Dodaj do ulubionych

Polecam lekturę

27.02.09, 12:23
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=91831962&wv.x=2&v=2&s=0
Obserwuj wątek
    • irma223 Przesłodko... 27.02.09, 12:58
      kolanote napisała:

> Polecam lekturę
      >
      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=91831962&wv.x=2&v=2&s=0

1. Chyba chodzi o to, że autorka wątku (sprzedająca) nie podpisywała umowy
      pośrednictwa z pośrednikiem? Tak twierdzi. A kradzież czyjegoś ogłoszenia to
      jednak kradzież.

2. No i te FHU "biura handlu nieruchomościami", co biorą 200 zł za numer
      telefonu do właściciela. Ciekawe, czemu prokuratura się za to tałatajstwo nie
      wzięła - skoro oni nie mają licencji to nie maja prawa działać jak pośrednik i
      psuć nam opinii.

Warszawskie Stowarzyszenie powinno wreszcie coś z tym zrobić, bo rykoszetem
      obrywamy wszyscy.

• decort Re: Przesłodko... 27.02.09, 18:27
        właśnie wczoraj była na ten temat we WSPON rozmowa. Przedstawiciele WSPON: "te
        firmy nie są dla nas żadną konkurencją"; "WSPON NIC nie może w tej sprawie
        zrobić". Padła propozycja z sali by WSPON w ramach prowadzonych akcji
        informacyjnych, podkreślał fakt, że firmy biorące 200-240zł za fikcyjne adresy,
        to nie są Pośrednicy w obrocie nieruchomościami / odpowiedź "Nie", bo j.w.
    • kolanote Re: Polecam lekturę 27.02.09, 19:01
      raczej chodziło mi o to jak postrzegany i traktowany jest zawód
      pośrednika. Bo ludzie nie wiedzą/rozumieja że to praca. I
      zamieszczają poradniki jak oszukać, jak okraść, jak pominąć. Gotowe
      scenariusze opisy jak łamać prawo i okradać innych. Bez reakcji
      admina, bez usunięcia wątku w którym podaje się przepis na łamanie
      prawa.

Jak ktoś nie chce korzystać to niech sam coś szuka, a nie kombinuje
      jak nie zapłacić za czyjaś pracę.
      • decort Re: Polecam lekturę 27.02.09, 21:11
        wiem o co Ci chodziło. Ale z czym tu dyskutować? I jakim językiem? Należałoby
        takim jakim posługuje się rozmówca, ale jakoś mam opory, a jak wejdę w taki
        dyskurs mogłoby mnie ponieść i po co mi to? Zresztą dyskurs to mocno na wyrost
        powiedziane - to co oni tam uprawiają to jest jakieś wylewanie pomyj w
        zachwyconym sobą towarzystwie wzajemnej adoracji. W ogóle mnie to nie rusza.
        Zdania takich ludzi nie zmienisz, więc i denerwować się nie ma co. Gdzieś
        przeczytałem: "nie ucz świni śpiewać, bo niczego nie wskórasz, a i świnię
        zdenerwujesz". Niektórzy muszą się gdzieś wyżyć. I zawsze tacy będą. A
        przekonywanie do swoich racji kogoś, kto przekonywanym być nie chce i od razu
        widać, że jest impregnowany na argumenty - tylko ośmiesza przekonującego.
        A zgłosiłaś do adminowi?
        • kolanote Re: Polecam lekturę 27.02.09, 21:58
          admin dostał informację że każdy post z tego wątku łamie prawo,
          niestety nie dało to efektu. Każdy zgłoszony osobo!

wiem że świni nie nauczy się śpiewać, ale jednak rusza mnie gdy
          widze takie rzeczy.
          • ria2478 Re: Polecam lekturę 27.02.09, 22:34
            to może by tak zignorować to forum?
            po co to komu? niech sobie sami doradzają i na pytania odpowiadają.
            pisanie na poważne tematy na tym forum jest bezsensowne, to tak jakby na murze
            kamienicy dyskutować: "kowalska z pod 7 to złodziejka" "nie, to wiśniewska z 4
            złodziejka i pijaczka, bo każda pijaczka to złodziejka..." "a franek jest
            gupi..." itd itp...
            jak myślicie czemu nikt z metrohouse nie odpowiada od dłuższego czasu na tym
            forum...?

jakiś czas temu zrobiłem eksperyment na jednym takim forum o nieruchomościach.
            Wymyśliłem nazwę agencji, spytałem się czy ktoś coś o niej wie bo zamierzam
            kupić przez nich mieszkanie - i pojawiły się odpowiedzi; "ja korzystałem, banda
            złodziei" "nie warto, oszukują" itp... a na koniec jakiś wpis "to dobrze że jest
            takie forum bo można uniknąć oszustów..."
            • ria2478 Re: Polecam lekturę 27.02.09, 22:36
              nie przepraszam, ostatni wpis był mój - napisałem że takiej agencji nie ma, a ja
              tylko chciałem sprawdzić "wiarygodność" forum... wątek został wykasowany.
              • decort Re: Polecam lekturę 28.02.09, 01:30
                ria - popieram całkowicie Twoje stanowisko. Ingnorować. Sensu brak
                motać się w takie pyskówki. I czasu szkoda. A Twój przykład z
                pytaniem o rekomendację fikcyjnego biura dowodzi jednego - wplątani
                jesteśmy wszyscy, a z pewnością większość z nas, w zjawiska medialne
                (m. in. podkręcanie atmosfery). Czasem się człowiek pochopnie
                wkręci, ale zorientowawszy się - wykręci, ale część nigdy się nie
                zorientuje i będzie brnąć, tracąc zdrowy rozsądek i obnażając brak
                klasy. Easy. Trochę dystansu. Nie wiem czy naszych ostatnich postów
                nie wykasują :-).
                I jeszcze jedno przy okazji: dyskretnie daję o tym znać od czasu do
                czasu - teraz powiem wprost: niestety, nasze problemy jako
                środowiska, i dyskutowanie ważnych z naszego punktu spraw nie
                powinny być dyskutowane na publicznych forach. Kto mądry, także
                spośród naszych adwersarzy, wie dlaczego.
                A do twórczyni wątku: nie przejmuj się; wybieraj sobie klientów;
                jesli ktoś nie chce mieć z Tobą lub nami do czynienia odrzucaj to;
                dla relaksu poczytaj sobie fora o prawnikach lub lekarzach (też nie
                źle są opluwani) , pewnie dotyczy to jeszcze innych branż. Normalka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka