czarna.pati 22.01.09, 07:07 Trzeba zapytać prawdziwego herszta który o wszystkim wie.To taki lokalny partyjny kacyk.A jaka partia jest w to zamieszana?Dlaczego nie ciągnie się tego wątku a Gazeta zamiata to pod dywan? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
awitold Herszt i jego żołnierze 22.01.09, 07:28 Przypominam GW o aferze z kradzieżą radiowozu przewożącego tomy akt śledztwa. Żaden z prymitywnych bandytów nie był w stanie namówić/przekupić policjantów, by się zatrzymali w określonym miejscu i pozostawili bez dozoru swój pojazd (przy okazji jest to dowód na to, iż to nie p.Olewnik ojciec, jak chcą niektórzy, organizuje "samobójstwa" skazanych, ktoś - ktoś z dojściami - próbował od samegom początku dezorganizować śledztwo). W tej sprawie są zdaje się skazani - może oni coś wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Herszt i jego żołnierze 22.01.09, 07:45 komisja sejmowa, z wielkimi możliwościami, większymi od komisji poborowej, będzie kazać się schylać i będzie zaglądać w dooopę przesłuchiwanym. Może to pomoże :D Jak nie potrafi prokuratura, to na pewno komisja da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper jak powiedza to sie dowiesz 22.01.09, 07:55 a ja wątpie by cos powiedzieli, za małe kary nad nimi wiszą tym bardziej że to recydywa. Ludziska różne sensacje opowiadają, może i sa prymitywni ale juz wiele razy potrafili inteligentnych "przekonać", wiele tzw"mafii" tez inteligencji az tyle nie posiadało, czasem zawodóweczka wystarczała by rządzic nawet sporym terenem, w tym świadku sa troche inne wartosci wyznawane niz miłośc bliźniego.Dla mnie to zwyczajni bandyci i kto wie czy nie było by nastepnych porwań, życie jest krótkie(szczególnie dla nich) a chce się żyć jak na filmach. A policja, cóz, to tez ludzie, też chca życ, szczególnie jak znają metody działania i otrzymali propozycje nie do odrzucenia, nie każdy chce byc bohaterem-oni szybko umierają. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: jak powiedza to sie dowiesz 22.01.09, 10:50 no ale właśnie takich policjantów nie chcemy nieszczęście Olewnika to jedna sprawa - ale już totalna nieudolność, głupota. lenistwo i sprzedajność polskich urzędników jest nie do przyjęcia - to oznacza koniec Polski jako Państwa jezeli tak to oznacza koniec moich obowiazków wobec państwa ide kupic glocka Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Herszt i jego żołnierze 22.01.09, 11:59 awitold napisała: > Przypominam GW o aferze z kradzieżą radiowozu przewożącego tomy akt > śledztwa. Żaden z prymitywnych bandytów nie był w stanie > namówić/przekupić policjantów, by się zatrzymali w określonym > miejscu i pozostawili bez dozoru swój pojazd (przy okazji jest to > dowód na to, iż to nie p.Olewnik ojciec, jak chcą niektórzy, > organizuje "samobójstwa" skazanych, ktoś - ktoś z dojściami - > próbował od samegom początku dezorganizować śledztwo). W tej sprawie > są zdaje się skazani - może oni coś wiedzą? Bardzo prawdopodobne, jak to już było w innych sprawach, że te akta trafią do jakiegoś osiedlowego śmietnika, gdzie znajdą je dzieci, które przypadkowo tam się bawiły. Później trafią (akta, nie dzieci) do rąk jakiegoś dziennikarza, który właśnie, oczywiście też "przypadkowo", będzie tamtędy przechodził. Odpowiedz Link Zgłoś
kapelan_rady_nadzorczej Kiedy czytam te wyroki, to ciarki mnie przechoda 22.01.09, 07:44 8 lat, 12 lat...przeciez to smieszne...za udzial w czyms takim powinno sie dostawac conajmniej dozywocie bez prawa wczesniejszego warunkowego zwolnienia(niestety kary smierci obroncy "praw czlowieka" nie pozwola orzekac)...nic dziwnego, ze oskarzeni na sali usmiechaja sie i podgwizduja...przy kaze 8-10 lat, jak im zalicza lata aresztu, dobre sprawowanie itp, to za 3-4 lata wiekszosc z nich bedzie na wolnosci...dla takich typow 4 lata w pace to jak dluzsze wakacje, a 200 tys euro jeszcze gdzies lezy schowane...to jest wymiar smiechu, a nie sprawiedliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
july-july Re: Kiedy czytam te wyroki, to ciarki mnie przec 22.01.09, 07:58 Zgadzam sie. Za każdą zbrodnie gdzie krzywdzenie drugiego człowieka jest zamierzone i nie spowodowane samoobroną - gwałt, brutalne pobicie, morderstwo - powinno być dożywocie bez mozliwosci ubiegania się o wcześniejsze zwolnienie. A żony, które zabiły katujących je meżów dostaja 25 lat i jest to traktowane jako zabójstwo. Chore. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Kiedy czytam te wyroki, to ciarki mnie przec 22.01.09, 09:32 > A żony, które zabiły katujących je meżów dostaja 25 lat i jest to > traktowane jako zabójstwo. Chore. A dożywocia czasem nie dostają? :P Odpowiedz Link Zgłoś
july-july Re: Kiedy czytam te wyroki, to ciarki mnie przec 22.01.09, 09:36 Chyba nie. W każdym razie często jest to traktowane jako umyślne zabójstwo, a nie w afekcie lub w samoobronie. Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Re: Kiedy czytam te wyroki, to ciarki mnie przec 22.01.09, 08:30 Dokladnie!! Polska to porabany kraj. Popatrzcie, ze np. ten gosc, ktory dostarczal informacje o napadzie na konwoj dostal dwa lata w zawieszeniu na 4. Co to za kara????? przeciez to znaczy, ze tego samego dnia wroci do domu!!! Moze znowu szukac pracy, normalnie zyc. A przeciez wiedzial, ze ktos zaatakuje konwoj!! Komus moglo sie cos stac!!! I tak gosc, ktory przykul innego do sciany dostaje 8 lat, a ktos kto mial 10 gramow ziola dostaj 2. Gdzie tu sprawiedliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Kiedy czytam te wyroki, to ciarki mnie przec 22.01.09, 09:33 W sumie za wszystko powinno być dożywocie. Po co sprawca ma mieć jakiekolwiek opory przez zabiciem ofiary? Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper skoro tyle wiesz to opowiedz 22.01.09, 07:45 Bandytyzm trzeba zwalczać bez wzgledu na powiązania. Dla mnie to zwykła bandziorka bez żadnych podtekstów. To że ktos Olewników nie lubił lub cieszył sie z ich nieszczęścia mnie nie dzwi. Matka samobójcy ma prawo do róznej interpretacji a ja postawiłbym na prostacki bandytyzm, co zreszta widac po zyciorysach. Nie uwazam by to była jakś afera, oczekiwałbym na reszte samobójstw, tyle że reszta chyba bardziej cyniczna i zatwardziałą. Pieniazki zgarnał herszt i wyfiutał resztę. to sa moje przypuszczenia i raczej się sprawdzą, a Ty jeżeli znasz temat głębiej to lepiej ujawnij, policja czyta takie posty a w internecie anonimowym sie nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
100bartek Re: skoro tyle wiesz to opowiedz 22.01.09, 07:56 Głupotę trzeba zwalczać bez względu na powiązania. Wszpitalach psychiatrycznych tez czytaja takie posty a w internecie anonimowym sie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper szpitale nie maja mozliwosci takiego działania 22.01.09, 08:20 Dziwne czasy nadeszły, modne sa przecieki, plotki, insynuacje i oskarżenia a wszystko tak sobie bez dowodów, zwykłe zaciemnianie. Ja obstawiam zwykła bandziorkę a sąd jest od tego by dowieść jak było. Rząd ma się podac do dymisji bo się bandzior powiesił, przeciez to kpina, która partia kryłaby takie osoby? Skoro ktoś na forum publicznym pokazauje kierunek w powaznej sprawie powinien brac za to odpowiedzialność, ja akurat nie wiem a znając troche zycie przypuszczam jak mogło być.A jakies powiazania na wyzszych stołkach i to politycznych miedzy bajki bym włozył. zapewne prokuratura kazdy wątek sprawdza i sprawdzała. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: skoro tyle wiesz to opowiedz 22.01.09, 12:01 100bartek napisał: > Głupotę trzeba zwalczać bez względu na powiązania. > Wszpitalach psychiatrycznych tez czytaja takie posty a w internecie > anonimowym sie nie jest. Wydaje się, że w szpitalach psychiatrycznych nie tylko czytają takie posty, ale je również piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczyslaw124 Plama na wymiarze sprawiedliwości 22.01.09, 08:04 Jak można żyć w takim szambie jakim jest nasz kraj.Gdzie sprawiedliwość,poszanowanie prawa i godności człowieka.Jesteśmy na dnie.Chciało się nam demokracji.Mamy ją.Wąsiaty z Gdańska-nie o tako Polske my walczyli.Mędzec Europy na emeryturę.Wiśnie na zachód sprzedają się dobrze!!!!!!!!Wstyd i hańba Odpowiedz Link Zgłoś
bereciara Doszukiwanie się drugiego dna jest idiotyzmem 22.01.09, 08:06 Rodzina Olewników nie może się oswoić z faktem że zabiła ich syna,brata banda prymitywnych łachmytów a dlatego że to porwanie ich przerosło.Nie było można w.g nich już uwolnić Krzysztofa bo by sie wydało więc popełnili to morderstwo.Tak działają prymitywy lumpy i dziwi mnie że byli to gnoje z pod Drobina znający rodzinę Olewników.Nic nie wiemy o roli megagwiazdy telewizyjnej K. Rutkowskiego w tym zabójstwie,jego sukcesy dotychczasowe polegały na kupowaniu informacji od policji i gdyby taką posiadali to na pewno by ją kupił i wykorzystał.Potwierdza to że policjanci przcujący nad tą sprawą to dopiero tempaki jak wszędzie na prowincji.Szkoda było im robić przyjęcia państwo Olewnikowie.Taka jest prawda tego ohydnego mordu i taka prawda o kompetencji naszej policji i nie trzeba komisji śledczej aby się o tym przekonać.Osobiście nie współczuję rodzinom tych łajdaków że nie żyją a w ich ślady powinni pójść wszyscy skazani za zabójstwa i morderstwa.Zadziałał tu tzw.syndrom dożywocia i dobrze,sprawa była przez tyle lat tak maglowana że zrozumieli że wyjście na wolność jest nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Re: Doszukiwanie się drugiego dna jest idiotyzmem 22.01.09, 08:26 Masz dużo racji. Tylko nie wiem kto i dlaczego robi koło tej tragedii taki szum medialny, polityczny. Komu i na co jest to potrzebne. Kto się na tym żywi i ekscytuje. Takie tragedie i nawet gorsze z całą pewnością w tym kraju istniały i istnieją ale jakoś nikt się tym nie przejmuje i tym nie zajmuje, nikt nie żąda jakis komisji sejmowych itp. Nikt nachalnie nie pcha się do telewizji i nie robi z siebie gwiazdy bo wie, że nikt się tym nie zajmie. No wiec co tu jest grane i kto tym gra i dlaczego! Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Jak to kto? Politycy łajdacy i nieudacznicy 22.01.09, 08:43 Będąc jako posłowie w słuzbie publicznej nie potrafia nic, a tu moga zaistnieć i jakiejś garstce zaimponować. Dla mnie bandytyzmen jest zabranie człowiekowi niemajętnemu nawet małej kwoty a co mówic o przemocy i pozbawieniu życia .Co w tej komisji chca wyjasnić, że tamtym tez się chciało lekkiego życia ale nie załapali sie na diety? Jak mawiają Rosjanie ku...wa to nie zawód, to charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
