karol9968 21.08.09, 07:03 A ja juz mialem nadzieje, ze bedziemy miec ulice z imieniem nowego czeczenskiego lub gruzinskiego bojownika.....No coz, licze na interwencje "pan prezydenta" w tej kwestii... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pampalini77 "Życie Warszawy": wyklęta uchwała rady 21.08.09, 07:04 Skoro mieszkają tam tacy ignoranci którzy nie znają historii swojego kraju to tylko wstyd.Widać że Warszawiaków to już w Warszawie prawie nie ma !!!!!!.Skoro dla nich Żołnierze Wyklęci czyli niech npisze to wybiórcza że tutaj chodzi o NSZ miedzy innymi ,WiN .Co wstyd wam bo może wy tam mieszkacie.A wszak rodzinne konotacje to raczej ku AL lub KBW was skłania . Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: "Życie Warszawy": wyklęta uchwała rady 21.08.09, 07:58 Nie wiem czy ignoranci, ale mieszkają tam wyobraź sobie m.in. oficerowie Wojska Polskiego. Ja im się nie dziwię, że protestują, bo w tym kontekście nazwa się robi cokolwiek dwuznaczna. Poza tym ludzie drodzy - ile można martyrologii w nazwach ulic? Już i tak jest jej od metra i niekoniecznie w rozsądnych miejscach. Nie ma to jak pójść z dzieckiem na spacer przez Skwer im. 1 Dywizji Pancernej. Albo jeszcze lepiej Skwer Ofiar Politycznych Stalinizmu. Pamięć o historii to nie jest to samo co bombardowanie cierpiętnictwem z każdej tabliczki na bloku. Skutek może być wprost odwrotny - ludzie na siłę czymś atakowani nie zaczynają się tym interesować, a już szczególnie w kraju który przeżył kilkadziesiąt lat komunistycznej propagandy. Dziwne, że antykomuniści radośnie popełniają dokładnie tę samą głupotę... Odpowiedz Link Zgłoś
japolak między wstydem a portfelem 21.08.09, 08:12 Nie trzeba od razu wyzywać mieszkańców tej czy innej ulicy o ignorancję ani uważać ich za jakiś komuszy pomiot... Wolałbym, by nowymi nazwami oznaczane były nowe ulice. Zmiana nazwy to nie tylko koszt tabliczek, wymiany dokumentów. W dzisiejszych czasach często firmy, organizacje, osoby fizyczne swe adresy podają do tysięcy katalogów, baz danych, znajomych z kraju i ze świata. Czasem jest to korespondencja codzienna, czasem raz na lata od "ciotki z Ameryki". Ja mieszkam nie na tej ulicy, lecz niedaleko. Jest tam np. ulica Widawska. Gdy powstały nowe bloki i obok nowa ulica, prostopadła do Widawskiej jak ją nazwano? Widawska... Gubią się w tym listonosze, taksówkarze, ludzie odwiedzający rodzinę czy znajomych. A właśnie taka nowa ulica mogła mieć nowego patrona... Za mała ulica? Gdy parę lat temu budowano przedłużenie ulicy Powązkowskiej, faktycznie zupełnie nową ulicę - też można było nowego patrona dać. Przez Bemowo budowana jest trasa szybkiego ruchu - może ją w całości lub na jakimś odcinku nazwać zgodnie z obecnym wnioskiem. Jak widać, w ogóle nie wypowiadam się o "żołnierzach wyklętych" i ich organizacjach. Wspominam nie tylko o biurokratycznych i zyciowych kłopotach ze zmianą nazw, ale i próbuję podpowiadać inne rozwiązania. Swoją drogą, gdybym był np. młodym oficerem wcale być się nie cieszył że mieszkam na ulicy Wyklętych Żołnierzy, bo dużo będzie tzw. "koszarowego humoru", nawet ze strony młodych członków rodzin dawnych ofiar i hohaterów - bo nie da się 30 razy dziennie oddawać im hołd. Wolałbym np Ku Słońcu... Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 "Życie Warszawy": wyklęta uchwała rady 21.08.09, 07:17 Jaka organizacja - taka nazwa... Paniom i Panom Radnym gratuluję szczytnej inicjatywy. Oj, szczytujecie Państwo, oj! szczytujecie... Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 wyklęta uchwała rady 21.08.09, 17:19 Chyba to nie radni uchwalili, lecz przede wszystkim jakiś nowy, innego koloru ZBoWiD zgłosił. A radne dzielnicowe i miejskie nie wiedzą co zrobić, by nie wyjść na siły postkomunistyczne. Ponieważ ktoś się tu denerwował na ignorantów itd - mam pomysł racjonalizatorski by pomysłodawcy po prostu przeniśli się na wybraną ulicę, sfinansowali koszty zmiany nazwy i dobrowolnej przeprowadzki poprzedników (w razie czego z godziwym ekwiwalentem w jedną i drugą stronę). Zrobi się porządek - kto mieszka na ulicy Wyklętych, kto na LWP, Powstania Kościuszkowskiego, Gazety Wyborczej, Braci Mniejszych itd. Ulicę Marszałkowską też warto podzielić - nie po to te 20 lat demokrację wprowadzaliśmy, by z tego czasu Marszałków Sejmu i Senatu nie uczcić. Ktoś wybiera lewą stronę - marszałka Oleksego potem wicemarszałka Szmajdzińskiego, ktoś prawą. Co parę numerów domów zmiana nazw (mamy tych zasłużonych). Mam nawet lokalizację dla takiego już dość zapomnianego, który podejrzany o gwałt odpowiedział że "dowód przestępstwa cały czas ma przy sobie". Będą oczywiście konflikty wymagające uchwał sejmowych - bo czemu Ujazdowski ma aleje w centrum - a taki Łopuszański, brzydko mówiąc, we Włochach. PSL pozostanie przy Wiejskiej, integrująca się ciągle lewica przy Rozbrat... Jak sprawdzałem - nasz duet prezydencki może sobie przypisać przynajmniej kilka ulic. Choć kolejne przesilenie między "dużym i małym pałacem" będzie, gdy premier będzie chciał choć szczupłą ulicę, ale aż do Pułtuska... Jak mawia mój kolega "na każdym kroku można iść do przodu - nawet pomiędzy..." Na przykład są ulice Topiel albo Bagno - niewielkim kosztem można dopisać "imienia..." Bez urazy przejętych autorów różnych inicjatyw - nie znęcajmy się za bardzo nad Warszawiakami. Ciągle ktoś mi wskaże rondo Babka - gdy podaję aktualną nazwę zapada długie milczenie... Mojej cioci się tak popieprzyło, iż sądzi że jest ulica Prymasa Rewolucji Październikowej. Jak się lepiej czuje pyta czy aby Wyszyński z Janem Pawłem II się nie krzyżuje, bo to tak nie po katolicku... Zaparzam herbatkę na uspokojenie - co generalnie też polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Zawsze mowilem, ze Jaruzelski powinien wyjechac 21.08.09, 07:52 do Chile i przestac patronowac komunistom.Mazowiecki et consortes wybrali jednak inna droge. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Mieszkamy w Wawie przy Adolf Hitler Strasse 3 m.22 21.08.09, 07:57 Ci "Żołnierze Wyklęci" to nikt inny jak hitlerowscy kolaboranci z NSZ. Kto zna tę książkę to wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pampalini77 Re: Mieszkamy w Wawie przy Adolf Hitler Strasse 3 21.08.09, 08:29 Żal mi cie ,poucz się dzieciaku historii Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Mieszkamy w Wawie przy Adolf Hitler Strasse 3 21.08.09, 13:27 A o Żydach nic nie będzie dzisiaj na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
topolowka "Życie Warszawy": wyklęta uchwała rady 21.08.09, 08:00 Do strasburga??? To bardzo ciekawe - a co ma strasburg wspolnego z nazwami ulic??? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: "Życie Warszawy": wyklęta uchwała rady 21.08.09, 08:10 jest mądrzejszy od naszych radnych? Tzn. pracują tam ludzie, którzy nie chcą podlizać się stronie A, B i C, gdzie C ta wszędobylskie Kk. Może zostawmy tą historię w książkach i dla uczonych. Ludzie i ich otoczenie nie musi przypominać o tym, jak ktoś za coś ginął. A jak nie, to może faktycznie na każdym winklu postawmy gromnicę, która to będzie nam przypominać, ilu to Polaków zginęło za to, że teraz możemy napić się pifffka w spokoju! Urzędniku, daj żyć normalnie!!!! Bez obciążania naszych głów ofiarami. Odpowiedz Link Zgłoś
kinste Re: "Życie Warszawy": wyklęta uchwała rady 21.08.09, 08:14 To nie przypadek, że na osiedlu wojskowym w większości LWP wybrano nazwę tej ulicy. Niech Pan Zygrzak głupio nie tłumaczy, bo zbierając podpisy na radnego wiedział po jakim osiedlu chodził i obiecywał. Pamiętam ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: "Życie Warszawy": wyklęta uchwała rady 21.08.09, 08:19 K....a i za taką obietnicę dawaliście podpisy? gdyby do mnie podszedł koleś, i: kandyduję bla bla bla, chcę pana podpis, a w zamian dam panu nową nazwę ulicy... to z buta dzwonię po ekipę z psychiatryka! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek4491 "Życie Warszawy": wyklęta uchwała rady 21.08.09, 09:28 Przez 3/4 społeczeństwa wyklęty jest PiS może o nich by też pamiętać żeby w przyszłości społeczeństwo wiedziało że istniało takie oszołomstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j już sobie wyobrażam dowcipasy dzielnicowe 21.08.09, 12:01 Leży pijaczek na ul.Żołnierzy Wyklętych, a koledzy do niego "Wyklęty, powstań...!" I tak historia zamienia się w farsę. Jak obśmiewał to Monty Python: "Tak kończy się patos!". Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku "Życie Warszawy": wyklęta uchwała rady 21.08.09, 16:37 "Mieszkańcy bloku przy ul. Wrocławskiej 25 protestują przeciw zmianie nazwy ich części ulicy na Żołnierzy Wyklętych. Stołeczni radni tłumaczą, że nie wiedzieli, co zmieniają - pisze "Życie Warszawy". " To juz, k..., nie ma na co wydawac pieniedzy?!? Szczegolnie przez pajacow, ktorzy "nie widza co zmieniaja"?!? ______________________________ Zadnych kaczorow, zadnych donaldow! Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 wyklęta uchwała rady 23.08.09, 16:22 "Mieszkańcy bloku nr 25..." Uprzejmie proszę o numery mieszkań, nazwiska, kontakty, miejsca pracy i stopnie wojskowe tych mieszkańców. Zawsze można patriotycznie im przy...ć. Syjoniści do Syjamu! Komuchy na Syberię ! Wyklęci do muzeum ! Reszta do Afganistanu, "za wolność naszą i waszą"... Odpowiedz Link Zgłoś