Dodaj do ulubionych

Osiągnięcia Lokalnej Grupy Działania???

13.12.07, 18:00
Czy ktoś coś wie o jakichkolwiek osiągnięciach Lokalnej Grupy
Działania złożonej z gmin leżących nad Zalewem Zegrzyńskim?
Obserwuj wątek
    • pawelkownacki Re: Osiągnięcia Lokalnej Grupy Działania??? 13.12.07, 20:47
      Jestem z Magdą pracującą w UMiG Serock współautorem projektu w ramach II
      schematu Leader+. Myślę, że szukanie bardzo namacalnych efektów pracy LGD już
      teraz nie może przynieść zadowalajacych efektów - po prostu w chwili obecnej LGD
      ma za zadanie promowanie strategii, poprawianie jej i przygotowanie się do
      schematu III, w ramach którego będą mogły być realizowane konkretne projekty -
      ujęte w poprawionej strategii. Z racji sporych obowiazków slużbowych i
      osobistych odsunąłem się trochę od tego projektu i z konkretnymi pytaniami
      proszę kierujcie się do Zarządu LGD - na stronie LGD
      www.partnerstwozalewu.org.pl/ znajdziecie Forumowicze działania Grupy i
      dane do bezpośredniego kontaktu.
      Pozdrawiam i zachęcam do włączania się w prace LGD - bardzo przyda się tam
      udział tzw. czynnika społecznego.
      • psychomaszyna Re: Osiągnięcia Lokalnej Grupy Działania??? 13.12.07, 21:28
        1. Brak konkretów oprócz np.
        - Kursów angielskiego, komputerowych, mnóstwa analiz itd.

Rzuca się w oczy:
        - "W celu ewaluacji projektu zostanie dwukrotnie przeprowadzone
        badanie opinii społecznej na temat znajomości naszej LGD"
        - "Ogłosiliśmy także konkurs na logo LGD naszego obszaru, aby
        mieszkańcy mogli się stopniowo utożsamiać w działalnością LGD na
        następne lata. "

2. Kogoś, kto pisał tekst na tej stronie należałoby wysłać na
        korepetycje z j.polskiego. Całość jest napisana jakimś niesamowitym
        slangiem.

3. Niech ktoś zrobi co może, aby LGD nie kojarzyła się tylko z
        konferencjami i bankietami Centrum Warszawianka w Jachrance - jak
        dotychczas dominuje tylko taki przekaz.
        • tykra Re: Osiągnięcia Lokalnej Grupy Działania??? 14.12.07, 17:30
          a jakich konkretów oczekujesz???
          LGD działa na obszarze gmin:Wieliszewa, Nieporętu, Jabłonny i Serocka, Legionowo
          nie wchodzi w jego skład, więc może dlatego nie odczułeś żadnych efektów działań
          tegoż Stowarzyszenia. A dzięki ogólnopolskiej konferencji w Jachrance
          dowiedziałeś się , że taka lokalna grupa działania istnieje, więc to raczej
          dobry znak :)
          • psychomaszyna Re: Osiągnięcia Lokalnej Grupy Działania??? 14.12.07, 19:07
            Konkrety typu:

- Ilu ludzi było na kursach,
            - Czy poziom kursów został zweryfikowany jakimiś egzaminami i jakie
            były wyniki kursantów,
            - Ile metrów chodników,
            - Ile kilometrów dróg,
            - Ile stypendiów, jakiej wysokości,
            itp. itd.
            • pawelkownacki Re: Osiągnięcia Lokalnej Grupy Działania??? 14.12.07, 20:08
              Chodniki i drogi to raczej nie te projekty i nie te podmioty... LGD jak
              napisalem ma dopiero przygotować się do konkretnych działań - ale do tego bedzie
              schemat III i specjalna ścieżka finansowa.
              W tej chwili tak jak napisalem LGD ma się promować, pracować w coraz większym
              zespole nad strategią rozwoju regionu, promocja na targach, wydawanie map
              podobnych do starostwa, wydanie informatora o podmiotach gospodarczych ... do
              LGD włączone zostały samorządy i kolejne stowarzyszenia więc mamy już konkret.
              Kursy - nie tylko językowe mają przygotować grunt o dalsze rozszerzanie LGD. Nie
              czuję się odpowiedni do bycia adwokatem LGD, ale wydaje mi się, że jednak nie
              znając do końca tematyki Leadera wymagasz od grupy tego czego ona w tej chwili
              nie może zrobić.
              • psychomaszyna Sięgnijmy do źródeł 14.12.07, 20:49
                Spójrzmy co mamy na sieci
                leaderplus.cec.eu.int/cpdb/public/lag/LagDataFS.aspx?objectId=44DE68F5-0AD5-4DA9-B1FC-6C789F35A368

"As result of consultations following ideas of the Project have been
                selected – 1). The festival of the Lover of water Song 2). The
                realizations of the tourist map of the region 3) The folder that
                presents the offer of local "craftsmen" 4). Integrative events 5).
                Tourist trade fair 6). The analysis of tourist resources 7). The
                strategy of the promotion 8). The revitalization of lakes 9). The
                analysis of possibility of the restoration of the palatial-park
                complex in Góra and the manor-house of Szaniawski. 10). The regional
                and international cooperation. "

czyli próbując przetłumaczyć:

"Jako efekt konsultacji zostały wybrane następujące działania do
                projektu:
                1. Festwial wielbicieli piosenek wodnych (domyślam się, że chodzi o
                szanty - przyp. tłum.),
                2. Stworzenie mapy regionu,
                3. Folder prezentujący ofertę lokalnych rzemieślników,
                4. Spotkania i festyny integracyjne,
                5. Targi turystyczne,
                6. Analiza zasobów turystycznych,
                7. Opracowanie strategii promocji,
                8. Rewitalizacja jezior,
                9. Analiza możliwości odrestaurowania kompleksu pałacowo-parkowego w
                Górze i dworu Szaniawskich,
                10. Współpraca regionalna i międzynarodowa."

czyli poza konkretnymi punktami 8 i 9 - analizy, marketing i szoł.
                • psychomaszyna Jeszcze coś 14.12.07, 21:04
                  "Leader+ theme chosen:
                  1. Use of new know-how and new technologies;
                  2. Improving the quality of life in rural areas;
                  3. Adding value to local products;
                  4. Best use of natural and cultural resources"

czyli próbując przetłumaczyć:

"Wybrane tematy programu Leader+:
                  1. Wykorzystanie nowych doświadczeń i nowych technologii,
                  2. Poprawa jakości życia na terenach wiejskich,
                  3. Podnoszenie wartości, wzbogacenie produktów lokalnych,
                  4. Jak najlepsze wykorzystanie zasobów naturalnych i kulturalnych."

Ciekawe jak wydanie mapy, opracowanie strategii promocji ma się na
                  przykład do poprawy jakości życia na terenach wiejskich.

Czy jest to sensowne wykorzystanie funduszy unijnych - oceńcie
                  sami...
                  • pawelkownacki Re: Jeszcze coś 14.12.07, 21:31
                    Bardzo sobie cenie Twoje sceptyczne podejscie do życia, jednak wydaje mi się, że
                    w tym wypadku masz już tezę, którą zamierzasz udowodnić i nic jej nie zmienia.
                    A jednak - główną idea II schematu programu Leader w którym obecnie działa LGD
                    jest właśnie szoł i promocja strategii - więc poproszę Cię o odrobinę
                    cierpliwości i efekty przyjdą .. lub nie to zależy od zarządu i jego
                    skuteczności w kolejnym schemacie, który będzie się zajmował już realizacją
                    zadań przyjętych w strategii.
                    ...
                    • psychomaszyna Zgłaszajmy lepsze pomysły 15.12.07, 13:06
                      Biorąc pod uwagę, że zostało zgłoszone uczestnictwo w tematach:
                      1. Wykorzystanie nowych doświadczeń i nowych technologii,
                      2. Poprawa jakości życia na terenach wiejskich,
                      3. Podnoszenie wartości, wzbogacenie produktów lokalnych,
                      4. Jak najlepsze wykorzystanie zasobów naturalnych i kulturalnych.

Proponuję, abyśmy zgłaszali na forum pomysły na wykorzystanie środków
                      europejskich przez LGD, sensowniejsze niż te, które zostały już zgłoszone.

Nie da się ukryć, że mimo wysiłków Wieliszew nie będzie "zagłębiem" turystyki
                      wodnej. Z drugiej strony mam wrażenie, że ta sfera jest zupełnie zaniedbana
                      przez gminy Nieporęt (szczególnie) i Serock.
                      Zaniedbane i opuszczone mariny (szczególnie w Zegrzu nad Narwią), co najlepsze
                      kawałki linii brzegowej zajęte przez koła wędkarskie.

Jako główny wysiłek postawiłbym na rewitalizację i zagospodarowanie linii
                      brzegowej Zalewu na odcinku od hotelu 500 do Kanału Królewskiego. Działa tam
                      komunikacja autobusowa - warto jeszcze powalczyć o pociąg (nawet ograniczony do
                      sezonu letniego).

Stan plaż pozostawia wiele do życzenia. Nie ma żadnej porządnej przystani,
                      tańszej jachtowej. Nie każdy chce korzystać z drogiego Emper Yachtu, czy
                      obskurnej Starej Pilawy.
                      • psychomaszyna Re: Zgłaszajmy lepsze pomysły 15.12.07, 13:08
                        Powinno być oczywiście: obskórnej
                  • ralphie Re: Jeszcze coś 14.12.07, 23:00
                    psychomaszyna napisał:

> "Leader+ theme chosen:
                    > 1. Use of new know-how and new technologies;

pytanie natomiast do Pawła. Pawle odebrałeś może maila sprzed miesiąca? I drugie
                    pytanie, a w zasadzie pytanie z nadzieją w głosie... Czy w zamiarach jest
                    wykorzystanie rodzimego (z regionu) know-how oraz potencjalnych możliwości, czy
                    pójście w ślady niektórych włodarzy i "wywóz środków" poza region?

I słówko o info na stronach. Wczytywałem się w zawarte tam informacje i
                    wybaczcie ale nie mogłem dopatrzeć się konkretów, poza... aż wstyd pisać:
                    pozyskaniem funduszy z uni. I tu zgadzam się z Psychomaszyną, strona nie jest
                    czytelna, a może taka miała być? A co ja będę owijał w bawełnę, trąciło mi to
                    wszystko towarzystwem wzajemnej adoracji. A ja jako szary mieszkaniec regionu,
                    chciałbym wiedzieć co się dzieje w okolicy, a nie dowiadywać się od przełożonych
                    spoza regionu!. Może troszkę zbyt osądzający ton obrałem, może...
                    • roberttak Re: Jeszcze coś 15.12.07, 00:16
                      a o co innego tutaj chodzi, wystarczy popatrzec kto wskakuje na stolki, znajomi
                      romka, osoby z tego stowarzyszenia nazwy nie pamietam - poprawa komunikacji
                      glowny cel, ale tez znajomi, a wiekszosc jak juz sie zaczepila to jest cisza
                      "zawaleni papierkowa robota", nie ukrywajmy ze w wiekszosci nie ma konkretnych
                      pomyslow na wykorzystanie pieniedzy z unii, tak jak ta dotacja z efs urzedu
                      pracy, wiekszosc znajomych pozakladala firmy, wziela 12 tys, kupila sprzet
                      komputerowy i taka firma, skladki przez rok oplacac to teraz koszt nawet okolo
                      3000 zl, oplaca sie.
                      ostatnio mozna bylo tez poczytac jak MEN swietnie wydaje pieniadze z unii,
                      ogolnie niestety idzie kiepsko. ja mialem pomysl - uwazalem ze dobry - dotacji
                      nie dostalem, w koncu lepiej dac na marketing albo jakies kulturalne szopki,
                      zawody w brydza, albo cos niewymagajacego wielkiego wysilku.
                      --
                      • pawelkownacki Re: Jeszcze coś 15.12.07, 12:40
                        Robercie akurat Legionowo nie ma prawa uczestniczyć w LGD - program Leader+
                        jest skierowany do obszarów wiejskich. Co do urzędu pracy - jestem z nimi w
                        stalym kontakcie i okazuje się, że nie ma aż tak wielu chętnych do tych 12
                        tys... więc wydaje mi się, że nie trzeba być kimś ze specjalnego wskazania by
                        uzyskać tą pomoc.
                        Wracając do LGD choć sam zakładałem ten związek stowarzyszeń - ale nie jestem w
                        żadnych władzach - to mam pewne uwagi do jego funkcjonowania - np. wciąż za mało
                        stowarzyszeń w związku. Ale uwagi przekazuje do zarządu, wypisywanie ich na
                        forum jest ważne ale nie warunkuje nic innego poza dyskusją bez udziału tych,
                        którzy mieliby coś do powiedzenia...z ramienia LGD.
                        • tykra Re: Jeszcze coś 15.12.07, 14:48
                          Z tego co słyszałam, to mają sie przyłączyć inne podmioty i
                          stowarzyszenia do działań LGD, na początku 2008r, więc dzięki nim
                          działalność LGD będzie wzmocniona.

Drogi Psychomaszyno... każdy kto ma chęć może się przyłączyć do prac
                          LGD, dzięki temu na pewno będzie więcej wiedział nt. sensu istnienia
                          LGD, ale tez na temat naszego regionu.
                          Poza tym odsyłam wszystkich zainteresowanych do strony internetowej
                          www.leaderplus.org.pl gdzie są zawarte wszystkie informacje na jego
                          temat, w tym jaką ma ideę i jakie są jego cele (wśród których nie
                          znajduje się np. budowa dróg i chodników.
                          Pozdrawiam

• roberttak Re: Jeszcze coś 15.12.07, 17:52
                          pawelkownacki napisał:

> Robercie akurat Legionowo nie ma prawa uczestniczyć w LGD - program Leader+
                          > jest skierowany do obszarów wiejskich.

jesli chodzi o mnie to probowalem z innego programu,
                          www.youth.org.pl/

>Co do urzędu pracy - jestem z nimi w
                          > stalym kontakcie i okazuje się, że nie ma aż tak wielu chętnych do tych 12
                          > tys... więc wydaje mi się, że nie trzeba być kimś ze specjalnego wskazania by
                          > uzyskać tą pomoc.

o ta pomoc nie moge sie starac gdyz studiuje na uczelni panstwowej, gdybym sie
                          przeniosl na tej samej uczelni na tryb platny moglbym otrzymac ta pozyczke, ps
                          uczelnia przy dobrej organizacji zajmuje dwa dni co w zupelnosci pozwala
                          prowadzic dzialalnosc, nie ma ZADNEJ mozliwej pomocy jesli chcialbym podjac
                          dzialalnosc teraz, lepiej wyksztalcic za grupa kase bezrobotnego studenta, sa
                          moze i Akademickie Inkubatory Przedsiebiorczosci ale przynaleznosc do nich mi
                          nic nie da, to co oferuja a co biora jest smieszne, ogolnie kolejna organizacja
                          w ktorej paru sie nachapie.

a co do meritum to chodzilo mi o to ze wiekszosc tych pieniedzy szczegolnie z
                          tej pomocy jest kiepsko wykorzystywana, moze bardziej obwarowac warunki, wymoc
                          jakies obroty - a dac 50 tys,
                          niestety zamiast inwestowac to sie "przepija", jesli kasa nie bedzie dobrze
                          wykorzystana to nie ukrywajmy ze za kilka lat firmy zostana zjedzone, teraz
                          schengen potem strefa euro, i nie wszystkim bedzie do smiechu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka