Dodaj do ulubionych

Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient...

27.07.09, 10:37
Prawda jest taka, że konwersja rzeczywiście była utrudniona -
dopiero od wtorku pracownicy dostali pozwolenie na dokonywanie
konwersji (dzień czy dwa przed upływem 2-tygodniowego okresu
wypowiedzenia umowy). Z ciekawości sprawdzę czy w cenniku z przed
kilku lat kiedy to bank w umowie kredytowej uzależnił udzielenie
kredytu od posiadania konta osobistego w banku było konto techniczne
o którym mowa.
Obserwuj wątek
    • bibibibi1 Golimy golimy.... 27.07.09, 10:39
      a jak zgolimy i wyjdzie krzywy nos i pejsy to trudno.
      To niczego nie zmienia.
      • rgo2 Re: Golimy golimy.... 27.07.09, 10:51
        Dotyczy nie kilku klientów, a ok. 80% która umie czytać i liczyć... Więcej:
        kupfranki.pl/networks/forum/thread.14797
        oraz
        kupfranki.pl/networks/forum/thread.11875
    • smoczyca123 Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 10:40
      Po przeczytaniu artykulu zorientowalam sie ze dotyczy on mnie w 100 %. Do tej
      pory bylam piewca konta w millenium - dla mnie zero oplat, niezla
      funkcjonalność. Teraz probowalam sprawdzić jakie opłaty mnie czekaja. Nic z
      tego. Nigdzie na stronach banku tego nie znalazlam. Tylko super oferty dla
      zakładających konto prowadzenie konta premium przez rok za darmo...
    • xplict Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 10:41
      Przed chwilą zadzwoniłem na infolinię Banku Millenium z pytaniem co
      mogę zrobić, aby nie płacić za prowadzenie konta osobistego będąc
      posiadaczem kredytu hipotecznego. Uroczy pan nie raczył wspomnieć o
      czymś takim jak konto techniczne - wspomniał jedynie, że jeżeli nie
      podoba mi się mój pakiet (Premium), to mogę go sobie zamienić na
      pakiet standardowy i opłata zostanie zmniejszona do 7 zł miesięcznie.
      Dodatkowo pokazuje się, że wcale nie muszę mieć konta walutowego
      (wcześniej bezpłatnego, od 1 sierpnia płatnego 2 USD/m-c)do obsługi
      kredytu walutowego.
      Coraz mniej się z tym bankiem lubimy dochodzę do wniosku.

Dopiero na moje wyrazne pytanie o rachunek techniczny przypomnialo
      sie panu w infolinii, ze w sumie jest cos takiego i owszem...
    • wroclawiak81 jaki bank wybrać ?? jaki bedzie lepszy ? 27.07.09, 10:49
      W piątek złożyłem wniosek o zamknięcie konta w Millenium.

Zastanawiam się nad Alior Bankiem, tam póki co konto jest za 0 zł.
      Bankomaty za darmo.
      Macie jakieś doświadczenia z tym bankiem ?

Może jakiś inny bank (byle nie Mbank).

Dziekuje

T.
    • jaroein Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 10:53
      Potwierdzam słowa kolegi powyżej... w tygodniu poprzednim, kiedy
      odwiedziłem placówkę banku dwukrotnie otrzymałem informację, że
      konwersja nie może zostać dokonana przed końcem lipca. Oznaczało to
      nic innego, że klient tak czy siak musiałby zapłacić pierwszą opłatę
      za utrzymanie konta (7 lub 15 PLN), a następnie bank dobrowolnie z
      dniem 1 sierpnia pozwoli na zmianę konta na techniczne...
      Swoją drogą przy założeniu, że bank prowadzi około miliona kont
      osobistych premium daje to łatwy zarobek 15,000,000 PLN (tak 15
      milionów złotych za jeden miesiąc).... przy okazji fundując sobie
      czarną reklamę...
      Szkoda, że ludzi w naszej kochanie ojczyźnie nie traktuje się
      poważnie :-(
    • zabojca_biedronek Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 11:21
      Pan rzecznik jak zawsze frontem do klienta.. tyle ze jak w poniedzialek zeszly (20.07) bylem w oddziale we Wro/Borek to pani zza stolika wymyslala dziesiatki powodow, dlaczego to nie moge zmienic - a to ze w umowie kredytu jest konto wskazane (a to klauzula niedozwolona), a to, ze ubezpieczenia, a to, ze "ale jak pan bez karty".
      Zwulbersowalem sie, zarzadalem od niej na pismie tego co mowi - czyli podstawy do ograniczania mnie w moich wyborach - oczywiscie nie dala, bo nie ma takiej mozliwosci (ja ją jako pracownice rozumiem - przeciez nie podlozy d**y za wymysly wierchuszki..).
      Dzis sprawdzam co tam panie w polityce i swiecie - i widze wypowiedz p. rzecznika. "Jednostkowa". Hahahahaha. Wciskam ctrl + P aby wydrukowac, ide w strone drukarki coby potem do oddzialu ponownie sie udac - a tu telefon dzwonic poczyna. Odbieram, weryfikuje kto - rozmowca tez sobie zweryfikowal z kim ma do czynienia i slysze, ze juz mozna zamieniac na techniczne.. Mam teraz poczucie, ze Millenium mnie sledzi.. :P

A co do innych bankow - rozwazam albo Toyote albo Alior - z tym ze w aliorze z wylaczonym potwierdzaniem transakcji smsami, bo golic potrafia ladnie.. i bez debetowki - kredytowke wezme, bo spokojnie rocznie i tak karta place tyle, ze za rok nie bedzie oplaty za nia..

A przy okazji likwiduje polisy do hipotecznego na zycie, na nieruchomosc - nie spinajac sie za bardzo spokojnie znalezc mozna oferty tansze (nawet 1 pln rocznie - ale nie dla Millenium (tak, polska zapiekliwosc :)), zwlaszcza, ze jak to dla banku to szukam jakbym OC szukal - byle taniej. Dodatkowe warunki mnie nie interesuja.

A potem tylko przelewy poprzestawiac i poszlo w cholere millenium.

Czego Wam i sobie zycze.

ps.
      Aha, do konta technicznego ponoc jest dostep przez internet - pewnie w celu sprawdzania salda - mnie to starcza.
      • angelmargaretpl Re: Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klie 27.07.09, 12:13
        Tak, a wiesz że aneks do umowy o zmiany tych ubezpieczeń to 500 zł sztuka? to
        powodzenia ze zmianą ubezpieczenia!
      • brunet78 Re: Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klie 27.07.09, 15:28
        Zainteresowałeś mnie szczególnie w punkcie ubezpieczenia. Ja płacę za swoją
        hipotekę 50 zł miesięcznie i z w ramach rewanżu za 'poprawienie' oferty bym ją
        przeniósł. Czy może mi ktoś poddać pomysł gdzie próbować się z tym udać?
    • brunet78 Millennium zmienia się w pazernium 27.07.09, 11:22
      Millenium już drugi raz w tym roku wypina się na klientów (wcześniej zmienił
      zasady pobierania opłat dla kart debetowych) W związku z tym podjąłem działania i:
      1. Zamieniłem konto premium na zwykłe.
      2. Zrezygnowałem z ubezpieczenia karty debetowej do konta, które kosztuje 3zł
      miesięcznie, a za które do tej pory(nie wiadomo po co) płaciłem.
      3.W przyszłym miesiącu rezygnuję z karty kredytowej i z limitu w koncie. Będę
      płacił tak jak do tej pory 6zł miesięcznie ale będę miał gorsze warunki bo
      przy zwykłym koncie pobierają prowizję za przelewy internetowe dlatego też
      przy pierwszej lepszej okazji opuszczę ten banczek na dobre i mnie już w nim
      nigdy nie zobaczą.
      • drwojan Re: Millennium zmienia się w pazernium 27.07.09, 11:52
        Zmień konto na Lokacyjne i zamiast 6 zł płać 0,00!
        Są przecież banki, które prowadzą konto za free i w dodatku nadal
        mają darmowe wypłaty z Euronetu
        • brunet78 Re: Millennium zmienia się w pazernium 27.07.09, 12:55
          Wiem wiem ale w koncie technicznym nie można mieć debetu. Dlatego w tym momencie
          zmieniłem na zwykłe, a jak spłacę debet to zrobię techniczne.
          Co do darmowych banków to tylko z takich korzystam bo uważam, że prowadzenie
          rachunku nic nie powinno kosztować. Konto firmowe mam w vw bank i kosztuje mnie
          ono 30 zł rocznie, a główne konto mam w multibanku i za nie nie płacę.
          Dodam jeszcze, że w ciągu ostatnich pięciu lat pożegnałem się z bankiem BPH,
          Eurobankiem, ING i Citibankiem. Zawsze z tego samego powodu - wprowadzeniu opłat
          których nie było w momencie kiedy konto zakładałem.
          • business3 Gdyby klienci solidarniej wypowiadali umowy... 27.07.09, 13:07
            Gdyby klienci solidarniej wypowiadali umowy... Myślę, że bankom zmiękły by rury...

brunet78 napisał:

> Wiem wiem ale w koncie technicznym nie można mieć debetu. Dlatego w tym momenci
            > e
            > zmieniłem na zwykłe, a jak spłacę debet to zrobię techniczne.
            > Co do darmowych banków to tylko z takich korzystam bo uważam, że prowadzenie
            > rachunku nic nie powinno kosztować. Konto firmowe mam w vw bank i kosztuje mnie
            > ono 30 zł rocznie, a główne konto mam w multibanku i za nie nie płacę.
            > Dodam jeszcze, że w ciągu ostatnich pięciu lat pożegnałem się z bankiem BPH,
            > Eurobankiem, ING i Citibankiem. Zawsze z tego samego powodu - wprowadzeniu opła
            > t
            > których nie było w momencie kiedy konto zakładałem.
          • drwojan Re: Millennium zmienia się w pazernium 27.07.09, 13:25
            Ja mam w mBanku i ING Direct. Multi podziękowałem, bo do debetu,
            nawet po przedstawieniu zaświadczeń o dochodach chcieli historię
            transakcji z poprzedniego banku. A w ING dali od ręki 2 dochody
            netto. Widziałem, reklamę, że teraz dają do trzech. Zatem na debet w
            Mille też jest lekarstwo ;) Pozdrawiam
    • drwojan Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 11:48
      Zamiana konta Premium na Lokacyjne (techniczne) jest mozliwa od
      wtorku 21.07. Wcześniej informowali, że informatycy jeszcze nie
      wprowadzili takiej możliwości w systemie. W piątek 24.07 w W-wie
      podpisałem aneks zmieniający konto Premium w Lokacyjne. Cała
      operacja zajęła może 5 minut (ale nie miałem kart do konta). Za taki
      aneks nie ma opłat. Konto lokacyjne można "podglądać" w Millenet,
      ale przelewu już się z niego nie zrobi (dostęp bierny). ZAPRASZAM DO
      ODDZIAŁÓW i nich Rzecznik bzdur nie opowiada, że zdenerwowali tylko
      kilku klientów
      • konsultant313 Re: Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klie 27.07.09, 11:55
        Dzięki za info o dostępie biernym przez millenet. Nigdzie nie mogłem uzyskać tej
        informacji.

Konto lokacyjne - here we come.
        • business3 Czy można premium na lokacyjne bez problemu ??? 27.07.09, 12:13
          Czy można zamienić premium na lokacyjne bez problemu ??? Proszę o odpowiedzi tych, co to już zrobili, i jak to wyglądało. Pozdrawiam.
          • karmela77 Re: Czy można premium na lokacyjne bez problemu ? 27.07.09, 15:58
            W Katowicach odbyło się to bez problemu - trwało to ok 10 min -
            aneks do umowy rachunku i tyle, pracownik nawet nie protestował.
            Jedynie pracownik nie wiedział czy poprzez konto lokacyjne można
            mieć podgląd przez internet - twierdził że nie, ale po sprawdzeniu w
            oddziale okazało się że podgląd jest.
          • baltazar-wroc Re: Czy można premium na lokacyjne bez problemu ? 27.07.09, 18:13
            Dziś próbowałem zmienić premium na lokacyjne. W pasażu grunwaldzkim
            (Wrocław)ponoć nie było to mozliwe do końca lipca. Ostrzegano też
            przed brakiem dostepu do internetu. Nie poddałem się i w Magnolii
            załatwiłem od ręki (dostęp internetowy bierny jest). Trwało to ok. 5-
            10 minut.
            • ford.ka Re: Czy można premium na lokacyjne bez problemu ? 27.07.09, 22:14
              Dzięki Gazeto! Poszedłem z wydrukiem artykułu w ręku, kiedy Pani
              powiedziała, że nie może, poinformowałem, że może i dałem w
              prezencie artykuł. I wtedy sie okazalo, ze moze ;)
              Po 10 min. było po sprawie. Konto lokacyjne (nie techniczne!) 0PLN
              opłaty, 0% (nigdy mi nie dali grosza procentow, bo trzeba bylo miec
              5000 srednio w miesiacu, zeby zaczeli je naliczac...), karte dostali
              na pamiatke, forsa z rachunku oszczednosciowego zabrana.
              Chcieli mnie skroic na 180PLN rocznie, a stracili 35,88
              ubezpieczenia nieaktywowanej karty, odsetki od forsy czekającej na
              spłatę raty (średnio z 500PLN), plus to co mogli zarobic na
              pieniadzach na rachunku oszczednosciowym.
              Dostep przez Internet dziala jak dzialal (do sprawdzania stanu, ale
              nigdy nic innego z nim nie robilem), numer zostaje ten sam (jesli
              ktos skierowal na Millenium jakies pieniadze na splate kredytu
              przelewane z zewnatrz, nic nie trzeba zmieniac) wiec dla mnie
              sytuacja pozostaje bez zmian, a niepotrzebne ubezpieczenie zostaje w
              kieszeni.
              Jak to mawiaja w Portugalii: obrigado por colaboracao ;)
      • j.burger Re: Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klie 27.07.09, 13:18
        Potwierdzam, zrobiłem to samo w czwartek. Zajęło mi to około 30 min., z małą
        awanturą, bo pani w oddziale (Warszawa, Targowa róg Kijowskiej)za nic nie
        chciała zrobić konwersji z konta premium na techniczne. Pomogło powołanie się na
        klauzule niedozwolone stosowane przez bank ( powiązanie konta z kredytem). Jaka
        jest procedura zmiany ubezpieczyciela od polis na życie i nieruchomość do
        kredytu hipotecznego, bo tego już nie potrafili mi powiedzieć w tym oddziale,
        jakaś taka niedouczona smarkateria tam pracuje jak z resztą w całym tym banku.
        Jakiego ubezpieczyciela polecacie?
    • angelmargaretpl Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 12:15
      Mogę potwierdzić, że utrudnienia były, po przyciśnięciu pracownika udało się
      zamienić konto na konto lokacyjne, przy okazji z banku zostały wycofane
      lokaty, karty debetowe i kredytowe. Bank już nie zarobi na mnie ani grosza
      ponad kredyt i ubezpieczenie
    • kyniek79 Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 12:23
      Podwyzszona oplata za ROR to nic w porownaniu do skladki jaka beda musieli
      zaplacic kredytobiorcy banku millenium. Chodzi o ubezpieczenie tzw. niskiego
      wkladu wlasnego kto bral kredyt ten wie o co chodzi (Trzeba bankowi spalcic
      80% watrosci kredytu) Natomast przy wysokim franku ta oplata moze byc bardzo
      wysoka, pobierana co 3 lata a przy dziwnym sposobie przeliczenia BANKU Mill.
      moze okazac sie zabojcza dla wiekszosci klientow. Jezeli ktos jest
      zainteresowany jak Bank oblicza skladke prosze pisac a przesle formule. W moim
      przypadku wyszlo ze przy prawidlowo splacanych ratach bedzie mozna zaplacic co
      3 lata dodatkowo 5000 PLN!!! to dopiero ubezpieczenie :) jakies 140 zl na
      miesiac niezle......
      • business3 Czy to chodzi o ubezpieczenie frankowego hipotecz? 27.07.09, 12:27
        Czy to chodzi o ubezpieczenie frankowego hipotecz?

kyniek79 napisał:

> Podwyzszona oplata za ROR to nic w porownaniu do skladki jaka beda musieli
        > zaplacic kredytobiorcy banku millenium. Chodzi o ubezpieczenie tzw. niskiego
        > wkladu wlasnego kto bral kredyt ten wie o co chodzi (Trzeba bankowi spalcic
        > 80% watrosci kredytu) Natomast przy wysokim franku ta oplata moze byc bardzo
        > wysoka, pobierana co 3 lata a przy dziwnym sposobie przeliczenia BANKU Mill.
        > moze okazac sie zabojcza dla wiekszosci klientow. Jezeli ktos jest
        > zainteresowany jak Bank oblicza skladke prosze pisac a przesle formule. W moim
        > przypadku wyszlo ze przy prawidlowo splacanych ratach bedzie mozna zaplacic co
        > 3 lata dodatkowo 5000 PLN!!! to dopiero ubezpieczenie :) jakies 140 zl na
        > miesiac niezle......
        • kyniek79 Re: Czy to chodzi o ubezpieczenie frankowego hipo 27.07.09, 12:46
          tak chodzi o ubez. przy kredycie z CHF. Dopoki nie splacisz 80% wartosci
          neiruchomisci trzeba placic 3% od różnicy jak Ci zostala. NP. mieszkanie warte
          300 000 pln czyli 80% to 240 000. teraz kiedy frank poszedl w gore to nie bedzie
          zwykle 60 000 i z tego 3% ale duzo duzo wiecej dodatkowo podaje formule kazdy
          moze sobie przeliczyc ile ma oddac bankowi.
          wyliczenie składki [(zadluzenie w CHF * kurs sprzedazy / kurs zakupu) * kurs
          sprzedazy ] - 80% wartoscinieruchomsci * 3%= ......... PLN
          Na tej formule BANK MILLENIUM zysuje PIEKNIE.
          Jezeli ktos pytal w open finace czy expander to wtedy byla aktualna formula
          [zadluzenie w CHF * kurs sprzedazy] - 80% wartoscinieruchomsci * 3%= ......... PLN
          Ta mi podal millenium po 3 miesiacach maili.....
          Jezeli w innych bankach jest tak samo to prosze o komentarz
    • wiw-ona Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 12:42
      Pracowalam w millennium i wiem, ze pracownicy oddzialow naciskali na
      klientow, zeby zakladali konta. Wielu z nich pozniej mowilo, ze nie
      chcieli miec RORu w millennium, ale pracownik ich naklonil.
      Ktos bardziej swiadomy i ogarniety nie dal sobie wcisnac konta, ale
      wiekszosc osob myslala, ze od tego czy zaloza konto bedzie
      uzalezniona decyzja kredytowa...
      Ale to chyba w wiekszosci bankow tak jest, ze staraja sie wcisnac
      klientom co sie da, zeby miec wyzsze premie.
    • a_propos84 Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 13:19
      Utrudnienia ze strony banków we wzajemnej relacji z klientami od dłuższego
      czasu wydają się być wpisane w ich standardową politykę. Prawdę o
      niedoskonałościach naszego rodzimego rynku finansowego znajdziecie w książce
      P.Karkowskiego: Toksyczne opcje. Od zaufania do bankructwa.
    • barbarakm Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 15:43
      Rzecznik Millenium wkręca - na pewno nie jest sytuacja jednostkowa.
      Sprawdzałam możliwość przejścia na konto techniczne w dwóch róznych
      placówkach i dwóch róznych sprawach: kredyt mieszkaniowy i lokata
      progresywna z obowiązkowymi kontami. W obu przypadkach odpowiedz
      była taka sama - na techniczne można zmienić po 1 sierpnia, a teraz
      nie. Konta dotyczyły dwóch róznych osób (moje i mojej mamy).
    • mmmkkkk Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klient... 27.07.09, 17:37
      Proszę zauważyć iż ów bank millennium podaje średnią cenę franka np. dziś
      2,7363 (zgodną z notowaniami) a z bankowych kursów kursów kupna -
      sprzedaż, a więc uwzględniania spreadów wychodzi 2,7554 czyli aż 2
      grosze wyżej, czy to nie jest nabijanie klienta w butelkę??, na innych
      walutach takie różnice nie występują!! przecież to jest podawanie fałszywych informacji o średnim kursie kupna - sprzedaż, z prostej arytmetyki zawyżają o 2 gr , a spread ponoć jest stały 6,16%
      link: www.millenet.pl/serwis_ekonomiczny/kursy_walut/

Ponadto frank jest jedyną walutą ze spreadem 6,16% a pozostałe 4,8%, czy naprawdę koszty pozyskania franka są aż o 2% większe niż innych walut czy też to kolejne cwanactwo i dojenie klienta
      sprawę chyba trzeba zgosić w KNF

• netc Re: Czy Bank Millennium utrudnia hipotecznym klie 27.07.09, 21:17
        Potwierdzam.
        Jest to robie z nas idiotów. Stanowczo przechodzę na rachunek lokacyjny, likwiduję kartę kredytową, lokaty. Panowie z Millennium tracicie kolejnego klienta i każdemu będę odradzał wasz bank. Przechodzę do konkurencji i wiedzcie, że nie mam oporów zmieniać Bank jak wam się widzi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka