kolanote 27.02.09, 12:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=91831962&wv.x=2&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irma223 Przesłodko... 27.02.09, 12:58 kolanote napisała: > Polecam lekturę > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=91831962&wv.x=2&v=2&s=0 1. Chyba chodzi o to, że autorka wątku (sprzedająca) nie podpisywała umowy pośrednictwa z pośrednikiem? Tak twierdzi. A kradzież czyjegoś ogłoszenia to jednak kradzież. 2. No i te FHU "biura handlu nieruchomościami", co biorą 200 zł za numer telefonu do właściciela. Ciekawe, czemu prokuratura się za to tałatajstwo nie wzięła - skoro oni nie mają licencji to nie maja prawa działać jak pośrednik i psuć nam opinii. Warszawskie Stowarzyszenie powinno wreszcie coś z tym zrobić, bo rykoszetem obrywamy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: Przesłodko... 27.02.09, 18:27 właśnie wczoraj była na ten temat we WSPON rozmowa. Przedstawiciele WSPON: "te firmy nie są dla nas żadną konkurencją"; "WSPON NIC nie może w tej sprawie zrobić". Padła propozycja z sali by WSPON w ramach prowadzonych akcji informacyjnych, podkreślał fakt, że firmy biorące 200-240zł za fikcyjne adresy, to nie są Pośrednicy w obrocie nieruchomościami / odpowiedź "Nie", bo j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
kolanote Re: Polecam lekturę 27.02.09, 19:01 raczej chodziło mi o to jak postrzegany i traktowany jest zawód pośrednika. Bo ludzie nie wiedzą/rozumieja że to praca. I zamieszczają poradniki jak oszukać, jak okraść, jak pominąć. Gotowe scenariusze opisy jak łamać prawo i okradać innych. Bez reakcji admina, bez usunięcia wątku w którym podaje się przepis na łamanie prawa. Jak ktoś nie chce korzystać to niech sam coś szuka, a nie kombinuje jak nie zapłacić za czyjaś pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: Polecam lekturę 27.02.09, 21:11 wiem o co Ci chodziło. Ale z czym tu dyskutować? I jakim językiem? Należałoby takim jakim posługuje się rozmówca, ale jakoś mam opory, a jak wejdę w taki dyskurs mogłoby mnie ponieść i po co mi to? Zresztą dyskurs to mocno na wyrost powiedziane - to co oni tam uprawiają to jest jakieś wylewanie pomyj w zachwyconym sobą towarzystwie wzajemnej adoracji. W ogóle mnie to nie rusza. Zdania takich ludzi nie zmienisz, więc i denerwować się nie ma co. Gdzieś przeczytałem: "nie ucz świni śpiewać, bo niczego nie wskórasz, a i świnię zdenerwujesz". Niektórzy muszą się gdzieś wyżyć. I zawsze tacy będą. A przekonywanie do swoich racji kogoś, kto przekonywanym być nie chce i od razu widać, że jest impregnowany na argumenty - tylko ośmiesza przekonującego. A zgłosiłaś do adminowi? Odpowiedz Link Zgłoś
kolanote Re: Polecam lekturę 27.02.09, 21:58 admin dostał informację że każdy post z tego wątku łamie prawo, niestety nie dało to efektu. Każdy zgłoszony osobo! wiem że świni nie nauczy się śpiewać, ale jednak rusza mnie gdy widze takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ria2478 Re: Polecam lekturę 27.02.09, 22:34 to może by tak zignorować to forum? po co to komu? niech sobie sami doradzają i na pytania odpowiadają. pisanie na poważne tematy na tym forum jest bezsensowne, to tak jakby na murze kamienicy dyskutować: "kowalska z pod 7 to złodziejka" "nie, to wiśniewska z 4 złodziejka i pijaczka, bo każda pijaczka to złodziejka..." "a franek jest gupi..." itd itp... jak myślicie czemu nikt z metrohouse nie odpowiada od dłuższego czasu na tym forum...? jakiś czas temu zrobiłem eksperyment na jednym takim forum o nieruchomościach. Wymyśliłem nazwę agencji, spytałem się czy ktoś coś o niej wie bo zamierzam kupić przez nich mieszkanie - i pojawiły się odpowiedzi; "ja korzystałem, banda złodziei" "nie warto, oszukują" itp... a na koniec jakiś wpis "to dobrze że jest takie forum bo można uniknąć oszustów..." Odpowiedz Link Zgłoś
ria2478 Re: Polecam lekturę 27.02.09, 22:36 nie przepraszam, ostatni wpis był mój - napisałem że takiej agencji nie ma, a ja tylko chciałem sprawdzić "wiarygodność" forum... wątek został wykasowany. Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: Polecam lekturę 28.02.09, 01:30 ria - popieram całkowicie Twoje stanowisko. Ingnorować. Sensu brak motać się w takie pyskówki. I czasu szkoda. A Twój przykład z pytaniem o rekomendację fikcyjnego biura dowodzi jednego - wplątani jesteśmy wszyscy, a z pewnością większość z nas, w zjawiska medialne (m. in. podkręcanie atmosfery). Czasem się człowiek pochopnie wkręci, ale zorientowawszy się - wykręci, ale część nigdy się nie zorientuje i będzie brnąć, tracąc zdrowy rozsądek i obnażając brak klasy. Easy. Trochę dystansu. Nie wiem czy naszych ostatnich postów nie wykasują :-). I jeszcze jedno przy okazji: dyskretnie daję o tym znać od czasu do czasu - teraz powiem wprost: niestety, nasze problemy jako środowiska, i dyskutowanie ważnych z naszego punktu spraw nie powinny być dyskutowane na publicznych forach. Kto mądry, także spośród naszych adwersarzy, wie dlaczego. A do twórczyni wątku: nie przejmuj się; wybieraj sobie klientów; jesli ktoś nie chce mieć z Tobą lub nami do czynienia odrzucaj to; dla relaksu poczytaj sobie fora o prawnikach lub lekarzach (też nie źle są opluwani) , pewnie dotyczy to jeszcze innych branż. Normalka. Odpowiedz Link Zgłoś