leluchow1 14.07.08, 08:29 Chcemy kupić zmywarkę - czy 45 cm wystarczy na 4 osobową rodzinę? Wiadomo że chodzi o codzinne uzytkowanie a nie imprezy. Polecacie jakieś konkretne firmy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilka.k link do dyskusji.. 14.07.08, 08:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43618&w=79979561&a=79979561 Duzo tu bylo rad ;) Odpowiedz Link
leluchow1 Re: pytanie zmywarkowe 14.07.08, 08:38 obczytałam - i w sumie nadal nie wiem czy ta 45 to styka czy nie. U mnie jest opcja albo 45cm albo nic... Ja sie skłaniam ku 45cm moj M ku nic ;-) Odpowiedz Link
lilka.k Re: pytanie zmywarkowe 14.07.08, 08:40 no to jak nie masz wyboru to kup 45, no chyba nie spodziewasz sie, ze ci doradzimy, bys nie kupowala.. Zmywarka to u mnie tak naturalna jak pralka...ba pranie reczne nie mam czasu. Odpowiedz Link
leluchow1 Re: pytanie zmywarkowe 14.07.08, 08:46 Myślałam ze może sama wymyślam. Że bez sensu, bo bede musiała ją wstawiać 5 razy dziennie. No i szukam argumentów dla męża ;-). Odpowiedz Link
blanka0 Re: pytanie zmywarkowe 14.07.08, 09:24 bez zmywarki nie wyobrazam sobie funkcjonowania a meza zagoń do recznego zmywania to szybko zmieni zdanie :-) 45 troszke mala ale i tak lepsze to niz nic, Odpowiedz Link
f3f Re: pytanie zmywarkowe 14.07.08, 09:39 ja mam 45, jest nas 2 dorosłych + dziecko, zmywanie puszczam co 2 dzień czasem codziennie jak gotuje coś wiekszego, na kilka dni. Odpowiedz Link
bobimax Re: pytanie zmywarkowe 14.07.08, 09:49 Ja mam boscha 60 cm dla 4 osobowej rodziny. To zależy czy chcesz raz dziennie myć czy dwa. Odpowiedz Link
malenkie7 radze 60 cm 14.07.08, 10:19 mamy 45 cm i dla mnie jest za mala, wstawisz dwa garnki, patelnie, kilka talerzy i zapelniona. Odpowiedz Link
leluchow1 Re: radze 60 cm 14.07.08, 10:26 Tzn u mnie kwestia wyglada tak - albo 45cm albo nic. I zastanawiam się czy w ogole warto kupowac te 45. Odpowiedz Link
olcia.kaktus kupuj 14.07.08, 11:04 za jakiś czas stwierdzisz, że nie wiesz jak żyłaś bez niej. Ja mam 45 od zawsze, w poprzednim mieszkaniu też miałam taką. Grunt to nauczyć się "dobrze upychać" wszystko do niej (tak, żeby inne rzeczy nie zasłaniały dopływu wody od dołu i aby od góry się nic nie zbierało w naczyniach) Nie zmywam częściej niż raz dziennie (nie licząc imprez), zawsze wszystko poukładam tak, że się zmieści. Co prawda nas jest trójka, ale to gary najwięcej miejsca zajmują, a ilość jest ta sama przy 3 i 4 osobach. Ja bez zmywarki teraz sobie życia nie wyobrażam. Odpowiedz Link
malenkie7 oczywiscie ze kupuj! 14.07.08, 11:15 napisalam o 60 cm, bo wydaje mi sie ze wieksza bedzie po prostu wygodniejsza, fakt, przy 45 cm tez sporo sie miesci, ale czasem poupychac trzeba, na co ja nie zawsze mam cierpliwosc. A bardzo nie lubie, jak mi gary w zlewie stoja, zwlaszcza ze zlew mam jednokomorowy. Zmywarka jest bardzo wygodnym rozwiazaniem. Wiec kupuj i sie nie zastanawiaj> Odpowiedz Link
dorka3078 Re: oczywiscie ze kupuj! 14.07.08, 11:35 ja mam 60cm Candy dla 4 osób puszczam co dwa lub półtora dnia,kupuj i nie słuchaj męża,mój jak się wprowadzaliśmy też mówił,poczekajmy lae ja się uparłam,pozatym u nas na wsi przy szambie to niesamowita oszczędność wody,w życiu nie umyłabym sterty garów w 13l wody Odpowiedz Link
zorkaa nie ma się nad czym zastanawiać! 14.07.08, 11:37 jeśli masz opcję 45 albo nic to oczywiście bierz te 45cm. ja od zawsze miałam zmywarkę, w domu rodzinnym też, ale jak przez pół roku wynajmowaliśmy mieszkanie niestety byłam jej pozbawiona. wtedy myłam gary i płakałam. dosłownie. to był dla mnie koszmar! Odpowiedz Link
kristin4 Re: pytanie zmywarkowe 14.07.08, 22:24 Ja radze ci duzą, nie ma porównania, nie zajmuje o wiele wiecej miejsca a jest nieporównywalnie bardziej funkcjonalna i praktyczna. Odpowiedz Link
patrice7 Re: pytanie zmywarkowe 14.07.08, 22:56 dziewczyny powiedzcie mi ile pradu "zre" taka zmywarka? i czy ona podczas mycia nie zuzywa wiecej wody co przy recznym? Odpowiedz Link
lilka.k Re: pytanie zmywarkowe 15.07.08, 07:43 Zalezy kto jak myje..ja przy myciu ręcznym zuzywalam mnostwo wody, bo woda leciala non stop. moja pobiera tyle energii i wody: Zużycie w programie Eco 50: 16 l wody / 1.05 kWh energii a nie odczulam tego na rachunkach odkad ja mam. Wody tez zuzywa mniej niz ja. Odpowiedz Link
dorka3078 Re: pytanie zmywarkowe 15.07.08, 08:19 moja 60cm pojemność 12 kompletów naczyń,jak pisałam 13l wody,1,05 kwh,kiedys liczyłam miarką nalaną wodę do jednej komory to było tyle co zużywa zmywarka nie jestem w stanie ręcznie tego przeskoczyć,podam jeszcze jeden argument za ,jak mieszkałam w mieście i miałam normalnie kanalizę to zużywałam około 13 m szesciennych na miesiąc,a na wsi ze zmywarką wychodzi przy szambie około 9 metrów ,to chyba nie myjemy się rzadziej tylko oszczędzamy na zmywaniu garów Odpowiedz Link
olcia.kaktus Re: pytanie zmywarkowe 15.07.08, 09:38 jeśli chodzi o energię, to cykl pobiera od 0,9 do 1,2 kW w zależności od programu. Wody pobiera 13l - zimnej!! (dotyczy mojej 45 cm AEG) Zawsze wyjdziesz na plus jeśli chodzi o energię. Stojąc w kuchni - świeci się światło, używasz ciepłą wodę i to w ilościach duuużo większych niż zmywarka. Odpowiedz Link
lilka.k olcia dobrze napisala! 15.07.08, 14:15 Zmywarka pobiera, tak jak pralka: ZIMNA wodę, a wiadomo, ze jest duzo tansza od cieplej. Ludzia wlasnie mysla, ze zmywanie reczne jest bardziej ekonomiczne, ale moim zdaniem to nieprawda. Odpowiedz Link
maniulka_25 Re: olcia dobrze napisala! 15.07.08, 14:35 Popieram ! Mycie naczyń w zmywarce jest bardziej ekonomiczne niż ręczne szorowanie garów. Ja mam małą zmywarkę i jestem z niej bardzo zadowolona. Odpowiedz Link