ja.ja222 13.09.08, 11:04 Zrobili swoje na tyle na ile mieli czasu, więcej nic nie zostało więc odchodzą. Przyjdą znowu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tymon99 Rosyjscy żołnierze opuszczają Poti 13.09.08, 11:09 poti to musi wielkie miasto być, jeśli wychodzenie zajęło im cały miesiąc.. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk07 Psychopat Saakaszwili bez kontroli 13.09.08, 12:07 Tera z niestety Abchazja i Osetia Pldn. bez ochrone a Gruzja w rekach psychopata Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Kto się ośmieszył, to...czas pokaże, 13.09.08, 12:37 Wielkie zwycięstwo w Osetii zamieniono w...pyrrusowe zwycięstwo, przez prosty fakt że na terenie Gruzji, oni już nie mogli kontrolować dziennikarzy (tak jak kontrolują na obszarze okupowanej Czeczenii), i dodatkowo, sałdaty (tak jak wcześniej Serbowie) wrogo odnosili się do zagranicznych dziennikarzy, więc dziennikarze rewanżowali się opryskliwym gienerałom, przez pokazywanie wszelkich rabunków ITP. Było pozostać na terenie Osetii i wchodzić na teren Gruzji. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Psychuszka mu się marzy :):) 13.09.08, 13:11 Za Breżniewa to było życie, przeciwników zamykało się w psychiatrykach pod zarzutem schizofrenii bezobjawowej :), a po ich wypuszczeniu z wariatkowa, czekistowska propaganda szeptana nazywała takich niepokornych : oszołomami, i był spokój, nikt władzy nie "podskoczył" Tą bardzo skuteczną metodę na: oszołoma, to wymyślił sam Jurij Andropow, który był bardzo ciekawą i tejmniczą postacią w póżnym ZSRR. Jurij Andropow był szefem KGB oraz szarą eminencją w klanie Breżniewa. To Jurij Andropow był "ojcem chestnym" wojny w Afganistanie oraz póżniejszej...pierestrojki w 1983 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Psychuszka mu się marzy :):) 13.09.08, 14:03 A co to ma do wszystkiego dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
ibn_chaldun Teraz Gruzini wystawią rachunek Saakaszwilemu 13.09.08, 11:15 Nawet jeśli wsześniej nie kontrolowali efektywnie Abchazji i Oseti Pd., to jednak były one w granicach panstwa gruzińskiego. Teraz to już przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Gruzja poradzi sobie bez Abhazji, ale czy najwięks 13.09.08, 12:00 największy kolonialny kraj świata, poradzi sobie ze skłóconymi narodami Federacji ("Rosja dla Ruskich"). czy poradzi sobie ze obrażonymi sąsiadami, czy poradzi sobie z kursem ropy, na którym oparto całą potęgę, a jak wiadomo spekulanci równie dobrze mogą doprowadzić do gwałtownego obnżenia tego kursu, tak jak wcześbniej gwałtownie go podbili, jak też nowy przywódca USA może powtórzyć manewr Ronalda Regana z 1986 roku gdy Regan wpłynął na obniżki cen surowców, co w połączeniu z katastrofą (lub sabotażem) w Czarnobylu, i z kilkusete Stingerami w Afganistanie (na 100 sowiekich samolotów bojowych i 300 sowieckich helikopterów tam stale stacjonujących) przyczyniło się do bankructwa komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Gruzja poradzi sobie bez Abhazji, ale czy naj 13.09.08, 14:04 Nie martw sie, poradzimy. I za narody Rosji sie nie martw. Tez sobie poradzimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Nadchodzi czas rozliczenia głupka Saakaszwiliego! 13.09.08, 11:56 Myślę, że do końca roku zostanie wysłany do jakieś elitarnej szkoły w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Saka zrobił swoje i już może odejść 13.09.08, 12:18 Duraki nawet nie widzą że zostali wciągnieci w gruzińską pułapkę. Było nie obrażać całego gruzińskiego narodu, było ich nie "policzkować", było ich nie rabować, bo teraz każdy gruziński przywódca będzie musiał prowadzić pro-zachodni kurs, a przynajmniej nie pro-kremlowski. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Saka zrobił swoje i już może odejść 13.09.08, 14:11 Gruzinski narod tak sie obrazil, ze wstal w kolejke po wize do Rosji. A co tam wiza, nawet nie strzelal do "okupanta" :) A co tam strzelal, nawet nie probowal mu przeszkodzic :) A co tam przeszkodzic, witali spokojnie "okupanta" :) Jak to mozliwe? Przeciez tak sie obrazili... 4200 dezerterow z armii gruzinskiej. Kolo polowy tej armii ucieklo do Tbilisi wywolujac tam panike. 380 wojskowych gruzinskich zostalo zatrzymanych przez samych gruzinow, bo rabowali. Wladza, co miala cos robic uciekala pierwsza. W Gori, Poti, Senaki czy innych miasteczkach porzucila ludzi. Uciekla policja, biurokracija i inne gruzinskie wladze. Zostawali ludzie sam na sam ze swymi problemami. Oto twa pulapka dla debili "demokratycznych". Widac nie zabardzo wojownicze slowa polskiego Napoleona im pomogli. Choc wiemy jak skaczyl Napoleon. A co z polskim bedzie, zobaczymy. Ciekamy na go wyprawe do Moskwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Gruzja i Ukraina nie nadają się do samo...ności 13.09.08, 14:17 Gruzja nie nadaje się do samo...ności, podobnie jak Ukraina. W obu przypadkach powstanie własnego państwa było tylko nieszczęściem dla nich i dla innych. To zaczyna przypominać wolność Czeczeńców w latach 90 - nic tylko awantury, napaści, mordy, porwania i grabieże, żadnej zdolności państwowotwórczej, żadnej tradycji i odpowiedzialności za własne państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Gruzja i Ukraina nie nadają się do samo...noś 13.09.08, 14:40 czyli co? ukrainę, gruzję, polskę, litwę i parę innych krajów najeżdżacie od czterech stuleci dla naszego dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Wybiórcza jak zwykle nie poinformowała, 13.09.08, 12:31 że warunkiem wycofania Ruskich ze strefy buforowej, było zaręczenie ze strony UE (w tym także Polaczków chyba, he, he), że wezmą gruzińskiego wariata pod specjalną opiekę i zaręczają, że nie napadnie już Gruzja zbrojnie na swoich małych sąsiadów. Takie to proste, a jednak tak zawiłe. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 A od kogo nauczyli się propagandy ? :) 13.09.08, 12:48 Andrzej Rosiewicz w piosence : Propaganda, śpiewa że ZSRR jest ojczyzną propagandy . Jak ktoś przez 1/3 swojego życia należał do stalinowskiej nomenklatury, to... Czym skorupka za młodu nasiąknie, to... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Zachód to dziś stado idiotów ku uciesze Rosji 13.09.08, 12:49 No i przez to poręczenie, które jest dla EU pułapką zrobiło się śmiesznie. Jak słusznie zauważył Leontiew - jeśli Gruzja zostanie przyjęta do NATO a rozochocony tym pajac znów napadnie na Osetię, to członkowie NATO z EU będą walczyć chroniąc Osetii (jak poręczyli) przeciw swojemu członkowi Gruzji no i przeciw USA. Zachód to dziś stado idiotów ku uciesze Rosji i na jej szczęście. USA udaje się jako tako zmobilizować swych wasali przeciw Rosji, ale oni wszyscy do kupy wzięci nie mają tyle oleju we łbach co Kreml sam jeden, bez niczyjej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Re: USA udaje się zmobilizować 13.09.08, 13:16 Rosji też się udało zmobilizować. Nikaraguę :-DD Odpowiedz Link Zgłoś
stefan261261 Re: Zachód to dziś stado idiotów ku uciesze Rosji 13.09.08, 13:19 Hallo, jak tak czytam te posty od niektorych tutaj aktywnych, to nic tylko spakowac te cale towarzystwo i via Minsk na Syberia poslac. Tam jest dobrobyt przez duze D. Eva15 twierdzi ze na zachodzie sa tylko idioci w porownaniu ze wschodem, ale tym prawdziwym czyli od Bugu na wschod. Ten wydluzony jezor starej kgb siedzi tutaj spokojnie nie nekany przez nikogo w porownaniu do tego prawdziwego wschodu gdzie za takie wypowiedzi przeciwko tej jedynej slusznej wladzy bylby krotki prozes zrobiony i pasorzytuje na tym zaszczutym zachodnim dobrobycie stworzonym przez samych idiotom. Czekam z niecierliwoscia az cena ropy ponizej 70 $ spadnie i peknie ta banka tych oslawionych 500 mld rezerw strategicznych rosji, jezeli ktos mysli ze putin trzyma te pieniadze u niego na kremlu w skarpecie to sie grubo myli. Sa to rezerwy obliczone czyli raczej mozna nazwac virtualne, ktore bardzo szybko w takiej gospodarce stopnieja ktora jest tylko na gieldowej cenie ropy i gazu oparta. Ps. dla ewy15 nazwisko putina i rosji specjalnie z malej litery Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zachód to dziś stado idiotów ku uciesze Rosji 13.09.08, 14:10 Dobry jesteś, bystrzaku. Z tymi małymi literami to mi dopiero przyłożyłeś! Ech potrafisz argumentować a i ortografię i składnię masz nie do pobicia, zwłaszcza w tym zdaniu: >pasorzytuje na tym zaszczutym zachodnim dobrobycie stworzonym przez >samych idiotom Tak trzymaj, a będziesz z siebie zadowolony, niepasożycie pocieszny. Pozdrowienia dla mentalnego Jackowa. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan261261 Re: Zachód to dziś stado idiotów ku uciesze Rosji 14.09.08, 12:39 ha,ha, sluchaj, jedyne forum na ktorym tak bardzo uwaza sie na ortografie w europie to wyborcza, na innych miedzynarodowych nikt na to nie zwraca uwagi, albo w mniejszym stopniu. Ale twoj przypadek to nie tylko komus do...c, tylko starasz sie prowokowac. Z kilometra czuc te twoja mature zrobiona na kursach wieczorowych w bylym kc, wiec zanim kogos znowu bedziesz probowac obrazac, to popatrz najpierw w ta twoja czerona ksiazeczke z instrukcja co tam pisza twoi zleceniodawcy. pozdrawiam elgut Odpowiedz Link Zgłoś
borrka I tak, i nie. 13.09.08, 13:22 Europejski Zachod, to istotnie stado oglupionych eunuchow, zaslepionych checia zysku. I Rosja z tego jakos korzysta. Ale sila rosyjskiej autodestrukcji wyraznie wzrosla. To, co dawniej zdarzalo sie raz na 100 lat, dzis powtarza sie co kilkanascie. Kilkanascie lat po rozpadzie CCCP Rosja stoi przed kryzysem ekonomicznym, ktory zawdziecza wylacznie swojej wlasnej nieudolnosci. Wiekszym, niz "defolt" ad. 1998. W gruncie rzeczy ta katastrofalna niegramotnosc ekonomiczna, zawsze cechowala Moskali i zawsze byla w jaskrawej sprzecznosci ze sprytem politycznym. A dzis i tego sprytu jakby mniej. Pozostala dojna krowa Zachodu. Mucka taka. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_s53 Re: I tak, i nie. 13.09.08, 13:50 Borka,czy pisanie dzien w dzien tych samych glupot,to nie za duzy dla ciebie wysilek?Wczoraj,przy innej okazji,napisales to samo co i dzis.Wczoraj zapytalem cie o kryzyie ,ktory ma rozwalic Rosje,zamiast co kolwiek wyjasnic,dales mnie link do bardzo glupiego artykula,a ja pytalem ciebie,ci ty wiesz na ten temat.Z tego wnioskuje,ze samo...nie myslec nie potrafisz,dla ciebie starcze gotowa papka do lykania. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Wysilkiem jest dla mnie ... 13.09.08, 14:20 Tlumaczenie po raz n-ty, co dzieje sie w Rosji. Dlatego zamieszczam, rosyjski w koncu artykul, ktory dosc trafnie oddaje sytuacje ekonomiczna. Ja uwazam go, za uczciwy, mimo, iz to kremlowska propaganda. A wiem na temat gospodarki rosyjskiej byc moze wiecej, niz ty. Nic nie stoi na przeszkodzie, bys polemizowal ze zdaniem finansowanego przez centralne wladze RF periodyku. I'm all ear. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Ukraińce, ratujta się, kto może 13.09.08, 14:13 Wyprowadź szybko te miliony Ukraińców-gastarbeiterów zarabiających w tej upadłej Rosji z powtrotem do raju Juazczenki. Czemu z niego uciekli do ruskiej nędzy? Ano, bo byli źle poinformowani. Borrki nie czytali, to teraz mają. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Efcia, nie musza MNIE czytac... 13.09.08, 14:25 Wystarczy: eng.globalaffairs.ru/engsmi/922.html The contributing authors comprise the most prominent Russian and foreign policymakers and experts in government, business and academia who contribute their professional view of the world’s growing concerns such as WMD proliferation, terrorism, national and religious extremism, economic crises, organized crime, drug trafficking, AIDS and ecological disasters. Chyba nie osmielisz sie poddac w watpliwosc TAKICH autorytetow ! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Widać te miliony Ukraińców po angielsku też nie 13.09.08, 14:30 Widać te miliony Ukraińców po angielsku (tej krynicy wiedzy obiektywnej) też nie czytają. Ciemny naród siedzi w w Rosji na przekór faktom. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Narod rosyjski ciemny ? 13.09.08, 14:36 50% jak tylko moze, nie siedzi w Rosji, ale wyjezdza. Glownie przez "mail bride order" lol. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Gruzja i Ukraina nie nadają się do samo...ności 13.09.08, 14:40 Borrcia, powtarzam, bo niektórym trzeba 2x: Gruzja i Ukraina nie nadają się do samo...ności. W obu przypadkach powstanie własnego państwa było tylko nieszczęściem dla nich i dla innych. To zaczyna przypominać wolność Czeczeńców w latach 90 - nic tylko awantury, napaści, mordy, porwania i grabieże, żadnej zdolności państwowotwórczej, żadnej tradycji i odpowiedzialności za własne państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Gruzja i Ukraina a samo...nośći 13.09.08, 14:43 nie wiem dlaczego komputer wykropkował mi powyżej uporczywie słowo "samso...ność". Chcę powiedzeić, że Gruzja i Ukraina nie nadają się do samo...ności. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka evo15, Putin w Figaro 13.09.08, 14:00 www.lefigaro.fr/international/2008/09/13/01003-20080913ARTFIG00174-nicolas-sarkozy-a-joue-un-grand-role-de- pacification-.php Dość ciekawe, ale bez tez odkrywczych. Putin dobrze opisał "wolną" zachodnią prasę. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: evo15, Putin w Figaro 13.09.08, 14:06 Spasibo, czytałam, co prawda po niemiecku, ale tłumaczone przez Rosjan, więc pewnie bez przekrętów. W zamian coś ciekawego i nowego - USA napadły ostro i otwarcie na Niemcy w sprawie Nord Stream - wyszło szydło z worka, wolą działać sami, bo najwyraźniej Polacy są zbyt mało skuteczni. Dałam to już wolfowi34 ale Ciebie przekierowuję do dyskusji na ten temat na forum paliwowym, bo nie ma sensu bym się powtarzała: www.szczesniak.pl/node/945 Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: evo15, Putin w Figaro 13.09.08, 14:16 Jeśli myślisz, evo15, że przepuściłem chociaż jeden twój wpis czy fragment dyskusji z np. wolfem34, to głęboko się tym razem mylisz. :) Szczęśniak wydaje się rozsądnym analitykiem. Podoba mi się jego blog; dobrze, że komentujesz to, co Szczęśniak pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: evo15, Putin w Figaro 13.09.08, 14:19 czlowiek_ksiazka napisała: > Jeśli myślisz, evo15, że przepuściłem chociaż jeden twój wpis Zapłoniłam się, czyli zaczerwieniłam i wyglądam jak gwiazda radziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: evo15, Putin w Figaro 13.09.08, 14:51 Uważaj, bo chyba na Litwie gwiazdeczka z czerwienią to znak, symbol zabroniony. Tzw. zbrodniczej ideologii. Ciekawe czy można na Litwie pić Heinekena? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Białoruś mnie wpuści 13.09.08, 15:01 Litwa mnie jakoś niew interesuje, zbyt podobna w swej mądrości inaczej do PL. Chętnie natomiast pojechałabym zawodowo na Białoruś, niestety nic się dotąd nie szykowało. No ale teraz, gdy USA postanowiły wyrwać Łukę z objęć Rosji, EU za to zapłaci, czyli Niemiaszki sypną pewnie kasą na różne programy "transformacyjne" i może nadarzy się wreszcie okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Białoruś mnie wpuści 13.09.08, 15:03 Pojedż na wybory parlamentarne. Pod koniec września chyba, odbędą się na Białej Rusi. Jako obserwator wyborów - przy okazji zaśw., że wszystko odbyło się kolorowo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Białoruś mnie wpuści 13.09.08, 15:19 Nie jestem obserwatorem od wyborów, chyba by mnie na to nie przyjęli. Krytycznych ludzi tam nie potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Białoruś mnie wpuści 13.09.08, 17:53 Jeszcze o Białorusi. Czytałaś kolejnego epokowca jednego ze ZBIRów? wyborcza.pl/1,75968,5691144,W_co_gra_Lukaszenka.html Polskie elyty dziennikarskie są jednak klinicznie nieuleczalne. Fascynująca jest obserwacja ich - nie wiem, może - degeneracji intelektualnej. Biedni, nieszczęśni czytelnicy GazWybu. Sieczka z mógzu i chorbliwa megalomania - na progu XXI w., w epoce globalizacji. "źródeł niepodległości swego kraju" - Odpowiedz Link Zgłoś
wolf34 gruziński specnaz nad osetyńską i abchaską granicą 13.09.08, 19:12 A propos Gruzji-dziś szef gruzińskiego MSW zapowiedział że gruzińska policja dotychczas nadzorująca pogranicze z Abchazją i Południową Osetią zostanie zastąpiona przez gruziński specnaz.Może jeszcze być ciekawie ze strzelaninami na granicy-a UE przecież gwarantowała spokój po wycofaniu sił rosyjskich .Ciekawe jak ten spokój UE wyegzekwuje jeśli gruzńscy specnazowcy zaczna strzelać lub urządzą parę zbrojnych prowokacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: gruziński specnaz nad osetyńską i abchaską gr 15.09.08, 10:59 jak na razie, to strzelają rosyjscy ze specnazu (czyli milicja osetii). Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Wredna morda cynicznej propagandy 14.09.08, 01:28 czlowiek_ksiazka napisała: > "Czuje, że łapa niedźwiedzia prędzej czy później go pacnie" > - Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Ewo 13.09.08, 14:16 Taaa z ta Gruzija. Juz trzeba ciekac na zmiane warty na foteliu prezydenta. Burdzanadze juz chyba sie przygotowuje :) Dzisiaj powiedziala ze trzeba pracowac z Rosja w sprawach trudnych. Az milo sluchac :) Choc to tylko slowa, ale udaje taka umiarkowana. Bo gruzini, jako narod, pokazali ze nie chca z Rosja walczyc :) Ale chcialem nie o tym. Czytalas juz ze juz trzeci kraj wywala amerykanskiego ambasadora z Latameryki? Honduras wlasnie nie przyjol listow wierzacych od ambasadora USA :) A jeszcze kilka krajow juz to zapowiedziali zrobic tez :) Fajnie maja tam Stany teraz :) Musza demokratycznie zaczac szukac tam jakies broni. Azteki schowali przeciez. A potem zasiedlic tam polakow. Wtedy nie beda miec problemow. A i polacy beda miec innych sasiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Drogi Denisie, 13.09.08, 14:22 naturalnie, że jako "zwierzę polityczne" śledzę bacznie rozwój w Ameryce Płdn. i życzę Wam (Rosji) dużo większej tam obecności, jest teraz na to dobry czas. Wręcz idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Drogi Denisie, 13.09.08, 14:31 Wstrzemiężliwość Rosjan w Ameryce Płd. daje wiele do myślenia. Mają możliwości i środki, żeby "porozrabiać" na podwórku amerykańskim - wobec jawnego knucia antyrosyjskiego, wręcz agresji amerykańskiej w państwach związanych z Rosją (przeszłością, gospodarką, etnicznością, etc.). Koniunktura również sprzyja "ruskom". Chavezowi & co. nie trzeba tłumaczyć co to znaczy "demokracja" a la USA. Rany się jeszcze nie zabliżniły. "Ruskie" są skromne i b. grzeczne. Leciutko i delikatnie podgryzają, po dwa samoloty w Caracas, nie więcej. Może rzeczywiście jesteśmy świądkąmi przepoczwarzania się Rosji w Imperium ... Dobra? :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Drogi Denisie, 13.09.08, 14:36 Myślę, że Rosja wie, że potrzebuje jeszcze co namniej z 5 lat, by całkiem postawić gospodarkę na nogi i wtedy wziąć się za kosztowne cele globalne. Niestety zachowanie USA zmusza ją już teraz do posunięć, które dla niej są trochę za wczesne i skąd to lekkie wahanie i połowiczność (czyli np. 2 samoloty zamiast całej eskadry). Rosja ma w kościach lęk (vide lata 80.) przed zbyt intesywną spiralą zbrojeń. Ale może nie powinna? Dziś to raczej Stany, sądząc po ich lawinowym zadłużeniu, zazbroją się na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Jako "zwierze polityczne"... 13.09.08, 14:32 Doskonale wiesz Efcia, ze FSB jest tam od dawna obecne, jako solidny udzialowiec glownych narko-karteli. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Jako "zwierze polityczne"... 13.09.08, 14:37 Obyś miał rację, ale trudno się opoierać na tym, co pleciesz, lobotomciu. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: też się włączę do rozmowy, dopiszę 13.09.08, 14:23 Dlaczego Gruzini chcieliby z wami walczyć? Nawet ta otumaniona propagandą część narodu. Dwa zaprzyjażnione narody, które w przeszłości nigdy ze sobą nie walczyły. Często wspierały - Rosja Gruzję. Dwa prawosławne kraje - stanowiące kulturową i inną jedność. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 USA zrobiły Gruzji i Rosji wielką krzywdę 13.09.08, 14:28 Właśnie, jest jak piszesz, oba narody są ze sobą mocno powiązane i to w dodatku całkiem pokojowymi, wielkowiekowymi więzami. Trudno mi zrozumieć, jakim cudem USA udało się wzniecić taką niechęć do Rosji w Gruzji, bo podobno jednak, nawet pomijając fenomen kretyna Saaki, ludność jest obecnie raczej nastawiona antyrosyjsko. No ale może media znów kłamią, to b. możliwe.. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: USA zrobiły Gruzji i Rosji wielką krzywdę 13.09.08, 14:48 Przyglądam się, wsłuchuję w to, co plotą politycy gruzińscy i nie mogę pozbyć się pewnego uczucia. A jest to uczucie deja-vu. Jakbym był w Polsce, te same fobie, kompleksy, język, strach i nienawiść. Rozumiem negatywne nastawianie do Rosji np. banderowców z zachodu Ukrainy. "Demokraci" tego świata pracują z nimi od przeszło 100 lat, a oprócz tego, "ruskie" ostro zlały ich po pupie w czasie II wojny światowej. Rozumiem, próbuję zrozumieć, nienawiść Bałtów maszerujących z eks-SS-manami po miastach Pribałtyczki do Rosji i towarzyszący temu demokratycznemu procesowi tępawy rechot Zachodu - z tych samych co wyżej powodów. Na terenie b. ZSRR wymieniłem chyba wszystkie grupy etniczne, które mają na pieńku z "ruskimi". Ileż trzeba było zrobić, włożyć pracy, żeby Gruzini zaczęli się zachowywać równie nieracjonalnie, jak np. my. Widzę, że robi się wszystko, żeby Kijów zapałał również niechęcią i nienawiścią do Rosji. Nie wiem na ile skutecznie, ale chyba wystarczająco. Nie wyobrażam sobie za to np. pomarańczowego przewrotu w Kazachstanie. Na razie. Otoczenie USA również nienawidzi Imperium Dobra, ale boi się jego agresji, siły fizycznej. Otoczenie Rosji nie boi się już Rosji. Pod tym względem słabej i pacyfistycznej. Część "rusków" - sądząc po tym, co piszą na forach internetowych - ma za złe rządowi i prezydentowi, że nie rozprawili się przy okazji z Tbilisi - zostali potulnie w Osetii i Abchazji. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: USA zrobiły Gruzji i Rosji wielką krzywdę 13.09.08, 15:14 czlowiek_ksiazka napisała: > Przyglądam się, wsłuchuję w to, co plotą politycy gruzińscy i nie > mogę pozbyć się pewnego uczucia. A jest to uczucie deja-vu. > Jakbym był w Polsce, te same fobie, kompleksy, język, strach i > nienawiść. Wszędzie, czy w PL, Pribałtyczce, Gruzji, na Ukrainie - ten sam nauczyciel, więc i lekcja tak samo przez pilnych uczniów wyuczona. Tak, sąsiedzi ID boją się jego fizycznej siły, a sąsiedzi Rosji już się jej fizycznej siły nie boją - oby tak było, bo to właśnie w tym rzecz. Jeśli uda się Rosji odejść od radzieckiego zastraszania na rzecz przyciągania wzrostem gospodarczym, rozwojem, perspektywami, czyli jeśli Rosja stanie się atrakcyjnym magnesem, to odzyska wiele z dawnych satelit, bez jednego wystrzału. A sama przejmie rolę jaką jeszcze 20 lat temu miały USA, pdczas gdy dzisiejsze USA idą w kierunku roli ZSRR z przed 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: USA zrobiły Gruzji i Rosji wielką krzywdę 13.09.08, 20:02 Ewo, nie jest ludnosc antyrosyjska. To tylko kilka grup w Tiflisie (tbilisi). Ale nawet w Gori!!! niby po kilka razy w dzien wedlug gruzinow plonacy i bombordowany, bylo OK. Gruzini dosc przyjaznie przyjeli wojsko rosyjskie (nie pisze o osetynczykach). A po tym, jak otworzyli im oczy (po wlaczeniu internetu bez cenzury, Tv z Rosji, czy pomocy z Rosji (ktora byla i jest liczniejsza niz cala ta miedzynarodowa, ktora pozostaje chyba w Tiflisie) jeszcze bardziej stali prorosyjscy. I mysle ze wiecej do wojska ich tak latwo nie zaczagnac. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: też się włączę do rozmowy, dopiszę 13.09.08, 19:55 No i tak jest. Wojna to pokazala, kiedy nikt nie chcial z wojskiem rosyjskim (nie osetynczykami, to wazne) walczyc. Sami gruzini sa bardzo w zasadzie prorosyjscy. A dzisiejsze propagandowe wizgi, kiedy obecano ze z pomoca US zwyczeza szybko biede, ludzi uwierzyli, ale nic sie nie zmenilo. Nawet wiecej, teraz boja sie otwarcie mowic na ulicy o swym stosunku do wladzy. Nawet w Turkmenistanie tego chyba nie ma. Wiec nie mysle ze Saaka dlugo sie zatrzyma. No i nie mysle ze bedzie jakis powazny kryzys miedzy rosjanami i gruzinami. Choc z osetynczykami i abchazami a gruzinami dlugo jeszcze bedzie przepasc. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Gruzja zobowiązała się do zaprzestania używania si 13.09.08, 12:37 ły na spornych tertoriach. Lepiej aby dotrzymała słowa bo następnym razem zniknie z mapy na dłużej. A pozostaje jeszcze kwestia postawienia Saakaszwilego przed Trybunałem w Hadze za przestepstwa przeciw pokojowi i życiu ludzkiemu Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Gruzja zobowiązała się do zaprzestania używan 13.09.08, 12:47 wlodzimierz.ilicz napisał: > ły na spornych tertoriach. > Lepiej aby dotrzymała słowa bo następnym razem zniknie z mapy na > dłużej. > A pozostaje jeszcze kwestia postawienia Saakaszwilego przed > Trybunałem w Hadze za przestepstwa przeciw pokojowi i życiu ludzkiemu He,he w Hadze? Przed nim powinno więcej osób stanąć nie tylko Saakaszwili. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Juszczenko, czy Janukowycz ... 13.09.08, 15:04 Obaj tak samo boja sie rosyjskiej dominacji. Z nieco innych powodow jedynie. Stary "zek" Janukowycz dobrze wie, ze kremlowska kamaryla nie piesci sie z oligarchami. Po co mu kagebowskie metody na wlasnym, donieckim folwarku ? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Juszczenko, czy Janukowycz ... 13.09.08, 19:46 Dlatego Zwiazek industrialny Donbasu laczysie z firmami rosyjskimi :) Proponuje referendum o Ukraine, z pytaniem, chcecie zostac w Ukrainie, czy przylaczyc sie do Rosji. Kto i co wybiora? Kijow to zostanie dla Ukrainy, bo watpie..? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Wynik takiego referendum...... 14.09.08, 11:04 Moze by was , Wielkorusow, otrzezwil. Choc watpie. 85% za niepodlegla Ukraina. Co innego, poprawne stosunki sasiedzkie. Tego, poza Rosja, chece kazdy kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
moskalozerca trzech kacpów mniej:) 13.09.08, 15:23 www.kavkazcenter.com/russ/content/2008/09/13/61043.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Za morderstwa Gruzinów na Osetyńcach Rosja 14.09.08, 07:29 Powinna odpowiedzieć ogniem a nie lizać dupę amerykańskiemu pasztetowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Re: Za morderstwa Gruzinów na Osetyńcach Rosja 14.09.08, 11:35 Nie martw sie tym. Mafiosi kremlowscy zrobia wszystko aby wcześniej czy później przejąć Gruzje pod swoją kontrole. To tylko kwestia czasu. Jest tyle różnych sposób, ktore można wykorzystać. Napewno pierwsze zacznie się od prowokowania na terenie Gruzji czyli w strefie buforowej. Potem wspomożenie opozycji przeciwko obecnej władzy. To za pomocą pieniędzy zawsze się udaje, do tego nagonka propagandowa, skrytobójstwa itd.Każde silne państwo to potrafi i to robi. Odpowiedz Link Zgłoś