Dodaj do ulubionych

~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.03.25, 18:20
      Prezydent USA Donald Trump kłamał, twierdząc, że jego administracja zaczęła "odzyskiwać" Kanał Panamski - oświadczył w środę prezydent Panamy Jose Raul Mulino. Powtórzył swoje wcześniejsze zapewnienia, że kanał "jest i pozostanie panamski".
      "Prezydent Trump po raz kolejny kłamie. Nie trwa (żaden) proces odzyskiwania Kanału Panamskiego i (...) nawet nie poruszamy tego tematu w naszych rozmowach z sekretarzem (stanu USA Markiem) Rubiem ani innymi" politykami - oświadczył Mulino na platformie X

Czytaj więcej na biznes.interia.pl/gospodarka/news-mowi-wprost-w-imieniu-kraju-i-obywateli-donald-trump-klamal,nId,7925096#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.03.25, 19:16
      Minister spraw zagranicznych Lesotho, Lejone Mpotjoane, wyraził zaskoczenie i oburzenie po wypowiedzi Donalda Trumpa, który stwierdził, że "nikt nigdy nie słyszał" o Lesotho. Mpotjoane zaprosił prezydenta USA do odwiedzenia tego afrykańskiego kraju.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.03.25, 20:45
      Prezydent USA Donald Trump zdecydował o zawieszeniu ceł na auta i inne wyroby przemysłu motoryzacyjnego z Meksyku i Kanady na miesiąc - poinformowała rzeczniczka Białego Domu Karoline Leavitt. Decyzję podjął na wniosek największych producentów aut i po rozmowie z premierem Kanady Justinem Trudeau
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.03.25, 21:09
      Samoloty transportujące pomoc wojskową dla Ukrainy otrzymały nowe rozkazy będąc jeszcze w powietrzu - podaje telewizja Sky News, powołując się na źródła w departamencie obrony. - Maszyna zawróciła - przekazał zaznajomiony ze sprawą urzędnik.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.03.25, 21:12
      Wołydymyr Zełenski zadeklarował, że Ukraina jest gotowa, by zasiąść do stołu negocjacyjnego i podpisać z USA umowy w sprawie minerałów. Deklaracja była reakcją na decyzję Donalda Trumpa o wstrzymaniu pomocy militarnej dla Ukrainy.
      Nie jest to pierwszy raz, kiedy Trump chce doprowadzić do podpisania takiej umowy. Podobna sytuacja miała miejsce w 2017 roku i dotyczyła Republiki Afganistanu. Ogarnięty wojną kraj był w dużej mierze zależny od pomocy Stanów Zjednoczonych. Pod naciskiem Trumpa ówczesny prezydent Afganistanu Aszraf Ghani, zgodził się na podpisanie umowy z USA na wydobycie metali ziem rzadkich. Rok później Trump rozpoczął negocjacje z talibami i ostatecznie w 2020 roku ubił z nimi "deal" (umowa - z ang.). Afganistan pod kontrolą talibów jest do dziś.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.03.25, 21:29
      W przemówieniu wygłoszonym przed Kongresem USA Donald Trump sporo uwagi poświęcił kwestiom finansowym — obiecał m.in., że pierwszy raz od 24 lat zbilansuje budżet kraju. Mówiąc to, uderzył jednocześnie w dwa kraje — Mołdawię i Lesotho. Stwierdził, że przekazanie im środków przez amerykańską organizację pomocową było "przerażającym marnotrawstwem" rządu federalnego. Zapewnił również, że zespół Elona Muska pracuje nad ujawnianiem oszustw opiewających na setki miliardów dolarów
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.03.25, 15:49
      W pakiecie saudyjsko-amerykańskim znajdzie się również umowa dotycząca gwarancji bezpieczeństwa dla Arabii Saudyjskiej. Myślę, że będziemy mieli do czynienia z podobną polityką transakcyjną Stanów Zjednoczonych, jaką Amerykanie stosują wobec Ukrainy. Waszyngton zażąda dostępu do uranu, jako elementu wzajemnych rozliczeń za saudyjskie bezpieczeństwo
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.03.25, 16:39
      Podejście prezydenta Donalda Trumpa do wojny Rosji z Ukrainą opiera się na szerszej strategii konieczności zresetowania stosunków z Moskwą - powiedział w czwartek specjalny wysłannik USA ds. Ukrainy i Rosji Keith Kellogg. Dodał, że "nie można dalej izolować Rosji". - W poprzedniej administracji przyjęto błędne podejście, w którym USA nie zaangażowały się w Rosję i nie wykorzystały silnej dyplomacji w połączeniu z wiarygodnym odstraszaniem, aby zakończyć wojnę - oświadczył generał w Waszyngtonie. Stwierdził też, że administracja Trumpa naciska nie tylko na Ukrainę, lecz także czyni "agresywne ruchy, by wywierać presję na Rosjan", wymieniając przy tym sankcje i zamrożenie rosyjskich aktywów
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.03.25, 20:56
      Farmerzy ze stanu Nebraska, który jesienią tłumnie zagłosowali na Donalda Trumpa, mają teraz poważne obawy w związku z cłami odwetowymi po decyzjach prezydenta. Narzekają, że opłaty podbiją ceny w kraju
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.03.25, 21:01
      "Wielka szkoda". Amerykańskie ambasady i konsulaty przestaną przekazywać dane o jakości powietrza, które pozyskują dziesiątki placówek. Choć będą nadal je gromadzić, to ze względów finansowych nie będą udostępniać. Naukowcy na całym świecie nie będą już mogli dokładnie analizować zanieczyszczenia powietrza w miastach
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.03.25, 22:46
      Jeśli oni nie będą płacić, ja nie będę ich bronił - powiedział w czwartek Donald Trump, mówiąc o sojusznikach z NATO. Jak stwierdził, podpowiada to zdrowy rozsądek. O tym, że prezydent USA skłania się ku zmianie polityki NATO i chce faworyzować tych, którzy wydają określony procent PKB na obronę, poinformowało wcześniej NBC News.
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.03.25, 14:49
      Przecieki z tajnego porozumienia: NBC News ustaliło w pięciu źródłach, że niektórzy sojusznicy Stanów Zjednoczonych rozważają ograniczenie dzielenia się z Waszyngtonem informacjami wywiadowczymi. To reakcja na ocieplanie się stosunków USA i Rosji. Jak przyznał jeden z zachodnich urzędników, administracja Donalda Trumpa podważyła poglądy i zaufanie wieloletnich sojuszników co do tego, czy można polegać na Stanach Zjednoczonych. Nowy kurs polityki USA wobec Kremla - choć jego zakres "pozostaje niejasny" - informator stacji ocenił jako "historyczną zmianę".
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.03.25, 14:51
      Donald Trump zażądał rezygnacji Nicolle Wallace i Rachel Maddow, dwóch dziennikarek politycznych. Kobiety oskarżyły go o wykorzystywanie w celach politycznych historii 13-letniego chłopca chorego na raka mózgu. Reakcja głowy państwa na słowa gwiazd telewizji była natychmiastowa. Trump nie szczędził im słów krytyki.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.03.25, 15:05
      Hamburg, Strasburg i Florencja znalazły się na liście amerykańskich konsulatów, których zamknięcie rozważa administracja Donalda Trumpa - poinformował Reuters, powołując się na urzędników Departamentu Stanu. Większość placówek, które mogą przestać działać, znajduje się w Europie Zachodniej.
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.03.25, 15:49
      "Biorąc pod uwagę fakt, że Rosja absolutnie »daje łomot« Ukrainie na polu bitwy w tej chwili, zdecydowanie rozważam wprowadzenie na dużą skalę sankcji bankowych, sankcji i taryf na Rosję" — oświadczył prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump w serwisie Truth Social
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.03.25, 22:02
      Jeszcze zanim "Wybrańca" pokazano w Cannes, prasę obiegły informacje o brutalnej scenie, w której Donald Trump gwałci swoją pierwszą żonę, matkę jego dzieci. Mówiono też o ujęciach z liposukcją czy braniu narkotyków. Sztab wyborczy prezydenta z kolei straszył pozwem o zniesławienie i krzyczano o wstrzymaniu premiery filmu. Mimo wszystko obraz o początkach kariery kontrowersyjnego prezydenta USA do kin trafił, dostał dwie nominacje do Oscarów i można go już oglądać online po polsku.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.03.25, 23:19
      W sprawie Iranu wydarzy się wkrótce wielka rzecz - powiedział prezydent USA Donald Trump. Jak stwierdził, ma nadzieję zawrzeć "porozumienie pokojowe", ale zasugerował, że są też inne sposoby na powstrzymanie Teheranu przed uzyskaniem broni jądrowej
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.03.25, 00:29
      Trump rozważa wycofanie ok. 35 tys. żołnierzy z Niemiec — donosi "The Telegraph". Amerykański prezydent ma zastanawiać się nad umieszczeniem swoich sił na Węgrzech, które — jak podkreśla brytyjski dziennik — utrzymują bliskie stosunki z Rosją.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.03.25, 00:32
      Wyświechtane słowa i niemal serwilistyczny ton — UE przedstawiła swoje "zasady" dotyczące porozumienia pokojowego między Ukrainą a Rosją w komunikacie końcowym szczytu Rady Europejskiej. Wszystko wskazuje na to, że zdesperowani europejscy przywódcy błagają prezydenta USA, by pozwolił im dołączyć do rozmów pokojowych w sprawie zakończenia wojny Kremla w Ukrainie. Co na to Donald Trump? I tak gardzi Europą.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.03.25, 00:36
      Zapobieganie III wojnie światowej

Urzędnicy podkreślają, że jak na standardy UE jest to bardzo szybko. Na nieformalnym szczycie miesiąc temu rozmawiano o planach wzmocnienia obrony do czerwca.

UE przechodzi transformację z projektu pokojowego, który wyrósł na gruzach II wojny światowej, w sojusz obronny, który ma zapobiec trzeciej.

To dlatego Donald Trump dąży do pokoju w Ukrainie. Ale jego wielkie marzenia mogą lec w gruzach. "Tytan w centrum uwagi"
      Rzeczywistość jest jednak taka, że pomimo wszystkich wysiłków UE — a kroki podjęte w ostatnich dniach z pewnością nie są bez znaczenia — prawdziwe rozmowy na temat Ukrainy i przyszłości europejskiego bezpieczeństwa toczą się gdzie indziej.

W niemal błagalnym tonie przywódcy przedstawili swoje "zasady" dotyczące porozumienia pokojowego między Ukrainą a Rosją w komunikacie końcowym szczytu. Zawarli w nim wyświechtane już słowa, że "nie może być negocjacji w sprawie Ukrainy bez Ukrainy" oraz, raczej z przymrużeniem oka, że "nie może być negocjacji, które wpływają na europejskie bezpieczeństwo bez zaangażowania Europy
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.03.25, 00:39
      Elon Musk, kierujący Departamentem Efektywności Rządu USA, zablokował służbowe karty płatnicze pracowników baz NATO we Włoszech.

Amerykański Departament Efektywności Rządu, pod przewodnictwem Elona Muska, podjął decyzję o zablokowaniu służbowych kart płatniczych pracowników baz NATO w Vicenzy, Aviano oraz Toskanii. Decyzja dotyczy zarówno pracowników biur handlowych, jak i sektora militarnego oraz cywilnego.
      Zablokowane karty były używane do wydatków reprezentacyjnych i drobnych zakupów. Na kontach pracowników pozostawiono jedynie symbolicznego dolara. W bazie lotniczej NATO w Aviano, zarządzanej przez siły USA, poza zamrożeniem kart, zawieszono także przepustki cywilne, z wyjątkiem niektórych pracowników.
      Decyzje te są częścią planu wprowadzenia przez DOGE scentralizowanego systemu technologicznego, który ma rejestrować każdą transakcję dokonywaną za pomocą służbowych kart. Do czasu jego wdrożenia karty w Vicenzy zostały zawieszone na 30 dni. Pracownicy bazy Aviano otrzymali polecenie napisania raportu o swojej pracy.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.03.25, 01:20
      Na liście są: Lipsk, Hamburg i Dusseldorf w Niemczech, Bordeaux, Rennes, Lyon i Strasburg we Francji oraz Florencja we Włoszech, Ponta Delgada w Portugalii i Belo Horizonte w Brazylii. Urzędnicy znający te plany poinformowali, że lista nie jest ostateczna.
      Departament Stanu rozważa również połączenie swoich biur w siedzibie głównej w Waszyngtonie, szczególnie tych, które pracują w obszarach praw człowieka, kryzysu uchodźczego, kwestii praw kobiet czy działań mających na celu przeciwdziałanie handlowi ludźmi.
      W lutym Reuters podał, że amerykańskie placówki dyplomatyczne zostały poproszone o rozważenie redukcji zarówno amerykańskich, jak i lokalnie zatrudnionych pracowników o co najmniej 10 proc.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.03.25, 01:22
      US space company Maxar Technologies on Friday blocked access to its satellite images for Ukraine, after the administration of US President Donald Trump stopped sharing information with Kyiv.

Meanwhile, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy called for a truce in the air and at sea after a massive Russian attack overnight targeting Ukrainian energy infrastructure.

"The first steps to establishing real peace should be forcing the sole source of this war, Russia, to stop such attacks," Zelenskyy said in a Telegram post.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.03.25, 01:24
      Trump oświadczył, że podjął decyzję o wstrzymaniu amerykańskiej pomocy wojskowej dla Ukrainy, ponieważ nie jest pewien, czy Kijów rzeczywiście dąży do zakończenia wojny.
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.03.25, 01:56
      Wojna celna Trumpa może mieć ukryty cel - stworzenie nowego porozumienia walutowego. Ameryka może próbować przymusić partnerów do wsparcia amerykańskiej gospodarki i przygotowania jej na dekompozycję globalnego handlu - pisze Piotr Arak, główny ekonomista Velo Banku, w opinii dla money.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka