bem5 14.07.08, 20:49 Dostałem się na obie uczelnie na kierunek Historia jednak nie wiem co wybrać czy studiowanie w Bydgoszczy czy w Toruniu Gdzie jest większy poziom, która jest lepsza uczelnia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nostress.ka21 Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:14 Każdy napisze Ci, ze UMK, bo to uniwerek z tradycją i takie tak inne dyrdymały. Jednak prawda jest taka, że nie wszystko zależy od "poziomu" uczelni, ważne jest to co Ty dajesz z siebie studiując. Z drugiej strony historia hmmm... Jeżeli kręci Cię specjalizacja nauczycielska to chyba Toruń, albo Bydgoszcz, w końcu to była Wyższa Szkoła Pedagogiczna. Wiem, że na historii na UKW jest dość mało zajęć, około 22godzin tygodniowo, Instytut za to za totalnym "odludziu"... Aha a chcąc studiować, a nie uczyć się --> Bydgoszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
delikt Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:22 Hmm, co by Ci powiedzieć. Z tego co wiem na historię na UKW nie przyjmują zbyt dużo osób, a potem wykrusza się jeszcze sporo, więc osób na roku jest nie wiele, a o ile pamiętam na historię na UMK przyjmują dużo osób, więc pewnie jest więcej osób na roku, a to może mieć znaczenie (jeden będzie wolał tak, a drugi tak). Przeciętny poziom studentów historii jest delikatnie mówiąc nie najlepszy, więc nawet najwspanialsza uczelnia nie może jakoś bardzo dużo wymagać, a szkoda, bo historia to świetny kierunek. Mam znajomych na prawie na UKW i UMK, co by Ci tu powiedzieć. UMK ma jedną z najlepszych historii w kraju, ale na UKW też jest solidnie jeśli chodzi o kadrę. Rankingów odnośnie historii nikt nie prowadzi, a kadrę musiałbyś sobie sprawdzić sam: nauka-polska.pl/dhtml/raporty/opisInstytucji?rtype=opis&lang=pl&objectId=7549 nauka-polska.pl/dhtml/raporty/opisInstytucji?rtype=opis&lang=pl&objectId=7438 UMK wypada lepiej, bo tak jak mówiłem to ścisła czołówka, ale UKW nie ma się czego wstydzić jeśli chodzi o historię. Zwróć też uwagę na specjalności: UKW: * archeologia historyczna, * integracja europejska, * nauczycielska historia i WOS * promocja dziedzictwa kulturowego. UMK: 1. Archiwistyka i zarządzanie dokumentacją 2. Ogólnohistoryczna 3. Nauczycielska 4. Skandynawska 5. Wiedza o kulturze Dobrego wyboru życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
delikt Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:23 miało być "mam znajomych na historii UMK i UKW" :) Odpowiedz Link Zgłoś
nostress.ka21 Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:43 Właśnie na UKW nie ma prawa ;)) Na historię przyjmują jakieś 120osób, po pierwszym semestrze zostaje około 70. Jednak myślę, że większość z "odpadów" to osoby, które zawiodły się po prostu studiowaniem i kierunkiem, a nie Ci którzy nie dali rady ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
delikt Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 21:53 O ile pamiętam na historię na UKW są w stanie przyjąć każdego, kto tylko zdał maturę, nic więc dziwnego, że odpadają osoby, które dostawały na podstawowej maturze z historii z 40 procent :) Przypuszczam, że odpadają ludzie z różnych względów, przynajmniej dla mnie 50 osób odpadających ze 120 to jednak bardzo duża liczba. Odpowiedz Link Zgłoś
bem5 Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 22:38 No właśnie mam dylemat 220 osób przyjęli na histe w Toruniu(czemu tak dużo?) a w Bydgoszczy ponad 100. Jestem miłośnikiem historii dlatego wierzę że przetrwam te studia ale gdzie.......? Odpowiedz Link Zgłoś
nostress.ka21 Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? 14.07.08, 22:42 Wyliczanka :)) Sorki może ja jestem jakaś sceptycznie nastawiona, ale cokolwiek wybierzesz i tak będziesz czasem żałował :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: UKW Bydgoszcz czy UMK Toruń ? IP: *.chello.pl 16.07.08, 22:37 polecam UKW i to nie jest prawda że na UMK jest lepiej i że ma wyższy poziom.Mozesz się sugerować rankingami ale pamietaj,że uczelnie młode chcą dogonic te z tradycjami i zawyżają bardzo poziom.Tak jest w przypadku UKW :)) To dobrze,ze trudno się tu utrzymać na studiach,nie bede so bie potem pluła w brode ze jestem niedouczona. Odpowiedz Link Zgłoś