cleryka 10.02.09, 00:10 17 lat w śmierci klinicznej,sztucznie odżywiana!!! Boże! Jak to dobrze,że nareszcie nie męczą ciała i całej Rodziny!Ona Juz dawno we wrotach Boga! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jwoj Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:15 hmm...nie żyje? a czy żyła przez te 17 lat? to nie jest walka o życie tylko próba wmówienia ciemnemu ludowi że człowiek i ciało to jedność.Że skoro teoretycznie ciało żyje to człowiek też żyje.Chodzi o władzę nad ciemnymi umysłami "oddajcie wszystko co macie,zapewnimy wam wieczne życie pozagrobowe" Odpowiedz Link Zgłoś
kicikicituptuptup Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:20 Tak, żyła przez te 17 lat. I nie mamy pojęcia co czula, co się z nią działo. trudno też wyrokować ZA NIĄ, czego by chciała. Ale oczywiście, my, wszechwiedzący LUDZI mamy do tego prawo. Zawsze nas ciągnęło do decydowania za innych. Ona nie miała perspektyw DLA NAS - i dlatego ją zaglodziliśmy. Tacy to jesteśmy humanitarni. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:33 kicikicituptuptup napisał: > Tak, żyła przez te 17 lat. I nie mamy pojęcia co czula, co się z nią działo. > trudno też wyrokować ZA NIĄ, czego by chciała. > Ale oczywiście, my, wszechwiedzący LUDZI mamy do tego prawo. Zawsze nas ciągnęł > Jeżeli m ozna kogos zagłodzic na smierć w ciągu 4 dni,to znaczy,że wszyscy strajkujący na głodówkach,dawno by wymarli?. > do decydowania za innych. > Ona nie miała perspektyw DLA NAS - i dlatego ją zaglodziliśmy. > Tacy to jesteśmy humanitarni. Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h humanitarne było ją męczyć 10.02.09, 01:21 przez 17 lat? Przypominam ci ,ze katolicy w Polsce walczą zawzięcie o ochronę ludzkiego życia od poczęcia aż do(cytuję) naturalnej śmierci. Myślisz, że ta nieszczęsna kobieta miała szanse na naturalną śmierć ,skoro podłączono ja do wszelkich urządzeń , jakie mieli pod ręką? I ty taką sztuczną wegetację chcesz nazywać życiem? Gdyby te pieprzone machiny wysiadły z jakiegoś powodu ,już dawno by nie męczono jej ciała.Dla mnie taka postawa to zwykła obłuda.Brakuje wolontariuszy w hospicjach, w TV pokazują sparaliżowanych ludzi wegetujących latami w domach i ich rodziny apelujące o pomoc i jakoś nie widać tłumów protestujących (nawet nie wspomnę ,że pomagających)katolików ,ale zawsze pełno ich przy tego typu spektakularnych akcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Re: humanitarne było ją męczyć 10.02.09, 03:45 annika.h napisała: > przez 17 lat? Przypominam ci ,ze katolicy w Polsce walczą zawzięcie o ochronę > ludzkiego życia od poczęcia aż do(cytuję) naturalnej śmierci. > Myślisz, że ta nieszczęsna kobieta miała szanse na naturalną śmierć ,skoro > podłączono ja do wszelkich urządzeń , jakie mieli pod ręką? I ty taką sztuczną > wegetację chcesz nazywać życiem? Gdyby te pieprzone machiny wysiadły z jakiegoś > powodu ,już dawno by nie męczono jej ciała.Dla mnie taka postawa to zwykła > obłuda.Brakuje wolontariuszy w hospicjach, w TV pokazują sparaliżowanych ludzi > wegetujących latami w domach i ich rodziny apelujące o pomoc i jakoś nie widać > tłumów protestujących (nawet nie wspomnę ,że pomagających)katolików ,ale zawsze > pełno ich przy tego typu spektakularnych akcjach. Podpisuję się pod tym w 100%. Moi rodzice wiedzieliby co zrobić ze mną w takiej sytuacji. Na szczęście jest Szwajcaria, bo u nas tortury są do samego końca. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 07:21 Oj dziecko drogie, krzykaczu malomozgi. A czy natura pozwolilaby jej tak zyc? Miales kiedykolwiek stycznosc z ludzmi w stanie beznadziejnym, czy jestes tylko bezmozgim malolatem bez doswiadczen w zyciu? Bo ja wiem z doswiadczenia ze sa sprawy w ktorych nic nie da sie zrobic, i sa momenty w ktorych pojawia sie pytanie - po co to wszystko? Dla Twojej wiadomosci to sa szpitale w polsce w ktorych zyja dzieci-kwiaty, ja znam jedno takie dziecko. 16 lat na szpitalnym lozku, utrzymywana przez aparature, rodzice dawno juz o niej zapomnieli, pamietaja tylko pielegniarki. Wiesz co czlowiek czuje jak stoi przy takim czlowieku? Wiesz co mysli? Zapewne wiesz - bo tacy jak Ty erudyci za grosz zawsze wiedza swoje najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Tak? 10.02.09, 07:30 Popatrz jaki przykład dał Jan Paweł II. Może wkrótce zostanie świętym, a więc wzorcem z którego należy brać przykład. Gdyby go potraktować jak te dziewczynę z pewnościę jeszcze by "żył". Naszym celem nie jest jak najdłuższe życie na ziemi. To pogląd pogański. Więcej, większość religi świata tak głosi. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Tak? 10.02.09, 07:33 > Naszym celem nie jest jak najdłuższe życie na ziemi. To pogląd > pogański. Aleś walnął, jak łsy o grzebień... Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: Tak? 10.02.09, 08:10 Z używanego słownictwa wnoszę, że dyskusja na takim poziomie Z Tobą jest niemożliwa. Trudno z kurami dyskutować o astonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Tak? 10.02.09, 08:16 Czy też Cię dziwi jak bardzo nieświadomi są teoretycznie wyznawanej przez siebie ideologii "obrońcy wiary" w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Tak? 10.02.09, 08:39 Mój komentarz był po prostu na poziomie intelektulanym twojego. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloughby Media 10.02.09, 00:26 tworzą nam taką zajebistą perspektywę patrzenia na świat, że rzygać się chcę. dotyczy to pani z tematu, jak i np. inżyniera, którego przedwczoraj ubili talibowie w pakistanie. tak jakby były to jedyne takie przypadki na całym bożym świecie, pomimo, że jest ich tysiące... i nie jest to tylko ich cierpienie, ale także cierpienie ich bliskich. ale dzięki takiemu rozdmuchiwaniu tego typu sytuacji, wszyscy możemy poczuć się pokrzywdzeni, pomimo, że nas to kompletnie nie dotyczy. czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Media 10.02.09, 00:36 Masz rację! Mnie tez ...sie chce,więc próbuje odwrócić uwagę na temat medyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: Media 10.02.09, 05:55 masz rację, co tam tysiace umierajacych każdego dnia w Afryce, Azji, to nie katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: Media 10.02.09, 07:11 mogli jej głowę obciąć równie dobrze albo zrzucić z noszami do tybru... co za różnica. barbarzyństwo w każdym wypadku. jeśli ktoś nazwie talibów brudasami i dzikusami to pokażę im materiały z dzisiejszych gazet gdzie opisano zagłodzenie chorej dziewczyny w europejskim cwilizowanym państwie. po prostu w głowie się nie mieści że w taki sposób można odebrać komuś życie. może już żyła , może już nie żyła, nie mi wyrokować ale do diabła kto wpadł na taki pomysł aby zabić ją przez głodówkę? na takie pomysły to wpadali panowie w czarnych mundurach ss.\ swiat schodi na psy. cofa się do antyku gdzie życie znaczyło tyle ile decyzja zwierzchnika. niedługo cofniemy się do momentu w którym urzędowo będą zasądzane wyroki śmierci obłożnie chorych - bo niepotrzebnych. dlaczego nikt nie zabija w hospicjach? przecież to też umieralnie a ci ludzie chcą żyć jak każdy inny człowiek choć wiedzą co ich czeka Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Media 10.02.09, 07:19 tacx napisał: [...]do diabła kto wpadł na taki pomysł aby zabić ją > przez głodówkę? Ci, którzy tworzyli prawo. Z tego co mi wiadomo, to można w uzasadnionych przypadkach (abstrahuje jak prawnie interpretowano ten) odłączyć aparaturę sztucznie podtrzymującą życie. Każde działanie ponad to jest ścigane (poza krajami dopuszczającymi eutanazję). Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Poza tym... 10.02.09, 07:22 Jej nie zabito tylko pozwolono całkowicie odejść. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Media 10.02.09, 07:27 > dlaczego nikt nie zabija w hospicjach? przecież to też umieralnie a ci ludzie > chcą żyć jak każdy inny człowiek choć wiedzą co ich czeka A czy ktos ludzi w hospicjach podlacza pod aparature do podtrzymania zycia?????? Czlowieku - mysl samodzielnie a nie sluchaj tylko belkotu purpurowych zaklamancow! Czy w hospicjach leza ludzie pod respiratorami i sztucznie dozywiani? Wlasnie tej pani pozwolono odejsc tak jak powinna odejsc 17 lat temu - i tak jak odchodza ludzie w hospicjach. Z godnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaissa Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:26 Jakim prawem KK próbuje wpływać na prawo świeckiego państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:27 Chwała Bogu! Nawet pod okiem Watykanu,Bóg daje lepsze rady ludziom udręczonym.Mamy nadzieje,że interesy nie zaburzą umysłow mądrych narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:28 Rzygać mi się chce na te niby katolickie Włochy . Min. na tym przykładzie widać jak Europa zbliża się do sowieckich standardów ... No comment :((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
zuchwa84 Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:28 Ludzie, prosze uszanujcie zycie(i wole boska). ta kobieta byla utrzymywana przy zyciu jak robot. Czy gdyby robot sie zepsul to by go dalej uzytkowano? Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:40 Znam takich,którzy zbierają w piwnicach graty.Jest to jednak problem inny,bo Kościół może nam nakazac,a ponadto nie dac komunii św.przed śmiercia,i to ten lęk paraliżuje rodziny umierające "roślinki". Odpowiedz Link Zgłoś
wawa_wawa_wawa Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:55 cleryka napisała: > Znam takich,którzy zbierają w piwnicach graty.Jest to jednak problem > inny,bo Kościół może nam nakazac,a ponadto nie dac komunii św.przed > śmiercia,i to ten lęk paraliżuje rodziny umierające "roślinki". widać żeś baran... Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 07:36 "..bo Kościół może nam nakazac,a ponadto nie dac komunii św.przed śmiercia,i to ten lęk paraliżuje rodziny umierające "roślinki"." O ile mi wiadomo... bandyta okazawszy skruche, wiszac na krzyzu obok Jezusa tez nie otrzymal komunii, jednak umieral z zapewnieniem ze "dzisiaj jeszcze bedzie z Nim w raju..". Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 07:40 Ktoś napisał ok. 2000 lat temu serię komiksów sci-fi (tylko że bez obrazków) a ty wierzysz że w takich komiksach jest sama prawda i fakty? Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 08:05 Ale ten "komiks" zmienil historie swiata bardziej niz jakakolwiek inna ksiazka.. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 08:40 Co nie zmienia faktu że to tylko komiks. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 09:04 W duzej mierze, kwesja wiary.. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 09:14 No właśnie: wiary, nie medycyny Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 09:32 Komentowalem wypowiedz o sakramencie Komunii a nie eutanazji.. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 09:41 Cały czas dyskutujemy o eutanazji i pokrewnych, jak chcesz pisać o komunii musisz zmienić forum. Odpowiedz Link Zgłoś
champagne_fr_2 we francji robia tak............. 10.02.09, 00:28 dlaczego blokujecie prawde...tu moze w kazdej chwili dojsc do tragedi............ przez to ze niektore administracje francuskie i wspolpracujacy z nia przestepcy bawia sie naszym ZDROWIEM ZYCIEM................ czy popieracie RASIZM DYSKRYMINACJE TORRTURY WYKANCZANIE ZABIJANIE I TO Z PREMEDYTACJA I STRASZLIWYM OKRUCIENSTWEM INWALIDOW KOBIETY DZIECI..... TO JEST UKRYWANIE BLOKOWANIE PRAWDE RASIZM TORRTURY DYSKRYMINACJE WYKANCZANIE LUDZI.... ZYJE-MY W CIAGLYM LEKU O SIEBIE I RODZINE.... BYLEM I JESTEM ZASTRASZANY I POWIEDZIELI ZE JAK SIE NIE ZAMKNE TO MNIE I MOJA RODZINE WYKONCZA.... TO TYLKO MALY PROMIL WYCINEK PRZESTEPSTW RASISTOW KRYMINALISTOW KTORZY TO ZE STRASZNYM OKRUCIENSTWEM I PREMEDYTACJA ZADAJAC STRASZNE CIERPIENIE DYSKRYMINUJA WYKANCZAJA ZABIJAJA I.T.P. ZA TO ZE SIE JEST POLAKIEM KATOLIKIEM INWALIDA KOBIETA DZIECIA... JEST ICH CALY LANCUCH I JEDEN Z POSLOW DO SEJMU FRANCUSKIEGO KTORY JUZ PONAD 3 LATA UKRYWA PRZESTEPSTWA PRZEKRETY I ZABIJAJA NAS I NIE TYLKO W BIALYCH REKAWICZKACH PONIEWAZ NIE UDALO IM SIE NAS NASTRASZYC TO SA TERAZ W STANIE ZABIC I ZABIJAJA MYSLAC ZE MAJA DO TEGO PRAWO.. TO JEST GORSZE OD EUTANAZJI..... JESTESMY NA SKRAJU WYTRZYMAKOSCI ZE WZGLEDUNA CHOROBE I CIERPIENIE KTORE MUSIMY JUZ OD WIELU LAT ZNOSIC PONIEWAZ CALY LANCUCH CHCE UKRYC SPRAWY KRYMINALNE.... POSEL DO SEJMU FRANCUSKIEGO I MAIRE W MIEJSCOWOSCI W KTOREJ MIESZKAM I KAZDY INNY MA OBOWIAZEK SCIGANIA RASIZM DYSKRYMINACJE KRYMINALISTOW I OTRZYMAL TAKI LIST Z ZAWIADOMIENIEM I BYL TOLIST POLECONY Z POTWIERDZENIEM ODBIORU KTORY OTRZYMAL...... MOZNA DLUGO PISAC ALE STRASZNE CIERPIENIE NIE POZWALA JUZ MI PISAC I PISZE NIESKLADNIE PONIEWAZ JEST TAKI OGROMNY BOL I NAWET MORFINA NIE STEPIA GO NIERAZ NIE LAGODZI A JAK TAK TO NIEDLUGO DZIALA..... OTO MALY PROMIL WYCINEK ZA CO NAS WYKANCZAJA ZADAJA CIERPIENIE I W KAZDEJ CHWILI MOZE NASTAPIC ZGON.....ZA CO SA TE ADMINISTRACJE I WSPOLPRACUJACY PRZESTEPCY ODPOWIEDZIALINII........ RASIZM TORRTURY ZABIJANIE POLAKOW INWALIDOW KOBIETY DZIECI ZE STRASZLIWYM OKRUCIENSTWEM I PREMEDYTACJA PRZEZ NIEKTORE ADMINISTRACJE FRANCUSKIE .... BRAK DEMOKRACJI I NIE PRZESTRZEGANE PRAWA CZLOWIEKA WE FRANCJI...... RATUNKU RATUNKU RATUNKU .... TORTURY RASIZM....WE FRANCJI > > >> WE FRANCJI .......MIESZKAMY JUZ OKOLO 25 LAT JA JESTEM INWALIDA 80% >> UTRATY ZDROWI >> > ZDROWIE UTRACILEM ZA TO ZE JESTEM POLAKIEM > ZONA PRACOWALA W SZPITALU JAKO OPIEKUNKA DO CHORYCH A Z > >> ZAWODU JEST KINEZYKOTERAPEUTA TO DYREKCJA ZMUSZALA JA TEZ DO TEJ PRACY >> MUSIALA PRACOWAC JEDNOCZESNIE JESZCZE JAKO SPRZATACZKA I.T.P. NIE >> PLACILI JEJ NADGODZIN WARUNKI BYLY TAKIE BASEN BYL W PIWNICY OKNA >> POZABIJANE MUSIALA NOSIC PACJENTOW 80-90 kg MARTWEJ WAGI(bezwladnych) >> WENTYLACJA ZLA I NIESPRAWNA PO PRAWIE 12 LATACH STRACILA ZDROWIE I ZLOZYLA DEKLARACJE >> CHOROBY ZAWODOWEJ I OD TEJ PORY DYREKCJA ZE SWOIMI PRZYDUPASAMI ROWNIEZ >> Z POLSKI Z KASAMI -CPAM- -CAF- I.T.D...ZACZELA WSZYSTKO ROBIC ZEBY SIE SAMA ZWOLNILA I CORAZ WIECEJ >> DOKUCZALA ALE NIE UDALO IM SIE ZASTRASZYC WYMUSIC NICZEGO I DOPROWADZILI >> JA DO TAKIEGO STANU ZDROWIA ZE MOGLA UMRZEC NA STANOWISKU PRACY WIDZAC >> ZE NIE UDA IM SIE POZBYC JEJ A STALO SIE TO GROZNE DLA NICH POSTANOWILI >> ZWOLNIC JA DYSCYPLINARNIE ZA OPUSZCZENIE NIBY STANOWISKA PRACY DUZO >> MOZNA BY BYLO PISAC O TYM.. JAK PRACOWALA TO OSTATNIO NIE PLACILI JEJ >> CHOROBOWEGO JAK DO TEGO CZASU A CHORUJE JUZ PRAWIE TRZY LATA KASA >> CHORYCH-CPAM- A KASA RODZINNA- CAF - PRZESTALA PLACIC NAM POMOCY NA >> MIESZKANIE-APL- ZEBY NAS NASTRASZYC WYSYLALI POLICE- BEZ ZADNYCH POWODOW >> KTORA BEZ ZADNEGO POWODU NAKAZU WLAMALA SIE DO MOJEGO DOMU POWYKRECALI >> MI RECE ZALOZYLI KAJDANKI DO TYLU ZEBY MNIE JESZCZE WIECEJ BOLALO(jestem >> inwalida 80% utraty zdrowia )JESTEM PO OPERACJINA SERCE MUSZE BRAC MORFINE BOL JEST NIE DO WYTRZYMANIA ALE TO JUZ INNA CHOROBA LUDZIE DZIWIA SIE ZE JESZCZE ZYJE PO TYM WSZYSTKIM CO CI PRZESTEPCY WYPRAWIAJA NIE POZWOLILI >> WZJAZC MI LEKARSTWA NA SERCE Z NIKIM SIE SKATAKTOWAC ZACHOWALI SIE JAK >> BYM BYL TERORYSTA A JESTEM BARDZO CHORYM CZLOWIEKIEM TO ONI ZROBILI >> GORZEJ OD TERORYSTOW ASYSTENTKI SOCJALNE NIE INTERWENIUJA A JESZCZE >> DEZIMFORMUJA... MAIRE GDZIE MIESZKAM TEZ UDAJE ZE O NICZYM NIE WIE >> ADMINISTRACJE PANSTWOWE NIE WYPLACAJA NALEZNYCH PRESTACJI I BLOKUJA >> SPECJALNIE ...ZEBY ZABIC CZLOWIEKA NIE TRZEBA STRZELIC KULKI W GLOWE ANI >> WLOZYC NOZ W PLECY A MOZNA ZABIC TORTURAMI MORALNYMI PSYCHICZNYMI >> FIZYCZNYMI.... A ROBIA TO Z PREMEDYTACJA KOMORNIKA WYSLALI PROBOWALI WYRZUCIC >> NAS Z MIESZKANIA ZA TO ZE KASA -(CAF) NIE PLACILA MI NALEZNEGO DODATKU-APL- DO BATIGER A >> TEN SFALSZOWAL KONTRAKT ..TAK SOBIE WSZYSTKO CALY LANCUCH USTALIL PONIEWAZ NAROBIL PRZEKRETOW I >> MYSLELI ZE NAS NASTRASZA A POPROSTU STRACILISMY ZDROWIE STAN ZDROWIA >> POWAZNIE SIE POGORSZYL Z MOZLIWOSCIA ZGONU W KAZDEJ CHWILI.... JEST TO >> RASIZM NIE PRZESTRZEGANIE PRAW CZLOWIEKA SPRAWY KRYMINALNE NADAJACE SIE >> DO PROKURATURY ALE OSOBY KTORE POWINNY TO ZROBIC UKRYWAJA WSZYSTKO CZYM >> STAJA SIE TAK SAMO PRZESTEPCAMI...ROBIA TO ZEBY ZABIC..MOZNA DLUGO PISAC TAKA JEST CZESC >> FRANCUZOW TAKIE TU JEST LIBERTE EGALITE FRATERNITE......... >> TAK PRZESTRZEGAJA PRAWA CZLOWIEKA W UNII EUROPEJSKIEJ W TYM WYPADKU >> CHODZI O FRANCJE.... >> Odpowiedz Link Zgłoś
champagne_fr_2 Re: skąd i do kogo te żale? 10.02.09, 00:48 arturs69 napisał: > cierpisz na grafomanię? nie przejmuj sie o mnie.. mysl o swojej glowie ktora jest bardzo chora... lecz sie moze jeszcze cos pozytecznego zrobisz w zyciu swoim... Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Gratulacje 10.02.09, 00:30 Gratulacje dla tatusia, że udało mu się wreszcie zakończyć tę sprawę. Ileż do najpierw lirów, a potem euro poszło w błoto! Ileż zmarnowanego czasu na dojazdy do ukochanej córci. Miłość miłością, ale przecież trudno dla jakiegoś truchła marnować sobie życie. Prawda? Mam nadzieję, że u nas szybko wprowadzą tak zwaną "śmierć na życzenie". Wystarczy jedno ograniczenie: musi to być życzenie bliskich do II stopnia. Bo trudno wymagać życzenia czy też zgody od mającego być poddanym odesłanym do aniołków: jego ocena mogłaby być zbyt subiektywna... Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Gratulacje 10.02.09, 00:47 Po roku braku mozliwości kontaktu z chorym.... trzeba Go odłączyc,by nie męczyc ciała.Tak postąpił mój kolega-lekarz,w stosunku do swojej żony.Od tamtej pory wierzę lekarzom,a nie klerykom. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Gratulacje 10.02.09, 01:34 I co, wyszlas za niego? Poza tym rozsadnie piszesz. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Gratulacje 10.02.09, 08:20 Masz pecha. Akurat tego nig nie odwazy się tatusiowi zarzucić. Nawet najbardziej fanatyczny "obrońca życia". PS. Rozumiem że brak podtrzymywania życia w wypadku Jana Pawła II też wynikał ze skąpstwa tym razem Watykanu? Odpowiedz Link Zgłoś
luci-fer Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:35 noo kuźwa... cieżki temat - nie powiem! ale czy żyła przez te 17 lat?? czy byla dla niej jakas nadzieja?? czy warzywko którym była- to sens istnienia?? MASAKRA! Odpowiedz Link Zgłoś
aniaa80 Eluana Englaro nie żyje 12.02.09, 00:03 noo kuźwa... cieżki temat - nie powiem! ale czy żyła przez te 17 lat?? czy byla dla niej jakas nadzieja?? czy warzywko którym była- to sens istnienia?? MASAKRA! Odpowiedz Link Zgłoś
alojzybombel666 Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 00:36 jakiego boga? co ty pleciesz. jak by bog istnial to by nie dopuscil do tego. sam dal by jej umrzec... zator, niewydolnosc serca - jest sporo sposobow szybkiej i bezbolesnej smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 07:30 ... do ktorych niewydolnosc serca absolutnie nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
arturs69 Premier Berlusconi powiedział, że 10.02.09, 00:38 ona może mieć jeszcze dzieci. Media pokazały zdjęcia jej chłopaka? Dlaczego pokazują zdjęcia uśmiechniętej kobiety sprzed 17 lat, a nie z łóżka szpitalnego?? Zwykła manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
cleryka Re: Premier Berlusconi powiedział, że 10.02.09, 00:50 Mózg Jej obumarł kilkanascie lat temu,a Kościołowi tez obumarł,ale 2000 lat temu i nic?Zyje! Jakis cud,czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
mafjmafj Zycie ma to do siebie ze musi sie toczyc 10.02.09, 02:34 Jesli ktos otszedl - trzeba sie z tym pogodzic. To sie nazywa pokora (i wydaje sie ze na tym polega chrzescijanstwo). Gdyby podlaczyc podobna aparature starcowi na lozu smierci, duza szansa ze przezyl by kolejne 17 lat, byc moze nawet w pelni wladz umyslowych. Lekarze tego nie robia, pozwalaja ludziom po prostu umierac. Nie pomagaja, ale i tez nie przeszkadzaja umrzec. Gdyby tego nie robili i kazdego podlaczali do aparatury, to oddzialy geriatryczne bylyby wypelnione po sufit i piekielnie drogie... Zycie jest jakie jest, trzeba pozwalac ludziom umierac. Po co krucjata aby to zmienic? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit_2006a Pora nauczyc sie od Zydow i Merkel jak traktowac 10.02.09, 02:39 Pasibrzychy. Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Powinni złapać jakiegoś obrońcę życia 10.02.09, 03:54 Związać tak żeby nie mógł się ruszać w ogóle i sztucznie odżywiać przez 17 lat. I niech po 17 latach powie, co jest błogosławieństwem, życie czy śmierć. Te katole po prostu z lęku przed śmiercią są zdolni do przeżywania niewyobrażalnej męki, żeby tylko nie umrzeć, żeby tylko nie pójść o krok do przodu, taki chory konserwatyzm, przypomina mi się średniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 04:13 gazeta pisze: "byla bez wody i jedzenia". To prawda, tyle ze to "jedzenie" to zawiesina z puszki, a "woda" to owszem, woda, tyle ze i to, i to, sa podawane bezposrednio do zoladka przez rurke (PEG). Ta kobieta nie miala w ustach ani kesa jedzenia, ani lyka wody od 17 lat. Plus, biorac pod uwage uszkodzenie mozgu, jest mozliwe ze nie czula ani glodu, ani pragnienia. Pacjenci w takich sytuacjach dostaja leki przeciwbolowe i kojace, plus toalete jamy ustnej i wszystkie czynnosci pielegnacyjne, tak aby zapewnic im jak najwiekszy komfort. Nikt nie umiera w "meczarniach zaglodzenia na smierc' ... Odpowiedz Link Zgłoś
wiktar Religijny fanatyzm mógłbym już dać spokój postępu 10.02.09, 06:19 Religijny fanatyzm (żeby nie powiedzieć agresywna hipokryzja) mógłbym już dać spokój postępu i tolerancji. Kiedyś może i był korzystny społeczeństwu, lecz teraz jest zbyt wielkim zagrożeniem dla umysłów i działań ludzi szukających Pasterza. W tym jałowym ratowaniu kosztownej egzystencji jednego kwiatka, a tym bardziej zamrożonej zygoty, zapomnieli (mam nikłą nadzieję, że tylko z braku rozumu) o nieskończonej liście umierających dzieci, których można uratować kosztem utrzymywania takich kwiatów i nieraz tylko w ciągu jednej doby. Prawdopodobnie nigdy nie będziemy tak bogaty żeby ratować każde ewentualne życie, a to znaczy, że musimy być odpowiedzialne za swoje decyzje, choć by ktoś wmawiał nam o grzechu herezji i zastępowaniu Boga... Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni eutanazja jak najbardziej za 10.02.09, 06:51 ale czy na pewno przez zagłodzenie? To już lepszych sposobów nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: eutanazja jak najbardziej za 10.02.09, 07:20 Powtórze to, co napisałem wcześniej. Z tego co mi wiadomo, można w uzasadnionych przypadkach (abstrahuje jak prawnie interpretowano ten) odłączyć aparaturę sztucznie podtrzymującą życie. Każde działanie ponad to jest ścigane (poza krajami dopuszczającymi eutanazję). Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar "Obrońcy życia" 10.02.09, 07:09 "Obrońcy życia" znowu zrobili szopkę. Cudzym kosztem oczywiście. "Włosi w żałobie"... Jeśli ta kobieta była od 17 lat(!) w stanie wgetatywnym tzn., że nie była w ogóle świadoma! Funkcjonowanie jej organizmu było sztucznie podtrzymywane. Ile jeszcze lat aparatura miała w jej ciało tłoczyć pokarm żeby "obrońcy życia" byli zadowoleni? Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Do "obrońców" życia 10.02.09, 07:18 Do "obrońców" życia: czy chcielibyście "żyć" jak roślinka, bez świadomości, kompletnie niemi i głusi, przez 17 lat? Nie forujcie wyroków i nie moralizujcie, bo sami możecie być kiedyś w podobnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Do "obrońców" życia 10.02.09, 07:30 a jaka masz pewnosc ze nic nie czula? powiedziala Ci? Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Do "obrońców" życia 10.02.09, 07:41 na podstawie czego az tak wysoko? Usiluje dojsc do czegos innego niz jak to spora wiekszosc forumowiczow usiluje wypisac - skoro nie mamy 100% pewnosci, ktora mozna udokumentowac - to jakim prawem na 100% zakonczylismy to zycie - my, ludzie...(dla dociekliwych - wikipedia + definicja życia...) Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Do "obrońców" życia 10.02.09, 07:47 Gdyby nie "my, ludzie", to owo życie zakończyłoby się definitywnie 17 lat. Przez ten czas było sztucznie podtrzymywane. "My, ludzie" tego życia nie zakończyli tylko przestali sztucznie podtrzymywać funkcjonowanie organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Do "obrońców" życia 10.02.09, 07:51 "Zakończyliśmy życie"... Nie, nie ingerowaliśmy już w nie (w tym konkretnym przypadku). Ta kobieta powinna odejść w spokoju już dano temu... Co do definicji życia cytuję: Proposed definitions of life, to reflect the minimum phenomena required: 1. Living things are systems that tend to respond to changes in their environment, and inside themselves, in such a way as to promote their own continuation. 2. A network of inferior negative feedbacks (regulatory mechanisms) subordinated to a superior positive feedback (potential of expansion, reproduction). 3. A characteristic of self-organizing, self-recycling systems consisting of populations of replicators that are capable of mutation, around most of which homeostatic, metabolizing organisms evolve. 4. Type of organization of matter producing various interacting forms of variable complexity, whose main property is to replicate almost perfectly by using matter and energy available in their environment to which they may adapt. In this definition "almost perfectly" relates to mutations happening during replication of organisms that may have adaptive benefits. 5. Life is a potentially self-perpetuating open system of linked organic reactions, catalyzed simultaneously and almost isothermally by complex chemicals (enzymes) that are themselves produced by the open system. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Do "obrońców" życia 10.02.09, 08:00 co do definicji, którą podałeś: odpowiedź na warunki otoczenia na poziomie komórkowym występowała, czego dowodem jest sam fakt sporny, czy podatność na leki. I takiej definicji życia uczono mnie w czasie studiów. Nie chciałbym, abyśmy za kilka lat popadli w skrajność - np. pol roku spiaczki cukrzycowej i odlaczamy.... bo koszty utrzymania zbyt wysokie. Nie tedy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Do "obrońców" życia 10.02.09, 08:07 Póki co, to w skrajności popadasz ty. Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Re: Do "obrońców" życia 10.02.09, 08:43 Podałem tylko SPOTYKANE definicje terminu życie, nie przyrównywałem ich z tą kobietą i całą sytuacją. Odpowiedz Link Zgłoś
mellisanna Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 07:30 Bóg powołał ją do Siebie już 17 lat temu, w dniu wypadku. Człowiek bawił się w Boga ciągnąc coś co nie było już prawdziwym pełnym pięknym życiem. Podziwiam Ojca, zgoda na jej odejście i zakończenie cierpień to akt miłości i to jakiej. Odpowiedz Link Zgłoś
login-ka Eluana Englaro nie żyje 10.02.09, 07:33 Próba wykorzystania stanu tej dziewczyny do celów politycznych była obrzydliwa. Skoro eutanazja to taka straszna ingerencja w życie człowieka, to czym jest sztuczne podtrzymywanie przy życiu "warzywa"? Moim zdaniem - większym bestialstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
peterliberty Obrzydliwe 10.02.09, 07:37 jest to, że politycy bezpośrednio mieszają się w prywatne sprawy rodziny, aby wygrać wojnę ideologiczną. Niedopuszczalne jest przyjmowanie ustaw, zrobionych pod konkretnych ludzi i konkretne przypadki. To całkowite zaprzeczenie idei państwa prawa. Podobnie jak to, że neguje się wyroki sądów i kontestuje prerogatywy głowy państwa, tylko dlatego, że w obronie państwa prawa stanęła. Berlusconi to nadal najbardziej obrzydliwy polityk Europy, wyłączając radykałów z prawa i lewa. Rola kleru w tej sprawie pokazuje, że Watykan pod aktualnym kierownictwem chyba pogrzebał już zasadę rozdziału państwa od kościoła. Nic dziwnego, że lefebrystów przywrócono do łask papieskich, skoro w tym zakresie jest między nimi a Stolicą Apostolską pełna zgoda. liberalnydemokrata.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś