Dodaj do ulubionych

a tu o poważnych skutkach naszych piecy

05.02.15, 00:16
ehp.niehs.nih.gov/1408133/
pomogę: ekspozycja na zapylenie PM 2.5 (szczególnie w trzecim trymestrze ciąży, ale w pozostałych przedziałach jest podobnie) bezsprzecznie koreluje z ASD (Autism spectrum disorder), czyli zaburzeniami ze spektrum autyzmu.

Jak mniemam problem zapylenia nadal nie robi na Was wrażenia.

Marcin
Obserwuj wątek
    • 3goust Re: a tu o poważnych skutkach naszych piecy 05.02.15, 08:18
      Nieeeeeee bo to nasze zapylenie :-) i jesteśmy z niego dumni
      • zchotomowa Re: a tu o poważnych skutkach naszych piecy 05.02.15, 12:53
        3goust napisał:

> Nieeeeeee bo to nasze zapylenie :-) i jesteśmy z niego dumni

nawet możemy się nim chwalić :)

tu mamy miejsce medalowe: aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/

pozdrawiam,

Marcin
        • madziulec Oswiadczenie 05.02.15, 15:24
          Ponieważ Marcin staje się specjalistą od wszystkiego to jako redaktor naczelny pisma Poradnik autystyczny i przedstawicielka rodziców dzieci z całościowymi zaburzeniami rozwoju PROTESTUJĘ, by robić swoje własne interesy kosztem naszych dzieci.
          Mam dość nazywania każdego jełopem przez Marcina, bo jest to dla mnie poniżej pewnego poziomu.

Jako rodzic dziecka z autyzmem marzę o tym, jak i większość z nas, by znaleźć przyczynę autyzmu. Niestety to wszystko nie jest aż tak proste jakby sobie tego rodzice dzieci z autyzmem życzyli. Wiele badań wskazuje mimo wszystko na to, że autyzm ma podłoże genetyczne (m.in europepmc.org/abstract/med/11351802 i wiele innych publikacji).
          Owszem - również naukowcy doszukują się powiązania z ogólnym zatruciem środowiska: europepmc.org/articles/pmc4019012 ale też w powiązaniu z genami. Inne przyczyny badane cały czas są tu onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1651-2227.2010.01883.x/full
          Co zas do picia alkoholu przez kobiety w ciąży - nie można mówić o autyzmie, a o FAS.

I prośba osobista: do Marcina. Ja rozumiem, że chcesz dowalić naszym lokalnym władzom. Zajmij się może jednak swoim lokalnym fryzjerem. Będzie prościej.
          Tak więc swój hejt do wszystkich jak to Marcin określasz "jełopów" skieruj we właściwą stronę.
          Bo chwilowo jest to bicie piany i nic więcej.
          • zchotomowa Re: Oswiadczenie 05.02.15, 16:37
            madziulec napisała:

Magda, a jednak nie zrozumiałaś.
            To nie jest dialog a mówienie do ściany, nie mam na to czasu, sorry.

M
            • madziulec Re: Oswiadczenie 05.02.15, 22:07
              To TY nie zrozumiałes.
              Nie zjadłes wszystkich rozumów jełopie ;) Czy teraz kapujesz?
          • misiek1974 Re: Oswiadczenie 06.02.15, 15:34
            Dostajesz ode mnie wielkiego plusa :D
    • madziulec Re: a tu o poważnych skutkach naszych piecy 05.02.15, 11:17
      Korelacyjnie polecam poczytać to curioza.blogspot.com/2014/04/jednym-rosnie-innym-opada.html

A do tego rozumiem, że teraz stałes sie specem od autyzmu. Super ;) Świat nauki sie ucieszy
      • kka69 Re: a tu o poważnych skutkach naszych piecy 05.02.15, 11:28
        Są momenty, że Ciebie lubię.
        to jest ten moment :)
        • zchotomowa Re: a tu o poważnych skutkach naszych piecy 05.02.15, 12:52
          kka69 napisał:

> Są momenty, że Ciebie lubię.
          > to jest ten moment :)

... zapewne tym bardziej, im mocniej opinie Magdy są oddalone od tematu postu :)

Ponieważ odpowiadanie Magdzie nie ma celu, to wyjaśnię tobie (i przy okazji innym zainteresowanym): w dupie mam autyzm. Dokumentnie jest on poza moim radarem, nie dotyczy mnie i nie odnoszę do tego. Przedmówczyni ssie swoje "wnioski" z palucha, jak większość dotyczących mnie to zwyczajny hejt bez wartości).

Wskazuję na badania, który wyłapały korelację między zapyleniem (to jest mój focus) na stan zdrowia dzieci. Magda nie zrozumiała, trudno, jej prawo. Zupełnie mi to nie przeszkadza. Skomentowała tak, jak potrafi. A ja odnosić się do jej postu nie chcę, bo szkoda mi na to czasu.

Ale jeśli to jest dla Ciebie przyczyna do radości (bo odnosisz się do fałszywych wniosków przedmówcy), to wiedz że umyka ci stan faktyczny: wysoki poziom zapylenia w Legionowie i okolicach jest faktem. Źródeł pomiaru i publicznych raportów jest całe mnóstwo. Zapylenie ma też, wg wielu badań, realny, ofensywny i niszczący wpływ na zdrowie mieszkańców. Czasem tak dramatyczny, jak w przytoczonych badaniach, w fazie prenatalnej. Jeśli wydaje ci, że sprawa ciebie nie dotyczy, to jesteś w błędzie (acz z uśmiechem na twarzy).

Dziwi cię widok kobiety w ciąży, która pali? Albo pije alkohol? Jeśli nie - trudno. Jeśli tak, to wiedz, że zapylenie PM ma taki sam wpływ na zdrowie płodu i potem narodzonego dziecka.

Tak jak założyłem: lokalny strumień hejtu nie dostrzega faktycznego stanu spraw. Jest zbyt zajęty jechaniem po osobach, które mówią o problemie. Taki lokalny sport :)

Marcin
          • ralphie Re: a tu o poważnych skutkach naszych piecy 05.02.15, 18:51
            zchotomowa napisał(a):

> Wskazuję na badania, który wyłapały korelację między zapyleniem (to jest mój
            > focus) na stan zdrowia dzieci.

Nie. Sami autorzy przyznają nieśmiale, że tylko wskazali na możliwość związku, a nie związek. Tego typu badania nie są łatwe do analizy i zanim ten związek zostanie potwierdzony lub obalony musi być przeprowadzonych wiele innych badań. Nie byłoby podstaw, lub byłyby mniejsze wątpliwości, gdyby dwie grupy pielęgniarek zamknęli w wyizolowanych pomieszczeniach, tam jedną grupę podtruwali by PM2,5 o niezmiennym wzorcowanym np. na smogu z Legionowa ;) składzie chemicznym, drugą może trochę mniej lub wcale, potem zapłodnił je jeden i ten sam samiec i wtedy analizowali efekty. :) Mam trochę do czynienia z badaniami i nie raz przekonywałem się, że możliwość wystąpienia nie kontrolowanych czynników potrafi przynieść przeciwne, a czasem zaskakujące wyniki. Nie mniej ciekawa jest też Tabela 1, gdzie można podjąć następne kroki w poszukiwaniu zależności, bo jednak zapadalność jest znacznie większa u chłopców niż dziewczynek ale też i poziom wykształcenia zapładniacza ma jakieś znaczenie. :)
            Pół żartem, pół serio ;) www.youtube.com/watch?v=Epq7h15wiTs

• zchotomowa Re: a tu o poważnych skutkach naszych piecy 06.02.15, 20:30
              Ralphie,

Wszystko to prawda, jeśli zrobimy idealne warunki. Widzę już te kolejki pięlęgniarek, a dokładnie trzy: 1) "typowe" PM, 2) Smog ze Smogogrodu i 3) grupa kontrolna, której zakażemy oddychać (żeby zawęzić odchylenia wyników) :) Mnie ta wizja pasuje. Tak potrzymamy ich 10 lat. Wtedy będziemy mieli jedno badanie. Poziom PubMedu, z P2P, osiągniemy za jakieś 300 lat :)

A, przepraszam - zapomniałem, że na tutejszym forum większość tematów kręci się wokół tipsów; dyskusja o tiomersalu dopiero wyzwoli demony :), wszak wiadomo, że to wiedza tajemna i niedostępna, więc poruszanie strun ciemnoty zapewne coś oznacza. Pierwsza osoba, która wskaże BPA i jego wpływ zapewne zostanie tu opluta a reszta będzie temu bić brawo :)

Tymczasem dziś idziemy na rekord tego, czego nikt nie uznaje za problem: aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/

jeśli ktoś woli drewniane strony rządowe, to tu: sojp.wios.warszawa.pl/?page=raport-godzinowy&data=06-02-2015&site_id=14&csq_id=1414&dane=w2

pozdrawiam,

Marcin
              • kka69 Re: a tu o poważnych skutkach naszych piecy 06.02.15, 20:34
                Do rekordu jeszcze troszkę brakuje, kiedyś było prawie 300 jednostek, teraz jest ledwo 205....
    • misiek1974 Re: a tu o poważnych skutkach naszych piecy 06.02.15, 15:33
      To zmień piec :)
      • guayazyl1 dym z piecy czy z pieców... 06.02.15, 18:52
        ... zapie.dala jednakowo.
        Z pieców gryzie mniej w oczy.
        • bob.inc Re: dym z piecy czy z pieców... 07.02.15, 20:18
          piece są do pieczenia ciasta, do grzania są kotły grzewcze.
          ale trudno się nie zgodzić: zap.......a
          • w.iwo Re: dym z piecy czy z pieców... 17.03.15, 22:36
            idzie wiosna, będzie mniej węgla w powietrzu :)
            • polokokt Re: dym z piecy czy z pieców... 18.03.15, 08:50
              Roman odetchnie pełną piersią, bo ostatnio na każde pytanie o stare piece czy poziom smogu w Legionowie, odsyła w swojej rubryce do stacji monitorującej. Coś jak zabawa z wczesnych lat szkolnych - "pomidor"
    • zchotomowa pomiar Smoga w Legionowie (ex skasowane) 19.03.15, 19:14
      no cóż,

użytkownikowi o imieniu Iwona dziękuję za skasowanie dzisiejszych postów. Mam nadzieję, że nie wynika to z faktu pracy w urzędzie miasta Legionowo, który poprzez swoje zaniechania sprowadza na mieszkańców ryzyku utraty zdrowia. Treść tłumaczenia, że moje posty są atakiem na jej życie zawodowe i prywatne... Iwona, wprost nie mogę uwierzyć w to, co piszesz. Myślę, że badania zanieczyszczenia powietrza i szkodliwego wpływu smogu na samopoczucie powinnaś rozpocząć od wnętrz magistratu.

ad vocem (czy to, co zostało dziś przez Iwonę skasowane):

płynnie przechodzimy do tematu towarzyszącego - dzięki cierpliwości Greenpeace Polska wypożyczyliśmy od nich precyzyjne, naukowe narzędzie do pomiarów zapylenia powietrza w zakresie PM2.5 i PM10. Wygląda to coś, jak na zdjęciu, nazywa się Mie-pDR-1500 (opis jest tu: www.thermoscientific.com/…/i-personal-i-dataram-pdr-…). I jutro zamierzamy zrobić pomiary, razem z Gazetą Powiatową.

jakieś proponowane miejsca, w którym chcecie, byśmy zrobili pomiar zapylenia powietrza?

pozdrawiam,

Marcin
      • jarexa Re: pomiar Smoga w Legionowie (ex skasowane) 19.03.15, 19:26
        Rynek, Miejskie Parki, okolice nie oddanego jeszcze do użytkowania parku seniora z tężnią, Stadion Miejski
        Pałac w Jabłonnie, Rajszew (pole golfowe), zapora w Dębe, Wieliszew (kościół) - te lokalizacje żeby było wiadomo czy warto tam jeździć na rowerze...
        • zchotomowa Re: pomiar Smoga w Legionowie (ex skasowane) 19.03.15, 20:03
          jarexa napisał:

> Rynek, Miejskie Parki, okolice nie oddanego jeszcze do użytkowania parku senior
          > a z tężnią, Stadion Miejski
          > Pałac w Jabłonnie, Rajszew (pole golfowe), zapora w Dębe, Wieliszew (kościół) -
          > te lokalizacje żeby było wiadomo czy warto tam jeździć na rowerze...

o rety, sporo :)

pozdrawiam,

Marcin
          • kka69 Re: pomiar Smoga w Legionowie (ex skasowane) 19.03.15, 21:09
            Ja odnoszę wrażenie, że największy dym i smog jest zawsze w okolicach skrzyżowania Warszawskiej i Jagielońskiej , tam mogą być największe przekroczenia .
        • w.iwo Re: (ex skasowane) 19.03.15, 20:11
          Szanowni Państwo, zchotomowa założył kolejny nowy wątek na temat smogu. Usunęłam i znów poprosiłam by kontynuował temat w istniejących już wątkach. Moje tłumaczenia i prośby to dziś kilka maili...

Mam dość płaczu, męczeństwa i sugestii o morderczych moderatorach. Każdy kto napisze na maila moderatora dostanie ode mnie informację. Jeśli okaże się niewyczerpująca, jest drugi moderator i administracja forum, która zawsze bezstronnie ocenia "szaleństwa" moderatorów.

Moja prośba dotyczyła regulaminu by nie zakładać kolejnych wątków, bo forum zaczyna się zamieniać w specjalistyczne forum o działalności związanej z firmą (oczywiście jak najbardziej pożytecznej) ale jednak działalności. Wszystkich forumowiczów dotyczy ta sama zasada - zanim założysz nowy watek, sprawdź czy już takiego nie było...
          Prosiłam by dołączyć nowy post w którymś z wymienionych niżej wątków:

forum.gazeta.pl/forum/w,93,156507119,156507119,a_tu_o_powaznych_skutkach_naszych_piecy.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,156593890,156593890,Wyborcza_o_Smogogrozie_szczatkowo_acz_znaczaco_.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,156918059,156918059,Znalazl_sie_winny_Smog_z_watkiem_SM.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,153811319,153811319,Legionowo_miasto_smogu_a.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,156695324,156695324,Sezon_na_maski_w_Smogogrodzie.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,105134312,105134312,SMOG.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,156326337,156326337,Kielce_Legionowo_znajdz_roznice_.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,156041645,156041645,Roman_NIK_puka_do_twoich_drzwi_.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,155869256,155869256,zapylenie_w_Smogogrodzie_a_zdrowie_dzieci.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,155629966,155629966,do_prezydenta_Smogogrodu.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,93,155164027,155164027,Sezon_grzewczy_rozpoczety_.html
          Regulamin dotyczy każdego.

ps. forumowicza który chce zapytać o usunięty wątek proszę o aktywację maila lub pisanie na adresy moderatorów, nie jestem w stanie odgadnąć jakie Państwo macie adresy mailowe ;)

• i.blotny Re: (ex skasowane) 19.03.15, 22:01
            Trochę szkoda, że akurat tamten wątek usunięto, bo był jednak inny niż te wszystkie. Zdążyłem przeczytać i chętnie dowiedziałbym się ile tego PM2.5 jest pod ratuszem czy na targowisku - bo mam wrażenie, że idąc od stacji smród łagodniej trochę w okolicach Rynku, i tak dalej słabnie w kierunku ratusza.
            • zchotomowa Re: (ex skasowane) 19.03.15, 22:19
              i.blotny napisał(a):

> Trochę szkoda, że akurat tamten wątek usunięto, bo był jednak inny niż te wszys
              > tkie. Zdążyłem przeczytać i chętnie dowiedziałbym się ile tego PM2.5 jest pod r
              > atuszem czy na targowisku - bo mam wrażenie, że idąc od stacji smród łagodniej
              > trochę w okolicach Rynku, i tak dalej słabnie w kierunku ratusza.

Trochę szkoda, że moderatorka tnie wątki w oparciu o własne uprzedzenia, że "znowu będzie o smogu". Owszem, będzie, ale jak zauważył i.blotny - było o czym innym - zapytałem, gdzie chcecie, żebym zmierzył, bo mam i czas, i chęć, i sprzęt. I co? Post bez słowa post zniknął. BO TAK.

Iwona, dotychczas darliśmy łacha z psycho za jego podrygi, ale sama wystawiasz się do podobnej oceny. Bez sensu. Ładowanie do tego argumentów, że to jest atak na Ciebie... nie potrafię na to już nic odpisać, naprawdę.

Tymczasem ze strony Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska zniknęła stacja z Zegrzyńskiej w Legionowie. Nie ma, amba. Greenpeace śmieje się, że Legionowo rozwiązało problem smogu - wyłączyli lub zdemolowali stację. Tak dla przykładu właśnie zrobiła Sucha Beskidzka, centrum smogu Beskidzie, właśnie Rada Miasta zdecydowała o wrzuceniu stacji z terenu miasta :) Dlatego Greenpeace upomni się w WIOŚ o naszą stację jutro.

za ciosem - jadę zrobić te pomiary, zanim jakiś moderator mnie zablokuje/skasuje/co innego :)

pozdrawiam,

Marcin
              • zchotomowa Re: (ex skasowane) 19.03.15, 22:21
                tymczasem Legionowo ruszyło, mamy odczyt 288.
                Nie wychodźcie z domu, norma bezpieczna wynosi 35 (trzydzieści pięć)
                aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/

Jadę sprawdzić :)

M
                • zdebeq Re: (ex skasowane) 19.03.15, 23:33
                  Nie wiem jak z tymi pomiarami. Wiem że w podstawówce to se wszyscy mierzyli, ale specjalnych samokalibrujących przyrządów z grinpisu to nie było.
                  w każdym razie 35 to chyba jako fotę profilową na fejsie bym wrzucał
                  • zchotomowa wyniki (gdyby moderatorka znowu coś skasowała) 19.03.15, 23:39
                    witam,

a) moderatorze - zanim skasujesz, pomyśl. A potem jeszcze raz.

b) dla reszty czytających: badania poniżej (weźcie poprawkę, że to są wyniki chwilowe, w każdym miejscu byłem 3-5 minut). Wartość zapylenia, która jest uznawana na dobową średnią wynosi 35 μmg/m3 (trzydzieści pięć). Ponieważ to, co się unosi nad Smogogrodem, nie wyglądało mi na mgłę, więc mając urządzenie, skalibrowane, naukowe, zrobiłem pomiary zapylenia PM10 i mamy wyniki jak leci:

1. Rondo przy stadionie: 1273 μmg/m3 (chyba odpuszczę liczenie, ile to razy więcej...)
                    2. Bazarek na wysokości Sądu: 1523 μmg/m3
                    3. Ratusz: 885 μmg/m3
                    4. Dworzec PKP: 542 μmg/m3
                    5. Tuż obok stacji meteo IMiGW: 340 μmg/m3 (stacja pokazuje 288, ale jest wyżej, niż ulica),
                    6. Michałów-R. przystanek Cegielnia: 76 μmg/m3
                    7. Jabłonna Kaufland: 614 μmg/m3
                    8. Chotomów, Kisielewskiego: 412 μmg/m3

Wnioski?
                    a) trzymać się od stadionu oraz budowanego parku z daleka,
                    b) bazarek i okolice sądu - największy syf w powietrzu
                    c) stacja WIOŚ przy Zegrzyńskiej daje nam bardzo optymistyczne/zaniżonej do wobec miasta wyniki,
                    d) Michałów-Reginów jest ile, 2 km od Legionowa? Zobaczcie, jak wielka jest różnica,
                    e) największe zanieczyszczenie - willowe części Legionowa.

Jutro badania powtórzymy. Dla czystości metody i dla własnych obserwacji.
                    Czy macie jeszcze jakieś punkty na mapie miasta do zbadania?

Czy teraz uwierzycie, że zaniechania samorządu odbijają się na Waszym zdrowiu?

pozdrawiam,

Marcin

• w.iwo Re: 19.03.15, 22:20
              wątek składał się z jednego postu:
              "Dzięki uprzejmości i cierpliwości Greenpeace Polska dysponuję precyzyjnym, o standardzie pomiaru naukowego, urządzeniem do pomiarów zapylenia powietrza w zakresie PM2.5 i PM10.

Urządzenie wygląda dość niepozornie, nazywa się Mie-pDR-1500 (opis dla ciekawych: www.thermoscientific.com/en/product/i-personal-i-dataram-pdr-1500-aerosol-monitor.html). Jest to uznane na świecie, certyfikowane i samokalibrujące się urządzenie do pomiaru zapylenia i aerozoli. Jest przenośne. I genialne w szybkości działania.

Zaczniemy od pomiaru zapylenia PM2,5 pl.wikipedia.org/wiki/PM2,5 bo też na tym polu Legionowo i okolice ma rekordowe przekroczenia norm. Pomiary zapylenia zrobimy wraz z Gazetą Powiatową, mamy nadzieję, że mieszkańców powiatu zainteresuje, czym oddychamy.

Pomiary wykonamy także we wskazanych przez Was miejscach Legionowa. Jakieś propozycje?

pozdrawiam,

Marcin "

Czy tylko pomiary będą tylko w Legionowie?
              • zchotomowa Re: 19.03.15, 22:22
                w.iwo napisała:

> Czy tylko pomiary będą tylko w Legionowie?

dzisiaj tylko Legionowo, jest zimno i nie mam czasu na cały powiat.

Iwona, przemyśl, nadgorliwość obraca się przeciwko moderatorom, to bez sensu.

Marcin
                • w.iwo Re: 19.03.15, 22:45
                  konkretnie co to za projekt?
                  kto go finansuje?
                  dotacje czy Atom Group?
                  jakie mają być założenia i efekty?
                  w jakim rejonie Legionowo czy powiat?
                  powiedz coś konkretnie, a nie płacz na moderatorów i teorie spiskowe ;)
                  • zchotomowa Re: 19.03.15, 23:24
                    w.iwo napisała:

> konkretnie co to za projekt? - badanie zapylenia
                    > kto go finansuje? - ja, osoba fizyczna
                    > dotacje czy Atom Group? - j.w.
                    > jakie mają być założenia i efekty? - budowa świadomości mieszkańcow
                    > w jakim rejonie Legionowo czy powiat? - zaraz napiszę, jak daleko dojechałem
                    > powiedz coś konkretnie, a nie płacz na moderatorów i teorie spiskowe ;)

Iwona, twoje komentarze zaczynają być żałosne, naprawdę.
                    Do każdego postu zadajesz tyle pytań? :)

M
                    • ralphie Re: 20.03.15, 00:01
                      Nie no weźcie się gdzieś przy kawie naparzajcie ;) Mogę z Wami? W ratuszu jest całkiem całkiem, tylko zimna. :)
                      • zchotomowa Re: 20.03.15, 00:33
                        ralphie napisał:

> Nie no weźcie się gdzieś przy kawie naparzajcie ;) Mogę z Wami? W ratuszu jest
                        > całkiem całkiem, tylko zimna. :)

W ratuszowej dają pyszne schabowe. Choć zawsze myślę, że Ewa mi do tych kotletów pluje a je-łopowi te same kotlety ością w gardle stają, jak mnie widzi :)

Marcin
    • metron1 Do porzygania 20.03.15, 00:07
      Jak zwykle nasz forumowy Don Kichot tak dzielnie walczący z piecami nawet nie zająknął się i słowem nawet nie wspomniał że drugim źródłem pyłu jest wszelaki transport spalanie paliw w silnikach samochodowych ale także pył ze startych opon, klocków hamulcowych i ścieranie powierzchni dróg
      Chociażby cytat z autobusczerwony
      W relacji Dariusza Bartoszewicza zwróciłem uwagę na dwie wypowiedzi. Są ciekawe w kontekście tego, co w poruszanych sprawach przygotowują albo decydują rząd czy władze miasta.

Wiceprezydent Michał Olszewski zatroskał jakością powietrza w stolicy: "Największy problem Warszawy to emisja pyłu zawieszonego ze ścierania opon, klocków hamulcowych, częściowo ze spalin. Normy są przekroczone dwukrotnie".

Czy nasz forumowy wojownik od pieców chociażby raz wysunął wniosek o ograniczenie ruchu samochodowego chociażby w centrum Legionowa
      Oczywiście nie bo jak sam kiedyś przyznał uwielbia jazdę samochodem
      Wystarczy rzut oka na legionowskie ulice aby zobaczyć przewalające się non-stop samochody
      Gdzie w takim razie ląduje pył powstały ze spalania oleju napędowego, pył ze startych opon
      Wszystko to ląduje na ulicy
      Bo taki cytat znalazłem w necie

Założyć można, że w okresie eksploatacji opona do samochodu osobowego traci około 1.5 - 2 kg swojej masy. Oznacza to, że przy założonym przebiegu wynoszącym 50 tysięcy kilometrów z czterech kół powstaje 6 - 8 kg pyłu gumowego. Na jeden kilometr drogi o natężeniu ruchu 5000 samochodów osobowych na dobę opada więc w okresie 24 godzin 0.6 - 0.9 kg gumy. W okresie rocznym daje to opad 200 - 300 kg pyłu gumowego. W powyższej kalkulacji nie uwzględniono udziału samochodów ciężarowych i autobusów.
      Rzygam już tymi "newsami" o trujących piecach
      • zchotomowa Re: Do porzygania 20.03.15, 00:20
        metron1 napisał:

> Jak zwykle nasz forumowy Don Kichot tak dzielnie walczący z piecami nawet nie z
        > ająknął się i słowem nawet nie wspomniał że drugim źródłem pyłu jest wszelaki t
        > ransport spalanie paliw

zajebiście, metron, zacząłeś się interesować i czytać :)

w kolejnym rzucie może nawet dasz radę ro robić ze zrozumieniem: poszukaj w Raporcie WIOŚ, jaki jest rozkład tego nr 1 i nr 2 źródła zapylenia PM.

Marcin
        • metron1 Re: Do porzygania 20.03.15, 00:32
          Wiem że największym źródłem emisji pyłów jest spalanie węgla w przydomowych piecach ale nie można z uporem maniaka pomijać innych źródeł emisji bo nie są to wartości marginalne
          I nie musisz silić się na sarkazm bo przytaczam dokładnie te same argumenty które podawałem we wcześniejszych postach
          • zchotomowa Re: Do porzygania 20.03.15, 00:35
            metron1 napisał:

> I nie musisz silić się na sarkazm bo przytaczam dokładnie te same argumenty któ
            > re podawałem we wcześniejszych postach

no, ja się ciesze,

ale pomijasz korelację wyników zapylenia z godzinami doby.
            Naprawdę nie widzisz tego choćby tu: aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/ ?

Czy szczyt "przewalających się samochodów w Legionowie" przypada na północ??
            Przyznaję bez bicia - trudno mi w to uwierzyć ;)

pozdrawiam,

Marcin
            • metron1 Re: Do porzygania 20.03.15, 00:53
              No chyba nie wmówisz mi że w Legionowie nie ma ruchu samochodowego. W godzinach szczytu Legionowo stoi, przejazd przez głupi wiadukt to droga przez mękę
              Zresztą to co się dzieje to widzi każdy kierowca
              Co w takim razie dzieje się z pyłem który powstaje przy takiej kulturze jazdy i tej ilości samochodów
              Bo w bajki o krasnoludkach które zdmuchną kilkaset kg pyłu rocznie z metra Zegrzyńskiej to jakoś nie uwierzę
              • zchotomowa Re: Do porzygania 20.03.15, 00:58
                metron1 napisał:

> No chyba nie wmówisz mi że w Legionowie nie ma ruchu samochodowego.

Metron,

czy to oby przeczytałeś mój post?

Marcin
              • ralphie Re: Do porzygania 20.03.15, 02:00
                Metron, proszę Cię nie wmawiaj sobie, że to te wydechowe rureczki tyle smogu dają. Gdyby tak było to w wawie na marywilskiej sprzedawcy w maskach by chodzili. Sam podałeś dane pyłu gumowego, którego ilość w objętości powietrza do oddychania jest niczym kurzy bączek.
                Marcin, wbijasz kij w mrowisko niebadawczymi metodami pomiarów. Podajesz limit dobowy mierząc wartość szczytową, domniemywam, że zabieg to celowy rodem z bractwa "greenpis".
                Dobra, nie jest dobrze ale Panowie do konkretów. Ludu nie uświadomisz, bo jego interesuje, gdzie najbliższa biedrona i tani browar jest. Władza ma w d... to może akcja, jak ta z której ostatnio Legio zasłynęło? Żądamy wystąpienia o dotacje na przejście na efektywniejsze źródła i przemarsz pod ratuszem, miejmy jakiś pożytek z tej unii, bo póki co to kicha wielka.
                Iwo, profil działalności zchotomowa ma się średnio do zapylenia. "Prundem" ze Słońca nie ogrzejesz zimą jeszcze domowych pieleszy.
                Mam pomysł, Marcin nakręci wsparcie z UE, Iwo rozpropaguje i wesprze, Smogo zbierze laury i będzie fajnie. :)

• zchotomowa Re: Do porzygania 20.03.15, 07:41
                  Metoda badawcza - racja, ale tylko pare uwag:

A) zeby miec pomiar średni dobowy, musiałbym przy rondzie siedzieć 24h :-) wiec to żadna "metoda grinpis" a próba pokazania nam wszystkim, ze problem jest. I do tego - poważny.

B) stacje WIOS podają dane w interwałach godzinnych. Co godzine jest pomiar i transmisja po 3G. Dlatego wczorajsze pomiary, porównane w tm samamym momencie, "chwila do chwili" sa takie smutne, bo przez przypadek& okazało sie, ze na górce przy IMiGW wynik jest 3 razy mniejszy niż przy stadionie. Zle wyniki ze stacji WIOS i tak sa hurra optymistyczne, ta stacja nie podaje prawdziwych danych, stan powietrza jest nawet 4 razy bardziej toksyczny, niż podaje to stacja WIOŚ (!)

C) średnia dobowa PM10 wynika z ręcznych pomiarów kiedyś. Probleme nie jest metoda badawcza a jej fałszywy wynik. Truje nas bowiem stężenie a nie jego ujecie statystyczne , np. średnia z 24h. Najprostsze porównanie? Przez cały dzień, 24h, siedzisz przed kompem a potem na minutę włożysz rękę do wrzątku. Średnia dobowa temperatury nie była taka zła, nie? A szkody sa, prawda? Dlatego średni dobowy pomiar czynników rakotwórczych to ściema i średniowiecze.

D) Iwona chyba dołączyła do tych, co widza w kazdym działaniu powody merkantylne. Szkoda, to tylko dowód, ze do końca nie uwierzyła w moje pobudki do działania lokalnego.

Pozdrawiam,

Marcin
                • zdebeq Re: Do porzygania 20.03.15, 17:12
                  Nie zgadzam się, żeby mnie stawiać to szpetne badziewie nigdzie.
                  • zchotomowa Re: Do porzygania 20.03.15, 18:33
                    zdebeq napisał:

> Nie zgadzam się, żeby mnie stawiać to szpetne badziewie nigdzie.

Zdebie,

ale to już stoi w Legionowie, wiesz? ;)

pozdrawiam,

Marcin
      • zchotomowa Metron rzyga. 20.03.15, 00:31
        metron1 napisał:

> Czy nasz forumowy wojownik od pieców chociażby raz wysunął wniosek o ograniczen
        > ie ruchu samochodowego chociażby w centrum Legionowa

Nie i podpowiem dlaczego: jak popatrzysz na wykresy, to stężenia PM rosną od godz. 20:00 do 02:00. Dziś w Smogogrodzie widziałem może ze 30 samochodów, na docinku od Parkowej do Michałowa-Reginowa. Twierdzisz, że to jednak transport samochodowy. No, nie wydaje mi się. Oznaczałoby to, że teraz mamy szczyt komunikacyjny. Doprawdy? :)

> Oczywiście nie bo jak sam kiedyś przyznał uwielbia jazdę samochodem

Nie widzę związku, czytaj akapit wyżej, uprzedzenia zaciemniają ci obraz.
        Lubię także Beherovke i coś z tego wynika? :)

> Wystarczy rzut oka na legionowskie ulice aby zobaczyć przewalające się non-stop
        > samochody

Tak, tak, oczywiście - może wyjrzyj za okno i daj znać, ile widzisz o tej porze jadących pojazdów. Właśnie mamy dobowe maksimum zapylenia: aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/

dla odmiany od 12:00 do 18:00 odczyty PM10 są najniższe. Hm. Co to może oznaczać? Hm. Czyżby brak związku pomiędzy ruchem samochodowym a poziomem zapylenia w Smogogrodzie?

> Rzygam już tymi "newsami" o trujących piecach

Przyswajanie wiedzy może być nieprzyjemne, rozumiem. Zwłaszcza, gdy dowody z badań obalają nasze własne tezy. Współczuję, acz nieszczerze :)

Marcin
    • zchotomowa Badania powietrza Smogogrodu z 20.03 21.03.15, 08:56
      witam,

a więc zrobiliśmy wczoraj wspólną wycieczkę z pomiarami. Ciepły dzień i ciepły wieczór (wczoraj było 6-7'C) spowodowały, że mniej osób uruchomiło swoje piece i zanieczyszczenie powietrza było wyraźnie mniejsze. I to jedyny dobry news z wczoraj.

Żeby pokazać, co wczoraj zmierzyliśmy, najpierw normy. Dopuszczalne poziomy zanieczyszczenia powietrza są tu:powietrze.gios.gov.pl/gios/site/content/annual_assessment_air_acceptable_level;jsessionid=CCq4Q16LnZwQ0Y5WjszkKKryYFDQ0TbL6VJtnzyLp40G19SSXJfM!1000320860

Są to tzw "średnie dobowe". To średniowieczne podejście do badań czynników toksycznych wynika z historycznej metodologii, gdzie komputerów po prostu nie było. Wtedy pomiarów dokonywało się co godzinę, czyniąc z tego "stały monitoring" i wyciągając średnią z doby. Tylko to nie oddaje rzeczywistości, bo jeśli przez 16h powietrze mieście się w normie, a przez 8 przekracza ją wielokrotnie, to statystyka podpowiada, że "przekroczenie było nieznaczne" :) Z tego powodu przy monitoringu atmosfery odchodzi się od średnich dobowych i mierzy się zanieczyszczenia non-stop, dzisiejsze urządzenia już na to pozwalają, w tym urządzenie jakim dysponowaliśmy wczoraj.

Dla zapylenia PM2,5 poziomy dopuszczalny w powietrzu ze względu na ochronę zdrowia ludzi i ochronę roślin wynosi to 25 miligrama/m3 (reszta liczb będzie w tych jednostkach).

badania z wczoraj pomiędzy godz. 22:00 a 00:00 wyniosły kolejno:
      a) rondo przy stadionie miejskim: 350
      b) Bazarek na wysokości Sądu: 820
      c) Wyszyńskiego róg Targowej: 300
      d) Jagielloński róg Skorupki: 180
      e) Ratusz: 160
      f) Zegrzyńska przy IMiGW: 165
      g) Centrum Jabłonny: 165
      h) Chotomów, ul. Polna: 160

Wnioski:
      1. We wszystkich miejscach pomiaru norma została przekroczona minimum sześciokrotnie,
      2. Najbardziej szkodliwe poziomy zanieczyszczeń powtarzają się w okolicach stadionu i bazarku, wczorajszym piłkarzom ktoś powinien to powiedzieć, że biegają w miejscu, w którym zapylenie 13 razy przekracza dopuszczalne normy,
      3. Urządzenie, jakim dysponujemy, uzgadnia się wynikami do stacji WIOŚ przy ul. Zegrzyńskiej, oznacza to, że niezależnie od jego certyfikatów, stojące obok siebie oba urządzenia nie odbiegają pomiarami wzajemni o więcej niż 10%,
      4. Jesteśmy zdania, że mobilny monitoring powietrza powinien być obowiązkiem samorządu. Kupienie czy wypożyczenia takiego lub podobnego urządzenia i prezentacja danych na tablicy na Urzędzie miasta byłaby wysoce pożądana. Straż Miejska wydaje się nam służbą, która podołałaby takiemu zadaniu, więc widzimy tu rolę rady miasta.

Ode mnie: cieszę się, że mieszkańcy się zainteresowali. Cieszę się, bo dzięki temu poznałem własnego Sąsiada z ulicy obok. Smuci, że wnioski po pomiarach mieliśmy takie same - samorząd zarówno miasta, jak i Powiatu nie robi nic, by ograniczyć emisję niską. Nie składamy jednak broni i mamy pomysły, co zrobimy dalej.

pozdrawiam,

Marcin

Wyjaśnienie dla tropicieli spisków (tzw. disclaimer):
      Urządzenie pomiarowe wypożyczyliśmy za darmo od Fundacji Greenpeace Polska. Autorzy badania nie otrzymali żadnego wynagrodzenia. Wyniki badań udostępniamy za darmo i bez ograniczeń wobec dalszego ich wykorzystania. Nie zamierzamy wykorzystywać wyników badań komercyjne. Naszego działania nie finansuje żaden podmiot zewnętrzny, partia, firrma, organizacja czy co tam komu może jeszcze przyjść do głowy. Fundatorem paliwa do pojazdu, którym poruszaliśmy się, była osoba prywatna, mieszkaniec Chotomowa. Do uczestniczenia w badaniach zaprosiliśmy przedstawicieli Urzędu Miasta oraz Starostwa Powiatowego. Żadne z nich nie znalazło czasu.
      • madziulec Re: Badania powietrza Smogogrodu z 20.03 21.03.15, 10:20
        No dobra. Ja dalej jak ta durna.
        Zmierzyliście. I co dalej???
        Jakie rozwiązania?
        Bo ok, mobilny monitoring. Popatrzymy i co dalej? Następne stanowisko bo ktos pospisuje, ktoś inny będzie udawał, że umie to interpretować i tak dalej?

Co dalej można/ trzeba z tym zrobić? realia jednym słowem.
        • ralphie Re: Badania powietrza Smogogrodu z 20.03 21.03.15, 10:56
          madziulec napisała:

> Co dalej można/ trzeba z tym zrobić? realia jednym słowem.

Pettcja do UM o wystąpienie o dotacje na przejście na mniej emisyjne źródła. Dziwi mnie, że do tej pory samorządy tego nie zrobiły, bynajmniej nie słyszałem, być może były jakieś jednorazowe akcje. Od czegoś ten wydziały ochrony środowiska mamy.
          Marcin, nagłaśniasz i budujesz świadomość. Masz potencjał i doświadczenie z samorządami. Rozkręć akcję z petycją, ludzie do podpisu się znajdą. Krzyczeniem tylko, że jest źle, drepczemy w miejscu.
          • polokokt Re: Badania powietrza Smogogrodu z 20.03 21.03.15, 20:43
            Mnie tam uświadamiać nie trzeba. Ja mam sąsiada, człowiek pewnie po 80-tce, a od 60-ciu pewnie pali kozą stojącą na środku salonu. Dym wali z komina od października do kwietnia (i to jest czuć i widać). I dla tego człowieka obcięcie gałęzi na granicy dwóch działek, to jest temat nie do przeskoczenia.
            I właśnie patrząc przez pryzmat takich ludzi, ja nie do końca widzę szansę powodzenia takiego dofinansowania (w pewnym wymiarze). Bo do niego trzeba mieć "otwarty umysł" - że to tak nazwę. W przypadku takich starszych osób, to jest nie tylko piec, ale i cała instalacja w domu.... ogólnie, to prędzej dom się rozpadnie, niż ta instalacja tam powstanie.
            W odpowiedziach Prezydenta, przewija się znów, że właściwie poza monitorowaniem (podaje link do tej strony na Zegrzynskiej) to miasto nic nie może. Nawet jak ja wskażę dom w którym emitowane są właśnie takie zanieczyszczenia to... SM i tak tam nie może wejść i skontrolować. Zmienić cały system ogrzewania domu to taka osoba musi chcieć. Także z mojego punku widzenia, pewnie jest grupa osób, która z takiego programu skorzysta. Ale są też takie osoby starsze, które są nieprzekonywalne. I z własnego wyboru nigdy się na to nie zdecydują. Ewentualnie, tutaj ogromna praca przed samorządem, żeby do takich osób dotrzeć i je przekonać. A tu tez w grę wchodza finanse pozniej, bo pewnie ogrzewanie gazem wyjdzie drozej niz tanim weglem w takiej kozie.

I nie jest to żaden hejt, tylko znak zapytania, który mi sie pojawia w konteksce tych całych dotacji (które cały czas w tych dyskucjach są wskazywane jako rozwiązanie naszych problemów, a przynajmniej pierwszy i podstawowy krok), jak patrzę przez pryzmat tegoż sąsiada, który za gałązkę na drzewie rękę da sobie prędzej uciąć (chyba).

PS.
            Popieram pomysł, aby miasto kupiło Strażnikom Hybrydę i na niej zainstalowało stację do monitoringu powietrza :)
            • w.iwo Re: palenie w piecach 21.03.15, 21:05
              czyste ogrzewanie warto zajrzeć ;)
              • zchotomowa Bynajmniej, to żadne źródło :) 21.03.15, 21:22
                w.iwo napisała:

> czyste ogrzewanie warto
                > zajrzeć ;)

nie warto.

Mylisz zadymienie z zapyleniem - odpalanie pieca "od dołu" nie powoduje zmniejszenia zapylenia, węgiel pozostaje węglem, redukują się tylko sadze. No, ale przynajmniej wiemy, jaką opcję wybrałaś :)

Marcin

PS. zwróć uwagę, że ta strona nie tylko nie ma autora, ale też nie zawiera żadnych liczb, odnoszących się do środowiska czy zapylenia PM2,5 czy PM10. Z researchu - dwója :)
        • umc-us Re: Badania powietrza Smogogrodu z 20.03 21.03.15, 11:02
          Tak na mój zdrowy (jeszcze) chłopski rozum, sytuacja z powietrzem, którym oddychamy nie jest dobra. Ja z Płocka co prawda, nie z Legionowa. U mnie również sytuacja najlepsza nie jest. Sam mam syna, który miał ciągłą alergie (do tej pory nie wiadomo na co, pomimo dziesiątek badań). Mieszkaliśmy niecałe 3 km od Orlenu. Dziwnym trafem jak przeprowadziliśmy się 9 km, a dwa lata później 20 km od Płocka, alergia sama zniknęła. Ale co tam, normy powietrza są ok. Może i są. Przypadki też się zdarzają.

Pierwszy krok w celu rozwiązania problemu to uświadomienie sobie, że ten problem istnieje. To robi Marcin. Jak rozumiem, uderzasz do niego, żeby teraz naprawił sytuację, opracował plan przeciwdziałania. Pytasz, co można zrobić. Dobre pytanie, tylko w złym kierunku. Na litość boską, a może by tak wymagać coś od osób, które wybieramy w wyborach? Może robisz kawał dobrej roboty w swojej działce, ale to co mówisz do Marcina - wybacz, ale nie da się określić inaczej niż hejt. Jeździsz jak po Marcinie jak po łysej kobyle, dlatego że mówi prawdę? Kim Ty jesteś?
      • psychomaszyna Re: Badania powietrza Smogogrodu z 20.03 21.03.15, 12:40
        Rozumiem, że przyrząd pomiarowy był wzorcowany i odpowiednio skalibrowany, a użytkownik wiedział jak się nim posługiwać? Bo jak nie, to pomiary wiarygodności takiej jak z ręcznych suszarek Iskra używanych przez drogówkę.
        • zchotomowa Re: Badania powietrza Smogogrodu z 20.03 21.03.15, 12:51
          psychomaszyna napisał:

> Rozumiem, że przyrząd pomiarowy był wzorcowany i odpowiednio skalibrowany, a uż
          > ytkownik wiedział jak się nim posługiwać? Bo jak nie, to pomiary wiarygodności
          > takiej jak z ręcznych suszarek Iskra używanych przez drogówkę.

przyrząd jest wzorcowany, skalibrowany a użytkownicy (bo jest ich wielu) jest po szkoleniu i wie, jak go używać. Urządzenie, oprócz tego, przy każdym uruchomieniu ma własną procedurę zerowania, więcej znajdziesz na stronie producenta.

I co, sucho w dzióbku? Co twoim zdaniem daje taki post?
          jesteś komiczną postacią niczym z Suchej Beskidzkiej:
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,138764,17634566,Stacja_monitoringu_w_Suchej_pozbawiona_zasilania.html?lokale=local#BoxNewsImg
          Marcin
          • psychomaszyna Re: Badania powietrza Smogogrodu z 20.03 21.03.15, 14:08
            Jak sobie poczytam komentarze pod tekstem na stronach Gazety Powiatowej , to ja już nic nie muszę pisać.
            • zchotomowa szybka ankieta dot. psychomaszyny 21.03.15, 14:52
              psychomaszyna napisał:

> to ja już nic nie muszę pisać.

a) Nareszcie. Twoje komentarze wiele treści nie wnoszą. Może spróbuj z innego nicka?
              c) przegapiłeś ankietę dot. psycho

M
    • zchotomowa Legionowo Paryżem Mazowsza! 21.03.15, 20:01
      Dziś będzie szybkie ćwiczenie z kojarzenia faktów:

1) Mer Paryża po alarmujących wynikach zapylenia powietrza:

Ze względu na zanieczyszczenie powietrza, które osiągnęło poziom alarmujący, władze Paryża wprowadzą od poniedziałku ograniczenie ruchu kołowego; na ulice wyjadą tylko samochody o nieparzystej rejestracji - poinformowała w sobotę mer stolicy Anne Hidalgo

za: wyborcza.biz/biznes/1,100896,17637508,Paryz_ograniczy_ruch_pojazdow___Alarmujacy_poziom.html?v=1&pId=33585173&send-a=1#opinion33585173

2) to ile było tego PM2,5 w Paryżu? No, ostro było. Dojechali do poziomu 180.

za: aqicn.org/city/france/paris/paris-centre/

3) A ile teraz, sobota, godz 19:50 jest w Legionowie? 153
      (w bardzo optymistycznym miejscu pomiaru, co udowodniliśmy już dwukrotnie, przy Sądzie było 1300 oraz 800)

za: aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/

Teraz pytanie dla dociekliwych:
      Czy słusznie Legionowo ubiega się o tytuł Paryża Mazowsza?
      roman, moja rejestracja kończy się na "E", co mam zrobić?

pozdrawiam,

Marcin

PS. Dziś 22:00 ponowne pomiary. Jeśli ktoś chce sam zobaczyć, jak to wygląda w realu, to widzimy się 22:00 na przystanku przy Stadionie, zapraszam.
      • zchotomowa Re: Legionowo Paryżem Mazowsza! (295) 21.03.15, 20:21
        20:18 i mamy już poziom 295.
        aqicn.org/city/poland/mazowieckie/legionowo/zegrzynska/
        Dzisiejsze pomiary zapowiadają się naprawdę ... trudne?

Iwona, czy możesz prywatnie/służbowo/jakkolwiek napisać, co o tym myślisz?

pozdrawiam,

Marcin
      • metron1 Re: Legionowo Paryżem Mazowsza! 21.03.15, 23:19
        Czegoś nie rozumiem ,kilka postów wyżej próbowaliście wmówić mi że ruch samochodowy ma marginalne znaczenie dla zapylenia w mieście
        Tymczasem w Paryżu ogranicza się ruch samochodowy ze względu na duże zanieczyszczenie

Druga sprawa to rząd powinien wprowadzić kompleksowy program ograniczenia zanieczyszczeń
        Powinno być to zrobione w ten sposób aby przeciętnemu Kowalskiemu opłacało się ograniczyć emisję syfu
        Jak na razie wielu ludzi przeraża konieczność wyłożenia dużych pieniędzy i biurokracja
        • zchotomowa Re: Legionowo Paryżem Mazowsza! 21.03.15, 23:39
          metron1 napisał:

> Czegoś nie rozumiem ,kilka postów wyżej próbowaliście wmówić mi że ruch samocho
          > dowy ma marginalne znaczenie dla zapylenia w mieście
          > Tymczasem w Paryżu ogranicza się ruch samochodowy ze względu na duże zanieczysz
          > czenie

Każda aglomeracja walczy jak potrafi ale problem nie jest taki sam. Kraków i Zakopane usiłują eliminować źródła emisji niskiej, Francuzi eliminują transport. Nie widzę tu sprzeczności - francuzi walczą z poziomem 80-160. A nas, twardych zawodników, poziomy 800 czy 1.500 nie ruszają :) Obstawiam, że nasz poziom ma inne składowe, niż paryskie 160. I myślę że od 20 do 100 to może być transport, ale powyżej - już niska emisja. W tym sensie paryski problem jest inny od legionowskiego.

> Druga sprawa to rząd powinien wprowadzić kompleksowy program ograniczenia zanie
          > czyszczeń
          > Powinno być to zrobione w ten sposób aby przeciętnemu Kowalskiemu opłacało się
          > ograniczyć emisję syfu
          > Jak na razie wielu ludzi przeraża konieczność wyłożenia dużych pieniędzy i biur
          > okracja

Może tak być. A może też być tak, jak pisze polokokt, że problem jest znacznie szerszy i nie taki prosty bez dużych pieniędzy. Na dziś nie znamy dobrej recepty, nie ulega natomiast wątpliwości, że mamy problem i bezczynność samorządu oznacza, że ten problem musi przełożyć się na zdrowie. Nas, naszych bliskich, wszystkich. Dlatego powinniśmy pytać romana, co zamierza z tym zrobić, bo to jest jego obowiązek. Nawet Marszałek Województwa zwracał romanowi na to uwagę, że ma taki obowiązek. I nic.

pozdrawiam,

Marcin
          • metron1 Re: Legionowo Paryżem Mazowsza! 22.03.15, 00:04
            Ja widziałbym to tak. Rząd tak kalkuluje cenę paliw ekologicznych tak aby zwykli mieszkańcy sami wybrali tańsze ale ekologiczne źródło opału
            Jeżeli zwykły Kowalski dostanie do ręki tani opał to sam zmodernizuje swoją instalację nie czekając na dopłaty i kredyty
            Samorząd za to może wprowadzić ograniczenie ruchu samochodowego przez rozwój komunikacji zbiorowej
            Walcząc z zanieczyszczeniem powietrza jednocześnie pozbywa się problemu braku parkingów
            • ralphie Re: Legionowo Paryżem Mazowsza! 22.03.15, 02:04
              Jeśli rząd kalkuluje to wytłumacz mi jedne z wyższych stawek za gaz w Europie. Ostatnio rachunki za gaz rozliczane są nie za m3, a kWh i coś mi pod skórą świergocze, że coś ten wspaniały gaz stdacił na kaloryczności.
              Ograniczebie ruchu? Niech to przemyślą, bo obecne ponysły regulacyjne wypychają biedniejszych poza granice, a to mi śmierdzi podziałem społeczeństwa na lepszych (tych co stać) i gorszych (tych co nie stavć na auto spełniające normy). Tia, teorie spiskowe o eugenice i kształtowaniu społeczności ale jakby tak się zastanowić to.. kuźwa biednemu wiatr w oczy.
              • metron1 Re: Legionowo Paryżem Mazowsza! 22.03.15, 14:51
                Oczywiście że rząd wspiera ekologiczne paliwa ale nie w Polsce
                Nasza kochana "wadzunia" tylko myśli jak jeszcze bardziej wydoić swojego obywatela
                Odnośnie samochodów to w Niemczech dało się wprowadzić dopłatę w wysokości 2,5 tyś Euro za złomowanie co najmniej 10 letniego samochodu
                W ciągu 8 miesięcy skorzystało z tego prawie 2 mln osób. Przekłada się w to w prosty sposób na to że z rynku zniknęła cała masa starszych samochodów
    • zchotomowa Badania powietrza Smogogrodu z 22.03 23.03.15, 01:22
      całe miasto (6 pomiarów): od 170 do 400.
      (pomiar od 00:00 do 00:40)

przy normie 25. Nie ma chyba sensu komentować.

pozdrawiam,

Marcin

PS. liczba nieumundurowanych, siedząca w nieoznakowanych skodach i hyundaiach - straszna. Mimo to żaden z paru rajdowców nie został nawet zatrzymany do kontroli. Dlatego odradzam spacery po Legionowie nie tylko z powodu zapylenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka