Dodaj do ulubionych

UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ?

14.07.08, 20:49
Dostałem się na obie uczelnie na kierunek Historia jednak nie wiem co wybrać
czy studiowanie w Bydgoszczy czy w Toruniu Gdzie jest większy poziom, która
jest lepsza uczelnia ?
Obserwuj wątek
    • nostress.ka21 Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:14
      Każdy napisze Ci, ze UMK, bo to uniwerek z tradycją i takie tak inne dyrdymały.
      Jednak prawda jest taka, że nie wszystko zależy od "poziomu" uczelni, ważne jest
      to co Ty dajesz z siebie studiując.

Z drugiej strony historia hmmm...
      Jeżeli kręci Cię specjalizacja nauczycielska to chyba Toruń, albo Bydgoszcz, w
      końcu to była Wyższa Szkoła Pedagogiczna.
      Wiem, że na historii na UKW jest dość mało zajęć, około 22godzin tygodniowo,
      Instytut za to za totalnym "odludziu"...

Aha a chcąc studiować, a nie uczyć się --> Bydgoszcz.
    • delikt Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:22
      Hmm, co by Ci powiedzieć. Z tego co wiem na historię na UKW nie przyjmują zbyt
      dużo osób, a potem wykrusza się jeszcze sporo, więc osób na roku jest nie wiele,
      a o ile pamiętam na historię na UMK przyjmują dużo osób, więc pewnie jest więcej
      osób na roku, a to może mieć znaczenie (jeden będzie wolał tak, a drugi tak).

Przeciętny poziom studentów historii jest delikatnie mówiąc nie najlepszy, więc
      nawet najwspanialsza uczelnia nie może jakoś bardzo dużo wymagać, a szkoda, bo
      historia to świetny kierunek.

Mam znajomych na prawie na UKW i UMK, co by Ci tu powiedzieć. UMK ma jedną z
      najlepszych historii w kraju, ale na UKW też jest solidnie jeśli chodzi o kadrę.
      Rankingów odnośnie historii nikt nie prowadzi, a kadrę musiałbyś sobie sprawdzić
      sam:

nauka-polska.pl/dhtml/raporty/opisInstytucji?rtype=opis&lang=pl&objectId=7549
      nauka-polska.pl/dhtml/raporty/opisInstytucji?rtype=opis&lang=pl&objectId=7438
      UMK wypada lepiej, bo tak jak mówiłem to ścisła czołówka, ale UKW nie ma się
      czego wstydzić jeśli chodzi o historię.

Zwróć też uwagę na specjalności:

UKW:

* archeologia historyczna,
      * integracja europejska,
      * nauczycielska historia i WOS
      * promocja dziedzictwa kulturowego.

UMK:

1. Archiwistyka i zarządzanie dokumentacją
      2. Ogólnohistoryczna
      3. Nauczycielska
      4. Skandynawska
      5. Wiedza o kulturze

Dobrego wyboru życzę :)
      • delikt Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:23
        miało być "mam znajomych na historii UMK i UKW" :)
        • nostress.ka21 Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:43
          Właśnie na UKW nie ma prawa ;))
          Na historię przyjmują jakieś 120osób, po pierwszym semestrze zostaje około 70.
          Jednak myślę, że większość z "odpadów" to osoby, które zawiodły się po prostu
          studiowaniem i kierunkiem, a nie Ci którzy nie dali rady ;))
          • delikt Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:53
            O ile pamiętam na historię na UKW są w stanie przyjąć każdego, kto tylko zdał
            maturę, nic więc dziwnego, że odpadają osoby, które dostawały na podstawowej
            maturze z historii z 40 procent :)

Przypuszczam, że odpadają ludzie z różnych względów, przynajmniej dla mnie 50
            osób odpadających ze 120 to jednak bardzo duża liczba.
    • bem5 Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 22:38
      No właśnie mam dylemat 220 osób przyjęli na histe w Toruniu(czemu tak dużo?) a w
      Bydgoszczy ponad 100. Jestem miłośnikiem historii dlatego wierzę że przetrwam te
      studia ale gdzie.......?
      • nostress.ka21 Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 22:42
        Wyliczanka :))
        Sorki może ja jestem jakaś sceptycznie nastawiona, ale cokolwiek wybierzesz i
        tak będziesz czasem żałował :|
        • Gość: ja Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? IP: *.chello.pl 16.07.08, 22:37
          polecam UKW i to nie jest prawda że na UMK jest lepiej i że ma wyższy
          poziom.Mozesz się sugerować rankingami ale pamietaj,że uczelnie młode chcą
          dogonic te z tradycjami i zawyżają bardzo poziom.Tak jest w przypadku UKW :))
          To dobrze,ze trudno się tu utrzymać na studiach,nie bede so bie potem pluła w
          brode ze jestem niedouczona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka