leziox 16.09.23, 01:28 No wlasnie, w tych czasach, są tu jeszcze ludzie lubiący ( i rozumiejący) rosyjską muzę? Dla przykładu wlepiam parę interesująch melodyjek. W razie pytań: Nie, nie jestem opłacany przez Kreml. Propaganda-Ja takaja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leziox Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 02:26 Moskwa-Magadan Informacja wstępna: Trasa z Moskwy do Magadanu liczy ponad 10.000 km. Odpowiedz Link
leziox Re: Muza. Rosyjska. 19.09.23, 21:41 leziox napisał: > Moskwa-Magadan > > Informacja wstępna: Trasa z Moskwy do Magadanu liczy ponad 10.000 km. Tekst w oryginale najlepszy... Москва-Магадан Liedtext А ты знаешь, какие у нас северные ветры? А ты знаешь, какие у нас снега километры? И полярные ночи длинны, это вам знакомо. Письмецо в конверте, письмецо из дома. И полетят - Москва-Магадан, В посылочке, в посылочке, в посылочке. И долетят, как весточка, к нам, на пересылочке. А я не верю и не прошу, Судьбе не плачу. Пошли удачу, Пошли удачу. Пошли удачу нам. Нам. Нам. А ты знаешь, что солнце бродяг светит, но не греет? А ты знаешь, у нас кто бывал, жизни не жалеет? Запах первой морозной весны и кино о воле Один раз в неделю, ну и будь доволен! И полетят - Москва-Магадан, В посылочке, в посылочке, в посылочке И долетят, как весточка, к нам, на пересылочке. А я не верю и не прошу, Судьбе не плачу. Пошли удачу, Пошли удачу. Пошли удачу нам. Нам. Нам. И полетят - Москва-Магадан, В посылочке, в посылочке, в посылочке. И долетят, как весточка, к нам, на пересылочке. А я не верю и не прошу, Судьбе не плачу. Пошли удачу, Пошли удачу. Пошли удачу нам. Нам. Нам. И полетят - Москва-Магадан, В посылочке, в посылочке, в посылочке. И долетят, как весточка, к нам, на пересылочке. А я не верю и не прошу, Судьбе не плачу. Пошли удачу, Пошли удачу. Пошли удачу нам. Нам. Нам. lyricstranslate.com Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 20.09.23, 11:28 leziox napisał: > Tekst w oryginale najlepszy... Wiadomo, tekściarz oryginalny pisze nie tylko do samej muzyki ale i kultury danego kraju. A w tłumaczeniu to można tylko pogubić - no chyba że jak w takim Shreku w polskim dubbingu pominięto oryginalne nawiązania i zastąpiono polskimi. Odpowiedz Link
camella Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 09:28 leziox napisał: > Zanna Biczewska-Bradiaga Wśród dzikich stepów Zabajkala Gdzie złota szukają wśród gór, Włóczęga zły los przeklinając Na plecach tobołek swój niósł... Niemen to śpiewał Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 13:41 Witam, dzięki, uwielbiam ten utwór, pozdrawiam. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 13:43 Twój kolega od awantur też tu zawita? Tak pytam z czystej ciekawości. Bo jakby co to mogę ustąpić pola. Podpisano - życzliwy. Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 14:46 Wyświetlił się wątek- Muza Rosyjska. Nie ma zakazu, więc tu weszłam, nie pytając nikogo o pozwolenie. Tym bardziej, że jestem po filologii rosyjskiej, Na Twoją zaczepkę nie reaguję- pozdrawiam. Odpowiedz Link
camella Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 09:19 Chodziłam na tańce w kręgu między innymi do tej muzyki Tekst linku Odpowiedz Link
camella Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 09:21 camella napisała: > Chodziłam na tańce w kręgu między innymi do tej muzyki > > Tekst linku To miała być odpowiedź do basiani suliko Odpowiedz Link
leziox Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 10:48 Nie wiem tylko, jak można było Suliko tańczyć. To nie jest jakaś szybka muza... Odpowiedz Link
camella Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 13:21 leziox napisał: > Nie wiem tylko, jak można było Suliko tańczyć. > To nie jest jakaś szybka muza... > Tu przykładowe tańce na łące .. Instruktorka często powtarzała balans..balans..to jak. ..jazda pasażera motoru aby utrzymać równowagę. Tekst linku Odpowiedz Link
leziox Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 13:27 Można przenieść się myślami w czas pogańskich rytuałów Odpowiedz Link
camella Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 20:40 Pogańskie rytuały są nadal ,tylko pod inną nazwą Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 13:03 O, czemuż nie widziałem wątasa wcześniej. Pooglądam i coś dodam! Odpowiedz Link
leziox Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 13:08 Nie wiem, może pogranicznicy chwilowo wątek schowali. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 13:11 Nie, po prostu jak nie zaglądam wieczorem to rano trochę ich jest i nie zauważyłem od razu. Odpowiedz Link
leziox Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 13:16 A bo tutaj istnieje jeszcze wampirzy porządek świata. Jedni idą spać, zanim zapieje pierwszy kur, inni wstają o świcie ( +- pare godzin pozniej). I te nocne stwory trzepią bez pamięci wątki nocą, aby rano, kiedy świat się obudzi, można było cały ten zgiełk dojrzeć oraz poczytać. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 12:19 Nie no, nocą to pisywali z ameryk, ale jakoś ich nie ma u nas. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 13:28 Ok, to ponieważ ja oczywiście a) zawszę muszę na odwrót b) też nie jestem onucą to zacznę tak: nie wierzyli w nas ale to zrobiliśmy! (kuwa, chciałem Wam wrzucić linka potwierdzającego, że to jest zespół z Ukrainy, ale przy tej nazwie to juz nic googiel nie pokazuje - bo oczywiście była tez polska grupa Armia... no nic - przynajmniej to jest po rosyjsku ) Za chwilę poleci rosyjski, żeby nie było. A.R.M.I.A - (My Sdelali Eto) HQ 2007 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 13:35 Swoje pierwsze piosenki Lube zarejestrował 14 stycznia 1989. Nazwę zespołu łączy się z miastem Lubiercy pod Moskwą i młodzieżową subkulturą Lubierów rozwijającą się w podmoskiewskich miejscowościach w drugiej połowie lat 80. XX wieku. [wiki] na wojnie jak na wojnie strzelaj albo zabiją (całość pod teledyskiem) Kombat - Lube (przekład Renata Miłosz) sł. A. Szaganow muz. I. Matwijenko A na wojnie, jak na wojnie, Naboje, wódka, machorka w cenie. A na wojnie nielekki trud, A sam strzelaj, albo zabiją. A na wojnie, jak na wojnie, Kochana, wspomnij czasem mnie. A na wojnie niejasny czas, A może my, a może nas. Refren: Kombat-ojczulek, ojczulek-kombat, Tyś serca nie chował za plecy wojska. Lecą samoloty i czołgi płoną, Tak bije, jo, kombat, jo, kombat. Kombat-ojczulek, ojczulek-kombat, Za nami jest Rosja, Moskwa i Arbat. Ognia, baterio ! Ognia, batalion ! Kombat, tak rozkazuje on. Ognia, baterio ! Ognia, batalion ! Ognia, baterio ! Ognia, batalion ! Ognia, baterio ! Ognia, batalion ! Ognia, baterio ! Ognia ! Ognia ! Ognia ! Agonia. A na wojnie jak na wojnie, Żołnierze widzą matkę we śnie, A na wojnie, tak to już jest, Wszystko poważniej niż w kinie. Tak, wojna, wojna, wojna - Durna to ciotka, ścierwo - ona. Ech, wojna, wojna wszędzie A na chłopca czeka dziewczę. Refren: Kombat-ojczulek, ojczulek-kombat, Tyś serca nie chował za plecy wojska. Lecą samoloty i czołgi płoną, Tak bije, jo, kombat, jo, kombat. Kombat-ojczulek, ojczulek-kombat, Za nami jest Rosja, Moskwa i Arbat. Ognia, baterio ! Ognia, batalion ! Kombat, tak rozkazuje on. Kombat-ojczulek, ojczulek-kombat, Tyś serca nie chował za plecy wojska. Lecą samoloty i czołgi płoną, Tak bije, jo, kombat, jo, kombat. Kombat-ojczulek, ojczulek-kombat, Za nami jest Rosja, Moskwa i Arbat. Ognia, baterio ! Ognia, batalion ! Kombat, tak rozkazuje on. Ognia, baterio ! Ognia, batalion ! Ognia, baterio ! Ognia, batalion ! Ognia, baterio ! Ognia, batalion ! Ognia, baterio ! Ognia ! Ognia ! Ognia ! Agonia. A na wojnie jak na wojnie, A na wojnie jak na wojnie, A na wojnie jak na wojnie... przekład na poslki Renata Miłosz Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 13:44 I na rozluźnienie bardziej w klimatach Lezio-disco... ale to nie wiem skąd są Nikita Mashina (official video) HD Odpowiedz Link
mala200333 Re: Muza. Rosyjska. 16.09.23, 17:02 Putin z uznaniem wypowiadał się na temat tanga, ale – w jego ocenie – dla Ukrainy ważne powinno być to, aby nie zapomniała o hopaku, czyli tańcu popularnym w tamtym kraju. – W przeciwnym razie będzie cały czas tańczyć do cudzej muzyki i cudzej melodii. Tak czy inaczej, wszyscy będą musieli tańczyć barynyę (rosyjski taniec ludowy – ) – zapowiedział Putin. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 12:24 Dobra zarzutka - bo oparta na prawdzie. Moskwa uwielbia traktować Kijów jako mniejszych braci; zapominając, że jak budowała się pierwotna Ruś (zwana dziś dla odróżnienia od innych tworów - kijowską), to Moskwa była wiochą. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 20.09.23, 12:59 Dodałem Cię do swojego forum. Pisz jeśli chcesz - a jak nie to nie ma sprawy forum.gazeta.pl/forum/f,276296,O_Wisle_i_przemysle_nie_tylko.html Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 12:27 No dobra, się tak zapowiadało a coś muzy nie słychać! Do roboty - 200.000 samo się nie zrobi! Odpowiedz Link
leziox Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 17:37 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > No dobra, się tak zapowiadało a coś muzy nie słychać! Do roboty - 200.000 samo > się nie zrobi! Czasem po prostu zabraknie wódki. I robota się zatrzymuje. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 17:50 Bosz... Czyli TVP ma rację - Niemcy zazdroszczą Polsce. W tym przypadku dostępności wódki! Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 13:47 www.youtube.com/watch?v=5RAcZwi_CRY Ta piosenka poprawia mi nastrój Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 13:55 www.youtube.com/watch?v=JeXsmRjSslk Popularny utwór w Rosji pod koniec lat 80-tych, grali go na każdej dyskotece i nawet dało się przy nim tańczyć Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 14:03 Fajnie, minęło 20 minut od czasu, gdy zadałem Ci tu wyżej pewne pytanie. Proszę o jakąś odpowiedź. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 14:57 Nie - nie odpowiedziałaś. Wiem że jesteś po filologii rosyjskiej i w ogóle Cię szanuję (choć może tak nie uważasz). Pytałem o Twojego "cienia" który wszędzie za Toba łazi (doskonale wiesz o kogo chodzi) i pod pretekstem "obrony przyjaciół" z dowolnego powodu robi awantury. No przez moment nawet mu się wydawało gdzieś, że powinien bronić mnie Spoko, fajne rzeczy zagrałaś. Ale jak on tu przylezie to nic tu po mnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 19:59 I kto tu zrobił zadymę? Ja- nie! Nie będę tu więcej pisać ze względu na Ciebie ,Asd. Nigdy nie dasz mi spokoju- bez odbioru! Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 15:26 kochamzapachfrezji napisała: > www.youtube.com/watch?v=JeXsmRjSslk > > Popularny utwór w Rosji pod koniec lat 80-tych, grali go na każdej dyskotece i > nawet dało się przy nim tańczyć Klasyk chyba top number one ho ho. Ala Pugachiova Milion Alych Roz 1983 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 14:14 Spasiba, Władimir Władimirowicz od 2:46 A jak ktoś nie panimajet to służę tłumaczeniem całości. Ленинград — Сиськи Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 14:30 A jak cycki to za mało, to może pomogą labutainy? Ленинград — Экспонат Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Muza. Rosyjska. 18.09.23, 17:48 No, proszę, jaki ciekawy wątek... trochę do posłuchania linków jest, ale wieczorem uporam się Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Muza. Rosyjska. 19.09.23, 10:12 ja w trakcie realizacji żałożeń...nie miałam czasu zrobić sobie rosyjskiego wieczoru... mała sie rozhorowała, wiec ze starszą musiałam dokonczyć odrabianie lekcji... ale...nie ukradną z forum...zdążę Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Muza. Rosyjska. 19.09.23, 10:08 Bułat Okudżawa - Piosenka o Arbacie (Б. Окуджава - Песенка об Арбате) [;cover by Leszek Kazimierski]; Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Muza. Rosyjska. 24.09.23, 18:16 Śliczne, nie znałam tego, dziękuję Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Muza. Rosyjska. 24.09.23, 18:14 Moje klimaty, nie wiem, czy było tu grane. www.youtube.com/watch?v=bG4-4a86X1k Odpowiedz Link
leziox Re: Muza. Rosyjska. 24.09.23, 20:34 Nie, nie było. Dałoby się wpisywać w linku tytuł? Łatwiej wtedy przejrzeć, co tu jest, a czego nie ma. Odpowiedz Link