Dodaj do ulubionych

Wilanów-która inwestycja najlepsza ???

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 20:22
Która inwestycja jest najbardziej godna uwagi ?

1)Pekao Dev-Osiedle Wilanów Park
2)Robyg-Miasteczko Wilanów-Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki
3)Deniz-Ratusz Wilanów

Budowy mają po kilka etapów ale jak myslicie która z tych inwestycji ma
najwięcej argumentów za ???
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Wilanów-która inwestycja najlepsza ??? IP: *.chello.pl 06.02.05, 20:26
      na pewno nie Deniz - maja sprawe w sadzie i nieuregulowana wlasnosc prawna do
      gruntu na ktorym jest budowa; polecam jeszcze budowe na Zawadach Zbyrcoka -
      niedaleko od Wilanowa a ceny bardziej przystepne
      • Gość: WIL Re: Wilanów-która inwestycja najlepsza ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 20:51
        Zarząd Gminy Warszawa Wilanów Niedopełnienie obowiązków służbowych oraz
        działanie na korzyść "Deniz Investment Company" Sp. z o. o. przy zawarciu i
        realizacji umowy spółki "Ratusz Wilanów" Sp. z o.o.
        W dniu 26.10.2000 zawarto umowę spółki "Ratusz Wilanów" Sp. z o.o. Gmina
        Wilanów objęła 8 udziałów, Deniz Investment Company 2 udziały. Wadliwa i
        niezgodna z prawem konstrukcja powyższej umowy doprowadziła do:
        - rozpoczęcia inwestycji bez właściwego zabezpieczenia finansownego oraz
        kilkakrotnego przenoszenia terminu jej zakończenia,
        - niekontrolowanego przepływu środków finansowych do spółek i osób prywatnych
        oraz powstanie zobowiązań spółki w kwocie nie mniejszej niż 1,5 mln zł.,
        - niekorzystnego rozporządzania mieniem komunalnym, polegającym na
        przeniesieniu praw użytkowania wieczystego gruntu o pow. 2,2 ha na rzecz "Deniz
        Investments Company" Sp. z o. o. 2003-03-04 art. 296 § 1 i 3 oraz art. 231 kk
        Postanowienie o zawieszeniu postępowania wobec długotrwałej przeszkody
        uniemożliwiającej prowadzenie postępowania.
        W dniu 3 listopada 2003 r. Ratusz Wilanów Sp. z o.o. wystąpił z zażaleniem do
        Prokuratury Apelacyjnej w Warszawie na powyższe postanowienie Prokuratury
        Okręgowej
        • Gość: wil Re: Wilanów-która inwestycja najlepsza ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 20:53
          Jedno z zawiadomień dotyczy budowy ratusza dzielnicy Wilanów. Trzy lata temu
          zarząd byłej gminy Wilanów utworzył spółkę z turecką firmą Deniz. Zgodnie z
          umową, miasto wniosło do spółki 3-hektarowy teren, z którego większą część
          firma Deniz miała dostać po wybudowaniu ratusza. Inwestycja tureckiej firmy
          zakończyła się na postawieniu budynku w stanie surowym. Denizem zainteresowało
          się CBŚ (odkryto m.in., że firma przelała na swe konto 3 mln zł, przeznaczone
          na budowę ratusza).
        • Gość: oko Re: Wilanów-która inwestycja najlepsza ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 20:57
          www.rzeczpospolita.pl/Print/gazeta/wydanie_040809/publicystyka/publicystyka_a_2.html

Gmina wniosła do spółki z tureckim inwestorem wartościowy teren, ale ratusza
          nie ma

(c) RAFAŁ GUZ

BERTOLD KITTEL

30 tysięcy dolarów dostał Wojciech Witecki, wiceburmistrz Wilanowa, za pomoc,
          jakiej udzielił tureckiej firmie Deniz - ustaliła "Rzeczpospolita". Samorząd i
          Deniz zaczęły wznosić reprezentacyjny biurowiec, ale budowy nie dokończyły.
          Wybuchła afera, gmina straciła miliony złotych.

Szkielet budynku, w którym miała się mieścić siedziba wilanowskiego ratusza, od
          wielu miesięcy szpeci najbardziej reprezentacyjne miejsce dzielnicy. W sprawie
          budowy toczą się dwa śledztwa w prokuraturze, osobne dochodzenie prowadzi też
          policja. Chodzi m.in. o podejrzenie prania pieniędzy z przestępstwa, a także
          niegospodarności wilanowskich urzędników, fałszowania i niszczenia dokumentów.
          Prokuratura czeka na tłumaczenia dokumentów dotyczących operacji finansowych na
          kontach w rajach podatkowych. "Rzeczpospolita" dotarła do dokumentów, które
          dowodzą, że jeden z urzędników, odgrywających kluczową rolę w kontaktach z
          tureckim inwestorem, zarobił na tym trzydzieści tysięcy dolarów.

Wpłata na konto urzędnika

Z dokumentów wynika, że w 1999 roku działająca w Polsce turecka firma Deniz
          Trading Construction & Investment wynajęła niewielką firmę konsultingową JM
          Invest Service. Miała ona pomóc w znalezieniu działki pod budowę osiedla
          mieszkaniowego. JM powstała wiosną 1999 roku. Nie prowadziła żadnej
          działalności, jedynym jej klientem był właśnie Deniz.

11 sierpnia 1999 roku współwłaścicielka JM wpłaciła 30 tysięcy dolarów na konto
          ówczesnego wiceburmistrza Wilanowa Wojciecha Witeckiego w Banku Pekao SA. Jako
          tytuł wpłaty w kwicie przelewu widnieją "konsultacje budowlane".

Witecki odegrał kluczową rolę w budowie wilanowskiego ratusza. Do czerwca 2002
          roku był wiceburmistrzem, ale po dymisji burmistrza Michała Strulaka zajął jego
          miejsce. W październiku 2002 roku, już po wyborach samorządowych, w imieniu
          gminy podpisał akt notarialny, w którym przekazał Denizowi ponad dwa hektary
          ziemi w najbardziej atrakcyjnym rejonie Wilanowa. "Akt notarialny stanowi całą
          serię przykładów łamania prawa" - stwierdzili urzędnicy gminy, którzy po
          odejściu Witeckiego kontrolowali dokumentację poprzedniego zarządu.

Telefony z Hiszpanii

Współwłaścicielka firmy JM zgodziła się na rozmowę z "Rz" pod warunkiem
          nieujawniania jej nazwiska. - Przeżyłam koszmar, moja współpraca z Denizem i
          Witeckim fatalnie się skończyła - mówi. - Musiałam sprzedać mieszkanie, żeby
          spłacić długi, które mi po niej zostały.

- Deniz chciał początkowo wybudować osiedle mieszkaniowe. Poprosiłam o pomoc
          Witeckiego, którego krótko wcześniej poznałam - tłumaczy. Za pomoc w wyszukaniu
          działki Witecki miał dostać pieniądze. Miał nawet podpisać z JM umowę. Z
          ustaleń "Rz" wynika jednak, że dokumentu nigdy nie podpisał. Wskazał 10 miejsc,
          w których można było postawić osiedle mieszkaniowe - wszystkie na Bielanach,
          gdzie był wiceburmistrzem do 1998 roku.

- W sierpniu 1999 roku zadzwonił do mnie i poprosił o wpłacenie pieniędzy -
          opowiada współwłaścicielka JM. - Twierdził, że został okradziony na wakacjach w
          Hiszpanii i nie ma za co wrócić. Dzwonił wiele razy. Pożyczyłam pieniądze i
          wpłaciłam na jego konto.

Witecki, jako wysoki urzędnik gminy, nie miał prawa prowadzić wówczas
          działalności gospodarczej. Nie udało nam się także ustalić, czy zapłacił
          podatek od pieniędzy z JM. Dziś odmawia spotkania z dziennikarzem. Nie chce
          rozmawiać o przelewie. - Nie mam wobec nikogo żadnych zobowiązań - mówi przez
          telefon.

Oddawaj pieniądze

Cztery miesiące po wpłaceniu pieniędzy na konto Witeckiego wilanowski samorząd
          ogłosił konkurs na zagospodarowanie trzyhektarowej działki w centrum dzielnicy.
          Wygrał Deniz. Ten wybór wywołał krytykę części wilanowskich radnych. Wskazywali
          oni, że spółka nie ma żadnych doświadczeń budowlanych, nie jest znana na rynku
          nieruchomości, nie wiadomo, jakim dysponuje kapitałem. Jej właścicielem jest
          turecki biznesmen, który w latach 90. zajmował się handlem turecką herbatą,
          tytoniem i sprzętem dla wojska.

Krótko po rozstrzygnięciu konkursu JM kieruje do Deniza pismo z prośbą o
          zapłacenie umówionej prowizji. W piśmie wymienia swoje zasługi. Jedną z nich
          jest pozyskanie dla Deniza nieruchomości pod inwestycję w Wilanowie oraz
          stworzenie koncepcji spółki z gminą.

W październiku gmina zakłada spółkę z Denizem i wnosi do niej trzyhektarową
          działkę. Deniz zobowiązuje się, że wybuduje za swoje pieniądze budynek, którego
          część odda gminie na ratusz, a część przeznaczy na cele komercyjne. W zarządzie
          spółki zasiada członek władz Wilanowa Andrzej Krzyśpiak, bliski współpracownik
          Witeckiego. W czasach, kiedy Witecki był wiceburmistrzem Bielan, Krzyśpiak był
          tam szefem wydziału architektury. Kontrola przeprowadzona później przez
          Regionalną Izbę Obrachunkową wykazała, że spółka została utworzona z rażącym
          naruszeniem prawa.

Kiedy Deniz założył spółkę z wilanowskim samorządem, uznał, że pośrednik jest
          mu już niepotrzebny. Nie zapłacił JM prowizji. Kiedy spółka naciskała
          tureckiego mocodawcę, usłyszała tylko pogróżki. Wtedy zaczęła się domagać
          zwrotu 30 tysięcy dolarów od... Witeckiego. W warszawskim sądzie złożyła pozew.
          Sprawa nie została jednak rozstrzygnięta, bo spółki nie stać na opłacenie
          kosztów sądowych. -

Kalendarium budowy ratusza w Wilanowie
          11 sierpnia 1999 r. - współwłaścicielka firmy JM Invest Service wpłaca 30
          tysięcy dolarów na konto wiceburmistrza Wojciecha Witeckiego.

9 grudnia 1999 r. - zarząd gminy Wilanów ogłasza konkurs na wykorzystanie
          trzyhektarowej działki przy ul. Klimczaka w centrum dzielnicy.

20 czerwca 2000 r. - konkurs wygrywa spółka Deniz.

7 lipca 2000 r. - JM domaga się prowizji za pozyskanie nieruchomości i
          stworzenie koncepcji spółki z gminą Wilanów

26 października 2000 r. - powstaje spółka gminy z Denizem Ratusz Wilanów. Gmina
          wnosi do niej aportem trzyhektarową działkę.

19 listopada 2001 - 15 lutego 2002 r. - kontrola Regionalnej Izby Obrachunkowej
          wykazuje liczne niezgodne z prawem działania urzędników, w tym m.in. powołanie
          spółki Ratusz Wilanów.

27 czerwca 2002 r. - do dymisji podaje się burmistrz Michał Strulak. Na jego
          miejsce powołany zostaje dotychczasowy wiceburmistrz Wojciech Witecki.

26 października 2002 r. - kolejny akt notarialny ze spółką Deniz. Podpisuje go
          m.in. Wojciech Witecki. Deniz zostaje właścicielem 2,2 hektara ziemi obok
          wznoszonego ratusza. Gmina traci na tym miliony złotych.

• Gość: WIL PeKaO czy Robyg ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 21:35
      Jesli nie Deniz to ?

PeKaO czy Robyg ???
    • Gość: AK Nowy Wilanów-PROKOM IP: 80.55.171.* 06.02.05, 22:12
      A może inwestycja Prokomu-Nowy Wilanów ???
      • Gość: link Re: Nowy Wilanów-PROKOM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 22:42
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=15936049&a=15936049
    • Gość: WIL PeKaO-kłopoty z działką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 22:34
      Przeczytałem w dodatku DOM w GW o przekrętach z działką na której ma powstać
      Wilanów Park sprzedawany przez Pekao Dev.Miałem tam 2 miesiace temu kupić
      mieszkanie bo miejsce wyśmienite i ceny OK. Ale mając trochę zanjomych w
      branży nieuchomości zasięgnąłem języka i zrezygnowałem na swoje szczęście.
      Uważam, że taka firma jak PD nie powinna wchodzić w tak ryzykowne
      przedsięwzięcia, licząc na rękojmię wiary publicznej ksiąg wieczystych. O
      ryzyku związanym z tą inwestycją mówiło się w światku deweloperskim już od
      ponad pół roku, oferta firmy DiE z którą biegał po Warszawie p. Kierski była
      na biurkach wielu firm. Pekao Dev. wiedziało o tym, jak również o
      wątpliwościach prawnych, dlatego też dość długo zwlekało z zakupem. Mówili o
      tym nawet handlowcy tej firmy. Tak więc jeśli się wie o rosyjskich
      rozgrywkach to nie można korzystać z fikcyjnej pralni jaką okazuje się jest
      Mint-Pol. Smutne, że nie można mieć zaufania nawet do firmy-córki wielkiego
      banku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka