Dodaj do ulubionych

Demjaniuk po deportacji trafił do szpitala

26.05.09, 17:11
Niech bedzie w szpitalu tylko nie na wolnosci
Obserwuj wątek
    • lubat Demjaniuk po deportacji trafił do szpitala 26.05.09, 19:54
      "Adwokaci Demjaniuka twierdzą, że jest zbyt chory, by wytrzymać proces."

W sytuacji, kiedy zamyka się do więzienia, lub tylko sądzi tak starych ludzi
      (89 lat) za zbrodnie, które popełnili przed więcej niż pół wieku, to zawsze
      się zastanawiam, kto jest większą bestią, oskarżony, czy oskarżyciele? I w
      czym są ci oskarżyciele lepsi od podsądnego?

Przez całe wieki funkcjonowała rzymska zasada prawna, że największa nawet
      zbrodnia po pewnym czasie była sprawcy darowana, aż przyszli do głosu
      "humaniści" 20-wieczni, i zrobili wyłom w prawie, rzekomo dla sprawiedliwości.
      Ale ja sądzę, że przyczyną było zaspokojenie swoich sadystycznych popędów,
      instynkt wieszatiela.

• eva15 Lubat na manowcach 27.05.09, 00:05
        lubat napisał:

>ja sądzę, że przyczyną było zaspokojenie swoich sadystycznych popędów,
        > instynkt wieszatiela.

Aj, jaj, jaj! Bardzo jesteś nieprawomyślny. Przecież uchylenie zasady
        przedawnienia dotyczy tylko jednego jedynego rodzaju zbrodni. Tylko ten jeden ma
        specjalny status. Cała reszta jak funkcjonowała tak i funkcjonuje wg cywilizacji
        rzymskiej i jej prawa.
      • greg111 Re: Demjaniuk po deportacji trafił do szpitala 27.05.09, 01:19
        Nie wiem czy rzymianie komuś darowali, wiem za to że w Biblii napisano "oko za
        oko, ząb za ząb". Niech ten pan najpierw sie przyzna i przeprosi a dopiero potem
        możemy mu darować.
        • eva15 Drobne różnice kulturowe 27.05.09, 11:46
          greg111 napisał:

> Nie wiem czy rzymianie komuś darowali, wiem za to że w Biblii napisano "oko za
          oko, ząb za ząb".

Jest bardzo wiele różnic między prawem rzymskim a starotestamentowym. W
          cywilizacji europejskiej obowiązuje to pierwsze.
        • lubat Re: Demjaniuk po deportacji trafił do szpitala 27.05.09, 14:04
          greg111 napisał:

> Nie wiem czy rzymianie komuś darowali, wiem za to że w Biblii napisano "oko za
          > oko, ząb za ząb". Niech ten pan najpierw sie przyzna i przeprosi a dopiero pote
          > m
          > możemy mu darować.

Jest takie złośliwe powiedzenie: niektórzy mogą uchodzić za filozofa, dopóki nie
          otworzą ust;-))

Ty greg111 swoim postem zdemaskowałeś całą swoją niewiedzę dotyczącą Biblii, czy
          może szerzej, chrześcijaństwa. Nie będę tu wnikał w zawiłości, dla prostego
          wyjaśnienia tylko powiem, że prawdy starotestamentowe są niejako "skasowane"
          Nowym Testamentem, gdzie głównym motywem jest miłość. Między Starym, a Nowym
          Testamentem jest jakby słynna "gruba kreska". Otóż fraza "oko za oko" (i parę
          innych członków za członki ciała) występują tylko w ST. Natomiast w NT tylko raz
          i to w takim kontekście:

38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! 39 A Ja wam powiadam:
          Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw
          mu i drugi! 40 Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i
          płaszcz! 41 Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! 42
          Daj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie.
          (Ewangelia św. Mateusza)

Frazę "oko za oko" kasuje również powtarzany przez każdego chrześcijanina
          codziennie zwrot "i odpuść nam nasze winy, jako imy odpuszczamy naszym
          winowajcom
          ". I tam nie ma żadnego warunku odpuszczenia win, nie ma wymogu
          przyznania się, kajania czy tylko przepraszania.
          • eva15 Main streamowa nowoczesność 27.05.09, 14:13
            Teraz jest moda na mówienie o wspólnej spuściźnie judeochrześcijańskiej, a
            chcących być modnymi i nowoczesnymi pełno wszędzie. Czemu akurat greg111 miałby
            nie ulec main streamowi i być samodzielnym w myśleniu?
            • eva15 Re: Main streamowa nowoczesność 27.05.09, 14:33
              Co do prawa europejskiego to czerpie ono i z prawa rzymskiego i z
              chrześcijaństwa, bo jedno z drugim splotło się w sposób nierozerwalny. Na wiele
              spraw prawo rzymskie i chrześcianie patrzą podobnie, jak choćby na wspomniane
              przedawnienie (czyli odpuszczenie win) po upływie określonego czasu,
    • asmall4 Demjaniuk po deportacji trafił do szpitala 26.05.09, 20:27
      W Łodzi by się nim lepiej zajęli(999) ;)
      • mathias_sammer Re: Demjaniuk po deportacji trafił do szpitala 26.05.09, 20:30
        widze armina, ze nie tracisz czasu. do lodzi trzeba zajrzec? masz
        cos do powiedzienia po przelogowaniu? och, nie moze byc.
        m.s.
    • kangur_01 ? 27.05.09, 00:30
      "Monachijska prokuratura chce oskarżyć urodzonego na Ukrainie
      Demjaniuka o udział w zamordowaniu 29 tysięcy Żydów w obozie w
      Sobiborze między marcem a końcem września 1943 roku."

W ciagu 7 miesiecy 29 tys to ponad 4000tys miesiecznie to 130
      dziennie?
      • asmall4 kacapy były "lepsze" :( 27.05.09, 01:03
        " * Kalinin (obecnie i poprzednio Twer) ul. Sowiecka 5 – siedziba obwodowego NKWD

Wymordowanie 6314 jeńców z obozu ostaszkowskiego. Konwoje z obozu były
        organizowane od 4 kwietnia do 16 maja. Trzy konwoje z 29 kwietnia, 13 i 16 maja
        – łącznie 112 osób – skierowano do obozu juchnowskiego. Ofiary mordu zostały
        pochowane pod Kalininem w miejscowości Miednoje w ponad 20 zbiorowych mogiłach.

Konwoje jeńców były doprowadzane piechotą po lodzie jeziora Seliger do
        miejscowości Tupik (obecnie Spławucziastok) i stacji kolejowej Soroga, dalej
        wagonami przez stacje Piena i Lichosławl trafiały do Kalinina (Tweru), do
        budynku NKWD (obecnie Twerski Instytut Medyczny). W pomieszczeniu piwnicznym
        identyfikowano każdego jeńca, po czym skutego doprowadzano do celi z drzwiami
        obitymi wojłokiem. Podobnie jak w Charkowie strzałem z pistoletu Walther
        pozbawiano go życia. Pierwszym razem, po nadejściu konwoju z 390 skazanymi
        kaci mieli trudności z wykonaniem egzekucji takiej ilości osób, i następne etapy
        nie przekraczały 250 ludzi.
        Zwłoki zamordowanych wynoszono na oczekujące
        ciężarówki, i wywożono do odległej o 32 km miejscowości Miednoje nad rzeką
        Twiercą, koło wioski Jamok. Tam na terenie letniskowym kalinińskiego NKWD, na
        skraju lasu znajdował się przygotowany już przez koparkę sprowadzoną z Moskwy,
        dół o głębokości 4-6 m, mogący pomieścić 250 zwłok. Ciała zrzucano bezładnie, po
        czym koparka zasypywała je, przygotowując jednocześnie dół na dzień następny.
        Terytorium to w czasie wojny ZSRR z III Rzeszą nie było pod okupacją niemiecką.

Według zeznań z przełomu lat 80. i 90. XX w. byłego naczelnika kalinińskiego
        UNKWD D. S. Tokariewa do przeprowadzenia zbrodni została przysłana grupa, w
        skład której weszli m.in. starszy major bp Siniegubow, kombryg Kriwienko, major
        bp W. Błochin. Według innych danych Błochin krótko przed tą zbrodnią był katem
        Izaaka Babla, Wsiewołoda Meyerholda, Michaiła Kolcowa. "
        pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_katy%C5%84ska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka