Dodaj do ulubionych

Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedzcie!!

09.03.05, 22:06
Dzisiaj byłam u kolejnego alergologa, który przepisał Jasiowi (5 msc) -
CROPOZ. Przeczytałam we wcześniejszych wątkach że podawałyście go swoim
pociechom. Po przeczytaniu ulotki trochę się wystraszyłam ,tym bardziej ze
jest on zalecany od 2 roku zycia. Proszę napiszcie czy były pozytywne
rezultaty, czy podać? Efekty uboczne są różne - bóle głowy, brzucha itp. 5
msc to mało aby móc ocenić po kilku pierwszych dniach czy mu nic nie
przeszkadza, oczywiście ja znam swojego malucha i wiem kiedy jest coś nie tak
ale boję się że mogą zostać przeze mnie nie zauważone jakieś zmiany na gorsze.
Jak podawałyście - co znaczy : w niewielkiej ilości wody. Lekarz zalecił -
przed posiłkiem po 1/2 saszetki, Jaś je ok 5 razy dziennie oraz w nocy. W
nocy mu nie podam, gdyż budzi sie wściekle głodny i nie mam możliwości
czekania 20 min, natomiast w dzień dając wg zaleceń powinnam podać mu 250 mg
na dobę co jest wg ulotki zbyt wiele - zlecenie było - przed każdym posiłkiem!
Prosze o pomoc!!
ania
Obserwuj wątek
    • sta.ania Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 09:01
      Ponawiam prośbę o odpowiedż!!!!
    • kruffa Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 09:26
      Lepszy od cropozu jest Nalcrom - moze masz kogoś znajomego, kto może ci go
      przywiść z Czech albo Słowacji?
      Moja córka dostała w 8 m-cu - gdy nic nie udawało mi się jej wprowadzić poza
      mlekiem. Odstawiłyśmy jakiś miesiąc temu (czyli brała go ponad rok) za zgodą
      lekarki - nie było żadnej reakcji, więc mam nadzieję już na zawsze.
      Mam wrażenie, że pomógł, ale w tym samym czasie dostawała Zaditen w tabletkach.
      Podawałam 3 razy dziennie 15 minut przed posiłkiem - rozpuszczone w małej
      ilości wody. Nie było żadnych rekacji uboocznych.
      Wydaje mi sie ze nie przed kazdym posiłkiem, ale 3 razy dziennie. Myśmy dawały
      na początku (przez pierwsze 2 tygodnie) - regularnie co 8 godzin (3 razy na
      dobę) - zalecenie lekarki, a potem przeszłyśmy do modelu - 3 x dziennie przed
      głównymi posiłkami - śniadaniem, obiadem i kolacją - choć w tamtych czasach
      jedyna różnica była w obiedzie - coś tam do mleka dodawaliśmy.

Kruffa
      • sta.ania Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 10:34
        Czyli też podawałaś po 1/2 saszetki?
        Mała piła to chętnie?
        Czu wtedy karmiłaś jeszcze piersią?
        Ja mam jeszcze jeden mały problem, karmię piersią tylko i wyłącznie jednak w
        bardzo krótkim czasie muszę wprowadzić coś dodatkowego - myślę że to będzie
        Bebilon Pepti. Zamierzam zrobić to dzisiaj lub jutro( zastąpić jeden posiłek).
        W tej sytuacji domniemam, ze nie wskazane byłoby podawanie Cropoz-u, gdyż w
        razie nietolerancji się pogubię.
        Poradż mi tylko jeszcze po jakim czasie od włączenia Bebilonu powinnam podac
        Cropoz - wytarczą 4-5 dni?
        pozdrawiam
        ania
        • kruffa Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 12:51
          Już wtedy nie karmiłam. Myślę, że najpierw wprowadź Bebilon Pepti a dopiero
          potem Cropoz.
          A z ciekawości spytam - dlaczego masz go podawać?

Kruffa
          • sta.ania Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 13:15
            Już odpowiadam, azs, oczywiście w pierwszej kolejności podejrzenie że
            pokarmowa, dodam że jestem na bardzo ścisłej diecie.
            • kruffa Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 20:03
              A dieta nie przynosi efektów?

Kruffa
              • sta.ania Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 21:36
                Proszę zajrzyj na adres gazety, w tej chwili ci wszystko opiszę
                ania
    • ankaot Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 11:14
      Witaj, pytanie nie do mnie ale też stosuję u dziecka Cropoz G. Alergolog
      przepisała go małemu gdy miał 6 lub 8 miesięcy (mam to w domowych notatkach).
      Mówiła, że efekty będą widoczne po dwóch tygodniach. Mówiła także, że nie
      każdemu dziecku to pomaga. Kupy (także stan skóry, choć nieznacznie) poprawiały
      się stopniowo (przez okres dłuższy niż 2 tyg.) i szczerze mówiąc wtedy różnicy
      nie zauważyłam. Zasugerowałam się tym, że nie każdemu dziecku pomaga i po około
      2 miesiącach odstawiłam lek uznając, że nie ma efektu. No i dość szybko przede
      wszystkim kupki ale i skóra wróciły do poprzedniego stanu. Po przeglądnięciu
      notatek doszłam jednak do wniosku, że popełniłam błąd i lek działa na moje
      dziecko. Przyznałam się lekarce, że sama odstawiłam i po konsultacji z nią
      wróciłam do podawania Cropozu. Podaję go już rok czasu. Właśnie niedługo mam
      wizytę więc zobaczymy co dalej. Synek dostaje go 3x dziennie po pół saszetki
      rozpuszczonej w niewielkiej (łyżka) ilości wody 15- 20 min przed trzema
      głównymi posiłakmi. Efektów ubocznych nie pamiętam (nie mam przy sobie notatek)
      więc albo ich nie było albo były krótko, niewielkie. Za to po pewnym czasie
      wyszedł powyżej 3 centyla i teraz utrzymuje się w siatce na mniej więcej stałym
      poziomie, badia krwi też są już w normie. Zawsze podawałam mu z kubeczka (tego
      samego). Były okresy, że nie chciał pić ale to chyba normalne u takich
      maluszków. Generalnie nie mam z podawanie tego leku problemów.
      Pozdrawiam, Anka
      • sta.ania Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 13:18
        czy coś jeszcze mu podawałaś(z leków)?
        ania
      • jutta2 Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 10.03.05, 19:04
        co to jest cropoz?
        • mamajulitki Re: Do Kruffa i Gaga122 - CROPOZ prosze odpowiedz 11.03.05, 11:41
          no wlasnie co to jest? czy to cos do oslony jelitek jak lacidofil?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka