ewelina333.3 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 15.06.11, 21:30 "Jedz pysznie, chudnij cudnie! Poradnik dietetyczki hedonistki" Magdalena Makarowska Odpowiedz Link
seremine Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 15.06.11, 23:39 Smakowita lektura. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 20.06.11, 03:18 Pewnie dobra. A ja teraz czytam "Andrzej Bursa. Utwory wierszem i proza". Odpowiedz Link
black_jotka Korczak *********Co teraz czytacie...cz. 2 *** 24.06.11, 18:21 Utopijna wiara, że można być zarazem Żydem i Polakiem, towarzyszyła Korczakowi całe życie. Dobrze wiedział, jak trudna jest taka podwójna tożsamość, ale nigdy jej nie negował. W dotychczasowych biografiach podkreślano całkowitą asymilację rodziny Goldszmitów, tak jakby dowodzić to miało wyższości cywilizacyjnej. A oni nie uważali swojej żydowskości za sprawę wstydliwą. Nie chcieli się jej wyrzekać. Nie próbowali jej zatajać. Nie chcieli poprzez chrzest zacierać śladów swego pochodzenia. (fragment) Odpowiedz Link
black_jotka Re: Korczak *********Co teraz czytacie...cz. 2 ** 24.06.11, 18:23 Jedna z recenzji: Ilona Kowalska Wspaniała pozycja dla miłośników Janusza Korczaka i nie tylko. W oparciu o plan autobiografii Korczaka pozostawiony w Pamiętniku Joanna Olczak-Ronikier odtwarza historię życia Doktora, wplatając ją w opowieść o losach i wyborach polskich Żydów. Poznajemy bohatera jako chłopca szukającego swojej drogi, młodego lekarza o społecznych zainteresowaniach, pedagoga głoszącego nowatorskie teorie, pisarza, wieloletniego kierownika Domu Sierot dla dzieci żydowskich, współpracownika Naszego Domu - internatu dla dzieci polskich. Dowiadujemy się, że w młodości pisywał egzaltowane poematy, odrzucane przez wszystkie redakcje. Że założył pierwsze na świecie pismo dla dzieci, redagowane przez dzieci. Że choć zdeklarowany pacyfista, brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej i w I wojnie światowej. Że choć wydawał się racjonalistą i sceptykiem, był człowiekiem głęboko religijnym, a równocześnie interesował się teozofią i należał do loży masońskiej. Nie popierał żadnej partii politycznej. Nie opowiadał się po stronie żadnej ideologii. Przez całe życie towarzyszyła mu wiara, że można być równocześnie Żydem i Polakiem. Tuż przed śmiercią zanotował: „Nikomu nie życzę źle. Nie umiem. Nie wiem jak się to robi". Odpowiedz Link
dunant Re: Korczak *********Co teraz czytacie...cz. 2 ** 28.06.11, 00:37 Ciekawa jak widac. Odpowiedz Link
jutta_t Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 28.06.11, 16:44 Powracam do juz przeczytanych ksiazek. Odpowiedz Link
kaczorek_dwa Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 03.07.11, 00:11 Buchheim - "Twierdza" Odpowiedz Link
samanta_ewa Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 11.07.11, 19:56 Jedna z najlepszych ksiazek o wojnie. Odpowiedz Link
mala200333 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 04.07.11, 21:04 Zaczęłam - "In the garden of beasts" Erika Larsona. Odpowiedz Link
mala200333 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 05.07.11, 00:24 mala200333 napisała: > Zaczęłam - "In the garden of beasts" Erika Larsona. > > Losy ambasadora amerykanskiego i jego rodziny w Niemczech Hitlera. Odpowiedz Link
mala200333 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 07.07.11, 18:24 Opowieść miłosna i opowieść o miłości, a także magii, przyjaźni, wspaniałym jedzeniu, orkiestrze dętej, włoskiej czarownicy i potężnym prawniku....fajna na lato. Odpowiedz Link
jutta_t Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 07.07.11, 22:02 "Sami swoi i obcy" to książka podwójna. Otwiera ją zbiór reportaży dziennikarza "Gazety Wyborczej" Mirosława Maciorowskiego z podtytułem "Z Kresów na kresy". Bohaterami są powojenni wygnańcy - ludzie ze wszystkich warstw społecznych, mieszkańcy kresowych miast, miasteczek i wsi, których świat po wojnie runął w gruzy. Część druga - z podtytułem "Prawdziwe historie wypędzonych" - to przejmujące wspomnienia żyjących jeszcze przedstawicieli pierwszego pokolenia przesiedleńców, a także ich potomków, dokumentujące "stary koniec" na wschodzie i "nowy początek" na zachodzie. Dopełnieniem obu części są nieretuszowane fotografie z rodzinnych albumów. "Sami swoi i obcy" to nie jest szkolna lekcja historii. To wieczór rodzinnych opowieści. Zapraszamy do wspólnego wspominania. Odpowiedz Link
zamyslona_7 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 07.07.11, 23:41 Od kresowych miasteczek i okupacji sowieckiej, przez wsie i napotkanych w lasach partyzantów, po przymusową pracę na folwarku niemieckiego arystokraty i osadnictwo na Ziemiach Odzyskanych - oto historia tułaczki dwóch sióstr, Kaszmiry i Maruszki. Te nieprawdopodobne, ale jakże typowe dla mieszkańców Kresów losy stały się osnową Żniwa gniewu. To opowieść o kobietach wprzężonych w tryby wojny, o ich sile i woli przetrwania, o oddaniu dla drugiego człowieka i pielęgnowaniu tradycji rodzinnych. O pięknie miłości w podłych czasach, o poświęceniu, gdy nikt nie widział jego sensu, i wreszcie... o wierności. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 08.07.11, 10:53 Lubie wspomnienia i takie opowiesci z zycia. Odpowiedz Link
ewelina333.3 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 07.10.12, 01:44 Polecam! Polecam! Odpowiedz Link
black_jotka Magdalena Samozwaniec przedstawia beztroską Mimi B 09.07.11, 16:20 Magdalena Samozwaniec przedstawia beztroską Mimi Bigourdan, a właściwie Mimi przedstawia się sama: "Postanowiłam pisać pamiętnik, aby utrwalić swoje wrażenia pierwszych dni w Polsce po długoletnim pobycie w Paryżu". Mimi kocha Warszawę, przyjaciel Kazimierz mówi o miłości, pamiętnik kipi emocjami i skrzy się humorem. Wrażeń jest bez liku, a wszystko szalenie zabawne. "Zwyciężamy. Wciąż słyszę okrzyk na cześć naszych wodzów. Tłum ludzi przeszedł pod oknami Bristolu, śpiewając piękną pieśń: Nie damy ziemi skąd nasz ród. O, nie, nie damy! Jest to wzniosłe i porywające. Przyłączyłam się w duchu do śpiewających. W dali słychać grzmot nieustanny armat, bomb i kartaczy. Moja niesłychana odwaga wprost mnie przeraża. Ce sang froid!" Zaskoczona wydarzeniami Mimi na swój sposób interpretuje sytuację obserwowaną przez szyby hotelu Bristol (a jeszcze do tego uruchamia wyobraźnię). Rzecz o przewrocie majowym z 1926 roku - niezwykle przewrotnie. A poza tym o doktorach, kokietowaniu i bólu istnienia. Ot, problemy młodej mężatki. Odpowiedz Link
jutta_t Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 10.07.11, 16:01 Kapuscinskiego dzienniki.. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 10.07.11, 17:42 Kapuscinski zawsze zywy. Odpowiedz Link
jutta_t Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 12.07.11, 16:13 Egbert Kieser - "Zatoka Gdanska 1945. Dokumentacja dramatu" Odpowiedz Link
jutta_t Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 12.07.11, 16:15 jutta_t napisała: > Egbert Kieser - "Zatoka Gdanska 1945. Dokumentacja dramatu" Jest i zatopienie "Wilhelma Gustloffa". Odpowiedz Link
kristopherh Cwietajewa 16.07.11, 18:27 Henri Troyat - Marina Cwietajewa . Wieczna Buntownica. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Cwietajewa 16.07.11, 19:53 kristopherh napisał: > > Henri Troyat - Marina Cwietajewa . Wieczna Buntownica. > Cudowne wiersze pisala. A tak smutnie ja zycie potraktowalo. Odpowiedz Link
dunant Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 16.07.11, 23:54 Joanna Siedlecka "Jasnie Panicz" Odpowiedz Link
zamyslona_7 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 17.07.11, 17:38 "Miłość doczesna" Wiliama Gerhardie Odpowiedz Link
seremine Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 17.07.11, 22:16 Czy pamietacie aktora Curda Jurgensa? Czytam teraz jego wspomnienia. "..i ani trochę mądrości". Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 18.07.11, 00:00 Rainer Maria Rilke - "Liryki najpiekniejsze" Odpowiedz Link
mala200333 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 27.07.11, 18:02 jane_doe_hej napisała: > Rainer Maria Rilke - "Liryki najpiekniejsze" Tak na wakacje wspaniale wziasc do reki taka pozycje. Odpowiedz Link
jutta_t Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 19.07.11, 22:13 "Idioci mają pierwszeństwo" - Bernard Malamud Odpowiedz Link
mala200333 Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 21.07.11, 01:42 "Pearl of China" by Anchee Min. Ksiazka jest o znanej pisarce Pearl S. Buck. Odpowiedz Link
seremine Re: *********Co teraz czytacie...cz. 2 ********** 23.07.11, 00:49 Dzis nic nie czytam oprocz tego co sie stalo w Norwegii. Horror Odpowiedz Link