Dodaj do ulubionych

różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i Tobi

07.08.06, 23:50
Przeczytałam większość wątków na temat fotelików Maxi Cosi, ale nie znalazłam
odpowiedzi na powyższe pytanie, więc je zadaję.
Nie umiem wychwycić konkretnych różnic między Priori XP i Tobi, błagam jeżeli
zdecydowaliście sie na któryś z nich to piszcie dlaczego ?
Który lepszy i dlaczego ?
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • magia Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 08.08.06, 08:28
      Roznica jest na pewno jedna a wlasciwie 2.
      1. Tobi ma inny (nowoczesnieszy) system regulacji wysokosci pasow tak jak
      Roemer King TS Plus
      2. Tobi jest bardziej kubelkowy nix Priori XP
      • patipomoz Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 13:35
        róznica jest WIELKA. Tobi uzyskał w wiądocych testach 4 gwiazdki, a Priori XP
        tylko 3!
    • irenka_n Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 08.08.06, 09:22
      Priori XP ma dodatkową blokadę na pas samochodowy, która naciąga pas trzymający fotelik
      przydatne to jest szczególnie w samochodach z "wyrobionymi" pasami bezpieczeństwa bo znacząco stabilizuje fotelik
    • lolka33 Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 08.08.06, 20:43
      Dzieki, bo wskazałyście konkretne różnice, a sprzedawca dużo mówił, ale nic
      konkretnego.
      Który fotelik byście wybrały z tych dwóch ?
      Pozdrowienia dla Was i Waszych Maluchów od Zosi i jej mamy.
    • gregro Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 08.08.06, 22:31
      Użytkuję Tobi od ponad 3 miesięcy a przez kilka dni miałam okazję przetestować
      Priori XP. Tobi jest najnowszym modelem Maxi Cosi i posiada najnowsze
      rozwiązania. W Priori XP i w Tobi jest napinanie pasa samochodowego, jest
      zupełnie inny system prowadzenia pasa przy montażu fotelika w samochodzie, moim
      zdaniem w Tobi łatwiejszy. Posiada regulowany zagłówek połączony z regulacją
      wysokości mocowania pasów barkowych. W Tobi jest czerwono-zielony wskaźnik
      optymalnego dociągnięcia pasa. Po odpięciu pasów fotelika, automatycznie luzują
      się one by ułatwić wyjęcie dziecka. Tobi wypadł lepiej wśród fotelików bez
      isofixa w testach ADAC na 2006r.
    • lolka33 Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 08.08.06, 23:24
      Dzięki serdeczne. Naprawdę się cieszę, bo bardzo mi pomogłaś, przed nami
      dłuższy wyjazd i muszę szybko kupić fotelik, a zależy mi na wygodzie i
      bezpieczeństwie Małej, nie mogłam się zdecydować, ale teraz biorę Toby,
      wynalazłam jakiś Top Line ( podobno lepsza gatunkowo tapicerka .
      Mam nadzieję, że ten będzie na dłużej ( mam maxi cosi city i wystarczył do 9 m-
      cy ).

Dziękuję i pozdrawiam
      • w1paula Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 00:39
        Ja też mam tobiego i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Pasy, super sprawa bo
        łatwo malucha wyjąć. Regulowany zagłówek też fajne rozwiązanie. N aTobiego
        zdecydowaliśmy się właśnie głównie dlatego, że jest nowy i zastosowano w nim
        nowe rozwiązania technologiczne. Rzeczywiście tapicerki Top Line są lepsze
        gatunkowo. My wybraliśmy Circuit (czy jakoś tak). Materiał, na którym opiera
        się główka jest milutki i nawet nie tak bardzo sztuczny.
        • maggie2229 Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 07:47
          tez sie waham miedzy tymi 2 fotelikami, ja z kolei uslyszalam,ze oba sa tak samo
          bezpieczne,a ta 1 gwiazdka wiecej to efekt wlasnie nowinki techynicznej w
          Tobim,i wcale priori mu nie ustepije
          priori juz byl testowany w 2001 i 2002 roku, priori xp w 2003 roku (stad nie ma
          ocen w 2006) i oba mialy wysokie noty,a dalsza jego produkcja tez daje do
          myslenia, jesli fotelik nie bylby trafiony zaprzestaliby jego produkcji...
          no i jest tanszy...sama nie wiem...
          aha,sprzedawca jeszcze zwrocil mi uwage,ze wlasnie te kosmiczne odstajace
          rurkowate pasy niektore dzieci uwieraja w okolicy szyi, i nie mozna ich tak
          swobodnie doregulowac jak zwykle te bardziej plaskie
          generalnie zachwalal bardziej priori, i wyraznie mowil,ze tobi dla tych,ktorzy
          chca wiecej wydac...za te sama jakosc
          • mira31 Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 08:30
            oczywiście, że tobi jest bezpieczniejszy:
            www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=543
            priori xp:
            www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=322
            jak widać z przeprowadzonych testów przy zderzeniu czołowym priori xp nie jest
            tak dobry jak tobi. kupuj tobi, a sprzedawcy najczęściej nie wiedzą, że
            istnieja takie testy. mi tez wcisnęli najpierw chicco max 3, potem graco junior
            plus i dopiero jak znalazłam testy kupiłam mc rodi xp- w ciągu niespełna roku
            miałam 3 foteliki 15-36 kg zanim trafiłam dobrze. pozdrawiam
          • kaliaa Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 11:54
            ja w paru zrodlach uslyszalam dokladnie to samo co maggie, dlatego jednak
            zdecydowalismy sie na priori xp,
            • mira31 Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 12:25
              ja bym jednak wybrała bezpieczniejszy fotelik, w końcu na czymś się trzeba
              oprzeć, jeżeli nie wierzysz w testy zderzeniowe, tylko w opinie sprzedawców i
              inne źródła równie dobrze można kupić fotelik, który nie ma testów lub ze
              słabymi wynikai. zresztą w jakims pismie dzieciecym był katalog fotelików mc i
              tam priori xp już nie ma, zobaczysz on niedługo zostanie wycofany z produkcji,
              bo po co jedna firma ma mieć 2 takie same produkty- z czego jedem lepszy, a
              drugi gorszy w podobnej cenie. tobi jest nowszym fotelikiem, o bezpieczniejszej
              konstrukcji.większośc z nas na szczęście nie ma okazji przetestować fotelików w
              wypadku, ale dla własnego sumienia i spokoju o bezpieczeństwo dziecka warto
              kupić najlepszy z dostępnych produkt na rynku. tobi jest nowością i tak
              naprawdę nie ma zbyt wielu opinii o nim, priori xp jest od paru lat i są jego
              użytkowniczki. pozdrawiam
    • jaboszko Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 13:32
      Ja wybralam Tobi (wczorajszy zakup) troche z uwagi na snobizmsmileLubie jak cos
      jest najnowszym modelem, ma najnowsze rozwiazanie techniczne i takie tam. Ciesze
      sie, ze w testach fotelik wypada bardzo bezpiecznie mam jednak swiadomosc, ze
      testy sa robione przy predkosci samochodu 50 km/h, a same/sami odpowiedzcie
      sobie na pytanie jak czesto jezdzicie z taka predkoscia. Wazne jest zatem oprocz
      testow czy jest wygodny dla Dziecka i dla mnie.
      • w-ella Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 13:41
        a gdzie go kupiłaś?, ponoć są z tym problemy i nie można kupić od ręki tylko na
        zamówienie.
        ela
        • jaboszko Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 13:56
          Kupiłam w Calineczce (W-wa ul. Grochowska, rog Garwolińskiej) od reki za 806,50
          przy platnosci gotowka. Duzy wybor kolorow, mila obsluga.

Sprawdzilam w:
          - Świecie Dziecka (na Towarowej W-wa) jest od reki za ok. 950 zł,ale niemila
          obsluga mnie zniechecila do kupna u nich, az napisalam skarge do wlasciciela
          - emaluchy.pl (do dobioru na Fieldorfa W-wa) dostępny po 16.08 za 803,00 przy
          negocjacji ceny
          - smerfeka.pl (do dobioru na Dzwigowej W-wa) za 830,00
          • w-ella Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 14:07
            dzięki za informację smile
    • lolka33 Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 14:30
      A czy rzeczywiście ktoś z już użytkujących zauważył to, że niby te nowoczesne
      pasy uwierają dziecko w szyjke ( jak ktoś wyżej napisał ) ?
      • w1paula Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 14:34
        Mamy Tobiego od ponad miesiąca i pasy nie uwierają w szyjkę. Hubert szybko w
        nim zasypia i wydaje mi się, że mu podpasował.
        • w1paula Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 14:35
          A nawet jeżeli ochraniacze pasów będą uwierały to zawsze można je zdjąć.
          Nieprawda?
          • aniutka11 Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 09.08.06, 21:34
            Witam, chciałabym się spytać w jakich pozycjach może być rozłożony Tobi?
            Dziękismile
            • jadis76 Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 12.08.06, 08:44
              ja mam pokrowiec frotte do Tobi i uważam, że jest bardzo przydatny,mily w
              dotyku i wygodny
              poprzednio mieliśmy maxi cosi cabrio top line z tą wypasioną tapicerką i Basia
              mi ją zniszczyla pocierając nóżkami, więc pokrowiec kupilam z tego powodu,żeby
              fotelik się nie zniszczyl i żeby się nie pocila w największe upaly
              mamy klimatyzację w samochodzie, ale ona i tak się pocila
    • lolka33 Re: różnice w fotelikach Maxi Cosi: Priori XP i T 10.08.06, 18:18
      Byłam oglądać Tobiego w realu, ale bez Małej więc nie mogłam jej przymierzyć do
      tego fotelika, na allegro wybrałam tapicerkę Top Line Wagtail i chciałam ją
      zobaczyć przed zakupem, ew. kupic od razu, ale akurat tego wzoru nie było i na
      allegro jest korzystniej bo gratis albo pokrowiec frotte albo Playtray - Maxi
      Pilot, a nie wiem co jest bardziej przydatne. Pomóżcie !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka