doobie 01.07.09, 19:25 teraz pora na polske, z tym ze zakaz palenia we wlasnym samochodzie uwazam za idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guru133 Prohibicja. Mówi Wam to coś;)? 01.07.09, 19:33 A tak na marginesie. Jeden samochód osobowy w ciągu jednego dnia, przy średnim przbiegu ok. 20 km jest w stanie "wyprodukować" więcej trujących spalin niz najbardziej zagorzały palacz przez całe swoje życie. Sam nie palę, uważam że palenie jest bardzo szkodliwe, ale idiotyczne przepisy szkodzą jeszcze bardziej:) Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Re: Prohibicja. Mówi Wam to coś;)? 01.07.09, 19:53 > A tak na marginesie. Jeden samochód osobowy w ciągu jednego dnia, > przy średnim przbiegu ok. 20 km jest w stanie "wyprodukować" więcej > trujących spalin niz najbardziej zagorzały palacz przez całe swoje > życie. Nigdy nie siedziałem na przystanku autobusowym czy w pubie z samochodem osobowym... Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: Prohibicja. Mówi Wam to coś;)? 01.07.09, 20:00 navaira napisał > Nigdy nie siedziałem na przystanku autobusowym czy w pubie z samochodem > osobowym... Jak to nie? Jak siedzisz na przystanku mijają Cię setki samochodów osobowych, autobusów czy ciężarówek - każdy z nich jest bardziej szkodliwy dla Twojego zdrowia niż stojący obok palacz. Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: Prohibicja. Mówi Wam to coś;)? 01.07.09, 23:23 Oczywiście. Nawet milion razy bardziej szkodliwy. I tylko trudno wytłumaczyć, czemu po spacerze w centrum ubranie jest świeże, a po kontakcie z palaczem śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus118 Re: Prohibicja. Mówi Wam to coś;)? 02.07.09, 02:37 > Nigdy nie siedziałem na przystanku autobusowym czy w pubie z samochodem osobowym... Zakazać picia alkoholu w pubach. Pijani są odrażający, a alkohol powoduje ogromną liczbę zgonów i problemów społecznych. Mądre? Nie. Tak samo jak kretyńskie zakazy palenia. Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s A na drugim marginesie: 01.07.09, 23:00 Skąd wiesz, że to co "produkuje" samochód jest trujące? Możesz przytoczyć przykład. W przypadku palenia papierosów chodzi o bezpośrednie wdychanie substancji z liścia tytoniowego, nie tylko spalin a może przed wszystkim nie tylko. Taki "zabieg" jest bardzo szkodliwy dla palacza jak i jego otoczenia. Zwłaszcza, że jest wielokrotnie powtarzany. Odpowiedz Link Zgłoś
haansa Masz racje Papciu 01.07.09, 23:29 papa_s napisał: > Skąd wiesz, że to co "produkuje" samochód jest trujące? > Możesz przytoczyć przyk ład. Oczywiscie masz racje - wszyscy wszyk wiedza ze zaledwie kilka minut inhalacji spalinami samochodowymi zdecydowanie poprawia samopoczucie niepoprawnym samobojca. Powinienes koniecznie sprobowac , bo w tym zyciu nic juz z Ciebie zapewne nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s A możesz podać przykład choć jednej Trującej 02.07.09, 22:52 powtarzam trującej substancji wydostającej się ze współczesnego silnika? To człowiek produkuje trujące gazy, które są wydalane. Zwłaszcza jak będzie odpowiednio najedzony;) Odpowiedz Link Zgłoś
haansa Re: A możesz podać przykład choć jednej Trującej 03.07.09, 00:33 > powtarzam trującej substancji wydostającej się ze współczesnego silnika? Chetnie choc akurat nie znam polskich nazw to w zaleznosci od paliwa i silnika .. 1.)Stickstoffoxid ( NO2 )- mocno trujacy dla drog oddechowych 2.)Kohlenstoffmonooxid( CO )-juz w malych ilosciach skutek smiertelny 3.)Schwefeldioxid( SO2 ) .. troche tylko drazni pluca .-) .... ale powoduje np. kwasne deszcze. itp itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Re: A możesz podać przykład choć jednej Trującej 03.07.09, 18:20 NO2 - to dwutlenek azotu. Taki sam efekt jak ozon powstający podczas burzy. W nadmiarze szkodzi. W takiej ilości co wydostaje się z silnika to pożądany bo rozchodzi się po polu z deszczem jako nawóz. CO - to tlenek węgla, duuużo więcej powstaje przy jednym zaciągnięciu się papierosem niż po wielu kilometrach jazdy samochodem. Z prostego powodu: nie ma co redukować w silniku CO2 (dwutlenku węgla) do CO (tlenku węgla). SO2 - dwutlenek siarki, skąd aż tyle miało by być siarki w paliwie? Silnik nie nadawałby do użytku po jednym dniu jazdy. W wyniku palenia papierocha zachodzą dwa procesy: kraking i reforming substancji wydobywających się z tytoniu. Substancje jakie przy tym powstają można porównać z cyjanowodorem (HCN). Przypominam, że ta silna trucizna (100mg KCN uśmierca człowieka) niekoniecznie musi zawsze zabić człowieka, oczywiście jak są spełnione pewne warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
kot-w-paski Re: Prohibicja. Mówi Wam to coś;)? 02.07.09, 02:14 bzdura. na przyszłość polecam sprawdzać własne widzimisię przed przedstawieniem go jako prawdy objawionej. a pomijam już, ze nawet gdyby szkodliwość była na podobnym poziomie, to należałoby wziąć jeszcze pod uwagę użyteczność palenia i transportu samochodowego. "Papierosy zanieczyszczają powietrze bardziej niż silniki diesla Dym z papierosów zanieczyszcza powietrze 10 razy bardziej niż spaliny, pochodzące z silników samochodowych. Wykazały to prowadzone na małą skalę badania włoskie. Informacja pochodzi z serwisu "NewScientist.com". Naukowcy porównali liczbę cząsteczek obecnych w spalinach współczesnego samochodowego silnika diesla oraz w dymie papierosowym. Okazało się, że wypalenie trzech papierosów powoduje dziesięciokrotnie większą liczbę cząsteczek zanieczyszczeń - w porównaniu z liczbą cząsteczek pochodzących ze spalin silnika pracującego na wolnych obrotach. "Byłem bardzo zaskoczony. Nie spodziewałem się stwierdzenia aż tak dużej różnicy w ilości materii cząsteczkowej" - podkreśla prowadzący badania Giovanni Invernizzi z Tobacco Control Unit przy Włoskim Narodowym Instytutu Raka w Mediolanie. Invernizzi i jego współpracownicy przeprowadzili eksperyment kontrolowany w zwykłym, szczelnym garażu w alpejskim mieście Chiavenna. W mieście tym jest wyjątkowo czyste powietrze. W badaniu wykorzystano samochód Ford Mondeo turbo diesel z 2002 r. z 2-litrowym silnikiem. Zostawiono go na wolnych obrotach na 30 minut w zamkniętym garażu. W tym czasie przenośne urządzenie co dwie minuty pobierało i analizowało próbki powietrza. Następnie przez cztery godziny wietrzono garaż. Później ponownie zamknięto drzwi i przez 30 minut wypalono wewnątrz trzy papierosy z filtrem, jeden po drugim. Przenośne urządzenie pokazało, że z dymu papierosowego powstało 10 razy więcej cząsteczek zanieczyszczeń niż ze spalin. Poziom zanieczyszczeń najmniejszymi cząsteczkami - najbardziej niebezpiecznymi dla zdrowia - był nawet większy. "Te maleńkie cząsteczki, o średnicy mniejszej niż 2,5 mikrometra, mają zdolność wnikania bezpośrednio w pęcherzyki płucne, gdzie związki karcinogenne (rakotwórcze) czynią najwięcej szkody" - mówi Vince. "Większość związków chemicznych pochodzących z papierosów utrzymuje się z powietrzu bardzo krótko, za to czyni środowisku najwięcej szkody. Na przykład aldehydy niszczą rośliny, szkodzą naszym oczom i drogom oddechowym" - zauważa badacz. Tlenek azotowy, obecny także w dymie papierosowym, winny jest natomiast powstawania smogu fotochemicznego, który przyspiesza powstawanie w miastach szkodliwego ozonu. Szczegóły w piśmie "Tobacco Control". " Odpowiedz Link Zgłoś
uvjack Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 19:50 Ja nie uważam za idiotyzm bo wielu kierowców pali jadąc z dziećmi... Odpowiedz Link Zgłoś
doobie Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 20:44 to juz ich prywatna sprawa. jezeli pala w domu w obecnosci dzieci to tez powinien byc wprowadzony zakaz? istnieja granice absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem-happy Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw... 01.07.09, 20:11 Czas najwyższy rzucić palenie lub zacząć palić papierosy elektroniczne. E-papieros to wprost doskonała alternatywa Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo Zabronic seksu,picia,palenia 01.07.09, 22:08 Zabronic seksu,picia,palenia.Proponuje zabronic wszystkiego. Zabronic tlustego miesa,ciastek,wodki,piwa,jazdy samochodem i latania samolotem.Ludzi dla ich bezpieczenstwa umieszczac za drutami kolczaytymi w obozach koncentracyjnych.Wypuszczac ich do pracy pod nadzorem niepalacych abstynentow. Poobcinac fiuty.Puszczac tylko jeden program w telewizji.itd itad. Nie wolno tylko zabronic wojen i gadania politykow w TV. A co myslicie. A moze by tak bo kazdej kadencji takiego wszystkich politykow powywieszac.KOMUNO WROC. Odpowiedz Link Zgłoś
ainatzidis Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw... 01.07.09, 20:11 Bez przesady.Nic nie slyszalem o zakazie palenia we wlasnym samochodzie.A przeczytalem dokladnie ogloszenie ministerstwa. To juz krok do zakazu palenia we wlasnym mieszkaniu.Ale tak nie jest. Najlepiej jednak przerwac palenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 20:41 We własnym nie, w wynajętym bywają kontrakty zakazujące palenia. A co do własnego ludzie palą często zaraz za drzwiami bloków - każdy wchodzący i wychodzący musi się przebijać przez gęstą chmurę - umiarkowana przyjemność. ainatzidis napisał: > Bez przesady.Nic nie slyszalem o zakazie palenia we wlasnym > samochodzie.A przeczytalem dokladnie ogloszenie ministerstwa. > To juz krok do zakazu palenia we wlasnym mieszkaniu.Ale tak nie jest. > Najlepiej jednak przerwac palenie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw.. 02.07.09, 02:37 Powinno sie zakazac palenia tez w mieszkaniach, w ktorych przebywaja dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw... 01.07.09, 20:13 a ja myślałem, że pierwszym państwem, który zakazał palenia w miejscach publicznych był watykan Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 20:21 które zakazało Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 20:37 Chodzi o bezpieczeństwo jazdy. Palenie nie zawsze sprzyja dobrej jeździe, dodatkowo ludziom zdarza się parzyć papierosami co może prowadzić do różnych nieprzewidywalnych manewrów. doobie napisała: > teraz pora na polske, z tym ze zakaz palenia we wlasnym samochodzie uwazam za > idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
doobie Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 20:47 jezeli to mieli na uwadze to bardzo prosze! nastepny w kolejnosci zakaz uzytkowania telefonow komorkowych w samochodach. jak widze kiedy delikwent pisze smsa nie patrzac na droge to mnie szlag trafia! ethebor napisał: > Chodzi o bezpieczeństwo jazdy. Palenie nie zawsze sprzyja dobrej jeździe, > dodatkowo ludziom zdarza się parzyć papierosami co może prowadzić do różnych > nieprzewidywalnych manewrów. > > doobie napisała: > > > teraz pora na polske, z tym ze zakaz palenia we wlasnym samochodzie uwaza > m za > > idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
ainatzidis Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 02.07.09, 13:36 W Grecji jest zakaz uzywania komorki podczas jazdy samochodem. No chyba ze rozmawia sie za pomoca bluetooth. Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 20:53 W trosce o bezpieczeństwo jazdy nalezy tez zakazać jedzenie i picia podczas jazdy - woda może się rozlać co moze prowadzić do różnych nieprzwidywalnych manewrów. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.babcia Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 02.07.09, 01:31 W trosce o bezpieczeństwo jazdy należy wprowadzić zakaz jazdy samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 całkowity zakaz palenia. prawo ?? 01.07.09, 20:52 Czy tam mają coś takiego jak poczucie prawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
chachar1 całkowity zakaz palenia. prawo ?? 01.07.09, 21:32 A tak apropos...to dzisiaj na komisji sejmowej prok.Engelking udowodnił że dupek Karpiniuk to pospolity nieuk i głupek... w dodatku prostacki krętacz.... Cała Polska to widziała...oprócz "inteligentów"...... karpiniukowatych...i peowskich mediowych habilitantów-rehabilitantów psychicznnych.. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 21:33 Idąc tym tropem można jak Konnowicz zakazać wszystkiego.Jazdy samochodem bo wypadki. Chodzenia pieszo -to samo. Gotowania , bo można sie sparzyć.Jedzenia bo można się zadławic . Wszystko to zmierza do złego .Wszelkie nakazy i zakazy prowadza do złego. Dekalog daje nam wszystko i nie trzeba nic ponad to.Teszta to po prostu zdrowy rozsądek.Robisz wypadek rozmawiając przez telefon -do pierdla (brak należytej uwagi). Europa wprowadzając zakazy ,nakazy i dyrektywy schodzi na psy. Niedługo upodlenie komunistyczne jawić się nam bedzie jako ocean wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
chachar1 Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 21:36 Obyś nie miał racji.. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 21:50 Jezeli to do mnie to nie chciał bym mieć racji ale pomysł wydania pięćdziesieciu milionów euro na radaty i wiele więcej na monitoringi miast daje wiele do myslenia. W Los Angeles ekperymentalnie wyłączono wszystkie światła kierujace ruchem.Z początku był chaos ale po pewnym czasie ruch stał się bardziej płynny niż ze światłami. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw... 01.07.09, 22:04 Ja daję sobie to i owo obrzezać przy samych kopytach, że za to zabulą niepalący. W Pomrocznej będzie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
hens Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw... 01.07.09, 22:06 A ja chciałbym zadać pytanie dla oszołomów wymyślających tego typu restrykcje, bo ile kosztuje leczenie palaczy w Grecji to powiedziano.Ale nikt nie powiedział ile GRECJA kasuje milionów/miliardów euro w postaci akcyzy ze sprzedaży papierosów. I co nikt się nie odezwie ? Bo posłowie podwyższą akcyzę, na paliwo,a następnie będzie podatek od oddychania,o opodatkowaniu szarej strefy, prostytutek i narkotyków to nie wspomnę. A może należy zrobić wyłom w przepisach, i poseł powinien zarabiać SREDNIĄ KRAJOWĄ Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw.. 01.07.09, 22:08 "Co roku 20 tysięcy Greków umiera na choroby związane z tytoniem, a służba zdrowia na ich leczenie wydaje - jak ocenia greckie ministerstwo zdrowia - 1,5 miliarda euro rocznie." Jaki z tego wniosek? 1. Widocznie Grecy nie mają już na co wydawać pieniędzy, skoro płacą po 75 tysięcy euro na każdego umierającego. Nie wiem, czy leczą ich przed, czy po śmierci - trudno tego dowiedzieć się z tego cytatu - ale tak czy inaczej Grecy udają Greka usiłując leczyć tych, co i tak mają umrzeć. 2. Palący żyją podobno 5-10 lat krócej niż niepalący. Zakładając, że średnia emerytura wynosi 1000 euro, wcześniejsze zejście palacza daje do 60 do 120 tysięcy euro oszczędności. Czyli palacze przynoszą państwu spory zysk, bo przecież ci dłużej żyjący niepalący także na coś chorują, a nawet umierają i ich leczenie przez te dodatkowe 5-10 lat z pewnością nie jest mniejsze niż 1000 czy nawet 10000 euro. 3. Zwolennicy likwidacji palenia tytoniu działają na niekorzyść wszystkich, także tych niepalących. Odpowiedz Link Zgłoś
tajlerdarden Ciekawe ilu umiera od hamburgerów i cukru... 01.07.09, 22:22 Podejrzewam, że więcej niż 20 tys. ale przecież nikt nie wprowadzi zakazu obżerania się shitfoodem... Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Wlasnie jestem na Krecie. Kto tu byl, ten wie, 01.07.09, 22:52 Wlasnie jestem na Krecie. Kto tu byl, ten wie jaka wage przywiazuja Grecy do "zakazow". Taki na przylkaz zakaz parkowania maja w glebokim powazaniu. Jeszcze nigdy nie widzialam, zeby to blo tak masowo lekcewazone. Teoretycznie grozi za to odholowanie na koszt posiadacza samochodu. Ale ze wszyscy tak robia, to nikt nie kabluje i nikt nikogo nie odholowywuje. Nie wyobrazam sobie, ze ktokolwiek dostanie tutaj mandat za palenie-wszyscy pala, wiec kto ma sie skarzyc policji? Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Re: Wlasnie jestem na Krecie. Kto tu byl, ten wie 01.07.09, 23:18 No, ja też byłem na Krecie i przyznam Ci rację ;) Grecy są zdrowym i uczciwym społeczeństwem, nie to co choćby Szwedzi czy Rosjanie- narody konfidentów. Polskie "dopieprzyć sąsiadowi" to przy tym nic. Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Proponuję przymus zdrowego odżywiania 01.07.09, 23:15 Bo przecież wiadomo, że jedzenie w fast-foodach szkodzi zdrowiu, można nabawić się choćby nowotworów czy miażdżycy. Ustanówmy również kolejny podatek, z którego będą finansowane świeże warzywa do odebrania codziennie w urzędzie gminy. Może być i GMO. W państwach, które coraz bardziej wpieprzają się w życie obywateli (których traktują jak swoją własność, a że o własność się dba, która dodatkowo przynosi dochody [podatki] to wymyślają durne przepisy niby umilające nam życie) czy nawet wprost podążają ku totalitaryzmowi (np. Szwecja) tak głupi scenariusz może być podchwycony przez rozmaitych idiotów. Więc może tego nie pisać? Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa146 Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw.. 01.07.09, 23:25 Jestem palaczem, niestety, od lat starającym się przestać palić ale nikotyna jak wiadomo jest jednym z silniej uzależniających narkotyków, chyba zaraz po heroinie. Zgadzam się z całkowitym paleniem w miejscach publicznych bo przecież nie powinno się narażać na wdychanie dymu tych ludzi którzy sobie tego nie życzą. Co do przeciwników wprowadzania palenia w knajpach "bo kto tam chodzi , chodzi tam z własnej woli" jest bardzo dobry argument który wykorzystał burmistrz NY czyli "nie możemy narażać na palenie bierne zatrudnionych w restauracjach czy barach" - proste i sensowne. Jeśli jesteś właścicielem baru i stoisz za ladą i nikogo nie zatrudniasz to w takim przypadku można palić nawet w knajpach w NY. Teoretycznie bo przecież chyba nikt sobie nie poradzi w pojedynke z prowadzeniem baru. Co do kosztów społecznych palenie to zgadzam się z przedmówcą że palacz żyje 5-10 lat krócej więc krócej pobiera emeryture i jest mniej uciążliwy dla systemu emerytalnego niż chorujący, niepalący 90 latek który już od 30 lat jest na emeryturze. Natomiast największym problemem według mnie jest nie walka z palaczami a walka z przemysłem spożywczym który posyła na przedwczesną śmieć 10 krotnie więcej ludzi w krajach rozwiniętych niż palenie tytoniu. Polecam zapoznać się z ostatnim artykułem w Wysokich Obcasach o wojującej z fast foodami amerykance: kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,96856,6757727,Fundamentalistka.html Moim zdaniem nie zauważamy większego zagrożenia jakie stanowią dla nas koncerny spożywcze żywiące nas przetworzoną żywnością, batonikami, cukrem, solą i tłuszczem. Później się dziwimy dlaczego w statystykach coraz więcej dzieci i dorosłych choruje na cukrzyce, coraz więcej ludzi zapada na raka przewodu pokarmowego. Nie mówiąc już o rosnącym wzroście otyłości w krajach jak USA czy Wielka Brytania. Tam już połowa mieszkańców ma nadwagę nadającą się do leczenia. Ale Grubasy sobie z tego nic nie robią i zwalają winę na geny itp. Ale w McDonald-sach jedzą bezwartościową żywność codziennie. A dostają codziennie z reklam taki przekaz : " takie ładne są te reklamy McDonalds i innych batoników i dań gotowych, że przecież to nie może być nie zdrowe, tacy piękni młodzi,szczupli ludzie tak występuja więc chyba nikt nam źle nie życzy, przecież rząd by na to nie pozwolił, truć nas" Tak sobie pewnie myślą i nie dziwie im się ale nikt im nie powie że żyją w wielkim kłamstwie. Przecież rząd nie powie: nie jedzcie trującej, przetworzonej żywności która składa się z cukru, soli i tłuszczu bo umrzecie na zawał przed 50-tka. Nie powie im ponieważ podkopało by to fundamenty całej gospodarki, ile firm by zbankrutowało. Pewnie aż ze 20 dużych firm w całych stanach. I co byśmy wtedy zrobili? Ano może byśmy zaczęli hodować zdrową żywnośc, ,małe farmy ekologiczne a nie fabryki mięsa? Gdzieś ostatnio trafiłem na raport ONZ który stwierdza że przemysłowe "fabryki mięsa" mają większy wpływ na emisje dwutlenku węgla do atmosfery niż cały światowy przemysł łacznie z motoryzacją. Tak więc pod rozwagę i nie dajmy się manipulować. Myślmy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
haryjesion Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 01.07.09, 23:43 @ alfa146 Bardzo dobry tekst i święta prawda. Świństwa jakie nam sprzedają w marketach i to co jemy to jak kilka paczek papierosów dziennie dla naszego zdrowia. Uważam, że kulturalny palacz nie zmusza innych do wdychania dymu i zawsze znajdzie sobie stosowne, ustronne miejsce np. na świeżym powietrzu. A zakazanie tego w Grecji? Może w Atenach to przejdzie, ale cała reszta to wyśmieje. Odpowiedz Link Zgłoś
pamparampa Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw.. 02.07.09, 01:09 Nikt i tak nie powstrzyma tej restrykcyjnej polityki w imię zdrowia i ogólnego dobrobytu. Czy też wmówionego w oparciu o prawdziwe przesłanki, czy też wymuszonego na społeczeństwie - to nie ma tutaj większego znaczenia. Palenie papierosów jest szkodliwe i kto temu przeczy mija się z prawdą. Ale... Bardziej zrozumiałbym restrykcyjność i budowę społeczeństwa pozbawionego karcenogennych skłoności, gdyby ustawodawcy w ogóle zdelegalizowaliby palenie papierosów (i pozbawili się dochodów budżetowych). To miałoby chociaż namiastkę uczciwości i idealizmu, choć przyczyniłoby się do wzmocnienia struktur mafijnych. Tłumaczenie restrykcyjności poprzez koszty leczenia palaczy są nieusprawiedliwione w świetle dochodów, które przynosi opodatkowanie tego zgubnego nałogu. Dlatego uważam, że wprowadzanie zakazów, a co za tym idzie również i ograniczania swobody działalności gospodarczej, jest jedynie przykładem na to, że dzisiejsze ustawodawstwo zmierza ku legitymizacji państwa, które staje się schizofrenicznym i nieuczciwym katem. A wszyscy i tak za to zapłacimy - poprzez większy procent w wydatkach na opłacenie składki zdrowotnej bądź nowych podatków, które będą musiały zrównoważyć utratę wpływów z akcyzy. Chamstwem jest dmuchanie dymem w twarz niepalącego, chamstwem jest palenie pod wiatą autobusową, ale najgorszym przykładem chamstwa jest polityka państwa, które w imię walki o zdrowe społeczeństwo, odbija sobie braki z akcyzy na nowych podatkach i zwiększaniu stawki dotychczasowych danin. I to nie jest żadny idealizm, ale makiawelizm z cwaniackiego sortu najgorszych wynurzeń. Choć niepalący neofici i zwolennicy zdrowego trybu życia mogą czuć się pocieszeni zakazami palenia, to ta radość jest jednak na krótką metę i zobaczycie, że wszyscy za to niebawem zapłacimy. Jeśli nie poprzez rozszerzenie restrykcyjnego ustawodawstwa, to poprzez wyższe podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 03.07.09, 09:38 Choć niepalący neofici i zwolennicy zdrowego trybu życia mogą czuć się pocieszeni zakazami palenia, to ta radość jest jednak na krótką metę i zobaczycie, że wszyscy za to niebawem zapłacimy. Jeśli nie poprzez rozszerzenie restrykcyjnego ustawodawstwa, to poprzez wyższe podatki. Mogę powiedzieć ,że jestem neofita .Nie pale już 15 lat ale nie zgadzam sie z zakazami . Odpowiedz Link Zgłoś
pamparampa Re: Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. N 04.07.09, 13:50 Pisząc o neofitach, miałem na myśli osoby pokroju Cymańskiego, które swoje zachowania potrafią wprost dostosować do swojej obecnej sytuacji. Gdy rozpoczął pracę nad ustawą związaną z ograniczaniem palenia papierosów, to stał się fundamentalistą i bezkrytycznym zwolennikiem nowego trybu życia, który wszystkich nadal palących traktuje jak untermenschy. W takim razie powinienem rozłożyć pojęcie "niepalącego neofity" na dodatkowe podkategorie... hmmm... Niech będzie:"zaślepiony neofita" i "neofita zdrworozsądkowy". Powiedzmy, że należysz do tej drugiej (pozytywnej) kategorii. Jeśli kiedykolwiek rzucę palenie papierosów na dłużej niż 3 miesiące i uda mi się utrzymać swoje ciągoty w ryzach, to też uczynię wszystko co w swej mocy, aby zachować zdrowy rozsądek względem zakazów i nie wyrzec się wyrozumiałości wobec palących. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Grecja wprowadziła całkowity zakaz palenia. Naw.. 02.07.09, 01:40 Brawo Grecja! Palenie to straszna choroba. Odpowiedz Link Zgłoś