presentation1 22.09.08, 06:54 PO w jednym szeregu z SLD.Ciekawe czy Tusk dzisiaj rano spojrzy na slupki sondazy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.bar ja tam wole długi weekend w maju 22.09.08, 06:59 zamist wolnego w styczniu, a jeszcze lepszym pomysłem bylaby wolna wigilia lub Sylwester bo u mnie niestety ktoś zawsze musi byc w pracy w te dni i nie może spedzić ich z rodziną Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Ale reszta woli lepienie bałwana. :) 22.09.08, 20:38 W końcu to symbol narodowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Ale reszta woli lepienie bałwana. :) 22.09.08, 22:12 Nie mozna podejmowac wyrywkowo decyzji od dodatkowym dniu wolnym od pracy nawet jesli to jest bardzo wazne swieto dla katolikow. Moim zdaniem nalezy uporzadkowac wolne dni i swieta sluzace wypoczynkowi z reforma urlopow wypoczynkowych. Podstawa urlopu winno byc obligatoryjnie 12 dni roboczych rocznie - 1 dzien za miesiac pracy. Dodatkowo 1 dzien za kazdy rok pracy u tego samego pracodawcy nie wiecej niz 10 dni a za prace w trudnych warunkach za kazdy rok u tego samego pracodawcy dodatkow 1 dzien nie wiecej niz 5 dni. Zatem po 10 latach pracy max urlop 22 dni robocze a w trudnych warunkach 27 dni robocze w roku. Zmniejszony urlop o 4 dni zrekompensowany zostanie dodatkowymi dniami wolnymi, ktore i tak sa dniami pracy na pol gwizdka. I tak wazne katolickie swieto trzech kroli - 6 stycznia, wielki piatek przed Wielkanoca, Wigilia i Sylwester. Moim zdaniem Swieta/dni wolne od pracy winne byc swietowane. 1 maja od lat nie jest swietowane a traktowane jest jako kolejny dzien wolny od pracy. Zatem skonczmy z pozoranctwem. Swietujmy katolicko 6 stycznia + 3 dni na Wielkanoc + Boze Cialo + MB 15 sierpnia + 1 listopada + 3 dni Boze Narodzenie. Swieta swieckie i panstwowe 2 dni Sylwester i Nowy Rok + 3 maja + 11 Listopada. Czy poslowie i politycy moga sie pochylic rozwazajac ta propozycja? Odpowiedz Link Zgłoś
mracek Re: Ale reszta woli lepienie bałwana. :) 22.09.08, 22:23 Ale co konkretnie mamy robic tego 6 stycznia przez caly dzien? Trzeba propozycje uzupelnic o szczegolowy rozklad zajec w ciagu dnia (dla kazdego swieta). Odpowiedz Link Zgłoś
cieszynianka Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 07:05 Nowy ustrój polityczno-gospodarczy - demokracja sondazowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 07:08 Gowin: "rozważyć wprowadzenie wolnego 6 stycznia zamiast 1 maja" Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 07:26 Nie, niech będzie i jedno i drugie... A propos "drugie" Możnaby za jednym zamachem (tzn. za jedną uchwałą Wysokiego Sejmu) wprowadzić wolne 2-go Maja... Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 08:08 ko_menta_tors napisała: > Nie, niech będzie i jedno i drugie... A po co nam święto wywodzące się z tradycji okupacyjnej? "Bo świętowanie 1 maja wywodzi się z tradycji okupacyjnej, a nie polskiej. Świętowanie 1 maja wprowadzili na ziemiach polskich nasi okupanci: Rzesza Niemiecka i Związek Sowiecki. Urządzając tego dnia pochody „lewica demokratyczna” nawiązuje zatem zarówno do tradycji nazistowskiej, jak i komunistycznej. Kto by pomyślał, ze można te tradycje tak łatwo pogodzić? Okazuje się, ze można i że jak w soczewce, skupiają się one właśnie w świętowaniu 1 maja. To zaskakujące spostrzeżenie ma oczywiście swoje implikacje prawne. Jak pogodzić świętowanie 1 maja z konstytucyjnym zakazem uprawiania propagandy nazistowskiej i komunistycznej? Świętowanie 1 maja, w dodatku jako święta państwowego, jest najlepszym dowodem, że władze państwowe nie mają żadnego szacunku dla konstytucji własnego państwa. W przeciwnym razie 1 maja już dawno zostałby zdegradowany do zwykłego dnia roboczego i zamiast tego święta naszych okupantów można by bez żadnego problemu przywrócić zniesione przez komunistów tradycyjne święto Trzech Króli." Odpowiedz Link Zgłoś
cieszynianka Re: Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 08:17 I pomyslec, ze to komunistyczne swieto mialo poczatek w Stanach Zjednoczonych;) Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx to sw. Jozef nie zasluguje juz na swieto? 22.09.08, 09:58 no jak tak mozna! Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Re: to sw. Jozef nie zasluguje juz na swieto? 22.09.08, 18:49 Bo Józek to zwykły prol był a Melchior, Baltazar i Kacper byli urzędnikami wyższego szczebla czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Re: Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 08:20 Nie wiem kto wymyśla takie idiotyzmy. 1 Maja jest świetem obchodzonym w większości demokratycznych krajów. Oczywiście sposób obchodów, ich ranga i podtekst ideologiczny bywa różny, ale z całą pewnością nie jest to święto o korzeniach nazistowskich czy komunistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 08:45 jbed napisał: > z całą pewnością nie jest to święto o korzeniach nazistowskich > czy komunistycznych. Owszem, ale już obchodzenie go jako święto państywowe jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer 1 maja pochodzi z USA 22.09.08, 20:45 Jeśli święto świeckie A od Józefa i świętej rodzinki jeśli KrK. Co Ci PiS zrobił z mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś
sarmata A ja mam wasze sondaze w dupie 22.09.08, 07:09 Bezczelni manipulatorzy i klamcy. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Wolę maj 22.09.08, 07:14 A ja wolę mieć wolne w maju, gdy już zwykle jest ciepło i słonecznie niż zamieniać to na zimowego 6 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
thehard Proponuję pójść dalej!!! 22.09.08, 07:20 I ferie letnie dla młodzieży przesunąć na październik i listopad. Wtedy dałoby się uniknąć niechcianych namiotowych ciąż, utonięć oraz urazów kręgosłupa podczas skoków do wody. Odpowiedz Link Zgłoś
raven50 Re: Proponuję pójść dalej!!! 22.09.08, 08:13 pójdźmy jeszcze dalej, proponuję każdemu "świętemu " zrobić ku czci wolny dzień i w ten sposób pracodawcy zaoszczędzą na pracownikach płacąc im tylko za przepracowane dni czyli chyba za 4 licząc 1 dzień w tygodniu. Albo po co wracać w ogóle do pracy - RODACY _ ŚWIĘTUJMY CAŁY ROK NA OKRĄGŁO, Trzeba sobie zażyć życia - no mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
zofey001 to zależy... 22.09.08, 07:27 zrezygnowałbym z 1 maja gdyby do Trzech Króli przedłużono ferie. Odpowiedz Link Zgłoś
mracek Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 07:33 Zamiast czczenia biednego pracowitego swietego Jozefa Robotnika (podkreslam swietego) czcic trzech nierobow, trzech oligarchow? A wlasnie PiS popiera trzech oligarchow? Odpowiedz Link Zgłoś
5m00tny Re: Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 07:47 mracek napisał: >A wlasnie PiS popiera trzech o > ligarchow? Pis popiera wszystko czego nie popiera Platforma. Gdyby nagle Platforma uchwaliła wolne w trzecz króli to pRezydent by i tak w efekcie zawetował Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.zywiecki Re: Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 07:48 Te badania opinii to chyba bardzo są ostatnio manipulowane,widać to na przykładzie euro,co jedno to inne.Wolę 1 maja,gdyż jest to wiosenne święto,chce się żyć i wekendy mogą być dłuższe a początkiem stycznia po nowym roku i świętach to i tak się nic nie chce robić. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Ministerstwo Zdrowia powinno protestowac 22.09.08, 08:23 Swieto wiosny ma w Polsce o wiele dluzsza tradycje niz 3króli, wykorzystywano je od tysiacleci do aktywnosci na swiezym powietrzu, natomiast co mozna 6 stycznia? Taplac sie w blocie albo kupic kilka flaszek? Odpowiedz Link Zgłoś
felix_macierewicz czy tu czasem nie chodzi o kasę z kolędy ? 22.09.08, 07:47 czarne cwaniaki 1-go maja niec nie zarobią, a w trzech króli jak będzie wolne, to nie będzie pretekstu abu nie przyjąć czarodzieja Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: czy tu czasem nie chodzi o kasę z kolędy ? 22.09.08, 08:01 felix_macierewicz napisała: > czarne cwaniaki 1-go maja niec nie zarobią, a w trzech króli jak > będzie wolne, to nie będzie pretekstu abu nie przyjąć czarodzieja ======================================= Ty wiesz, ze "cus" w tym musi byc? Bo faktycznie, to przeciez czas zbierania przez klechow odwiecznego "podymnego" i ofiarowywanie "co laska"(nie mniej niz stowe). Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: czy tu czasem nie chodzi o kasę z kolędy ? 22.09.08, 08:27 To jest kilkadziesiat dodatkowych milionów, które zamiast wydac na kielbaski i cole wierni zloza na tace w kosciele Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 07:48 Hola, hola, Dobrodzieje !!!! Jak ma być ( ewentualnie ) dzień wolny od pracy w Trzech Króli, to dlaczego kosztem INNEGO święta ? Skoro jest tendencja uchwalenia Święta Trzech Króli to - uchwalić i tyle. Nie kombinować, nie mataczyć. W sytuacji "podmiany" świąt nie bajdurzyć o stratach ekonomicznych, nie bajdurzyć, że "cały Lud Boży z Ukochanymi Biskupami na czele" chce przwrócenia dnia wolnego od pracy itp. Wudaje się, że bardziej idzie o zlikwidowanie "1 Maja" jako święta z przyczyn ideologicznych ( komunistyczne święte itd ) ale u nas zawsze musimy dorabiać "ideologię do kieliszka wódki". Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Przeciez w katolandzie nie moze byc innych wynikow 22.09.08, 07:54 ================================= Dodatkowy dzien wolny po Bozym Narodzeniu i Nowym Roku przypomina podawanie na deser, po sutym posilku, sledzia w oleju. No, i te cholerne, komusze skojarzenia pierwszomajowe, musza byc definitywnie wymazane ze swiadomosci ciemnego ludu. Propagandowy chwyt czarnokieckowych o jakims swiecie Swietego Jozefa- robotnika z okazji 1 Maja calkowicie sie nie udal, trzeba wiec zastosowac ustawowy przymus ignorowania tego radosnego i przyjemnego przeciez "swieta". Chociaz wszystkie swieta w kalendarzu religijnym, poza Pascha (Wielkanoca) sa zaabsorbowanymi przez Kosciol obrzedami poganskimi, juz ten numer nie udal sie klechom. Trzeba wiec, chociaz z wielkim wstretem, zaakceptowac cerkiewne Boze Narodzenie, wsrod polskiego ciemnogrodu propagowane jako Swieto Trzech Kroli. Tak naprawde, nie ma przeszkod, zeby zatwierdzic i 1 Maja i 6 Stycznia (w przyblizeniu) dniami wolnymi. Za komuny ferie zimowe konczyly sie zaraz po tym swiecie. W zydowskim kalendarzu religijnym blisko polowa roku jest obchodzeniem wszelkiej masci swiat, i jakos maja sie niezle. Dla polskich purpuratow swietowanie trwa caly rok, i swiat sie jakos nie zawalil. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Przeciez w katolandzie nie moze byc innych wy 22.09.08, 08:15 darkraj napisał: > No, i te cholerne, komusze skojarzenia pierwszomajowe, musza byc > definitywnie wymazane ze swiadomosci ciemnego ludu. "„Jubiluje dzicz pogańska, megafony ryczą z mieszkań...” Czy te słowa poety nie kojarzą się aby Państwu z obchodami 1 maja za komuny? Tego dnia „dzicz pogańska”, czyli partyjni aktywiści i ubecy uwijali się przy zaganianiu ludzi na tak zwane „pochody”. Polegały one na przemarszu spędzonych tłumów przed trybuną, na której panoszyły się „człowieki honoru”; w Warszawie premier-generał Jaruzelski ze swoim pomocnikiem generałem Kiszczakiem, a w miastach prowincjonalnych – kacykowie drobniejszego płazu. W nagrodę za ten publiczny hołd, nasi okupanci „rzucali” tego dnia na rynek rozmaite makagigi, które miały stworzyć ludziom namiastkę obfitości. I oto wystarczyło znieść przymus uczestnictwa w tych „pochodach”, by ludzie przestali na nie przychodzić. Jeśli jeszcze nadal się odbywają, to tylko dlatego, że tak zwana „lewica demokratyczna” usiłuje nadal dochować wierności okupacyjnej tradycji." Nie trzeba żadnej propagandy "czarnokieckowych" żeby 1 maja kojarzył się z komuną. A z czym innym ma się kojarzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Przeciez w katolandzie nie moze byc innych wy 22.09.08, 08:49 "Czarnokieckowi" (i komunisci tez) zrobili wszystko, zeby 1 maja kojarzyl sie wylacznie z pochodem. A mnie przede wszystkim kojarzy sie z tradycyjnymi swietami wiosennymi, gdzie w polskiej tradycji mamy m.in. maik, majówki, majowa królowa (bynajmniej nie NMP). Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Przeciez w katolandzie nie moze byc innych wy 22.09.08, 09:17 ==================================== >landaverde<: placze mi sie kalafiorem, kto kiedy i po co ustanowil to swieto. Dla twojego zapyzialego toku myslowego to i tak nie ma zadnego znaczenia, bos oszolom i pajac. Rownie dobrze mozna miec pretensje o zachowywanie postu, wymuszonego na owieczkach i baranach wybijaniem "na zywca" zebow przez watykanskich funkcjonariuszy. Podejmowanie proznej dysputy na temat domniemanej "okupacji" Polski tez nadaje sie wylacznie do dywagacji w kolkach rozancowych i masowych spedach ciemnego ludu, ktorego reprezentantem niewatpliwie jestes. Jestes taki ograniczony umyslowo z urodzenia, wyksztalcenia czy tylko zatrudnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Przeciez w katolandzie nie moze byc innych wy 22.09.08, 21:35 1. Włącz polską klawiaturę i zacznij używać polskich znaków bo nie wiadomo czy piszesz płacze czy plącze, o ile oczywiście twój zapyziały tok myślowy pozwala ci na taką operację pajacu. 2. Osobiste wycieczki, protekcjonalny ton i używanie epitetów wyłącznie obnażają twój całkowity brak racjonalnych argumentów co usiłujesz maskować uwagami typu "to i tak nie ma zadnego znaczenia" i "proznej dysputy". 3. PRL był formą państwa okupacyjnego w sensie ścisłym - Polska nie miała suwerenności politycznej, gdyż możliwość podejmowania suwerennych decyzji została nam zawłaszczona przez obce mocarstwo (od łac. ocupatio - zawłaszczyć). Jestes taki ograniczony umyslowo z urodzenia, wyksztalcenia czy tylko zatrudnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Przeciez w katolandzie nie moze byc innych wy 22.09.08, 08:24 zanim coś napiszesz sprawdź. Za tzw "komuny" ferie zimowe trwały od 1 d0 14 lutego. Potem wprowadzono zróżnicowanie. Była jeszcze przerwa świąteczna, zwykle od 22 grudnia do 2 stycznia Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Przeciez w katolandzie nie moze byc innych wy 22.09.08, 08:42 "komuna" to nie tylko Jaruzelski. Kiedys rzeczywiscie, tez za "komuny", ferie zimowe rozpoczynaly sie Bozym Narodzeniem, a konczyly po Trzech Królach. Terminy zmieniono, gdy zaczelo brakowac sniegu na swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Przeciez w katolandzie nie moze byc innych wy 22.09.08, 09:04 polsz napisał: > zanim coś napiszesz sprawdź. Za tzw "komuny" ferie zimowe trwały od 1 d0 14 > lutego. Potem wprowadzono zróżnicowanie. Była jeszcze przerwa świąteczna, zwykl > e > od 22 grudnia do 2 stycznia =========================================== Idz sie utop w kaczym bajorku razem z ta twoja "wiedza". A plebanowi powiedz, zeby ci juz przestal robic z mozgu wode. Odpowiedz Link Zgłoś
eloy Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 07:55 Trzeba mieć nieźle zrytą psychę żeby dzień w wolny w maju zamienić na dzień wolny w styczniu. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Wole 30 listopada 22.09.08, 07:57 Mi tam bardziej by pasowalo 30 listopada w sw. Andrzeja apostola. Albo ewentualnie 1 grudnia bo jest swieto 1. Batalionu Strzelcow Podhalanskich im. gen. bryg. Jozefa Kustronia i 21. Brygady Strzelcow Podhalanskich im. gen. bryg. Mieczyslawa Boruty-Spiechowicza w Rzeszowie no i jeszcze swieto 6. Bazy Lotniczej w Deblinie. A co? Nie nalezy sie wtych dniach wolne od pracy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
rojblik Sondaż! 22.09.08, 08:03 Ha, ha, ha, hi, hi,hi, o rany ale jaja, ha, ha, ha TNS OBOP i sondaże. Odpowiedz Link Zgłoś
raven50 Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 08:08 A ja wolę wolne 1 maja , wtedy jest ciepło i można gdzieś wyjechać na długi weekend a po co mi święto 3 trzech króli , którzy tak na prawdę w ogóle nie istnieli jak zresztą reszta fikcyjnych świętych wymyślonych przez kościół, liczą na to że pójdziemy do kościółka i sypniemy na tacę Odpowiedz Link Zgłoś
liber444 Czy Polacy nie mają swojego rozumu? 22.09.08, 08:08 Czy nie mogliby sami decydować, kiedy wykorzystać 12 dni dodatkowego urlopu (zamiast z góry narzuconych świąt, nie przymierzając jak za Mieszka I)? Odpowiedz Link Zgłoś
polsz co ciekawsze oni nie istnieli 22.09.08, 08:32 nawet w biblii nigdzie nie wspomina się o trzech królach. Biblijny fragment na który powołuje się kościół to Mt 2: 1-12 ale tam jest mowa o mędrcach i nie wymienia się ich liczby. Cała ta bajka o królach i gwiazdce przewodniczce to późniejszy wymysł kościoła. No ale skoro sejm podejmuje uchwalę w sprawie nieistniejącej "obrony Częstochowy" to i pójdzie na trzech króli. Proponuję przy okazji wszystkie święta maryjne uczynić dniami wolnymi. Skoro Maria jest królową Polski to jej awatary zasługują na nie mniejszy szacunek Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Niech każdy ma swoje święto! 22.09.08, 08:33 Jestem przeciwny likwidowaniu święta 1 Maja i to nie z pobudek ideologicznych, ale praktycznych. Jest to doskonały termin na wypoczynek, spotkania ze znajomymi czy rodziną w plenerze, wyjazdy turystyczne itp. Zwłaszcza, że wszyscy przyzwyczaili sie już do długiego wekendu i nawet przedsiębiorców on już nie bulwersuje. A w ogóle podoba mi się pomysł, który usłyszałem w TV, aby dołożyć każdemu po jednym dodatkowym dniu urlopu, który wykorzysta zgodnie z własnym uznaniem i wtedy kiedy będzie chaciał. Zwłaszcza, że jeżeli ktoś rzeczywiście chce czcić ten dzien z pobudek religijnych to powinien mieć możliwość wyboru wolnego dnia stosownie do swojego wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mat Chcecie jeździć na majówkę w styczniu idio.ci???! 22.09.08, 08:34 Świetny pomysł. Może jeszcze 3 maja zamienimy za 30 listopada, wtedy majówka będzie jeszcze lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Urabianie opinii? 22.09.08, 08:39 A dlaczego nie zadano pytania czy nie zamienic swieta 26 grudnia na Trzech Króli? Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianakonefka Jedno i drugie. Proste nie ? 22.09.08, 08:54 Nawet sondaży nie trzeba :P Ja tam wolę mniej pracować niż więcej. No chyba że ktoś jest pracoholikiem i wolny dzień jest dla niego torturą nie do wytrzymania. Po prostu skręca go z bólu, kiedy nie może wstać o 5:45 rano i tramwajem z kanapkami w kieszeni zapychać przez godzinę na swoje ukochane miejsce pracy. Tam przeżywa dopiero cudowne chwile przerywane niestety półgodzinną, niepotrzebną przerwą na śniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gurru zabrac im 1 maja potem zapedzic do roboty 22.09.08, 09:29 przez 16 godzin swiatek piatek Odpowiedz Link Zgłoś
64k Polacy wolą mieć wolne 6 stycznia niż 1 maja 22.09.08, 09:59 Jestem ciekaw jak reprezentatywna byla ta probka bo wyniki wydaja mi sie nieprawdopodobne. Nie chce mi sie wierzyc ze Polacy zrezygnowaliby z majowego weekendu w cieple dni na rzecz zimnego styczniowego. Te badania to chyba w kosciele przeprowadzali... :| Odpowiedz Link Zgłoś
primum_non Święto 3 antysemitów 22.09.08, 10:04 3 antysemitów,homofobów i antykomunistów.To co Biblia mówi jest etyczną nauką.To co mówi Rydzyk i Tusk jest demoralizacją antysemitów,homofobów,antykomunistów i kastrujących kastratów.Mam gdzieś święto 3 króli,w dodatku to jest w zimie,kiedy wydało się już wszystkie pieniądze na święta i nowy rok.Mam nadzieję,że 60 % Polaków nie przyzna mi racji,bo odniosło sukces i ocenzurowało media,he he. Odpowiedz Link Zgłoś