brzezozka Dla mnie politycy ktorzy wołaja o komisję 22.01.09, 09:50 nie różnią się od tych morderców, jedni zrobili to dla forsy a drudzy robią to dla sławy Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Posługujesz się filozofią chłopską 22.01.09, 08:54 Wieloletni klawisz z ciężkiego więźnia opowiadał mi kiedyś o środowisku tych chwiejów. Żaden z nich nie przejmuje się wyrokiem. Więzienie jest dla nich środowiskiem, w którym znakomicie funkcjonują. To dlatego popadają w recydywę i się wyrokami nie martwią. Osobiście uważam, że resocjalizacja takich chwiejów nie jest mozliwa. Dlatego powinni być trwale odizolowani, a w więźniu pracować na swe utrzymanie. Jakość życia w więźniu powinna byc silnie zależna od pracy. W USA robiony jest duży byznes na pracy więźniów. W niektórych stanach władze wręcz walczą o budowę u siebie kolejnych więzieni, bo maja z tego wielką kasę. Nasz system więzienniczy jest chory właśnie z powodu braku pracy dla więźniów. Ponieważ obecnie więzień jest tylko ciężarem dla społeczeństwa, toteż uzasadnionym jest, aby serwować mu mozliwie najgorsze warunki odsiadki, ze skrajnym rygorem. Skłaniam się nawet ku budowie specobozów w najgorszych obszarach, w obiektach o niskim standardzie cel. Wystarczą baraki hitlerowskie - oczywiście zbudowane przez samych łachmytów. Wiezień nigdy nie powinien wychodzić na wolność zdrowszy. Sznurek z pętlą powinien wisieć w każdej celi ciężkiego więzienia do użytku własnego więźnia. Odpowiedz Link Zgłoś
sjj Re: Posługujesz się filozofią chłopską 23.01.09, 09:29 j-50 napisał: > Wieloletni klawisz z ciężkiego więźnia opowiadał mi kiedyś o > środowisku tych chwiejów. Żaden z nich nie przejmuje się wyrokiem. > Więzienie jest dla nich środowiskiem, w którym znakomicie > funkcjonują. To dlatego popadają w recydywę i się wyrokami nie > martwią. > Osobiście uważam, że resocjalizacja takich chwiejów nie jest > mozliwa. Dlatego powinni być trwale odizolowani, a w więźniu > pracować na swe utrzymanie. Jakość życia w więźniu powinna byc > silnie zależna od pracy. W USA robiony jest duży byznes na pracy > więźniów. W niektórych stanach władze wręcz walczą o budowę u siebie > kolejnych więzieni, bo maja z tego wielką kasę. Nasz system > więzienniczy jest chory właśnie z powodu braku pracy dla więźniów. > Ponieważ obecnie więzień jest tylko ciężarem dla społeczeństwa, > toteż uzasadnionym jest, aby serwować mu mozliwie najgorsze warunki > odsiadki, ze skrajnym rygorem. Skłaniam się nawet ku budowie > specobozów w najgorszych obszarach, w obiektach o niskim standardzie > cel. Wystarczą baraki hitlerowskie - oczywiście zbudowane przez > samych łachmytów. Wiezień nigdy nie powinien wychodzić na wolność > zdrowszy. Sznurek z pętlą powinien wisieć w każdej celi ciężkiego > więzienia do użytku własnego więźnia. Moze to i nie po katolicku, ale zgadzam sié !!! Take wyroki jakie dostali współudziałowcy 6, 8 lat to s'miech. Widac' tez było po tych us'miechach. Takie wyroki powinni dostac' ci sédziowie, za to ze narazajá społeczen'stwo na podobne bandyckie działania. Odpowiedz Link Zgłoś
troll_bagienny Re: Doszukiwanie się drugiego dna jest idiotyzmem 22.01.09, 10:13 Właśnie! Całkowicie się zgadzam. Olewnik (i to jest bardzo smutne w przypadku każdego człowieka) zginął z rąk prowincjonalnych żuli, wiejskich cwaniaczków i prymitywnych bandziorów, na dodatek nie doświadczonych w gangsterce, nędznych amatorów, pazernych sku...synów, którzy nie umieli nawet dobrze zorganizować porwania. Mieli niestety farta, że policja nie umiała odpowiednio zadziałać w takiej sytuacji, bo też nie miała doświadczenia, ponadto wyszły pewne powiązania towarzyskie pomiędzy miejscową władzą ,a oskarżonymi, do tego lumpengangsterzy byli sąsiadami rodziny Olewników, więc pewnie nie mieściło się w głowie miejscowym, że ktoś znajomy zrobi krzywdę osobie, którą zna od lat i mógł pijać z nią wódkę. Tylko ludzie z zewnątrz mogą angażować się w takie śledztwa, bo mają nieskażone miejscowymi naleciałościami i przyzwyczajeniami, uprzedzeniami i zobowiązaniami towarzysko-biznesowymi umysły, potrafią spojrzeć na sprawę z dystansu, a nie pod kątem własnych korzyści lub ewentualnych nieprzyjemności. Polski mord jest banalny. Pół biedy, jak mafia "sprzedaje" kulkę kolesiowi z konkurencji. Problem zaczyna się wtedy, kiedy amatorzy, posługując się prymitywnymi narzędziami, pastwią się nad człowiekiem, jak nad workiem z kartoflami. To, co czuł ten człowiek, którego zabijano powoli, który prawdopodobnie do końca wierzył, że wróci do rodziny, bo przecież nielogiczne wydaje się tak długie przetrzymywanie ofiary, żeby po latach po prostu ją zabić, pozostanie jego tajemnicą zabraną do grobu. Stał się ofiarą sadystycznych wiejskich chłopków, których inteligencja kończy się na poziomie obsługi cepa i wywalania gnoju. O tym niech świadczy sposób, w jaki zabili ofiarę. Worek foliowy. Mógł to też być kij albo widły, dla takich "chojraków" to podstawowe przyrządy do zabijania. Tacy mordercy przynoszą wstyd zbrodni jako takiej, bo w kilku zabili kompletnie bezbronną ofiarę w prostacki sposób, a potem wrzucili do dołu, jak śmiecia. Ludzie tacy nie zasługują na nic poza taką samą celą, jaką przygotowali dla młodego Olewnika. To podli śmierdziele, którzy nie powinni się byli urodzić, a którzy stali się "gwiazdami" mediów. A oni po prostu chcieli sobie zarobić, los tego człowieka od początku był przesądzony, bo obszczymurki-kidnaperzy to jego sąsiedzi, którzy nawet dobrze nie zamaskowali swojej tożsamości. Po co? Dla wioskowego prymitywa różnica pomiędzy zaszlachtowaniem świni, kury albo człowieka jest bardzo płynna. Ważne, żeby była z tego kasa i żeby nie było problemów z policją. Dół i łopata to ich podstawowy sposób na rozwiązywanie spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
marudzinski Re: Doszukiwanie się drugiego dna jest idiotyzmem 22.01.09, 14:48 Zgadzam sie z Toba, dobrze to ujales. To straszne, ze takie prostackie scierwa chodza po ziemi!! Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Ooo troche spuscilas z tonu ??? 22.01.09, 13:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=90066300&a=90069174 Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Redaktor i jego bandyci 22.01.09, 08:26 Panowie redaktorzy. Nie pojmuję tej czołobitności i [podświadomego?] zachwytu nad bandytami. Nazywanie ich w tutule i w artykule żołnierzami uwłacza prawdziwym wojakom. To częste zjawisko w tej i podobnych gazetach. Czułość w przytaczaniu pseudonimów złodziejskich i bandyckich jest tego ciekawym socjologicznie objawem. Kto to jest "zawodowy bandyta"? Jaki ma numer w urzędowym rejestrze zawodów...? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor.nowytor8 mataczenie GW w czasie porwania, pamiętacie? 22.01.09, 08:35 Nie kto inny, tylko Gazownia.pl sugerowała, że Krzysztof Olewnik sam się porwał i uciekł do Berlina. Miejmy nadzieję, że maleszki wytłumaczą swoją wtedy dezinformację. Odpowiedz Link Zgłoś
piemont12 nowytor.nowytor8,ty kłamliwy,SBecki śmieciu... 22.01.09, 09:21 jesteś jednym z tych glin,którzy brali w tym udział? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Oni wszyscy powinni dostać dożywocie 22.01.09, 08:37 Każdy z nich był trybikiem w maszynie porywania i mordowania. Bez ich udziału nie udałoby się to. Resocjalizacja takich zbirów nie jest możliwa. Sąd powinien przed wydaniem wyroku otrzymać ekspertyzę odnośnie mozliwości resocjalizacyjnych zbira. Jeśli są one marne, to wyrok powinien być najwyższy przewidziany prawem. A prawo powinno serwować wtedy wyroki naprawdę drastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com ci co nie potrafili złapać bandziorów i pozwolili 22.01.09, 08:39 ukraśc sobie akta sprawy. Oto druga warstwa zdarzeń opisana w skrócie przez znanego mi osobiście bardzo rzetelnego blogera. Powtórzę streszczenie moich obserwacji które puściłem na WP Rekin, wt., 20/01/2009 - 01:55 Prokuratorzy podczas rządów PIS wykryli sprawców i przygotowali w 4 miesiące po ich zatrzymaniu proces rozpoczęty w październiku 2007 a zakończony 31 marca 2008, przedtem zmarnowano 5 lat. 1) syna porwano 2001 aby wymusić na ojcu przyłączenie się do mafijnego układu gospodarczego (przypominam casus Kluski - zniszczył go Urząd Skarbowy za to samo); 2) giną teraz skazani wykonawcy zabójstwa - znikają świadkowie, którzy wiedzą kto stał za tym procederem 3) Za tym procederem i za porwaniem stał polityczno-policyjny "układ płocki" - przyznał to nawet Ćwiąkalski tuż po objęciu urzędu. 4) Można się samemu powiesić w więzieniu, jeśli dostaniesz od dawnych kumpli zapytanie: "koleś chcesz żeby córeczka chodziła sobie do szkoły, a żona na zakupy, czy wolisz żeby miały nieszczęśliwy wypadek pojutrze?" 5) "Obecny Zastępca Prokuratora Generalnego, Zbigniewa Ćwiąkalskiego, Andrzej Pogorzelski, nadzorował śledztwo w sprawie porwania Krzysztofa Olewnika w newralgicznym momencie w lipcu 2003 - porwany biznesmen jeszcze żył, a jego rodzina przekazała okup porywaczom. Obecnie Pogorzelski awansował na zastępcę Ćwiąkalskiego. 6) Wysocy rangą prokuratorzy, którzy w 2004 r. bezpośrednio nadzorowali sprawę porwania Krzysztofa Olewnika, obecnie nadzorują postępowanie w sprawie śmierci jednego z porywaczy - Sławomira Kościuka. Chodzi o Bogusława Michalskiego, szefa Prokuratury Apelacyjnej w Warszawie, i zastępującą go Ludmiłę Tomaszewską. Oboje pełnili w 2004 te same funkcje co teraz. Ziobro odwołał ich w listopadzie 2005, ale gdy ministrem sprawiedliwości został Ćwiąkalski, prokuratorzy wrócili na stanowiska. 7) Samobójstwa w celach się zdarzają - tak zginął Baranina w austriackim więzieniu, a tu trudno podejrzewać zaniedbania formalne. Problem robi się wtedy, gdy w tej samej sprawie jest drugie – i zaraz trzecie samobójstwo. Znikają świadkowie. 8) To jest materiał dla komisji śledczej, gdyż sprawa ma tło polityczne: Ojciec zabitego skarżył się że był nękany aby wejść w korupcyjny układ mafijno-policyjny. Inaczej niż przy sprawie Kluski (Optimus) tutaj sposobem zastraszania i wymuszenia było porwanie, a okup był tym haraczem, jakiego od niego żądano - kiedy nie chciał włączyć swojej firmy do mafii, w ten sposób sobie zbrodniarze haracz wymusili. Porwany musiał zginąć, ponieważ porywaczom nie udało się utrzymać anonimowości i doskonale zrozumiał kto i po co go porwał. Odpowiedz Link Zgłoś
bereciara sawa.com 22.01.09, 09:02 Jesteś głupszy niż ustawa na takich jak ty głupotę przewidziała.Jeśli by tak było to nazwiska i do prokuratury.Nazwiska chłopie a nie jakieś spiskowe wyssane z palca rewelacje.Panie Olewnik nazwiska jest pan już zaprawiony w tym boju.Jeszcze raz nazwiska a nie robić hupcy i pośmiewiska z poważnej sprawy.Już pisiory przestępują z nogi na nogę ale sie wykażemy Ziobro lub Wasserman ten od wanny przemowy już piszą i będzie jałowa dyskusja od świtu do nocy i opluwanie się. Zachowanie sie Tuska jest irracjonalne nie doczeka się końca kadencji a prezydenturę może sobie wybić z rudego łba. Ten kto się zgodzi na stanowisko min.sprawiedliwości to dopiero kamikaze swojej osoby ktoś normalny tego nie zrobi chyba tylko Graś albo Pitera.A to dopiero będzie obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: sawa.com 22.01.09, 09:49 Polityka i wymiar sprawiedliwości? A fe, bereciara! Ja właśnie mam propo, aby każdego sędziego lub proka, który jest służebny dla polityka - natychmiast odsuwać dożywotnio od zawodu! Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: ci co nie potrafili złapać bandziorów i pozwo 22.01.09, 09:07 Muszę sie przyznać, że najbardziej mnie w tym zestawieniu zrobionym przez Rekina zbulwersowała ta oto informacja: 5) "Obecny Zastępca Prokuratora Generalnego, Zbigniewa Ćwiąkalskiego, Andrzej Pogorzelski, nadzorował śledztwo w sprawie porwania Krzysztofa Olewnika w newralgicznym momencie w lipcu 2003 - porwany biznesmen jeszcze żył, a jego rodzina przekazała okup porywaczom. Obecnie Pogorzelski awansował na zastępcę Ćwiąkalskiego. 6) Wysocy rangą prokuratorzy, którzy w 2004 r. bezpośrednio nadzorowali sprawę porwania Krzysztofa Olewnika, obecnie nadzorują postępowanie w sprawie śmierci jednego z porywaczy - Sławomira Kościuka. Chodzi o Bogusława Michalskiego, szefa Prokuratury Apelacyjnej w Warszawie, i zastępującą go Ludmiłę Tomaszewską. Oboje pełnili w 2004 te same funkcje co teraz. Ziobro odwołał ich w listopadzie 2005, ale gdy ministrem sprawiedliwości został Ćwiąkalski, prokuratorzy wrócili na stanowiska. Wypadałoby jeszcze sprawdzić z kim jest politycznie powiazany Pogorzelski. Czy raczej z czyjej rekomendacji objął takie wysokie stanowisko. W czasie porwania Olewnika rządziła chyba koalicja SLD/PSL (potem dopiero był rząd mniejszościowy). Co się więc kryje za niechęcią PSL do powołania komisji sejmowej dla wyjaśnienia sprawy Olewnika. A wyrażenie zgody pod warunkiem, ze to Zych zostanie szefem, jest obliczone na rozmycie prac komisji i uwikłanie jej w prawnicze sztuczki, tak żeby nigdy nic już więcej nie było wiadome. Zych na czele tej komisji - to lepiej będzie jej nie powoływać. Bardzo podoba mi się kandydatura Biernackiego. Ma wiedzę, osiągnięcia - dopadł mafię pruszkowską - jest inteligentny i komunikatywny. No i jeszcze jedno pytanie: Dlaczego Ćwiąkalski mimo, ze już wtedy znał doskonale polityczne konteksty sprawy Olewników. MIał o niej wyrobione zdanie, przywrócił tych ludzi na te same stanowiska... a nawet awansował? Może to była ofiara na ołtarzu koalicji... tym razem PO/PSL? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej.11 sawa.com i bereciara..Was czytać i pić zimną wode. 22.01.09, 09:47 Angina ropna, jak amen w pacierzu ! Wasza durnota jest tak przeogromna,że juz tylko śmieszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
pafcio1 Mordersrwa 22.01.09, 08:50 Wielka ściema. Ilu morderców popełnia samobójstwo w celi? To jest obłęd. Oczywiste jest to, że to były marionetki do skasowania po akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Mordersrwa 22.01.09, 09:04 Uważam, że w sprawę jest zamieszana policja i prokuratura. To całkowicie wystarczy, dla wyjaśnienia wszystkiego. Polski wymiar sprawiedliwości jest zgniły doszczętnie. W zasadzie, jakby jakiegoś sędziego lub proka powiesić, to nie byłaby to żadna pomyłka. Do policji dostają się z kolei liczne żule, którzy zamierzają na tym robić zbójecki interes. Uważam jednak, że nasza policja jest znacznie mniej zgniła niż sądownictwo. Spowodowane to jest tym, że w policji jest większy ruch kadrowy. To właśnie gwarancja zatrudnienia w zawodzie, bez rzeczywistych zagrożeń prawnych i pracowniczych, jest przyczyną zgnicia systemu sądowniczego w Polsce. Należy wprowadzić duże korekty w prawie dotyczącym odpowiedzialności sędziów i prokuratorów. Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: Mordersrwa 22.01.09, 09:15 napewno samobójstwa w więzieniach sie zdarzają. Jednak jeśli tych samobójstw jest 3, do tego dodamy w jaki sposób było prowadzone śledztwo plus zarzuty rodziny zamordowanego to wszystko układa się w logiczną całość i nie są to wyrzuty sumienia skazanych Odpowiedz Link Zgłoś
olewus1 Jak jeszcze żyje to zapewne popełni "samobójstwo" 22.01.09, 09:06 Juz ci na prawde odpowiedzialni za porwanie sie o to postaraja. Zal ale takie sprawy to chyba tylko u nas i na wschod odo nas. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej.11 olewus1..to kiedy walniesz sie na line ??? 22.01.09, 09:42 jesteś z tych ostatnich... Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Nie mędrkuj koleś! 22.01.09, 10:07 Lina z pętlą powinna wisieć w każdej celi ciężkiego więzienia. Do użytku własnego przez więźnia. Jeśli bowiem się ogranicza mozliwość popełnienia samobója - to ogranicza się prawa człowieka. Tego zaś żaden sędzia nie może orzec. Odpowiedz Link Zgłoś
olewus1 Re: olewus1..to kiedy walniesz sie na line ??? 22.01.09, 10:12 A co nalezysz do tego spisku, ze tak sie pienisz? Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor.nowytor8 Zapytajcie posła Węgrzyna z PO 22.01.09, 09:09 Bo jego mataczenie w czasie sejmowej komisji sprawiedliwości, nie mogło być tylko za frajer. Obejrzyjcie sobie tę komisje 6 listopada 2008, jeżeli ktoś ma wątpliwości www.polityczni.pl/krzysztof_olewnik_,_06,11,08,audio,54,2957.html Odpowiedz Link Zgłoś
piemont12 śledczy Ziobro już sprawe wyjaśnił i ogłosił !!! 22.01.09, 09:19 To wszystko zmontowało PO, czyli Tusk z Ćwiąkalskim..i basta!! Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Mylisz się w swym motcie! 22.01.09, 09:30 Najciekawszym w dochodzeniu do prawdy jest kłamstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej.11 j-50 , co oznacza "motcie" ? 22.01.09, 09:41 znam określenie MOTTO... Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: j-50 , co oznacza "motcie" ? 22.01.09, 09:43 Motto jest tym, co sobie umieszczasz pod kreską swej wypowiedzi. Jest myslą przewodnią twej wypowiedzi i działania na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba444 Re: j-50 , co oznacza "motcie" ? 22.01.09, 09:49 to jak sie pisze , "motcie' czy Mottcie lub motccie!? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: j-50 , co oznacza "motcie" ? 22.01.09, 09:54 Tak jak napisałem - zgodnie z zasadami pisowni polskiej. Ale tymi zasadami się nie przejmuj zbytnio, bo ludzie robią błędy klawiaturowe. Tu żadnego takiego błędu nie widzę. Piosze się motto, a w dopełniaczu motcie. Ponieważ jednak słowo to jest pochodzenia obcego (łacina), to stosowana bywa forma nieodmienna. Odmiana takich słów ewoluuje jednak w naszym języku w kierunku nadawania końcówek typowych dla słów polskich. Wtedy staje się to bardziej zrozumiałe dla odbiorcy. Wg prof. Miodka takie kierunki ewolucji języka są akceptowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
olevus1 j-50 , bosz! nie nudż, przecież sprawdził... 22.01.09, 12:04 to już wie... Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: j-50 , co oznacza "motcie" ? 22.01.09, 12:44 j-50 napisał: > Tak jak napisałem - zgodnie z zasadami pisowni polskiej. Ale tymi > zasadami się nie przejmuj zbytnio, bo ludzie robią błędy > klawiaturowe. Tu żadnego takiego błędu nie widzę. Piosze się motto, > a w dopełniaczu motcie. Ponieważ jednak słowo to jest pochodzenia > obcego (łacina), to stosowana bywa forma nieodmienna. Odmiana takich > słów ewoluuje jednak w naszym języku w kierunku nadawania końcówek > typowych dla słów polskich. Wtedy staje się to bardziej zrozumiałe > dla odbiorcy. Wg prof. Miodka takie kierunki ewolucji języka są > akceptowalne. W języku czeskim takie wyrazy mają już od dawna regularną odmianę, co dla polskiego ucha brzmi nieco egzotycznie, a może nawet zabawnie, jak w ogóle język czeski. Np. rzeczownik "muzeum" odmienia sie nastepująco: 1. muzeum, 2. muzea, 3. muzeu, 4.muzeum, 5. muzeum, 6. muzeu, 7. muzeem. Liczba mnoga jeszcze dziwniej: 1. muzea, 2. muzei, 3. muzeim, 4. muzea, 5. muzea, 6. muzeich, 7. muzei. Zabawnie, co? Trzeba tylko pamiętać, że w języku czeskim kolejność przypadków jest nieco inna, niż w polskim: 1. mianownik, 2. dopełniacz, 3. celownik, 4. biernik, 5. wołacz, 6. miejscownik, 7. narzędnik. Nie podaję czeskich nazw, bo takowych nie ma: nazwy przypadków są po łacinie. Pojawienie sie deklinacji takich rzeczowników w języku polskim jest chyba kwestią czasu. Tyle, chociaz nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: j-50 , co oznacza "motcie" ? 22.01.09, 12:31 barnaba444 napisała: > to jak sie pisze , "motcie' czy Mottcie lub motccie!? Zdaje się, że "motto" to wyraz nieodmienny, ale nie jestem pewien. Może jakis polonista odpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej.11 nowytor.nowytor8 , od dawna mataczysz,odwracasz .. 22.01.09, 09:40 uwage od swoich kumpli bandytów !..ile dostałeś kasy,łajzo? Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba444 nowytor.nowytor8 , od dawna mataczysz,odwracasz.. 22.01.09, 09:53 > uwage od swoich kumpli bandytów !..ile dostałeś kasy,łajzo? ich jest kilku... Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Co należy zrobić 22.01.09, 09:22 Najpierw diagnoza stanu. System sądowniczy jest w Polsce zgniły do szczętu. Sędzia lub prok może śmiać się z zagrożeń związanych z nieprawidłowościami w swej pracy. Pracę ma gwarantowaną, z dobrym zarobkiem. Właściwie to jest synekura. W zamiarze było, aby zupełna niezależność sędziów gwarantowała niezależne od niczego wyroki. Wyroki te są jednak zależne od wielu czynników. Pierwszym i zasadniczym jest moralność samych sędziów. Chciałbym zobaczyć jakiś przepis, który ma za cel ocenę moralności sędziego i skutkiem jej niepotwierdzenia odsuwa go od sądownictwa dożywotnio. RóZne można przyjąć kryteria. Ja na początek proponowałbym Piotrowe kryteria: mąż jednej żony, prawidłowo wychowujący swe dzieci. Nie powinien zatem zostać sędzią kawaler lub bezdzietny - jak nie powinien taki zostać księdzem, a już zwłaszcza biskupem. Ożenić się każdy może. Adoptować dziecko i je porządnie wychowywać - też każdy może, jeśli inaczej się nie udaje (niekoniecznie drogą naturalną). Następnie sędzia i prok powinien być pod stałą kontrolą pochodze4nia ich majątku. Bardzo rygorystyczną i szczegółową. Jakiegolwiek uchybienie, jeśli nie zostało pozytywnie wyjaśnione - won z palestry dożywotnio! Kontrola powinna taka obejmować też wszystkich ich rodzinników. Wtedy zgodzę się na wysokie apanaże sędziów i proków. Obecnie uważam, że są one drastycznie zbyt wysokie w stosunku do morale. Osobno rozpatyrywać należy sprawę kumatości sędziów i proków. Obowiązywać powinna pętla logiczna, znana w informatyce. Niespełniony warunek kumatości w działaniu - won na stanowisko babci klozetowej w sądzie! Odpowiedz Link Zgłoś
troll_bagienny Prawda może być banalna 22.01.09, 09:51 Z tymi porywaczami-mordercami-samobójcami może być tak, jak to jest z tą fałszywą teorią o wybitnej inteligencji zbrodniarzy. Często okazuje się bowiem, że taki "kozak" to zwykły dres i menelik, a nie wyjątkowy umysł. Tak samo jest zapewne z samobójstwami tych prowincjonalnych "gangsterów" - pewni siebie w kupie, bo raźniej, a jak przyszło gnić w pierdlu, kupa w majty i stryczek. Po pierwsze, nie ma kogo żałować, po drugie, nie warto wysnuwać spiskowej teorii, goście o słabej psychice, pewni siebie jedynie pod własną stodołą albo w towarzystwie podobnych sobie menelików. Prymitywne osiłki, które sprowadziły człowieka do stanu upodlenia, aby go po latach uwięzienia zabić bez sumienia. Najbardziej wkurza, że do dyskusji wtrąca się mamuśka jednego z oprawców, kto daje jej prawo głosu? Wychowała śmiecia, powinna wstydzić się samej siebie i całej sytuacji, a nie roztkliwiać nad śmiercią gówna, bo tego gnoja nie można nazwać człowiekiem. Człowiek bowiem nie pastwi się nawet nad zwierzęciem z taką bezwzględnością i sadyzmem, jak robili to oskarżeni w tej sprawie. Nawet niebezpieczni przestępcy znają granice "zabawy z ofiarą". Najgorsze, że takie ludzkie szambo, takie świńskie pomioty mają potem w więzieniu "wikt i opierunek", telewizor i ciepełko, nawet paczuszki od mamusi, a uczciwi obywatele przymierają głodem i jeszcze muszą bulić na utrzymanie takich ścierw. Zero tolerancji dla takiego ludzkiego syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Prawda zwykle jest banalna 22.01.09, 10:04 Dlatego właśnie należy podejrzewać, że wykonawcami byli klawisze. Kto bowiem decyduje o więźniu w więźniu? Ano - klawisz. Teraz należy spojrzeć ile zarabia klawisz, a ile sędzia lub prok. Rzecz na tym polega, że tutaj im więcej się zarabia - tym więcej rydzykuje. Klawisz może byc zatem tylko klientem więcej zarabiających i więcej znaczących. Powtarzam: szukajcie w gronie palestry i w policji! Odpowiedz Link Zgłoś
brzezozka Masz dowody to dawaj 22.01.09, 10:31 a nie jadacz dla samego jadaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Pytaj się zbója o dowody 22.01.09, 10:44 Jak cię dopadnie w ciemnej ulicy. Istnieje prosta zasada: zwykły obywatel w pudle nie siedzi. Siedzą tam tylko winni oraz mający pecha. W życiu zaś tak jest, że pechowiec nigdy nie ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
vixen40 Re: Prawda może być banalna 22.01.09, 10:13 Też miałam mieszane uczucia, jak mamusia w jakimś wywiadzie mówiła, że jej synuś się na pewno nie zabił, bo przecież tak kochał życie.... Na jej miejscu twarzy bym ze wstydu nie pokazała, tym bardziej że jej drugi synuś to też kryminalista po wyroku. Wstyd, a nie o napoleonkach i banankach opowiadać.Z jednej strony jest mi jej żal,bo widzi, że wychowała takich gnojów a z drugiej nie mogę się nadziwić bezczelności i braku elementarnego poczucia wstydu za takich synów. Odpowiedz Link Zgłoś
brzezozka Zaistniała a nóż moze zarobić kase 22.01.09, 10:32 na śmierci synalka bandziora. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Brzezozka trefnie się zachowuje 22.01.09, 11:21 Jak sędzia na usługach PZPR. Mam zatem uzasadnioną okoliczność traktować brzezozkę jako prawnego fajfusa na usługach partii lub choćby jakiegoś ideologa. I to by było na tyle, czyli na przedzie. Ucz się stale brzezozka - nawet jeżeli wskutek błędnego działania naszego systemu edukacyjnego oraz formalnie sądowniczego - masz jakiekolwiek prawa do orzekania o czyjejkolwiek winie. Stara marynarska gra nazywa się "martw się ch...". Ty też. Odpowiedz Link Zgłoś
troll_bagienny Re: Prawda może być banalna 22.01.09, 10:58 Nie ma co żałować mamusi. Mechanizm jest taki, że ona na pewno ma teraz pretensje do wszystkich - policji, prokuratora, obrońcy, służby więziennej, polskiego rządu, opinii publicznej, prasy, radia, TV, a nawet rodziny ofiary, że tak "zaszczuła" jej ukochanego synusia. Synek jest pewnie w jej oczach dobrym, kochanym chłopcem, to tylko koledzy mieli na niego zły wpływ...No i tak kochał mamusię...dosłownie rzygać się chce, jak się słucha takich rzeczy, ale przeważnie rodziny zbrodniarzy starają się ich usprawiedliwiać, zwalać winę na system i wszystkich dookoła, byle tylko nie przyznawać,że wyhodowali zarazę pod własnym dachem. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Sprawiedliwości nie ma! 22.01.09, 11:07 Odkąd istnieje jakakolwiek zbrodnia, odtąd istnieje sędzia niemoralny i niekumaty. W starożytności sędzią mógł byc uznany jedynie człowiek doświadczony - nigdy młokos. Przyjrzyjcie się zatem naszej palestrze. Co jeden to młokos lub siksa. Sędzia nie powinien być "na dorobku". Powinien mieć stabilny status materialny. Status ten w żadnym wypadku nie powinien wynikać z jegą sędziowania. Powinien byc uzyskany wcześniej, sposobami uznanymi za etyczne i moralne. Sędzia powinien też mieć akceptację społeczności jako sędzia. Bez tego żaden jego wyrok nie będzie społecznie akceptowany. Sędzia powinien się też stale martwić, czy jego wyroki przeszłe były właściwe. W razie wątpliwości osiągniętych nawet po swym wyroku - powinien mieć prawo wyrok odwołać i nie ponieść żadnej konsekwencji. Poza moralną, likwidującego go jako sędziego - jeśli taka okoliczność nastapi. W od czuciu społecznym sędzia jest osobą jak królowa - poza wszelkim podejrzeniem. Bez spełnienia tego warunku nie istnieje społeczne odczucie prawidłowego działania sprawiedliwości. Żaden zatem sędzie nie powinien się nabzdyczać tylko z tego powodu, że jest sędzią - a z powodu wydawania prawidłowych wyroków. Żyjąc już długie lata doszedłem do wniosku, że nie chciałbym być sędzią innych ludzi (poza sądzeniem moich własnych uczynków}. Sędzia powinein zatem umierać ze zgryzoty młodo, a stać się sędzią w wieku podeszłym - gdy już ma stosowne doświadczenia. Jeśli ktokolwiek śledzi, co piszę - to od razu dojdzie do wniosku, że żaden sędzia nie jest właściwy w rozpatrywaniu winy. Sprawa kary jest inna, ale sędzia też ją określa. Z tych powodów wymienionych sprawiedliwości nie ma i nie będzie. Niech zatem żaden sędzia nie ma przekonania o tym, że rzeczywiście jest sędzią. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Nie chodzi o sprawiedliwość. 22.01.09, 11:44 Chodzi o udowodnienie winy lub nie. Nie ma dowodów - nie ma sprawiedliwości. Sędzia jest tez człowiekiem, decyduje na podstawie tego co mu przedstawiają strony. Zgadzam się ze powinien mieć doświadczenie i tak zwanego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: No tak... 22.01.09, 11:55 Ja to znam. Podstawowym jest odczucie istnienia sprawiedliwości. Nawet kot lub pies ma takie poczucie, z co dopiero człowiek. J aztem uważam, że poczucie sprawiedliwości jest czymś, co należy uznać za człowiecze i przyrodnicze w ogólności. Nadrzędne nad prawem stanowionym. To ma być tym, co powoduje, że człowiek wierzy w sprawiedliwość. Wierzysz zatem w nią? Czujesz się dobrze i bezpiecznie? Sprawiedliwość istnieje tylko w sytemie państwa lub społeczności uznającej inną formę swej organizacji. Nie musi to być państwo, może to być np. terytorialna wspólnota plemienna. Wtedy jako szaman będziesz wyznaczał reguły. To będą reguły etyczne i moralne, właściwe dla plemienia. Gdy jednak zostaniesz szamanem na etacie sędziego lub proka - to zupełnie inna sprawa. Wtedy odrywasz się od zasad swego plemienia i zaczynasz robić swój byznes. Kapewu? Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <----==== 22.01.09, 12:11 Jak daleko muszą sięgać czyjeś macki, żeby skłonić do samobójstwa (?) trzech rzezimieszków? Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Zbyt sensacyjnie a to zwykla robota w branzy. 22.01.09, 13:50 Jesli sw.p. Franiewski byl zawodowym przestepca i spedzil 15 lat w rozmaitych kryminalach w Polsce wieziennej to mial juz ukonczony Wiezienny Uniwersytet Przestepczosci i postepowal , kierujac swym gangiem jak na absolwenta takiej uczelni przystalo, czyli RACJONALNIE. To on mogl najprawdopodobniej ukrasc pozostale z podzialu lupow 200 000,- Euro, by ewentualnie zatrzymac sobie na czarna godzine a moze i oplacic sie skorumpowanym funkcjonariuszom panstwa. Czyli wszystko banalne, powszednie, normalne i nie ma tu zadnej sensacji. Tak dzialaja wszystkie gangi na calym swiecie i nigdy nie jest tak, ze przy dzieleniu lupow kazdy dostaje rowna czesc. Tam nie ma zadnej komuny, szef gangu bierze wiecej a kazdy skubie mlodego z najkrotszym stazem w zawodzie gangstera. Czesto taki mlody jako wpisowe musi brac przed sadem cala wine na siebie albo jej wiekszosc i wybielac Bossa, inaczej szef rzuci na niego KLATWE i w kryminale zrobia z niego Dziewke wiezienna do obslugi sexualnej ludzi. Uwierzcie , bycie gangsterem to naprawde ciezki kawalek chleba o niebo trudniejszy niz funkcja Prezesa rady nadzorczej z nadania partii rzadzacej. Odpowiedz Link Zgłoś
trixx gzdury gadasz - a fakty? 22.01.09, 15:05 jak czytam wypowiedzi, że w zasadzie "nie ma czego drążyć", że komisja śledcza i oburzenie opinnii publicznej to szukanie taniej sensacji, bo wszystko jest jakoby oczywiste, to się scyzoryk w kieszeni otwiera... czy takich ludzi nie zastanawia, że: - w sprawie są już 3 śmierci samobójcze. w 2004 roku w PL samobójstwo popełniło 30 więźniów. oznacza to, że te 3 cała to 10% wszystkich samobójstw w więzieniach w Polsce (nie mam danych za lata następne), - skazanego przewieziono do innego więzienia, takiego w którym już inny skazany zmarł. dodatkowo przewożony sam się boi tego przewiezienia, - jeden z samobójców był naszprycowany wódą i dragami, - śledztwo prowadzono skrajnie nieudolnie- nawet jak na prowincję... - skradziono akta sprawy z samochodu policyjnego, - włamano sie do domu siostry Olewnika, - adwokaci (oskarżyciele posiłkowi) informują o otwieraniu korespondencji i o włamaniach do skrzynki pocztowej, - rodzina otrzymuje anonimowe informacje, żeby sobie odpuściła, - nie wiadomo gdzie jest 200 tyś. EURO, - itd. to jest normalna sprawa karna w Polsce? obudźcie się, bo dla mnie to normalne nie jest. w sprawie jest dużo niejasności i wątpliwości... inna sprawa, że politycy jak zwykle zmienią wszystko w cyrk... Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius4368 Portrety zabójców Olewnika 22.01.09, 22:01 Już nie mogę na wszystko potrzeć.Czy to jakaś ważna osobistość ten Krzysztof,że ten cały cyrk i nędzny melodramat pokazują nam .To do kitu! Odpowiedz Link Zgłoś
sjj Re: Portrety zabójców Olewnika 23.01.09, 09:30 j-50 napisał: > Wieloletni klawisz z ciężkiego więźnia opowiadał mi kiedyś o > środowisku tych chwiejów. Żaden z nich nie przejmuje się wyrokiem. > Więzienie jest dla nich środowiskiem, w którym znakomicie > funkcjonują. To dlatego popadają w recydywę i się wyrokami nie > martwią. > Osobiście uważam, że resocjalizacja takich chwiejów nie jest > mozliwa. Dlatego powinni być trwale odizolowani, a w więźniu > pracować na swe utrzymanie. Jakość życia w więźniu powinna byc > silnie zależna od pracy. W USA robiony jest duży byznes na pracy > więźniów. W niektórych stanach władze wręcz walczą o budowę u siebie > kolejnych więzieni, bo maja z tego wielką kasę. Nasz system > więzienniczy jest chory właśnie z powodu braku pracy dla więźniów. > Ponieważ obecnie więzień jest tylko ciężarem dla społeczeństwa, > toteż uzasadnionym jest, aby serwować mu mozliwie najgorsze warunki > odsiadki, ze skrajnym rygorem. Skłaniam się nawet ku budowie > specobozów w najgorszych obszarach, w obiektach o niskim standardzie > cel. Wystarczą baraki hitlerowskie - oczywiście zbudowane przez > samych łachmytów. Wiezień nigdy nie powinien wychodzić na wolność > zdrowszy. Sznurek z pętlą powinien wisieć w każdej celi ciężkiego > więzienia do użytku własnego więźnia. Moze to i nie po katolicku, ale zgadzam sié !!! Take wyroki jakie dostali współudziałowcy 6, 8 lat to s'miech. Widac' tez było po tych us'miechach. Takie wyroki powinni dostac' ci sédziowie, za to ze narazajá społeczen'stwo na podobne bandyckie działania. Odpowiedz Link Zgłoś
sjj Herszt i jego żołnierze 23.01.09, 10:10 A tak przypadkowo, to nie Płockiej Prokuraturze podpadł pan Ziobro. Zaskakujáce!!! Odpowiedz Link Zgłoś