mike56 09.10.08, 14:43 co prawda ciekawość to kolejny mój krok do piekła, ale zapytam; czy szanowne koleżeństwo ma już swoje wolne środki pieniężne w skarpetach, albo bieliźniarce, czy też wierzy, że prawo murphiego u nas nie zadziała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guayazyl1 Re: co z tą ameryką się dzieje 09.10.08, 15:51 jedno z praw Murphiego mowi: "Kazde rozwiazanie rodzi nowe problemy". jesli wiec wycofales pieniadze z banku i cieszysz sie, ze przechytrzyles wszystkich ekonomistow to albo chalupa Ci sie spali albo bedziesz mial wlamanie z zaborem mienia. w tej chwili lokata albo obligacja skarbowa jest najbezpieczniejsza. gorzej maja ci co mysla o kredycie. peesik: wiem, ze wsrod forumowiczow mamy specjalistow od finansow. niech sie wypowiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: co z tą ameryką się dzieje 09.10.08, 16:48 liczę jednak, że wyjątki są liczniejsze od tych reguł; a co do opinii ekspertów to dzisiaj w tvn24 prezentowali dwa przeciwstawne rozwiązania - co nie oznacza oczywiście, że któryś z nich będzie miał rację; ale jaki rozwój sytuacji przewidują legionowscy makroekonomiści chętnie i ja poczytałbym; Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: co z tą ameryką się dzieje 10.10.08, 16:15 nasz swiat jest na tyle maly, ze trudno sie tu ukryc przed kims. jednak na tyle duzy, ze są rejony gdzie slowo kryzys nigdy nie dotrze. gdyby dotarlo to tez nie zrobi na nikim wrazenia. wczoraj jakis multimilioner z Los Angeles puknąl sobie w glowke bo jego majatek gwaltownie sie skurczyl. czy warto bylo? przeciez te miliony ktore wyparowaly to tylko pare rezydencji, samochodow, jachtow, koni... zaraz po tej wiadomosci obejrzalem w telewizji zarosnietego faceta gdzies z dzikiej Alaski. ma tylko jedną rezydencje, ktorą wystrugal wlasnymi rekami z bali. mieszka na wzgorzu, ktore sam wykarczowal. zyje jak traperzy z powiesci Jacka Londona. jest szczesliwy chociaz zycie tu wyjątkowo trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: co z tą ameryką się dzieje 10.10.08, 18:38 Ekonomia to w dużej części psychologia tłumu. To co się dzieje jest podobne do efektu owczego pędu pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_owczego_p%C4%99du Gdybym miał przewidywać to co będzie się działo na giełdzie bardziej postawiłbym na analizę techniczną, a nie fundamentalną, a kasę lokowałbym w fundusze obligacyjne. Polska jest tzw. małą gospodarką otwartą, więc nasze rynki odzwierciedlają to co się dzieje w USA i na większych rynkach UE. Dopóki gracze na tamtych rynkach nie odzyskają zaufania do walorów notowanych na tamtejszych giełdach, a dokładniej do firm i banków, sytuacja się nie poprawi. A wszystko wzięło się stąd, że regulacje giełdowe w USA są za mało rygorystyczne, a SEC działa chyba jednak dość słabo i za mało dociekliwie, pozostawiając weryfikację notowanych na parkietach danych finansowych przedsiębiorstw firmom audytorskim (pamięta ktoś tzw. big six?) i agencjom ratingowym. A na przykładzie afery Enronu okazało się, że firmom audytorskim bardziej zależy na przedłużeniu kontraktu z klientem niż na jakości audytu danych finansowych. Wpompowanie przez rząd USA 700 mld USD w amerykański system finansowy okazuje się błędem, albowiem nadal jest tam brak płynności, a ta jest spowodowana niechęcią do podejmowania ryzyka przez pożyczających, bo z powodu paniki inwestorów nie można wycenić ryzyka w cenie kredytu (czyli oprocentowaniu). Rząd USA powinien zatem podjąć działania przywracające zaufanie inwestorów do rynków przez wprowadzenie ostrzejszych regulacji dotyczących sprawozdawczości finansowej firm. Możliwe, że potrzebne będzie wprowadzenie regulacji w zakresie ratingu firm lub nawet tymczasowe przejęcie przez rząd USA roli agencji ratingowych albo powołanie jakiejś niezależnej instytucji w tym celu. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: co z tą ameryką się dzieje 10.10.08, 19:33 rząd amerykanski doprowadzil do wielu wynaturzen na rynku finansowym. na przyklad ustawa o reinwestycji w spolecznosc lokalną n a k a z y w a l a bankom aby 30% ich portfela stanowily kredyty subprime ( o obnizonej wiarygodnosci). jesli banki pozyczaly pieniądze ludziom, ktorzy normalnie kredytu by nie dostali to czy bylo to normalne? no i czy ktos by nie bral tych pieniedzy jesli mu je dają? Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: co z tą ameryką się dzieje 10.10.08, 21:09 Radosne życie na kredyt całego świata się na prawdę skończy, gdy Chińczycy zaczną na serio sprzedawać obligacje rządu USA... Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: co z tą ameryką się dzieje 10.10.08, 22:58 guayazyl1 napisał: ... rząd amerykanski doprowadzil do wielu wynaturzen na rynku finansowym. na przyklad ustawa o reinwestycji w spolecznosc lokalną n a k a z y w a l a bankom aby 30% ich portfela stanowily kredyty subprime ( o obnizonej wiarygodnosci) --- chyba pozwalał, a nie nakazywał na udzielanie ryzykownych kredytów, ale o tym wcześniej nie było słychać; mnie natomiast już od dawna niepokoiły informacje o niebotycznym zadłużeniu skarbu tego mocarstwa; a teraz dla odmiany, ciekawi mnie skąd się te 700 mld USD się wzięły - bo, inwestorzy zachowują się tak jakby były one z drukarni; Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: co z tą ameryką się dzieje 10.10.08, 23:35 tak z przymróżeniem oka... Wlasnie przeczytalem w komentarzach na dziennik.pl iż Tusk spelnil swoja obietnice i Polacy masowo wracaja do Polski. Wszystko w kontekscie powrotow Polakow z Islandii. Ponoc linie promowe zwiekszyly ilosc polaczen w naszym kierunku Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: co z tą ameryką się dzieje 11.10.08, 14:32 mike56 zapytał: ciekawi mnie skąd się te 700 mld USD się wzięły ----------------------- jak to skąd? a skąd rząd ma pieniądze? od ludzi. znaczy zabierze im w roznych daninach czyli podatkach. tak mi sie zdaje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: co z tą ameryką się dzieje 11.10.08, 16:48 guayazyl1 napisał: > mike56 zapytał: > ciekawi mnie skąd się te 700 mld USD się wzięły > ----------------------- jak to skąd? a skąd rząd ma pieniądze? od ludzi. znaczy zabierze im w roznych daninach czyli podatkach. tak mi sie zdaje. :) ==== chyba jednak nie, bo gdyby to było możliwe już by się stało; w każdym razie taką mam nadzieję i wiarę ze uruchomione zostaną jakieś rezerwy bilansujące deficyt; - Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: co z tą ameryką się dzieje 11.10.08, 19:21 Jakie rezerwy? Mają sprzedać swoje zapasy złota itp.? Myślę, że jednak sprzedadzą kolejne emisje obligacji. Obligacje rządowe to wszak jeden z najpewniejszych walorów. Ale gdy jest ich taka ilość na rynku, jak teraz, to nawet wiarygodność rządu, takiego jak amerykański, spada i oprocentowanie obligacji rośnie. Muszę poszukać na sieci jak wyglądały zmiany stopy procentowej amerykańskich w ostatnim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: co z tą ameryką się dzieje 12.10.08, 09:11 trudno dzisiaj w świecie zanaleźć wierzycieli dla papierów emitowanych przez potencjalnego bankruta; no chyba, że jak sugeruje Gua rząd znajdzie sposób by obciążyć deficytem obywateli - ale to by oznaczało kryzys przez dłuuuugie lata; a może wystarczyłoby poświęcić tylko cząstkę tego co siedzi pod ziemią nie tylko na Alasce i co jak dotychczas nie jest eksploatowane, bo czeka na wyczerpanie złóż światowych; Odpowiedz Link Zgłoś
zuziknatropie Re: co z tą ameryką się dzieje 12.10.08, 13:28 troche teorii img377.imageshack.us/my.php?image=wig20ay4.jpg jednak prawda, że w tym kraju sami doktorzy i politycy:) widze, że psychol to już zrobił z siebie specjaliste w kazdej dziedzinie:) uśmiałam sie do łez:) Najgorsza Panowie jest chciwośc i brak pokory.... Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: co z tą ameryką się dzieje 12.10.08, 15:41 no ale w co lokowac kochana...w co? i komu powierzyc naszą krwawice? bo ze są spadki indeksow i wyprzedaze na giełdzie to my wszystkie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuziknatropie Re: co z tą ameryką się dzieje 12.10.08, 16:56 najlepiej to zakopac w ogródku - bo ci wszyscy naciągacze i złodzieje.... swoja droga gdyby psychol wszystkich nie tepił to można by było podzielic sie swoja wiedza i kazdy by skorzystał a tak...mi sie odechciało uszczesliwiac innych na siłe... Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: co z tą ameryką się dzieje 12.10.08, 20:36 zuziknatropie napisała: > swoja droga gdyby psychol wszystkich nie tepił to można by było > podzielic sie swoja wiedza i kazdy by skorzystał a tak...mi sie > odechciało uszczesliwiac innych na siłe... === nie przesadzaj, psychiczny ma tu tyle do powiedzenia, co żyd za niemca; tyle tylko, że obycie nas wszystkich nie pozwala mu tego powiedzieć wprost, a on nie kuma, albo udaje - co na jedno wychodzi; Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 a u nasz to co?.. 14.10.08, 19:01 tak wyglada człowiek, ktory wszystko stracił na giełdzie: url.ceplus.pl/67e widział goscia ktos? wczoraj rondo Wiatraczna. Odpowiedz Link Zgłoś
zuziknatropie Re: a u nasz to co?.. 14.10.08, 19:35 znaczy sie został z gołą d...?:) Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: a u nasz to co?.. 14.10.08, 19:54 ...i nawet bez skarpetek. z profilu to on do Kalisza jest podobny. tego SLD-owca. url.ceplus.pl/f6f Odpowiedz Link Zgłoś
zuziknatropie Re: a u nasz to co?.. 14.10.08, 19:37 ps. ja poprosze o instrukcje jak wstawic zdjęcie ta metoda:) tak po starej znajomosci:) ******************************************************* Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: a u nasz to co?.. 14.10.08, 20:10 nooooo... trzeba znac adres URL tego zdjecia. ja najezdzam na fotke. potem klikam prawym przyciskiem. wybieram Properties (wlasciwosci)i juz mam adres pod jakim zdjecie znalezc. adres wklejam do wyszukiwarki i gotowe. aha...jak upubliczniasz to trzeba zaznaczyc czyje to zdjecie. ja ciagle zapominam. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: co z tą ameryką się dzieje 14.10.08, 21:30 Bo ja nie muszę słuchać tego co mówi analityk, bo sam to wiem. Poucz się trochę makroekonomii, to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuziknatropie Re: co z tą ameryką się dzieje 14.10.08, 23:30 kochaniutki - dech mi zaparło od twojej wiedzy...buahaha wiesz co - moze zgłos sie do jakiegos banku, albo od razu lec do rzadu:) Inni głowia sie jak wybrnąc z obecnej sytuacji a tu TAKI SPECJALISTA sie marnuje.......co tam jakis analityk z uprawnieniami maklerskimi skoro tutaj taki mózg sie marnuje..... a tak swoja droga to z ogólnego forum wszyscy rozsadni zwiali(pewnie nie zauwazyłes w swojej madrości) to teraz tutaj medzisz...... ps. zapomniałabym na studiach finansowych jest obowiązkowa mikro i makroekonomie (dr Bednarski i słynna żona - nie wiem czy to nazwisko cos ci mówi) ******************************************************* Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: co z tą ameryką się dzieje 16.10.08, 08:58 Nie wspominaj mi jego żony. Brrrrr..... Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Z tym się absolutnie zgadzam 20.10.08, 00:43 Z poglądem prof. Orłowskiego zgadzam się absolutnie tinyurl.com/5678cf Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Z tym się absolutnie zgadzam 20.10.08, 21:01 eeeee... profesorek mowi to co mowi wiekszosc, a teraz to kazdy mundry. trzeba bylo to powiedziec rok temu :) url.ceplus.pl/6b Odpowiedz Link Zgłoś