mnbvcx 29.11.08, 21:33 nie ma nic gorszego niz pycha i pewnosc, ze ma sie monopol na prawde, jedynie sluszna racje. historia powinna nas przed tym ostrzegac, ale jak sie jest zaslepionym, to widzi sie tylko to, co sie chce widziec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bengal Organy 30.11.08, 15:54 "Nauczyciel i harcmistrz Adam Błaszczyk trafił na Podhale przed kilkunastu laty. W poglądach - powiada - zasadniczy: czarne jest czarne, białe - białe." tzn jak nasi gwalca to jest biale jak nasi morduja to tez jest biale tylko jak wrog gwalci i morduje to jest czarne. Wot typowa sytuacja: sa rowni i rowniejsi i tym rowniejszym wszystko wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Organy 30.11.08, 16:11 Harcmistrz ZHP też za ,,komuny" miała swoją przeszłość i to mu nie przeszkadza? Dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
zawszejestem.jaki.jestem Organy 30.11.08, 16:27 Cieszę się,że od trzydziestu lat nie muszę chodzić na lekcje historii,cieszę się,że od trzydziestu lat nie jestem już harcerzem ZHP,cieszę się, że moje dzieci nie należą do ZHP.Martwię się.bo mój piętnastoletni syn może trafić na lekcję historii z podharcmistrzem Błaszczykiem.Jutro jadę do Warszawy przyjrzeć się kolumnie Zygmunta,po kiego człona ona tam jeszcze stoi.Czuwaj,druhu pod-harc-mistrzu! Odpowiedz Link Zgłoś
darek12345 Organy 30.11.08, 20:48 Chyba dobrze się stało, że rozpętała się dyskusja nt. "Organów", bo gdyby nie ta dyskusja to pewnie ten pomnik zniknąłby za lat kilkanaście naturalną śmiercią (rdza by zjadła to co jeszcze zostało). Tak więc ten wniosek obecnych wrogów pomnika może być w rezultacie pozytywny. Nawet takiego rozgłosu nie było w roku 2005 gdy była wielka wystawa zorganizowana w Muzeum Narodowym. Pani Anna Żakiewicz, która była głownym organizatorem tej wystawy wspominała m.in. w telewizji TVP Kultura, o konieczności ratowania plenerowych rzeźb Hasiora (sam zresztą do Niej pisałem maile w tej sprawie). Wtedy nie było jednak odzewu społeczeństwa, władz itp., chyba tylko na dobrych chęciach się zkończyło. Teraz mam nadzieję, że ta rzeżba, wg mnie jedna z najlepszych rzeźb plenerowych Hasiora, a może najlepsza, nie ulegnie zgładzie naturalnej, bądź z mocy jakiejś dziwnej ustawy. I że będzie można pojechać za lat kilka podziwiać nie rdzę, ale odnowiony pomnik. Chętnie przyłączyłbym się do tej akcji ratowania tego pomnika (może zna ktoś e-mail do Prof. A. Szarka?). Wiele dzieł Hasiora, w tym i "Organy" to nie zwykłe rzeżby, obrazy itp. , ale coś co przeszywa człowieka na wskroś. Są tacy, co się z tych dzieł śmieją, ale chyba ktoś kto odwiedzi galerię Hasiora w Zakopanem, i ma choć nieco wrażliwości na sztukę dostrzega wielkość Hasiora. To nie był zwykły artysta. A że budził kontrowersje to chyba dobrze. Na widok jednego z dzieł (już nie pamiętam jak się ono nazywało), na którym były jednoczesnie motywy religijne, a konkretnie ukrzyżowany Chrystus i motywy wiążące się z władzą komunistyczną (bodajże m.in. jakiś order otrzymany przez Hasiora od ówczensych władz panstwowych) władze komunistyczne mówiły, że sobie z nich drwi, natomiast ludzie związani z Kościołem mówili, że drwi sobie z religii. On tworzył "sztuke powiatową" gdzie wszystko się mieszało, dobro ze złem, religia z ateizmem, niewinność ze zbrodnią, ogień z wodą itd... Z prostych, codziennych rzeczy robił naprawdę wielkie dzieła. "Organy" są tego najlepszym przykładem i mam nadzieję, że pozostaną nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
lobotomia_story Jasne. Jak ktoś nam zgwałcić córkę, to źle, jak 01.12.08, 09:18 my gwałcimy, to dobrze. Przecież w słusznej sprawie. Moralność Kalego. Nie wystarczy wycierać sobie gębę wielkimi słowami, żeby zneutralizować rzeczywisty prymitywizm takich mściwych postaw. To, że przyświeca mi wyższy cel, nie znaczy, że wolno mi wszystkop albo że moje czyny nie podlegają ocenie moralnej. Skoro potępiam innych za zło, którego się dopuścili, to jakie jest moje prawo do tego, jeżeli sam podobne zło czynię??! Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Ministerstwo prawdy 01.12.08, 10:14 No pewnie - wymazać, poprawić historię!!! Tylko czy naprawdę ona się zmieni? Ale cóż - w starożytnym Rzymie też burzono pomniki (choć czasem praktycznie wymieniano im tylko głowy...). Odpowiedz Link Zgłoś
mich1309 depapizacja 01.12.08, 10:39 Mam nadzieję, że kiedyś będzie w Polsce depapizacja. Nasze dzieci a może wnuki będą domagać się usunięcia z przestrzeni publicznej tych tysięcy szkaradnych pomników JPII i krzyży papieskich stawianych gdzie popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
topolowka dobry tekst Smolenskiego 02.12.08, 08:07 pokazujacy skomplikowanie sytuacji. Ale nie ustrzegl sie pokazania zwolennikow rozebrania pomnika jako ograniczonych idiotow. I to, jaki byl Ogien, tez nie ma nic do rzeczy - Ogien zreszta tez nie powinien miec pomnika, bo byl morderca raczej niz partyzantem. Natomiast watek kluczowy dla sprawy: czy UB powinno miec pomniki - zostal w tekscie bardzo starannie pominiety. I otoz nie, UB na pomniki nie zasluguje. Zadne. To byli mordercy i zbrodniarze. Odpowiedz Link Zgłoś
topolowka Re: dobry tekst Smolenskiego 02.12.08, 08:20 Aha, i jeszcze jedno. Dla rownowagi dla strasznej sceny zabojstwa Lacha moze warto byloby takze wspomniec, co sie dzialo w tym samym czasie w siedzibach UB? O torturach, biciu na smierc, znecaniu sie, morderstwach w piwnicach, chowaniu zwlok na podworzach budynków UB? To oczywiste zaniedbanie tekstu i zamazywanie tematu: nie chodzi bowiem tylko o dzielo sztuki, jak to udaje - albo nie wie, ze udaje - Smolenski. Odpowiedz Link Zgłoś
uniwr Re: dobry tekst Smolenskiego 23.12.08, 02:43 "I otoz nie, UB na pomniki nie zasluguje. Zadne. To byli mordercy i zbrodniarze." Zgoda. Tylko dlaczego tak trudno przyjąć za dobrą monetę intencje twórcy? Wszyscy dobrze wiemy, że w tych czasach nie mógł powstać pomnik ku czci ofiar wojny domowej, bo oficjalnie żadnej wojny domowej nie było. Tablica dośpiewująca ubecki sens była ceną powstania dzieła, do tego wszyscy są zgodni że była zewnętrznym dodatkiem, a nie integralną częścią pomnika. Skuć tablicę i przestać dorabiać sztuce ideologię - dzieło obroni się samo. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.10 zniewolone umysły 02.12.08, 17:41 Krzyż Papieski, który proponują organizujący krucjatę anty-pomnikową, "jest w dzisiejszych czasach makabrycznym przykładem zniewolonego umysłu homo ANTY- sovieticus" oraz homo klericus. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek0079 Nauczyciel, pomnik i ppr-owiec 14.01.09, 22:07 Takiego nauczyciela akurat chciałbym mieć, aby mówił jasno co myśli, a nie stosował krętactw i opowiadał głupot jak w tym artykule. Waszej kochanej gazety nie biorę do ręki, o powodach nie będę pisał w szczegółach, bo kochacie "wolność słowa" tak bardzo -wy lewackie środowisko, że coraz więcej osób w Polsce ma procesy lub zostaje skazanych za obronę własnej tradycji i własnego punktu widzenia. W telewizji gadają głupoty o tym pomniku, chciałem poczytać coś w internecie i trafiłem akurat tutaj. PORAŻA MNIE ARTYKUŁ i komentarze pod nim !! Pomnik jest wstrętny, ale to kwestia gustu. Natomiast pisanie o wojnie domowej, o ofiarach wojny domowej ? Jakiej wojny domowej ? To było coś takiego ? Nie była to żadna wojna domowa, tylko obrona Polski przez tych Polaków, którym udało się przetrwać okupację niemiecką -wojna ze sługusami radzieckimi, zdrajcami. Tak jak w czasie wojny Polacy usuwali "folksdojczów" -najbardziej szkodliwych donosicieli, tak w czasie "dogrywki" -wojny po wojnie, Polacy likwidowali ub-owców, ppr-owców i mieli do tego prawo. To, że wojnę my -Polacy przegraliśmy, to fakt, konsekwencje tego trwają do dziś, a taki złom jak ten pomnik to raczej tylko symbol kontynuacji komunizmu i okupacji Polski przez komunistów. A bezstronnym i troskliwym redaktorkom, którzy pewno bardzo się martwią, że dzieci w niektórych szkołach mają takich nauczycieli polecam strony z relacjami osób, które trafiły w ręce "utrwalaczy", tylko pamiętajcie, że są to relacje tych nielicznych, którym udało się przeżyć. Poczciwym ludziom, którzy trafili na taką stronkę przez przypadek polecam relacje o Janie Sałapatku, działającym w okolicach Myślenic i Pcimia, który rozpoczął działalność jako partyzant dopiero w roku 1945 i przez 10 lat rozwalał UB-eków w całej okolicy -czy on też brał udział w jakiejś wojnie domowej ?? Aha, oczywiście dla was zrównywanie komunizmu z faszyzmem jest czymś karygodnym ? A dlaczegóż tak twierdzicie. Ukłony dla nauczyciela historii z Ludźmierza !! Wyrazy wstrętu dla środowiska "gazety wybiórczej" i jej stałych czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś