andma Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 22:43 Pusto i smutno robi się teraz na naszej Scenie. Niewielu było i jest aktorów, którzy również poza planem byli (są) wielkimi i zacnymi ludźmi. Panie Zbigniewie, będziemy długo pamiętać.... Odpowiedz Link Zgłoś
chelseaa Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 22:52 Wyjątkowy artysta, niewielu takich zostało. Żal. Odpowiedz Link Zgłoś
a100377 Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 22:57 Żegnaj MISTRZU.Dlaczego opuszczasz nas tak wcześnie Odpowiedz Link Zgłoś
borys07 Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 22:57 Wczoraj oglądaliśmy wywiad w telewizji z tym wspaniałym człowiekiem i aktorem. Czuliśmy niedosyt - takich ludzi chciałoby się słuchać i oglądać jak najczęściej. A dzisiaj ta wiadomość o śmierci nas poraziła...Ogromnie żal gdy odchodzą takie osobowości i autorytety, ludzie którzy czują wielką odpowiedzialność za to co robią i tworzą. Dzięki nim świat jest choć odrobinę lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 23:25 Bylo kiedyś takie spotkanie Zapasiewicza ze studentami na Politechnice Wroclawskiej. Byl to 1981 rok lub okolice. Siedzieliśmy w zwyklej dużej sali wykladowej o charakterze amfiteatru. Pamiętam, że kotś powiedzial, że Zapasiewicz ma najlepszą dykcję spośród wszystkich Polskich aktorów. Zapasiewicz dal krótki wyklad a potem odpowiadal na pytania publiczności. Zadalem i ja jakieś banalne i bylem zdziwiony , jak Zapasiewicz bardzo poważnie potraktowal mnie i moje pytanie. Rozgadal się na pól godziny. Kurcze , jaka szkoda . Na emeryturę, już niedlugo, planuję zjechać do Polski. Jak bardzo chcialoby się pójść do teatru i zobaczyć tam aktora. Niedawno zmarl Perepeczko, którego poznalem osobiście w Częstochowie gdzie dyrektorowal po powrocie z Australii. Starość jest trudna nie tylko dlatego, że my musimy w końcu odejść, ale także dlatego, że odchodzą wszyscy wokól nas. Do zobaczenia panie Zbigniewie na Tamtym Świecie , mam nadzieję. W kwestii formalnej, to pan Zbigniew Zapasiewicz mialby ukończone 75 lat dopiero we wrześniu. O ile pamiętam na tamtym spotkaniu we Wroclawiu palil papierosy. Mial wtedy okolo pięćdziesiątki, czyli tyle , ile teraz mam ja sam. Odpowiedz Link Zgłoś
toskania8 odchodzi historia Teatru-chyba jednak bezpowrotnie 14.07.09, 23:04 Wielki żal. To nieprawda, że nie ma ludzi niezastąpionych. Odpowiedz Link Zgłoś
yancio Pan Bóg zakłada Teatr Marzeń 14.07.09, 23:09 Odszedł Wielki i Wspaniały Aktor.Grał zawsze w sposób wspaniały i perfekcyjny.Każda jego rola pozostawała na długo w pamięci. Nadawał swoim bohaterom niezwykłej siły i charyzmy. Jako jeden z nielicznych nie splamił się graniem w reklamach i durnowatych serialach.To wielka nie do zastąpienia strata, tym bardziej, że był nie tylko wybitnym Aktorem,ale i wielkim Pedagogiem.Dla mnie jego filmowy bohater z filmu "Barwy Ochronne" i rola teatralna w "Zapasiewicz gra Becketta" pozostaną na zawsze w pamięci. Cześć jego pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 23:19 A dwa tygodnie temu z hakiem widziałem go w Powszechnym... nie do wyobrażenia, że już odszedł. Dowidzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
walek_z_lasu Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 23:21 "Barwy ochronne" - jego rolę, każde cedzone słowo... mogę to oglądać bez końca. Walek Odpowiedz Link Zgłoś
migotka08 Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 23:28 Strasznie kosi śmierć w tym roku...szkoda że robi to na oślep. Tak bardzo mi żal pana Zbigniewa,jeszcze nie tak dawno spotkałam go na Festiwalowym przeglądzie w Muranowie...ogarnął mnie żal i smutek. Odpowiedz Link Zgłoś
nik-jednorazowy odchodzi pokolenie największych 14.07.09, 23:30 to oczywiste i nieuchronne i tak trudne do zaakceptowania. Odpowiedz Link Zgłoś
total_immersion Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 14.07.09, 23:58 Szkoda. Szkoda ,ze tak malo jest Polakow jak On . Madrych , ceniacych swoje rzemioslo , pracowitych , skromnych. Mozna brac tylko przyklad. Ilu ich (aktorow) jesze zostalo ? Gajos , Fronczewski , Pieczka , Golas ..... Jakze sa nam bliscy . Odpowiedz Link Zgłoś
polonews5 Wkurzał mnie do granic wytrzymałości ! 15.07.09, 00:00 Swoimi wrednymi wcieleniami. Był więc wybitnym aktorem. Potrafił wzbudzić we mnie dogłębne uczucie. Uczucie wstrętu i obrzydzenia do granej postaci. Genialny w filmach Zanussi'ego. Wieki żal. Kończy się pewna epoka. Epoka mojej młodości. RiP Odpowiedz Link Zgłoś
teatroman Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 15.07.09, 00:04 To wielka strata dla polskiej kultury. Z pewnym zażenowaniem słuchałem dziś wypowiedzi Joanny Szczepkowskiej w TVN 24 i TVP Info na temat Zbigniewa Zapasiewicza. Pani Joanno, może lepiej byłoby milczeć w takiej chwili - przecież pamiętamy co mówiła Pani na temat Zbigniewa Zapasiewicza niespełna trzy lata temu. Dla tych, którzy nie pamiętają załaczam link: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34861,3183360.html Odpowiedz Link Zgłoś
znikad Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 15.07.09, 03:28 Czy Wy nie przesadzacie? Umarl krol, niech zyje krol - zycie (i scena!) nie znosi pustki. Beda nastepni. Wielcy albo i wieksi. A tym, ktorzy wspominaja ogladanie Zapasiewicza z pierwszych rzedow w teatrze to ja szczerze wspolczuje - tak jak On plul to chyba zaden inny polski aktor! Swoja droga to On byl szczesciarz jesli mial raka, ktory nie dawal zadnych objawow i zabil Go w kilka dni po diagnozie - tysiace ludzi zwijajacych sie z bolu zapewne Mu zazdrosic szybkiego wymeldowania sie .... Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 15.07.09, 10:21 >Umarl krol, niech zyje krol - zycie (i scena!) nie znosi pustki. > Beda nastepni. Wielcy albo i wieksi. Nie jestem tego taka pewna z prostego powodu - aktorów tak, jak i dramatopisarzy jest wielu. Problem w tym, z e kiedy umarł Wyspiański nagle okazało sie, ze takiej wyobrażni scenicznej i wyczucia słowa na scenę jak on nie miał w zasadzie nikt w Polsce przez kolejene 100 lat, choc dramatopisarzy było wielu. No moze Witkacy, ale problem w tym, ze Witkacego się nie grało. I niestety tak to działa, ze są ludzie niepowtarzalni. Boryc Szyc moze stanąć na uszach, a nigdy nie zagra takiej roli jak Zapasiewicz np. w "Bez znieczulenia" - nie ta twarz, nie ten głos, nie ta dykcja. Widzisz wśród młodych polskich aktorow nastepcę dla Holoubka? Tego w miarę młodego, powiedzmy tego z "Petli"? Nikogo. Wszyscy ci chłopcy świetnie nadaja się do ról osiedlowych kiboli, małych cwaniaczków czy policjantów biegajacych za złodziejem, ale niestety jak trzeba zagrać kameralną scenę w pokoju przez 4 minuty samemu to okazuje sie, ze brak warsztatu wyłazi wszystkimi porami skóry. no i to jest własnei ta podstawowa , przykra róznica między Zapasiewiczem lat 40 , a takim Delągiem lat 40 za rok... Odpowiedz Link Zgłoś
sears31 W Polsce sa strasznie zanieczyszczenia powietrza i 15.07.09, 03:16 Ludzie krotko zyja a u Nas w USA powietrze jest czyste i w wieku 75 lat chlopcy podrywaja 19-stki...lubilem pana Z.Zapasiewicza szkoda zenie mieszkal z nami tu w kochanym USA. Odpowiedz Link Zgłoś
roberthipp Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 15.07.09, 03:21 Na pewno się spotkamy - to tylko kwestia czasu ... Odpowiedz Link Zgłoś
roberthipp Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 15.07.09, 03:27 Barwy ochronne - do zobaczenia - to tylko kwestia czasu .... Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_wieczorek Ta przedostatnia niedziela w Gorzowie Wlkp. 15.07.09, 03:36 A jeszcze 5 lipca, w niezapomnianej interpretacji "Kwiatów polskich" Juliana Tuwima na Scenie Letniej Teatru im. Juliusza Osterwy w Gorzowie Wlkp., jawił się jako całkiem zdrów. Czy był to jego ostatni występ sceniczny? www.teatr-gorzow.pl/htdocs/index.php?p=6 Odpowiedz Link Zgłoś
hong2 Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 15.07.09, 04:12 1. Dobrze byloby sie dowiedziec na jakiego raka zmarl, bo to stanowiloby przestroge dla inych prze paleniem. 2. Ludzie, gdyby stare drzewa nie padaly w lesie to na ich miejscu ne moglyby wyrosnac nowe. Na tym polega piekno-cykl zycia. To wspaniala wiadomosc, bo oznacza ze swiat sie kreci wedlug swojego pradawnego rytmu i zycie nie zaginie. Odpowiedz Link Zgłoś
amg53 A jakie to ma znaczenie? 15.07.09, 06:32 "na jakiego raka zmarl, bo to stanowiloby przestroge dla inych przed paleniem." Mój wujek zmarł na raka płuc, w życiu nie zapalił papierosa,fajki,w jego domu też nikt nie palił.I co to ma do rzeczy? Rak żoładka czy jelita grubego spowodowany jest niewłaściwym odżywianiem,wg. znachorów i weterynarzy głownie za przyczyną mięcha. Czy to znaczy że tak jest naprawdę i wobec twego trzeba przestrzec ludzi przed jedzeniem kiełbas? Zmarł Człowiek,wielka osobowość a ten tu mamrocze o paleniu... Odpowiedz Link Zgłoś
an1005 skad sie biora dzieci 15.07.09, 13:55 a raczej Skad sie biora tacy idioci jak hong2? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-fb Zbigniew Zapasiewicz nie żyje 15.07.09, 04:12 RIP wielka, wielka szkoda. Będzie Go brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
puba Czy wart jest łez 15.07.09, 06:48 Pirwszy raz sie poryczałem czytając wiadomośc o śmierci aktora. :( Odpowiedz Link Zgłoś