elfik100 15.02.09, 00:31 Dzień dobry! Mój 2-miesięczny synek ma stopy suszkowate. Nie mogę nic znależć w internecie na temat tej wady. Bardzo proszę o informacje jakie są możliwości leczenia? Czy pozostaje tylko operacja? Dziękuje i pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbara.skrzynska Re: Stopy suszkowate 17.02.09, 08:10 Witaj elfik100! Proszę o czas na konsultacje z ortopedą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.skrzynska Re: Stopy suszkowate 17.02.09, 09:06 Witaj elfik100! Udało mi się już porozumieć z ortopedą dziuecięcym. Stopa suszkowata - to okreslenie dotyczy stopy w której(podaje jak opisał to ortopeda) guz kości piętowej i przodostopie uniesione są ku górze. Mówiąc w wielkim uproszczeniu jest to pewien typ stopy płaskiej wrodzonej nazywa się pes planus congenitus. Z podręcznika " Ortopedia i rehabilitacja" pod red. prof. Degi "Wrodzona stopa płaska oszpeca wygląd ale mało upośledza sprawność. Leczenie zachowawcze ma jedyną szansę powodzenia jeśli zacznie się od pierwszych dni życia dziecka. Polega na stosowaniu systematycznej redresji i opatrunków gipsowych często zmienianych. Mimo wczesnego rozpoczęcia uzyskuje się raczej poprawę wyglądu niż repozycję (czyli zmianę ustawienia) stawu skokowo-łódkowatego. Z podręcznika "Zarys ortopedii ogólnej" pod red. prof. Ambrosa "Leczenie zachowawcze jest na ogół bezskuteczne". Niestety - pozostaje interwencja chirurga. Smutno, że muszę przkazać Ci takie informacje. Trzymaj sie i uzgadniaj dalesze postepowanie z odpowiednim lekarzem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bubasmys Re: Stopy suszkowate 23.02.20, 10:58 Dzień dobry, czy jest możliwość nawiązania z Państwem kontaktu w kontekście wspomnianej wady u dziecka? Post Państwa ma już sporą historię, ale wierzę, że będzie możliwe zasięgniecie opinii, bowiem u naszego dziecka również stwierdzono taką wadę. Odpowiedz Link Zgłoś
elfik100 Re: Stopy suszkowate 17.02.09, 16:02 Smutna wiadomość..., ale szczerze mówiąc już się pomału na nią przygotowywałam. Dziękuje ślicznie za odpowiedź i poświęcony czas. Jutro jedziemy do LORO w Świebodzinie. Pozdrawiam! Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
bubasmys Re: Stopy suszkowate 14.02.20, 10:47 Dzień dobry, czy jest możliwość nawiązania z Państwem kontaktu w kontekście wspomnianej wady u dziecka? Post Państwa ma już sporą historię, ale wierzę, że będzie możliwe zasięgniecie opinii, bowiem u naszego dziecka również stwierdzono taką wadę. Odpowiedz Link Zgłoś