Dodaj do ulubionych

Czy można robić decoupage jajom na twardo?

16.02.05, 10:07
..tak bliżej świąt smile. I czy można je skonsumować? Czy tylko na ozdobę??? Bo
mi się nie chce "dmuchać" wink)).
Obserwuj wątek
    • toxicloki Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 16.02.05, 10:14
      tak na chlopski rozum to wydaje mi sie ze jak najbardziej, tylko ich pozniej nie
      lakierowacwink i dobrze byloby motyw kleic na bialko zamiast na haftgrunt( choc
      podobno nie jest toksyczny...wink
    • kasiaba1 Ja to widzę tak... 16.02.05, 10:16
      Jeśli do jedzenia- to ufarbować jaja farbką spożywczą, na to nakleić motyw z
      serwetki (najlepiej na białko), "polakierować" można tez białkiem i... nic więcej.

A jeśli akryle, kleje itd. to raczej nie jeść bo skorupka jaja jest porowata i
      przepuszcza nieco, więc można jaja na twardo "zdekupażować" klasycznie, tylko
      się modlić żeby takowe nie spadło i nie pękło (co za smród- wiem coś o tym !!)
      • toxicloki Re: Ja to widzę tak... 16.02.05, 10:19
        wlasnie, zapomnialam napisac ze zamiast akryli zwykle farbki do jajwink
        • kiciun Re: Ja to widzę tak... 16.02.05, 10:21
          Albo białe jak jasny motyw...
    • kasia.perkowska Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 16.02.05, 15:21
      ale nie musisz dmuchac, wystarczy strzykawką wyciagnac zawartosc
      jajka.pozdrawiam
      • aniani3 Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 16.02.05, 20:53
        Ja osobiście jaja ozdobne przygotowuję grubo przed świetami - są na twardo.
        Pomalowane mam już od kilku lat! i ciągle powiekszam zbiory. Takie kilkuletnie
        jajko wczesniej ugotowane z czasem staje się grzechotką, bo środek wysusza sie
        na wiór i klekocze w środku.

A ten sposób ze strzykawką to świetny pomysł, muszę wypróbować. Ja nie cierpię
        dmuchać, bo poliki mam potem jak świnka morska.
        • poker_ Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 16.02.05, 21:07
          A jak i czym robić dziurki, żeby były jak majmiejsze, dało się wyciągnąć
          strzykawką zawartość i nie popękało wokół dziurki?
          Teresa
          • kasia.perkowska Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 16.02.05, 23:14
            igłąsmile
          • jotkal1 Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 17.02.05, 11:08
            Ja robię dziurki końcem ostrzy nożyczek. Wcale mnie martwi wielkość otworu, bo
            przecież w tym miejscu można nakleić motyw, który po lakierowaniu stwardnieje.
            Od dłuższego czasu zbieram już wydmuszki, więc nie mam problemu z "hurtowym
            dmuchaniem" - K
    • kiciun Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 17.02.05, 11:02
      Też macie pieczątki na skorupkach jajek, jak za dawnych czasów?
      • kasiaba1 Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 17.02.05, 11:10
        Acha, na każdym jajeczku wielgaśna pieczątka big_grin
        • kasiaba1 Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 17.02.05, 11:13
          Trzeba "jaja od chłopa" skombinować... bez pieczątek smile
    • kiciun Może jednak "podmucham" ;)))) ? 17.02.05, 11:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka