Dodaj do ulubionych

Welon ślubny - czy wypada mi go założyć?????

14.04.09, 14:11
Dziewczyny, doradźcie, bo zwariuję. W czerwcu biorę ślub kościelny
ze swoim mężem (jesteśmy już 5 lat po ślubie cywilnym), mamy dwoje
dzieci 2 i 5 lata. No i pojawił się problem. Otóż, chcę założyć
welon, ale każdemu, komu o tym wspominam oczy robią się wielkie jak
5 zł, kręci głową z niedowierzaniem i głupio się uśmiecha. Wszystkie
koleżanki (mężatki i niemężatki) odradzają mi zakładanie welonu. Że
nie wypada, ze względu na dzieci, że welon to symbol itd. Ale mi
jakoś się nie chce wierzyć, że do ślubu idą w welonach tylko
dziewice ( ha ha wink Co Wy o tym myślicie? Wypada, nie wypada?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:15
      Chcesz zakładaj.Chyba z głowy go nie zerwą.
    • ewelsia Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:15
      słuchaj, czy wypada , to niewiem, księdza zapytaj smile
      a tak na powaznie: ja osobiście nie cierpię welonów, po prostu mi
      się nie podoba ta szmata na łbie. sama też chciałam iść bez , ale
      uległam namowom jak głupia i zgodziłam się na niewielki, nisko
      upięty. a teraz byłam na ślubach dwóch kuzynek, jedna nie miała
      welonu z wyboru, wyglądała ślicznie, miała powpinane drobne
      kwiatuszki/ozdóbki we włosy, druga miała kapelusz.Może któraś z tych
      opcji Ci podpasuje?
      • ewelsia Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:16
        aha, i niech gadają, to ich problem, nie Twój.rób , jak Ty uważasz,
        a nie jak inni by chcieli.
        • babowa Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:19
          a co cie to obchodzi czy wypada?
          i tak bede komentowac wiec luz i zrób tak jak podoba sie tobie
          • dzidaa Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:24
            a jakiego koloru bedziesz miała sukienke???? no bo biała odpada he hetongue_out
      • maroco1977 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:51
        mam pytanie mieszkasz w katolickiej Polsce? pewnie takuncertain tam wiekszosc dziewice
        z welonami sa w dniu slubu, a ich dzieci zawsze sa dziwnym trafem wczesniakamibig_grin
    • kim5 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:18
      Welon jest pogańskim symbolem, ma chronić przed złymi mocami. Nie ma
      nic wspólnego z kościelnym aspetktem ślubu.
      • penelopa40 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:23
        ja bym w tym przypadku nie założyła... ani zresztą typowej białej
        sukni ślubnej... trochę, dla mnie osobiście, bez sensu... akurat tak
        sie składa, ze brałam ślub kościelny będąc wieloletnią meżątką i
        dzieciatą - wystąpiłam w długiej srebrnej spódnicy i
        srebrzystoszarej górze, bardzo skromnie, nawet kwiatów nie chciałam,
        ale mi "wcisnęli" ... jakoś biała długa suknia z welonem mi zupełnie
        nie leżała psychicznie...
        ale jak kto ma ochotę to czemu nie....
        • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:27
          Widzisz dla mnie nie leżałoby psychicznie brać ślub kościelny będąc wieloletnią
          i dzietną mężatką.
          • freya81 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:33
            A co ma jedno do drugiego????
          • e.logan Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:09
            Dlaczego?..Nie wierzysz w nawrocenie?

Przeciez mozna przyjac ze chce zmienic swoje zycie, przestac zyc w
            grzechu a wiec bierze slub by zyc od tego momentu wedlog pewnych
            zasad.
            • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:13
              Szczerze?Nie bardzo.Zwłaszcza jak poczytałam na forum jak to np. składają na
              weselicho i dlatego jeszcze nie czas na ślub.
              • insomnia0 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 08:56
                nie zgadzam się z Tobą.. tez miałam ślub cywilny.. teraz po 6 latach biore
                koscielny..
                Dojrzałam to tego robie to swiadomie.. cieszę sie ze przystąpię do tego
                sakramentu.. a jesli ktos po latach chce się bierzmoweać to tez ci to "źle lezy"?..
                Do tego nawet księża tak nie podchodzą jak Ty..

https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;109/st/20091016/k/0486/preg.png
                [/url]
                • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 09:08
                  Serio porównujesz bierzmowanie w innym wieku niż gimnazjalnym do ślubu
                  kościelnego po kilku latach życia razem i gromadce dzieci?Może jeszcze napisz,że
                  niektórzy chrzest przyjmują będąc pełnoletnim.
                  • insomnia0 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 09:13
                    tak znam taką osobę, mezczyzna, ktory nie był przez rodzicow chrzczony i
                    ochrzcił sie jak miał 18 lat.co w tym dziwnego?
                    Jestes jedną z tych ktora rzuciłaby kamieniem w prostytutkę kiedy ta
                    zdecydowałaby się na "porzucenie fachu" i chciałaby dalej życ zgodnie z wiarą KK???
                    hmmm co w tym złego, ze ludzie wracają do wiary?
                    Nie rozumiem Cię.
                    • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 09:17
                      Ty wiesz kim ja jestem....i w kogo rzucam te kamienie.

• insomnia0 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 09:24
                        nie wiem, ja zadałam Ci pytanie..nie napisałam tego twierdząco.
                        Kościół dopuszcza takie sytuacje.. także nie bardzo rozumiem, czemu świeccy (
                        niektórzy) mają odmienne zdanie i mocno krytykują/
                        Kazdy ma prawo do powrotu do wiary... i kościół daje to prawo..
                        A jesli osoba wierząca- praktykująca.. to kwestionuje... hmmm to jestem
                        zaskoczona czemu?
                        • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 09:41
                          insomnia0 napisała:
                          > Kościół dopuszcza takie sytuacje.. także nie bardzo rozumiem, czemu świeccy (
                          > niektórzy) mają odmienne zdanie i mocno krytykują/
                          Raz nie krytykuje.
                          Dwa odmienne zdanie mam mieć prawo.
                          A ty te moje odmienne zdanie możesz mieć głęboko.Co niejasne.

I specjalnie dla ciebie wyjaśnienie.Rozbawiło mnie,że osoba która ma dzieci i
                          męza po cywilnym widzi jakąś niestosowność w pójściu do ołtarza w welonie i
                          tylko w tym.I nie jest to uwaga do autorki.Dojdziesz jak doczytasz.
                          • insomnia0 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 10:50
                            widze ze nie odpowiedziałaś mi na pytania... no bo i co odpowiedzieć wink
                            widze, ze brak argumentów..stad zmiana tematu.
                            co do Twojego pytania:
                            tak dla mnie to smieszne ten welon i dziecko... i ja welonu nie bede miec... ale
                            slub koscielny to jednak zupełnie co innego..welon to dla mnie symbol.. slub
                            koscielny - sakrament.. do ktorego mają prawo wszyscy u ktorych KK nie widzi
                            przeszkód/.
                            tak wiec odpowiesz mi na pytanie? czemu kwestionujesz slub koscielny u
                            ludzi,ktorzy mają juz jakiś tam staz małżenski?
                            • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 10:59
                              Bo mam taki kaprys.Nie pasuje moja odpowiedź?Trudno.
                            • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:00
                              I na marginesie.Nie o ciebie i twój welon i twój ślub chodzi.Ale jak to leciało
                              uderz w stół....
                              • insomnia0 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:06
                                hmmm ok.. widze,ze nerwowo sie zrobiło wink oczywiscie nie musisz odpowiadać..
                                ja zwyczajnie odpowiedziałam.. wydawało mi sie ze o to chodziło..i
                                napisałam..czemu tak mysle.. uargumentowałam.

Szkoda,ze nie nie opowiesz.. bo ciekawa jestem dlaczego w/g Ciebie ślub
                                koscielny w takimprzypadku nie pasuje..ale coz.. przyjme ze tak jest jest "bo
                                tak"... wink
                                • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:15
                                  Jeszcze raz.
                                  penelopa40 napisał,że welon fe,biała suknia fe i jej psychicznie nie leżała jak
                                  szła z męzem i dzieckiem do ołtarza.
                                  Więc napisałam,ze w takim przypadku jak się żyło w niesakramentalnym związku
                                  jakiś czas to suknia jakby mniejsze obciążenie psychiczne stanowi.
                                  A potem na pytanie e.logan ,czy nie wierzę w nawrócenie,napisałam,że nie
                                  bardzo,zwłaszcza jak czytam na forum kwiatki,że ślub kościelny i owszem jak na
                                  weselicho i kieckę się nazbiera.

Czy teraz już jasne?Nie pisze że nie powinni,itd,tylko w wielu przypadkach nie
                                  wierzę w szczerość i już.

• insomnia0 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:25
                                    ok odczytałam, ze uważasz..ze nie powinni..stad wynikało moje zaskoczenie.
                                    Wybacz, ale odebrałam Cie jak zawistną katoliczkę..która to w imie
                                    miłosierdzia..potrafi tylko wytykać ludzkie błedy..a siebie uwaza za ikonę
                                    nieomylności.. To niestety czesta cecha katolików, którzy uwazają, ze są niemal
                                    swieci- krytykując innych tych grzeszących//gorszych od nich..A to wydaje mi
                                    się,ze zakrawa juz o grzech pychy.

Myliłam się..przepraszam.Faktycznie źle zrozumiałam Twoje posty.. tzn
                                    nieprawidłowo je zinterpretowałam.

https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;109/st/20091016/k/0486/preg.png
                                    [/url]
                                    • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:28
                                      Ciesze się,ze stała się jasnośćsmile
                                      • dzidaa Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:30
                                        bedzie buzi buzi???? tongue_out
                                        • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:31
                                          Po ślubie to już niewink
                                          • dzidaa Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:41
                                            gryzelda ale to buzi buzi było do was z insomnią tongue_out
                                            • insomnia0 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:51
                                              no prosze jak im sie nasz "rozwijający romans" spodobał... wink jak dojdzie do
                                              konsumpcji.. to zdjęcia umiescimy wink spokojnie wink)
                                              • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:54
                                                Ale będą zawoalowane,tak będzie ciekawiej jak myślisz?
                                                • insomnia0 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 13:27
                                                  beda beda.. niech wyobraznia popracuje u ciekawskich wink
                                            • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 11:53
                                              Wiem
                              • shellerka Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 16.04.09, 10:01
                                Gryzelda, ale z ciebie jad cieknie. Ja brałam slub rok po urodzeniu dziecka z
                                jednego prostego powodu. Slub byl zaplanowany wczesniej, ale zaszłam w ciaze.
                                Stwierdzilam ze odlozym slub bo a) nie chcialam zeby ktokolwiek kpil sobie z
                                tego ze moze bralam slub bo "musiałam", b) wiedziałam ze w piątym miesiącu ciąży
                                (bo tak miałam zaplanowany slub moze sie okazac, ze bede sie zle czuc.
                                Odłozenie slubu okazalo sie decyzja sluszna, bo w dniu w ktorym miala odbyc sie
                                uroczystosc bylam w szpitalu. Potem po urodzeniu dziecka nie mielismy glowy,
                                czasu i bylismy zbyt zmeczeni zeby zajmowac sie przygotowaniem wszystkiego- w
                                tym nauki przedmałzenskie, szukanie lokalu itp. W koncu udało nam sie wszystko
                                zorganizowac tak, zeby polaczyc impreze z pierwszymi urodzinami dziecka. Fakt.
                                Welonu nie miałam, bo mi sie nie podobaja - mialam diadem, ale gdybym miala
                                ochote to bym ten welon zalozyla. Mialam dluga suknie z trenem w kolorze ecru i
                                nikt nie komentowal, a wrecz wszyscy byli wzruszeni i szczesliwi widzac jak
                                nasze dziecko uczestniczy w uroczystosci.

Wiec jezeli autorka watku urodzila w tym czasie dwojke dzieci to wcale jej sie
                                nie dziwie ze dopiero teraz znalazla sily i ochote na to zeby zalegalizowac
                                zwiazek rowniez w kosciele.
                                • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 16.04.09, 10:34
                                  Biedna ty moim jadem opluta....Może dlatego nic nie zakumałaś z tego co napisałam.
                                  • shellerka Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 16.04.09, 10:53
                                    owszem, zakumalam ze nie rozumiesz dlaczego ktos odklada slub koscielny na
                                    pozniej - dla ciebie jedynym wytlumaczeniem jest zbieranie na wesele. podalam ci
                                    inne powody ktorymi moga kierowac sie panstwo mlodzi.
                                    sprawiasz wrazenie jakbys byla odmiana kasiulki, kamilki itp.
                                    • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 16.04.09, 11:42
                                      Niunia,jak pisze że nie zakumałaś to tak jest.
                  • eanna Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 12:16
                    nie dalej jak w sobotę byłam na chrzcie dorosłego człowieka. Nie był chrzczony w
                    dzieciństwie, cóż więc dziwnego, że jeśli jest wierzący, chrzci się teraz?
                    zresztą, w wyznaniach protestanckich chrzest dorosłych jest normalny - przecież
                    małe dziecko nie może zdecydować w co i jak wierzy, a dorosły świadomie wybiera
                    wiarę. Zresztą, w Piśmie też chrzczeni są dorośli, a nie dzieci.
                    a w temacie - ja bym założyła welon. Białej sukienki nie, bo mi w białym nie
                    bardzo do twarzy, ale ecru jak najbardziej czy w innym pastelowym kolorze.
                    • moofka Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 12:17
                      eanna napisała:

> nie dalej jak w sobotę byłam na chrzcie dorosłego człowieka. Nie był chrzczony
                      > w
                      > dzieciństwie, cóż więc dziwnego, że jeśli jest wierzący, chrzci się teraz?

nic a nic
                      chodzi o oprawe jak rozumiem
                      nie poszedl przeciez do chrztu w bialym becie wink
          • penelopa40 Re: nigdy nie mów nigdy 14.04.09, 15:18
            nie wiadomo nigdy jak sie życie potoczy i ułoży... ja tam nie
            krytykuję i się nie zarzekam ...
            • gryzelda71 Re: nigdy nie mów nigdy 14.04.09, 15:25
              Ja też wiem co piszę.
    • daisy Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:24
      Tu raczej chodzi o wianek. Wianka to rzeczywiście by nie wypadało (jeszcze
      niedawno był symbolem dziewictwa). wink
      Ale welon to obecnie raczej element stroju, choć wiele osób uważa go za
      zastępstwo wianka.
      Mnie też takie "panno-młodowanie" trochę by bawiło u dojrzałej mężatki z dwójką
      dzieci, szczerze powiem. Na twoim miejscu zdecydowałabym się raczej na coś
      spokojnego i stonowanego. No chyba że bierzesz ten ślub, żeby uszczęśliwić swoją
      wewnętrzną Barbie - wtedy hulaj dusza i baw się dobrze!
    • osa551 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:25
      Też brałam ślub kościelny kilka lat po cywilnym. Nie miałam welonu ale tylko
      dlatego, że nie chciałam szmaty na głowie - inne przyczyny nawet mi przez myśl
      nie przeszły. Nie masz innych problemów?
    • lolinka2 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:26
      wianek sobie jeszcze załóż smile smile smile

tak na poważnie, na kościelnych obyczajach się nie znam, natomiast co
      do samej mody ślubnej: welon noszą PANNY MŁODE. Ty będziesz bardziej
      w roli DOJRZAŁEJ KOBIETY (żeby nie powiedzieć, starszej pani tongue_out),
      której się po latach ślub zamarzył... To tak troszkę jak
      pięćdziesiątka w ostrym różu, staruszka w skąpym bikini tudzież taki,
      za przeproszeniem, styl K. Ibisza smile
      • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:29
        Pojechałaś z tą pięćdziesiątką smile
      • freya81 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:36
        No widzisz moja droga, do 50 mi daleko, bo nie mam jeszcze 30 smile
        Ślub mi się marzył od dawna, ale akurat teraz go biorę, a wiek i
        stan posiadania dzieci nie ma tu nic do rzeczy smile Pytałam tylko o
        welon, a tu proszę ile ironii....
      • kasiulkkaa Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:24
        atomiast co
        > do samej mody ślubnej: welon noszą PANNY MŁODE.
        Właśnie, lolinko, welon noszą panny młode. A panna młoda to nie to samo co młoda
        panna. Tak jak kulturalny attache to nie to samo, co attache kulturalny.

Zgodnie z symboliką welon miał chronić przez złym spojrzeniem - z twojego postu,
        droga autorko, wynika, że bardzo wskazanywink. Symbolem dziewictwa jest wianek.
        • lolinka2 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 21:00
          kasiulkkaa napisała:

> Właśnie, lolinko, welon noszą panny młode. A panna młoda to nie to
          > samo co młoda panna. Tak jak kulturalny attache to nie to samo, co
          > attache kulturalny.

Interesująca argumentacja smile Ujęłaś mnie logiką o miażdżącej sile.
          • liwilla1 Re: coz, nie wszystkim dane jest rozumiec wszystko 02.05.09, 23:04

• croyance Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 09:31
        'Panna mloda' to nie 'mloda' (wiekiem) panienka, ale mloda stazem
        mezatka. Poniewaz slub cywilny nie ma dla KK znaczenia, nawet 70-
        letnia babcia z gromadka wnukow bedzie formalnie 'panna mloda',
        czyli swieza zona, kims o nowym (mlodym) statusie.
        • liwilla1 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 02.05.09, 23:09
          dokladnie tak
          michalczewski - dzieciaty po trzech malzenstwach - mial teraz slub koscielny w
          katedrze w oliwie.
          ale watpie czy do lolinki dotrze. ona jest raczej z tych opornych na argumnety.
    • mama_frania Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:28
      Ja nie miałam welonu- ale nie chciałam miec, wolałam kwiaty wpięte we włosy. U
      mnie każdy kręcił nosem, ze co to za panna młoda bez welonu, ale w końcu to był
      mój ślub, więc miałam gdzieś co inni pomyślą. jak chcesz mieć welon to go załóż.
      To w końcu Twój wielki dzień, a nie zaproszonych osób smile
      • andaba Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:38
        No bez przesady, autorka watku nie pisze, że ma 50 lat - dziecko 5 letnie mozna mieć mając lat 20, a już na pewno 25. I co, nie jest to panna młoda? W nosie bym miała opinię innych, chcesz welonu to załóż, drugiej takiej okazji nie będziesz miała i możesz żałować.
        Jakby tylko dziwewice miały welony zakładać, to dawno przestaliby je produkować, nie opłacałoby się smile
    • przeciwcialo Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:36
      Gdybym była w twojej sytuacji niezbyt dobrze czułabym sie w białej
      sukni i welonie. No ale to ja. Ty zrób jak chcesz.
      • freya81 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:38
        Suknia i welon w kolorze ecru smile Czy to zmienia postać rzeczy???
        Może czarną mam założyć? Albo wystąpić w garsonce?
        • gryzelda71 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:40
          Zadajesz pytanie więc masz odpowiedzi.Zrobisz co zechcesz.
        • przeciwcialo Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:41
          Brałam slub koscielny juz po cywilnym, z jednym dziecięciem w
          dorobku i miałam kostium bezowy, bez welonu. Panna juz nie byłam
          więc suknie i welony sobie darowałam wink
          Tak naprawdę to twój slub i możesz się ubrac jak chcesz. Ludzie i
          tak beda komentowac twój strój jakikolwiek by nie był.

• czukczynska Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:43
            Twój wybor.
            Ja bym nie założyla.
        • mamamira Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:42
          Myślę ze możesz tylko nie taki długi.
        • dzidaa Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:43
          freya81 to był zart z mojej strony, chociaz mam koleżankę króra bedąc mamą już
          poszła bez welonu w jasnoniebieskiej sukni. Moim zdaniem najwazniejsze jest
          twoje samopoczucie, jesli bedziesz lepiej czuła sie w welonie to idz w nim,
          nawet jesli miałby byc do samej ziemi(chociaz taki jest bardzo mało
          praktyczny)Tylko wtedy faktycznie musisz sie przygotowac na kąsliwe uwagi,
          starszych pań z rodziny, chociaz sama widzisz ze nie tylko starsze panie są
          pełne ironii(forumowe uwagi)
        • yenna_m Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:43
          ale to Twoj slub czy wszystkich naokolo?

w dniu Twojego slubu to Ty masz sie czuc wyjatkowo, masz byc ubrana tak, jak to
          sobie wymarzylas, w koncu to taki dzien, o ktorym marzy kazda kobieta od kiedy
          skonczy te 2 lata wink

mialabym w nosie to, co ludzie powiedza - jesli mialabym ochote na welon, to
          czemu nie?

moja kolezanka, ktora wychodzila za maz majac juz dziecko z tym partnerem,
          przepieknie wygladala w bialej sukni i welonie. Mnie w kazdym razie jej welon
          nie razil.
        • nangaparbat3 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:44
          Jeśli ktoreś z Twoich dzieci jest dziewczynką, mama w welonie byłaby
          niezapomnianym zjawiskiem. I ja jako ja nic zlego czy niestosownego w tym
          welonie nie widzę, juz nie bedę dodawac komentarzy o hipokryzji rodakow.
          Ale wziawszy ją pod uwage, jak rownież slynną polską zyczliwośc i tolerancje,
          radzilabym zrezygnowac z welonu, bo Cie zadziobia i popsują Ci calą przyjemnosc.
          Wyobrazilam sobie pieknie upiete wlosy ozdobione kwiatami w tym kolorze ercu -
          moze byc nie mniej pieknie niz w welonie, a nie bedą sie czepiac.
        • okrent9 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 18:10
          freya81 napisała:

"Może czarną mam założyć?"

Sto lat temu na Górnym Śląsku kobiety szły do ślubu w sukniach
          czarnych właśnie.
      • maroco1977 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:56
        a co ty sie innymi przejmujesz, zakladaj welon jesli ci sie marzy, tu sie
        wypowiadaja oczywiscie tylko te co dziewicami w dniu slubu byly i 22lata mialy.
        Znam prostytutke co poszla do slubu na bialo i co z tego, jej zycie, a nie
        calego swiata, ona jest szczesliwa, pan mlody tez, mieli cudowny slub.
    • gyba Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:42
      ogladalam ostatnio program w ie "brides of franc" - kobieta brala
      slub ze swoim partnerem, z ktorym maja 5 dzieci. (jedno z
      poprzedniego zwiazku)
      wygladala fantastycznie w sukni z welonem a jest na pewno starsza od
      ciebie. www.rte.ie/tv/franc/
      ubierz sie tak jak Tobie pasuje. najwazniejsze, zebys czula sie
      dobrze!!
      a komentarze - uwierz, czy welon zalozysz, czy nie - i tak beda.
      • maroco1977 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:59
        jesli kiedys pojde do slubu koscielnego to z moim dziecieciem na reku i
        krwistoczerwonej sukni, uwielbiam denerwowac plotkarybig_grin

one zapewne tak jak te tutaj pobozne inaczej kazalyby ci sie na czarno ubrac i
        blagac swiat o rozgrzeszenie, ze dopiero teraz bierzesz slubuncertain co za idiotyzm

piekny bialy, dlugi welon to ozdoba i tyle
        • w_oparach_absurdu Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 17:56
          o!!!!!!! to ja Ci chetnie taka uszyje big_grin marzy mi sie taka odwazna klientka dla
          ktorej moglabym zaprojektowac i uszyc czerwona suknie do slubu z mega
          dluuuuuuuuuuuuuuuugim welonem big_grin
          • maroco1977 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 19:49
            bardzo chetnie, tylko nie wiem co na to moj maz, ucieklby na koscielnym od
            oltarzabig_grin mi w czerwonym do twarzy...az mnie korci zeby zalozyc watek czy wypada
            isc do slubu koscielnego w czerwonej suknibig_grin
            • adela38 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 20:58
              Tutaj masz linka do zdjecia panny mlodej w czerwonej suknii...A slub byl w
              kosciele , choc niekatolickim...
              www.iltalehti.fi/viihde/200609035066790_vi.shtml
              • moofka Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 21:15
                anja orthodox juz kilkanascie lat temu byla ubrana w czerwona suknie na wlasnym
                slubie
                do drugiego slubu poszla w czarnej sukni i czarnym welonie
                pan mlody mial kapelusz w czaszki
                to jest fantazja wink
                moze jak sie tak upierasz przy tym welonie to inny niz bialy wybierz
                czerwony, zielony czy cos
                wilk syty i owca cala big_grin
    • karra-mia Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:44
      twój slub, twój welon a reszta niech się zamknie
      • freya81 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 14:48
        Dzięki Wam wszystkim za rady smile A to Twoje zdanie karra-mia to sobie
        chyba na zaproszeniach wydrukuję wink
    • semida Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:02
      Poszłam do ślubu w welonie do kostek...w 4 miesiącu ciąży.
      W dupie miałam zdanie innych na ten temat-najbliższym znajomym bardzo się to podobałosmile
    • denea Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:09
      Niby nie wink
      Wiem, że tak nie jest, ale w Pl welon uznawany jest za symbol
      dziewictwa, chociaż pochodzenie ma inne. Chociaż jak sobie
      przypominam różne panny młode, to coraz mniej osób się tym
      przejmuje, hehe.
      Ale wiesz co ? Na Twoim miejscu gdybym o tym marzyła, to bym
      założyła, mając opinię otoczenia w głębokim poważaniu i tyle tongue_out
      Jeśli mają gadać, to będą, jeśli nie o welonie, to o czym innym. A
      Ty rób tak, jak Tobie się podoba smile
      • e.logan Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:15
        Tia koniecznie welon ,wianek, bielutka suknia i noc poslubna z
        przescieradlem ktore po akcie konsumpcji pokazecie rodzicom.

Na pewne rzeczy poprostu za pozno.Jak ktos lubi byc posmiewiskiem to
        nawet w szortach moze isc do slubu . a tu prosze ryczaca 30ktora z
        odchowana dwojka dzieci i welon.
        • freya81 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:26
          Wiesz co, przesadzasz!!! Ryczącą 30 nie jestem smile Dla Twojej
          informacj mam 27 lat i dzieci dopiero odchowuję, nie są jeszcze
          odchowane wink smileA na ślub moja droga, to nigdy nie jest za późno. I
          nie wydaje mi się, że w moim wypadku ma to cokolwiek z pośmiewiskiem
          wspólnego. Żenująca wypowiedź, pełna ironii, nie mająca nic
          wspólnego z zadanym przeze mnie pytaniem, ale proszę, wyrzywajcie
          się ile się da smile W końcu trzeba odreagować po świętach wink
          • e.logan Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:43
            Nigdzie nie napisałam ze na slub za pozno .Bo uwazam ze nigdy nie
            jest za pozno ale .Ale

> nie wydaje mi się, że w moim wypadku ma to cokolwiek z
            pośmiewiskiem
            > wspólnego.

Mam inne zdanie. I chyba nie tylko ja jesli wszystkie twoje znajome
            mezatki i nie odradzaja to chyba znajac Cie lepiej wiedza czy to
            zalosne czy nie. Dla mnie samej to ..... żenada

Kobieta 60letnia tez mini nie nosi , nawet jesli jest super szprycha
            bo po prostu w pewnych sytuacjach kregch nie wypada.
            • freya81 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:50
              A co ma jedno z drugim wspólnego???? Welon, to zdaniem jedych
              symbol, a mini to styl. smile
              • daga_1 Re: No właśnie freya81 welon to symbol. 15.04.09, 12:00
                Panieństwa.
                • freya81 Re: No właśnie freya81 welon to symbol. 15.04.09, 12:06
                  No z tego, co tu się dowiedziałam, to własnie nie smile
                  • daga_1 Re: No właśnie freya81 welon to symbol. 15.04.09, 12:13
                    No ja jestem "stara" już baba i trzymam się raczej tradycji. Swojej córce bym
                    odradziła, by nie była narażona na uśmieszki. A swoją drogą nie zakłada welonu,
                    pomimo że jest panną. Czy ten welon jest dla Ciebie taki ważny?
            • jacksparrow1 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 18:41
              Kobieta 60letnia tez mini nie nosi , nawet jesli jest super szprycha
              > bo po prostu w pewnych sytuacjach kregch nie wypada.
              Naprawde?Bo mi az milo popatrzec na Tine Turner w mini, nie wiem jak
              Tobie.
              • mariuszdd Piwko i welon 24.05.09, 15:41
                Naprawde?Bo mi az milo popatrzec na Tine Turner w mini, nie wiem jak
                > Tobie.
                To tak jak porównać kogoś kto chodzi 20lat na siłownię z kimś kto latami
                siedzi przed TV i żłopie piwo
          • attiya Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 21:10
            freya81 napisała:

> Wiesz co, przesadzasz!!! Ryczącą 30 nie jestem smile Dla Twojej
            > informacj mam 27 lat i dzieci dopiero odchowuję, nie są jeszcze
            > odchowane wink smileA na ślub moja droga, to nigdy nie jest za późno. I
            > nie wydaje mi się, że w moim wypadku ma to cokolwiek z pośmiewiskiem
            > wspólnego. Żenująca wypowiedź, pełna ironii, nie mająca nic
            > wspólnego z zadanym przeze mnie pytaniem, ale proszę, wyrzywajcie
            > się ile się da smile W końcu trzeba odreagować po świętach wink

hmmm...no ja akurat przed świętami jeszcze jestem
            pytasz więc forumowicze odpowiadają - nie spodziewałaś się chyba, że wszyscy
            padną z zachwytu i przyklasną Ci. Czego symbolem welon u nas jest a czego nie
            jest każdy wie i chyba faktycznie kwiaty we włosach byłyby stosowniejsze. No ale
            ty chyba znasz odpowiedż i wiesz co zrobisz a pytanie zadałaś ot tak aby
            utwierdzić się w swoim "tak" a nie wysłuchać rad innych.
            I ta polemika i dziwienie się tez jest nie na miejscu chyba, nieprawdaż?
        • alexandra74 e.logan - bredzisz z przejedzenia? 14.04.09, 15:38
          ja też sie obżarłam w święta, ale z moją głową w miarę ok. Herbatki
          z mięty sobie zaparz - zwykle pomaga.
          • e.logan Re: e.logan - bredzisz z przejedzenia? 14.04.09, 15:43
            Swieta spedzalam inaczej niz wy wiec przejedzenie mi nie grozi.
            • alexandra74 Re: e.logan - bredzisz z przejedzenia? 14.04.09, 16:00
              co znaczy: wy? nie musisz zwracać się do mnie w liczbie mnogiej
              towarzyszko.

>wiec przejedzenie mi nie grozi.<

A wygląda na co innego po twojej wypowiedzi.
              • amilos Re: e.logan - bredzisz z przejedzenia? 14.04.09, 17:07
                może z głodu tak gada, tez głód pada na myśleniesmile
        • croyance Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 15.04.09, 09:37
          Nastepna 'katoliczka', ktora mysli, ze suknia slubna jest biala z
          powodu symboliki dziwictwa ... oslabiajace.
    • moofka Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:15
      mysle, ze nie wypada
      ale mysle tez ze slub jest twoj i wybor tez twoj
    • alexandra74 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:27
      jeżeli pasuje do całości to wypada jak najbardziej.

Moja szwagierka również nie mogła "przeboleć" śnieżnobiałej sukni
      mojej znajomej, która wychodziła za mąż w ciąży w wieku 38 lat.
      Równie niestosowne i stereotypowe uwagi doprowadzają mnie do
      migotania przedsionków tudzież nerwowego drgania powieki.
      • daga_1 Re:Jesli coś alexandro74 nie wypada z powodu danej 15.04.09, 12:07
        sytuacji, to to czy pasuje do całości nie ma akurat żadnego znaczenia. Czy Ty
        wszystko sobie w taki zgrabny sposób tłumaczysz? Nie ważne jak, nie ważne co,
        byleby pasowało do jakiejś tam całości.
        • alexandra74 Re:Jesli coś alexandro74 nie wypada z powodu dane 15.04.09, 19:32
          nom. Bo nie lubię głupich konwenansów, stereotypów, których - nie
          wiedzieć czemu - mnóstwo mlodych, nowoczesnych kobiet w tym
          przypadku się trzyma.
    • asia_i_p Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:31
      Według symboliki nie powinnaś wkładać, podobnie jak np. wdowa przy
      drugim ślubie. Suknia raczej ecru czy błekit, perła niż biała.
      Ale to nie jest kwestia wypada nie wypada tylko kwestia ścisłości
      ikonograficznej - coś jak żeby teściowej czy znajomej nie dawać róż
      czerwonych, bo to wyznanie miłości zarezerwowane dla ukochanej.
      Jak sobie wymarzyłaś białą suknię i welon - gwiżdż na to.
    • dzidecka Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 15:36
      Freya81 nie przejmuj się. Ja biorę ślub w lipcu a jestem mężatka 7 lat i mam
      dwoje dzieci smile
      Będę miała bardzo długi welon a teksty typu "nie wypada" mnie po prostu śmieszą.
      • daga_1 Re: Jej chyba nie śmieszą i ma wątpliwości, skoro 15.04.09, 12:09
        pyta o to na forum.
    • gacusia1 Zdecydowanie nie wypada 14.04.09, 16:05
      ani welon ani biala suknia. Suknia moze byc w kolorze kosci
      sloniowej albo biala z kolorowymi dodatkami ale czysta biel nie
      pasuje mezatce z dwojka dzieci. Biel jest symbolem niewinnosci .-)))
      a Ty niewinna nie jestes juz od baaaardzo dawna ,-))))
      • freya81 Re: Zdecydowanie nie wypada 14.04.09, 16:23
        Pisałam wcześniej, że i suknia i welon (krótki, do pasa)w kolorze
        ecru!!!!!!!!!
        • gacusia1 Nie czytam calych watkow 14.04.09, 21:30
          tylko pierwszy post zazwyczaj i tak odpowiedzialam. Ok,jesli suknia
          niebiala to super. Welonem jej nie psuj ,-) Wepnij jakis kwiat we
          wlosy,albo inne cudo ale welon sobie podaruj.
      • alexandra74 w tym wątku poczułam się jak na forum e-moher 14.04.09, 16:37
        Gdzie te wyzwolone, walczące ze strereotypami, o równouprawnienie
        nowoczesne kobitki? No niektóre wypowiedzi - porażka.
      • croyance Re: Zdecydowanie nie wypada 15.04.09, 09:46
        Niewinnosc nie ma nic wspolnego z dziewictwem, tak mi powiedzial
        kiedys znajomy ksiadz tongue_out Jest jeszcze niewinnosc i czystosc
        intencji w przystepowaniu do sakramentu.
    • kawka74 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 16:18
      Jeśli chcesz założyć welon, to go załóż, jeśli tylko będzie pasował do reszty.
    • gagunia Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 17:15
      Gdybym miała dzieci to nie wystąpiłabym ani w białej sukni ani w welonie.
      Czułabym się źle. Ale jeśli Tobie to nie przeszkadza to zakładaj.
      Byłam na ślubie znajomej, która wystąpiła w białej sukni i w welonie będąc w
      ciąży i nikt nie komentował.
      • czar_bajry Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 16.04.09, 13:12
        no tak jak masz dzieci to juz lepiej na czarno sie ubierz i ślub w
        tajemnicy weźsmile
        zakładaj welon i białą suknie a resztę olej i nie zwracaj uwagi to w
        końcu Twój dzień
    • marina79 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 17:27
      sukienka kremowa jak najbardziej,ale welonu ja bym w Twojej sytuacji
      (tzn. będąc kilka lat po ślubie cywilnym i mając 2 dzieci)nie
      założyłasmile,jednak widząc Cię w welonie nie czułabym sie też
      zgorszona.Wiadomo,że to jest Twój ślub i Twoja decyzjasmile Tylko skoro
      teraz masz wątpliwości ,to żebyś w tym dniu (mając welon na głowie)
      nie myślała tylko o tym czy dobrze ,że go masz ,co ludzie myślą
      itd.Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego smile
    • gku25 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 17:41
      Ależ ja niezorientowana jestem. Myślałam, że welon to ozdobnik do sukienki a tu
      się okazuje, że to symbol dziewictwabig_grin
    • elza78 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 17:49
      o ile czlowiek mniej mialby zmartwien gdyby nie przejmowal sie tym co ludzie
      powiedza smile
      pierdoly poprostu, a slub twoj i idz do niego jak ci pasuje zawsze sie znajda
      tacy co beda gadali wszystkich nei uszczesliwisz to przynajmniej ty badz
      szczesliwa wink
      wszystkiego dobrego i powodzenia
    • mika_p Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 17:54
      Nie wypada smile

Ale jak chcesz, to załóż, bo to twój ślub, a ja ci pomogę dorobić ideologię big_grin
      Wg Kopalińskiego podstawowym symbolicznym znaczeniem zasłony, welonu, jest
      wyrzeczenia się świata.
      A, oczywiście, w twoim przypadku jest to jak najbardziej słuszne, bo wobec Boga
      i ludzi wyrzekniesz się wszystkich mężczyzn, poza tym jednym, któremu będziesz
      ślubować miłość, wierność i uczciwość małżeńską.
      I tak możesz wszystkim mówić, powołując się także na zakonnice, które niejako
      oddzielają się od świata, a jednym z elementów ich stroju jest welon.

Prawdaż?

A tym od białej sukni przypomnij, że właściwie do czasów królowej Wiktorii
      kobiety braly ślub po prostu w najlepszych swych sukniach, kolor dowolny.
      Narzeczone brytyjskiego dworu królewskiego zwyczajowo miały suknie srebrne, aż
      Wiktoria się wyłamała i założyła białą. Skandal był, który rozszedł się hukiem,
      a młode panienki zaczęły zakładac do ślubu białe suknie. Kiedy stało się to
      masowe, dorobiono ideologię w oparciu o pradawne znaczeie bieli jako symbolu
      niewinności i dziewictwa.

Luz.
      Zakładaj ten welon.
      • freya81 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 18:33
        Dzięki za informacje, naprawdę ciekawe smile
    • jkk74 Re: Welon ślubny - czy wypada mi go założyć????? 14.04.09, 17:57
      Brałam ślub konkordatowy.
      Z boku stała wtedy dwuletnia córa.
      Po sakramencie ślubu trzymałam na rękach syna do chrztu - miał wtedy 9 miesięcy.
      Miałam śliczny welon smile
      Nikt nic nie mówił.
      Raczej wszyscy zachwycali się piękną panną młodą wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka