Dodaj do ulubionych

Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki

23.11.07, 17:11
Na czacie z Prezydentem Miasta padł pomysł wydania Encyklopedii Muzyki
Ostrowieckiej. Jako pomysłodawca biorę na swoje barki doprowadzenie tego tworu
do wersji finalnej. Stąd moja gorąca prośba do wszystkich: jeśli
graliście/gracie/macie znajomych, którzy występowali/występują w jakimkolwiek
zespole w Ostrowcu - to proszę o kontakt na maila

lachien@interia.pl

Potrzebne będą biografie, zdjęcia itd ogólnie mówiąc materiały o zespole.
Dzisiaj wpadłem na pomysł dołączenia do tej książki płyty CD z utworami
opisywanych kapel, ale jeszcze nie mam pojęcia jak to zrobić.

Myślę, że pomysł jest wart zaangażowania.

Pozdro.
Obserwuj wątek
    • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 17:13
      I może jeszcze taka prośba do adminów - przyszpilcie wątek.
    • dizzy81 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 17:13
      Czy Szarotka z Bodzechowa, oraz kultowa kapela ostrowicka Szlaka Paka się kwalifikują?
      • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 17:15
        Pewnie - nie ograniczajmy się do tabliczek z granicą miasta.
        • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 17:15
          Może to być powiat ostrowiecki - aby było jasne.
          • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 17:23
            Pomysł super.Trzymam kciuki.
            • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 17:34
              Narazie napewno pojawią się: UTD, Bullshit Baby, Central Park, Prognoza Pogody,
              Vortex, Crucyfixation, bo na temat tych kapel będę miał materiały. CZEKAM!!!!!!!
              • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 17:46
                No jeszcze Symhony dodaj
                • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 17:47
                  Pogadam z Larsem zresztą wszyscy się znają
                  • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 17:51
                    Dodam wszystkich którzy na mojego maila prześlą materiały. Ale Dominik napewno z
                    Larsem pogada, wszak grają razem w Bullshit.
                    • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 18:21
                      No to niech pogada.
                      • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 18:23
                        Sama też możesz to zrobić. Sprawa tak WIELKIEJ WAGI:) wymaga WIELKICH WYSIŁKÓW.
                        Nie gderaj tylko pogadaj z nim.
                        • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 18:24
                          W poniedziałek dobra pogadam :P
                          • se_nka0 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 23.11.07, 18:41
                            O,znajome ,,nazwiska,,padają.Może jutro coś więcej:))
                            • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 24.11.07, 09:43
                              Bardzo proszę wszystkich o dzielenie się swoimi opiniami, pomysłami itd.
                              • neti69 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 24.11.07, 10:09
                                Mam jeszcze jeden zespół na myśli....Daj znać,kiedy będziesz na gg...
                                • Gość: kubajarek Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 10:47
                                  Wchodzę w temat. z pewnością mam jakieś archiwalne zdjęcia i mam
                                  nadzieję ze coś wspomogę akcję. JK
                                  • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 09:24
                                    Sprostowanie: Lars nie gra w Bullshit:)
                              • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 24.11.07, 12:35
                                Ad.Informacja musi dotrzeć do jak największej liczby osób ( ogłoszenie ,
                                informacja na innych stronach , gazeta ostrowiecka ? ) Forum to za mało .
                                Ad.2 ,Kontakt z ludźmi mającymi wiedzę i informacje o tym co się działo kiedyś w
                                "światku muzycznym" w naszym mieście.
                                Ad.3 Jakie lata ma objąć bo moze się okazać , że to będą lata teraźniejsze .
                                • dizzy81 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 24.11.07, 12:40
                                  Ja myślę, że piłeczka co do nagłośnienia leży też po stronie UM, lachien, skontaktuj się z rzeźnikiem prasowym, on załatwi tekt w ostrowieckiej w dodatku Miejski Informator Samorządowy, temat należy zawiesić też na forum UM i ostrowiec nr1 (jestem przekonany, że tam znajdzię się baaaardzo dużo na ten temat)
                                  • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 24.11.07, 13:43
                                    Oczywiście info będzie zamieszczone gdzie się tylko da. W chwili czasu to
                                    zrobię. Thx
    • buksy Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 24.11.07, 11:06
      płyta musi być...
      • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 24.11.07, 11:33
        Co do płyty, to nie mam pojęcia jak jest z prawami autorskimi i jakie są koszty
        tego typu zamieszczania. Następna sprawa to np: mam stare nagrania Vortexu na
        kasecie, ale nie mam kompa z kartą, przez która można przenieść w jakości
        cyfrowej te kawałki na CD.
        • buksy Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 24.11.07, 16:41
          to detale..:)
    • ostrowiak_1982 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 24.11.07, 19:23
      Ciekawy pomysł. Kto zajmie się realizacją projektu od strony technicznej? Czyli
      druk i nagranie płyt?
      • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 25.11.07, 11:35
        Na to pytanie odpowiem po spotkaniu z Prezydentem.
        • Gość: AJS Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki IP: *.telkonet.pl 25.11.07, 14:59
          Kapele ktore teraz przychodza mi na mysl z Ostrowca to:
          Koniec Swiata ...i poziomki
          Buntownik
          Vita Breavis
          In Vino Veritas
          Tylko one juz nie graja:(
          • dizzy81 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 25.11.07, 15:00
            Odnalazł się samochód?
            • Gość: AJS Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki IP: *.telkonet.pl 25.11.07, 18:03
              No co Ty! Gdzie policja znajdzie.Oni w dupie maja.A wczoraj przyszlo
              umorzenie sledztwa...masakra.
              • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 08:05
                AJS to, że nie grają nie oznacza, że nie mogą być. Masz jakieś namiary do nich?
                • Gość: AJS Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki IP: *.telkonet.pl 26.11.07, 09:38
                  Koniec Swiata i poziomki - grali wesolego punk rocka,ale zespol
                  rozpadl sie po 3 miesiacach-mam namiary
                  Buntownik-tez mam namiary-grali punk rocka,nawet wydali jedna pyte
                  a z reszta nie mam:(
                  Acha jest jeszcze kapela Azotox - ale tez juz nie istnieje(nagrali 2
                  plyty) mam namiary.Ale o nich pisza na necie jak wpiszesz.
                  • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 09:50
                    Ale chodzi o to, by po pierwsze - wyrazili zgodę na publikację materiałów o
                    nich. Po drugie - fotki. Po trzecie - nagrania. Po czwarte - może też jakiś
                    wywiad się zrobi itd. Dlatego niezbędny jest kontakt osobisty moim zdaniem.
                    • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 10:30
                      Ujednolicę kryteria zamieszczenia kapeli w encyklopedii: lata powiedzmy od 1960
                      do teraz, powiat ostrowiecki, typ muzyki nieistotny oprócz kapel weselnych.
                      • Gość: tommy Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 10:34
                        chciałem pogratulować pomysłu....większej głupoty nie
                        słyszałem....przecież to będzie kilkadziesiąt 20-30 haseł...jak to
                        można nazywać encyklopedią...i jeszcze jedno szkoda, że ktoś się
                        wcześniej nie zastanowi nad tym co wymyśli....ostrowiecka muzyka..a
                        czym się tu chwalić...? przecież nie od dziś wiadmomo, że jest źle i
                        to bardzo
                      • Gość: tommy Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.07, 10:34
                        chciałem pogratulować pomysłu....większej głupoty nie
                        słyszałem....przecież to będzie kilkadziesiąt 20-30 haseł...jak to
                        można nazywać encyklopedią...i jeszcze jedno szkoda, że ktoś się
                        wcześniej nie zastanowi nad tym co wymyśli....ostrowiecka muzyka..a
                        czym się tu chwalić...? przecież nie od dziś wiadmomo, że jest źle i
                        to bardzo
                        • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 10:44
                          Spróbuj mówić do siebie to usłyszysz większą głupotę.
                          • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 11:22
                            A tak na marginesie, to powiem Ci tak delikatnie. Najlepiej siedzieć i nic nie
                            robić, tylko pierdzielić, że nic nie ma, że źle, że wieś itd. Masz problem? To
                            nie czytaj wątku. Siedź dalej w domciu, wpierdzielaj schabowe i wypełniaj
                            pampersa. Żal mi Cie pierdoło, że tak Ci źle na tym świecie.
                      • Gość: AJS Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki IP: *.telkonet.pl 26.11.07, 10:43
                        Kiedys moj kumpel robil cos podobnego.I wydal 2 gazetki z kapelami
                        ostrowieckimi,raczej punkowymi.I byly tam wywiady,zdiecia itp.Do
                        tego dolaczona plyta Cd z nagraniami.Gadalem z nim na gg i ma
                        poszukac,jak chcesz to dam Ci do niego numer gg
                        • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 10:44
                          Pewnie, że chcę.
                          • Gość: AJS Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki IP: *.telkonet.pl 26.11.07, 10:47
                            To podaj mi mejla to Ci przesle.
                            • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 10:47
                              Spójrz na wątek tutułowy. Tam jest podany.
                              • Gość: AJS Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki IP: *.telkonet.pl 26.11.07, 10:53
                                Poszlo
                                • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 10:59
                                  Narazie nie mam nic. Może wstaw mi na gg: nr 7166259
                                  • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 11:07
                                    Ok mam dzięki.
                                    • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 17:19
                                      Na 100% zawitają Symphony i Infiniface. I to mi się PODOBA. Cos się dzieje.
                                      • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 17:49
                                        :)
    • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 17:52
      Powoli się rozkręca:)
      • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 17:54
        Do biografii itd będą dołączone wywiady i felietony. Będzie dobrze wierzę
        totalnie w to wydawnictwo. Będzie niepowtarzalne, a może potem cyklicznie sie
        będzie ukazywać.......serio proszę o inspirację
        • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 17:54
          Wpadłem na pomysł, że każda kapela wspólnie napisze jakiś artykuł. Będzie jazda:)
          • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 17:56
            No to jak włączą swoją wybraźnie to nie wiem czy nie będzie cenzury
            • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 17:58
              Nie zapominaj kto to twotzy. Kto mnie ocenzuruje?
              • dizzy81 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 17:59
                prezio?:)
                • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:00
                  Nie Dizzy. Mój własny penis.
                  • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:01
                    JA :)
                    • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:02
                      Ja ja?
                      • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:04
                        Da.Ja ja
                        • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:07
                          Chcesz jaja?
                          • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:09
                            Tak nie lepiej z niespodzianką:D
                            • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:15
                              Tak nie? Cóż za zdecydowanie. Aż mam erekcje tak nie.
                              • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:16
                                Ale o co chodzi ?
                                • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:19
                                  Och wiem Pani dokłanie o co chodzi. Taxóweczka stoi ale Pani nie schodzi!!!!!!!!!!!!
                                  • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:20
                                    Koszty są i Pani je pokryje
                                  • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:20
                                    Pani Potrzeba ?
                                    • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:23
                                      50 kilo ziemniaków
                                      • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:25
                                        Panie Żelek .Ale Pan dzwonił
                                        • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:35
                                          Do kościoła PALOTYNÓW
                                          • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:38
                                            Ale Ja nie dzwoniłam .Pani Potrzeba ?
                                            • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 18:52
                                              Dzwoniła Pani i kosztA Pani pokryje
                                              • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 19:22
                                                Proszę Państwa. Właśnie przed chwilą starałem się na forum Kszo drążyć temat
                                                Encyklopedii. Gadałem przez sory 20 minut z kolesiem tłumacząc mu zawikłany
                                                problem tego zagadnienia. W 21 minucie usłyszałem text: ale czego Ty chcesz ja
                                                nie śpiewam w kapeli rapowej ale mogę zacząć. BOZE. Co się stało się
                                                • dizzy81 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 19:28
                                                  Z kim gadałes? NIcka daj
                                                  • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 19:37
                                                    A po co? Szkoda mojwego czasu na idiotów.
                                                  • dizzy81 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 19:40
                                                    Może trafiłeś na nieodpowiedniego człowieka, może pogadaj z Jareksem albo Szczepanem
                                                  • rotarepo Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 26.11.07, 19:51
                                                    czuje placki ziemniaczane:)
                                                  • rafost1 Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 29.11.07, 11:28
                                                    Przeczytałem cały watek i tak, idea Encyklopedii fajna, ale:

1. widełki czasowe, od lat 60 tych chyba niepotrzebne, jeśli
                                                    znajda się interesujące materiały z wcześniejszego okresu, dlaczego
                                                    ich nie zamieścić?
                                                    2. muzyka to nie tylko rock i punk, w Ostrowcu istnieje znany
                                                    chór nauczycielski Coro Cantorum, w MCK – orkiestra dęta, zapewne
                                                    istnieje także wiele więcej tego typu podmiotów. Tego nie jestem
                                                    pewien, ale wartałoby sprawdzić, czy aktorzy związani z Ostrowcem
                                                    (Warchulska, Baka) nie brali udziału w przeglądach piosenki
                                                    aktorskiej. Zapomniano (a może przeoczyłem) o M. Kubasińskiej, M.
                                                    Kuszyńskiej, gdzieś w jakiejś znanej kapeli gra gitarzysta z
                                                    Ostrowca, niestety zapomniałem w jakiej. Kiedyś czytałem coś, chyba
                                                    w GO o zespole „z gatunku” poezja śpiewana.
                                                    3. historia muzyki to nie tylko zespoły, ale także wydarzenia
                                                    muzyczne, ostatnio Dni Muzyki, Zaduszki Jazzowe a przecież różne
                                                    wydarzenia muzyczne miały miejsce chociażby w Muzeum w Częstocicach.
                                                    4. Różne ostrowieckie instytucje prowadza zapewne kroniki – to
                                                    może być kopalnia informacji o zapomnianych zespołach i wydarzeniach
                                                    muzycznych.
                                                    5. Niestety, ale trzeba przewertować roczniki „GO, ” „WS” a
                                                    może i „Walczymy o stal.” – encyklopedia to powinno być jak
                                                    najbardziej pełne kompendium.
                                                    6. Encyklopedia nie powstaje ad hoc, lecz materiały do niej
                                                    gromadzi się przez pewien okres czasu. W Ostrowcu jest masa osób,
                                                    które w minionych latach należały do różnych zespołów, nie tylko
                                                    rockowych – osoby te nie korzystają z internetu dlatego bardzo dobry
                                                    jest pomysł z nagłośnieniem sprawy w lokalnych mediach. Może
                                                    należałoby wyznaczyć jakiś termin, do którego zainteresowane osoby
                                                    mogłyby składać materiały. Tak było, choćby w przypadku
                                                    akcji „Ostrowiec w starej fotografii” i sprawdziło się znakomicie –
                                                    pozyskano wiele wspaniałych zdjęć.
                                                    7. Może dobrym pomysłem byłoby najpierw publikowanie takiej
                                                    encyklopedii w odcinkach, w którejś z lokalnych gazet, a dopiero
                                                    później zebrać wszystko – i ewentualnie wydać o ile koszty
                                                    (sponsorzy) na to pozwolą?
                                                    8. Do opracowania monografii poza osobą, która zgromadzi
                                                    materiały niezbędny jest redaktor, który wszystko to wszystko
                                                    opracuje.

Poszukam w swoim archiwum, mam trochę zdjęć z rożnych koncertów,
                                                    może coś w wolnej chwili znajdę i Ci podeślę. Powodzenia, Sławek – i
                                                    wytrwałościJ
                                                  • lachien Re: Encyklopedia Ostrowieckiej Muzyki 29.11.07, 11:49
                                                    Wszystko co powiedziałeś to prawda. Nie mam zamiaru ograniczać się do rocka i
                                                    punka. Ominę tylko kapele weselne z wiadomych przyczyn. Co do wydarzeń Rafost no
                                                    cóż - oczywiście można pisać o nich, ale wydaje mi sie to bezcelowe. Nie mam też
                                                    zamiaru śpieszyć się z KNIGĄ, bo raz - nie mam zbytnio czasu na to, a dwa - tak
                                                    jak powiedziałeś, to nie bieg na 100m. Inne konkrety podam dopiero po spotkaniu
                                                    z Prezydentem, bo teraz to zarys pomysłu tworzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka