ronald01 03.10.08, 08:38 Myślę, że "stan wojenny" zapobiegł ludobójstwu i samosądom. Przypomnijmy Pragę... lepiej, że u nas to były nasze własne czołgi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Korekto, litości!! 03.10.08, 09:37 Czy będzie to wielki artykuł? Zapowiadało się, że tak... [... Prezydent LECHA Kaczyński tuż przed skierowaniem AKTI (...) rozpatrzy NIEZWISŁY sąd ...] Jaruzelski to powiedział? Czy może Bogdan z Wróblewa? [... Sami osiemdzieSIĄCIOlatkowie ...] I inne, ale już nie chce mi się drugi raz przez rafy przekopywać. Czytając co chwilę dusił mnie śmiech... [śmiech czytał, łopatologicznie podam] Dano trzeciego Oktobra "dwutysięcznego" ósmego roku d61 Odpowiedz Link Zgłoś
pioro111 Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 03.10.08, 11:10 Jaruzalski smok wawelski!!! Kto pamięta? Moja koleżanka w sierpniu z egzaltacją w głosie opowiedziała mi jak w komitecie PZPR na zebraniu członków tej haniebnej partii straszono ich "listami proskrypcyjnymi" sporządzonymi przez Solidarność na podstawie których miała być zaplanowana masowa eksterminacja "PEZPEROWCÓW"!!! Większej bzdury nie słyszałem powiedziałem jej, nie daj się wkręcać w takie myślenie, to nieprawda mówiłem! Ale młoda matka była przerażona!!! nie była w partii jej małżonek był, ale eksterminacja miała dotyczyć też członków rodzin!!!tragedia "przyjdą nocą i kolbami w drzwi załomocą"!!! To chyba to miał na myśli Jeruzalemski mówiąc że solidarność nie była tylko pokojowym ruchem społecznym!!! Tylko co mają wspólnego z Solidarnością SBeckie straszaki na swoich żeby im wcisnąć ze stan wojenny ich bedzie bronił przed złymi i wszechmogącymi "solidaruchami"!!! Tak było we Wrocławiu!!! A teraz Jaruzel chyba sam uwierzył w wyprodukowane przez siebie brednie i nie wie "co jest prawdą a co snem" he he Biedaczyna ledwo z życiem uszedł!!! Pozdrowienia dla wszystkich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacenty07 Re: Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 03.10.08, 12:14 taki tam od 111.Swoje pozdrowienie zostaw swojej babci.I nadal spiewaj dla swej egzaltowanej koleżanki to, co spiewałeś w latach osiemdziesiątych :" a na drzewach zamiast lisci wisiec będą komunisci !"Popytaj kolegów z kuzni,czy zamiast gołąbków pokoju nie wykuwali przypadkiem stalowych zaostrzonych pik ?Własnie we Wrocławiu produkowano takie cacka.A to,że Jaruzel dostal we Wrocłaiu w łeb cegłówka,to mu sie przysniło podobnie jak tobie aniołowie z wiadomego ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
kucyk24 Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 03.10.08, 12:01 Ciekawe jak ocenialibyśmy jakiegoś generała, który w 1939 roku dokonałby zamachu stanu aby przypodobać się Hitlerowi. Jak byłoby wtedy oceniane strzelanie do polskich obywateli, budowa obozów koncentracyjnych i tłumaczenie, że Niemcy mogli to zrobić gorzej i więcej. Historia zna zresztą taki przypadek. Tak zrobił marszałek Petein we Francji w roku 1940. Po wojnie "wdzięczni" rodacy skazali go na karę śmierci. Żołnierz ma obowiązek bronić Ojczyzny a nie starać przypodobać się agresorowi i wyręczać go represjonowaniu obywateli. Reprezentowane przez "generała" J. opinie może wygłąszać jednynie takie indywiduum, które wielokrotnie miało polską krew na rękach. Cały stan wojenny to była rozpaczliwa próba utrzymania się przy korycie za wszelką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 03.10.08, 12:15 kucyk24 napisał: > Ciekawe jak ocenialibyśmy jakiegoś generała, który w 1939 roku > dokonałby zamachu stanu aby przypodobać się Hitlerowi. No widzisz generał Jaruzelski walczył przeciwko Hitlerowi. Gen Jaruzelski swoją karierę wojskową zaczął w czasie wojny. Innymi słowy jest żołnierzem frontowym. Porównaj go do takich jak (pierwszy z brzegu) Rapacki z afery PZU/Eureko. To wy młodzi w swoich walkach szczurów promujecie i akceptujecie cwaniaków. Cwaniaków którzy niczym poza szwindlami nie potrafią się wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Jaruzelski słuzył Stalinowi 03.10.08, 13:29 2berber napisał: > No widzisz generał Jaruzelski walczył przeciwko Hitlerowi. Zgoda , ale słuzył Stalinowi . To jest tak jakbyś napisał "był związany z mafia pruszkowską , gdy ta walczyła z mafia z Wołomina". Gen Jaruzelski swoją karierę wojskową zaczął w czasie wojny. > Innymi słowy jest żołnierzem frontowym. Nie tylko. W ostatnim programie "misja specjalna" w TV pokazano dokumenty świadcząceo o tym ,że pisał wtedy raporty do radzieckich oficerów politycznych - donosy na innych żołnierzy. Pewnie miał taki obowiązek jako oficer- ale donos to donos. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Służył Stalinowi bo to był optymalny wybór! 03.10.08, 14:22 remik.bz napisał: > Zgoda , ale słuzył Stalinowi . > To jest tak jakbyś napisał "był związany z mafia pruszkowską , gdy > ta walczyła z mafia z Wołomina". Człowieku opanuj się - w 1939-1945 trwała wojna. To nie był czas filozoficznych czy estetycznych dyskusji. Generał Jaruzelski nie splamił się tchórzostwem na linii frontu a oskarżają go ludzie którzy nie wiedzą co to jest front, wojna. Oskarżają go ludzie niecni, cwaniacy uczestnicy wyścigu szczurów właśnie!. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Służył Stalinowi bo to był optymalny wybór! 03.10.08, 14:38 2berber napisał: > remik.bz napisał: > > Zgoda , ale słuzył Stalinowi . > > To jest tak jakbyś napisał "był związany z mafia pruszkowską , gdy > > ta walczyła z mafia z Wołomina". > Człowieku opanuj się - w 1939-1945 trwała wojna. To nie był > czas filozoficznych czy estetycznych dyskusji. Ale był to czas wyboru. Stalin i Hitler to byli bandyci. Ale nie tylko oni brali udział w tej wojnie. > Generał Jaruzelski nie splamił się tchórzostwem na linii frontu Niejeden "żołnierz Wołomina" też nie splamił sie tchórzostwem w starciu z Pruszkowem. > a oskarżają go ludzie którzy nie wiedzą co to jest front, wojna. Oskarżają go o stan wojenny, nie o sprawy II wojny. Ja akurat wojnę polsko-jaruzelską przeżyłem i oskarżenie uznaję za uzasadnione. > Oskarżają go ludzie niecni, cwaniacy uczestnicy wyścigu szczurów > właśnie!. Ja prywatnie oskarżam Jaruzelskiego o to, że ogłosił stan wojenny z niskich pobudek. Oskarzyłem go o to juz 13.XII 1981 i do dziś nie zmieniłem zdania. Możesz mi powiedzieć dlaczego Twoim zdaniem jestem człowiekiem niecnym, cwaniakiem i w jakim to wyscigu szczurów uczestniczę ? Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Służył Stalinowi bo to był optymalny wybór! 03.10.08, 14:45 remik.bz napisał: > Ja prywatnie oskarżam Jaruzelskiego o to, że ogłosił stan wojenny z > niskich pobudek. > Oskarzyłem go o to juz 13.XII 1981 i do dziś nie zmieniłem zdania. > Możesz mi powiedzieć dlaczego Twoim zdaniem jestem człowiekiem > niecnym, cwaniakiem i w jakim to wyscigu szczurów uczestniczę ? Większość społeczeństwa zaakceptowała stan wojenny i uznała to za mniejsze zło. Takie przekonanie większość społeczeństwa wyraża do dzisiaj. Tylko dzięki manipulacjom można wracać do starych spraw zamiast tworzyć i budować nowe. W tym nowym dla hunwejbinów nie będzie miejsca - jeżeli jesteś wśród nich trudno inni muszą z tobą żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Nie odpowiedziałeś na pytanie 03.10.08, 14:54 Nie chcesz ,czy nie możesz odpowiedzieć na pytanie, które zadałem . Pytanie bardzo proste: dlaczego Twoim zdaniem jestem człowiekiem > > niecnym, cwaniakiem i w jakim to wyscigu szczurów uczestniczę ? Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Masochista czy co? 03.10.08, 18:19 remik.bz napisał: > Pytanie bardzo proste: > dlaczego Twoim zdaniem jestem człowiekiem > > > niecnym, cwaniakiem i w jakim to wyscigu szczurów uczestniczę ? Dla większości ludzi w naszym kraju stan wojenny to przeszłość, historia. Próba sądzenia i to dopiero teraz generała Jaruzelskiego to upolitycznianie wymiaru sprawiedliwości i tak już bardzo krytykowanego, niedoskonałego i skażonego polityką. Wcześniej sądzenie generała było niemożliwe bo każdą siłę próbującą to robić społeczeństwo odsyłało by w niebyt. Wierzę że tak stanie się z tymi co próbują to zrobić teraz. Ludzie podpinający się pod tą nagonkę są tacy jak w jednej z poprzednich wypowiedzi to określiłem. Jeżeli identyfikujesz się z nimi no to twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Konstrukcja aktu oskarzenia... 03.10.08, 18:29 ...przypomina casus Ala Capone. Nie mozna mu bylo udowodnic licznych zabojstw, to go skazano za przestepstwo podatkowe. Podobnie w Wrona - kolejne ekipy komunistyczne tak skonstruowaly prawo, ze wszystkie ich posuniecia byly legalne (nawet przyjazn z ZSRR byla wpisana do konstytucji). Okazalo sie jednak, ze procedura wprowadzania stanu wojennego byla wadliwa od strony prawnej. Trzeba sie tego uczepic i na tej podstawie osadzic promoskiewskich generalow, choc akt oskarzenia moze brzmiec dziwacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Unikasz odpowiedzxi , bo Ci wstyd za prostactwo 04.10.08, 08:18 remik.bz napisał: > > Pytanie bardzo proste: > > dlaczego Twoim zdaniem jestem człowiekiem > > > > niecnym, cwaniakiem i w jakim to wyscigu szczurów uczestniczę > ? Dalej unikasz odpowiedzi. No cóż nie da sie ukryć ,że "błysnąłęś" brakiem kultury osobistej, kultury dyskusji. Pospolicie nazywa sie to "prostactwo" (nie chcę uzywać dosadniejszego określenia) I teraz Ci wstyd przyznać się do wpadki. Dobrze wiesz ,ze ja jestem przeciwko Jaruzelskiemu z przyczyn ideologicznych a nie z pobudek niskich (cwaniactwo , wyscig szczurów) A sprowadzanie dyskusji z przeciwnikiem politycznym do poziomu rynsztoka - źle swiadczy o kulturze "sprowadzajacego" ps. a tak nawiasem to juz ponad połowa Polaków jest przeciwko stanowi wojennemu. Myslę ,ze to efekt rzetelnej informacji odsłaniajacej kulisy tej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
starod Re: Nie odpowiedziałeś na pytanie 03.10.08, 18:35 remik.bz napisał: > Nie chcesz ,czy nie możesz odpowiedzieć na pytanie, które zadałem . > Pytanie bardzo proste: > dlaczego Twoim zdaniem jestem człowiekiem > > > niecnym, cwaniakiem i w jakim to wyscigu szczurów uczestniczę ? Odpowiem za niego: Po prostu jesteś pisiorem bez jakichkolwiek zasad moralnych. Wykonujesz na ślepo bez zastanowienia polecenia KC PiSuaru, a po prostu jesteś politycznym i historycznym analfabetą. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Prostactwo króluje na forum 04.10.08, 08:11 No cóż , nadmiaru kultury osobistej (o ile wiesz co to takiego) to Ty nie masz. Okreslennie "prostactwo" to raczej delikatne okreslenie. starod napisał: Po prostu jesteś pisiorem bez jakichkolwiek zasad > moralnych. Wykonujesz na ślepo bez zastanowienia polecenia KC > PiSuaru, A tak na wszelki wypadek (chociaz Tobie to i tak wszystko jedno) dodam tylko, że dla mnie PiS to "wartosci"(czyli zasady) a nie "ludzie". A te wartosci to: patriotyzm, rodzina , religia katolicka , tradycja. Może w demokratycznej Polsce nie wolno mi tych wartości wyznawać ? Odpowiedz Link Zgłoś
wdv Re: Prostactwo króluje na forum 04.10.08, 14:48 PIS ma się tak do "patriotyzmu, rodziny , religii katolickiej , tradycji." jak realny socjalizm do socjalizmu. remik.bz napisał: > No cóż , nadmiaru kultury osobistej (o ile wiesz co to takiego) to Ty nie masz. > Okreslennie "prostactwo" to raczej delikatne okreslenie. > > starod napisał: > Po prostu jesteś pisiorem bez jakichkolwiek zasad > > moralnych. Wykonujesz na ślepo bez zastanowienia polecenia KC > > PiSuaru, > > A tak na wszelki wypadek (chociaz Tobie to i tak wszystko jedno) dodam tylko, ż > e > dla mnie PiS to "wartosci"(czyli zasady) a nie "ludzie". > A te wartosci to: patriotyzm, rodzina , religia katolicka , tradycja. > Może w demokratycznej Polsce nie wolno mi tych wartości wyznawać ? Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Prostactwo króluje na forum 05.10.08, 08:00 rany.....PIS to wartosci???! Jakie?! Chyba chamstwa, prostactwa i obludy! Takie chcesz wyznawac? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Prostactwo króluje na forum 05.10.08, 08:28 1zorro napisał: > rany.....PIS to wartosci???! Jakie?! Chyba chamstwa, prostactwa i > obludy! Takie chcesz wyznawac? Przeciez pisałem ,ze nie o ludzi mi chodzi. A Ty piszesz o negatywnych ludzkich cechach.(Odwracasz kota ogonem , jak to sie mowi.) Nie słyszałes ,że "natura ludzka ułomna jest" ? Wartości podałem w poprzednim poście. Jeśli nie doczytałes to powtarzam: patriotyzm , religia (katolicyzm), rodzina, tradycja , konserwatyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Prostactwo króluje na forum 05.10.08, 12:46 remik.bz 03. napisał takie tam o "wartościach" Człowieku przecież to Ty sam siebie obrażasz. Nawiązując do wcześniejszej twojej wypowiedzi > Ale był to czas wyboru. > Stalin i Hitler to byli bandyci. Ale nie tylko oni > brali udział w tej wojnie. Z tego wynika że gen. Jaruzelski wybrał walkę po stronie Stalina. Zrobił dobrze choć nie miał wyboru. Wybór mieli Franklin i Winston też wybrali Stalina. No i co Ty na to? Uważam że był taki człowiek (z wielkich tamtego świata) który poparł/wybrał Hitlera - Pius XII. KK dokona oceny tego kolaboranta? Dzisiejszych "polityków" można określić przedwojennym mianem że niegodni buty czyścić generałowi Jaruzelskiemu. Jeszcze jeden kamyk ale teraz do ogródka IPN. Pan Żaryn jakiś wyższy funkcjonariusz w IPN jakiś czas temu opisywał księdza który tuż po wojnie po spowiedzi w celi śmierci ujawnił tajemnicę spowiedzi. Cofnięto wyrok i skazanego skazano ponownie za większe przestępstwo na śmierć. Pan Żaryn zataił nazwisko tego księdza/spowiednika/przestępcy. Trzyma je w tajemnicy do dzisiaj. Wierzę że kiedyś za to odpowie.We właściwym czasie w prokuraturze znajdzie się zawiadomienie na pana Żaryna. Zrobi się to wzorem z Jeleniej Góry (Pisowskie 300 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Jaruzelski stracil honor juz wczesniej,... 03.10.08, 18:11 ...gdy wojsko w 68r na Czechy poprowadzil, na rozkaz z Kremla. Czlowiek honoru zlamalby wtedy szpade i powiedzial: robcie to beze mnie. W 81r J. prowadzil rozmowy z Walesa i Glempem, oczekiwalem, ze wspolnie wydadza oswiadczenie, jednoczace ludzi i uspokajajace nastroje. Jednak General J. nie mowil Glempowi ani Walesie o swoich planach, za to konsultowal je w Moskwie. Czyli knul z Moskalami przeciw Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
gerea Re: Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 03.10.08, 12:30 A Ty co, Wielki Polaku, chciałbyś po raz kolejny utopić Ojczyznę we krwi, jak to było w 1831, 1863, 1944? No no. Gratuluję. Mało Ci martyrologii oraz bezsensownych klęsk i ofiar? Chciałoby się więcej, co? Najlepiej, cudzym kosztem? Czy może chciałbyś, by kolejny wspaniały Wódz Naczelny, kolejny Rydz- Śmigły, drapał po krzakach do Rumunii, żeby swój własny tyłek ocalić? Nie, Jaruzelski tego nie zrobił, bo był nieco bardziej odpowiedzialny. Nie tylko za siebie. Gwoli ścisłości, szanowny Znawco Tematu: Philippe Petain, nie "Petein", ostatecznie nie został stracony, gdyż karę śmierci zamieniono mu na więzienie. Zmarł w 1951 roku. Więc - bez manipulacji proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kucyk24 Re: Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 03.10.08, 15:27 Przepraszam za literówkę. Ale nadal brak w komentarzach odpowiedzi, czy właściwym jest aby żołnierz mordował swoich aby przypodobać się agresorowi. Co do pamięci to wiele osób jeszcze pamięta jak ten nieszczęśliwy Jaruzelki ślinił się z kolejnymi sekretarzami KC KPZR. Gwoli ściśłości nie żądam wykonania wyroku śmierci na tym starcu. Z przyczyn humanitarnych zamiast kuli za zdradę powinien zostać zdegradowany i zamknięty w areszcie domowym. Nasz sam generał wszem i wobec powtarza, że wiedział o przygotowywanej agresji na nasz kraj. Jakoś nic z tego nie można dziś potwierdzić. Nie można też znaleźć żadnych dowodów, że próbował przeciwdziałać temu. Niestety uważam, że w działaniu swoim kierował się chęcią utrzymania u koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: Gdyby Polacy w 1831, 63 i w 1944... 03.10.08, 18:17 siedzieli cicho, to zapomnieliby o swojej narodowej tozsamosci, a tu mielibysmy rosyjska gubernie (a potem respublike). Co do Petaina, to dziadka oszczedzono, ale premier Laval pozegnal sie z zyciem. Jaruzela nikt nie chce wiezic - chodzi o samo orzeczenie ze jest winny. Niech potem wraca do swojej willi na mokotowskiej skarpie, a wykonanie wyroku mozna odwlekac do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville Re: Gdyby Polacy w 1831, 63 i w 1944... 03.10.08, 20:42 Do przemek... Wszyscy wiedza ze jest winny,szkoda tylko kasy na te pierduly... Cala Polska slucha jego litanii na 200 stron....powie to co bedzie chcial,napewno nic przeciwko sobie o czym my nie wiemy. Wojtek odzyl na chwile...poczul sie jak na zebraniu PZPR....NOWY DUCH W NIEGO WSTAPIL....tak jak ktos zrobil mu przysluge na koniec jego marnego zywota. Gdyby mial troche honoru uderzylby sie w piersi trzy razy i powiedzial moja wina. Nikt mu teraz nic nie zrobi i nikt nie chce mu nic zrobic dlatego caly ten teatr o dupe potluc....szkoda kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Gdyby Polacy w 1831, 63 i w 1944... 04.10.08, 20:17 W 1831 r., kiedy wybuchło pozbawione sensu i szans powstanie listopadowe, Królestwo POLSKIE miało własny sejm, wojsko, uniwersytet i jedną z najbardziej liberalnych w Europie konstytucji, a prawa wyborcze miało w nim więcej osób, niż w wielokrotnie ludniejszej Francji. Dopiero idiotyczny wybuch, wywołany przez zestresowanych brakiem widoków na awans i bojących się o własny tyłek smarkatych podchorążaków, zagrożonych wykryciem spisu, doprowadził do likwidacji niemal wszystkich przejawów autonomii. O bezsensie powstania styczniowego chyba nawet nie ma co pisać, bo to wyważanie otwartych drzwi - mało, że wywołane w idiotycznej porze roku, to w dodatku przez kompeltnie zaskoczonych przywódców (a branka i tak się odbyła) i w momencie, kiedy dzięki Wielopolskiemu istniały możliwości uzyskania całkiem sporych koncesji ze strony Rosji. Podobnie zresztą powstanie warszawskie - wspaniałe oczyszczenie pola do Sowietów, którzy nie musieli martwić się o te 20 tysięcy akowców, których za nich wykończyli Niemcy. O stratach kulturalnych i materialnych nawet nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Gdyby Polacy w 1831, 63 i w 1944... 05.10.08, 08:03 ar.co.....Szkoda dyskusji z ludzmi, ktorzy zamiast historia posluguja sie sloganami.... Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 04.10.08, 20:10 Tak się zdarzyło, że taki jeden Piłsudski urządził sobie wojskowy pucz w roku 1926, pucz, który spowodował w ciągu dwóch dni prawie 400 ofiar śmiertelnych (kilka razy więcej niż cały stan wojenny), i jakimś dziwnym trafem tenże Piłsudski jest dzisiaj obiektem kultu tych samych ludzi, którzy żądają sądu nad Jaruzelskim. I kto tu "wielokrotnie miał polską krew na rękach"? Co więcej, to właśnie ludzie tegoż Piłsudskiego, którzy doszli do władzy dzięki jego puczowi, kazali np. w kwietniu 1936 strzelać we Lwowie do robotników, uczestniczących w pogrzebie bezrobotnego, zamordowanego przez policję (14 ofiar śmiertelnych), a w 1937 do strajkujących chłopów - 40 ofiar śmiertelnych. A to tylko wybrane przykłady. Bo o takim np. generale Zagórskim to pewnie nawet wspominać nie warto. Chociaż ciekawe, jak IPN ocaniłby np. zaginięcie jakiegoś niemiłego Jaruzelskiemu generała w styczniu 1982? Już widzę Kurtykę czy innego Żaryna grzmiącego o bestialstwie, ludobójstwie, "oprawcach stanu wojennego" itp. A Piłsudskiemu - wolno... Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 05.10.08, 08:05 ...Pilsudskiemu wolno bo to taki "kacyk" PISuaru i ludzi nie znajacych historii. Odpowiedz Link Zgłoś
karul w pzesladowaniach 03.10.08, 16:58 jaruleskiego i prl jest wyrazny stalinowski odruch. jak stalin, dzisiejszy rezim narzucony polsce przez cia i watykan mowi "im silniejszy socjalizm, tym wiekszy opor jego przeciwnikow". wiec im dalej od roku 1990, tym bardziej ta operetkowa trzecia (czwarta, piata?) republika potrzebuje wrogow. a we wszystkim przebija po prostu frustracja tych facetow z nadania cia - wiedza, ze w porownaniu z jaruzelskim czy nawet z kania, oni sa malymi gnojkami. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Re: zapobiegl ludobojstwu??? 03.10.08, 18:00 Czy piszacy te zdanie wie, co znaczy zbrodnia ludobojstwa? Kto mial sie do niej szykowac, Solidarnosc? Ubecja pokazywala w TV jakies noze i prety, ktorymi jakoby Solidarnosc wladze obalic chciala :-) Czyzby to autor tych slow mial na mysli? ronald01 napisał: > Myślę, że "stan wojenny" zapobiegł ludobójstwu i samosądom. > Przypomnijmy Pragę... lepiej, że u nas to były nasze własne czołgi! Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.antonina Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 03.10.08, 19:53 popieram Wojciecha Jaruzelskiego."Solidarność" była dobra ale zawłaszczyli nią źli ludzie.Taka jest prawda.Bo na własną korzyść działają tylko źli ludzie.Bo napewno nie dobrzy i nie altruiści. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Jaruzelski: Bronię szacunku dla żołnierzy 07.10.08, 00:46 Lenin też chciał dobrze,Stalin też,a wszystkie czystki,mordy to tylko wypaczenia systemu.Robaczku,nieświadomku,poczytaj postulaty solidarnościowe i przestań nam wciskać,jak obywatel ZSRR ,Wojciech Jaruzelski,że robotnicy byli winni upadku PRL.To Wojtus był u władzy,to Wojtuś mógł jednym podpisem zmienić system zarządania przedsiębiortstwem,ale Wojtuś po WUML-ach i kursach dla polituków nie miał zielonego pojęcia o gospodarce,ale kochał władzę,więc jej bronił ,choćby kosztem całego/bez Ciebie i Tobie podobnym/narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.n19 Dziś wiemy, co było, nie wiemy co, gdyby... 04.10.08, 00:06 Nie dość, że nie wiemy, co byłoby, gdyby, to i to co stało się na naszych oczach, dziś przedstawiane nam jest zgoła różnie od tego, co oczy widziały. Czytając słowa tego starego człowieka, widzę, jak bardzo przerósł niektórych swoich adwersarzy. Jeśli starcza wam wyobraźni, by sięgnąć, jak oceniać was będą wnukowie, módlcie się, by pamięć przyszłych pokoleń była dla was wyrozumiała. Gdyby nie była, zostalibyście zrównani z mierzwą. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Nie zasłaniaj się żołnierzami 04.10.08, 01:33 Nie pytałeś ich o zdanie. Musieli wypełnić każdy rozkaz, każdego przełożonego. Bałeś się swych żołnierzy. Myślisz generale, że ci czołgiści, którzy 13 grudnia stanęłi przed Stocznią Gdańską posłuchaliby jakiegokolwiek rozkazu strzelania do ludzi? To ze strachu przed nimi nie odważyłeś się go wydać. leszek.sopot.salon24.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Nie zasłaniaj się żołnierzami 04.10.08, 07:24 leszek.sopot napisał: > Nie pytałeś ich o zdanie. Musieli wypełnić każdy rozkaz, każdego > przełożonego. Przecież gen. Jaruzelski wyraźnie i ciągle potwierdza że to no ponosi polityczną odpowiedzialność za podejmowane decyzje, nawet nie swoje. Właśnie w przypadku gen. Jaruzelskiego można być spokojnym że rozkazu strzelania do ludzi nigdy nie wydał. Co do takich skrajnych decyzji przy obecnym prezydencie zaufania nie mam. Patrz przykład pilota statku powietrznego. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Czy ktos w podobny sposob ocenial Pilsudskiego? 04.10.08, 07:35 ze "przewrot majowy", za aresztowania i za Bereze Kartuska? Ciekaw jestem - z historycznego punktu widzenia - jakby wypadla ta ocena, w zestawieniu marszalka i generala.... Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Nie zasłaniaj się żołnierzami 04.10.08, 20:20 A ja myślę że ci żołnierze strzelaliby do każdego, do kogo kazano im strzelać. W grudniu 1970 jakoś nie mieli specjalnych obiekcji, prawda? Podobnie zresztą jak wcześniej - czy to w 1956, czy nawet wcześniej - tych prawie 400 zabutych w czasie puczu Piłsudskiego to nie byli, zdaje się, samobójcy, tylko żołnierze i cywile zabici w wojnie domowej, wywołanej przez watażkę przeciw legalnej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Przez stan wojenny do demokracji 04.10.08, 20:03 Proces "autorów stanu wojennego" zainicjowany przez ludzi, którzy do dzisiaj apoteozują autora krwawego puczu wojskowego Józefa Piłsudskiego, puczu, który w ciągu dwóch dni przyniósł kilkakrotnie więcej ofiar, niż cały okres stanu wojennego, jest po prostu groteską. Przy czym pucz Piłsudskiego (prawie 400 zabitych w wojnie domowej) został wywołany przeciw legalnym władzom państwowym, wybranym w demokratycznych wyborach, przeprowadzonych na podstawie demokratycznej ordynacji wyborczej - w odróżnieniu od ordynacji, wprowadzonej przez beneficjentów tegoż puczu 9 lat później. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Przez stan wojenny do demokracji 07.10.08, 04:05 A gdzie w procesie tworców stanu wojennego wyczytałeś apoteozę Piłsudskiego?Zapytaj poznaniaków co sądzą o nim.Jaruzelski wierny ideom stalinowskim przez całą swoją karierę miał jeden cel,być wiernym ideologii internacjonalizmu,patrz ,władzy radzieckiej.A zaczął jego ojciec prosząc o obywatelstwo radzieckie dla siebie i rodziny.A syn do chwili obecnej nie zrzekł się tego.A Piłsudzki po ustąpieniu klepał biedę i nie miał jak Twój idol wysokiej emeryturki,ochrony i nie trzymał się za wszelką cenę władzy .Porównywanie Piłsudzkego z Jaruzelskim,to tak jakbyś porównał szynkę z kaszanką Odpowiedz Link Zgłoś