mirakao 15.01.09, 14:48 Ja myślałem kiedyś, ze u Pani coś z rozumem nie za bardzo, ale Pani przecież głupia nie jest. Myślę,że to wyrafinowanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urtasa wiekuiście 15.01.09, 15:17 Ludziom honoru, którzy gnębili, którzy niszczyli życie i którzy mordowali niewinnych Polaków, a ponadto wszelkim donosicielom - wiekuista cześć. A tym, którzy nie kapowali i którzy po prostu chcą wiedzieć, kto im zmarnował życie - pohybel, nieustanna hańba. Dziękuję Pani Redaktor za to, że opowiada się Pani po właściwej stronie. Bić tych dziennikarzy, którzy chcieliby poznać prawdę. Bić, prać, tłuc. Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig Kaśka! Przestań pierniczyć!!! 16.01.09, 10:23 Terlikowski ma rację, gdy żąda, aby hierarchia katolicka nie okłamywała wiernych. Jestem katolikiem i nie mam ochoty przyjmować komunii św. od będącego w stanie grzechu człowieka. A jest w stanie grzechu każdy, kto dopuszcza się świętokradztwa. Świętokradztwem zaś jest przyjmowanie komunii św. w stanie grzechu. Każdy kapłan, odprawiając mszę św., przyjmuje komunię św. Będąc w tym czasie w stanie grzechu, popełnia świętokradztwo. Każdy ksiądz, biskup, arcybiskup itp., który donosił na innych, a nie przeprosił swoich ofiar, jest w stanie grzechu. Zatem odprawiając mszę - grzeszy. Kaśka, ja wiem, że ty tego nie zrozumiesz, ale może niektórzy czytelnicy umieją logicznie myśleć i zrozumieją powyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Kaśka! Przestań pierniczyć!!! 16.01.09, 18:34 W takim razie powinieneś zażądać od swojego księdza jeszcze świadectwa czystości ("myślą, mową, uczynkiem"), bo inaczej i tak przyjmiesz komunię od człowieka będącego w stanie grzechu. Nie żałuj sobie - zażądaj od razu rozciągnięcia lustracji na życie intymne księży, przecież jako katolik masz prawo wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
diffe Re: Kaśka! Przestań pierniczyć!!! 16.01.09, 20:42 zażądaj od razu rozciągnięcia lustracji na życie intymne > księży, A to by sie akurat bardzo przydalo, moze zniesiono by w koncu obowiazek celibatu albo przynajmniej splynelo wiele naleznych alimentow. Nie mowiac o innych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig diffe Przestań pierniczyć!!! 18.01.09, 13:11 Nie zabieraj głosy w sprawach ci nieznanych. Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig Żądam, żeby kapłani oczyścili się z grzechu!!! 18.01.09, 13:11 ar.co - nie jesteś katolikiem więc nie zabieraj głosu, bo piszesz o rzeczach, na których się nie znasz. Przeczytaj mój wpis ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
blagam_nie_podwazajcie_sojuszy Nie napisał, że homoseksualna mafia kryje agentów? 15.01.09, 16:14 Widać jest bez formy ostatnio. Zresztą mimo to zawsze moze liczyć na występ u Lisa charakterze ciekawego eksponatu, czy polemiczno- karcący artykuł w Wyborczej. Szkoda bo nie zasługuje na taką reklamę, którą się zresztą chętnie i sprawnie pożywi. To taka rodzima odmiana sekciarza z Jesus Camp. Odpowiedz Link Zgłoś
diffe Re: Nie napisał, że homoseksualna mafia kryje age 15.01.09, 18:22 Mialam tu nic nie pisac, tylko sobie czytam, ale do tego kometarza sie dopisze, bo popieram: najlepsza metoda na takie typy to ignorowanie ich, inaczej ciagle cos beda wypisywac to tu, to tam. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Wielki lustracyjny żal Terlikowskiego 15.01.09, 19:12 najprawdopodobniej esbecja prowadziła wspólpracownika w jego karierze : najpierw kleryk , potem wikary ,proboszcz i w końcu biskup Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda.10 Śmieszne jest to wywracanie kota ogonem przez pani 15.01.09, 19:32 Wystarczy posłuchać kazania w jakimkolwiek kościele aby się upewnić, że księża są tylko ułomnymi ludżmi. Kler jest częścią polskiego społeczeństwa i jako taki odzwierciedla polskie wady i zalety. Skoro wśród laickiej części społeczeństwa byli kapusie, to i tacy kapusie działali w kręgu kościoła. Więc ocenianie kleru w biało/czarnych barwach jest objawem naiwności, niedojżałości i braku jakiejkolwiek zdolności logiczego myślenia. Nazwiska mnie nie obchodzą, ale przestańmy mówić o klerze jak o kongregacji świętych. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslavo To nawet nie jest słaby tekst... 15.01.09, 21:49 To nawet nie jest słaby tekst - to jest mechaniczna realizacja antylustracyjnej pasji GW na odcinku, na którym chyba najsłabiej się sprawdza, czy też nie sprawdza w ogóle. Tym bardziej że red. K. Wiśniewska nie zwykła argumentować, więc w sumie cholera wie, czemu to źle, że Terlikowski Wielgusa lustrował. Aa, zapomniałem, przecież to wiadomo; lustracja to pomysł szatana Isy Zalewskiego a Terlikowski to jego bękart. Exorciso! Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz Wielki lustracyjny żal Terlikowskiego 16.01.09, 07:25 Uproszczona wizja społeczeństwa w wydaniu pana Terlikowskiego w zastosowaniu do "czarno-białego" świata wydaje takie właśnie nieoczekiwane owoce i chyba osobisty zawód z uzyskanych plonów. Może warto zastanowić się nad tym czy grzech uległości młodego kleryka wobec ubeckiego szantażu jest cięższy od hipokryzji hierarchy udającego, że dzisiejszy kościół w Polsce nie ma żadnych istotnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Wielki lustracyjny żal Terlikowskiego 16.01.09, 07:30 Nie wiem ile lat ma pan Terlikowski,czy gra w szachy lub brydża.Zrozumieć może tylko ten kto potrafi myśleć.Młody może być mądry,ale jego myśli są kudłate.Ten,kto nie jest mistrzem w grach strategicznych nie pojmie gry prowadzonej przez służby specjalne.Bajki mogą czytać dzieci i pojmują co jest grane.Literatura poważna,do jakiej z pewnością należą zasoby IPN to lektura dla ludzi inteligentnych,co wcale nie znaczy uczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 ani biskup, ani generał 16.01.09, 08:53 Nie byłem biskupem, nie byłem generałem. Z SB oficerem dłuższą rozmowę miałem raz, gdy młodzi ludzie chcieli kotłownię na teatr przerobić i mnie o pomoc prosili. MSW było jednak niechętne, bo niektórzy pono ulotki "S" nosili... Więc pewnie teczki i SB, i IPN mi założyły. Jak przed wojna jakiś złośliwiec pisał - Siedzę w toalecie i mam przed sobą Pana recenzję. Już za sobą... Choć nikogo nie mordowałem ani nie gwałciłem, teczki mam. Opowieści o agentach sprzed 25-50 lat mam tak samo w d... jak sprzed prawie wieku, kto w Odrodzonej Polsce z polityków, oficerów i księży współpracował z wywiadami zaborców. Podobnie - jak korumpowanych było 200 lat temu naszych oficjeli przez sąsiadów. Większość uszła imfamii... Było ćwierć wieku temu hasło, iż na warszawskim, lecz Krakowskim Przedmieściu, "zamiast liści będą wisieć komuniści". Do tego nie doszło, choć w czasie jednego z powstań powieszono tam jako zdrajców paru biskupów. Słusznie i niesłusznie.... Odpowiedz Link Zgłoś
indris Terlikowski jak Bierut... 16.01.09, 11:27 ...chciałby mieć wpływ na obsadę stanowisk kościelnych. Ale Kościół w Polsce obronił się przed Bierutem, to i obroni się przed Terlikowskim i amerykańskimi agentami wpływu z "Wprost". Odpowiedz Link Zgłoś
ajron1960 Wielki lustracyjny żal Terlikowskiego 16.01.09, 16:08 Popieram pana Terlikowskiego, mam wielki żal do Kościoła, że nie potrafił sie oczyścic, że jako pierwszy dawno temu nie wybiegł przed szereg antylustratorów i sam się nie przyznał i nie przeprosił wiernych. Dzisiaj hierarchowie, którzy wspólpracowali i dzięki temu osiągneli szczyty nadal tkwią w kłamstwie i przeciw Bogu. Ja nie mam szacunku dla podejrzewanych o wspólpracę agentów, tylko przyznanie się do winy, przeproszenie i pokuta w postaci odsunięcia się od decydowania o polskim Kościele pozwoliłaby mi na wybaczenie im. Chcę sluchać księdza, a nie zakłamanego TW w sutannie. Odpowiedz Link Zgłoś
xbelgrade dosc kiepski tekst choc nie przepadam za TT 16.01.09, 21:30 nie rozumiem tego tekstu ani jezyka jakim zostal napisany. Pan Terlikowski czesto gada głupoty (i to na kazdy temat co ciekawe, taki expert od wszystkiego), ale tu trzeba sie zgodzic, ze Kosciol od tematu trzyma sie z daleka. Jasne, chocby z rachunku prawdopodobienstwa jest ze SB miala TW takze wsrod biskupow. To była potezna organizacja specjalizujaca sie w lamaniu i upadlaniu ludzi czesto nistety wykorzystujaca słabosci ksiezy. I tak np chyba łatwo było znalezc haczyk na abp Petza czy Głodzia zgodnie z zasada "worek, korek i rozporek". Ok, Kosciołowi jest teraz nie na reke pozkazywac ze tez sa ludzmi i ze sami zbladzili. To pewnie niekorzystnie sie moze na nich odbic. Ale Terlikowski ma racje ze raczej powinni sie z tym temat zmierzyc. Nie rozmumiem tego tekstu i troche juz irytuja mnie te przepychanki lustracyjne GW i jej adwersarzy. Aha - dziennikarze robia słaba robote, prawie nic nowego nie ujawniaja. Ostatnie rewelacje ze Kiszczak wydał zarzadzenie o ukrywaniu zrodel ukazały sie w rozmowie z nim juz w 1991. Ciekawe rzeczy ostatnio odgrzewane sa tez w ksiazce z 1993 pt "bylem gorylem Jaruzelskiego". A teraz media robia z tego jakies pseudo rewelacje. Odpowiedz Link Zgłoś
morda57 Wielki lustracyjny żal Terlikowskiego 16.01.09, 22:15 Kto ma tutaj racje jest mi to obojetne.Na Walese sa tylko jakies tam marne poszlaki,a na ten temat w Polsce IPN wydal ksiazke. Moze sie myle ale mysle,ze mamy "swiete krowy"ktorych nie mozna nawet dotknac,a do tego kto by smial ich zlustrowac.Na pewno nie Pis albo IPN.O episkopacie zapomnijcie,bo tam sa sami TW oprocz nielicznych wyjatkow.Wiec nic nam nie zostalo,tylko zamknac oczy i isc dalej, w nadzieji ze nasz spowiednik jest osoba nieskalana i zawsze sluzyl Bogu. Nie sprzedawal sie jak Judasz.Ten to,Judasz po swojej zdradzie powiesil sie!Mozna wiec powiedziec,ze byl czlowiekiem chonorowym! Odpowiedz Link Zgłoś
echem Wielki lustracyjny żal Terlikowskiego 18.01.09, 17:08 "Argument, że bezpieka nagminnie rejestrowała ludzi bez ich wiedzy i zgody, do Terlikowskiego nie trafia. Poza tym w takie nazwiska warto rzucić błotem, zawsze coś się przyczepi." Szkoda, że szanowna Pani redaktor nie podaje żadnych przykładów tej „nagminności”, ale dla Wyborczej każdy TW był fałszywie zarejestrowany więc co tu udowadniać. "Gdyby poprosili o konsultacje Terlikowskiego, czy wpuszczać go na łamy, usłyszeliby, że uwikłanie we współpracę z SB automatycznie wymazuje ogromną wiedzę teologiczną ks. Czajkowskiego." Skąd Pani redaktor wie, że Terlikowski tak by powiedział? Czyta w myślach, widzi przyszłość? A może sama stosuje to co kilka akapitów wcześniej zarzuca Terlikowskiemu „warto rzucić błotem, zawsze coś się przyczepi”. Odpowiedz Link Zgłoś