusznej pod Nowym Targiem? (...)Zakonnice od 1991 r. domagały się zwrotu 40 arów położonych przy ul. Solnej i Klasztornej w Raciborzu. Ziemię tę zakon utracił w sierpniu 1954 r. na mocy dekretu, który mówił o przymusowym wysiedleniu zgromadzeń zakonnych z ich majątków. 3 lipca ub.roku Komisja Majątkowa Rządu i Episkopatu Polski zdecydowała, że w zamian za nieruchomości utracone w Raciborzu, których zwrot nie jest już możliwy, siostrom służebniczkom zostaną przekazane dwie działki w Łopusznej o łącznej powierzchni ponad 19 ha. Wyceniono je na 1,1 mln zł. Decyzja Komisji Majątkowej była opatrzona rygorem natychmiastowej wykonalności. O tym, że teren przechodzi na własność zakonu, wiedziały tylko siostry służebnicznki. Dodatkowo siostry otrzymały też działkę o powierzchni niespełna 20 ha, położoną w Pszczynie na Śląsku. Komisja Majątkowa zdecydowała ponadto, że klasztor otrzyma 871 tys. zł odszkodowania z tytułu niemożności regulacji żądań w pozostałym zakresie. Wartość odszkodowania musiała bowiem sięgnąć kwoty ponad 2,2 mln zł. Na tyle biegli oszacowali majątek zagarnięty zgromadzeniu w czasach PRL. Zakonnice po otrzymaniu terenów w Łopusznej szybko sprzedały je przedsiębiorcy budowlanemu z Krempachów, Karolowi Paluchowi. www.polskatimes.pl/592,38670.htm Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Błazenada 02.06.08, 16:17 Zakonnice nic mieć nie mogły, bo majątek nie należy do zakonnic, tylko do całej organizacji o nazwie Kościół Rzymsko-Katolicki. Tak więc jeśli KRK miał papiery z tytułami własności ziem (dowody zakupu, darowizny, itepe), to oczywiście ta organizacja miała prawo ubiegać się o zwrot Odpowiedz Link Zgłoś
gazaj Nie znasz się, to siedź cicho 02.06.08, 18:26 Zakony mają swoje majątki, parafie swoje, diecezje swoje itd. Nie ma jednego majątku kościelnego. Gdy JPII chciał ustanowić katedrę grekokatolicką w budynku będącym kościołem w Przemyślu, to wcześniej miejscowy biskup przekazał mu ten budynek na własność i dopiero potem można było ów budynek przemianować na w/w katedrę. Jak wynika z przytoczonych tu danych, zgromadzenie zakonne posiadało majątek, wyceniony na ponad 2 mln zł. Ziemie, której zbycie bada CBA była częścią rekompensaty zagrabionego przez PRL majątku. CBA badać może tylko jedną rzecz: dlaczego ARR albo ANR nie skorzystały z prawa pierwokupu. Jedna z tych agencji ma prawo pierwokupu nieruchomości rolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nie znasz się, to siedź cicho 02.06.08, 19:37 Rozliczenia wewnątrzorganizacyjne nie mają tu większego znaczenia; faktem jest, że taka organizacja jak KRK (czy też jej pododdziały i filie typu zakony) są właścicielami majątku, a nie jakieś jednostkowe zakonnice. Zakonnica to sobie może nabyć majątek za prywatene pieniądze jako prywatna obywatelka, i wtedy można mówić o majątku zakonnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakkuba hipokryzja KK 02.06.08, 14:57 Jak widac na imieniu Jezusa i jego Tatusia KK robi dzisiaj doskonaly bisnes. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Agenci CBA w habitach.. 02.06.08, 16:12 Żaden zakon nie pozwoli świeckiej organizacji na kontrolę swoich finansów. CBA musi wysłać swoich habitowych agentów do Centrali KK na ul. Miodową, a wówczas po przeglądzie dokumentów zrozumieją, że przekręt Sawickiej, to tylko mały pikuś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gazaj Wstąp do KK i też rób biznes 02.06.08, 18:28 Po co masz im zazdrościć? Weź się za trzepanie kasy na Jezusie i Jego Ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakkuba Re: Wstąp do KK i też rób biznes 02.06.08, 20:21 Nie napisalem, ze zazdroszcze Kosciolowi. Napisalem, ze to co robi KK to hipokryzja. Prosze czytaj uwaznie zanim cos skomentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.pussy Tak samo należy zbadać historię pałacu 02.06.08, 16:23 W Opolu Lubelskim, tam również zakonnice działały. Odpowiedz Link Zgłoś