1zorro 16.07.08, 07:20 to jakas moda panuje u Kaczynskich i w PISuarze, zeby ludzi nagrywac? To takie, troche UBeckie przyzwyczajenia..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allspice Nagrane. Ściśle tajne 16.07.08, 09:31 A szkoda...byłoby o czym pisać i komentować:) Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Nie bardzo rozumiem w czym i kto widzi problem? 16.07.08, 09:35 z wypowiedzi klakiera Kamińskiego wynikałoby ze sikorski jest jakims tępakiem i nie zna procedur.Inteligencję się ma albo sie mysli że ma, Kamiński jest z tych myslących. Jezeli Sikorski zdecydował sie powiedzieć pewne rzeczy to oznacza że czuje sie dotknięty i co najmniej obrażony, podejrzewam że w życiu prywatnym ani Kaczyński ani tym bardziej Kamiński nie odważyliby się nawet głośniej mówić, bo posmakowaliby własnego uśmiechu. Zgodnie z procedura rozmowa była nagrywana i część jej dotyczaca sprawy honorowej mozna odtajnić, bo chamstwa nie usprawiedliwia zasiadanie na stołku do którego sie nie dorosło Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 O wszystko można się kłócić 16.07.08, 10:37 W nagrywaniu nie widzę nic złego. Pamięć ludzka jest ulotna. Problem tkwi w dwu-władzy spowodowanej przez błąd w Polskiej Konstytucji. Formułuje ona, że za politykę zagraniczną i obronę odpowiadają równolegle Prezydent i Premier. W tej chwili są oni z konkurencyjnych partii i w efekcie są między nimi złe stosunki. Trzeba zmienić Konstytucję. Nie powinna ona zakładać, że władzę będą sprawować anioły. Moim zdaniem stanowisto prezydenta powinno być tytularne podobnie jak to jest np. w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Nie bardzo rozumiem w czym i kto widzi proble 16.07.08, 10:40 oczywiscie nie wspieram stanowiska ekspertow od dyplomacji z palacu prezydenckiego bo to partacze bez koncepcji. Ale tez nie mozna tak bezkrytycznie podchodzic do polityki ministerstwa. Nie wiem czy Sikorski czuje sie urazony czy nie, ani jaki sens mialo nagrywanie tej rozmowy. Ale nie rozumiem po co Sikorski to ciagnie? Przeciez rozmowa i negocjacje sa tajne. O co sie teraz przepychac z preziem? Czy opinia publiczna bedzie tak slepo popierac rzad przeciw prezydentowi? Czy kolejne spiecie musi byc upublicznione? Cyemu Sikorski ma sie bac tzch smiesznych grozb ze ktos mnie przed trybunalem postawi. Jak czlowiek wie co robi, jest pewny ze ma racje, wierzy w swoja slusznosc, jest uczciwy, to zaden trybunal mu nie bedzie grozny. Pamietam ministra skarbu Emila Wasacza, ktory zachowal spokoj, godnosc, pewnosc siebie - ten czlowiek wierzyl ze to co zrobil bylo dobre dla Polski, ze byl uczciwy. Wiec niech Sikorski tak sie nie boi, zupelnie nie ma czego sie bac. Mam inne zdanie na temat tarczy - nie wiem po co i o co te negocjacje. Odpowiedzialny partner nie wymysla sobie warunkow na zasadzie "bo my chcemy cos dostac w zamian, cos duzego". I rzuca haslo rakiety patriot a potem sie upiera jak osiol. To jest sztuka dla sztuki, targowanie sie nie o warunki, ale o zasade, ze "nam sie nalezy". Brzydko. Tak polska dyplomacja sie nie powinna zachowywac. Nam umorzono kiedys dlugi, przyjeto nas do NATO, wspierano nasze interesy w Europie... I przeciez kazdy wie, ze wybudowanie tarczy w Polsce jest dla nas strategicznie korzystne. Wszyscy to wiedza, USA, Rosja, Czechy, wszyscy to wiedza a my udajemy ze to dla nas jakis "koszt", jakies "oslabienie". Wskazujemy ze "to USA odniesie korzysc" a my nic, co najwyzej bedziemy ponosic jakies ryzko... Rany, przeciez to nonsens! Umieszczenie tarczy w Polsce to dla nas ogromna strategiczna korzysc. Moim zdaniem Rosjanie calkiem powaznie mowili: postawcie tarcze w Rosji, ale nie w Polsce. Takie targowanie sie o zasade, o cos co tak naprawde nie wiemy do czego nam potrzebne (jakie patriot?? na co?? nonsens... juz lepiej poprosmy o jakies statki z demobilu, skoro nasza marynarka tonie...) Ale poprosmy - a nie zadajmy. Nasz silny sojusznik zwraca sie do nas z prosba, im na tym zalezy, tarczy beda bronic, beda nam wdzieczni i beda patrzyli na nasze bezpieczenstwo inaczej - ich bezpieczenstwo bedzie zalezalo troche bardziej od naszego... Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Nagrane. Ściśle tajne 16.07.08, 11:53 znowu z normalności próbuje się robi nienormalnośc ("nie chce ujawnić" - no jak miałby niby tajne ujawnić wam??:))) Odpowiedz Link Zgłoś
iq_ok Nie ujawniam, nie zaprzeczam 16.07.08, 15:11 Dla mnie najistotniejsze jest ,że z otoczenia Prezydenta nie słyszę zdecydowanego dementi odnośnie straszenia ministra Trybunałem Stanu. I żadne miałkie bredzenie o consensusie, skupianiu się na wspólnym działaniu mnie nie przekonują. Prezydent za plecami MSZ wysyłający Fotygę z bliżej niekreśloną misją do USA, zmieniający w ciągu tygodnia zdanie odnośnie ratyfikacji i głupio zwalający burzę jaką wywołał na media, straszący bezpodstawnie szefa MSZ potwierdza po prostu, że nie ma najmniejszych kwalifikacji do prowadzenia żadnej polityki a zagranicznej w szczególności. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Nagrane. Ściśle tajne 17.07.08, 15:14 To bardzo typowe zachowanie dla prostaczkow. Sikorski niczym sie nie wyroznia od Kaczorkow. Juz mnie wcale nie dziwi, ze tyle lat bylismy w niewoli innych Panstw. My nie potrafimy prowadzic wspolna polityke dyplomatyczna dla dobra naszego spoleczenstwa. No coz, jakie spoleczenstwo tacy politycy i dyplomaci. Zalosne ! Odpowiedz Link Zgłoś
champagne_fr Re: Nagrane. Ściśle tajne 18.07.08, 18:55 POTWIERDZAM... ZALOSNE......... Odpowiedz Link Zgłoś
champagne_fr Nagrane. Ściśle tajne 18.07.08, 17:48 chyba to normalne jak jest cos SCISLE TAJNE to nie mozna narazie UJAWNIAC..... Odpowiedz Link Zgłoś