Dodaj do ulubionych

wysyłają się "puste" maile

31.03.26, 13:25
Od paru miesięcy mam poważny problem. Piszę maila, piszę, jest długi, kończę, wysyłam - i dostaję komunikat: "czy na pewno chcesz wysłać mail bez treści?".
I faktycznie, gdy taki mail wysłałam na swój drugi adres, okazało się, że jest w nim tylko pierwsza (dzień dobry) i ostatnia linijka (podpis). Dodatkowo, treści takiego listu nie da się z edytora skopiować, efekt daje to podobny - kopiuje się tylko pierwsza i ostatnia linijka.
Bardzo proszę o naprawienie tego błędu.

Obserwuj wątek
    • maria88 Re: wysyłają się "puste" maile 31.03.26, 16:10
      Mam podobnie, gdy pisze długiego maila a potem chce wysłac to ukazuje sie ten komunikat
      jak powyżej.
    • bagienny Re: wysyłają się "puste" maile 01.04.26, 15:24
      Zalecam przy pisaniu długich wiadomości, zapisywać je od czasu do czasu w szkicach. Wyłączenie dodatków blokujących wykonywanie skryptów też pomoże. Dodatkowo w zależności od wykorzystywanej przeglądarki zachowanie może się zmieniać. Dla bezpieczeństwa można używać domyślnego notatnika na komputerze: notepad, textedit, nano, vim lub vi (zależnie czy używasz windows, macos czy jakieś dystrybucji linuxa).
      • radzido Re: wysyłają się "puste" maile 01.04.26, 19:25
        Odpowiedź jest zupełnie nie na temat. Chodzi o to, co zawiera wysłany mail, nie o bezpieczeństwo szkiców. A ten mail zawiera tylko pierwszy i ostatni akapit. Czyli początkowe "dzień dobry" i końcowy podpis.
        Nie mam żadnych dodatków blokujących skrypty. Win11 + Firefox. Jeszcze w połowie zeszłego roku wszystko było ok, zepsuło się kilka miesięcy temu. Nic w międzyczasie nie zmieniałam, ani w sprzęcie, ani w jego ustawieniach.
        • bagienny Re: wysyłają się "puste" maile 02.04.26, 08:54
          W webmailu (poczta z poziomu przeglądarki) nie były wprowadzane żadne zmiany w tym okresie. Opisane zachowanie może wynikać z lokalnych danych przeglądarki, dlatego w pierwszej kolejności należy wyczyścić pamięć podręczną oraz ciasteczka w Firefox (przed czyszczeniem upewnij się, że masz zapisane dane logowania do serwisów, w których korzystasz z automatycznego logowania).

Następnie uruchom Firefox ponownie i sprawdź działanie w trybie prywatnym. Firefox ma też kilka mechanizmów ochronnych, które w określonych konfiguracjach potrafią ograniczać działanie edytora, dlatego tryb prywatny lub domyślne ustawienia pozwalają wykluczyć, czy przeglądarka nie wymusza dodatkowych blokad w tle.

Jeżeli ten sam efekt dalej występuje, wykonaj test w innej przeglądarce.

W razie problemów skontaktuj się z naszym BOK na adres pomoc@grupagazeta.pl
    • radzido Re: wysyłają się "puste" maile 09.04.26, 20:58
      Czy doczekam się na konkretną, merytoryczną odpowiedź?
      • bagienny Re: wysyłają się "puste" maile 10.04.26, 08:59
        Wyjaśniliśmy już, że po naszej stronie nie było zmian w webmailu, a opisany problem może wynikać z lokalnej konfiguracji przeglądarki. Dlatego poprosiliśmy o wykonanie standardowych kroków diagnostycznych. Jeśli po nich problem nadal występuje, prosimy o kontakt z BOK, gdzie możemy zebrać więcej szczegółów technicznych i pomóc dokładniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka