Dodaj do ulubionych

Oda Kambryjska

23.02.20, 23:03
Oda Kambryjska

Gdy prymitywne nachodzą nocami nas ludy
A w bramie czai się stary wściekły pies
Gdzieś się podziała, poszła sobie kudy
Chyba nie porwał Cię jakiś zielony bies?

Gdy koboldy, ohydy, bestie jakie i trolle
Straszą wirtualnym dupy wzmożonym szałem
A Ty w szafie hodujesz teraz hurtem mole
I myślą znów Ty jesteś oczywiście - poza ciałem

Cambrio Cambrio wracaj tu z powrotem
Zwabię Cię koniakiem i w tomacie skumbriami
Cambrio Cambrio nie leż już nam tu pokotem
Tylko zacznij znowu pisać razem z nami

Co nam krasnale czy Brunhildy skoksowane
Nie takie radości przeżywać się zdarzyło
A jam tu upadły, za Tobą wołam, tak nam dane
Bo razem nie powiem, było zawsze miło

Póki co, mam huragan za oknem śliczny
I myśli mam dosyć zwichrowane procentem
Bo bankrut wszak ze mnie i grosik nieliczny
Lecz nie będę chlać z byle jakim wszak mentem

Cambrio Cambrio wracaj na łono
Kiedy fetor sięgnie bruku i dna
Cambrio Cambrio wiem że masz honor
Może znajdzie Ciebie wiadomość ma

Gdy bezmózgom wyda się, że są już bogami
Gdy ameba dumnie wypręży pierś swą wątłą
My koniaczek sobie nalejemy już sami
Wypijemy porcyjkę taką wiesz, nie skąpą

I nawalim się wtedy kosmicznie jak świnie
Głośno rechocząc na wspomnienia kiszonki
Może być że komuś czkawka długo nie minie
Powspominamy razem jakieś kosmiczne mrzonki

Cambrio Cambrio wracaj szybko w moje okolice
Jeśli zechcesz, przywlecz zwierzę lub człowieka
Cambrio Cambrio, wracaj bo mam za Tobą chcicę
Moje IQ chce ładować się Tobą – niecierpliwie czekam.

smile

Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Oda Kambryjska 23.02.20, 23:26
      Ano,odejsc latwo, wrocic juz troche inaczej.
      • leziox Re: Oda Kambryjska 23.02.20, 23:30
        Zawrzeszczałem.
        Łobacym, co się stanie rano czy wieczorem.
        smileP
        • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:04
          Pewna pani na Marszałkowskiej
          kupowała szynkę z groszkiem
          w towarzystwie swego męża, ponurego draba;

wychodzą ze sklepu, pani w szloch,
          w krzyk i w lament: – Mężu, och, och!
          popatrz, popatrz, jaka straszna żaba!

Mąż był wyższy urzędnik, przetarł mgłę w okularze
          i mówi: – Rzeczywiście coś skacze po trotuarze!

czy to żaba, czy też nie,
          w każdym razie ja tym zainteresuję się;

zaraz zadzwonię do Czesława,
          a Czesław niech zadzwoni do Szymona –
          nie wypada, żeby Warszawa
          była na „takie coś” narażona.

Dzwonili, dzwonili i po trzech latach
          wreszcie schwytano żabę koło Nowego Świata;
          a żeby sprawa żaby nie odeszła w mglistość,
          urządzono historyczną uroczystość;

ustawiono trybuny,
          spędzono tłumy,
          „Strzelców” i „Federastów”
          – Słowem, całe miasto.

Potem na trybunę weszła Wysoka Figura
          i kiedy odgrzmiały wszystkie „hurra”,
          Wysoka Figura rzecze tak:

– Wspólnym wysiłkiem rządu i społeczeństwa
          pozbyliśmy się żabiego bezeceństwa –
          panowie, do góry głowy i szyje!

A społeczeństwo: – Rzeczywiście,
          dobrze, że tę żabę złapaliście,
          wszyscy przeto zawołajmy: „Niech żyje!”

KIG
          • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:11
            całe to szczęście Żaba koleżanka
            skakała po ulicach mego miasta
            • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:21
              Ale zielona?
              • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:24
                Możliw, różne rzeczy robiła z włosami. Normalnie jak ta Prostracja z jutuba. Widziałaś?
                • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:33
                  Nie
                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:36
                    Okej... widzę okres zielony ma od niedawna. Masz filmik o tym czego nie lubię - omawianie dram w Internecie - ale też trochę pokazuje kim jest.
                    Aha, fizycznie do Żaby podobna nie jest, ale charakterek może trochę....

• cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:43
                      Panna rogacz ma zielono w głowie, zielona jest dal i głębia morza, z którego się wynurza t-shirt zielonowłosej...
                      • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:44
                        Im bardziej nie masz nic do powiedzenia, tym więcej "przekazu" wrzucasz. Sad sad
                        • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:50
                          Problem, że wszystkie mają coś do powiedzenia. Ale patrz niżej/wyżej? Drzewko rulezz.
                      • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:49
                        Dobra dobra, wszystkie 3 zarabiają na odsłonach i to nie są pierwsze filmiki z obrabianiem dupy. Akurat tą mam w subskrypcjach, ale za takie filmy:

• cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 10:54
                          Hej, miśki... Ke?
                          • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:02
                            No co, kul, równiacha, subskrypcje muszą być. A że widz jutuba w głównej mierze gimbaza...
                        • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:06
                          Ale dalej już tylko lepiej smile
                          • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:16
                            Kuknij na jej kanał ogólnie. Ile ma gówno-treści o "trum trum" i inne takie.
                            Jeśli wlazłeś między wrony...
                            krakaj jak i ony.

• cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:17
                              Wlezę. Za tę Anne Care Ninę wink
                              • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:19
                                Czasem człowiekowi się robi przykro patrząc jak osoba uzdolniona i inteligentna robi takie rzeczy, że kiedyś by jej "do dzisiaj było wstyd" cytując klasyka.
                                Polecam materiały o fotografii - to jest jej główny kierunek studiów.
                            • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:17
                              PS
                              pomijając TVP z Zenkiem...
                              w kablu mam cały kanał disco polo
                              ale i StarsTV
                              to się nazywa target
                              • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:27
                                W czasie wakacji czasem zerkam, jest w tv w domu po dziadkach smile
                                • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:34
                                  Ale na co zerkasz w sensie kanału?
                                  • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:48
                                    No w taki kanał właśnie jak jakieś PoloTV i inne, których nie jestem w stanie zapamiętać z nazwy, ale poznam "po głosie" tongue_out
                                    • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:50
                                      A Starsa nie ma? A radio ma? Złote przeboje?
                                      • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:52
                                        Ma.
                                        • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:04
                                          No to sama słyszy. Tu jest target taki, a tu niebieski ocean taki...

A tak mi się dodało - też w wykopie padł argument: wszyscy lubią disco polo, tylko wstydzą się przyznać... Łaj oh łaj nigdy nie słyszałem punkowca, który by twierdził, że wszyscy lubią poskakać do pogo - tylko wstydzą się przyznać?... Tu wstaw raperowca, metalowca, klasykowca...

Jakieś kompleksy czy cuś?
                                          • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:13
                                            Make Love w swojskim wydaniu wink
                                            • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:20
                                              No nie, umcyk umcyk ma oczywiście swoje zastosowanie.
                                              No ale kuwa bez przesady; gdzie pop-dance, gdzie klasyka disco z ABBĄ? Ba - gdzie marne wydanie w stylu Modern Talking?
                                              Powiem Ci gdzie - na 18 córki smile
                                              4 razy po 2 razy to już jest jakaś zęza muzyczna smile
                                              • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:31
                                                Tak czy siak, na każdym weselu zaprawianym alkoholowym płynem, może nawet i z zęzy, bo często smakował dziwnie, 4 x po 2 x musiało być.
                                                Inaczej muzyków na widłach by roznieśli.
                                                • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:37
                                                  Zgadzam się z Tobą. na WESELU po alkoholu. A potem następował etap karaoke, przynajmniej tam, gdzie ja bywałem. Jedno i drugie: żal.pl Więc nie powiesz mi, że WSZYSCY w obu brali udział.
                                                  Jeszcze raz powtarzam - wszystko ma swoje miejsce. nawet wesela, na których wódki nie ma (wiedza z wykop.pl)
                                                  Każdy niech się bawi jak chce - ale niech nie wmawia innym, że też tego chcą - tylko się wstydzą.
                                                  • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:41
                                                    Wspólnota na siłę. Punkt wyjścia - żenada w pojedynkę.
                                              • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:33
                                                No ale to już było wink A teraz co?
                                • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:35
                                  Musiałem nocą raczej dość głośno drzeć ryja, bo zostałem usłyszany.
                                  Witamy z powrotem nasz promień oświaty.
                                  smile
                                  • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:49
                                    https://1.bp.blogspot.com/-hFBJ06zY-rw/V6QsihfgSOI/AAAAAAAACzY/kHTNxUWsqb04xsgegNytR27mANg7-Xf9wCLcB/s1600/Animated-flame.gif
                                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 11:51
                                    Nie musiałeś. Ale co ja tam wiem...
                                    • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:00
                                      Musiałem w sensie czasu przeszłego dokonanego albo jakoś tak , a nie w sensie że musiałem.
                                      • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:06
                                        Też nie w tym sensie. Ale chyba i tak już za dużo bez uprawnienia napisałem.
                                        Tylko od siebie dodam - odwołanie do honoru to już było całkiem poniżej pasa.
                                        Ale cóż - jesteś jaki jesteś. Jakaś mała 100 na dobry start?
                                        • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:32
                                          Bo nie zrozumiałeś właściwie tego odwołania do honoru.
                                          Ono jest bardzo wieloznaczne.
                                          Ale Kambryź zrozumiał.
                                          • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:38
                                            Ok, nie mam zamiaru się wypowiadać za innych. Takie jest moje zdanie i się z nim zgadzam.
                                        • dunajec1 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:33
                                          "To po szklanie i na rusztowanie" .Poniedzialek.
                                          • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:39
                                            No a jak się nie robi na rusztowaniu to już się nie należy?...
                                            • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:42
                                              Kurczak z rusztu. Smacznego.
                                              • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:47
                                                Kurica nie ptica. Niech usańcy to coś żrą.
                                                • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:56
                                                  No to nasza swojska kuropatwa. W zbożu ozimym.
                                                  • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 12:59
                                                    Kurczaki z masowego przerobu podobno są najbardziej niezdrowe ze wszystkich mięsodawczych istot i nawet myć ich się nie powinno przed obrobieniem.
                                                  • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:02
                                                    A cytat Dunajca " po szklanie i na rusztowanie!" wstrząsnął mną jakoś do głębi.
                                                    Chociaż rozumiem, że każdy z rusztowania zejść musi, ale wyobraziłem teraz sobie parę sposobów schodzenia, te zwykłe oraz ekspresowe.
                                                    Zwłaszcza w stanie nieważkości duszy.
                                                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:12
                                                    Chcesz filmiki z lajflika jak się z rusztowania schodzi siłą grawitacji?
                                                    Najpewniej z Chin, gdzie to piewcy wolnego rynku nie chcą słyszeć o państwowych dyrdymałach typu BHP.
                                                  • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:17
                                                    Nie chcę.
                                                    Nie przepadam za horrorami z życia wziętymi jakoś.
                                                    Ogólnie słowo horrorfilm jakoś wybitnie się zdezaktualizowało, skoro sam dział wypadków na YT znakomicie te pojęcie wypełnia.
                                                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:32
                                                    No akurat tu się nie zgodzę. Stoję po stronie tych, co twierdzą, iż w sztuce horror wymaga bytu nie z tego świata. Także raczej thriller - o ile wywołuje napięcie; a taki robotnik lecący kilkadziesiąt metrów z rusztowania to chyba bardziej gore.
                                                  • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:36
                                                    A Shining? Nie było tam ufoludków, a przy oglądaniu aż mrowiło w dupie.
                                                  • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:40
                                                    Bo przymarzła przecież...
                                                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:45
                                                    Kto przymarzł?
                                                  • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:55
                                                    Tyłek w Lśnieniu...
                                                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:58
                                                    A tyłka nie pamiętam.
                                                  • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 14:06
                                                    Bo na nim siedział, jak zamarzał.
                                                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:44
                                                    No i to był thriller. Chociaż... coś tam dziwnego było w atmosferze kurortu, nie pamiętam. Więc jak duchy - to horror.
                                                    No w sumie śmieszne szufladki.
                                                    Albo film "żre" - albo jest do dupy.
                                                  • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:49
                                                    Duchów nie było, był wprawdzie nastrój, ale do tego był fajny szaleniec w postaci Nicholsona.
                                                  • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:56
                                                    Był duch! Genius loci tongue_out
                                                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:57
                                                    No więc dla mnie to nie jest horror - choć tak klasyfikuje go filmweb.
                                                    Bo tu już wchodzi język potoczny...
                                                  • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 13:59
                                                    Jak mnie co straszy, to generalnie jest to dla mnie horror, bez względu na jego klasyfikację gatunkową.
                                                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 14:06
                                                    Powiem więcej. Czy Jack "tylko" straszy? No nie, jest przerażający...
                                                    Dlatego pisałem o szufladkach. Równie dobrze można Lśnienie wrzucić do "dramat obyczajowy".
                                                    Dalej masz większy problem klasyfikacyjny: Obcy, 8 pasażer Nostromo.
                                                    On jest z tego świata Ziemia: thriller - czy jednak z obcego Wszechświata: horror.
                                                  • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 14:08
                                                    Horror nie z tej ziemi!
                                                  • znikam_wracam Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 14:12
                                                    Albo po prostu SF. A nie - wróć; to tylko kolejna szufladka. Co to za różnica, czy się lata kosmicznym frachtowcem - czy pływa po oceanach statkiem handlowym. Człowiek nadal jest człowiekiem.
                                                  • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 14:17
                                                    A alien-alienem.
                                                  • leziox Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 14:17
                                                    Chociaż w zasadzie alien u siebie to jest swój człowiek.
                                                  • cambria1.2 Re: Oda Kambryjska 24.02.20, 14:18
                                                    Różnica zasadnicza - czy to choroba morska, czy strach przed (w)zlotem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka