Dodaj do ulubionych

zapytanie dot. wkładek supinujących

14.02.11, 22:30
Dzień dobry
Moja córka ma 5 lat
Ma lekkie płaskostopie większe w prawej stopie i wykrzywia piętę przy chodzeniu/ staniu do środka natomiast drugą stopę wykrzywia przy chodzeniu w drugą stronę.
byłyśmy w zeszłym roku u ortopedy na kasę chorych i doktorka przepisała wkładki supinujące stepy, bez supinacji sklepień podłużnych ( supinacja 5-7 mm) obie wkładki takie same i tak minął prawie rok od pierwszej wizyty i w bucikach w których ma wkładki prawego bucika ma równo zdartego tzn normalne ślady zużycia nic nie wykoślawione ( czyli wkładka tu idealnie dopasowana moim zdaniem) natomiast drugi bucik jest zdarty na zewnątrz czyli moim zdaniem ta wkładka nie powinna mieć tak wysokiej supinacji w drugim buciku.

Co Pani na ten temat uważa?? czy wkładki rzeczywiście muszą być takie same w obu bucikach i jak to najlepiej zbadać. Jestem w stanie zapłacić za badania ale gdzie? Niestety nasza doktorka przepisuje wkładki "na oko" nie mają odpowiedniego sprzętu.
Obserwuj wątek
    • bozena.rajchel.chyla Re: zapytanie dot. wkładek supinujących 16.02.11, 12:14
      Witam
      Z Pani opisu wynika, że w prawej stopie pięta ustawiona jest koślawo i w tym przypadku wkładka supinująca stęp będzie działała prawidłowo. Pisze Pani jednocześnie, że córeczka w czasie chodzenia ustawia lewą stopę w drugą stronę (wnioskuję, że na zewnątrz) co świadczyłoby o szpotawym ustawieniu stopy i w tym przypadku wkładka supinująca będzie zwiększać szpotawe ustawienie stopy.
      Proponuję wizytę u innego ortopedy dziecięcego.

Pozdrawiam
      • basi-a27 Re: zapytanie dot. wkładek supinujących 17.02.11, 14:09
        dziękuję Pani za odpowiedź.
        A czy zna Pani dobrego ortopede prywatnie?? może być kraków ponieważ ja jestem z Oświęcimia i u nas jest tylko jeden lekarz ortopeda do którego chodzimy.
        • bozena.rajchel.chyla Re: zapytanie dot. wkładek supinujących 18.02.11, 08:27
          Witam
          Proszę zadzownić do mnie (12 2666522 w.248) to podam Pani namiary na lekarza.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka