Dodaj do ulubionych

Cukier krzepi

11.02.24, 21:34
Tak przynajmniej głosił slogan, wymyślony w czasach komuny przez Wańkowicza.
A jaka jest prawda?
Cukier, to cichy zabójca, uzależniający niemalże jak narkotyk.
Gdzie w naszych pięknych czasach znajdziemy cukier? Chyba wszędzie, no, może jeszcze w soli go nie ma. A poza tym jest ładowany przez wielkie korporacje we wszystko, co zjadamy.
Skoro cukier jest tak szkodliwy, dlaczego się go nie zastąpi czymś naprawdę zdrowym?
Ano bo koncernom się to opłaca, miliony ton cukru są zjadane przez ludzi na całym świecie. Koncerny zarabiają na sprzedaży, Bigfarmie się opłaca, bo następstwa pożerania cukru można leczyć, co wpływa dobrze na stan kasy takich firm. Lekarzom się opłaca. Szpitalom się opłaca.
Tylko ludziom, którzy na skutek nadmiernego spożycia cukru ciężko chorują, a nasze dzieci mają chroniczną nadwagę i zaburzenia, to się nie opłaca.
Ale co tam.
Ważne żeby kasa brzęczała.
Pomyślcie o tym, aby przy następnych zakupach spojrzeć na skład surowcowy soczków, jogurtów, serów, herbatek słodzonych no i wszystkiego, co kupujecie.
3 gramy cukru mieści przeciętna łyżeczka do herbaty. Jogurcik od znanej bardzo firmy, tej, czy tamtej, potrafi zawierać 10 i więcej gramów cukru na 100 ml. 500 ml jogurciku = 50 gramów cukru = prawie 17 łyżeczek cukru.
Coca cola? Zawartość w niej cukru to jakiś horror. Soczki owocowe, fanty, napoje gazowane...
Normalnie myślący człowiek nie żre cukru łyżkami, bo pewnie by się zaraz zrzygał. Ale wypija to w napojach i zjada w tym, co spożywa.
Pomyślcie o tym w poniedziałek, kiedy pójdziecie po zakupy, pogadajcie o tym z rodziną i znajomymi.
Zdrowia Wam życzę.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Cukier krzepi 12.02.24, 05:28
      Właśnie myślę co dodać zamiast miodu do kawy by nie była gorzka..
      • leziox Re: Cukier krzepi 12.02.24, 10:33
        Jeżeli masz do wyboru cukier i miód, to wybór jest prosty: oczywiście miód.
        Co do zamienników cukru, to krążą na ten temat rozmaite teorie, można przeczytać na ten temat rzeczy zupełnie przeciwne. Ale generalnie - co sztucznie wytworzone, to zdrowe raczej nie jest.
        • ruda.replay Re: Cukier krzepi 12.02.24, 11:43
          Nie kupuję żadnych Fant, Coli, oranżadek....herbatę, kawę słodzę - niestety. Bardziej interesuje mnie data ważności, niz skład produktu...zamienników nie uzywam, bo sa paskudne w smaku. Chyba, że trzeba się przyzwyczaić....ogólnie, to zremy tablicę Mendelejewa garściami....
          • camella Re: Cukier krzepi 12.02.24, 12:22
            Do kawy można dodać śmietankę tak lepiej niż cukier i dodatek w postaci kostki czekolady gorzkiej.
            • leziox Re: Cukier krzepi 17.02.24, 16:32
              Piję właśnie kefir "naturalny" z firmy Mlekovita. Nie powiem, w smaku nawet dobry.
              Flaszka 400 gramów, dawniej oznaczano to w mililitrach, ale pewnie lepiej wychodzi dla firmy w gramach. Każdy żyć wszak jakoś musi.
              No, ale chciałem napisać o cukrze.
              Zawartość cukru na 100 gr: 4,8 gr.
              Czyli wypijając 400 gr kefiru, przyjmuję do siebie prawie 20 gramów cukru.
              Po co tyle cukru w kefirze? Mógłby być bardziej kwaśny, ale zawierać go trochę mniej.
              No i tak, właśnie temat powrócił. Nie wiadomo, jak tego białego, sypkiego kurestwa tak naprawdę unikać i czy w ogóle jest to w tych czasach jeszcze możliwe?
              • camella Re: Cukier krzepi 17.02.24, 16:44
                W naturalnym kefirze występuje laktoza dwucukier.Nie jest to sypki cukier z buraka.
                • leziox Re: Cukier krzepi 17.02.24, 16:53
                  Węglowodany to węglowodany.
                  Ze laktoza trochę niższy ma indeks, inna rzecz, ale i tak się wszystko zbiera do kolekcji tak przez cały dzionek.
                  O uczuleniach na laktozę wspominać tu nawet nie będę, bo nie każdy to ma.
                  • ruda.replay Re: Cukier krzepi 26.02.24, 11:10
                    Byłam w sobotę na dziale dla cukrzyków...te produkty są masakrycznie drogie. Cukru w nich nie ma, więc co powoduje taką cholerną drożyznę...
                    • leziox Re: Cukier krzepi 26.02.24, 11:51
                      Ekskluzywność i to, że ludzie tego potrzebują. Innym słowy, żerowanie na ludzkiej chorobie.
                      • leziox Re: Cukier krzepi 10.03.24, 23:03
                        Nie wiem, czy czasami popijacie tzw. energetyki, firm różnych. Każdy wszak zna te nazwy. Spojrzałem przypadkiem na butelkę PET wyciągniętą ze śmietnika, bo sam przeca nie chlam tego świństwa. I otóż, proszę szanownego Państwa, wyrób pod nazwą pierdolnięty wilk, czy jakoś tak, na etykiecie zawierał, jak byk:
                        11 gramów cukru na 100 ml. Flaszka miała, jak wiadomo, 1,5 litra. Czyli sumując, 165 gramów cukru w całości zawartości. Nie wiem, czy jeden człowiek, wypijając to wszystko w ciągu godziny, czy dwóch, przetrwałby bez uszczerbku zdrowotnego ten zabieg. Tak, czy siak, ilości cukru, pakowane w napoje słodzone są przerażające. A wszystko to chlają nasze kochane dzieci, tyjące w dziwnie szybkim tempie. Nie powiem tu - na zdrowie - ale cukier wcale nie krzepi.
                        • leziox Re: Cukier krzepi 10.03.24, 23:41
                          A ja ostatnio, wybierając się w podróż, zabrałem tylko kilka buteleczek dobrze schłodzonej chmielowej oranżady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka