12.12.16, 22:45
no dobszszsz
muszę się za to zabrać
a nie będzie łatwo, bo to wyjątkowe grzęzawisko.
Miałem niestety tego pecha, że dostałem kiedyś do poczytania.
Pewną historię.
Z początku - olałem. Bo komu by się chciało czytać czyjeś forum sprzed iluś lat.
Ale temat wracał wciąż i wciąż.
Pamiętam, że kilka lat temu wybuchła epidemia eboli.
Do Europy wróciły osoby z podejrzeniem.
Chyba jedna z pielęgniarek i jakiś ksiądz,
Pamiętam aferę, kiedy postanowiono uśpić psa umierającej pielęgniarki - z obawy przed tym, że po kontakcie z chorą mógł się stać rezerwuarem.
Nie pamiętam dokładnie, ale poszukam.
I wtedy znalazłem tu na forum wklejki tamtej historii.
Ktoś utworzył forum i powklejał.
Przeczytałem.
Niestety - nie potrafię dziś tamtego forum znaleźć.
Ale pamiętam.
I pamiętam moją reakcję po lekturze - kurwa - to jest sprawa dla prokuratora.

cdn
Obserwuj wątek
    • kogucik.2872 inwokacja 13.12.16, 18:29
      Litwo, Ojczyzno moja
      ty jesteś jak zdrowie.............
      dobry wstęp z Mickiewicza. Nastraja.

1.)
      wszelkie wojny biorą się stąd, że nie potrafimy zaakceptować odmienności innych. Głosząc demokrację, jednocześnie odbieramy prawa ludziom do posiadania wolnej woli.
      Wyznania, pochodzenia, poglądów, przekonań, zwyczajów, preferencji, nawet w sprawach intymnych.
      Rezerwuarem wirtualnej zjadliwej eboli jest brudna polityka.

święta sonia.

Traf chciał, że jestem zaprzyjaźniony z grupą sióstr Afrykanek. (nie przeszkadza im to, że jestem ateistą, bardziej cenią sobie fakt, że lubię pomagać. Mądrość siostry przełożonej brzmi - gdyby wszyscy wierzyli i głosili to samo - przestalibyśmy mówić. Bo wszelkie dyskusje straciłyby sens.)
      Siostry Afrykanki to zakon, skierowany na wolontariat w krajach trzeciego świata.
      Kiedyś o mały włos nie dałem się namówić na półroczny wyjazd na misję.
      Przeszkodą okazał się nie mój ateizm, tylko przewrotny los.
      Ale to inna bajka.
      W każdym razie, znam wiele opowieści z tzw pierwszej ręki.
      Min innymi z misji w Darfurze.

Taki mamy klimat.
      Każdej misji charytatywnej zawsze towarzyszą zakonnice.
      Z początku próbowałem szukać poczytanej świetlanej historii o świętej z Darfuru w necie.
      Ale nie znalazłem nic,
      Nawet skrzętnie notowane przypadki zachorowań na egzotyczne choroby - nie zawierały żadnej informacji o zawleczeniu przez jakąś tam osóbkę - wirusa uznanego za najbardziej niebezpieczny, zabójczy, siejący strach - czyli wirusa eboli - do Europy.
      (ba, nawet nie odnotowano przypadku zachorowania, mimo, że od momentu odkrycia wirusa - chyba 1976 r. czy jakoś tak - odnotowuje się i bada każde, nawet pojedyncze i odosobnione przypadki gorączki krwotocznej, stwierdzone u ludzi lub zwierząt)
      Co wydaje się idiotyczne, patrząc na histerię, strach i dywagacje - czy jesteśmy na to przygotowani, kiedy do Europy sprowadzono dwie chore osoby, chyba trzy czy cztery lata temu - i ten uśpiony na wszelki wypadek pies.
      Pamiętam doskonale tą histerię. Te maty odkażające na każdej granicy. Te zalecenia, żeby pasażerom lotów międzykontynentalnych - oprócz kipiszu w bagażach - mierzyć temperaturę.
      Ten strach, przed potworem, na którego nadal nie ma lekarstwa, więc jest mega zabójczym kolonizatorem.
      Szukanie na oślep było bez sensu.
      Kto inny, jak zakonnice, będące non stop na misjach - mógłby wiedzieć więcej o poświęceniu, dzieciach, lekarzach bez granic no i oczywiście świętości.
      Nikt.
      Więc udałem się do źródła.

cdn.
      • kogucik.2872 niewinna ofiara strachu 14.12.16, 17:52
        2).
        najpierw brutalna rzeczywistość.

Pierwszym i jedynym na szczęście jak dotąd przypadkiem zarażenia ebolą poza Afryką była pielęgniarka, opiekująca się chorym księdzem, który trafił do szpitala po powrocie z Sierra Leone.
        Niestety, miała pecha. Złapała wirusa.
        Nie było wizyty Watykanu.
        Nie było władz i rac.
        Męża zgarnęli na kwarantannę, z brygada w kosmicznych ubrankach wkroczyła do domu i na wniosek sądu zamordowała członka tej rodziny.
        Psa. (dla niektórych pies jest tak samo ważny i kochany, jak reszta rodziny)
        Nikt nie uszanował poświęcenia pielęgniarki, walczącej o życie, przez ofiarną opiekę nad umierającym księdzem.
        Nikt nie chciał słuchać, że nie wiadomo, czy pies przenosi wirusa.
        Nikt nawet nie próbował badać, żeby ocalić psu życie, a rodzinie i tak już przerażonej - oszczędzić kolejnej traumy.
        Pies został zabity. Mieszkanie zdezynfekowane.
        Widocznie psa nie dało się wacikiem odkazić.
        Przedmioty użytku osobistego - w tym narzędzia i urządzenia, mające bezpośredni kontakt z możliwymi wariantami przechowania wirusa - pościel, ubrania, naczynia, klawiatury itp - zostały spalone.

44-letnia Teresa Romero zaraziła się ebolą podczas opieki nad hiszpańskim duchownym, leczonym z eboli w szpitalu Carlosa III w Madrycie po przewiezieniu z Sierra Leone. Do zarażenia doszło najpewniej, gdy pielęgniarka zdejmowała kombinezon ochronny po wyjściu z pokoju pacjenta. Sama pielęgniarka przyznała w pewnym momencie, że dotknęła rękawiczką kombinezonu twarzy przy przebieraniu się.

Do szpitala na obserwację przyjęto 14 osób, które mogły mieć kontakt z pielęgniarką bezpośrednio przed jej przyjęciem do szpitala, w tym jej męża. U nikogo z nich nie stwierdzono objawów eboli. Jej pies, ku oburzeniu części opinii publicznej, zamiast trafić do izolatki, został zabity.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,76842,16843257,Hiszpania__Pielegniarka_zarazona_w_szpitalu_ebola.html#ixzz4SpdyEAIP

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/ocYktkpTURBXy8wODQ5NTRlYWRlZGMwY2NlODYxMGQzMWI2ZWQ1MWYzOC5qcGeRkwIAzQHk

cdn.
        • kogucik.2872 zaraz............ 14.12.16, 19:29
          jak to - pierwsza ??? a święta sronia ???

12 sie 14
          Jest pierwsza ofiara wirusa ebola w Europie! Hiszpański misjonarz, który zaraził się wirusem w Liberii i został przewieziony do Hiszpanii, zmarł w szpitalu

Samolot z zarażonym śmiertelnym wirusem misjonarzem, Miguelem Pajares Martinem (†75 l.) na pokładzie wylądował na lotnisku koło Madrytu kilka dni temu. Zakonnik został przewieziony do szpitala Carlosa III w stolicy Hiszpanii. To szpital, który specjalizuje się w chorobach zakaźnych. Niestety dziś mężczyzna zmarł – poinformowała rzeczniczka madryckiej służby zdrowia.

www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/pierwsza-ofiara-wirusa-ebola-w-europie-wirus-ebola-w-europie/ces8he5
          • wscieklyuklad Re: zaraz............ 14.12.16, 21:38
            Długo zastanawiałem się czy warto sie wpisać na tym wątku.
            Postanowiłem to zrobić, gdyż jestem głęboko rozczarowany twoimi detektywistycznymi umiejętnościami.
            Są - co stwierdzam ze smutkiem, gdyż kiedyś cię szanowałem i lubiłem - doprawdy dramatycznie złe.
            Postaram się - nim poźegnam się z tobą już na zawsze i bez cienia żalu - uzasadnić.

1. Czytasz bez zrozumienia, albo masz problemy ze wzrokiem.
            Osoba jaką wspominasz miała internetowy nick SONIA. Pomiędzy literą S a literą O nigdy nie wstawiała litery R.
            Powtórzę, byś zapamiętał - nick brzmiał SONIA.
            Sonia nigdy nie została ogłoszona za świętą.
            Faktem jest natomiast, iż ksiądz Stefan - wikariusz naszej parafii po zapoznaniu się z historią SONI ( ale nie S(R)ONI) tak podsumował Jej dramat: to żywot świętej - i tylko tak o tym pisaliśmy, nie występując o wynoszenie na ołtarze.

2. Jesli ktoś narcystycznie chwali się przeprowadzeniem dochodzenia doskonałego i takichże wniosków, winien sięgnąć do odpowiedniej dokumentacji. Niestety jako detektyw narcysta tego nie uczyniłeś.
            Zakonnica, która zachorowała na gorączkę krwotoczną NIE była pierwszą w Europie ofiarą Eboli.
            Na zakończenie mego z tobą pożegnania wkleję film - koniecznie obejrzyj - ostrzegam,że może wywołać smutną refleksję - choć przypuszczam, że samokrytycyzm jest ci raczej obcy.
            Kiedy w swej detektywistycznej wizji narcyza dostrzeżesz kosmiczny strój personelu jako symbol ochrony przed Ebolą i dowód jej zakazności przed która jedynie taki strój chroni, zwróć biedaku szczególną uwagę na końcowe sekundy tego dokumentalnego obrazu. Jeśli nie masz problemów ze wzrokiem, a tylko ze zdolnością prawidłowego wnioskowania, z pewnością dojrzysz grupę osób niosących przykryte ciało ofiary wirusa.
            Fakt - wszystko zgodnie z tym o czym piszesz -CELUJĄCY z epidemiologii. Idą KOSMICI! Są bezpieczni jak diabli! InacEj się nie da! Inaczej nie wolno!
            Tyle,może tuż obok wykopu stoi grupka Murzynów... nawet ty się zdziwisz - ci, którzy będą zakopywać ciało noszą zwykle ubranka!
            Używając twojego ostatnio powszechnego wulgarnego języka powiem O KURWA! i dodam O JA PIERDOLĘ! Pierdolę, bo nie masz biedaku pojęcia o Eboli a ubierasz się w szaty noblisty z epidemiologii. A co ma wynikać z tej ostatniej sceny?
            Toż oni tam czarnych traktują gorzej, niż potraktowano psa z twego detektywistycznego żałosnego dochodzenia.
            Choć prawdę mówiąc film na tej scenie się kończy, więc nie da się wykluczyć, że tych grabarzy w obawie przed tym, że staną się po pogrzebie zródłem epidemii nie zgładzono, tyle, że dla podarowania odbiorcy stressssssu - już poza kamerą - jak sądzisz, mogło tak być ?

I już na zakończenie.
            Pozwoliłeś sobie wyrazić smutek z powodu odejścia tej, która przez DZIEWIĘĆ lat ścigała nas po forach, by udowodnić, że zadrwiliśmy z niej wymyślając " historię Soni" ( bo przecież nie SRONI)

Ta osoba przypłaciła życiem emocje, jakie sama w sobie wzbudziła, a które jej nowe koleżanki - jedna podobno z dyplomem psychologa, a druga lekarza podsycały tak w kontaktach osobistych, jak i za pośrednictwem specjalnego równie detektywistyczno-logicznego rozbioru treści.
            Podsycały do tego stopnia, że nie dała sobie rady z emocją.

Jak było naprawdę ona już wie.
            Pozostali zarzucający nam kłamstwo przekonają się po śmierci czy to historia wymyślona.
            Ale przyzwoitość nie pozwala mi milczeć gdy takie bydlę jak ty niszczy pamięć kogoś kto oddał za innych swoje życie.
            Żałuje, że cię poznałem.
            A teraz pisz sobie na mój czy Sorelliny temat, co masz ochotę - spełniłem swój obowiążek wobec SONI ( bo przecież nie SRONI)
            Żegnaj.
            I koniecznie obejrzyj film.
            Może choć raz w życiu skumasz jak żałosną jesteś istotą.

Jeśli są tu błędy literowe lub logiczne to trudno.
            Nie chce mi sie być tu nawet sekundy dłużej
            • kogucik.2872 Re: zaraz............ 14.12.16, 22:03
              że ja żałosny jestem ...? big_grin
              nie przeczytam elaboratu
              wystarczy mi konkluzja

cdn... big_grin
            • kogucik.2872 Re: zaraz............ 14.12.16, 22:06
              a
              w Darfurze nigdy formalnie nie było eboli.
              a
              i nie było NIGDY żadnej soni
              nie grzęźnij dalej
              aż mi cię żal teraz....
            • kogucik.2872 Re: zaraz............ 14.12.16, 22:15
              facet
              nie błaźnij się
              taka rada na koniec
              żadnej sroni
              żadnej eboli
              żadnej historyjki
              sprawdziłem to dokładniej, niż ci się wydaje

ale ok

masz jakiś dowód ?
              cokolwiek

ale nie z forumowych baśni
              tylko fakty

to dawaj.
            • kogucik.2872 Re: zaraz............ 14.12.16, 22:22
              i czemu nie odnosisz się do tego, co napisałem, tylko przywołujesz własne demony ?
              ani o piesku, którego zamordowali, ani o jedynym odnotowanym przypadku zgonu od eboli w Europie. ani o kwarantannie, ani o zagrożeniu, ani o zakażeniu, ani o epidemiologii, ani o misjach, ani o statystykach, ani o panice.
              ani zasadniczo o niczym. Tylko ta sronia i sronia - ja wyrosłem z bajek wiesz... ? smile
              • kogucik.2872 Re: zaraz............ 14.12.16, 22:30
                i nie łudź się
                historia, o której tu będę pisał, to historia dla prokuratora
                wiesz co to przemoc psychiczna ?
                jak nie wiesz, to masz czas, żeby się douczyć
                • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.12.16, 13:11
                  żeby nie było - ciąg dalszy na pewno nastąpi, tylko przez święta mam ciut mniej czasu. Ale to się nadrobi niedługo.
                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 12:59
                    no to czas ruszyć, bo długa przerwa pozwoliła głupio niektórym pomyśleć, że sobie temat darowałem.
                    Nic z tego - to zajebisty temat na kryminał, a ja takie lubię big_grin
                    • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 13:19
                      musiałem sobie przypomnieć, na czym skończyłem.
                      Aha. Na pierwszej ofierze eboli w Europie. Misjonarzu hiszpańskim, który przywiózł bakcyla z Liberii.
                      w sierpniu 2014 r.
                      A sroni bajka powstała kilka lat wcześniej, stąd mój zdziw - jak to możliwe - nawet samolocik srał na pożegnanie sroni na biało czerwono - ale przypadek eboli w Europie tak utajnili, że do dziś, choć odnotowuje się skrzętnie każdy przypadek zachorowania - od siedemdziesiątego któregoś roku - o sroni NIC ! cisza ! ani wzmianki !! w dobie internetu !! big_grin

ale nic to.

zacząłem od przeszukiwania zasobów sieci. Znalazłem wiele informacji na temat działalności misyjnych w Darfur. Ale nic o bohaterskiej sroni. Czemu ? Skoro znalazłem np taką informację z 2002 r ? Też dotyczy ofiarnej pomocy matkom i dzieciom.

Sudan: włoska zakonnica otrzyma doktorat honoris causa
                      Chartum, 5.11.2002

Władze Sudanu nadały włoskiej zakonnicy ze zgromadzenia kombonianek doktorat honoris causa. Siostra Callista Cozzi ma 81 lat. Ponad dwie trzecie swojego życia - bo aż 56 lat - spędziła w Sudanie. Jest położną w szpitalu w Omdurmanie koło stołecznego Chartumu i właśnie za pracę w tej dziedzinie otrzymała honorowy doktorat.

Do wyróżnienia tej chrześcijańskiej misjonarki przez jeden z najbardziej integrystycznych islamskich reżimów w Afryce dochodzi już nie po raz pierwszy. Niecały rok temu prezydent Sudanu Omar Hassan el-Beshir przyznał jej najwyższe tamtejsze odznaczenie państwowe: order zasługi pierwszej klasy. W motywacji odznaczenia podkreślono jej długą i niestrudzoną służbę matkom i ich dzieciom. A już siedem lat temu włoską zakonnicę udekorował sudański departament służby zdrowia.
                      • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 13:35
                        idźmy dalej.
                        Konflikt w Sudanie pochłonął ponad 2 miliony ofiar, a setki tysięcy ludzi opuściło swoje domy, uciekając przed wojną.
                        Szukałem zatem informacji o transporcie dzieci Sudańskich do Europy. Nie ma. Kompletnie nic.
                        Za to po wpisaniu hasła w google - sudańskie dzieci przyleciały do Europy - jako pierwszy wynik wyskoczyło mi zdjęcie pt sęp.
                        hm....dziwny zbieg okoliczności.

Wspomniane już wcześniej siostry Afrykanki, będące zakonem typowo misjonarskim, opowiadały, że w czasie konfliktu w Sudanie, misjonarze zagraniczni byli wielokrotnie wycofywani z placówek. A to rząd Sudanu ich nie chciał, a to organizacje same się wycofywały, ze względu na bezpieczeństwo misjonarzy.
                        Może znalazłbym więcej, gdybym wiedział, o jaką misję chodziło. Ale akurat w tym temacie weny zabrakło.
                        Wychodzi na to, że młoda lekarka samopas se pojechała "czynić dobro" Na dodatek w ramach misji cichociemnych, bo zarówno jej działalność, bohaterstwo, jak w ogóle samo istnienie zostało przez cały świat utajnione do trzech pokoleń wstecz.
                        Jedyna pewna informacja, jaką znalazłem, to to, że problemem Darfur jest epidemia AIDS. Natomiast zachorowań na ebolę akurat w tym rejonie nie odnotowano.
                        Czyżby lekarka zeżarła cichcem nietoperza z sąsiedniej wsi ?
                        • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 13:52
                          no to lecim dalej.
                          pamiętając, że sronia w założeniu to Włoszka z polskim korzeniem(...! big_grin)
                          krótki przegląd tekstów.

Pytasz o dziatki moje,?coz chorob u nich bez liku,a i czem nie za bardzo jest leczyc.
                          Kilkoro pomocy ultraprofessionalnej potrzebuje,bo chorby je trawia smiertelne,tedy presto areoplanem uniose sie z nimi do Italli

zajebisty tekst Włoszki. Naprawdę.
                          • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 13:55
                            ale jeszcze wroce,by ma mala poezyje com sama zlozyla niedzielnej nocy napisac Ci na dobranoc.
                            A czasu moj mily nie trowon w nadmiarze a modlitwe za Ojczyzne i Rycerzy Malych racz zmowic,a i za madrosc i rozwage p Romana zmow prosze Zdrowas Maryjo!

i po tym jednym tekście, wiem na sto procent, kto się przebrał w sukienkę i w rólkę wcielił. Ale dojdziemy i do tego.
                            • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 14:00
                              Wieczor juz zaawansowany mocno,sil ledwie starcza przeto klopot nie maly mam ze zrozumieniem postu Twojego.Oszczedze sobie i Tobie przyjacielu meki oczekiwania i taka to mysla na dobranoc sie podziele.Nie bedzie to poezyja obiecana,te kurierem w wieczor piatkowy przesle na pozegnanie Afryki goscinnej lecz krwia cieknacej.

dzięki tym tekstom, którem otrzymał, mogę zaś bajkę w czasie onym umiejscowić.
                              2007 rok to był, zatem net w pełni rozwinięty i informacyji głodny.
                              Szukam zatem..................szukam.....................i dalej kurwa nic big_grin
                              • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 14:09
                                03.07.2007 19:23
                                ~***
                                Zabo,gdybys byla uwazniejszym forowiczem wiedziala bys ze pani Sonia jest lekarzem,osoba wielkiego serca i kocha nad zycie Polakowi i Polske,na dodatek co raz ladniej pisze po polsku.Jej opinie sa mi bliski i nie doszukuje sie wnich nic "czerwonego" o co Ja posadzasz,a tak na marginesie to kogo Ona niby obraza?,mozesz to wyjasnic?

tak tak, ja to bym nawet jej tego honoris kauza dał za genialny postęp. Bo w ciągo dwóch dni, nie tylko się okazuje że włoszka pisze po polsku, używając słów raczej trudnych, to jeszcze ze "zwykłego polskiego" nagle w staropolski przechodzi. No zaprawdę !! geniusz prawdziwy !! big_grin
                                • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 14:24
                                  pierwsza konkluzja

o ile pisanie bajek nie jest de facto zabronione, o tyle dziwi mnie niepomiernie, jak ludzie mogą w nie wierzyć tak bezdyskusyjnie. Chociaż czytając dalej - pojawiało się tam wiele głosów krytycznych - ale były natychmiast pacyfikowane.
                                  A nikt nie zapytał - te, sronia - jakim cudem ty włoszka (z polskim korzeniem...big_grin), młoda do tego ponoć, przebywająca na misji w dalekiej Afryce, gdzie misjonarze mają taki zapieprz, że nie dojadają i niedosypiają, bo czasu nie ma - a dostęp do internetu w zadupiu sudańskim, afrykańskiej wiosce, zwanym Darfur, objętym wieloletnim konfliktem zbrojnym, nędzą - jest cokolwiek wątpliwy - jakim cudem ty wiesz, że jakiś kawałek Gombrowicza nie został przez Giertycha umieszczony na liście lektur szkolnych ?? Skąd zacna sroniu w ogóle wiesz, kto to Giertych, w tej zapomnianej przez boga i ludzi afrykańskiej dziurze ?? big_grin
                                  Znajome siostry Afrykanki opowiadały, że na misjach w Afryce nie raz nawet telefony nie działały. Stacjonarne, bo o komórach to mowy nie ma. Wojsko i dziennikarze posługują się telefonami satelitarnymi. ! big_grin
                                  a taka sronia włoska młoda lekarka, siedzi sobie w tej Afryce, na forum tvn pluska paluszkami w klawiszki laptoka o Gombrowiczu - liście lektur Giertycha w Polsce big_grin big_grin big_grin

ludzie ! toż nawet ja bym tego nie wymyślił, a fantazję mam bujną big_grin
                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 14:31
                                    idźmy dalej.
                                    Ponieważ mimo tak wielu kwiecistych opisów działalności sroni, nie ma słowa wzmianki, w ramach jakiej misji się tam znalazła - przyjmijmy, że młoda lekarka, po bogatych rodzicach, zbuntowana gnuśnością, se sama zafundowała wyjazd. Milion dolców na dobroczynność - jak nie przymierzając Angelina Joli, własny odrzutowiec (którym do dziatki chore do Włoch przyfrunęła, a który potem dławił się kolorowym dymem na cześć i chwałę poległym big_grin)

ale to o takiej samowolce też by w mediach głośno było !! big_grin a tu dalej nic. Jakbym nie szukał - null ! big_grin
                                    • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 14:42
                                      pytanie kolejne
                                      dlaczego, mimo bezproblemowej wymiany powietrznej pasażerów między kontynentami - do dziś nie mamy eboli w Europie ?

lekarze misyjni pracują w warunkach szczególnych, przez co również podlegają szczególnym procedurom.
                                      Ja się zatem pytam - jakim cudem lekarz z misji - pisząc wcześniej, że chory jakiś - wsiada w samolot z również chorymi dziećmi i bez żadnej kontroli leci sobie do Europy ?? big_grin kto takiego niedouka bezmyślnego puścił w ogóle na misję ?? ominęła kurs o chorobach endemicznych i skutkach zawleczenia ich na inny kontynent ?
                                      Żeby stwierdzić ebolę - potrzeba badań - ale już samo podejrzenie skutkuje wprowadzeniem procedur najwyższej ostrożności - vide hiszpański misjonarz transportowany z Liberii w specjalnej kapsule, transportem wojskowym, przez żołnierzy i lekarzy ubranych w kombinezony ochronne, a po transporcie - poddanych kwarantannie, mimo zachowania wszelkich środków !

Zaliczana jest do wirusowych gorączek krwotocznych. Tym samym w Polsce, zgodnie z ustawą z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. z 2008 r. Nr 234, poz. 1570; tekst jednolity Dz. U. z 2013 r. poz. 947), osoby chore na gorączkę krwotoczną Ebola podlegają obowiązkowej hospitalizacji, a osoby zdrowe, które pozostawały w styczności z chorymi na tę chorobę, podlegają obowiązkowej kwarantannie lub nadzorowi epidemiologicznemu przez okres nie dłuższy niż 21 dni (art. 34 i 35 ustawy).
                                      • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 14:58
                                        idźmy dalej
                                        gdzieś doczytałem odpowiedź, że dopisek w nicku sroni - IQ195 to nie iloraz inteligencji (no raczej, bo też by była znana jak Walter O'Brien IQ 197), lecz domena włoska pocztowa.
                                        Otóż i to gówno prawda, bo domena iq należy do Iraku.
                                        Włochy mają it.
                                        Tak jak Polska ma pl.

hihi big_grin
                                        • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 15:07
                                          teraz poczekam na teksty z onego, bo o ile zarys pamiętam doskonale - to żeby rzetelnie przelecieć sronię, będę posiłkował się tekstami na żywca stamtąd.
                                          Bo to trzeba zobaczyć, sam opis to za mało.
                                          • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 16:33
                                            w wolnej chwili doczytuję elaborat.

Tyle,może tuż obok wykopu stoi grupka Murzynów... nawet ty się zdziwisz - ci, którzy będą zakopywać ciało noszą zwykle ubranka!

ojej, to sronia, nie dość, że włoska młoda lekarka z polskim korzeniem, to jeszcze Murzyn z wioski ??? big_grin
                                            tam, gdzie wybucha epidemia, cywile idą out, a przybywają kosmici. Miejscowymi nikt się aż tak nie przejmuje.

Zakonnica, która zachorowała na gorączkę krwotoczną NIE była pierwszą w Europie ofiarą Eboli.

no nie była, zresztą o żadnej zakonnicy nie słyszałem, tylko o zakonniku i pielęgniarce. Pielęgniarka też zakonnicą nie jest (bo w odróżnieniu od zakonnika przeżyła) gdyż posiada męża, co chyba w zakonie nie przejdzie.
                                            zakonnik i zakonnica - niby oba w sukienkach, ale jednak różnica jest znacząca.... big_grin
                                            • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 16:47
                                              troszkę historii

W 1976 zanotowano jeszcze jedno, zakończone wyzdrowieniem, zakażenie laboratoryjne Ebola-sudan w Wielkiej Brytanii, a rok później pojedyncze ognisko w Zairze (zgon, wirus Zaire).

jak widać, KAŻDY przypadek zachorowania jest odnotowywany i ujmowany w statystykach.Każdy przypadek jest badany, katalogowany, opisany pod względem typu wirusa, oraz losu chorego.
                                              przeleciałem całą historię zakażeń od 1976 r.
                                              Nie ma słowa o eboli w Darfur, a we Włoszech jedyne co wyskakuje pod hasłem - to EBOLI - włoskie miasto big_grin
                                              • kogucik.2872 Re: zaraz............ 15.01.17, 21:46
                                                i gdyby kogoś dziwiło, że właśnie ja się za to wziąłem - choć sprawę znam tylko z opowiadań - to podpowiem - samo demaskowanie historyjki jest po prostu zabawne. Natomiast absolutnie zabawne nie jest to - do czego ta historyjka posłużyła. Ale wszystko w swoim czasie.
                                                • kogucik.2872 Re: zaraz............ 16.01.17, 19:05
                                                  trochę historii

tuż przed wielkim bum - osóbka pisała tak

~soniaIQ195- 27.06.2007 (19:00)
                                                  tak dobrze w Polsce nigdy nie bylo.Spadlo bezrobocie o blisko 1 mln w porownaniu z ub.rokiem. W nastepnym roku spadnie do nienotowanego poziomu 0,5%(kloszardzi,zawodowe nieroby,emigranci). Zasluga to inteligentnych Polakow,ktorzy spakowali swoje manatki i wybrali zycie w normalnych panstwach.Pensje rosna,niektorym nawet przybylo po 13 zl.per saldo,gdyz gwaltowny wzrost cen i usulug oraz rosnaca infacja "zjadla" prawie wszystkie podwyzki wynagrodzen. Sympatyczna pani Zyta mowiac o wzroscie plac miala na mysli urzednikow biur centralnych,,agencji,ministerstw ktorych liczba w ostatnich latach sie podwoila. Slowem ,naprodukowano "cieplych stoleczkow" dla wszystkich kolesi Kaczynskich i kolesi kolesi wraz z pociotkami do drugiego stopnia pokrwienstwa.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-mamy-niezla-dynamike-wzrostu-wynagrodzen,nId,821896#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 16.01.17, 19:32
                                                    oczywiście zaraz się okaże, że nie nieeeeee to podróba !!
                                                    otóż nie
                                                    doczytałem dwie rzeczy
                                                    że owa osóbka była dość popularną na wątkach politycznych kilku portali z wiadomościami
                                                    dużo wcześniej, nim pojawiła się nieodżałowana śliska bohatyrka opowieści o e boli.
                                                    Przypadek ? Zbieg okoliczność ?
                                                    naiwność piszącego pod nickiem osóbki - że nikt nie znajdzie gdzie indziej ?
                                                    otóż nie
                                                    sam sławny marco, co to heros nad herosy, panujący nad naturą na tyle, że mógł sobie olać dializę, na rzecz spotkanka towarzyskiego (sorry, nie jestem lekarzem, ale nawet ja wiem po co szczamy i co grozi, kiedy szczać przestajemy) - otóż wzmiankowany heros sam napisał, że sławetna uśmiercona udzielała się na interii, innych forach, w tym poetyckich.
                                                    potem nastąpiło drobne zamieszanie, bo chyba sonia niechcący zmartwychwstała, ktoś przuważył i się dopytywał jakim cudem wygrała konkurs poetycki (sic!) skoro odejszła w zaświaty miesiąc wcześniej.

strasznie fajna historia ! naprawdę ! big_grin idę grzebać dalej big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 16.01.17, 19:38
                                                    aha
                                                    i wcale to nie odgrzebywanie prehistorycznej jaskini
                                                    sonia nadal tu jest. I ma się świetnie ... big_grin
                                                    na razie jeszcze czuje się bezkarnie, ale właśnie po to bawię się tą historią, żeby dłużej tak nie było.... smile
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 16.01.17, 22:37
                                                    przeglądając straaasznie archiwalne posty z interii - znalazłem wrzaski pewnego - nazwijmy go chwilowo - X - forumka, co to pisał, a mu posty nie przechodziły. Potem nagle pojawiła się sronia. I jej posty - przechodziły. Choć dość kontrowersyjne i krytykowane - forumek X musiał bardzo spuścić z tonu, żeby ubierając się w sukienkę - został jednak opublikowany.
                                                    I to "parcie na szkło" to pierwszy kluczowy element układanki.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 16.01.17, 22:42
                                                    atakowanie Blondi nic nie da. Co najwyżej wzmocni mój wkurw, a to nie wróży dobrze...... smile
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 16.01.17, 22:48
                                                    no
                                                    wracając
                                                    sronia pisała płynnie po polskiemu, używając normalnych znaków diakrytycznych, analizowała sobie w najlepsze sytuację polityczną. No szacun dla Włoszki z korzeniem !!! big_grin big_grin big_grin

a potem bidulka nagle się uwsteczniła
                                                    błędy, spację szczury zjadły, alta też, i te włoskie makarony w tekście. Czyżby kryzys osobowości.... ? big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 16.01.17, 23:03
                                                    zastanawia mnie ten korzeń..............
                                                    czy nikt nie zauważył, że jednak w kiecce się ciut uwypukla.... ? big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 16.01.17, 23:09
                                                    ale ok
                                                    dzięki życzliwości kilku osób, mam wreszcie oryginały tej zajebistej historyjki.
                                                    Mam czas.
                                                    Sobie poczytam, aż dotrę do pierdzącego na kolorowo samolociku.
                                                    Nie wiem czemu, ale ten samolocik przykuł moją uwagę big_grin
                                                    może dlatego, że oglądałem popisy grupy Iskra big_grin twórca tej bajki chyba też big_grin
                                                    one te samolociki tak sobie latają w kupie i pierdzą na kolorowo z okazji różnych imprez. A ja między Radomiem, Radawcem a Świdnikiem - nie muszę dupy ruszać z miejsca, bo zawsze przelatują nad nami big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 18:30
                                                    czytam sobie
                                                    wnioski będę pisał na bieżąco, bo duuuuzioooo tego. Na razie na żywca.
                                                    pierwszy ubaw.

4 lipca 2007 (środa) - sronia znika

ludzie sobie tam piszą, pierdoły różne, jednym się rąsie częsą, innym co inszego. Dokoptowują jakieś hrabinie - wszystko kurna zagraniczne z tytułami, oczywiście po polskiemu piszące perfect.

7 lipca (sobota)

sronia się szczęśliwie odnajdowuje.
                                                    i to w jakim stylu !! big_grin
                                                    najpierw pojękuje że trudno było wąteczek znaleźć. No ale w Darfur miała nawigację, to może dlatego znajdowała. A we Włoszech już nawigacji niet big_grin Pisze też o prowizorycznym szpitalu polowym, gdzieś pod stolicą Darfur, o ciężkich warunkach itp - aleeeeeeeeee net śmigał !! big_grin
                                                    w szpitaliku 4 lekarzy i dwie pielęgniarki czy cóś - na co najmniej czterdziestkę umierających dzieci - skoro ewakuacja - poszli wszyscy - ale czas na czytanie artykułów o Kaczyńskim miała !! I na komentowanie po kilku portalach !! big_grin

no i czytam dalej - tu zaczyna się najlepsze.
                                                    Sronia opisuje straszną podróż - ewakuację szpitala, w nocy, pod eskortą najemników, z dwoma tylko kumplami doktorkami i chyba dwoma pielęgniarkami - tachają 39 chorych dzieci od 1,5 do lat 9
                                                    dzieci muszą być bardzo chore, skoro siódemka umiera. Nie pisze sronia czym podrożują.
                                                    wsiadają najpierw w jeden samolot, potem kolejnym wojskowym w piątek po południu lecą sobie do Włoch. Czas między lotami zajmuje biurokracja - lekareczka z przyjaciółmi dopiero przed odlotem dokonuje spisu dzieciaczków, oraz nadaje im imiona. Nie ma żadnych papierów, potwierdzających pochodzenie dzieci, a także tego, że są np sierotami. Wychodzi na to, że ot tak bierze sobie grupkę dzieci i zabiera jak szczeniaczki do domu.

A Europa przyjmuje radośnie 32 dzieci z Afryki chorych nie wiadomo na co.

po rozlokowaniu dzieciaczków - o czym informuje - więc musiała być przy tym skoro zna wszystkie lokalizacje tuż po przylocie - lekareczka wraca do domciu.
                                                    ufff
                                                    straszna przygoda afrykańska z bani.
                                                    i co robi lekareczka po nocnej przeprawie przez afrykańskie bezdroża, pod obstrzałem rebeliantów, z umierającymi dziećmi, dwóch, a nie - trzech przelotach samolotami, w tym jeden z jednego kontynentu na drugi, relokacji dzieci po kilku miastach i dotarciu do domku ?? big_grin

otóż o 11 z groszami w sobotę melduje się na forum !!! big_grin
                                                    a dwie godziny później chwali - cytuję - Mily ,ledwom zywa ale szczesliwa,napisalam komentarz zaraz po dotarciu do mej casy,tak pod artykulem co to pan Kaczynski powiedzial ze Wasza opozycja rozum stracila.

dla mnie bomba !! big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 18:38
                                                    aha
                                                    przespawszy się na klawiaturze - naprawdę tak tam pisze ! big_grin w niedzielę o 11 melduje się na forum !! big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 19:01
                                                    zagadka dla spostrzegawczych

ciekaw jestem, kto mi to przetłumaczy big_grin
                                                    ale nie przy użyciu googlowego translatora !! big_grin
                                                    poznam, bo translator tłumaczy z błędem ! big_grin

ogni volta che io abbia letto i Tuoi sinceri commenti.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 19:54
                                                    lećmy dalej, bo bomba tyka
                                                    big_grin

3.07 - sronia pisze z dalekiej Afryki, cudem bożym zapewne połączenie z netem mając - czystą polszczyzną - o Gombrowiczu, co go Giertych nie lubi.

odpocząwszy na forum, oraz po rajdzie szlakiem świętości - skubana harpagan nie kobieta !! big_grin 10. 07 melduje się na forum z dyżuru nocnego w szpitalu swoim.

oczywiście pisze o Kaczyńskim, pomijam już, że pisze polskim rdzennym, co jest idiotyczne, bo polski, to jeden z trudniejszych języków do nauki, nawet ludzie, przebywający tu od lat - mają drobne problemy - choćby z ortografią - ale nie sronia - wali idiomami, słowami dość trudnymi, płynnie z gramatyką - a przesz dopiero co jeden z forumków nie mógł wyjść z podziwu, że "coraz ładniej po polskiemu" nawija. no no no............
                                                    bardzo często używa staropolskiego - tedy
                                                    ja to już gdzieś widziałem............................ big_grin

11.07 - sronia ma kolejną nockę "przy łóżeczkach"

i tego samego dnia - pisze o objawach grypowych.
                                                    przez tydzień - miała kontakt z chorymi dziećmi, a na ostatnim dyżurze z dzieckiem z wypadku. Trudno zgadnąć specjalizację, ale nawet u nas są różne oddziały - urazówka to urazówka, ogólny to ogólny, zakaźny to zakaźny.
                                                    Ale nie ma śladu o zakażeniu dzieci wirusem ebola (przypomnę - w przypadku pielęgniarki, opiekującej się zakonnikiem z Liberii - przyczyną zakażenia był prawdopodobnie uszkodzony uniform kosmity - i to wystarczyło) a tu chora lekareczka spędza dwie pod rząd noce na dyżurze, a epidemia nie wybucha - zaiste cud !! big_grin

i tego samego dnia sronia znów się odzywa - ależ intuicja !! wszak w okolicach, w których była, nie było eboli, dziatki chore do Włoch przywiozła - nie było eboli, dyżury pełniła dwie noce zarażona już śmiertelnym wirusem - nie było eboli - a sronia pod wieczór zaczyna niemal testament pisać
                                                    żegna się normalnie, choć na razie tylko katarku dostała !! big_grin

~sonia IQ195
                                                    Stefanie,na poczatku mala,cicha prosba,obiecaj prosze ze gdybym zamilkla Ty poprowadzisz Wszystkich przyjaciol razem pod reke ku dobru i sprawiedliwosci.
                                                    Nie czuje sie dobrze,nie che abyscie sie o mnie zamartiwiali,kazdy z nas nosi wlasny krzyz.
                                                    Dzieki Wam przezylam cudowne chwile,dzis wydaja mi sie najpiekniejsze w moim zyciu.Nie potrafie wyrazic slowami tego co czuje,inaczej boje sie wyjawic co wiem,ale to juz tylko moj problem,che byc zapamietana i zapisana w Waszych goracych sercach jako Sonia co za Polska tesknila i kochac bedzie ze wszystkich sil do ..konca
                                                    Nie chce uprzedzac faktow,stad ostatnie slowo do Stefana,moj przyjaciel wie o tym portalu,ma password do mojego pc portatile,gdyby cos sie zlego stalo obiecal mi ze Was powiadomi.
                                                    Moje zmartwienie jest tym badziej silne ze jako lekarz wiem wiecej niz zwyczajny pacjent.
                                                    Dopoki starczy mi sil bede zawsze dusza,sercem i mysla z Wami.

mimo, że formalnie nie miała styczności z ebolą - ona już wie !! big_grin
                                                    co za pompatyczne pożegnanie z powodu katarku !! big_grin

czemu i skąd nagle ten strach ??
                                                    przesz przywiozła chore dziatki do Europy !! Ale mowy nie było o eboli !! big_grin
                                                    i co z tymi dziatkami, bo nie ma słowa o epidemiach w wymienionych ośrodkach !! big_grin
                                                    ani w szpitalu, gdzie ofiarnie ratowała dziecko po wypadku ! big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:01
                                                    12.07
                                                    pojawia się nowy narrator
                                                    biedna chora sronia wzywa posiłki
                                                    upoważnia niejakiego marco do narracji w jej imieniu - oddając mu PECET
                                                    a nie laptok ?? big_grin

i skubana przekazała też jak na forum trafić !! big_grin

zajebiste big_grin

12.07.2007 10:25
                                                    ~amico di Sonia
                                                    Upowazniony przez Sonie /jeszcze wczoraj dala mi swoj pecet/pisze do wszystkich ludzi ktorych zmartwila wiadomosc o chorobie Soni.
                                                    Aktualnie Sonia jest w spiaccze farmakologicznej,jest nieprzytomna ,zaatkowala ja goraczka krwotoczna spowodowana wirusem szczepu ebola

sronia w kilka godzin jest już nieprzytomna.
                                                    A gdzie objawy pośrednie ?
                                                    zapomniała... big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:05
                                                    łoj, w trakcie chorowania stuka jej pięćdziesiątka.
                                                    czyli nie taka młoda.
                                                    ale stan pacjentki od lekkich objawów grypopodobnych pogarsza się z minuty na minutę. Ofiarny marco przyjaciel relacjonuje na żywo. Pewnie siedzi z laptokiem w poczekalni big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:10
                                                    i co czytam ?? big_grin stwierdzono ebolę
                                                    najgoźniejszy znany ludzkości wirus
                                                    a biedna sronia leży sobie na intensywnej.
                                                    Nie ma kosmitów, blokady szpitala, obszaru kwarantanny. można sobie przez szybkę oglądać big_grin
                                                    jak nie przymierzając - Lenina w mauzoleum !! big_grin

12.07.2007 19:22
                                                    ~amici di Sonia

Widzialem Ja przez szybe ,jest na bloku intensywnej terapii,jej wyglad sie zmienia,ale w kacikach ust usmiech delikatny dostrzegam.Jest nas tutaj dziesiatki osob i na zmiane czuwamy.Wam moge powiedziec zalujcie ze Jej nie znacie,takich ludzi rzadko sie spotyka na swiecie.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:11
                                                    i skąd nagle te dziesiątki osób ?? big_grin w obszarze zagrożenia ebolą ?? big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:14
                                                    początek sekty
                                                    ale i cenna uwaga - sronia pisywała pod wieloma nickami - skubana Włoszka no !! big_grin

12.07.2007 20:48
                                                    ~stefan
                                                    Byłą na stronach wielu, jako Sonia, zatybrze, pieta. Wciaż tam jest i rzesze dyskutantów przyciąga. Tuz obok nowe tematy dysput a wśród nich nowy temat - wszyscy jesteśmy Gombrowiczami.
                                                    Gdyby zdrowa była nie oparłaby się glosu zabraniu. I znow słalibyśmy swe przekazy a wzruszali się a łzy ocierali.
                                                    Skończę teraz na chwilę , bo ciężar w piersi odczuwam. Czas na modlitwę - przylączcie się do niej proszę !
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:20
                                                    czyli jednak bogata z domu dupa
                                                    no ludzie !! która 25 latka śle tiry z darami ?? big_grin big_grin big_grin

12.07.2007 21:10
                                                    Jedna z Jej najwiekszych zalet to skromnosc i altruizm,o urodzie i dobroci Jej serca wspomnialem.7 lat temu zostala wdowa,jej maz i coreczka 8 -mio letnia zgineli w wypadku,Sonia cudem przezyla.Pomomo tych nieszczesc zawsze ludziom serce okazywala,co ja pisze okazuje.!
                                                    Pamietam w stanie wojennym bezimiennie tiry rzeczy do Polski organizowala.Na Polske i o Polsce godzinami potrafila rozprawiac,zyla,zyje Polska i wszystko co Polskie kocha.Martwila sie tylko ze nie wszystkie sprawy ida w dobrym kierunku.Bardzo skromna,a Jej praca jest pasja.Jest kardiochirurgiem i pediatra,ceniona przez wszystkich.Moglbym tak godzinami pisac,ale nie wiem czy nie przekraczam pewnych barier prywatnosci. i dobrego smakuZreszta ,pewnie jak wyzdrowieje sama Wam o tym napisze.Jestem pewny ze bedzie bardzo szczesliwa jak sie dowie ile wspanialych ludzi tam z Polski i nie tylko o Niej myslalo i jest razem tu z Nami.
                                                    Pozdrawiam M...
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:23
                                                    nie no, to już czyste chamstwo

ludzie u nas też chorują, za chuja pana nie mogą doczekać zbawiennej wizyty u łapiducha - a ten oficjalnie pisze, że olał pacjentów i spierdolił z pracy do kompa !!!

12.07.2007 21:37
                                                    ~stefan
                                                    Przyjacielu Kochany, co post kolejny coraz mniejszym pyłkiem wszechświata tego się czuję.
                                                    Sam jestem internistą i kardiologiem (!) to własnie z tej Poradni uciekłem dziś po południu do komputera.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:26
                                                    napięcie rośnie, choć brak wtyczki, żeby laptoka doładować !!big_grin bo przesz chyba nie przytargał na oiom peceta ???? big_grin

12.07.2007 21:57
                                                    ~amico di Sonia
                                                    Napisze krotko,bo baterie sie wyczerpuja,a nie mam mozliwosci doladowania.Dziekuje w imieniu Soni za okazane serce i dowody bezinteresownej solidarnosci,widze Ja,!,wydaje sie jakby tylko spala.Wierze ,wierzymy ze dobry Bog nam Jej nie odbierze.A domani!
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:33
                                                    a to ci bohatyr !!!! big_grin big_grin big_grin big_grin

Jużem na stancyji swojej - poźniej chwil parę nieco bo trop w trop podążał za starowinką co o kulach , wpół zgięta siatkę z trudem taszczyła. Pomoc swą zaoferowałem, a siatkę dziwnie lekką poniosłem acz jak kolubryna wielką. A w środku bukłaki plastikowe, po mineralnych wodach co je zebrała po innych, ubłocone jak bisurman po bitwie srogiej. Pomogłem jej je wyrzucić bo kosza by dłonią nie sięgla tak mocno przygarbioną była a czyn ten za zdrowie Sonieczki ofiarowawszy wzrok skierowałem ku niebu a do Boga Wszechmogącego się uśmiechnałem i zdało mi się, że On bielmo na moim oku widząc dobrotliwie pogroził mi palcem jakby spytać chciał No co tam szelmo czegoż sie gapisz skoro wciąż więź swą czujesz ?. Zdrowym okiem odmrugnąwszy powlokłem się dalej podziwiając mądrość Jego i wiedzę - bom ja niegodzień znać myśli Jego, gdy on przecie rozum mój a uczucia na wylot prześwietla. A dowlókłszy się wreszcie do celu podróży komputyjer odpaliłem jako rakietę.
                                                    Wpis jenom sirio odnalazł, a ufność pokłądam, że choć czasu nieco na modlitwę za kochanie nasze poświęciliście.
                                                    Martwię się o Przyjaciela naszego z Włoch - nie o brak wieści, tę prześle na pewno, ale o zdrowie Jego- czy z Nim wszystko dobrze, czy zdrowy ?
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:35
                                                    i płyną posty tragikomedii nad prawie truchchłem sroni, gdy wtem...!

~maria teresa
                                                    Kaczynski chcial zagryzsc Leppera!

big_grin big_grin big_grin big_grin nie umiem skomentować big_grin poczekam na mądrzejszych big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:38
                                                    łooooooooooooooooo sprytne posunięcie !! budujemy napięcie !!
                                                    kolejny włoch piszący płynnie po polskiemu wpada z tym.... big_grin

14.07.2007 09:47
                                                    ~amico di Sonia
                                                    Z nieukrywanym zalem konstatuje ze post moj z dnia dzisiejszegi z godz.8,45 ulegl demarializacji i ulecial w kosmos.Wobec powyzszego prozne moje pisanie.Jest mi ogromnie przykro!!!.Pozdrawiam wszystkich przyjaciol Soni,ale chyba to juz bedzie moj ostatni post.Dziekuje za okazane serce nieszczesnej Soni.
                                                    Z Bogiem przyjaciele.!
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:41
                                                    łoooooooooooooooooooooooo (ripley big_grin) się Wołodyjowskiego naczytał !! big_grin

Jam jeno sarmata prosty a różnych forteli się imający , a i skrzypiec dźwięków czy inszej harfy spragniony. Tedy obóz mój wszędy tam gdzie i tabory Wasze choć gdzieście zalegli teraz sam już nie wiem, bo wczorajsza dysputa na stronach obcych gdzieś mi ubieżała. A wieści mam bardzo pomyślne, oby nie zapeszone, bom wlaśnie języka zasięgnął a twarz ma w uśmiechu coraz szerszym rozpromieniona, bo Ona nie wie nawet jeszcze jak wielu nas po ozdrowieniu ( oby ) szczęsliwem tu zastanie !
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:47
                                                    o !! hicior - sronię zoperowali na ebolę !! big_grin big_grin big_grin

Ma za soba trudne dni walki ze straszna choroba,ktorej nabyla na czarnym ladzie ratujac zycie wielu niewinnych dzieciatek.Los sie obszedl z Nia okrutnie,ale dzis po sobotniej calonocnej operacji w tentatiwie i desperackim zrywie lekarzy na nowo zaswiecila sie iskierka nadzieji.

no kurwa, czy jest na sali lekarz ?? big_grin kto operuje, jeśli krzepliwość spada do zera, a jucha się leje każą dziurą ?? big_grin i na co zoperowali bidulkę, chorą na ebolę, dając podstawy do "nadziei ozdrowienia" ?? big_grin Czyżby to doktor Mengele i jego "słynne" eksperymenty" ?? big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:49
                                                    a któraż to, bo nie zauważyłem... ? big_grin

A Tobie Stefanie i Malzonce szczegolne slowa uznania sie naleza!,szczesciem mamy teraz mozliwosc bezposredniego kontaktu,ale z radoscia publicznie na Twoje rece skladam wszystkim wielkie Bog Zaplac.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:51
                                                    ale czad !! kolejna włoska nieprzeciętna, pisząca po polskiemu lepiej jak ja !! choć z tekstu wynika, że tam od zawsze jest !! big_grin

16.07.2007 12:22
                                                    ~anna veronica rzym
                                                    Znam doktor Sonie od blisko 20- tu lat!.To duzo czasu zeby poznac czlowieka,dlatego napisze krotko,nie znam drugiego takiego Aniola ,modlmy sie za Nia!To ja Soniu Twoja wierna przyjaciolka!!
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:53
                                                    o !! i mamy "alibi" ! big_grin
                                                    facet "trafia" i przeprasza big_grin

za interię !! gdzie owa sronia pisywała wcześniej !! big_grin

to już nawet nie kryminał - to horror !! big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 20:57
                                                    doooooooooooooobra
                                                    czas na pornole, bo mi się rozum zlasuje, a szkoda by było takiego geniuszu big_grin

do jutra przestraszeni czytacze big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 17.01.17, 21:11
                                                    a z bólem wielkim przerywam, niemal w żałobie pozostając, bo coś czuję że prawie żem się doczołgał do pierdzącego samolociku !! big_grin
                                                    Ale dbawszy o moje zdrowie, psychiczne naprzód, muszę to spłukać, browaru polewając big_grin
                                                    a pod browar jeno pornol pasuje, coby nie niweczyć nastroju podniosłego przyziemnemi przywary... big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 09:51
                                                    śladami baśni
                                                    big_grin

Gość: wściekły układ, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                                                    2007/08/21 21:39:29
                                                    Rozmawiamy o tym dramacie na blogu My-kształciuchy w dziale pod tym samym tytułem w sekcji o Soni - bohaterskiej lekarce polskiego pochodzenia co pomoc dzieciom sudańskim niosąc sama zmarła po zarażeniu wirusem ebola. Zapraszamy do dyskusji.
                                                    -
                                                    tierralatina
                                                    2007/08/22 13:38:50
                                                    @wsciekly: Jaki jest adres bloga o ktorym wspominasz?
                                                    -
                                                    doleblanche
                                                    2007/08/22 13:50:59
                                                    Ja tez chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej o tej Soni, o ktorej napomkniecia spotkalem juz na kilku internetowych forach. Napomkniecia, ale nigdy zadnych konkretow. Czyzby to wytwor fantazji kilku internautow?
                                                    tierraincognita.blox.pl/2007/08/Darfur-w-obiektywie.html
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 15:44
                                                    ale dzis po sobotniej calonocnej operacji w tentatiwie i desperackim zrywie lekarzy na nowo zaswiecila sie iskierka nadzieji.

cały czas wiele szczegółów nie daje mi spokoju. To, że Włosi piszą perfect po polsku, za to z błędami po włosku, to już wiem. Ale że Włoch spolszczył a raczej utworzył nowy wyraz - pisany w oryginale tentative - w tentatiwie ??
                                                    tyle trudnych słówek zna doskonale, a zamiast że w niepewności, to tworzy to cóś ?? big_grin prawidłowo wymieniając v na w ??

reżyser chyba ciut przesadził.
                                                    no i ta operacja. Osoba zarażona najgroźniejszym wirusem. A zespół operacyjny radośnie sobie w niej grzebie. Na sali operacyjnej, całą noc, no raczej chyba nie w strojach kosmitów, bo w tych rękawiczkach, zamiast ciachnąć wzdłuż - mogli niechcący ciachnąć pół nosa big_grin
                                                    i czego oni tam szukali ?? big_grin chcieli wyłapać ręcznie wirusy żeby już biednej sroni nie atakowały czy jak ?? big_grin odkurzaczem wirusa ścigali ?? wymienili jej na cito wszystko w środku, pożyczając narządy od pacjentów z sąsiednich łóżek ?? big_grin

kurde, kto w to wierzył ?? toż wystarczy raz przeczytać i widać te bzdury jak na talerzu ! big_grin
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 16:14
                                                    jest pierdzący samolocik.
                                                    big_grin

i kolejna zagadka
                                                    czemu akurat Sodano ?
                                                    mało tam purpurowych ? big_grin
                                                    chyba że bo kumplował się z JP II - taki kolejny akcent polskości na ziemi włoskiej big_grin
                                                    a może miało być, że sam sekretarz stanu Watykanu pożegnał.
                                                    tylko...............ups...................
                                                    Sodano był sekretarzem do 2006 r big_grin

i kolejna baja
                                                    najpierw włoski geniusz językowy pisze że władze nabrały wody w dzioby, że ebola była, żeby paniki nie wzbudzać.
                                                    Ale pożegnanie trumienki z ebolą !! władze kościelne i świeckie, wojskowe samolociki, ten pierdzący !! istna pompa big_grin i ANI WZMIANKI nigdzie o takim wydarzeniu !! big_grin
                                                    przesz nie musieli podawać że to ebola. Mogli zmyślić. Ze kiła np big_grin

17.07.2007 19:33
                                                    ~stefan
                                                    Trumienka ze Swiętą naszą pożegnana została z honorami wielkimi. Kardynał Angelo Sodano na lotnisku Ją na drogę ostatnią do Lugano błogosławił, w obecności Pani Wiceprezydent Włoch. Samolot otoczyła eskadra samolotów wojskowych co na niebie race biało-czerwone wypuściły. Nie chciala żadnych honorów ni kwiatów jeno ofiarę na biedne dzieci w miejsce tego poleciła złożyć. Napisze jak sie wyszlocham
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 16:43
                                                    teraz będzie mniej śmiesznie.
                                                    żarty żartami, ale wydarzyło się tam sporo poważnych rzeczy.

gdzieś tu napisałem - początek sekty.
                                                    w niewyjaśniony sposób, nick komentujący jakieś tam artykuły po kilku różnych portalach, mocno upolityczniony, w ciągu kilku zaledwie godzin staje się niemalże święty za życia.
                                                    polityczne dotąd teksty - z dnia na dzień stają się innym światem. Panuje język stylizowany na staropolski, hrabinie jeżdżą kolaskami, dzieciaczki zasłuchują się w Chopinie. A wszyscy nagle czekają na słowo od nowoobjawionego anioła.
                                                    Anielski żywot jest stosunkowo krótki. Dwa tygodnie, w tym tydzień publicznego wzniosłego chorowania.
                                                    Nie ma na tym forum żadnego pospolitego Kowalskiego.
                                                    no może jola, co się chwali, że ma tylko maturę.
                                                    Reszta to czysta arystokracja i to na wzór tej osiemnastowiecznej.
                                                    po zniknięciu nicku, który założył wątek - normalnym by było, że taki wątek wygasa.
                                                    Ale narrator bardzo się stara nadal utrzymywać swoje stadko.
                                                    Pewnie pożałował, że tak szybko zebolił główną bohaterkę - stąd ją zoperował całonocnie - dając sobie czas na przemyślenie co dalej.
                                                    Doszedł jednak do wniosku, że dobry bohater to martwy bohater - więc kupił eboli trumienkę.
                                                    Ale musiał mieć coś, co utrzyma naiwnych. Więc pojawił się przyjaciel sroni. Z początku tylko z jej pecetem i upoważnieniem, ale szybko się okazało, że zaglądawszy przez tydzień szybką na oiom - się pochorował.
                                                    I nagle, ni z tego ni z owego wraca chór drżąco pierdzący - tym razem w strachu czekając na wieści o marco
                                                    Z tym bohaterem reżyser już nie popełnia błędu.
                                                    Zaplanował baaardzo długie chorowanie z przygodami.

W wątku nieustannie przewija się rys mistycyzmu - czarne koty, piórka, motyle.
                                                    Takie to pogańskie bardzo.
                                                    A obok tego nie słabną nieustające nawoływania do modlitwy. Wątek boga jest obecny każdego dnia w różnych kontekstach.
                                                    W pewnym momencie pojawia się jednak coś niepokojącego.
                                                    Otóż cytowany tu już stefan pisze coś w tym stylu - nie musicie się modlić ZA sonię, ale możecie się modlić DO niej.
                                                    I tak też się dzieje. Pojawiają się modły, zwrócone bezpośrednio pod nick sonia.
                                                    A to początek tworzenia sekty.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 16:45
                                                    Jeśli nie tu spotkamy się na stronach innych - pamiętajcie , że postać Soni do czegoś nas teraz zobowiązuje. Rozmawiajmy tak , by nick nasz nigdy nam już wstydu nie przyniósł ! Modlic sie za Nią nie musimy bo ona w gronie Aniołów teraz. Za to do Niej się modlić nikomu nie zawadzi ....
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 16:46
                                                    przy okazji - kolejny włoski fan Gombrowicza big_grin

18.08.2007 07:09
                                                    ~amico di Sonia

sobie zyczyc Wam udanego wypoczynku,a i o lekturze z Gombrowicza nie zapominajcie.O Sonie prosze
                                                    modlitwe zmowcie a i za nas tez ...
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 17:37
                                                    sekta szuka celu.

22.08.2007 08:10
                                                    ~michalina
                                                    I ja podobnie mysle i czuje,czas cos zrobic ,bo pamiec O Soni nie wygasnie i o to wszcyscy jestesmy spokojni.
                                                    Sama sie glowie jakby spozytkowac bardziej nasza przyjazn ?.
                                                    Ty Stefanie masz nie lada zadanie,Jestes naszym niepisanym Guru,moze bys cos podpowiedzial,?bo mnie nie wypada...
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 17:42
                                                    tym razem guru, za pewne ze skromności wielkiej - mimo, że przesz na okrągło obecny - narrację w swoim imieniu zlecił............Włochowi big_grin

24.08.2007 08:05
                                                    ~amico di Sonia
                                                    Dzis krociotko,bo czasu nie starcza,Kochani,Wsciekly ma piekna idee pomocy wymiernej ,pomocy ludziom biednym i zchorowanym.Apeluje tedy by upublicznil ten szczytny plan,o ktorym mi pisal.Ja w swoim i Soni imieniu deklaruje ogromna chec przylaczenia sie do tego pomyslu.Czekamy zatem na wiesci z Namiotu...moze tez karoca Hrabini i miotla Klary sie w poblizu pojawi?
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 17:44
                                                    z emocji o znakach diakrytycznych zapomniał, choć do tej pory pisał normalnie.
                                                    Ale nie to ważne.
                                                    Czyżby plan naciągania ludzi na kasę ?

Sluzbe Zdrowia co mimo nedzy wlasnej i powszechnej z chorobskami sie baruje, ale ci wlasnie ludzie szczegolnie dotknieci sa przez los bo zaiste nie ma kto sie ujac za nimi a pieniazkow na leczenie nie staje. Moze tym sposobem usmiechna twarzy czyjej i ukojenie w cierpieniu przywrocic by sie udalo ?
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 17:48
                                                    a jednak

25.08.2007 07:08
                                                    ~michalina
                                                    Zatem od slow do czynow!,brawo Stefanie zes z tak ambitnym planem niesienia pomocy ludziom chorym i biednym
                                                    wystapil na naszym forum.Wierze ze nie braknie chetnych,(toc my Przyjaciele Soni jestesmy)do pomocy w realizacji tak pieknej idei.Ja swa skarbonke wyproznie,i idee wsrod swoich propagowac bede,a nasza Patronka napewno nam w tym szczytnym dziele pomoze.
                                                    Zostancie z Bogiem i Sonieczka,a Marco zycze szybkiego powrotu do nas.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 17:49
                                                    I znów do Sonieczki idei a osob wokół Niej zgromadzonych wrócilim, bo przecie i Jej Przyjaciele pieniążki na biedne sierotki z Darfuru gromadzili. Pieniążki wielkie to były bo przez Ludzi Wielkiego Serca ofiarowane.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 17:52
                                                    26.08.2007 05:51
                                                    ~amico di Sonia
                                                    I ja do tych wszystkich powitan i planow raz jeszcze wpisu dokonac musze bo u mnie slowo ,rzecz swieta.!
                                                    Nadarza sie okazja by dobrem sie zasluzyc,bo kazdy z nas ma jakis dlug wdziecznosc wobec Boga ,ludzi,swiata umownego.Wiem ze przedsiewziecie wymagac bedzie pokonania wielu barier,ze beda koszta,ale kazdy z nas moze na swoj sposob przynic sie do jego realizacji.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 17:54
                                                    26.08.2007 12:04
                                                    ~jOlka
                                                    Kochani, jestem, zaglądam, choć nie zawsze czas jest, żeby wiadomoścć zostawić. Wczoraj na pergoli duży motyl usiadł. Zaczęłam mu sie przyglądać, a on uniósł się i na mnie ruszył ... pomiział mnie skrzydełkami po policzku i wdzięcznie odfrunął. Za to dzisiaj rano na tarasie duże czarno-białe pióro znalazłam. Zmroziło mnie to, bo pamiętam tamto piórko u Wściekłego...
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 18:00
                                                    28.08.2007 09:28
                                                    ~romuald.w
                                                    Dzis do Palestry udam sie popoludniu,wiec czasu starcza by zajrzec do Soni,do Przyjaciol,Ksztalciuchow bo pelno nas wszedzie i dobrze.
                                                    Swinke na biurku mym postawilem z bilecikiem zachecajacych mych zacnych i mniej zacnych klientow do zasilenia brzuszka ,bo pusty i glodny,ale tylko szeleszczacych banknocikow spragniona ,boc to na szczytny cel tutaj postawiona ku uciesze przyszlych beneficjentow Lazaretu.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 18:06
                                                    Nową bohaterkę TVN nam objawił. Nazywa się Madzia Tkaczyk i ma 6 lat. Urodziła się bez rączek i nóżek, drobne kikuciki z tułowia wystają. Madzia lubi rysowac. Kladzie się wtedy na boku pod buzię kartkę papieru podkłada a długopisem , kredką między policzkiem a kikucikiem owym trzymanym rysuje, rysuje, rysuje zawzięcie. Nauczyla sie samodzielnie poruszać po pokoiku, umie też wozeczkiem inwalidzkim kierować. Marzy o pojsciu do szkoły o witaniu się z rówieśnikami.

29.08.2007 18:50
                                                    ~michalina
                                                    Poruszyles temat ktory szczegolnie mnie dotyka,zatem czy i jak moglibysmy pomoc malej Madzi?.Imie Jej kojarzy mi sie z coreczka Soni,ktorej nie dane bylo cieszyc sie dziecinstwem i zyciem.Stefciu jak zawsze poruszyles te struny

29.08.2007 19:04
                                                    ~romuald.w
                                                    Swinka powoli rosnie,ba z lekka pecznieje,widac ludziska dobre serca maja bo bez ociagania ja dokarmiaja,prawie mi sie rymuje ale nie o to mi chodzi,ale by nasz entuzjazm w czyn jaki sie zrodzil
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 18:11
                                                    30.08.2007 07:21
                                                    ~romuald.w
                                                    Za nim udam sie swinke dokarmiac,by tyla i puchla na chwale naszej przyjazni i szczodrosci dla braci siostr co im los poskapil urokow zycia ziemskiego ,pijac poranna kawe kilka tych slow z przyjemnoscia wpisuje.Przybylismy tu wiedzeni instynktem ludzi dobrej woli i pozostalismy ,depczemy te sciezke otwarta dla nas przez Soniczke i wierze ze zaprowadzi ona nas ku jasnosci dobrem uczynkow wyscielona.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 18:15
                                                    nie chce mi się wklejać wszystkiego - więc tym postem opiszę sytuację - na forum nagle się zaroiło. Mnóstwo nowych nicków "powróciło" by wspólnie wielbić pannę ebolę

30.08.2007 17:54
                                                    ~KLARA
                                                    Myślałam poprzednio,że pod postem Marco się podpisuję,a tu nowa strona i tylu gości,jaka radość!
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 18:18
                                                    31.08.2007 13:37
                                                    ~michalina
                                                    Drogi Marco!,wybacz ale prosby Twojej nie spelnie!,niech caly swiat sie dowie zes nie tylko Przyjaciel kochanej Sonieczki ale czlowiek o dobrym sercu.Twoja pomoc finansowa i Twoich Przyjaciol z Italii pozwoli mi spokojnie patrzec w przyszlosc.Jak zyje nigdy na raz nie mialam tyle pieniedzy!Spozytkuje je na nuke i niezbedne pomoce i na transport ktory byl jedna z przeszkod i doloze na cegielke do Lazaretu Stefanowego.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 18:19
                                                    oooooooooooo moi drodzy
                                                    i na tym żarty się skończyły definitywnie.
                                                    To już nie jest kwestia wymyślonej bajki.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 18:26
                                                    01.09.2007 08:18
                                                    ~romuald.w
                                                    Zmartwiony jestem troche,swinka pecznieje,czas by ja oproznic i spozytkowac zawartosc a na Forum cisza w temacie
                                                    lazaretu?...

Cierpliwości Drodzy Przyjaciele. Romualdzie - na razie budynek gotowy, kraj nasz znasz więc wiesz ile miesięcy? lat? nas czeka by myśl w dzieło obrócić. Może konto jakie załóż by pieniążki te procenty przyniosłyWydatki z pewnością spore będą ale wspomnijcie, że Sonieczka nie miała nawet medykamentów, ba- czasem pewnie nie dojadała dzieląc się z dzieciaczkami biednemi. Totez niecierpliwości nie okazujcie ale zmudną , codzienną mitręgą ku celom dążcie. Nieważne kogo się wspomoże, ważne by obok cierpienia obojętnie nie przejść. Odpocznę a wtedy do Was wrócę.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 18:50
                                                    03.09.2007 15:57
                                                    ~amico di Sonia
                                                    Obecnosc Kochanej Alutki z kazdym dniem jest owocniejsza, powiem tworcza,to juz nie tylko pozdrowienia, podpowiedzi i wyjasniena,ale apel w slusznej sprawie dokarmiania dzieciaczkow,poezja co zmusza do refleksji,a czasem jakas zartobliwa widomosc nam podesle.Dzeki droga Przyjaciolko ze jestes nam dzien w dzien.Rozpoczelismy dzis trzeci miesiac z Misogino ..zainicjonowanym przez nasza kochana Sonie,jest nas wielu i bedzie jeszcze wiecej,czego sobie i Wam zycze .
                                                    Na koniec,chetnie przekaze pewna kwote na dozywianie dzieciatek,ale jak to zrobic?,pamietajac ze mieszkam zagranica.Miejscie sie dobrze w zdrowiu i szczesciu Przyjaciele Sonieczki.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 18:52
                                                    03.09.2007 16:51
                                                    ~michalina
                                                    Dzis nareszcie moge sie pochwalic ze zostalam ponownie przyjeta na studia.Wiem ze to co napisze nie spodoba sie Marco,ale to On najpierw mnie z Sonia przywrocil do zycia miedzy ludzmi,a teraz taki piekny prezent mi uczynil ze moge spokojnie rozpoczac nauke.Sam potrzebuje pomocy bo ze zdrowiem u Niego krucho a mna sie tak przejal.Zycze Ci szczeliwego lotu,pomyslnych wynikow i wracaj nam szybko z dobra nowina.Wybacz mi ze ja tak ciagle o jednym i tym samym,ale nie codzien dostaje sie takie prezenty,od osoby ktora zna sie tylko z Portalu i Ona mnie zna wirtualnie..To wielki zaszczyt i dowod ze wlasnie mnie obdarzyles zaufaniem,ktorego postaram sie nie zawiesc drogi Marco.Modle sie za Ciebie,Sonieczke i wszystkich Przyjaciol skupionych na tym watku.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 19:05
                                                    05.09.2007 13:56
                                                    ~gaja it.
                                                    [...] Jednego Przyjaciela mamy juz schorowanego,ktoremu zycze z calego serca powrotu do zdrowia.Wracajac do apelu o dozywianie dzieci w calosci popieram ten pomysl,ale np.pomoc przez "Pajacyka" dla osob z zagranicy jest niemozliwy,chetnie wsparlabym te akcje ale trzeba znalezsc inna forme zbiorki pieniedzy i potem jednorazowo wyslac je do Polski/pytanie:gdzie ,komu?,zeby nie poszly w lapska pazernych cwaniaczkow!.Prosze o podpowiedz,a ja w srodowisku w ktorym mieszkam zaczne kwestowac u dobrych ludzi.Pozdrawiam wszystkich.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 19:10
                                                    i zbiórka kasy na "lazaret" bierze w łeb. Nie wyszło. Swoją drogą - od kiedy my Afryka, gdzie można sobie szpitaliki polowe zakładać ?
                                                    ludzie nie zajarzyli - chcą pomagać, ale przez fundację. A mogło być tak pięknie..... big_grin

05.09.2007 18:05
                                                    ~gaja it.
                                                    Smutno mi sie zrobilo!,kiedy niewinny moj post sie nie ukazal.Jezeli to wina sil nadprzyrodzonych to pol biedy,ale jezeli za tym ludzka reka i mysl sie kryje to nie fair.No nic raz jeszcze napisze zem za zbiorke eurogrosikow siezabralam,od sasiadow zaczelam,dalej wciagne w to znajomych i nieznajomych,a ze swej sakiewki tez dodam.Idea jest szczytna,tym bardziej ze jesien a potem sroga zima Wam sie tam w Polsce szykuje.Ja sobie z kontem poradze ,znalazlam adres PAH i sama do nich sie zwroce jaki i gdzie wyslac.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 19:17
                                                    no właśnie. Przecież nie o to chodziło. Alutka - osóbka szybka w działaniu - na hasło - pomoc - błyskawicznie znalazła sposoby - i dla miejscowych i dla "zamiejscowych" polecając fundację pajacyk. Ale....nie do tego dążyli. Przecież już budynek gotowy pod nowy, prywatny szpital, a prognozowane koszty utworzenia placówki mają być wysokie. Co tam po pajacyku. No nie o to chodziło !!

06.09.2007 10:23
                                                    ~jadzia
                                                    A ja sie domyslam dlaczego nasza Alutka nie spala?,za okazana inicjatywe i dobre serduszko zostala napastiwie upomniana przez tzw.Ksztalciuchow.Podejrzliwosc niektorych forowiczow dorownuje niektorym politykom ,szkoda!.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 19:27
                                                    06.09.2007 10:34
                                                    ~kitlinska sztokholm
                                                    Skad sie bierze tyle podejrzliwosci wsrod Was?.Czy juz naprawde kazda inicjatywa musi sie kojarzyc z "ukladem" przekretem?.Do czego w Polsce dochodzi,?ja sie nie moge nadziwic,tyle lat zyje a ciagle jestem czyms zaskakiwana.Sama dzieki inicjatywie Alutki znalazlam tego Pajacyka i namiary na na PAH i bede starala sie wspomagac ten pomysl.Brawo Alutka,brawo wszyscy dobrzy Przyjaciele Soni.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 19:28
                                                    06.09.2007 10:49
                                                    ~gaja it.
                                                    Wiarygodnosc podanych przez Autke danych latwo sprawdzic.Wszystko sie zgadza,ja skorzystalam z mozliwosci donacji pieniedzy droga one line,wystarczy chciec .Namawiam wszystkich kto tylko ma taka mozliwosc pomocy dzieciaczkom agy skorzystli z tej opcji,nie trzeba nawet z domu wychodzic by przekazac pieniazki..Alutke prosze by sie nie zrazala i robila to co uwaza za sluszne.Gdybysmy mieli kazdego podejrzewac o niecne zamiary ludzie zwariowaliby do reszty!.Milego dnia Wam zycze i posylam gorace pozdrowienia.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 19:37
                                                    06.09.2007 19:52
                                                    ~romuald.w
                                                    Na szczescie na tym goscinnym forum nie ma napastliwosci i niewybrednych uwag!.Ogranicze sie tyllko do faktu ze sam swinke postawilem na wolne datki i nikt z darczyncow nie mial watpiwosci ze to na szczytny cel.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 19:40
                                                    ~gaja it.
                                                    Kochani!,ciesze sie ze znow moge do Was zajrzec.Nie ma drugiego tak przyjaznego portalu i forum jak to na ktorym spotykamy sie juz od ponad 2 miesiecy.Znajduje tutaj to czego mi brakuje na codzien,serdecznosci,zrozumienia zwyklej ludzkiej pociechy.Stefanowi nisko sie klaniam za podtrzymywanie naszej przyjazni.Szkoda tylko ze jest nas tak malo...a moze to lepiej ?,nie ilosc forumowiczow a jakosc i ich postawa powinna sie liczyc.Popieralam i bede popierac kazda inicjatywe ktora sluzy dobru.Pajacyk to swietny pomysl,ja sobie go ustawilam tak ze kazdego dnia przypomina mi by kliknac w niego.Szukam tez sponsorow by wspomoc akcje PAH.Marzy mi sie jednak aby wiecej bylo pomyslow na pomoc ludziom,Stefan zasygnalizowal projekt lazaretu,idea piekna ale wymagajaca ogromnych srodkow i zaangazowania wielu ludzi,a ja szukam pomyslu na miare naszych skromnych mozliwosci,takich ktore sa realne i do zrealizowania w krotkim czasie.Czy ktos z Was ma pomysl?Napiszcie proszePozdrawiam..
                                                  • kalllka Re: zaraz............ 18.01.17, 21:57
                                                    A toci serial dopiero...indifferent
                                                    Byłoby fajnie gdybys poszczególne odcinki opatrywał (!) słowem wstępu.. np streszczeniem poprzedniego.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 21:59
                                                    na razie nie da rady - relacjonuję na bieżąco w miarę czytania - na streszczenie i wnioski przyjdzie czas smile
                                                  • kalllka Re: zaraz............ 18.01.17, 22:11
                                                    No jak na bieżąco.. skoro to z 2007 roku!
                                                    /Wiem, wiem.. czytasz na bieżąco i wklejaszuncertain
                                                    wychodzi przez to trochę chaotycznie no i dramaturgia siada!
                                                    Ale język, rzeczywiście, dobrali dobrze...
                                                    jestem pod wrażeniem,a myślałam, ze już żaden Stefan /Rudecki?/ mnie nie zaskoczy..
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 22:39
                                                    na bieżąco, bo dopiero teraz czytam źródła.
                                                    owszem - dawno to było niby, ale echa grzmią do dziś.
                                                    a osoba, która chciała, żebym ją wysłuchał w tym temacie - a ja ją olałem - nie żyje.
                                                    więc traktuję to jak epitafium.
                                                    oraz ostrzeżenie dla wszystkich naiwnych.
                                                    ale wiesz co ?
                                                    masz rację - spróbuję to jakoś uporządkować w odcinki.
                                                  • kalllka Re: zaraz............ 18.01.17, 22:46
                                                    Tak zrób.
                                                    Wtedy tez z pewnością ci wyjdzie kto i kiedy był /jestuncertain scenarzysta tego 'eventu'
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 22:48
                                                    ja już wiem.
                                                    ale chcę, żeby wiedzieli wszyscy.
                                                  • kalllka Re: zaraz............ 18.01.17, 22:53
                                                    no wiec właśnie.. ty tylko wyłóż na ławę...
                                                    /sami sobie sprawdza czy to kawauncertain
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 22:54
                                                    zrobię to
                                                    w swoim czasie
                                                    najpierw pokażę jak się manipuluje ludźmi
                                                  • kalllka Re: zaraz............ 18.01.17, 23:05
                                                    .... Zawsze mówiłam, ze na swoim przykładzie najlepiej smile
                                                    / ok. Się oddalam, ekscytujących chwil życzę i szczęśliwego N.Roku -wszystkim/
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 18.01.17, 23:10
                                                    i Tobie wszystkiego naj.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 19.01.17, 19:24
                                                    niezależnie od odcinków sci-fi powieści - tu wrzucam pierwsze wrażenia. A są one poruszające, bo oto marco włoch - sam się wykastrował.

19.09.2007 21:02
                                                    ~amico di Soni
                                                    Padly pytania,autorzy podzielili sie swoimi przemsleniami,watpliwosciami.Przez chwile kiedy przeczytalam powialo mi groza niepewnosci,bo przyznam sie ze i mnie czasem smutno robilo sie kiedy do namiotu tak goscinnego czlowieka nie wielu nas przybywalo.
                                                  • llmirka Re: zaraz............ 23.01.17, 01:34
                                                    Koguciku, proszę o usunięcie skopiowane z mojego prywatnego forum posty bez mojej wiedzy, a zatem i braku zgody na przenoszenie je na inne, znajdujące się na innym serwerze forum. Wiem, że nie masz też zgody ich autorów, zatem uznaje to za włamanie się i kradzież. Nie wiem, czy zrobiłeś to sam, czy ktoś zrobił Ci niedźwiedzią przysługę, ale to, co wkleiłeś jest skradzione, zatem jeszcze raz proszę o usunięcie wszystkich postów, które pochodzą z kradzieży z mojego, podkreślam - prywatnego, znajdującego się na innym serwerze forum.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 23.01.17, 08:05
                                                    nie wiem, co masz na prywatnym serwerze, bo żeby tam zajrzeć, trzeba być hakerem, a ja aż tak zdolny nie jestem.
                                                    Teksty pochodzą z ogólnodostępnej przestrzeni w sieci.
                                                    Za przysługę podziękuj za swoim braciom i siostrom wiernym, gdyż prawo do korzystania z tekstów otrzymałem bezpośrednio od nich.
                                                    Otóż niespełna dwa miesiące temu zwróciłem się z prośbą o usunięcie skopiowanych z mojego forum fragmentów - ale moja prośba została olana, a ja potraktowany po chamsku.
                                                    Tym samym, otrzymałem prawo do swobodnego korzystania i kopiowania wszelkich tekstów, na jakie tylko przyjdzie mi ochota. Obiecałem z tego prawa skrupulatnie korzystać, a ja zawsze dotrzymuję słowa.
                                                    Tedy zarzuty oddalam jako bezzasadne, a prośbę odrzucam.

papatki
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 23.01.17, 08:18
                                                    na bezsenność polecam materacyk, lub macanko rencami, które leczo ...big_grin
                                                  • kalllka Re: zaraz............ 23.01.17, 11:17
                                                    O widzę, pierwsze efekty czyjegoś śnienia..
                                                    /tak tylko dla porządku zapytam czy uważasz,
                                                    -ze wszystkie, zamieszane w proceder, osoby były świadome tego do czego są używane /w czym brały udział/
                                                    lub traktowały w/w jako rzeczywista 'niewinna'zabawę,nikomu nie przynosząca szkody.. ergo_->nie działały /zgodnie z prawem-poświadczeniem prawdy/ z intencja szkodzenia,., wobec powyższego
                                                    -ze proceder był używany do innych celów niż niewinna zabawa- ergo
                                                    przerzucania / kopiowania/ informacji z jednego serwera, trasowania i pozycjonowania informacji przez blogi-> fora-> prywatne zasoby-> stworzenie and.. authentication /ilość -statystyki/ jako nieformalnej grupy..trolli /znaczenie zasadnicze w świetle prawa autorskiego bądź podejrzenia o cyberprzestępczość -tu market-hacking/
                                                    Było prawdziwa przyczyna /jak już wiadomo nie tylko dworca,ciebie czy 'twoich'koleżanek i kolegów/..?
                                                    I jeszcze jedno, takie niewinnie wyglądające zmasowane ataki marketingowe,są typowa technika zdobywania i pozycjonowania nieformalnych grup... Lajk i hejt to ta sama metoda tyle ze o odwróconych wektorach..; zawsze przynosząca profity tylko temu kto z niej korzysta /nigdy skłóconym stronom/

Niezlym pomysłem było/ jest/ wyciąganie na wierzch -ujawnianie procederow-cyber edukacja..
                                                    Ale ważnym przy tym by poszkodowani/nieświadomi-użyci/ w całym tym zamieszaniu zrozumieli na czym to wszystko polegało,.
                                                    Tylko tak, stosując przepisowe /netykietowe/ warunki: cudzysłowa, dokładność datowania i nieinterpretowanie wydarzeń, można uzyskać prawidłowy i błyskawiczny efekt.
                                                    Z podziękowaniem za trudy,
                                                    Kajka
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 23.01.17, 16:39
                                                    to, co widzisz, to wierzchołek góry lodowej.
                                                    Potem będzie jeszcze zabawniej.
                                                  • llmirka Re: zaraz............ 23.01.17, 23:34
                                                    ...Teksty pochodzą z ogólnodostępnej przestrzeni w sieci....

Koguciku nie mam powodu by Ci nie wierzyć, ale tez nie mam, by wierzyć widząc to, co wklejasz, zatem by rozwiać moje wątpliwości podaj mi link do tej ogólnodostępnej przestrzeni w sieci, z której korzystasz.
                                                    Nie wątpię też w Twoje prawo do swobodnego korzystania z tekstów znalezionych w sieci, jednakże w tym konkretnym przypadku nie życzę sobie by moje pisane rozmowy znalazły się na innych stronach, niezwiązanych z miejscem, na którym je prowadziłam. Jako autorka mam takie prawo, zatem ponawiam prośbę o usunięcie tych skopiowanych postów, które są częścią moich rozmów i zaprzestanie ich przenoszenia.

Pamiętam czas, kiedy moja bezsenność nie była powodem do bezpardonowych żartów, a dawała możliwość ciekawych rozmów z Tobą i naszymi wspólnymi, internetowymi znajomymi. Dzisiaj niestety nie jest to już bezsenność, a brak czasu, co też jest powodem niewiedzy o Twojej prośbie dotyczącej skopiowanych fragmentów z Twojego forum sad Przykro mi, że tak się stało, bo bardzo miło wspominam współpisanie w Lesie i rymowane rozmówki na Świecie do Rymu. Stojąc na Krakowskim.... czy na Wiejskiej opowiadam znajomym jak wiele tracę nie mając czasu na fora, tracę wspaniałych internetowych znajomych i ciekawe rozmowy, ale wciąż mam nadzieję, że jeszcze wrócę na fora i nadrobię.....

• kogucik.2872 Re: zaraz............ 23.01.17, 23:45
                                                    ja sobie też nie życzyłem.
                                                    Ale cóż.....................smile
                                                    czy Twoje rozmowy się ukazały ?
                                                    JESZCZE nie
                                                    ale się ukażą ...smile
                                                    wspominki zostawiam sobie na emeryturę.
                                                    prawem ustanowionym przez Twoją sektę - będę nadal korzystał z kopii.
                                                    pisane rzeczone rozmowy miały miejsce w przestrzeni publicznej.
                                                    Prawem podwórkowej sekty - mogę z nich korzystać bez ograniczeń.
                                                    masz coś do ukrycia ?
                                                    trudno.
                                                  • llmirka Re: zaraz............ 24.01.17, 05:15
                                                    Zatem czar prysł i nie pozostało nic....
                                                    Miałam nadzieję, że się mylę, że nie mogłeś się stać kimś, z kim przez lata walczyłeś, niestety nie dałeś szansy, by rosła nadzieja. Manipulujesz, a to jest cienka nitka i przerwać ją łatwo i o tym doskonale wiesz. Uważaj Koguciku, bo już pęka mglana kra po której stąpasz, a kiedy pęknie nikt nie poda Ci ręki kiedy będziesz tonął. Źródło, które dzisiaj jest Twoją energią, wyschnie, manipulacja której uległeś niszczy Twoje dobre imię, niszczy twój dorobek walki ze złem. Nie podając źródła utwierdziłeś mnie w tym, że kopie pochodzą z mojego, prywatnego forum, a nie z bliżej nieokreślonej przestrzeni netowej i dostarczają Ci je osoby, które od lat usilnie, niejednokrotnie używając podstępu, starają się dostać na to moje zamknięte i od dawna martwe forum. Ostatnia próba, która udała się i trwała kilka godzin ( od około 4 do 7 rano) miała miejsce 20 stycznia bieżącego roku, po ukryciu prze zemnie wątków przeniesionych z Misogino. Wiem, że jest jeszcze jedno źródło, do którego usilnie starają się dotrzeć osoby których manipulacji uległeś. Czas pokaże, co z tego wyniknie, ale ten czas działa na Twoją niekorzyść, o ile się nie opamiętasz. Zatem będziesz bacznie obserwowany. Nie, nie prze zemnie, bo czasu nie mam i nie przez moich przyjaciół, bo im szkoda czasu, więc bacz, by twoje słowa nie stały się moją bronią i wiedz, że te, których narzędziem jesteś, porzucą narzędzie i sam z Temidą zostaniesz.
                                                    Jest mi niezmiernie przykro, smutno i wciąż uwierzyć nie mogę, że tak łatwo Ty, Kogucik, mistrz w zwalczaniu trolli, człowiek, na którego liczyć można było w kazdej chwili, w każdej potrzebie, poddałeś się manipulacji i w trolla się zmieniasz. Nie czekaj do emerytury, sięgnij do pamięci, przywróć wspomnienia.... jest jeszcze czas by to przerwać i wrócić do normalności
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 24.01.17, 08:29
                                                    to zacznijmy od początku.

Ja nie wiem, co z wami. Potraficie smażyć takie cudne długaśne kazania, a przeszkodą nie do pokonania jest przeczytanie prościutkiej definicji - a choćby i z Wiki.

Jedynym trollem jesteś tu ty. To ty wchodzisz nieroszona na moje forum, choć pożegnałem cię po pierwszym poście. To ty dołączasz się do moich postów i je komentujesz. I w końcu to ty próbujesz mi grozić, straszyć i obrażać. I to jest pełna definicja trolla.

Idźmy dalej. Zawsze bawiły mnie wszelkie teoryjki spiskowe, oraz manie wielkości i pęd posiadania. Jakiekolwiek forum, poczta, cokolwiek - będzie twoje tylko wtedy, kiedy wykupisz domenę i zapłacisz za użytkowanie. A i wtedy będzie twoje tylko do czasu póki będziesz płacić regularnie abonament.
                                                    Idźmy dalej.

Te wszystkie brednie o włamaniach na ukryte fora, do kompów czy do kiblowego schowka na papier - wsadź sobie w buty. Może wyższa będziesz. Ja akurat nie daję się nabierać na te dramatyczne bajeczki.
                                                    Weź czasem poczytaj sama siebie.
                                                    hihi - ostatnia próba trwała kilka godzin ? kobieto - weź się ogarnij i nie błaźnij - próba czego ?? big_grin

dalej.

jedynym manipulantem w tym towarzystwie jesteś ty.
                                                    Na próżno próbujesz odwołać się a to do mojego rozsądku, a to dawnych czasów, a to sumienia, ambicji, czy wreszcie zalet pozostałych. Na przemian ze straszeniem i groźbami - liczysz na to, że się uda.
                                                    Nie. Ja nie jestem Blondi.

Ale coś ci podpowiem - będziesz miała temacik na kolejne teoryjki od czapy.
                                                    w 2009 r byłem osobiście w tym bagienku na tvn. Tylko wtedy mi się tego czytać nie chciało, bo długie było i nudne. Ale ogólnodostępne. Ale nauczyłem się zbierać wszystkie kwiatki, bo nigdy nie wiadomo, z czego przyjdzie nam kiedyś wianki pleść.

I na koniec zostawiłem sobie najlepsze.
                                                    Spróbuj mi jeszcze raz zagrozić czymkolwiek, to dopiero się przekonasz na co mnie stać.
                                                    A teraz żegnam definitywnie.
                                                    A ja nadal pokomentuję sobie wasze bzdury. I żaden sąd nie zabroni mi opisywać zachowania jakiejś grupki ludzi, na podstawie tego co sami napłodzili publicznie. Wstyd teraz ? Trzeba było pomyśleć wtedy.
                                                    Choć z tym myśleniem to i teraz widzę drobne problemy są.
                                                    Nie strasz mnie więcej, bo ja się nie boję.
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 24.01.17, 17:14
                                                    strasznie wkurwiają mnie insynuacje w temacie mojego rzekomego braku autonomicznego myślenia. Tedy obiecują, że dziś postaram się jeszcze bardziej. A ja zawsze dotrzymuję słowa co ciągle przypominam.

a propos wiedzy. Ja rozumiem posługiwanie się językiem kościółkowym - szczególnie wobec poznawanych obecnie przygód, nie mniej jestem ateistą. Złym ateistą, Akolita zaś to człek prawy i użyteczny.
                                                    wiki przybliży termin.

Zadania akolity poza liturgią

Akolita jest także wezwany do posługiwania Kościołowi poza liturgią. Powinien zaangażować się przynajmniej w części z poniższych aspektów działalności chrześcijańskiej[4]:

adoracja Najświętszego Sakramentu w parafii;
                                                    przygotowanie uroczystości liturgicznych w parafii;
                                                    posługa wobec chorych;
                                                    pomoc potrzebującym;
                                                    organizowanie wolontariatu
                                                  • blondynka.2801 Re: zaraz............ 24.01.17, 22:55
                                                    Na próżno próbujesz odwołać się a to do mojego rozsądku, a to dawnych czasów, a to sumienia, ambicji, czy wreszcie zalet pozostałych. Na przemian ze straszeniem i groźbami - liczysz na to, że się uda. Nie. Ja nie jestem Blondi.

Nie można mnie JUŻ ani zastraszyć, ani zaszczuć.
                                                    I nie uda się to ani wirtualnym świrom, ani realnym psychopatkom, ani połączonym siłom obu chorych światów.
                                                    Wrócę (do siebie na blog), gdy zechcę, a kiedyś zechcę smile
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 24.01.17, 23:00
                                                    wiem.
                                                    smile
                                                  • kogucik.2872 Re: zaraz............ 25.01.17, 14:05

Nie żyje Helena Kmieć. Polska wolontariuszka została zamordowana w Boliwii

Nie żyje Helena Kmieć polska wolontariuszka, która pracowała na misji w Boliwii. Młoda kobieta zginęła w wyniku napadu na ochronkę dla dzieci w Cochabambie, czwartym co do wielkości mieście Boliwii. O sprawie poinformowała organizacja Wolontariat Misyjny Salvator na swoim fanpage'u. Tę smutną informację potwierdziło też polskie MSZ. Służby podają też, że zatrzymano podejrzanych w sprawie.
                                                    wiadomosci.onet.pl/kraj/nie-zyje-helena-kmiec-polska-wolontariuszka-zostala-zamordowana-w-boliwii/0bjvb9j

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka