Dodaj do ulubionych

~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.04.25, 00:24
      Philosopher Jason Stanley is among several critics of US President Donald Trump who have left Yale University, and the US, to work and live in Canada. He equates the new leadership with "fascism."
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.04.25, 02:20
      Obama ostro skrytykował działania Trumpa zmierzające do przekształcenia rządu federalnego, represji wobec imigrantów oraz zastraszania mediów i środowiska prawnego.

Chiny uderzają w produkty z USA. Donald Trump stanowczo komentuje
      — Wyobraźcie sobie, co by było, gdybym ja zrobił cokolwiek z tego — mówił były prezydent podczas wystąpienia w Hamilton College w Nowym Jorku. — Nie do pomyślenia jest, aby ci sami ludzie, którzy teraz milczą, tolerowali takie zachowanie z mojej strony lub moich poprzedników — dodał.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.04.25, 03:42
      Sekretarz stanu USA Marco Rubio oświadczył, że Rosja będzie musiała w ciągu kilku tygodni — a nie miesięcy — zdecydować, czy poważnie myśli o pokoju, czy nie. Przedstawiciel amerykańskiej administracji dodał, że prezydent Donald Trump nie jest zainteresowany przeciąganiem negocjacji i nie będzie akceptował taktyki opóźniającej Kremla.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.04.25, 18:04

Donald Trump pochwalił się nagraniem z ataku na Huti. Opublikował nagranie, ale nie obyło się bez kpiącego komentarza. "Ups, nie będzie żadnego ataku" - napisał
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.04.25, 19:25
      Szacuje się, że co najmniej pół miliona osób weźmie udział w protestach przeciwko prezydentowi Donaldowi Trumpowi. Demonstracje zapowiedziano w całych Stanach Zjednoczonych, planując ich w sumie ponad 1000. Organizatorzy wyjaśniają, że wychodzą na ulice przeciwko "totalnemu atakowi na gospodarkę i podstawowe prawa".
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.04.25, 21:31
      Musk przemawiał podczas wideokonferencji z kongresem włoskiej Ligi
      Miliarder wyraził nadzieję na "zacieśnienie partnerstwa" między USA a Europą, co miałoby pomóc w przeciwdziałaniu zagrożeniom.
      Musk odniósł się również do kwestii ceł, sugerując, że przyszłość powinna zmierzać w kierunku "wolnej wymiany".
      Podczas połączenia wideo z kongresem włoskiej prawicowej Ligi, Elon Musk stwierdził, że Europie grożą "masowe ataki", a nawet "masakry", choć nie podał konkretnych danych, które byłyby podstawą do takich tez.
      Musk bezpodstawnie oskarżył też media, które rzekomo mają "minimalizować liczbę ataków", jednak i tutaj nie podał żadnych dowodów na poparcie swoich słów. - Widzimy ogromny wzrost liczby ataków we Włoszech i w Europie - stwierdził, nie przywołując ponownie konkretnych danych i źródeł swoich słów.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.04.25, 22:16
      Ukraina prowadzi śledztwo w sprawie wycieku amerykańskiej propozycji dotyczącej minerałów. Wykorzystuje do tego testy na wykrywaczu kłamstw - informuje "Financial Times".
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 05.04.25, 22:20
      Jaguar Land Rover rocznie sprzedaje 400 tys. modeli, a eksport do USA stanowi prawie jedną czwartą. Problemem dla producenta stają się nowe cła Donalda Trumpa. Już wiadomo, że w kwietniu z Wysp żadne auto nie trafi za ocean.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.04.25, 02:18

Żona Gene'a Hackmana, Betsy, zmarła na hantawirusowy zespół płucny, rzadką i śmiertelną chorobę przenoszoną przez gryzonie. W tym samym czasie, w Kalifornii, odnotowano kolejne przypadki zakażenia hantawirusem, co wywołało obawy wśród lokalnych służb zdrowia
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.04.25, 22:08
      Steven Pifer, były ambasador USA w Ukrainie: Absolutnie nie. Nawet Trump kiedyś powiedział, że sankcje są na poziomie 3 w skali do 10. Można było zrobić dużo więcej - na przykład uderzyć w rosyjską flotę cieni transportującą ropę, czy zamknąć luki umożliwiające Rosji dostęp do zachodnich technologii. Można było też naciskać na G7, by zajęto się w końcu zamrożonymi rosyjskimi aktywami. Trump mógłby też poprosić Kongres o większą pomoc wojskową dla Ukrainy. Mógłby pokazać Putinowi, że brak negocjacji będzie go kosztował. Ale nie zrobił tego. To dziwne. Stoi na czele największej gospodarki świata. Ma najpotężniejszą armię świata, ogromne możliwości wywierania presji. Nie użył żadnej.
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.04.25, 16:19
      O godz. 15.30 polskiego czasu ruszyły notowania najważniejszych giełd w USA. Wiadomo już, że inwestorzy są w nieco mniej ponurych nastrojach, co ci w Europie i Azji, gdzie od rana przetacza się fala wyprzedaży i spadków wartości giełdowych spółek. S&P 500 stracił 3,5 proc., a Nasdaq o 3,7 proc
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.04.25, 20:39
      Na reakcję Chin na cła ogłoszone przez Donalda Trumpa nie trzeba było długo czekać — niemal od razu odpowiedziały cłami odwetowymi w wysokości 34 proc. na cały import ze Stanów Zjednoczonych. Na tym się jednak nie skończyło — Pekin ustosunkował się do decyzji prezydenta USA również w inny sposób. Jak donosi Agencja Reutera, w chińskiej telewizji i mediach społecznościowych krążą materiały, które nie zostawiają na nim suchej nitki. Wyśmiewają krótkowzroczność republikanina i twierdzą, że niechcący najmocniej uderzył we własnych obywateli.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.04.25, 20:59
      Komisja Europejska zaproponuje nałożenie ceł odwetowych w wysokości do 25 proc. na amerykańskie towary - wynika z dokumentu, do którego w poniedziałek dotarła PAP. To reakcja na decyzję Waszyngtonu o nałożeniu dodatkowych ceł na Unię Europejską.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.04.25, 21:15
      Stocks sink for third session in tariff pushback: Live Updates
      The Dow, S&P 500 and Nasdaq fell sharply as the investor pushback over Trump’s tariffs continue to roil the global markets. Oil and Bitcoin also saw selling pressure. FOX Business is providing real-time updates on the markets, commodities and all the most active stocks on the move.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 00:10
      Administracja prezydenta USA Donalda Trumpa odwołała wiceadmirał Shoshanę Chatfield ze stanowiska przedstawicielki kraju w Komitecie Wojskowym NATO — poinformował Reuters
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 00:12
      Reuters rozmawiał z trzema, wysoko postawionymi wojskowymi z USA, którzy przekazali informację o odwołaniu wiceadmirał. Pentagon nie potwierdził dotychczas tych informacji. Zdaniem agencji, Chatfield "została zwolniona w ramach rozszerzającej się akcji administracji Trumpa mającej na celu wymianę wysokich urzędników w obszarze bezpieczeństwa narodowego".
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 00:15
      Pięć osób trafiło do szpitala po tym, jak prywatny samolot zboczył z pasa startowego na lotnisku w North Bend w amerykańskim stanie Oregon. Maszyna zjechała do pobliskiej rzeki i zatrzymała się w odległości ok. 300 metrów od brzegu. Stan poszkodowanych nie jest znany.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 00:34
      Czy lista taryf opublikowanych przez Biały Dom została w kilka sekund wygenerowana przez sztuczną inteligencję? Część ekspertów uważa, że za wyliczeniem ceł stoi zwykły chatbot. I na dowód pokazują, iż wzór, którym przy naliczaniu stawek posłużyła się administracja Donalda Trumpa, w parę chwil jest w stanie stworzyć ChatGPT, popularny bot od OpenAI.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 00:40
      Ukraine is sending a major delegation to Washington this week in an effort to get a mineral deal back on track
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 01:09
      Trump poinformował, że wkrótce rozpocznie bezpośrednie rozmowy z Iranem. W poniedziałkowym wystąpieniu wskazał, że start negocjacji dotyczących irańskiego systemu nuklearnego zaplanowano na najbliższy weekend. Już w sobotę ma odbyć się "bardzo duże spotkanie". — Zobaczymy, co się wydarzy — mówił amerykański prezydent.
      Prezydent USA Donald Trump.
      Prezydent USA Donald Trump. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters
      Donald Trump poinformował w poniedziałek (07.04), że Stany Zjednoczone i Iran w sobotę rozpoczną bezpośrednie rozmowy dotyczące irańskiego programu nuklearnego. — Mamy bardzo duże spotkanie i zobaczymy, co się wydarzy — powiedział reporterom, cytowany przez agencję Reutera.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 17:19
      Donald Trump na ślepo bije cłami wrogów i przyjaciół. Giełdy lecą w dół. Elon Musk przełyka łzy. A przekaz z Białego Domu jest jasny: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z trumpizmem, tym gorzej dla rzeczywistości. Mało kto w Polsce rozumie, co to oznacza
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 17:59
      Trump ogłosił w poniedziałek, że w piątek uda się do wojskowego ośrodka medycznego Walter Reed Medical Center na coroczne badanie, podkreślając, że "nigdy nie czuł się lepiej". AFP zwraca uwagę, że Trump nie pije alkoholu i nie pali, ale lubi napoje gazowane i fast foody.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 18:00
      Trump ogłosił w poniedziałek, że w piątek uda się do wojskowego ośrodka medycznego Walter Reed Medical Center na coroczne badanie, podkreślając, że "nigdy nie czuł się lepiej". AFP zwraca uwagę, że Trump nie pije alkoholu i nie pali, ale lubi napoje gazowane i fast foody.

!!
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 18:05
      Jak zapowiedział Biały Dom, cła na towary z Chin wyniosą 34 proc. W odpowiedzi Pekin ogłosił cła odwetowe, również w wysokości 34 proc., które mają wejść w życie 10 kwietnia.
      To wywołało kolejną reakcję Trumpa. - Jeśli Chiny nie wycofają swojej 34-proc. podwyżki (...) do jutra, 8 kwietnia, Stany Zjednoczone nałożą na Chiny dodatkowe cła w wysokości 50 proc., obowiązujące od 9 kwietnia - zapowiedział. Gdyby spełnił te zapowiedzi, a nowe obciążenie zostałoby dodane do już wcześniej ogłoszonych, oznaczałoby to, że stawka podstawowa dla niemal wszystkich towarów z Chin wyniesie 104 proc.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 08.04.25, 18:06
      Stany Zjednoczone unieważniły ze skutkiem natychmiastowym wszystkie wizy posiadaczom paszportów Sudanu Południowego - poinformował sekretarz stanu USA Marco Rubio. To wynik decyzji władz rządu afrykańskiego kraju, który odmówił przyjęcia deportowanych obywateli Sudanu Południowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka