Dodaj do ulubionych

TP SA bawi się z nami w głuchy telefon

09.04.09, 09:21
UKE z jednej strony by chciał, żeby tepsa kładła kable nawet gdy to jest dla
niej nierentowne, a jak przychodzi do tematu dopłat, to już nie jest taki
zdecydowany...
Obserwuj wątek
    • rmiechowicz TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 10:56
      Też nie rozumiem stanowiska UKE. Albo dopłacamy do nierentownych linii i
      utrzymujemy obowiązek świadczenia usługi, albo działamy na zasadach rynkowych.
      Z drugiej strony to telefon jest usługą powszechną, nie Internet. Stawiamy u
      klienta telefon VOIP z łącznością bezprzewodową z jakimś routerem i zamiast
      płacić kasę za nierealizowanie usługi kosimy za abonament i rozmowy. Nawet
      Internet w takiej sytuacji można podłączyć. Skoro TPSA płaci, to znaczy, że ktoś
      w tej firmie działa na jej szkodę.
      Ale ponieważ to prywatna firma, to nas to nie powinno obchodzić.
      • pomagier Re: TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 13:18
        Telekompromitacja Polska.
        • krycha_z_gazowni Re: TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 14:51
          Zasad numer fafnaście: nigdy nie próbuj rozumieć TPsa.
          Prędzej zgłupiejesz niż połapiesz się o co im codzi.
      • malkontent_i_sceptyk Re: TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 16:15
        do zdarza się :)
      • bnch Re: TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 16:37
        Niekoniecznie działa na szkodę firmy, bo być może płacenie 50 zł. co miesiąc jest bardziej opłacalne niż zakładanie linii, która kosztowałaby np. kilka tysięcy.
    • krokodyl_2 TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 13:56
      Akurat w tej sprawie to 100 % winy leży po stronie UKE, brak dopłat
      do świadczenia powszechnej usługi (standard w Europie), stawki za
      dostep do infrastruktury TP dla innych operatorów ponizej kosztów,
      brak jakich kolwiek zachet do inwestowania zepchneło Polskę na
      koniec listy państw o najgorszej infrastrukturze telekomunikacyjnej.
    • miss-van TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 14:09
      mnie taka sytuacja nawet odpowiada ;-)) mam kom. na kartę, tepsa płaci mi 50, a ja i tak miesięcznie mniej wydzwaniam - czyli: rozmawiam sobie za darmo i jeszcze trochę na waciki zostaje. Dodam tylko że mieszkam na terenie wysoce zurbanizowanym, na rogatkach w-wy, a żeby było śmieszniej, to przed bramką stoi ich słup i kabel podłączony jest do domu. Nawet mam gniazdko! w uzasadnieniu napisali: brak słupa w pasie transmisyjnym. no i co ja mam się z nimi kłócić?
    • g_m11 TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 14:16
      Mam wrażenie ,że jest to celowa polityka TPsy aby powstało przekonanie,że firma
      jest pokrzywdzona przez UKE.Moze nawet tak jest ale przy powszechnej manipulacji
      liczbami żadne argumanty nie sa przekonywujące.Połozenie kilkuset metrów kabla
      jest trudnościa na miare dotarcia na Marsa.
      • mniejsze.zlo Re: TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 14:25
        połozenie kilkuset metrów kabla (a wcześneij wykopanie rowu) moze nie jest trudne, ale kosztowne na pewno. BO przecież nie wystarczy sam kable, ale dodatkowe urządzenia obsługujące jak centrale. Poza tym rok gwarancji, że nikogo klient nie będzie mógł wpuścić na to łącze to zdecydowanie za mało. Zwłaszcza, że chętnych jest sporo a opłaty przez nich wnoszone mogą nie wystarczac na utrzymanie łącza
      • krokodyl_2 Re: TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 14:28
        Położenie kilkuset metrów kabla moze i nie jest problemem tylko że
        ktoś musi za to zapłacic , dla przykładu ułozenie ok. 100-150 mb
        kabla ze wszystkimi pozwoleniami, robocizną koszt ok. 7-10 tys. zł.
        Przy kilku uzytkownikach płacących po ok. 70 zł. inwestycja sie
        prawie nigdy się nie zwróci, jeszcze gorzej wygląda opłacalność gdy
        musisz ją udostępnić za stawki "urzędowe" innym operatorom.
        Wina lezy wylacznie po stronie UKE, przejrzyj strategie rozwojowe
        polskiej telekomunikacji tworzone przez UKE, tam prawie nie ma nic o
        inwestycjach. Wiec mamy to co mamy.
    • tomrutko To nie wina Urzędu 09.04.09, 14:21
      Jak ktoś piszę ze to wina Urzędu to chyba nie rozumie o co w tej zabawie chodzi.

TPSA jest powszechny ale ma kable i świadczy usługi. Więc Urzędowi nie chodzi
      o to by dopłacać TP S.A. (bo tam wszytko będzie nie rentowne bo na kablu
      będzie znak fanceTelecom i koszt wzrośnie o 300%) tylko by dopłacać firmie TP
      Kable(albo TP Infrastruktura - czy jak ją tam nazwą), którą chcą wydzielić z
      TP S.A. aby zajmowała się tylko przewodami a usługi telekomunikacyjne mogły
      świadczyć inne podmioty na rynku.
      • krokodyl_2 Re: To nie wina Urzędu 09.04.09, 15:19
        To ty chyba nie rozumiesz o czym piszesz, przykładowa TP
        Infrastruktura też bedzie miała znak FT gdyz właściciel sie nie
        zmieni. Co do kosztów to czy bedzie to pod szyldem TP czy innym to
        koszty będa takie same.Dla TP buduja firmy zewnętrzne i to jest
        główne żródło kosztów a nie jakieś wymyślone 300 % marzy.
        • raf-ber Re: To nie wina Urzędu 09.04.09, 18:14
          krokodyl_2 napisał:

> To ty chyba nie rozumiesz o czym piszesz, przykładowa TP
          > Infrastruktura też bedzie miała znak FT gdyz właściciel sie nie
          > zmieni. Co do kosztów to czy bedzie to pod szyldem TP czy innym to
          > koszty będa takie same.Dla TP buduja firmy zewnętrzne i to jest
          > główne żródło kosztów a nie jakieś wymyślone 300 % marzy.

Koszty się nie zmienią ale skończy się pieprzenie o tym że za rok przyjdzie
          konkurencja i biedne tpsa będzie musiało im coś dać poniżej kosztów. TP
          infrastruktura czy jak ja nazwiesz będzie wciąż monopolistą ale TP Neostrada, TP
          Telefonia itd. będą w pełni narażone na działanie wolnego rynku. Skończą się
          zapisy w umowach "aktywna linia TPsa". Tepsa nie będzie wymyślać ile kosztuje
          utrzymanie pary miedzianej bo jak widać na przestrzeni ostatnich 5 lat koszty te
          zmieniały się w raz z pojawianiem się konkurencji na poszczególne usługi. Wtedy
          UKE może dotować nierentowne linie albo w zamian godzić się na likwidację
          nierentownych automatów itp. Zresztą koszty jednostkowe poszczególnych linii
          nikogo nie obchodzą tak jak NFZ nie obchodzą koszty leczenia wrzodów żołądka
          "pana stefana". Inna stawka ryczałtowa w aglomeracjach i na terenach wiejski -
          tyle. Na jednym zarabiają więcej na innym mniej. Poczty nikt nie pyta czy im się
          opłaca listonosza do Wołosatego wysyłać z listem za 2,30.
          • krokodyl_2 Re: To nie wina Urzędu 09.04.09, 22:06
            Chyba nie wiesz jak się odbywa kalkulacja kosztów TP, robi to zewnętrzna firma
            wybrana przez UKE. Co dziwniejsze UKE nie chce uznać wyników jej pracy gdyż są
            najwyraźniej nie po jej myśli. Jak będa wyglądały ceny za usługi hurtowe po
            wydzieleniu firmy infrastrukturalnej, wzrosną czy zmaleją ?. Założę się że
            wzrosną co najmniej o 50 % bo inaczej firma zbankrutuje nie wspominając o
            jakichkolwiek inwestycjach. Taka firma jeżeli nie dostanie odpowiednich stawek
            za swoje usługi to nie wybuduje metra kabla, a UKE będzie sobie mogło ujadać do
            woli i nikt się tym nie będzie przejmował.Trzeba sobie jasno uświadomić że nie
            będzie nigdy inwestycji jeżeli o cenach będzie decydować UKE w oderwaniu od
            kosztów operatora.
            • raf-ber Re: To nie wina Urzędu 10.04.09, 11:09
              krokodyl_2 napisał:

> Chyba nie wiesz jak się odbywa kalkulacja kosztów TP, robi to zewnętrzna firma
              > wybrana przez UKE. Co dziwniejsze UKE nie chce uznać wyników jej pracy gdyż są
              > najwyraźniej nie po jej myśli. Jak będa wyglądały ceny za usługi hurtowe po
              > wydzieleniu firmy infrastrukturalnej, wzrosną czy zmaleją ?. Założę się że
              > wzrosną co najmniej o 50 % bo inaczej firma zbankrutuje nie wspominając o
              > jakichkolwiek inwestycjach. Taka firma jeżeli nie dostanie odpowiednich stawek
              > za swoje usługi to nie wybuduje metra kabla, a UKE będzie sobie mogło ujadać do
              > woli i nikt się tym nie będzie przejmował.Trzeba sobie jasno uświadomić że nie
              > będzie nigdy inwestycji jeżeli o cenach będzie decydować UKE w oderwaniu od
              > kosztów operatora.

Ale kolego smucisz. Usługi komunikacyjne to intratny rynek więc jest
              koncesjonowany przez państwo. Zapisy koncesyjne zobowiązują operatora
              ogólnopolskiego do objęcia zasięgiem ustalony procent populacji/obszar kraju.
              Nikogo nie obchodzi że na terenach wiejskich zysk jest mniejszy albo go nie ma
              wcale - per saldo się komuś opłaca i funkcjonuje albo nie i sprzedaje to firmie
              która potrafi robić pieniądze. Tak samo jest w komórkach, nikt nie pyta czy
              stawianie BTS w Bieszczadach czy nad Bałtykiem jest rentowne - ma być jeśli firm
              chce świadczyć usługi. Zauważ jaki jest postęp w sieciach komórkowych jeśli
              chodzi o transmisje danych i to przy ciągłym spadku cen - wiesz czemu się tak
              dzieje, to jest element przewagi KONKURENCYJNEJ!!!
              Sugerujesz że TPsa z usług transmisji danych i głosu dokłada do
              infrastruktury... rotfl?
              Napisz kolego jakie macie zatrudnienie i ilu abonentów przypada na jednego
              pracownika i sprawdź jaki jest wskaźnik np. w DT.
              Co do ustalania kosztów i kwestionowanie tego przez UKE to nic dziwnego. Skoro
              TPsa z neostrada stosuje te same praktyki co France telekom z Vanadu - to ta
              sama firma i ten sam produkt. France Telekom został za to ukarany przez komisję
              europejską więc chyba naturalne że TPsa dostaje kary od UKE? Na czy polega
              "przekręt", otóż część kosztów np. Neostrady jest przepychana do części z
              infrastrukturą. Efekt jest taki że koszty funkcjonowania infrastruktury są
              sztucznie zawyżone i inni operatorzy płacą za przysłowiową kawę konsultantów
              Neo. Dlatego rozdzielenie tych firm raz na zawsze zlikwiduje te podchody i
              kombinacje. Piszesz że TPsa infrastruktura zbankrutuje... i bardzo dobrze!
              Podzielić to na transmisję międzymiastową i lokalną - i w jednym i w drugim
              przypadku łatwiej o konkurencji i wtedy nie trzeba już gigantycznych pieniędzy
              żeby walczyć z TPsa - wystarczy świadczyć dobre usługi taniej, co w przypadku
              TPsa nie jest trudne. Prawda jest taka że prędzej zbankrutuje ta druga część bo
              już ma realna konkurencję i traci klientów.
              • misiek13_80 Re: To nie wina Urzędu 14.04.09, 19:14
                "Nikogo nie obchodzi że na terenach wiejskich zysk jest mniejszy albo go nie ma
                wcale - per saldo się komuś opłaca i funkcjonuje albo nie i sprzedaje to firmie
                która potrafi robić pieniądze. Tak samo jest w komórkach, nikt nie pyta czy
                stawianie BTS w Bieszczadach czy nad Bałtykiem jest rentowne - ma być jeśli firm
                chce świadczyć usługi. Zauważ jaki jest postęp w sieciach komórkowych jeśli
                chodzi o transmisje danych i to przy ciągłym spadku cen - wiesz czemu się tak
                dzieje, to jest element przewagi KONKURENCYJNEJ!!! "

A kto broni np. Dialogowi inwestować w sieć? Obecnie prawie 98% inwestycji w
                sieć to inwestycje realizowane przez TP. Dlaczego inni operatorzy nie inwestują?
                Bo im się nie opłaca. Dlaczego? Niech TP inwestuje, a oni będą na ich kablach
                obsługiwać abonentów decyzją UKE (WLR)za pół darmo. Pani Streżyńska z UKE tak
                sobie wymyśliła stworzenie konkurencji w Polsce. Sztuczne (odgórne) osłabianie
                pozycji TP i zero wymagań dla innych operatorów. Kiedyś był fajny raport z
                kalkulacjami jak szkodliwe decyzje UKE wpływają na polski rynek. Dotyczyło to
                nie tylko tego co TP ma zrobić, ale również czego nie może. Mowa była o ładnych
                kilku miliardach złotych.
              • misiek13_80 Re: To nie wina Urzędu 14.04.09, 19:18
                "France Telekom został za to ukarany przez komisję
                europejską więc chyba naturalne że TPsa dostaje kary od UKE?"

Kiedy TP zapłaciła karę od UKE? Poczytaj trochę. Nie chodzi mi o te śmieszne
                decyzje UKE o karach bo one nie są prawomocne i TP wygrywa w sądach lub przed
                KE. Czemu nikt nie piszę o tym, że np Tele2 nie tak dawno musiała zapłacić TP
                jeśli dobrze pamiętam karę 7 mln (UKE stało murem za Tele2)-prawomocny wyrok sądu.
          • misiek13_80 Re: To nie wina Urzędu 14.04.09, 19:29
            "Koszty się nie zmienią ale skończy się pieprzenie o tym że za rok przyjdzie
            konkurencja i biedne tpsa będzie musiało im coś dać poniżej kosztów. TP
            infrastruktura czy jak ja nazwiesz będzie wciąż monopolistą ale TP Neostrada, TP
            Telefonia itd. będą w pełni narażone na działanie wolnego rynku. "

Kiedy będą narażone na działanie wolnego rynku?! W Polsce nie ma wolnego
            rynku!!! Jest rynek ręcznie sterowany przez UKE. TP każdy cennik i regulamin
            musi wysłać do UKE i czekać na zgodę Streżyńskiej. Mało tego UKE wysyła te dane
            do operatorów aby mogli dostosować swoją ofertę do zmian, które chce wprowadzić
            TP. Dopiero gdy nikt nie wnosi zastrzeżeń TP może dostać zgodę na wprowadzenie
            oferty. To dla Ciebie jest/będzie wolny rynek!?!
    • nroht TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 15:16
      bo pani Ewa jest tępą dzidą i nie dociera do niej, że nawet jeżeli poprawnie
      policzyła te 7 tysięcy to przy założeniu, że będzie płaciła 64PLN za Neostrade
      1Mb/s to tepsie inwestycja zwróci się po 9 latach.

Panu Jarosławowi wydaje się, że jak jest kabelek to on telefon też powinien
      mieć. Pewnie myśli, że kable są z gumy. Przykra niespodzianka panie Jarosławie
      - nie są.

Banialuków roztrzepanej prezesowej nie ma nawet co komentować poza jedną
      rzeczą. Tepsa nie wypłaca ekwiwalentu tylko odszkodowanie, a to różnica. Widać
      tepsie się opłaca, a co robi ze swoimi pieniędzmi to nie jest sprawa jakiejś
      otumanionej prezesowej.
    • y.y Pani Ewo 09.04.09, 15:18
      niech Pani zignoruje Neostradę i za pieniądze od tepsy założy sobie internet
      mobilny, koszt podobny, transfer o wiele szybszy, są co prawda limity, ale o ile
      się nie ściąga nie wiadomo ile z sieci, to na normalne użytkowanie, w sensie
      poczta, www i tym podobne spokojnie starcza. Nie chcą Pani podłączyć, kit im w oko:)
    • nroht TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 09.04.09, 15:29
      i jeszcze jedno - to że doszło do takiej bzdury, że firmie telekomunikacyjnej
      bardziej opłaca się co miesiąc płacić niż udostępnić usługę i zarabiać na niej
      na pewno ma jakąś przyczynę. Pozdrawiam Pani Prezes...
    • fan.ortografii Przepraszam Panią Prezes UKE 09.04.09, 16:01
      Przepraszam Panią Prezes Annę Streżyńską za autorów artykułu, którzy
      w imię kretyńskich zasad stosowanych przez dziennikarzy GW nazwali ją
      "prezeską". Pozdrawiam wszystkie psycholożki, ginekolożki, a
      szczególnie architektki. Wyrazy szacunku i współczucia. O tempora, o
      mores!
    • antekguma1 TP SA = FT 09.04.09, 16:23
      Widac po wypowiedziach, ze sporo tu etatowych obrońców uciśnionej FT vel TP. A
      może nawet etatowych pracowników. FT korzysta z usług firm zewnętrznych którym
      połaci ryczałtowo za gniazdko i jest to kwota rzędu kilku zł od gniazdka.
      Położenie 100 m kabla to według FT koszt kilku tyś zł i taki koszt podała UKE z
      czym urząd nie chce się zgodzić, bo jet to kwota sporo zawyżona. Firma która
      kładzie kabel dla FT dostaje średni 20 zł za mb. I tak dalej można by wyliczać.
      Opierając się na takich dętych i kłamliwych danych FT twierdzi, że nie opłaca
      jej się inwestować i żąda równie dętych dopłat.
      • somekindofhope Re: TP SA = FT 09.04.09, 16:43
        Tak czy siak mamy tu bantustan z takimi problemami. U mnie było z tym kładzeniem
        kabli przez TP to samo, że się nie opłaca. A w Aster City pokalkulowali i wyszło
        im jednak, że się opłaca i to oni dają u mnie dostęp do telefonii i internetu.
        UKE i Prezes Streżyńską popieram, bo z TP trzeba krótko.
        • dorsai68 Aster? 09.04.09, 17:25
          A to dobre!
          Budynki w Śródmieściu Warszawy okablowane przez tę telewizję zostały jakoś 15 lat temu. Od 1998 roku Aster (jeszcze jako Aster City) dostarcza rónież po kablu internet... ale nie w Śródmieściu Warszawy!
          I tak jest do dziś! Wykalkulowali, że nie opłaca się przygotować infrastruktury w bezpośrednim sąsiedztwie Pl. Bankowego i Teatralnego!

Żenująca firma!
      • misiek13_80 Re: TP SA = FT 14.04.09, 19:31
        "Widac po wypowiedziach, ze sporo tu etatowych obrońców uciśnionej FT vel TP. A
        może nawet etatowych pracowników. "

Raczej osób znających problem nie tylko od strony "uciśnionych" operatorów i
        UKE. Pamiętaj prawda leży zawsze po środku, a medal ma dwie strony.
    • kubajek Inny idiotyzm TP 09.04.09, 19:03
      Telefon i Neostrada są na niedawno zmarłą moją żonę.
      Postanowiłem to uregulować i przepisać usługi na siebie.
      Miejsce i zakres świadczonych usług miały zostać bez zmian,
      jedyna zmiana o jaką chodzi to zmiana imienia w umowie.
      Jak to robi TP?
      Otóż TP MUSI FIZYCZNIE WYŁĄCZYĆ Neostradę po to aby ją potem znowu
      podłączyć!!!
      Nikt nie potrafił mi powiedzieć jak długo będę pozbawiony dostępu do
      Netu - ani 9393, ani w punkcie obsługi klienta ani mailowo.
      Wielokrotnie pytałem jaki jest sens takich działań, odpowiedź jedna -
      bo taka jest PROCEDURA !!!
      Co by się działo gdyby w celu zmiany umowy na dostarczanie wody,
      prądu, gazu odcinano nas od tych mediów???
      A TP MUSI :)))
      Jeżeli muszą mnie odłączyć od internetu żeby zmienić imię w umowie
      to ja tym państwu podziękuję.

• e.robson34 Re: Inny idiotyzm TP 10.04.09, 09:04
        No wiesz, tam pewnie rzeczywiście są określone procedury, pewnie gdyby nie
        wyłączyli tej neostrady mogłyby grozić jakieś konsekwencje, nie porównuj tego z
        gazem czy wodą, bo to trochę demagogia...
        • bodzious Re: Inny idiotyzm TP 20.04.09, 15:13
          Witajcie!
          Złożyłem zamówienie na podłączenie neostrady, bez telefonu (opł. za
          utrzymanie łącza) zadzwonili do mnie z błękitnej linii i
          poinformowali, że juz wysłali umowę i modem wszystko super, ale na
          moją posesję nie jest doprowadzony żaden kabel, pani z błekitnej
          poinformowała mnie, że w przeciągu tygodnia na pewno położą kabel i
          bedę korzystał z internetu. W międzyczasie przyjechał pewien pan
          podwykonawca tp, stanął na drodze i powiedział, że sie nie da (a
          łupek tp stoi 100m od mojego domu, a sąsiad z naprzeciwka ma telefon
          i neostradę) chyba, że po godzinach on coś tam wyczaruje i kabel mi
          położy, i wszystko uruchomi jak należy, ale muszę jemu zapłacic
          450,00 zł (oczywiście bez rachunków). No i co mam robić? Proszę
          forumowiczów o dobre rady.
          Pozdrawiam
      • grba Re: Inny idiotyzm TP 20.04.09, 15:38
        Lata temu postanowiłem zamienić starego SDI 115 kb/s na półmegowego DSL. Na
        początek przyszli i zdjęli mi SDI. A co z DSL? "Nie mamy zlecenia" usłyszałem.
        Potem przyszli założyć DSL i okazało się, że "brak warunków technicznych", bo
        "panie, te pare to przydzielili innemu klientowi".

• grba TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 20.04.09, 15:30
      Miliony wpakowano w promocję marki neostrada, a teraz zmieni się nazwe usługi na
      Orange. Miliony płaci się za użytkowanie logo France Telecom. Telekomunikacji
      Polskiej nie opłaca się inwestować..

Tymczasem Global Information Technology Report w raporcie rankingu Networked
      Readiness Index sklasyfikował Polskę 62 miejscu w zeszłym roku, w najnowszym
      zajęliśmy miejsce 69.

Jest postęp, tylko czy kierunek jest właściwy.
      • bodzious Re: TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 21.04.09, 08:55
        No tak, ja im naprawdę dopinguję, niech się rozwijają, niech będa
        liderem-monopolista, ale naprawdę uczciwym i rzetelnym, tyklo, że ja
        chcę mieć dostęp do internetu i nie wiem o co w tym wszystkim
        chodzi. Przecież wystarczy położyc kabel, podłączyć i wszystko
        działa jak należy.
    • maggi63 TP SA bawi się z nami w głuchy telefon 21.04.09, 19:09
      Wściekam się już od ponad 12 miesięcy na brak telefonu stacjonarnego oraz
      internetu, mimo podpisanej umowy z TP i ucieszył mnie bardzo ten artykuł.
      Łatwo też mogę wytłumaczyć różnice w ilości osób oczekujących na telefon a
      tych otrzymujących 50 zł miesięcznie - ja dowiedziałam się o takiej możliwości
      dopiero teraz. Pytanie: co trzeba zrobić by otrzymywać odszkodowanie? Czy
      trzeba to zaskarżać sądownie? Pomocy!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka