kiciun 16.02.05, 10:07 ..tak bliżej świąt . I czy można je skonsumować? Czy tylko na ozdobę??? Bo mi się nie chce "dmuchać" )). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toxicloki Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 16.02.05, 10:14 tak na chlopski rozum to wydaje mi sie ze jak najbardziej, tylko ich pozniej nie lakierowac i dobrze byloby motyw kleic na bialko zamiast na haftgrunt( choc podobno nie jest toksyczny... Odpowiedz Link
kasiaba1 Ja to widzę tak... 16.02.05, 10:16 Jeśli do jedzenia- to ufarbować jaja farbką spożywczą, na to nakleić motyw z serwetki (najlepiej na białko), "polakierować" można tez białkiem i... nic więcej. A jeśli akryle, kleje itd. to raczej nie jeść bo skorupka jaja jest porowata i przepuszcza nieco, więc można jaja na twardo "zdekupażować" klasycznie, tylko się modlić żeby takowe nie spadło i nie pękło (co za smród- wiem coś o tym !!) Odpowiedz Link
toxicloki Re: Ja to widzę tak... 16.02.05, 10:19 wlasnie, zapomnialam napisac ze zamiast akryli zwykle farbki do jaj Odpowiedz Link
kasia.perkowska Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 16.02.05, 15:21 ale nie musisz dmuchac, wystarczy strzykawką wyciagnac zawartosc jajka.pozdrawiam Odpowiedz Link
aniani3 Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 16.02.05, 20:53 Ja osobiście jaja ozdobne przygotowuję grubo przed świetami - są na twardo. Pomalowane mam już od kilku lat! i ciągle powiekszam zbiory. Takie kilkuletnie jajko wczesniej ugotowane z czasem staje się grzechotką, bo środek wysusza sie na wiór i klekocze w środku. A ten sposób ze strzykawką to świetny pomysł, muszę wypróbować. Ja nie cierpię dmuchać, bo poliki mam potem jak świnka morska. Odpowiedz Link
poker_ Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 16.02.05, 21:07 A jak i czym robić dziurki, żeby były jak majmiejsze, dało się wyciągnąć strzykawką zawartość i nie popękało wokół dziurki? Teresa Odpowiedz Link
jotkal1 Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 17.02.05, 11:08 Ja robię dziurki końcem ostrzy nożyczek. Wcale mnie martwi wielkość otworu, bo przecież w tym miejscu można nakleić motyw, który po lakierowaniu stwardnieje. Od dłuższego czasu zbieram już wydmuszki, więc nie mam problemu z "hurtowym dmuchaniem" - K Odpowiedz Link
kiciun Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 17.02.05, 11:02 Też macie pieczątki na skorupkach jajek, jak za dawnych czasów? Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 17.02.05, 11:10 Acha, na każdym jajeczku wielgaśna pieczątka Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Czy można robić decoupage jajom na twardo? 17.02.05, 11:13 Trzeba "jaja od chłopa" skombinować... bez pieczątek Odpowiedz Link