krokodylek1313
18.11.10, 11:51
Dzień dobry.
Mam 3-latka w przedszkolu. Przedszkole odwiedziła pewna firma i robiła dzieciom komputerowe badanie stóp. Każdy z nas dostał kartkę papieru z odbiciami stopy naszych pociech i okazuje sie, że na pytanie o normy, nie otrzymaliśmy jednoznacznej odpowiedzi, gdyż większości dzieci zalecono wkładki ortopedyczne (nota bene zakup w tej firmie miał nastąpić).
Przeszukałam internet n/t norm, ale dla dzieci NIC nie znalazłam.
Bardzo sceptycznie podchodzę do takich badań przeprowadzanych przez FIRMY, gdyż w danym momencie dziecko mogło np. źle ustawić stopę, przenieść ciężar ciała zbyt bardzo na którąś ze stóp.... Pospiech, duża ilość dzieci....
Do tego na podjęcie decyzji mieliśmy może ze 2 godziny. Zachowałam sie zachowawczo i powiedziałam, że się dobrze zastanowimy i oddzwonimy po prostu.
Mamy mętlik w głowie, czy faktycznie nasze dziecko MUSI nosić wkładki ...
Może podam wyniki i Państwo coś z tego odczytacie i doradzicie. Lub chociaż poradzicie, gdzie znaleźć normy dla dzieci.
1. Długość stopy: P (prawa): 150mm; L (lewa) 152mm
2. Szerokość stopy - P: 55mm; L: 55mm
3. Wskaźnik Wejsfloga - P: 2,73; L: 2,76
4. Kąt koślawości palucha - P: 8,6 st (97.5 st); L: 10,6 st (99,7)
5. Kąt szpotawości palca - P: -4,6 st; L: 2,0 st
6. Kąt piętowy - P: 13,0 st; L: -14,1
7. Szerokość pięty - P: 32 mm; L: 33mm
8. Wskaźnik Sztritera-Godunowa - P: 0.66; L: 0,57
9. Kąt Clarke'a - P: 12,2 st; L: 20,0 st
10. Powierzchnia odbitek - P: 85,5 cm2; L: 81,5 cm2 ( różnica 2,4%)
Przecież nam - rodzicom te wyniki NIC nie mówią... I w taki sposób bez odpowiedniej interpretacji potem uważamy się za gorszych rodziców, bo nie kupiliśmy WKŁADEK w tej danej FIRMIE....
Pozdrawiam