Dodaj do ulubionych

Zakazać używania radia sibi !

04.02.07, 12:23
To co wyczyniają samochody z antenami sibi,to się włos jeży na
głowie.Wyprzedzanie na trzeciego przed wzniesieniami ,udawanie przed radarami
niwiniątka 50 km/h a za radarem 150 km/h itp.Myślę że radio sibi jest
pożyteczne ,ale do innych celów. Jestem za koncesją na posiadanie takiego
sprzętu.Kiedyś miało to służyć bezpieczeństwu na drodze,a dzisiaj wręcz
przeciwnie.Jakie są wasze opinie?
Obserwuj wątek
    • nicolasvanorton Re: Zakazać używania radia sibi ! 04.02.07, 12:25
      romando1 napisał:

> To co wyczyniają samochody z antenami sibi,to się włos jeży na
      > głowie.Wyprzedzanie na trzeciego przed wzniesieniami ,udawanie przed radarami
      > niwiniątka 50 km/h a za radarem 150 km/h itp.Myślę że radio sibi jest
      > pożyteczne ,ale do innych celów. Jestem za koncesją na posiadanie takiego
      > sprzętu.Kiedyś miało to służyć bezpieczeństwu na drodze,a dzisiaj wręcz
      > przeciwnie.Jakie są wasze opinie?

ja proponuję jeszcze opodatkować! wprowadzić abonament i kasę fiskalną dla
      użytkowników
      • pmad Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 07.02.07, 19:52
        nie dajmy sie sprowokować :)
        • b_rafi Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 07.02.07, 20:27
          Ile jest samochodów bez bata na dachu a śmigają jakby byli na torze.
          • kszynka Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 07.02.07, 21:15
            też myślę, że posiadanie CB radia nie wiąże się z zakimiś określonymi
            zachowaniami na drodze, o których wspomina autor wątku
            • robertcb Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 02:02
              Rozmawianie przez telefon komórkowy w czasie jazdy jest zabronione.
              Używanie antyradarów również.
              CB mogłoby być dozwolone w samochodzie, tylko wtedy gdy rozmowy na kanale
              19 byłyby nagrywane przez władze.
              w przypadku komunikatów informujących o fotoradarach, suszarkach,miśkach ,
              a więc mających itp, wrzucanoby wypowiedź takiego gościa do policyjnej
              bazy, i w razie kontroli drogowej nagrywałoby się jego głos i porównywało z
              tym z CB (przy wspołczesnej technice jest to możliwe, analogicznie jak
              odciski palców)
              Oczywiście w przypadku złapania delikwenta poniósłby on karę (np utrata
              prawa jazdy + wysoka grzywna)
              • rezoon Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 02:33
                oczywiście, że jest to możliwe, ale cyfrowy zapis w świetle prawodawstwa
                polskiego nie stanowi bezpośrednio (może być źródłem poszlak) dowodu więc
                porównać to sobie można, tylko jak później udowodnić delikwentowi, że nikt nie
                modyfikował cyfrowego zapisu (można to zrobić tak, że nie będzie możliwa
                weryfikacja czy nagranie było modyfikowane czy nie). Wdrożenie takich procedur
                trwałoby długie lata - certyfikacja algorytmów, systemów IT, urządzeń,
                zachowanie szczególnych procedur przy nagrywaniu itp. itd.
                ale technicznie to jest jak najbardziej możliwe i w sumie łatwe do zrealizowania
                • robertcb Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 02:47
                  rezoon napisał:

> oczywiście, że jest to możliwe, ale cyfrowy zapis w świetle prawodawstwa
                  > polskiego nie stanowi bezpośrednio (może być źródłem poszlak) dowodu więc
                  > porównać to sobie można, tylko jak później udowodnić delikwentowi, że nikt nie
                  > modyfikował cyfrowego zapisu (można to zrobić tak, że nie będzie możliwa
                  > weryfikacja czy nagranie było modyfikowane czy nie). Wdrożenie takich procedur
                  > trwałoby długie lata - certyfikacja algorytmów, systemów IT, urządzeń,
                  > zachowanie szczególnych procedur przy nagrywaniu itp. itd.
                  > ale technicznie to jest jak najbardziej możliwe i w sumie łatwe do
                  zrealizowani
                  > a

Zapis przy pomocy homologowanego urządzenia będącego w rękach władzy JEST
                  dowodem w sprawie sądowej.

Przykład: badanie alkomatem, to też urządzenie elektroniczne.
                  Inny przykład: pomiar homologowanym sprzętem parametów nadajnika przez UKE.

Nie wiem jak jest z wszędobylskim monitoringiem (kamery) te nie są w rękach
                  władzy, i nie mają certyfikatu.
                  • zigzaur Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 13:30
                    Istnieje coś takiego jak swobodna ocena dowodów przez sąd.
                    • robertcb Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 13:40
                      zigzaur napisał:

> Istnieje coś takiego jak swobodna ocena dowodów przez sąd.

masz na myśli np. wskazanie alkomatu podczas kontroli kierowcy?
                      • wypasior pierdząca calibra 13.02.07, 20:29
                        z pięciometrową anteną jest the best
                • bamjozia Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 06:15
                  nie zabierac zdobyczy wolnosci jakim jest CB radjo ale problem jest .Zakazac
                  przewozom osobowym w czasie jazdy rozmawiac.A Lawina.
                  • milet_z_sedesu widząc kolejnego debila wyprzedzającego na pasach 08.02.07, 08:24
                    samochodem z charakterystyczna antenką,
                    - wyprzedzajacego na podwójneej ciągłej,
                    - jadącego 120km/h w obszarae zabudowanym
                    Jaka może być inna refleksja niz zakazać CB.
                    CB poprawia bezpieczeństwo na dogach/ Trzeba mieć chory mózg, lub raczej nie
                    miec mózgu żeby uzyc takiego "argumentu"
                    • marcin.tyczynski Re: widząc kolejnego debila wyprzedzającego na pa 08.02.07, 09:23
                      > samochodem z charakterystyczna antenką,
                      > - wyprzedzajacego na podwójneej ciągłej,
                      > - jadącego 120km/h w obszarae zabudowanym
                      > Jaka może być inna refleksja niz zakazać CB.
                      >

Na przykład taka, ze za kierownicą siedzi debil.
                      Juz to raz napisałem ale powtórze. To, że mam penisa nie oznacza, ze jestem
                      gwałcicielem!
                      No ale najlepiej zakazac wszystkiego i bedzie spokój. Tak?

• pysiaczek251 Re: widząc kolejnego debila wyprzedzającego na pa 08.02.07, 10:13
                        zgadzam się z Tobą!!! Kononowicz na prezydenta - niczego nie będzie.... i cb
                        nie będzie.
                        A tak poza tym, to widzę, że niektórych porywa wyobraźnia, czy to oznacza, że
                        mają zamontowane radio cb???
                        Od kąd posiadanie radia= pirat drogowy???
                        • gaianer Wszystko czlowiekowi opada... 08.02.07, 12:59

...gdy czyta takie rzeczy, jak od poczatku watku, ze od autora (nie Kononowicz
                          to wlasnie aby ?..) zaczne..
                          Polska jest chora. I to obloznie. Na takich LUDZI wlasnie, jak autor watku +
                          wielu pod spodem potem :-(..

Fucktycznie - tylko Pana Krzysztofa Kononowicza na Dyktatora - coby se rzadzil
                          dekretami...
                          Znowu, oszolomy, licencje, lub wrecz ZAKAZY beda wprowadzac...
                          Proponuje ZAKAZAC INTERNETU. I posiadania komputera w domu. moze znikna
                          kretyni przynajmniej ze siwatowej sieci.. Tata Rydzyk szkoli wlasnie kadry do
                          nastepnej fali oszolomstwa.. Czuwaj, glupki !...

= = = = = = =
                          ..Ono sobie kiedys pojedzie - to smutne Wesole Miasteczko...
                          • milet_z_sedesu piszesz nie na temat 08.02.07, 13:57
                            mam dość bandytów drogowycg z CB radiem. Oczywiscie są wyjątki, ale to
                            mniejszość.
                            • robertcb Re: piszesz nie na temat 08.02.07, 14:00
                              Masz racje, w dodatku co drugie słowo to k....
                              mam już dość przepędzania tych chamów wchodzących bez breka na kanał, i
                              przysłuchiwania się wulgaryzmom jak rozmawiam ze znajomymi.
                              Sprawa bezpieczeństwa na drogach to osobna sprawa;
                              bądź co bądź CB w samochodzie spełnia tą samą rolę co antyradar, a ten legalny
                              nie jest.
                            • wl_ski Re: piszesz nie na temat 08.02.07, 15:18
                              A bandytów bez CB? - z ciekawości pytam...
                    • eofek Re: widząc kolejnego debila wyprzedzającego na pa 08.02.07, 14:38
                      milet_z_sedesu napisał:

> samochodem z charakterystyczna antenką,
                      > - wyprzedzajacego na podwójneej ciągłej,
                      > - jadącego 120km/h w obszarae zabudowanym
                      > Jaka może być inna refleksja niz zakazać CB.
                      > CB poprawia bezpieczeństwo na dogach/ Trzeba mieć chory mózg, lub raczej nie
                      > miec mózgu żeby uzyc takiego "argumentu"

Przepraszam, co Ty bredzisz? Nie ma żadnego związku przyczynowo skutkowego pomiędzy
                      posiadaniem CB a buractwem na drodze.

Twojego rozumowania - "jeżeli jest tak, że kierowca posiada antenę CB, to popełnia wykroczenia
                      drogowe" po prostu nie da się dowieść.
                • wwi Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 15:10
                  Ale po co? Czy ostrzeganie przed Policją jest zabronione?! Policja nie jest od
                  dawania mandatów tylko od zapewnienia bezpieczeństwa. Jeśli ostrzegam kogoś, że
                  jest radar, to gość zwalnia i dzięki temu jedzie bezpieczniej. W ten sposób
                  efektywnie pomagam Policji w realizacji ich zadań. :)
                  • rezoon Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 09.02.07, 01:39
                    co do ostrzegania przed Policją - jest jak najbardizej zabronione
                    z resztą się zgadzam - zresztą w niektórych krajach antyradar jest legalny i to
                    właśnie z powodów o których napisałeś
              • erg_samowzbudnik Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 07:32
                robertcb napisał:

> Rozmawianie przez telefon komórkowy w czasie jazdy jest zabronione.
                > Używanie antyradarów również.
                > CB mogłoby być dozwolone w samochodzie, tylko wtedy gdy rozmowy na kanale
                > 19 byłyby nagrywane przez władze.
                > w przypadku komunikatów informujących o fotoradarach, suszarkach,miśkach ,
                > a więc mających itp, wrzucanoby wypowiedź takiego gościa do policyjnej
                > bazy, i w razie kontroli drogowej nagrywałoby się jego głos i porównywało z
                > tym z CB (przy wspołczesnej technice jest to możliwe, analogicznie jak
                > odciski palców)
                > Oczywiście w przypadku złapania delikwenta poniósłby on karę (np utrata
                > prawa jazdy + wysoka grzywna)

Trzeba też nagrywać i monitorować sypialnie .Niestosowne zachowanie powinno byc
                bezwzglednie karane . Wielokrotne stosunki i stosunki przerywane powinny być
                surowo karane grzywna w wysokości becikowego. ......Co by tu jeszcze
                podsłuchiwać ? Do dzieła!
              • pluteq Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 08:46
                robertcb napisał:

> Oczywiście w przypadku złapania delikwenta poniósłby on karę (np utrata
                > prawa jazdy + wysoka grzywna)

Tja - chyba się prison breaka naoglądałeś. 50% policjantów nadal raportuje na maszynie do pisania (jednym palcem) ;)

Myśle, ze dobrze byłoby obłożyc podatkiem, wszystkich kierowcow, na nowe urzadzenia zwalczajace CB - kaczorki zaraz to wykorzystaja ;P

Pzdr
                ŁP
                • sarhenziel Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 10:36
                  Policjanci siedzą w barach lub stoją jak pajace w jednym miejscu zamiast być
                  ruchliwym i reagować na najmniejsze wykroczenia.Sam byłem świadkiem
                  jak "rajdowiec"wyprzedzał na zakręcie a jadący za nim radiowóz spokojnie
                  jechał.Wszędzie odrazu zostałaby włączona syrena i facio byłby złapany ale nie
                  u nas bo panom policjantom się nie chce,a pozatym po co się narażać.
                  • toop.toop Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 17:13
                    sarhenziel napisał:

> Policjanci siedzą w barach lub stoją jak pajace w jednym miejscu zamiast być
                    > ruchliwym i reagować na najmniejsze wykroczenia.Sam byłem świadkiem
                    > jak "rajdowiec"wyprzedzał na zakręcie a jadący za nim radiowóz spokojnie
                    > jechał.Wszędzie odrazu zostałaby włączona syrena i facio byłby złapany ale nie

pewnie pijani byli i nie chcieli "stanowić zagrożenia na drodze"
                  • k_r_m Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 24.06.07, 14:51
                    niedawno jadący za mną facio nie wytrzymał przepisowych 40km/h i wyprzedził na
                    ciągłej, radiowóz za nim też nie ale wcale nie dlatego że go gonił aby
                    zatrzymać, spokojnie obaj pojechali sobie dalej, oczywiście z większą niż
                    dozwoloną prędkością
              • mbaworek Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 13:43
                czegoś tu nie rozumię
                policja przeważnie ustawia się w niebezpiecznych miejscach aby prewencynie nie
                doprowadzać do wypadków - przynajmniej tak mówią, więc jeżeli ktoś podaje
                komunikat o tym że właśnie tam stoją miśki przyczynia się do bezpieczeństwa na
                drodze, czy nie mam racji? a może policji wcale nie zależy na poprawieniu
                bezpieczeństwa tylko na maksymalnym zarobku z mandatów
              • gruby_dolar Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 14:39
                tylko że informacja o fotoradarze jak i informacja o "miśkach" służy temu samemu co wielka jak krowa tablica "uwaga kontrola prędkości", służy zwolnieniu na drodze, więc informacja że miśki stoją w miejscowści X daje efekt że przez miejscowość X będzie przejazd z dozwoloną prędkością. Ma służyć prewencji a nie karaniu. Fotradary gdyby były ustawione w krzakach zamaskowane by ich nie widać łapały by delikwentów przekraczających prędkość. A są oznakowane gdzie stoją. Najpierw jest tablica żeby zwolnić do odpowiedniej prędkości później fotoradar. A jak ktoś będzie chciał śmiagać po drogach to za fotoraderem depnie znowu, a jak ktoś zauważy tablice spojrzy na licznik że jedzie nieświadomie np 130km/h to taka tablica może mu uświadomić że ciut za szybko. A 130 km/h nie jest trudno zrobić ani nie jest to odczuwalne jeżeli przez dłuższą chwilę nie spoglądamy na licznik.
              • llukiz Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 17:10
                rozmowy na kanale
                > 19 byłyby nagrywane przez władze.
                > w przypadku komunikatów informujących o fotoradarach, suszarkach,miśkach ,
                > a więc mających itp, wrzucanoby wypowiedź takiego gościa do policyjnej
                > bazy, i w razie kontroli drogowej nagrywałoby się jego głos i porównywało z
                > tym z CB

wysoki sądzie. Tak przyznaję się do udzielenia informacji że za miastem stoi
                radiowóz co spowodowało że wszyscy zwolnili i jechali zgodnie z przepisami.
                Straty dla policji wynikające z niewystawionych mandatów zobowiązuję się pokryć
                z własnej kieszeni i proszę o złagodzenie kary do 3 lat więzienia.
              • nelsonek Re: Szerokości i przyczepności Koledzy Mobile ... 08.02.07, 20:43
                RobertCB: Używanie antyradarów również. CB mogłoby być dozwolone w samochodzie,
                tylko wtedy gdy rozmowy na kanale 19 byłyby nagrywane przez władze.

Nelsonek: Bez komentarza.
            • corradocatani Mam i nie szaleję... 08.02.07, 08:29
              nie chcę tylko żeby mi misiaczki zza krzaczków wlepili stówkę bo jechałem dyche
              więcej niż pozwalał np jakiś pozostawiony przez robotników drogowych zakaz
              powyżej 40 km/h. Głupich zakazów jest tyle ze na te prawidłowoś i słusznie
              postawione każdy leje.
              • gaianer Dookladnie !.. 08.02.07, 13:12

Ja w swoim niepoyornym Grzechotniku mam wszystko. Najlepszego Whistlera i
                Prezydenta Georga full wypas. Ale towcale nie znaczy, ze wyprzedyzam na 3-go i
                na pasach.. Albo ze gnam przez miasto stowa... Stosuje sie do przepisow
                dokladnie - jak wszyscy inni uzytkownicy. ROZNICA jest wylacznie w moim
                KOMFORCIE PSYCHICZNYM, ze NI)E ZASKOCZY mnie podczajony za krzakiem polski
                patrol bandytow w mundurach, nastawiony NIE na pilnowanie porzadku, lecz na
                KASOWANIE FRAJEROW...
                Jezdze glownie po Niemczech i problemow nie mam. Praktycznie niepotrzebne mi -
                ani CB, ani wykrywacz radarow. Rzecuzone gadgety potrzebne mi sa, i to
                NIEZBEDNIE ß wylacznie w KACZOGRODZIE... Bo nawet w Czesji tego nie
                potrzebuje... To o czyms swiadczy.. Czy na pewno o tym, ze posiadfanie CB jest
                be ?.. Nie wiem. Ale na pewno o dosc WATPLIWEJ KULTURZE, polskich kierowcow i
                LUDZI w ogole.. I to jakby NARASTAJACO :-((...

Nie jest to wesola konstatacja jakby...

Acha. Ja nie posiadam na aucie "bata". Mam jedna, uniwersalna antene. Nie widac
                z wierzchu, ze mam CB... W zupelnosci wystarcza do normalnych QSO, nie tylko w
                miescie (gdzie taki QRM, ze praktycznie nie sposob sie czegokolwiek dopytac w
                taim np. Wroclawiu :-(... ) Polecam. Oczywiscie ze zwrotnica antenowa, zeby
                JEDNOCZESNIE mozna bylo na TEJ SAMEJ antenie uzywac radia broadcastingowego :-
                ))..
                NIE POLECAM oczywiscie gadania przez CB podczas jazdy, szczegolnie w miescie...
                Takie rzeczy pozostawmy amerykanskim bajom filmowym o nowojorskich
                policjantach :-))... Oraz taksowkarzom...

Acha ! CB mi niejednokrotnie barddzo pomoglo w trudnych sytuacjach.
                Niekoniecznie w sprawie lokalizacji patroli Miskow na trasie...

Czuwaj.

= = = = = = =
                ..Ono sobie kiedys pojedzie - to smutne Wesole Miasteczko...
                • milet_z_sedesu przejeżdżam rocznie 60.000km 08.02.07, 13:56
                  i wiem z doświadczenia, ze policja nigdy nie zatrzymuje za przekroczenie
                  predkości więcej niz 20km/h.
                  Tłumaczenia że policja tylko sie czai w krzakach zeby i po to mi CB radio, jest
                  tak żałosne, że powstrzymam sie od komentarza.
                  Z powodów podanych poniżej uważam ze CB radio powinno być zakazane.
                  • kabyr Re: przejeżdżam rocznie 60.000km 08.02.07, 16:00
                    Pierwszy raz słyszę o tym, że policja nie zatrzymuje do prędkości większej od
                    dopuszczalnej o 20 km/godz.!
                    Widać masz dobrych znajomych w policji albo nie znasz przepisów tego dotyczących.
                    Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 10, 20, 30 km/godz. wywołuje określone
                    konsekwencje, od mandatu do zatrzymania prawa jazdy. Jak go do tej pory nie
                    straciłeś, to albo masz farta albo -patrz wyżej- wujka w policji. Niepokoi mnie
                    w twoim poście jedno: rozmywanie przez ciebie odpowiedzialności za wykroczenia
                    drogowe może wielu szczególnie młodym podatnym na takie pierdoły, kierowcom
                    znacznie utrudnić życie i skrócić okres posiadania prawa jazdy. Czy znasz kogoś
                    kto powtórnie sarał sie je uzyskać? Lepiej z kimś takim pogadaj zanimwypiszesz
                    kolejną bzdurę
                    Pozdrawiam
                  • anetkastef Re: przejeżdżam rocznie 60.000km 13.02.07, 11:23
                    Ja przekroczyłam dokładnie 18 km/h i mnie zatrzymali! Jechałam 78 km/h. Zawrotna
                    prędkość!
                • sven_b Re: Dookladnie !.. 10.02.07, 13:32
                  'Jezdze glownie po Niemczech i problemow nie mam. Praktycznie niepotrzebne mi -
                  ani CB, ani wykrywacz radarow. Rzecuzone gadgety potrzebne mi sa, i to
                  NIEZBEDNIE ß wylacznie w KACZOGRODZIE...'

Bo boze robisz tak jak wielu naszych kierowcow - u kogos po bozemu, a u nas
                  hulaj dusza.
            • creatura CB daje pewnosc ze nie ma policji i ... 08.02.07, 16:27
              wtedy na trasach przelotowych przez mista nawet sie nie zwalnia. ja chcialem
              sobie kupic ale zona mi prostym zdaniem to wybila z glowy.
              cytuje: ty juz jezdzisz jak wartia a z cb to juz wogole nie bedziesz mial
              odruchu zwalniania
              popieram
              nie kupililem :-)
              • robertcb Re: CB daje pewnosc ze nie ma policji i ... 08.02.07, 18:07
                CB jak najbardziej możesz kupić, ale do uzwania w domu, jako bazowe. fajna
                sprawa.
                Niestety firmy posiadające koncesje przewozu ludzi busami zatrudniają kierowców-
                kretynów, a ci montują do busów CB i narażają nie tylko siebie ale i innych.
              • marcin.tyczynski Re: CB daje pewnosc ze nie ma policji i ... 08.02.07, 20:24
                > ja chcialem
                > sobie kupic ale zona mi prostym zdaniem to wybila z glowy.
                > cytuje: ty juz jezdzisz jak wartia a z cb to juz wogole nie bedziesz mial
                > odruchu zwalniania

No widzisz, sam napisałeś, z jeżdzisz jak wariat nie posiadając CB.
                Tak więc CB nie jest odpowiadzialne za szybka jazde. Co więcej, posiadający CB przynajmniej zwalniają w miejscach gdzie stoja patrole, a kierowcy bez CB... róznie to bywa. Zwykle płacą. Wcale nie za to, ze nie mieli CB tylko za wykroczenia na drodze.
                Nie oszukujmy sie, powtarzam to wielokrotnie w tym wątku.
                W Polsce wszyscy(poza nielicznymi wyjatkami) jeżdżą szybko i często niebezpiecznie. A CB... cóż wolny wybór. Ludzie, chcecie to kupcie, nie chcecie to nie kupujcie. Ale nie zabraniajcie innym posiadania tylko dlatego, ze ktos z antena na dachu cos nawywijał na drodze.

A co ja sie przejmuje, przyjdzie Kononowicz i niczego nie będzie :)
      • koham.mihnika znacznie wiecej wykroczen drogowych popelniaja 08.02.07, 08:03
        ubrani w spodnie. Zatem nalezy ograniczyc to i nakazac prowadzenie pojazdow
        drogowych w majtkach.
    • fru.fru Re: Zakazać używania radia sibi ! 04.02.07, 12:31
      zakazac jazdy samochodom w kolorze czerwonym! te jak wiadomo sa najszybsze i z
      definicji przekraczaja predkosc nawet jak stoja!
      • macarthur może przd wyjazdem na drogę wzywać MO 07.02.07, 18:07

• pawian_oktawian Re: Zakazać używania radia sibi ! 04.02.07, 12:52
      Zakazać psom chowania się po krzakach, zakazać fotoradarów, budować drogi. CB to
      świetna rzecz - dzięki temu można NORMALNIE przejechać trasę. Wcale nie mówię o
      jakimś wielkim łamaniu przepisów, ale np. jazdę na trasie Łódź-Warszawa gdzie co
      chwila jest wiocha i idiotyczne ograniczenie do 50, a można spokojnie jechać np. 70.
      • toksol Zakazać używania noży i widelców bo ranią 07.02.07, 19:21
        Mam jeszcze wiele pomysłów czego by zakazac, ale poczekam aż znowu socjaliści i
        komuniści przejmą władzę, to będzie łatwiej wdrożyć te pomysły.

• andre_234 Re: Zakazać używania noży i widelców bo ranią 07.02.07, 20:17
          Od zakazywania wszystkiego to mamy teraz lepszych fachowców.
        • venus99 Re: Zakazać używania noży i widelców bo ranią 07.02.07, 20:41
          i w ten sposób dowiedziałem się,że w Stanach rządzą socjaliści i komuniści.na
          wiekszości dróg ograniczenie szybkości do 55 mil.NIKT nie przekraczał!
          przejechałem 7.200 mil i spotkałem mniejszą ilość durni niż na trasie Warszawa
          Kraków.
          • spark5719 Re: Zakazać używania noży i widelców bo ranią 07.02.07, 23:54
            He he, jak policja nie jedzie na sąsiednim pasie, to wszyscy jadą grzecznie ;P.
            A jak jest "czysto", to zdarzają się lepsze cuda niż u nas, wystarczy popatrzeć
            na betonowe łukowate przegrody pomiędzy jezdniami - są na nich liczne ślady od
            najeżdżania, w ten sposób zapaleńcy ćwiczą jazdę na dwóch kołach. Poza tym
            wiele razy Amerykanie wieźli mnie po 101 tak gdzieś ca. 90 mph zamiast owych
            przepisowych 55... I nie tak rzadko zdarza się "skoczek", który lawiruje między
            pasami i gna do przodu. Faktem jest, że przeważająca większość jedzie
            spokojnie, no ale jak się ma do przejechania autostradą 8-10 godzin, to nie ma
            co szaleć, bo to męczy. U nas można w miarę porządną autostradą jechać "aż" 3
            godziny (nie liczę badziewia Kraków - Katowice i poza Wrocławiem do granicy),
            więc kozacy "szaleją" i 200 na godzinę (CZYSTA GŁUPOTA I BRAK ELEMENTARNEJ
            WYOBRAŹNI NA DRODZE).
            • 328i Re: Zakazać używania noży i widelców bo ranią 08.02.07, 06:08
              Ja w kraju, w ktorym jest 12.000km autostrad lubię 220kmh. Legalnie
      • quwerty1 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 19:46
        pies ty ty sie miales miec na imie synu, ale sie ksiadz pomylil i masz tak jak
        masz
      • isysmk Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 22:58
        a zdajesz sobie przyjacielu sprawę z tego że jadąc "spokojnie" 70 zamiast 50
        potrzebujesz mniej więcej dwukrotnie więcej drogi na zatrzymanie auta. pomyśl
        czasem o tym
      • lokis76 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:16
        ty ok moze i tak robisz ale jestes na 90% wyjatkiem bo zdecydowana wiekszosc
        sibi radiowcow notorycznie lamie przepisy w znacznie wiekszym stopniu jak ty.
        nie mozna robic wyjatkow - ci co jada 70 na 50 i ci co jada 120 na 50 w tym
        samym stopniu lamia prawo. jesli jest ograniczenie nalezy go przestrzegac.
        proste jak sikanie. ale w naszym kraju ....... ojej.. ograniczenie to slowo
        jest niezrozumiale
        • robertcb Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 18:12
          Dokładnie,
          Słyszałem, że policja nie może legalnie posiadać CB w radiowozie, nie wiem ile
          w tym prawdy, ale powinni mieć je na wyposażeniu.
    • apokryf80 Re: Zakazać używania radia sibi ! 04.02.07, 12:58
      romando1 04.02.07, 12:23
      Wyprzedzanie na trzeciego przed wzniesieniami ,udawanie przed radarami
      niwiniątka 50 km/h a za radarem 150 km/h
      Jakie są wasze opinie?

Na TVN24 widzialem,ze ponoc maja byc drozsze mandaty dla takich
      "roadgentlemens" ponoc 100% drozsze,poczekajmy az sie to prawo przyjmie i w
      praktyce sprawdzi.
    • apokryf80 a propos zakazow 04.02.07, 13:05
      • apokryf80 Re: a propos zakazow 04.02.07, 13:08
        niczego nierozwiaza,takie radio moze natomiast uratowac zycie gdy GSM/3G
        niema "pola" np.w Alpach
        pozatem moga sie "kolesie" ostrzegac telefonicznie,z braku wyobrazni zaden
        zakaz nikogo jeszcze niewyleczyl.
    • kodem_pl Nie uwierzycie, ale czekalem na ten watek... 04.02.07, 16:56
      Byl do przewidzenia. Przeciez CB jest takie aspoleczne...:-D

A do autora: auta bez CB tez to robia...

CB jest cudowne. Info nie tylko o psiarni lejacej w krzakach, ale i menelstwie
      na rowerze, korkach... wszystkim.
      • roto Zakazać wszystkiego ! 04.02.07, 20:11
        Krzysztof Kononowicz
      • simon_r Re: Nie uwierzycie, ale czekalem na ten watek... 05.02.07, 15:29
        czekałeś więc coś w tym jest... romano ma niestety rację... CB w wielu burakach
        wyzwala bezkarność i niestety tak właśnie jest, że w pierwszej kolejności takie
        radyjka kupują sobie ci którzy chcą łamać przepisy.... ja sam święty nie jestem
        ale to co wyrabiają bezkarnie czujący się kolesie z długą anteną na dachu to
        często nie jest już głupotą ale kompletnym debilizmem... rozumiem lekkie
        przekroczenie prędkości ale wyprzedzanie na podwójnej ciągłej np. w Skarżysku
        Kamiennej to już lekka przesada
        • kodem_pl Ehhh, no to nie jest takie proste... 05.02.07, 17:01
          CB kupuja najczesciej dawni kierowcy aut z 'kratka', a kratek nikt nie zabronil
          dlatego wlasnie, ze ich kierowcy jezdzili jak wariaci:-D Ci ludzie tak po prostu
          jezdza, czy z CB czy bez, nie ma ZADNEJ roznicy. Bo wiekszosc z nich zna drogi
          po ktorych jezdza i miejsca, gdzie stoja psy i tam nie majac CB i tak zwolnia.

Z podwojnymi ciaglymi to jest inny problem (nie wiem jak w skarzysku), sa one
          czesto malowane w miejscach o dobrej widocznosci (np. za koszalinem w strone
          granicy). Ludzie ucza sie je w takich miejsach olewac, wtedy olewaja nawet tam,
          gdzie nie powinni... Ale tak to jest jak stawia sie znaki 'na zapas'.
          • simon_r Re: Ehhh, no to nie jest takie proste... 05.02.07, 17:43
            w Skarżysku podwójna ciągła jest tuż za obwodnicą i jest tam dlatego, że przez
            kilkaset metrów jest ciąg skrzyżowań i przejść dla pieszych.. tam zawsze może
            coś wyjechać albo wyjść na szosę.. zresztą to mało ważne... faktem jest, że za
            ok. kilometr można już normalnie wyprzedzać
            • macarthur zakazać omijania dziur w jezdniach 07.02.07, 18:09
              bo to może być przyczyną wypadku
          • spark5719 Re: Ehhh, no to nie jest takie proste... 07.02.07, 23:59
            Co racja, to racja. Wszystko zależy od tego, kto jest za kierownicą, obojętnie
            czy ma CB czy też nie. Inna sprawa to bezmyślne zakazy i oznakowanie w bardzo
            licznych miejscach, które nadwyręża zaufanie kierowców do znaków i powoduje ich
            ignorowanie.
        • dariusz.niemczynski Re: Nie uwierzycie, ale czekalem na ten watek... 07.02.07, 18:27
          simon_r napisał:

> wyprzedzanie na podwójnej ciągłej np. w Skarżysku
          > Kamiennej to już lekka przesada

Zapewniam Ciebie że w Skarżysku nie tylko auta z CB na pokładzie wyprzedzają na
          podwójnej ciągłej.
          • simon_r Re: Nie uwierzycie, ale czekalem na ten watek... 08.02.07, 08:10
            ależ nie musisz mnie o tym zapewniać bo przejeżdżam tamtędy min. dwa razy w
            tygodniu... wyprzedzają, zawracają, zjeżdżają na orlen z pasa w kier. wwy i
            robią inne cuda... a to był tylko przykład.
        • romaster Re: Nie uwierzycie, ale czekalem na ten watek... 07.02.07, 19:03
          wyprzedzanie przy użyciu CB jest "niezłe".... ale wyprzedzanie na trzciego i
          jeszcze mruganie światłami ne tego co jedzie z przeciwka całkiem poprawnie to
          dopiero debilizm!!!!.... oczywiście rejestracja WX..... i absolutnie nie mam tu
          ma mysli mieszkańców Warszawy
      • dybko2 Re: Nie uwierzycie, ale czekalem na ten watek... 07.02.07, 18:26
        Masz rację czy z CB czy bez s......n będzie s.........nem .Jednak za ciągłe
        linnie kary na maxa.
    • dziedzic-pruski Re: Zakazać używania radia sibi ! 05.02.07, 15:43
      wogóle CB Radio to wielka wieśniacka antena i powód do jazdy która zagraża
      innym uczestnikom ruchu.

wiele razy spotykałem się z takimi przypadkami że włos na głowie się jeży.

niestety,jak to w polsce - dać małpie brzytwę.

dlatego bardzo często jak widzę że leci bandyta na trzeciego i ma się wcisnąć
      obok mnie daję mu po klaksonie i pokazuję mu palec.

• p-iotr Re: Zakazać używania radia sibi ! 06.02.07, 09:36
        Tjaa.. Pan Nauczyciel sie znalazł. A kiedyś spotkasz takiego, ktory nie bedzie
        miał miejsca na ucieczke. I tylko Ci klakson zostanie. No, może jeszcze palec.

pzdr
        • dybko2 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:32
          Właśnie trzeba ich obtrąbić ,pokazać palec ,może gest splunięcia Muszą wiedzić
          że są zwyczjnmi bandytami i cała reszta ma ich za śmiecie.
          • nessuno CB - Cymbał Radio. 07.02.07, 18:52
            Zabawka dla buraków i wieśniaków, którzy nie mają pojęcia, do czego prawdziwe CB
            mogłoby służyć. To zabaweczka dla małomiasteczkowych dresików, którzy myślą, że
            z racji posiadania wspomnianego, automatycznie są panami szos. Ja sam bawiłem
            się CB w latach 80-tych. Wtedy to była i frajda i kultura. Dziś CB to totalna
            wiocha.
            • yamamoto Re: CB - Cymbał Radio. 07.02.07, 20:30
              W latach 80 tych nie bylo w Polsce CB. Pojawilo sie po 90 roku.
              Pozdr
              • nessuno Re: CB - Cymbał Radio. 07.02.07, 20:42
                yamamoto napisał:

> W latach 80 tych nie bylo w Polsce CB. Pojawilo sie po 90 roku.
                > Pozdr

Mylisz się kolego. W latach osiemdziesiątych było już w Polsce, produkowane
                nawet przez warszawski WAREL.Wiele osób ( w tym również ja), budowało sobie coś
                takiego własnoręcznie,bo sprzęt fabryczny nie był dostępny dla każdego. Wiem na
                ten temat sporo i raczej nie wprowadzam nikogo w błąd, bo pamięć mi jeszcze nie
                szwankuje :-)
                • yamamoto Re: CB - Cymbał Radio. 08.02.07, 12:25
                  ja mam na mysli mozliwosc legalnego posiadania przez obywateli bez koniecznosci
                  zdawania egzaminow krotkofalarskich.A to nastapilo pod koniec roku 90.
                  • toop.toop Re: CB - Cymbał Radio. 08.02.07, 17:27
                    "ja mam na mysli mozliwosc legalnego posiadania przez obywateli bez
                    koniecznosci zdawania egzaminow krotkofalarskich.A to nastapilo pod koniec roku
                    90."
                    Pod koniec lat 90-tych to już był przeżytek. Z którego końca Polski jesteś, że
                    masz tak niskie pojęcie o tym co mówisz?
                    Poczytaj trochę zanim się wypowiesz na dany temat.
              • toop.toop Re: CB - Cymbał Radio. 08.02.07, 17:21
                widać, żeś jakiś zielony ogórek! CB było nawet wcześniej, tyle, że nie byłotak
                popularne jak we wspomnianych latach 90-tych.!!!
            • robertcb Re: CB - Cymbał Radio. 08.02.07, 18:20
              Tak było w czasach (ogólnie lata 90), gdy większość stanowiły stacje bazowe.
              Jak ktoś mi się wbrekuje na kanale, gdy z kimś prowadzę łączność, to odrazu
              wiem czy baza czy mobil;
              baza - pełna kulturka, powie brek, mając świadomośc ze jest rozmowa, przedstawi
              się, poprosi o raport itp.
              mobil - nawet nie zauważy kretyn jeden z drugim,że ktoś na kanale rozmawia, i
              mogą przeszkadzać w łączności, tylko kur... chu.... jeb.. pier...
          • wwi Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 15:32
            I na pal z nimi! Za jaja powiesić! Nie będzie się tego u nas tolerować!
      • arek1201 Re: Zakazać używania radia sibi ! 06.02.07, 21:24
        gdzie ty masz taką ogromna antene bo moja ma 50cm a jak ci nie pasuje że ktoś
        ma a ty nie masz to kup sobie to cb
        • dziedzic-pruski Re: Zakazać używania radia sibi ! 06.02.07, 22:43
          no to masz małą.
          ja widuję miszczuf z antenami koło metra dwadzieścia i czasami trafia
          się "piłka ping pongowa" na zakończeniu szpady.

lepszy jest gps a nie tam jakaś radiostacja ch.wie po co.

ja tak to tłumaczę - żeby mandatu nie zapłacić ? to k. jedź i 180 to życiem
          przypłacisz...-nie do ciebie! oby tylko przy okazji komuś krzywdy nie zrobić!

chcesz montujesz i ch. mnie to obchodzi tylko k.inni też jadą i chcą dojechać -
          bez CB więc nie pzrekraczają prędkości aż tak jak co z radiostacjami i antenami
          jak milicyjne fiaty z lat 80.

• toomek72 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 19:19
            Dziedzic, długość anteny nie ma znaczenia dla idioty za kierownicą.
            Możesz jej wogóle nie mieć i jak masz bagno zamist mózgu, to i tak będziesz na trzeciego wyprzedzał i tak. Niestety w chwili obecnej większość buractwa zmieniła nielegalne antyradary, na legalne antymiśki (bo to nie są radia CB).

gps nie jest lepszy od radia CB. są miejsca gdzie gps prowadzi cię do mostów, któyrch nie ma, albo drogami leśnymi zamiast asfaltowymi.
      • dan110 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 19:51
        uważaj żebys tego palca nie stracił!! bo ja strasznie lubie jak ktoś nadużywa
        klaksonu i uprzykszam mu troche podróż. a szczególnie jak wyprzedzam i chce sie
        schować między samochody jakące w kolumnie ajakiś tuman(niedzielny kierowca)
        trąbi, to wtedy naciskam hamulec aż do zatrzymania i wtedy taki mądrala ma
        okazję się wykazać i wypowiedzieć się, ale za zwyczaj nie ejst już takim
        bohateram jak wcześniej kiedy nadużywał klaksunu
        • viking2 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 02:24
          dan110 napisał:

> uważaj żebys tego palca nie stracił!! bo ja strasznie lubie jak ktoś nadużywa
          > klaksonu i uprzykszam mu troche podróż. a szczególnie jak wyprzedzam i chce sie
          >
          > schować między samochody jakące w kolumnie ajakiś tuman(niedzielny kierowca)
          > trąbi, to wtedy naciskam hamulec aż do zatrzymania i wtedy taki mądrala ma
          > okazję się wykazać i wypowiedzieć się, ale za zwyczaj nie ejst już takim

Dobra, satysfakcje moze i masz, ale czy nie uwazasz, ze to jednak cholernie
          ryzykowne? Jak tego klaksonu uzyl Peterbilt, ciagnacy przegub z dwoma
          kontenerami po 20 ton kazdy, to on sie moze i zatrzyma, ale jakies 300m po tym
          miejscu, gdzie byl Twoj samochod. "Byl" jest tu slowem kluczowym...
        • erg_samowzbudnik Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 07:49
          dan110 napisał:

> uważaj żebys tego palca nie stracił!! bo ja strasznie lubie jak ktoś nadużywa
          > klaksonu i uprzykszam mu troche podróż. a szczególnie jak wyprzedzam i chce
          sie
          >
          > schować między samochody jakące w kolumnie ajakiś tuman(niedzielny kierowca)
          > trąbi, to wtedy naciskam hamulec aż do zatrzymania i wtedy taki mądrala ma
          > okazję się wykazać i wypowiedzieć się, ale za zwyczaj nie ejst już takim
          > bohateram jak wcześniej kiedy nadużywał klaksunu

A ja takiemu to legutko zajezdżam i możw sie schować ale w rowie z lewej
          strony:))
      • pysiaczek251 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:30
        ale z Ciebie gość!!! I tak nie boisz się pokazać palca???? I jeszcze ten
        klakson, ja Cię normalnie podziwiam....
      • wwi Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 15:31
        > dlatego bardzo często jak widzę że leci bandyta na trzeciego i ma się wcisnąć
        > obok mnie daję mu po klaksonie i pokazuję mu palec.

Nie wierzę!!! Czy to na pewno humanitarne?! Tak po prostu, pokazujesz mu palec?
        Przecież dla gościa to oznacza traumę do końca życia.
    • wilk.uszatek Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 10:31
      A mnie raz bawi a raz smieszy język jaki słychac na CB - jak tam "dróżka" na
      Warszawę, "misiaczki" stją przed Radomiem... Dość załośny slang, tym bardziej,
      że zdrobienia są domeną homoseksualistów...
      • kodem_pl Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 11:51
        Za komfort psychiczny jaki daje mi CB jestem w stanie pare razy dziennie uzyc
        'slangu'.
        • wwi Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 15:37
          Nie ma obowiązku używania slangu. Przez CB rozmawiam normalną polszczyzną i też
          mi odpowiadają.
    • emes-nju Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 11:55
      romando1 napisał:

> To co wyczyniają samochody z antenami sibi,to się włos jeży na
      > głowie.(...) Jakie są wasze opinie?

Zakazac biegania, zakazac zjezdzania na nartach (nasza waaadza juz nad tym
      mysli...), zakazac skakania (bo jak jeden Czech skoczyl i sie wywrocil, to
      sprawe bada prokurator), zakazac zeglowania (polskie przepisy dot. zeglowania po
      morzu skutecznie mnie z Baltyku wypedzly), zakazac...

Czy ktos ma jeszcze jakis pomysl czego mozna nam zakazac dla naszego dobra? :-P
    • mariusz-ef Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 12:22
      zamknac forum!
      i forumowiczow
    • expertyzer Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 12:41
      Zgadzam się. CB służy do ostrzegania przed niebezpioeczeństwem ,a nie przed
      Policją. Ciekawe ilu złodziejów i bandziorów zostało skutecznie ostrzezonych
      przed Policją.
      Mandaty dla użytkowników CB powinny być automatycznie 100% wyższe oraz 2 razy
      więcej punktów.
      • emes-nju Strasznie mi tu pisiorem jedzie... :-/ n/t 07.02.07, 13:04

• mariusz-ef Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 13:10
        > Mandaty dla użytkowników CB powinny być automatycznie 100% wyższe oraz 2 razy
        > więcej punktów

tak tak tak!
        do tego kazdy obywatel moglby bez konsekwencji prawnych strzelac do aut
        posiadajacych anteny cb
        a kazdy kto udowodnilby "zestrzelenie" dostawalby pozwolenie na trzykrotne
        przekroczenie predkosci w strefie zabudowanej!
        w koncu mamy xxi wiek i zyjemy w europie!
        • expertyzer Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 13:51

Nie przeinaczaj. Dobrze wiemy do czego złuży w tej chwili CB radio.
          • emes-nju Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 14:07
            A do czego sluza atlasy z naniesionymi ulubionymi miejscami postoju panow z
            suszarkami?

A do czego sluza wielgachne tablice z rownie wielkimi napisami informujacymi o
            kontroli radarowej?
            • pysiaczek251 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:55
              zakazać umieszczania takich tablic, zamknąć policjantów, którzy stoią w pobliżu
              200 m od takiej tablicy, na pewno wzięli za to kasę....
            • ss85 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:55
              Zgadzam się. Zakazać sprzedaży aut rozpędzających się do szybkości większej niż dopuszczalna! Zakazać sprzedaży noży, wszak można takim kogoś dźgnąć...
              Swoją drogą, nigdy nie widziałem radaru za wielgachną tablicą o nim informującą :p
              Poza tym rola prędkości jako przyczyny wypadków jest wyolbrzymiana - czy samoloty rozbijają się częściej od tego, że szybciej latają? Przyczyną wypadków jest niemal zawsze brak umiejętności lub nieuwaga, a nie prędkość.
            • robertcb Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 18:25
              emes-nju napisał:

> A do czego sluza atlasy z naniesionymi ulubionymi miejscami postoju panow z
              > suszarkami?
              >
              > A do czego sluza wielgachne tablice z rownie wielkimi napisami informujacymi o
              > kontroli radarowej?
              >

W takim razie dlaczego uzywanie antyradarów jest nielegalne ???
          • emes-nju PS - stary kawal 07.02.07, 14:25
            Gorala arestuje milicja za posiadanie aparatury do produkcji bimbru. Goral nawet
            nie protestuje, ale prosi, zeby do zarzutow dopisac jeszcze gwalt. Dlaczego? Bo
            aparature ma!

Jakies wyjasnienia dla mniej enteligentnych albo nigdy nie zyjacych pod jarzmem
            panstwa bolszewickiego?
          • mariusz-ef Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 14:28
            wiemy tez do czego sluza noze a przeciez nie zawsze sa one uzywane w kuchni
            (tzn w kuchaniach tez dochodzi do morderstw, ale tak uogolniam)
            google niby tez sluza do wyszukiwania pozytecznych informacji/wiadomosc, a
            przeciez najczesciej wpisywanym haslem jest "sex"

no i wolnosc. w zasadzie wiemy do czego sluzy ale jakos nie umiemy jej uzywac
            odpowiednio
            a tu wlasnie rozchodzi sie o swobode uzywania radia
            swwobode ktorej nie powinnno sie w zaden sposob ograniczac, bo jesli zaczniemy
            od takich spraw to nawet nie zauwazymy gdy maly kaczorek bedzie pilonwal
            lodowki, inny maly kaczorek bedzie w kazdym kanale tv mowil co widzimy i jak
            mamy to rozumiec i dlaczego zdecydowal zeogladamy to co chce bysmy ogladali
            inny kaczorek bedzie pilnowal tego co robimy w lozku i czy robimy to z zona
            (wlasna!)
            kolejny kaczorek bedzie decydowal czy mozemy danego dnia jezdzic samochodem i
            czy kupimy do auta paliwo
            nie wspomne o reglamentacji paliwa
            a potem wszystko bedzie wspolne i beda obozy koncentracyjne dla tych co sie nie
            dopasuja
            mam nadzieje ze tam mnie expertyzerze czasem odwiedzisz
            • expertyzer Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 14:59
              Mam nadzieję, że niedługo zabiorą ci prawo jazdy.
              • kodem_pl Pierwsze czego powinni zabronic to pitolenia glupo 07.02.07, 15:20
                Pierwsze czego powinni zabronic to pitolenia glupot. Wtedy minimum polowa sejmu
                by milczala, ekspertyzer zamknalby sie etc. Mam nadzieje, ze to wprowadza... ale
                wiadomo jak to jest z nadzieja...
                • expertyzer Re: Pierwsze czego powinni zabronic to pitolenia 07.02.07, 17:30
                  Mam nadzieję, że odbiorą ci prawo jazdy.
                  • dariusz.niemczynski Re: Pierwsze czego powinni zabronic to pitolenia 07.02.07, 18:40
                    expertyzer napisał:

> Mam nadzieję, że odbiorą ci prawo jazdy.

Zaciąłeś się?
                  • klemens1 Re: Pierwsze czego powinni zabronic to pitolenia 08.02.07, 08:06
                    Wow! Cóż za bogaty repertuar argumentów. Ten facet jest nie do zagięcia.
                • pxm Re: Pierwsze czego powinni zabronic to pitolenia 09.02.07, 12:57
                  zakazać uczuć:mam nadzieję!!!
                  zakazać !!! koniecznie!!!
                  co za ćwok założył ten wątek, znam sporo osób, które mają cb i nie jeżdżą jak
                  wariaci, i sporą liczbę osób, które nie mają cb i jeżdżą jak szaleńcy.
                  ale koniecznie trzeba zakazać cb!!!
                  obowiązkowo!!

ps sprzedam cb tanio :D:D:D
      • dariusz.niemczynski Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:31
        expertyzer napisał:

> Zgadzam się. CB służy do ostrzegania przed niebezpioeczeństwem ,a nie przed
        > Policją. Ciekawe ilu złodziejów i bandziorów zostało skutecznie ostrzezonych
        > przed Policją.

Niby w jaki sposób?

> Mandaty dla użytkowników CB powinny być automatycznie 100% wyższe oraz 2 razy
        > więcej punktów.

A o równości wobec prawa to Waść słyszał?
      • pbrwdb Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 06:12
        Na tej samej zasadzie odbierać prawka ludziom przewożącym gorzołę samochodami.
        Śmieszne. Nie - tak samogłupie jak Twoja propozycja
    • test-driver Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 15:13
      temat CB jest prosty jak dupcia węża.
      każdy wie do czego służy CB i pisanie o korkach czy wypadkach to takie czcze
      gadanie jak z gwarancją bonusem w KIA Ceedzie.

kazdy wie że służy do tego by wiedziec gdzie się ustawili z radarem.

cóż , jak ktoś ma biegunkę za kierownicą jak prowadzi to i CB mu się przyda.

jak dlamnie posiadanie CB to w pewnym sensie jakiś taki "małomiasteczkowy"
      bajer w stylu kolorowe naklejki na desce.

wystarczy zauważyć że CB w samochodach osobowych są montowane od strony
      wschodnniej ODRY końćząc zapewne na Uralu...

ja osobiście wolę słuchać musyki lub rozmawiać z pasażerem niż żałosnych
      tekstów jakiś kierowców...

wiem jak to wygląda w rzeczywistości gdyż miałem doczynienia....

CB to taka zabaweczka dla chłoptasia z Pcimia-serio co do sklepu po chleb ma
      120 klocków i musi uważać by nie zarobić mandatu.

• kodem_pl No coz, widac masz nieco ograniczone... 07.02.07, 15:38
        horyzonty wyobrazni.
      • expertyzer Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 17:29
        test-driver idealnie wszystko ujął.

W normalnym kraju każdy przestrzega przepisów, a nie miga się na każdym kroku
        od odpowiedzialności. Widać to nie tylko na drodze, ale i w życiu codziennym.
        Kali może łamać prawo, ale ci w rzundzie to ni mogom jusz i kuniec !!!

CB to wieśniactwo , tak jak trąbienie na innych przy każdej okazji,
        gestykulowanie, chwalenie się osiąganymi prędkościami czy wyprzedzanie ,albo
        niewpuszczanie w korku tańszego auta.
        Jakoś trudno wyobrazić sobie ,żeby jakiś szanowany biznesmen, prawnik, lekarz
        jeździł z CB - to byłby wstyd. Nie wyobrażam sobie jechać w interesach z
        jakimiś ludźmi na poziomie i pozwolić sobie na to ,żeby z CB co chwilę
        dochodziło jakieś k..... , ch....... , k........... , ch.........
        Spaliłbym się ze wstydu jakbym miał raczyć jakieś kobiety na poziomie
        taką "muzyką".
        • mik8i Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:22
          Najpierw poznaj ludzi którzy CB-radia używają do tych celów do których zostało
          ono stworzone a potem zobacz co robi reszta buractwa która uważa się za panów
          szos ale już parę razy widziałem jak takiemu burakowi się nie udało bo akurat po
          cywilnemu mu za dupą siedli no i inne buraki go nie ostrzegły na czas i prawka niet
        • panjahwe Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 20:29
          test-driver jest matołem który jeździ w niedzielę do kościoła i z powrotem, raz
          w miesiącu do marketu w mieście najbliższym swej wsi, a raz w roku na wakacje
          nad jezioro(najbliższe, ma się rozumieć).
          Ja zaraz też zacznę się mądrzyć na temat procedur lądowania promu kosmicznego.
          Drogi są u nas jak na dalekim wschodzie, represje karne, ich wysokość i
          wszechobecność-jak na zachodzie. Jak w tych warunkach ma sobie poradzić kierowca
          który musi jeździć by żyć? No jak?
          I tak powstało CB-radio. Gdy standardy infrastruktury komunikacyjnej dorównają
          standardom represji, cb-radio umrze śmiercią naturalną.
          Ale to już nie za mojej kadencji...
          • cameel28 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 20:58
            Tak jest, jak sie z argumentacja kolesia nie zgadzam to przynajmniej mu
            personalnymi inwektywami pojade, a co. A lamanie przepisow Polak zawsze sobie
            jakos wytlumaczy - a tym ze drogi kiepskie, a tym ze musi jezdzic zebyc zyc i
            inne nieistotne pierdoly. Jak ci sie spieszy do roboty to wychodz z domu 10
            minut wczesniej. Kolesie z CB to jedyni kierowcy ktorym nigdy nie zjezdzam na
            pobocze gdy wyprzedzaja - na chwile przynajmniej buractwo zwolni jak z
            przeciwnej strony ciagnie sznurek aut. Dobrze chociaz ze psy sie na
            nieoznakowane auta na mazowszu przesiadaja.
            • panjahwe Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 21:26
              Od czego by tu zacząć. Ok, od początku.

> Tak jest, jak sie z argumentacja kolesia nie zgadzam to przynajmniej mu
              > personalnymi inwektywami pojade, a co.
              Przeczytałeś post do którego odnosił się mój komentarz? Zrób to, facet na prawdę
              niewiele jeździ, albo w swej kategorycznej wypowiedzi perfekcyjnie się
              kamufluje. A że użyłem przy tym specyficznego folkloru, cóż czasy mediów-by być
              dostrzeżonym trzeba głośno lub oryginalnie się drzć.

> A lamanie przepisow Polak zawsze sobie
              > jakos wytlumaczy
              Ty to ten bezgrzeszny, od pierwszego kamienia, czy też jesteś Polakiem?

>Jak ci sie spieszy do roboty to wychodz z domu 10
              > minut wczesniej
              A nie przyszło Ci, zaryzykuję stwierdzenie, na myśl, że pracą niektórych jest w
              60-80-100 procentach samo jeżdżenie, a pracują więcej niż 10 minut?

>Kolesie z CB to jedyni kierowcy ktorym nigdy nie zjezdzam na
              > pobocze gdy wyprzedzaja
              Ja w życiu tylko raz zjechałem na pobocze komuś kto wyprzedzał, ale jechał wtedy
              120 w zabudowanym z naprzeciwka 2 razy większym autem niż moja rakieta(lubię
              ją tak nazywać, ona też to lubi...). Anteny u niego nie zauważyłem, ale może się
              kamuflował.

>na chwile przynajmniej buractwo zwolni jak z
              > przeciwnej strony ciagnie sznurek aut
              Jak się to ma do pierwszego zdania Twojwj wypowiedzi(fragment o inwektywach)?

Cóż, czas na pointę, ale jakoś nic nie przychodzi, może tak: Przedstawiciel
              jakiejś około-Jungowskiej szkoły powiedziałby, że kiedyś jakiś posiadacz
              CB-radia jakoś Cię skrzywdził. Hę?
              • cameel28 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 23:16
                Nie, nie skrzywdzil mnie mnie zaden kolo z CB ale dobija mnie postawa Polakow
                twojego pokroju ktorzy dla wszystkiego znajda usprawiedliwienie, dla kazdego
                wystepku, dla kazdego nagiecia przepisow w swoja strone. Byle byc wiekszym
                cwaniakiem, byle inne w d... zrobic i miec radoche. Nigdy nie zapomne jakim
                zdziwieniem bylo dla mnie jak bedac w USA po raz pierwszy zapuscilem sie na ich
                autostrade i zobaczylem ze jak ograniczenie jest do 75 mph to nikt go nie
                przekracza i wyobrazilem sobie Polakow ktorzy na takiej drodze pedzili by po 130
                mph.
                A propos twojego wysublimowanego poczucia humoru bijacego z tych wyszukanych
                personalnych wycieczek pod moim adresem - to nadajac na CB tak sie wyrobiles?
                Zmien robote na biurow - odchamiejesz.
                • test-driver bardzo dobrze napisane. 07.02.07, 23:21
                  właśnie sie potwierdza moja teoria i obserwacja - jaki cham taki kram.

kto ma CB - wulgarny kierowca któy nie moze zrozumieć że "normalni" kierowcy na
                  tych fatalnych drogach mogą sobie jechać przekraczajać tylko nieznacznie
                  prędkość i nie narzekając na mandaty czy inne jakieś pierdoły.

to właśnie jakimś biegunkowcom zawsze coś przeszkadza....

• panjahwe Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 23:51
                  Akurat z tym USA to trafiłeś waćpan jak...ok, daruję sobie wysublimowanie.
                  Spędziłem tam w sumie rok i porównywanie dróg w Polsce i w USA nie jest zbyt
                  mądre - 3 do 6 pasów + pobocze z każdej strony, betonowe przegrody lub 20
                  metrowe pasy zieleni między przeciwnymi kierunkami, zjazdy co milę, nawet na
                  największym zad....,przedmieściu, i oznakowanie wręcz perfekcyjne, a zawsze
                  można U-turna za chwilę zrobić.
                  Uroczyście przysięgam Ci, że jeśli będę mógł jechać 130 na godzinę nie
                  zwalniając ani na chwilę z Katowic do Gdańska TO ANI RAZU NIE ZłAMIę PRZEPISóW,
                  NIGDY i obym sczezł jeśli kłamię!!
                  • cameel28 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 00:12
                    Udajesz czy na prawde nie chwytasz? Tak, maja jankesi zajebiste drogi i tez o to
                    mi chodzi, ze oni po tych drogach jezdza 75 mph ( a w takiej kaliforni maks to
                    70 i to tylko w na prawde paru miejscach, w wiekszosci 60mph) choc ich auta
                    stworzone wrecz do szybkiej jazdy, w przeciwienstwie do milosciwie panujacych
                    nam beemek i golfow z lat 80, moga rozwinac dwukrotnie wieksza predkosc nie
                    ogluszajac przy tym wszystkich w promieniu kilkuset metrow. I nie widzialem tam
                    drogi gdzie wolno by bylo jezdzic 130 kph na godzine.
                    A u nas - drogi nadajace sie do jazdy maks 90 na godzine (wlasnie nieclae
                    kalifornijskie 60 mil) i banda buractwa z cb prujaca po 130. Dobrej nocy zycze,
                    jutro wyjade do roboty do wawy (codzeinnie 150 km w obie strony) 10 minut wczesniej.
                    • panjahwe Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 00:23
                      Pozdrawiam, szerokiej drogi.
            • marcin.tyczynski Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 09:39
              >A lamanie przepisow Polak zawsze sobie
              > jakos wytlumaczy - a tym ze drogi kiepskie, a tym ze musi jezdzic zebyc zyc i
              > inne nieistotne pierdoly. . Kolesie z CB to jedyni kierowcy ktorym nigdy nie
              zjezdzam na
              > pobocze gdy wyprzedzaja.

Wiec innych puszczasz zjezdzając na pobocze? Wiec wytłumacz mi Polaku złamanie
              przepisu. Bo z tego co wiem pobocze nie jest przeznaczone do jazdy po nim i za
              zrobienie tzw "marginesu" można być pare stówek do tyłu.
          • test-driver ubliżać to ty umiesz. 07.02.07, 22:47
            zero komentarza bo zer się nie komentuje.
            • panjahwe Re: ubliżać to ty umiesz. 07.02.07, 22:57
              niektórzy po prostu sami się o to proszą. Słyszałeś takie powiedzenie:
              "Lepiej milczeć i tylko wydawać się idiotą, niż odezwać się i rozwiać wszelkie
              wątpliwości"? Sory, wiem, sam powinienem się do niej czasem zastosować :))
              Pozdro, nie bierz wszystkiego do siebie, nie znam cię tak na prawdę, ale wojna
              to wojna:))
              • test-driver bardzo mi przykro ale skończyłem z tobą w poprzedn 07.02.07, 23:06
                popzrednim wątku więc jakbyś mógł .....

nie rozmawiam z chamami .dziękuję.
                • panjahwe Re: bardzo mi przykro ale skończyłem z tobą w pop 07.02.07, 23:10
                  Proszę. Po chamsku oczywiście.
          • erg_samowzbudnik Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 07:57
            panjahwe napisał:

> test-driver jest matołem który jeździ w niedzielę do kościoła i z powrotem,
            ra
            > z
            > w miesiącu do marketu w mieście najbliższym swej wsi, a raz w roku na wakacje
            > nad jezioro(najbliższe, ma się rozumieć).
            > Ja zaraz też zacznę się mądrzyć na temat procedur lądowania promu kosmicznego.
            > Drogi są u nas jak na dalekim wschodzie, represje karne, ich wysokość i
            > wszechobecność-jak na zachodzie. Jak w tych warunkach ma sobie poradzić
            kierowc
            > a
            > który musi jeździć by żyć? No jak?
            > I tak powstało CB-radio. Gdy standardy infrastruktury komunikacyjnej dorównają
            > standardom represji, cb-radio umrze śmiercią naturalną.
            > Ale to już nie za mojej kadencji...

CB radio umarło juz taz w latach około 94 95 z chwila kiedy nastąpił
            rozkwit "komórek". Obecnie znowu wróciło do łask. I zgadzam sie ze wszystkim jw
        • ewcio2 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 21:01
          w normalnym kraju są autostrady i da się jechać 140 bez zadnych konsekwenjci i
          bezpiecznie, wiec... nie mówmy o normalnym kraju proszę, bo to żadne porównanie
          dla Polski w tej mierze. ja rozumiem ze 140 przez obszar zabudowany to za duzo
          ale jak się nie ma gdzie pogonić to co??? a jakbyś miał codziennie np 700 km do
          przejechania?? to pewnie byś jeździł zgodnie z przepisami. i robił jakieś 300...
          na przykład: średnia dla ciężarówki we Francji to blisko 90, a w Polsce?? jakieś
          60 !!!! różnica???
          • test-driver Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 23:04
            tylko ze te ciężarówki na wschodnich numerach jeżdżą conajmniej 100km/h , są
            brudne , obskurne a kierwocy jadą na koksie.

śmieszą mnie wypociny jakiś kolesi którzy udają tutaj wielkich mistrzów
            kierownicy - kurierzy? czy przedstawiciele handlowi?
            i z powodu złych dróg można przekraczać prędkość? ludzie!!!! opamiętajcie się!
            a co do mandatów - są bardzo niskie!!!!! jak poziom intelektualny i techniczny
            polskich kierowców....

jak widzę jakie samochody jeżdżą z antenami CB to łezka w oku mi sie pojawia i
            przywraca mi sie wspomnienie lat 80 - serio - kadety , stare passki , audiki 80-
            100 tak te kanciaste jeszcze , czasem poldki a co ciekawe większość ma jeszcze
            założone kamizelki odblaskowe na fotele cóż - ojej policja nie oznakowana!!!!!

ha! w starych trupach po obklejanych taśmami.

jak zobaczyłem tylko watek o CB , myślałem że będzie o trupach!z ogromnymi
            antenami!

każdy SZANUJACY się właściciel samochodu stosunkowo młodego nie będzie bawił
            się w antenkę tylko w GPS - jaki morał?!

a no z braku laku trza CB zamontować - bida jak piszczy a wiadomo że pod CB
            można ułożyć jakąś "ładną" historyjkę o korkach czy objazdach....

PANOWIE I PANIE - cb służy i służyło po to by zapierniczać tam gdzie nie ma
            Radaru :) i nie ma co tam to.

a jak komuś to nie pasi to mnie obrazi ale wisi mi to koło worka bo ja mam GPS
            i słucham radia a jak jak widze teren zabudowany to zwalniam - niegdy nie
            zapłaciłem mandatu za przekroczenie prędkości.

-bzdura - zwykłe trolle forumowe jakich pełno i zawsze są negatywnie nastawieni
            niezlaeznie od tematu - mogą być za lub przeciw..... wisi im logika i prawda
            byle się popisać i po pisać ;)

motoryzacją się pasjonuje od lat 70.
            • krzysiulek1 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 03:35
              > tylko ze te ciężarówki na wschodnich numerach jeżdżą conajmniej 100km/h , są
              > brudne , obskurne a kierwocy jadą na koksie.
              tia, pewnie sprawdzałeś .... czy tylko tak z natury głupoty gadasz ?

> a jak komuś to nie pasi to mnie obrazi ale wisi mi to koło worka bo ja mam
              GPS
              ja też, i co jakiś powód do przechwałek? wyobraź sobie, że wiele już aut to ma -
              nie jesteś więc taki wyjątkowy, jak myślisz

> każdy SZANUJACY się właściciel samochodu stosunkowo młodego nie będzie bawił
              > się w antenkę tylko w GPS - jaki morał?!
              >
              > a no z braku laku trza CB zamontować - bida jak piszczy a wiadomo że pod CB
              > można ułożyć jakąś "ładną" historyjkę o korkach czy objazdach....
              a g...o prawda !
              mam CB, mam od prawie 30 lat, i będę miał !
              idiota z radiem, jest dokładnie tak samo głupi i niebezpieczny jak idiota bez
              radia - jak kto durny to będzie jechał kretyńsko całą trasę, a ten z radyjkiem
              chociaż kilka razy zwolni.
              Kilka razy przez moje radio wołałem właśnie policję (wtedy jeszcze na "9"
              siedzieli), raz dzięki CB udało nam się pogotowie zawołać (koleś wywołany przez
              radio był w miejscu, gdzie był zasięg). Ciekawe, czy ludzie z tego rozbitego
              auta też są teraz wrogami CB ?
              przy okazji - jechałeś kiedyś dłuższą trasę w kilka aut ? wtedy też się radio
              przydaje.
              • test-driver no to jesteś wyjątkiem mojej reguły 08.02.07, 15:44
                a co do ciężarówek to chodzi mi te o ze wschodnich landów od Buga po Ural.

a ze jażdżą na koksie to każdy wie co się troche interesuje raportami
                motoryzacyjnymi - są takie pisma nawet sygnowane Min.Trans.

pozdrawiam
                • krzysiulek1 nie jestem wyjątkiem 08.02.07, 20:09
                  naprawdę, większość CB-raków ma głowę nie tylko do fryzury (choć i durniów
                  często się słyszy)

a na marginesie:
                  zabierasz głos w sprawie CB, używaz/użwałeś kiedyś ?
                  bo ja np. z racji fryzury nie wypowiadam się o pracy fryzjerów - nie znam się
                  natym (to co poniżej łopatek urośnie - koleżanka obcina)
            • ewcio2 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 09:16
              A tu się akurat nie zgodzę. Najczęściej cb mają właśnie szybkie i dobre fury:
              merce, audi itp i to nie te po 15 lat ale właśnie młode i szybkie. druga grupa
              to własnie przedstawiciele handlowi w corsach oplach itp (to raczej tez nie
              stare auta). ja bym raczej powiedziala ze najniebezpieczniejsi to są właśnie w
              tych nowych i szybkich, wyprzedzanie na trzeciego nagminne, pod wzniesienia i
              wogóle gdzie się tylko da. zdarzają się gó..arze zaraz po zrobieniu prawa jazdy
              w audiolach "bo tatuś pozwolił". i jedzie 150 "bo przeciez zdałem to znaczy ze
              umiem jeżdzić" albo też "wkońcu zdałem to teraz pojeżdżę" lb "tato za coś
              zapłacił to terza trzeba pojeżdzić". ja jeżdżę średnio (posiadam raczej wolne
              autko, poza tym zawsze uważałam że lepiej się spóźnić niż nie dojechać), w
              obszarach zabudowanych zwalniam, moze nie do 50 ale jednak, radia cb używam i
              będę używała. za dużo razy mi pomogło. nie wiem czy jeżdzisz dużo- mało, często-
              rzadko, i czy miałeś przyjemność jeżdzić po drogach zachodniej europy. raczej
              nie polecam bo potem porównanie jest baaardzo przykre.
            • ewcio2 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 09:21
              A co do GPS to koszt jest niewiele większy. wiem bo mam i CB i GPS. Co do
              obrażania to można dyskutować bez używania wyzwiski. Wyzwiska takie jak "trolle"
              zaczynają się kiedy kończą się argument. Pozdrawiam
              • syn.oficera Ale mam pomysł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 08.02.07, 13:03
                Nalezy zrobić akcję, wystarczy,że kilka tysięcy osób kupi CB radio i będą
                nadawać fałszywe informacje na temat kontroli policyjnych.
                Przykładowo: nie ma policji to idzie informacja ,że stoją właśnie.
                Jest policja to idzie informacja,że nie ma nikogo i się podkłada klienta na
                radarek policjantom.
                Mimo,że inni ostrzegaliby zgodnie z prawdą to i tak by 0nie wiadomomo było,
                która informacja jest zgodna z prawdą.

Myślę,że nikomu by to nie przeszkadzało, bo CB jak widzę służy do informowania
                o korkach i wypadkach. Naturalnie o wypadkach i korkach informowałoby się
                zgodnie ze stanem faktycznym. Nieprawdę puszcałoby się tylko i wyłącznie jesli
                chodzi o policyjne kontrole.

Takie fałszywki mogiliby puszczać w eter nie tylko kierowcy, ale np ktoś kto w
                domu jest w danej chwili, ewentualnie trzebaby puścić z kompa jakiś sampl
                silnika samochodowego.

pozdrawiam serdecznie
              • test-driver ale baje walisz. 08.02.07, 15:47
                ewcio2 napisała:

> A co do GPS to koszt jest niewiele większy. wiem bo mam i CB i GPS. Co do
                > obrażania to można dyskutować bez używania wyzwiski. Wyzwiska takie
                jak "trolle
                > "
                > zaczynają się kiedy kończą się argument. Pozdrawiam

duża jest rozbieżność cenowa!
                mój GPS kosztował ponad 1500zł a CB radio kupisz za 300zł.
                aha i taniej GPS nie kupisz niż 1200zł - nowy - nie krojony ;)
      • racy1 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 23:31
        Zauważ, że, jak to ująłeś "na zachód od Odry" są autostrady, którymi mozesz
        dojechać gdzie chcesz. A u nas jakbyś chciał zgodnie z przepisami przejechac z
        Warszawy do Wrocławia bez CB zajmie Ci to godzinę dłużej niż normalnie. Też wolę
        słuchać muzyki i gadać z pasażerami. Ale na pewno wolę jechać 80 niż 50 w każdej
        jednej wiosce (średnio co 5 km na wspomnianej trasie).
        • test-driver Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 23:45
          kąpiesz się w gorącej wodzie czy jesteś z natury spuźnialski?

kurcze ale nie kumam - co mają drogi do posiadania CB - udajesz czy ty nim
          jesteś?
          • deszczowypies Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 12:19
            a CB w nocy ?? masz juz dosc muzyki i chcesz z kimś pogadać, wtedy to najlepsze
            i jedyne rozwiązanie ... ile razy dzieki takim rozmowom, nawet nie o sytuacji na
            drodze ... po wielu godzinach za kółkiem po prostu "łatwiej" się jedzie

Swoją drogą ciekawe ... w nocy ogromnie spada ilość buratcwa w eterze, bluzgów
            prawie nie ma, "kultura" informacji dużo większa ...

kiedyś któraś ze stacji radiowych zrobiła test- z punktu A do B /na końcach
            miasta/ w tym samym czasie czasie wyjechały dwa samochody - jeden zgodnie z
            przepisami, drugi "pirat". Róznica na mecie była ok 5 min.
            To nie radio czyni z kierowcy pirata, tylko brak mózgu ...

CB mam od 4 lat - i nie oddam nikomu
            prawo jazdy od 20 ...

przyczepności
            ----
            johnyII/sirtel rocky
            • test-driver Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 15:50
              okej.
              ja nie mówię że CB to zła rzecz ale większość kupuje je po to by mieć pewną
              ściezkę zdrowia dla swoich 170km.h

napiszę sprostowanie-
              CB dobra rzecz ale w PL to jest mały wyjątek - większość ma jeden cel -
              zapieniczać ponad 150 i zwilnić przed kontrolką.

i tyle.

• mmarecki Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:56
          Pozwol kolego ze Cie poprawie jak podalo gdzies ministerstwo transportu gdyby
          jechac z Wawy do Wrocka wg przepisow zajmuje to okolo 7h...
        • syn.oficera Mam pomysł 08.02.07, 13:01
          Nalezy zrobić akcję, wystarczy,że kilka tysięcy osób kupi CB radio i będą
          nadawać fałszywe informacje na temat kontroli policyjnych.
          Przykładowo: nie ma policji to idzie informacja ,że stoją właśnie.
          Jest policja to idzie informacja,że nie ma nikogo i się podkłada klienta na
          radarek policjantom.
          Mimo,że inni ostrzegaliby zgodnie z prawdą to i tak by 0nie wiadomomo było,
          która informacja jest zgodna z prawdą.

Myślę,że nikomu by to nie przeszkadzało, bo CB jak widzę służy do informowania
          o korkach i wypadkach. Naturalnie o wypadkach i korkach informowałoby się
          zgodnie ze stanem faktycznym. Nieprawdę puszcałoby się tylko i wyłącznie jesli
          chodzi o policyjne kontrole.

Takie fałszywki mogiliby puszczać w eter nie tylko kierowcy, ale np ktoś kto w
          domu jest w danej chwili, ewentualnie trzebaby puścić z kompa jakiś sampl
          silnika samochodowego.

pozdrawiam
    • phiphi182 mojego nie oddam ! :) 07.02.07, 17:32
      Mam CB radio od poltora roku i nie dam go nikomu !!!
      Kilka razy bardzo mi pomoglo, powiadomiono mnie o wypadkach na drogach,
      warunkach atmosferycznych, albo ze jakies barany szly totalnie nawalone bez
      zadnych odblaskow - pod wieczor.

z CB czuje sie pewniej na drodze. Dzisiaj w Kleszczewie - Gdansk - Stargard
      byla taka droga, ze Tiry mialy problemy z jadza, slizgawica. Akurat jechalam
      autem bez CB i wiecie, brakowalo mi tych wszystkich informacji.

a kto wyprzeda na 3go ? akwizytorzy ! oni pokazuja co potrafia na szosach. oby
      tak dalej to bedzie jeszcze bezpieczniej.
      • test-driver droga pani 07.02.07, 23:16
        owszem pomaga w informowaniu ale jako kierwca powinna Pani sama zwracać uwagę
        na to jakie panują warunki na drodze.

widać że brak u Pani w samochodzie wskaźnika temperatury zewnętrznej.
        a dodatkowo nie wiem czy Pani zauważyła - mamy zimę - a w zimie występuję
        gołoledź ba nawet miejscowa.

proponuję obserwować drogę a nie jechać jak tramwajem.

a co do wypadków? cóż może Pani jeździ jako Ambulans? jak jest wypadek to jest
        wypadek i co Pani zrobi ? zjedzie i pojedzie polem? czy zawróci i wróci do domu?

sraty taty.

proponuję zakupić sobie radio samochodowe moze być na MP3 lub CD i słuchać
        ulubionych piosenek lub poprostu radia.

chyba że lubi Pani słuchać tych "Radiowców" z jakiś bliżej mi nie określonych
        powódów ale jak jechałem kiedyś ze znajomym to po 20min. poprosiłem by wyłączył
        ten przybytek bo uszy więdły.

• krzysiulek1 Re: droga pani 08.02.07, 03:41
          test-driver napisał:
          > widać że brak u Pani w samochodzie wskaźnika temperatury zewnętrznej.
          ty naprawdę masz jakiś kompleks - wskaźniki też już są w wielu autach

.. i naprawdę przeszkadza komunikat : " Uwada mobilki ! na 45 kilomerze ślisko
          jak holera " ?
          • phiphi182 drogi panie 08.02.07, 09:08
            przyznam, ze od razu mi sie milo zrobilo jak to przeczytalam.

na Pana wypowiedz brak mi slow.
            jak mam przewidziec jakie beda warunki na drodze na 30 km ?
            wrozka nie jestem. Pan zreszta tez nie.

"a co do wypadków? cóż może Pani jeździ jako Ambulans? jak jest wypadek to jest
            wypadek i co Pani zrobi ? zjedzie i pojedzie polem? czy zawróci i wróci do
            domu? " - co moj drogi zrobie ? pojade objazdem. nadzwyczajniej.

i powiem jeszcze to, ze ci "radiowcy" powiedzieli mi duzo wiecej madrych
            rzeczy, niz Pan w swojej wypowiedzi.

pozdrawiam
            i zmieniam kanal
            • test-driver Re: drogi panie 08.02.07, 16:51
              obajzdem po miedzy?

na 45 gołoledź ... ludzie a oczy to się ma i wyczucie? chyba jednak pani brak.

tragedia! w latach 90 było sens montowac takie cudo jak CB ale ludzie CB to
              jest dobre dla kierowców tirów i ci co mieszkaja w samochodach.

• krzysiulek1 Re: drogi panie 08.02.07, 20:03
                >na 45 gołoledź ... ludzie a oczy to się ma i wyczucie? chyba jednak pani brak.
                a może i nie brak ...
                o "wspomaganiu " słyszałeś ?
                jedno drugiego nie wyklucza

Dawałeś do zrozumienia, jakie to wypaśne auto masz.
                Zaryzykuję stwierdzenie, że ze wspomaganiem układu kierowniczego. Po co ?
                Przecież i bez da się kręcić?
                ale jakby trudniej ...
        • pantalony1974 Re: droga pani 09.02.07, 19:52
          Panie test-driver.
          Widać że nigdy w odpowiedni sposób nie używał CB ani nie siedział w samochodzi
          e obok kogoś kto takowe w profesjonalny sposób stosował.
          Posiadam CB od 17- tu lat.
          I na Pana ciekawe wywody z miłą chęcią odpowiem. (Choć ciekawe czy warto boś
          Pan zapiekły w swych sądach).
          1. Wskaźnik temperatury jest mało przydatny gdy ma poimformować o róźnicy
          temperatury za 5 km na stromym podjeździe gdzie utknął TIR. To że w zimie
          występuje oblodzenie nie tłumaczy tego że mam stać w korku i czekać aż
          przyjedzie ktoś kto tą ślizgawicę zlikwiduje. Mogę to miejsce ominąć i nie
          powiększać wynikającego z tym zagrożenia.
          2 Tramwaj też ma radiotelefon... Nie rozumiem aluzji.
          3. Ambulans - dotyczy wypadku JW. Gdzy jedzie i go widzę po prostu informuję o
          tym że jedzie a tym samym uczulam wszystkich posiadających radio że za chwilę
          będą mieli sytuację że trzeba będzie ustąpić miejsca dla karetki...
          Piękny widok jak zjeżdzają...(Czy gdyby Pana w środku wieźli w stanie
          zagrożenia życia i zbolałego itp to wolałby pan by karetka nie omijała
          samochodów chodnikiem i zasuwała po polu - byłem świadkiem i takiej sytuacji).
          4. Radio w samochodzie - klasyczne - dobra rzecz i w niczym nie koliduje z CB.
          CB radio posiada odpowiednie regulatory by można było ten cały zgiełk (który
          akurat mnie nie interesuje) wyciszyć - od tego są pokrętła czułości odbiornika
          i blokady szumów (tylko mocne stacje będe słyszał).

Reasumująć:
          CB radio dla kogoś kto dużo podróżuje, ma odpowiednią wiedzę i KULTURĘ jest b.
          przydatne. GPS jest bezdusznym automatem i nie powie jak wygląda droga na którą
          spadło 5 minut temu drzewo... Uzupełnia w znakomity sposób i orientuje kierowcę
          na drodze a tym samym przyczynia sie do zwiększenia bezpieczeństwa.
          Niejednokrotnie wzywałem pomocy dla ofiar wypadków, brałem też udział w akcjach
          ratunkowych. Często prowadziłem kierowcę zabłakanego w mieście co i oszczędzało
          czas jego i innych kierowców, być może nawet i Pański, choć wątpię by zdaje Pan
          sobie z tego sprawę...
          Niestety nie jest winą środowiska CB że w ostatnich czasach trafiło do niego (a
          właściwie obok niego egzystuje) sporo osób jakie nie szanują nikogo i niczego
          dookoła siebie, są egoistyczni nie tylko na drodze, no ale cóż, takie mamy
          społeczeństwo i takie osoby można spotkać też w w/w tramwaju czy kolejce do
          lekarza...
          Narzędzia nigdy nie są złe, żli są operatorzy tych narzędzi...
          No i jeszcze jedno, nie mam mandatów za prędkość, zwalniam nawet gdy
          teoretycznie nie powinienem (bo wiem że "jest czysto"), ba, nawet kilka razy
          pomogłem policji łapać idiotów na drodze być może i Panu zagrażających.
      • mmarecki Re: mojego nie oddam ! :) 08.02.07, 11:04
        phiphi182 napisała:

> Mam CB radio od poltora roku i nie dam go nikomu !!!
        > Kilka razy bardzo mi pomoglo, powiadomiono mnie o wypadkach na drogach,
        > warunkach atmosferycznych, albo ze jakies barany szly totalnie nawalone bez
        > zadnych odblaskow - pod wieczor.
        >
        > z CB czuje sie pewniej na drodze. Dzisiaj w Kleszczewie - Gdansk - Stargard
        > byla taka droga, ze Tiry mialy problemy z jadza, slizgawica. Akurat jechalam
        > autem bez CB i wiecie, brakowalo mi tych wszystkich informacji.
        >
        >
        > a kto wyprzeda na 3go ? akwizytorzy ! oni pokazuja co potrafia na szosach. oby
        > tak dalej to bedzie jeszcze bezpieczniej.

Dokladnie tak tydzien temu w sobote wieczorem musialem sie dostac z Wrocka na
        slask... Dojezdzajac do Autostrady na CB uslyszalem info o TRZECH!!!! miejscach
        w strone Katowic na ktorych jest stluczka i korki w sumie kilkanascie kilometrow
        oraz o tym ze nie ma zjazdu z autostrady nawet na 1 zjezdzie od wrocka tzn na
        strzelin... Wszyscy polecali jazde stara droga przez Olawe i Brzeg!!!! bez CB
        stracil bym okolo 4h stojan na A4!!!! Wiec nie piszcie glupot o tym ze CB jest
        tylko dla piratow itp... tak samo mozna pozamykac wszystkie silownie bo tam
        teoretycznie przyszli gangsterzya to przeciez absurd!!
      • pysiaczek251 Re: mojego nie oddam ! :) 08.02.07, 11:24
        nic dodać, nic ująć.
        No może rzeczywiście jak samochód wyprowadza się w niedzielę, a jedyna droga do
        pokonania to droga do kościoła to w sumie .... ofermy na drodze powodują
        więcej wypadków i stwarzją większe zagrożenie, niż ten który jedzie 10 km za
        szybko, bo on potrafi wybrnąć z zagrożenie a taki "niedzielak" to zamyka oczy i
        cieszy się, że w drodze do kościoła- bo już na pewno pójdzie do nieba...
      • xyz-zyx Re: mojego nie oddam ! :) 08.02.07, 13:40
        Może i faktycznie akwizytorzy szybko jeżdzą wszystko jest nakręcane przez nas
        samych jadę 80km Ty np 75 i już CIę boli że Cię wyprzedzam i dodajesz gazu bo
        co to nie ja ....... wszystko się zaczyna od tego: zawiść ludzka chęć
        pokazania, zaszpanowania że się ma szybką fajną furę i pieniądze z drugiej
        strony cwaniaków: nie wpuści CIę bo doda gazu (nawet nie pomyśli że jeśli
        trochę zwolni może uratować swoje życie i innych , a nie chwalić się póżniej
        przy piwku dla kolegów że nie wpuściłem cwaniaka i zepchnąłem go na lewą stronę
        ponieważ w tym momencie może on na Ciebie wrócić z podwójną siłą ...masz rozum
        wpuść zwolnij dla dobra wszystkich) zawsze ludziom się śpieszyło i będzie
        śpieszyć grunt to patrzeć na innych i za nich myśleć... Akwizytorze jeżdzą jak
        wariaci mają powykręcane normy pieniężne jak i czasowe... to od pracodawców się
        to wszystko zaczyna nie od samych kierowców... znam wielu przedstawicieli
        którzy nie ganialiby tak po Polsce gdyby nie musieli...zdążyć na czas !!!

Ja mam CB radio jestem młodym człowiekiem jeśli jest możliwość jeżdzę 160 jak
        również i mniej sam dostosowuje prędkość do sytuacji, wiem do czego służą
        pobocza ktoś jedzie szybciej zjeżdzam mu a nie próbuję przyśpieszać jak wielu
        tu mówi a nie daruje bo ma CB radio i pokazuje tylko palec ....Nigdy nie miałem
        wypadku ,najmniejszej stłuczki ... CB radio jest jak z alkoholem i innymi
        rzeczami WSZYSTKO JEST DLA LUDZI ... i wszędzie się znajdą tacy którzy tego nie
        zrozumieją.... !!!! "Może być zwykły chłop ze wsi w Smokingu i obok Polski
        polityk" Nie przyrównujmy ich do siebie bo znacznie częściej ten drugi
        pierwszem etyką, godnością NIE MOŻE DORÓWNAĆ !!! nie każdy kto ma CB jest
        cwaniakiem, akwizytorem, dresem krzyczącym w eterze CH.... K.... P....

• glosybaltyku no noi 07.02.07, 17:55
    • marcelmilau Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 17:57
      co za debilny post.Czyli ci co mają radia jeżdżą jak napisałeś .
      Równie dobrze można zakazać wieśniackich naklejek na tylnej szybie
      • pawel_kuna Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 19:24
        jestem z radiem od kilku miesiecy od czsu kiedy wpadl mi kontrakt na rozwozenie
        towaru - jak jezdze po miescie to nawet radia nie włączam ale mam regularnie 1
        tydz w mies ze jade w 4,5 dni po 300 i wiecej i radio bardzo sie przydaje.
        ostatnio wypadek smiertelny godz 20 kilkanascie km od domu i w radiu zanim
        dojechalem do miejsca wypadku juz wiedzialem ze jest wypadek (ok 3 godz postoju
        zanim przyjedzie coroner) i wiedzialem tez jak ominac ten odcinek, inny
        przykład - przebudowa mostu - obok drewniana kładka na której bylo slisko jak
        h..era, oblodzenie drogi, korki - panowie i panie te informacje baaardzo sie
        przydają nie mówiąc o fotoradarach czy miśkach ;) ile razy byłem w obcym
        mieście i zawsze można zapytać o drogę. ale buractwo w eterze jest trzeba
        przyznać szczególnie dyskoteki na 19tce w rejonach hipermarketów w weekend jak
        bractwo podjezdza 20letnimi tjuningami na zakupy szerokiej drogi
    • earlyyears Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:00
      slucham czasami tych rozmow i doszedlem do wniosku,za wiekszosc wlascicieli cb
      to cwoki i prostaki. nie warto sie tym zajmowac i przejmowac.
    • deszczowypies Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:04
      ostrzeganie przed radarami ... odkąd pamiętam to się "mrugało" nadjeźdżającym i
      CB nie było potrzebne

mam CB założone na stałe (dodatkowa dziura w dachu na antenę, nie jestem
      piratem, dużo jeżdźę i przede wszystkim radio słuzy mi do informacji o korkach,
      wypadkach etc ... a przede wszystkim do nawigacji ... zawsze znajdziesz kogoś
      kto przeprowadzi Cię przez obce miasto ... czy ty komuś podpowiesz drogę /gps
      nie zawsze się sprawdza/
      zwykła ludzka "uczynność" , no ale to może dla ciebie jest obce

poza tym w każdej grupie zdarzy się czarna owca ...
      a i stań kiedyś w takim miejscu o którym piszesz (po górkę itp..)
      i zobacz ile aut bez CB tam łamie przepisy

a swoją drogą ilość buractwa w eterza czasem poraża ...
      (zwłaszcza jak się z dziećmi jeździ)
      • emeryt21 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:12
        O ile pamietam CB radio wymyslili dla truck'ow na dlugich trasach highway'ow
        dla bezpieczenstwa i wygody.W Polsce uzywanie CB przez samochody osobowe na
        trasie z W-wy do Lodzi to wynaturzenie zdrowego rozsadku.Wniosek:budowac drogi
        i jeszcze raz budowac a potem dalej budowac.
      • patryk_golawski Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 11:33
        może idąc tym tropem powinno się zakazać montowania świateł w samochodzie???
        dzięki temu nikt nie będzie jeżdził w nocy i przy złej pogodzie bo się nie da,
        (ile mniej wypadków :) ) ale przy okazji nikt takimi światłami nie będzie migał
        tym z naprzeciwka, tylko po to żeby uważali na policję.
        jakiś czas temu panowała opinia że jeśli samochód "z kratką" to musi
        zapierdzielać tam gdzie się da i tam gdzie się nie da, ciekawe mam takiego i
        jakoś mandatów nie dostaję
        Jeżeli ktoś jest psychopatą i jeździ przez miasto 150 to nie ma znaczenia czym
        jedzie ani czy ma CB czy nie, niestety w większości to jest nieuleczalna
        choroba (czasami śmiertelna) i miejmy nadzieję że zabije tylko siebie a nie
        postronnych, którzy mieli nieszczęsie go spotkać
    • ewakwiat Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:17
      Idiota
      • barylkaq Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 09:03
        CB jest git, żaden frajer zza krzaka ci nie wyskoczy z suszarką, normalna predkosc w miescie powinna byc 80km/h, a srednia na trasie 120 km/h, reszta niech sie buja swoimi złomami.
        V6
    • barnaba75 Ja Cię proszę, nie dramatyzuj :))))))) 07.02.07, 18:17
      Kto strzela? Człowiek strzela proszę pani, człowiek :)))

Ja tam mam satysfakcję jak widzę gościa z CB... wiecie czemu? Bo to jakiś
      mierny salesrep, który się musi wszędzie spieszyć... zaganiany, zarobiony, na
      dorobku....
      a ja już nie muszę :)))
    • dariusz.niemczynski Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:24
      romando1 napisał:

> Jakie są wasze opinie?

Jesteś idealnym kandydatem na ORMOwca.
    • summerdream Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:33
      romando1 napisał:

Romando to Moher
    • summerdream Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 18:40
      Romando to jakis policyjny kapus. Proponuje by jezdzil tramwajami i furmankami
      po bocznych szosach, to bedzie czul sie bezpiecznie. Do autostrady to trzeba
      miec glowe i jaja a nie moherowy berecik.
    • macarthur albo wydawać pozwolenia na 07.02.07, 18:41
      radia CB tylko kierowcom w krawatach
      kierowcy w krawatach są mniej awanturujący się
    • mariusz9618 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 19:01
      ZAKAZAĆ ZAKAZYWANIA...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka