05.11.08, 21:45
Mąż od roku ma problemy ze zdrowiem..Zrobilismy oczywiście wszystkie
badania i okazało sie,ze wyniki sa po prostu rewelacyjne..tylko te
dolegliwosci..W koncu wyladował u psychiatry:najpierw brał lexotan i
betaserc,potem(w sumie jakies 4-5miesięcy)Lexapro..Pani dr
twierdziła,ze pacjenci po nim czuja sie fantastycznie..szkoda,ze nie
moj mąż..Proszę,Podzielcie sie doswiadczeniami z tym lekiem!
Obserwuj wątek
    • anksis Re: Lexapro.. 08.11.08, 18:56
      ja ponownie na lexapro 10 mg i czekam na efekty. To kwestia indywidualna, ale mi
      sie wkrecaja medykameny juz w pierwszym tygodniu, wiec mam nadzieje, ze bedzie
      dobrze...
    • awanturka Re: Lexapro.. 08.11.08, 20:29
      Biorę ten lek od ponad pół roku i czuję się nieźle. Jest to najnowszy lek będący w tej chwili na rynku mający dość dobrą opinię. Jest to lek z grupy SSRI (inne grupy to leki trójpierścieniowe, SNRI, IMAO, i atypowe leki antydepresyjne). To co napewno mogę o nim napisać z własnego doświadczenia to zupełny brak skutków ubocznych (co dla niektórych jest bardzo ważne). Co do skuteczności to nie wiem, mam wrażenie, że moja depresja żyje swoim własnym życiem zupełnie niezależnie od przyjmowanych leków, więc to moje dobre samopoczucie może zarówno mieć jak i nie mieć związku z przyjmowaniem lexapro. Generalnie rzecz biorąc dobranie właściwego leku antydepresyjnego wymaga kilku (czasem wielu prób) no i czasu. Rzadko zdarza się żeby lekarz utrafił we właściwy lek już za pierwszym razem.
      • larry4 Re: Lexapro.. 13.11.08, 12:27
        Pani doktor zapewne uległa reklamie firmy farmaceutycznej, bo o kazdym leku mogłaby powiedziec to samo. Innymi słowy ilu pacjentów tyle reakcji. Leczenie depresji/obniżenia nastroju nie jest celowaniem konkretnym antybiotykiem w konkretnego mikroba. Tutaj sprawa jest dość skomplikowana o czy wiedza bywalcy tego forum.
        Co do samego leku, substancja aktywna taka sama jak w Citalu tylko wyodrebniona została aktywna farmakologicznie postać citalopramu( chyba lewoskretna) i zapakowana w kapsułki. Dlatego dawki sa o połowe niższe.
        Wolałbym zażywać Cital lub jego tańsze odpowiedniki, bo to to samo.
        Pozdr
        • kaja75 Re: Lexapro.. 14.11.08, 14:33
          Niestety u mnie pojawił się BARDZO POWAŻNY skutek uboczny - tracę włosy, ale ja
          mam większy problem bo jestem kobietą :(
          Od 6 miesięcy biorę ten lek i muszę się skonsultować z moją Panią doktór bo
          całkiem wyłysieję.
          Pozdrawiam
          • lucyna_n Re: Lexapro.. 14.11.08, 14:42
            może bierzesz depakinę? bo to prędzej od depakiny niż antydepresanta.
            • kaja75 Re: Lexapro.. 14.11.08, 16:35
              Lexapro 10mg
              w ulotce jest napisane o takim skutku ubocznym
              • lucyna_n Re: Lexapro.. 14.11.08, 17:47
                ja biorę citalopram a to prawie to samo,i mam ten sam problem, lekarka
                zapewniała mnie że to raczej depresja sama w sobie, albo niedobor mikroelementow
                czy witamin niż ssraj, ale teraz zwątpiłam, muszę znaleźć ulotkę.
                • zamszowa Re: Lexapro.. 17.11.08, 08:06
                  może być tak, ze nie tarfili z lekiem. lexaopro i jego zamienniki (starszy
                  cipramil i tanszy cital) to leki prawoskrętne i nie na kazdego działają dobrze.
                  ja po nich wróciłam do życia, ale na efekt musiałam czekac około miesiąca, przy
                  nawrotach nawet dłużej. cierpliwosci, dajcie szansę Lexapro, a jesli po miesiącu
                  wyłacznie na tym leku nie będzie poprawy zmienią wam lek. trzymajcie się. nigdy
                  nie traciłam włosów po tym leku, traciłam za to garsciami po prostu z powodu
                  depresji, przed rozpocżeciem terapii. wtedy tez bardzo schudłam więc ewidentnie
                  była to sprawa braku witamin.
                  • jagodzinska73 Re: Lexapro.. 18.11.08, 21:32
                    Dziekuję Wam serdecznie za podjecie tematu..
                    • suchmen Re: Lexapro.. 22.11.08, 11:24
                      Sam brałem lexapro jakiś dłuższy czas dawkę 5mg potem 2.5mg i powiedzieć mogę śmiało-jest to najlepszy lek jaki brałem.Tylko on mnie wyleczył i nie powodował wachań nastroju oraz efektów ubocznych.Polecam go
                      • lucyna_n Re: Lexapro.. 22.11.08, 13:15
                        życie wywołuje u ciebie zmiany nastroju, nie ma sensu zwalać tego na leki
                  • awanturka Re: Lexapro.. 16.02.09, 11:05
                    Citalopram i cipramil, cital, citabax i inne jest racematem czyli mieszanką wersji prawo i lewoskętej citalopramu (mniej więcej w równych proporcjach> przyswajaqlny jest tylko escitalopram czyli wersja prawoskrętna i właśnie taką zawiera lexapro
    • malgkrzys Re: Lexapro.. 22.11.08, 14:03
      biore juz drugi rok 5mg postwil mnie na nogi,ale cierpliwosci.tu
      trzeba czasu czasem nawet kilku miesiecy.
    • t_lempicka Re: Lexapro.. 01.12.08, 23:04
      hej,

jak dlugo bierze twoj maz?
      ja bralam lexapro przez dwa lata. zaczelam od gornej dawki 20mg
      (przy 10mg nie bylo poprawy) i po miesiacu moglam w miare normalnie
      funkcjonowac. jedyne efekty uboczne u mnie to silne bole glowy przy
      wprowadzaniu leku. w czasie branie czulam sie bardzo dobrze.
      teraz udalo mi sie odstawic (po drugiej probie), dzieki dobremu
      planowi odstawiania, juz miesiac bez, narazie wszystko dobrze.
      wydaje mi sie ze jest to nowoczesny lek. zapisala mi go lekarka w
      polsce, a potem kontynuowalam leczenie za granica.
    • mamakoliber Re: Lexapro.. 08.02.09, 10:30
      Kumpela "łyka" od lat LEXAPRO twierdzi,że czuje sie po ni
      rewelacyjnie. Sprawdz Aurorix(zapytaj lekarki)Lexotan biore
      doraznie,z powodu wybudzania sie w nocy,pozdrawiam
    • karczoszka Re: Lexapro.. 16.02.09, 00:49
      biore ten lek od prawie 6 miesiecy...niestety nie czuje sie po nimdobrze w sensie psychicznym. Ciagle jestem jakaś złamana. Natomiast pod wzgledem fizycznym jest wszystko ok! żadnych skutków ubocznych!!!! nawet schudłam jakies 3 kg ale po wprowadzeniu depakiny stała sie tragedia przytyłam w przeciagu 2 tyg 6kg ale po tym tez nic mi nie dolegało ani 1 włosek mi nie wypadł.
      • awanturka Re: Lexapro.. 16.02.09, 11:10
        Od sześciu miesięcy lekarz przepisuje Ci lek po którym nie ma poprawy? coś tu jest nie tak. Lek który nie daje poprawy zmienia się na inny po 1,5-2 miesiącach! I tak do skutku (do uzyskania poprawy. Poproś lekarza o zmianę leku. A jak nie poskutkuje żądaj tego stanowczo! A jak jeszcze nie będzie chciał to domagaj się aby Ci dokładnie wytłumaczył czemu podaje Ci lek, który nie daje poprawy (jest znikomo mała szansa na to, że da poprawę jeżeli jej nie dał do tej pory).
        • karczoszka Re: Lexapro.. 16.02.09, 14:08
          dzieki awantura za rade:) w sumie 1 raz w zyciu byłam u lekarza psychiatry i ciagle słyszałam ze trzeba czekać na działanie leku. mówiłam lekarzowi ze nie mam napędu po tym leku ,że ciągle jestem taka ślamazarna, ciągle bym leżała i nic nie robiła...już nie wspomne o swoich zawiechach.. a nie byłam taka wcześniej!!! Dlatego czegoś mi brak!
          jakoś się ocknełam i jestem na etapie zmiany lekarza:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka