Dodaj do ulubionych

~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.25, 22:17
      Republikanie w Izbie Reprezentantów USA szukają poparcia dla projektu ustawy o możliwym zakupie Grenlandii
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.25, 22:47
      Generał Doug Wickert, dowódca 412. Skrzydła Testowego z bazy Edwards w Kalifornii, zwrócił uwagę na "bezprecedensowe" tempo modernizacji Armii Ludowo-Wyzwoleńczej Chin, które znacznie przewyższa tempo modernizacji armii USA. Jego zdaniem do 2027 r. na obszarach znajdujących się na zachód od linii zmiany daty, gdzie rozmieszczone są amerykańskie siły, Chiny będą miały przewagę liczebną nad siłami USA w stosunku ok. 12 do 1 w przypadku nowoczesnych myśliwców. Co ważne, nie jest to jedyny obszar, w którym Pekin może osiągnąć przewagę
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.25, 01:28
      Pożary w Los Angeles i okolicy nadal nie zostały opanowane. Niestety, wraz z nimi pojawia się kolejne zjawisko, które budzi niepokój. Chodzi o szabrownictwo - kradzieże podczas katastrof naturalnych. Jeden z 29 zatrzymanych w tej sprawie mężczyzn użył podstępu, poszywając się za strażaka.

O szokującym sposobie na kradzieże w Los Angeles donosi "Daily Mail". Miasto i jego okolice od blisko tygodnia zmagają się z potężnymi pożarami, które doprowadziły już do śmierci 24 osób i ogromnych zniszczeń. Niestety, znalazły się osoby, które wykorzystują tę sytuację i zabierają, co się da, z opuszczonych domów.
      "Daily Mail" informuje, że zatrzymano 29 osób, która zajmowały się szabrownictwem na terenach, z których ludność została ewakuowana z powodu zagrożenia pożarowego. Wśród rabusiów był włamywacz w przebraniu strażaka. Szeryf hrabstwa Los Angeles, Robert Luna, ujawnił w niedzielę, że mężczyzna został aresztowany w Malibu. Mężczyznę przyłapano na włamywaniu się do opuszczonych i spalonych domów wzdłuż nabrzeża. Podejrzany twierdził, że jest strażakiem, ale szybko wyszło na jaw, że kłamał
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.25, 17:35
      Jurasz mówił m.in. o niepokojących słowach Donalda Trumpa, które wygłosił jeszcze przed inauguracją prezydentury. Prezydent elekt nie wykluczył interwencji amerykańskich wojsk wobec Grenlandii, którą postrzega jako część USA. Stwierdził też, że Zatoka Meksykańska powinna zmienić na nazwę Amerykańską, a także groził przejęciem kontroli nad Kanałem Panamskim.
      - To jest coś niebywałego. Oczywiście można to tłumaczyć, że to jest taka strategia negocjacyjna, że to jest taka metoda i w ogóle to jest "cool", no bo w końcu mamy szeryfa. No tylko problem polega na tym, że szeryf jest chyba troszkę niezrównoważony - ocenił Jurasz.
      Ocenił, że polityka Białego Domu pod rządami Trumpa będzie nieprzewidywalna. Według niego nawet niektórzy członkowie jego przyszłej administracji nie wiedzą do końca, jaką politykę przyjedzie im realizować po 20 stycznia.
      • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.25, 17:35
        Podobno kondycja fizyczna Donalda Trumpa nie jest najlepsza. - Podobno czas jego funkcjonowania w ciągu dnia nie jest zbyt długi. Prezydent jest zmęczony i kładzie się spać. Przysypia w ciągu dnia. Teraz jest pytanie, kto będzie wtedy de facto prowadził politykę amerykańską?
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.25, 17:57
      Przywódcy państw, liderzy prawicowych partii i ruchów oraz wysocy rangą dyplomaci przyjadą 20 stycznia do Waszyngtonu na zaprzysiężenie Donalda Trumpa. Będzie to pierwsza taka inauguracja prezydentury w historii Stanów Zjednoczonych.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.25, 18:34
      Podczas swojej kampanii prezydenckiej Trump nawoływał do przywrócenia ceł, spowolnienia imigracji z Meksyku i rezygnacji z paryskiego porozumienia klimatycznego
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 15.01.25, 19:56
      Amerykańscy podatnicy mówią, że jeżeli europejskie państwa nie są chętne, żeby inwestować we własne bezpieczeństwo, to dlaczego oni mają to robić – podkreśla była ambasador USA w Polsce Georgette Mosbacher pytana o przyszłość transatlantyckich relacji po inauguracji Donalda Trumpa. Dyplomatka twierdzi też, że pomysł europejskiej armii jest śmieszny.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 16.01.25, 21:02
      Trump wróci do polityki sankcji. Postraszy Putina
      USA zaostrzą sankcje wobec rosyjskich firm naftowych, aby wpłynąć na decyzję Moskwy o zakończeniu agresji na Ukrainę i przystąpieniu do rozmów pokojowych.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.01.25, 00:22
      Odmowa uczestnictwa w lunchu 20 stycznia przez Obamę, Clintonów i Busha jest zatem wydarzeniem bezprecedensowym, które może świadczyć o głębokości podziałów w amerykańskiej polityce
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.01.25, 02:21
      Amerykańscy aktorzy i producenci Sylvester Stallone, Mel Gibson i Jon Voight mają zostać "specjalnymi ambasadorami" przy Hollywood w nowej administracji Donalda Trumpa. "Te trzy bardzo utalentowane osoby będą moimi oczami i uszami, a ja zrobię to, co mi zasugerują" - ogłosił prezydent elekt w mediach społecznościowych. Wyjaśnił, że jego celem jest przywrócenie świetności amerykańskiej kinematografii.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.01.25, 03:36
      Mike Johnson planował zawrzeć kilka kluczowych kwestii w ramach jednego pakietu legislacyjnego. Jednak House Freedom Caucus, grupa najbardziej prawicowych członków amerykańskiego kongresu, chciałaby rozdzielić projekty. Przed spikerem niełatwe zadanie. Niektórzy konserwatyści zasygnalizowali, że mogą próbować usunąć go z urzędu
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.01.25, 03:51
      Trump, były prezydent USA, opublikował w mediach społecznościowych listy osób, które nie będą mile widziane w jego administracji. Jak informuje portal Huffington Post, te zestawienia, nazywane czarnymi listami, budzą obawy krytyków Trumpa.
      Na listach znalazły się nazwiska Republikanów, którzy krytykowali Trumpa, oraz urzędników z jego poprzedniej administracji. Wśród nich jest były doradca ds. bezpieczeństwa narodowego John Bolton, o którym Trump napisał, że jest "tępy jak skała".
      Trump podkreślił, że nie wolno rekomendować do jego administracji osób związanych z krytykami jego polityki. Jak relacjonuje Huffington Post, oznacza to, że federalne urzędy obsadzą lojaliści Trumpa.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.01.25, 03:54
      Donald Trump nie miał i nadal nie ma żadnej strategii wobec Ukrainy. Chce doprowadzić do zawieszenia broni, by pokazać, że jest silnym liderem. Nie obchodzi go, jaki koszt poniosą Ukraina i Europa - mówi Oleksandr Krajew, amerykanista oraz ekspert Rady Polityki Zagranicznej "Ukraiński Pryzmat".
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.01.25, 00:55
      Kanada jest gotowa do działań odwetowych wobec Stanów Zjednoczonych. - Jeśli USA nałożą, zgodnie z zapowiedziami prezydenta elekta Donalda Trumpa, 25 proc. cła na import z Kanady nie zawahamy się działać - poinformował premier Justin Trudeau. Szefowa kanadyjskiego MSZ przekazała, że republikanie w Waszyngtonie nie mają pojęcia o planach Trumpa.
      Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-premier-kanady-odpowiada-na-grozby-trumpa-nie-zawahamy-sie,nId,7895022#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.01.25, 17:21
      Amerykanie rozważają możliwość powrotu do imponującego kompleksu Olavsvern, który mógłby wspierać realizację operacji podwodnych USA w Arktyce. Kompleks, znajdujący się za miastem Tromsø i będący dawną bazą norweskiej marynarki wojennej oraz sojuszników z NATO, wykorzystuje naturalne ukształtowanie terenu. Został wykuty w górze, a jego imponująca, wewnętrzna powierzchnia 25 tys. metrów kwadratowych daje możliwość prowadzenia różnorodnych działań.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.01.25, 17:37
      Trump odwdzięczył się ochroniarzowi. Gigantyczny awans
      Donald Trump mianował Seana Currana nowym dyrektorem Secret Service. Curran, który chronił Trumpa podczas zamachu w Pensylwanii, ma ponad 20-letnie doświadczenie w agencji
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.01.25, 19:17
      Reuters informuje, że prezydent elekt — Donald Trump, już dzień po objęciu urzędu rozpocznie szeroko zakrojoną operację deportacji migrantów przebywających w Stanach Zjednoczonych nielegalnie. Akcja aresztowań ma objąć terytorium całego kraju i być jedną z największych operacji deportacyjnych w historii USA.
      • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.01.25, 19:17
        Reuters informuje, że prezydent elekt — Donald Trump, już dzień po objęciu urzędu rozpocznie szeroko zakrojoną operację deportacji migrantów przebywających w Stanach Zjednoczonych nielegalnie. Akcja aresztowań ma objąć terytorium całego kraju i być jedną z największych operacji deportacyjnych w historii USA.

Horror!
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.01.25, 19:26
      A ma inny wybór?!
      Chiny i Zrodja się przymierzają!
      Dania jest za słaba!
      Donald Trump stwierdził, że Grenlandia, będąca terytorium zależnym Danii, powinna przejść pod kontrolę Stanów Zjednoczonych. Trump zagroził obłożeniem Danii wysokimi cłami w przypadku, gdyby rząd w Kopenhadze nie zgodził się na sprzedaż Grenlandii. Trump nie wykluczył również użycia siły dla realizacji swoich "ambicji arktycznych"
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.01.25, 21:42
      Blinken obawia się, że administracja Donalda Trumpa może odrzucić fundamentalne założenia polityki Joe Bidena dotyczące Bliskiego Wschodu i Ukrainy.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.01.25, 18:29
      Przed opuszczeniem Białego Domu Joe Biden skreślił 37 nazwisk z listy skazanych na śmierć. Życia nie darował tylko 3 osobom, w tym sprawcy masakry w kościele. - Niezwykłe i rozczarowujące - mówi o2.pl prof. Austin Sarat, czołowy w USA ekspert od kary śmierci. Donald Trump, następca Bidena, jest zwolennikiem egzekucji i zapowiada, że będzie ścigać "potwory".
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.01.25, 21:26
      Trump, który w poniedziałek 20 stycznia zostanie zaprzysiężony na prezydenta USA, zapowiedział już pierwszą decyzję. Będzie ona dotyczyć TikToka. Ogłosił, że już w poniedziałek podpisze rozporządzenie zawieszające prawo dotyczące aplikacji. Zaapelował też do firm internetowych.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.01.25, 21:28
      Ambasador Niemiec w USA obawia się kolejnej kadencji Donalda Trumpa. "Podstawowe zasady demokratyczne oraz mechanizmy kontroli i równowagi zostaną w dużej mierze podważone, władza ustawodawcza, organy ścigania i media zostaną pozbawione niezależności" - stwierdził Andreas Michaelis w tajnym dokumencie, do którego dotarł Reuters. Uważa też, że republikanin może dążyć do pełnej kontroli m.in. nad FBI.
      Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-media-dotarly-do-tajnego-dokumentu-ostrzezenie-przed-planami,nId,7895399#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.01.25, 00:49
      Trump, dzień po swoim zaprzysiężeniu, planuje rozpocząć szeroko zakrojoną akcję deportacji nielegalnych imigrantów z USA. Jak informuje "The Wall Street Journal", pierwsza faza operacji ma rozpocząć się w Chicago, gdzie mieszka ponad 700 tys. Polaków.
      Dotychczas chętnie wspierająca Trumpa Polonia zaczyna obawiać się zapowiedzi prezydenta elekta. Pewna część Polaków przebywa w Stanach Zjednoczonych nielegalnie.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.01.25, 00:50
      Polaków to nie dotyczy?
      Wiadomości od zaniepokojonych rodaków otrzymuje korespondent RMF FM w USA Paweł Żuchowski. "Trump nigdy nie mówił, że będzie wyrzucał nielegalnych Polaków. To nie o nas chodzi. Polaków oszczędzi, bo lubi Polaków". "Miałem flagę Trumpa na domu, teraz jednak zaczynam się bać. Polaków też ruszy?" - przytaczał wypowiedzi Polaków dziennikarz.
      "Z jakichś powodów wielu Polaków sądziło, że takie działania nie będą nas dotyczyć. Nie ma znaczenia czy ktoś jest tu nielegalnie i ma firmę, czy płaci podatki czy nie. Nadal zgodnie z prawem złamał prawo USA i przebywa nielegalnie. Nie ma prawa pobytu na terenie Stanów Zjednoczonych. Nie ma według prawa lepszych czy gorszych nielegalnych imigrantów" - zauważa na platformie X sam Żuchowski.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.01.25, 02:49
      - Jutro w południe kurtyna zamknie cztery długie lata amerykańskiego upadku i rozpoczniemy nowy dzień amerykańskiej siły i dobrobytu - powiedział Donald Trump w przeddzień inauguracji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka