Gość: nowa IP: *.hyperreal.info 08.06.05, 12:18 Właśnie zakupiłam mieszkanie na parterze, jestem ciekawa co sądzicie o takich mieszkaniach. Jakie są według was plusy a jakie minusy mieszkania na parterze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbig72 Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze 08.06.05, 12:24 minusów jest sporo i chyba są oczywiste :( co do plusów to chyba tylko to że Cię nie obchodzi jak się winda zepsuje (ani czy w ogóle jest), no i ewentualnie ogródek ale nie każdy developer taką przyjemność oferuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yellow Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 12:42 też mieszkam na parterze w nowym bud. od 3 miesięcy. Kupiłem parter, bo juz innych mieszkań nie było o podobnym metrażu. Są niestety minusy: -musiałem od razu zainstalować alarm -1800zl (były chyba ze 3 włamania po sąsiedzku na parterach w moim bud. w okresie wprowadzanie się lokatorów) -podczas wykończenia mieszkania, gdy był zwieziony np. parkiet, nocowałem w tych pustych i surowych ścianach, coby mi go nie podpieprzyli... -każdy kto przełazi pod balkonem japi się w okna (chociaż parter jest dość wysoki, balkon na ok.1,8m nad terenem), założyłem matę wiklinową na balkonie - pomogło -nie trzymam drogich rzeczy na balkonie (rowerów, krzeseł, stolików, nawet prania w nocy) plusy: -nie mam pod sobą sąsiadów - trochę ciszej, no i np. nikogo nie zaleję i nie przeszkadzam jak sobię zrobię imprezę -szybko schodzę na dół do garażu, chociaż jest winda.. -no i ma być niedługo ogródek, ale to raczej satysfakcja dla mojej małżonki... to na razie tyle... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia-k Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.crowley.pl 08.06.05, 12:39 Obecnie mieszkam na parterze. Kupując teraz mieszkanie wybrałam wyższe piętro. mieszkanie na parterze ma pewnie niedogodności; 1. wiecznie zaśmiecony ogródek, sprzątanie tego to koszmar, gdyż są to często dosyć obrzydliwe śmieci - kości, papiery, podpaski, kondomy i wiele innych obrzydliwości. 2. Ciagłe zamieszanie pod drzwiami - na parterze spotykają się mieszkańcy, głośne rozmowy niekiedy awantury. 3. goście mieszkańców często niewiedzą gdzie mieszka osoba, którą chcą odwiedzić więc dzwonio do mieszkań na parterze i proszą o informację. 4. z podwórka doskonale widać co się dzieje w mieszkaniu, przy zapalonych światłach trzeba pamiętać o zasłanianiu okien. a zalety: 1. Awaria windy Cebie nie dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl 14.06.05, 01:36 1. wiecznie zaśmiecony ogródek, sprzątanie tego to koszmar, gdyż są to często dosyć obrzydliwe śmieci - kości, papiery, podpaski, kondomy i wiele innych obrzydliwości. Boże, kobieto gdzie i z kim ty mieszkałaś??!! Trzeba było to zebrać w przezroczystą torbę i przykleić na drzwiach do klatki schodowej... Lub podpatrzećskąd to rzucają i iść tam, zapukać i gdy otworzą, pięknym łukiem wrzucić to do środka. A na spokojnie - to nie wina mieszkań na parterze że wyżej mieszkają zwykłe ch... . ż całego serca życzę milszych współmieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkpart Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.itpp.pl 11.06.05, 11:48 Dla osób niepełnosprawnych i starszych mieszkanie na parterze jest najlepsze. Zastosowanie antywłamaniowych rolet zewnęrznych jest wystarczającym rozwiązaniem przeciwko kradzieżom przez okna. Doświadczonym złodziejom (wczorajsze rozmowy w TVN ze złodziejami to potwierdzają) mieszkanie na piętrze nie przeszkadza w kradzieży a w wielu przypadkach czyni je bardziej możliwym. Dotyczy to oczywiscie mieszkań z balkonami lub tarasami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlo Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.06.05, 22:41 Nie wiem z kim i gdzie mieszkacie, ale z opisu nie wygląda to najlepiej. Ja też mieszkam na parterze i nie mam absolutnie takich doświadczeń jak Wy.Mieszkałem na Natolinie, teraz nieco na północ i nigdy nie miałem takich problemów. Jak ktos chce się włamać ,to zrobi to bez względu na piętro, a co do bałaganu, to nie zależy od tego gdzie macie mieszkanie, ale od ludzi, którzy mieszkaja w bloku. Mieszkałem w 11-to piętrowym budynku i nigdy nikt nie wyrzucał śmieci na trawnik z balkonu. W miom przypadku mieszkanie na parterze jest fantastyczne, czuję zapach ziemi po deszczu............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janas Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.itpp.pl 12.06.05, 23:23 Mieszkam na parterze w nowym osiedlu domków 1-piętrowych czterolokalowych. Mam bezposrednie wyjscie na taras z ogródkiem pełnym zieleni. Czuję sie tak, jakbym mieszkał we własnym domku. Mieszkania na parterze cieszyły się większym powodzeniem niz na piętrze. Wiele osób, które wybrało mieszkania na piętrze teraz tego żałuje. Osobiście widzę więcej zalet mieszkania na parterze niż na piętrze. Nie mam żadnych złych doświaczeń, o których niektórzy piszą. Na kradzież są narażone w jednakowym stopni mieszkania na parterze i na piętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zicoh Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.crowley.pl 13.06.05, 10:17 Mieszkałem na parterze 25 lat, i nie mam nic przeciwko. Wiele z tych niedogodnosci, o ktorych tu przeczytalem nigdy mnie nie dotknelo. Teraz mieszkam na I pietrze i nie widze roznicy. Ciesze sie z mojego pozytywnego nastawienia do parterow, poniewaz developerzy na ogol mniej sobie krzyczą za mieszkania na parterze i w ten sposob mozna pozwolic sobie na zakup troche wiekszego lokum ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vincent Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: 213.241.36.* 13.06.05, 17:58 ilosc kondygnacji nad toba ma znaczenie (co widac z dyskusji) poza tym niewazne sa faktyczne wady mieszkania na parterze lub ich brak, tylko nastawienie kiedys w przyszlosci wiekszosci nastepnych kupujacych (chyba ze sama kupilas okazyjnie taniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.bphpbk.pl 14.06.05, 08:37 Witam Jeśli chodzi o mieszkanie na parterze , to dla mnie niema różnicy. Przez 20 lat mieszkałem na 6 piętrze, teraz mieszkam na parterze i szczerze mówiąc nie widzę różnicy. Bloczek 4-piętrowy, sąsiedzi spokojni, w sumie ok. Jęsli chodzi o włamania to podam taki przykład. W zeszłe lato ok. godz 2-3 w nocy obudził mnie straszny hałas u sąsiadów na pierwszym piętrze (przewalający się regał) jak póżniej rozmawiałem. Otóż złodziej przystawił sobie drabinę i wszedł przez balkon do mieszkania. Także moim zdaniem jak mają się włamać do mieszkania to i tak się włamią. Może jedyną wadą którą mieszkań na parterze są kraty w oknach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 08:40 Też kupiłam na parterze. Tez miałam/mam obawy co do tego mieszkania, ale czasu nie cofnę. Już niedługo odbiór.Dodam, że jest to niski parter z wyjściem na ogródek ale nikt pod moimi oknami przechodzić nie będzie bo fizycznie nie ma takiego przejścia. Na pewno założe alarm w mieszkaniu - nigdy nie rolety (przynajmniej takie jest moje zdanie. Dla przykładu wyjęzdzam na 2 tyg. rolety w dól. Złodzie wiedząc że mnie nie ma nie będzie się pchac przez okna tylko wejdzie po prostu drzwiami). Druga sprawa dla złodzieja jest bez róznicy czy to parter czy 10 pietro. Jak będzie chcial wejśc wejdzie. Moja kolezanka mieszka na 8 pietrze. Po powrocie z weekenu zastała CAŁKOWIĆIE puste mieszkanie. Wynieśli wszystko. Zrobili to na wyprowadzkę, Oficjalnie. Nikt nie zrwócił im uwagi. Wynieśli jej nawet ubrania. W mieszkaniu były tylko szafki w kuchni z którymi widocznie nie dali sobie rady. Są plusy są minusy. Wejdz na wyszukiwarkę. Był już taki wątek. A tak na marginesie, w jakiej dzielnicy kupiłas mieszkanko. Może jesteśmy sąsiadkami ? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: 217.153.176.* 14.06.05, 09:15 Witam Aniu, ja kupiłam mieszkanie na kabatach, osiedle grodzone i strzeżone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierreb Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 09:37 witajcie Może podsumujmy Z tego wątku wynika jedno Jezeli blok jest maksymalnie do 5 kondygnacji i na dodatek strzeżone osiedle to nie ma większwego problemu z mieszkaniem na parterze, problemy zaczynają się dopiero w molochach powyżej 6 kondygnacji gdzie trudno znać sąsiadów . Wedlug badań najberdziej dbają o osiedle mieszkańcy w budynkach do 4 pięter. Wtedy nie ma problemu z zaśmiecaniem, pomalowanymi elewacjami itd Roleta antywlamaniowa jest ok zawsze można kogoś poprosić żeby raz na jakiś czas zaglądał do mieszkania i odsłaniał rolety.(w trakcie wakacji na przykład) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: 217.153.176.* 14.06.05, 11:57 To mnie cieszy bo będe mieszkała w bloku 5 piętrowym;) pozdrawiam wszystkich parterowiczów i nie tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:27 To przykro, ale nie bedziemy sąsiadkami :(( Ja kupiłam również na osiedlu strzeżonym, ogrodzonym ale na Targówku. W takim razie życzę Ci miłych sąsiadów (sobie również ):)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Plusy i minusy mieszkania na parterze IP: *.aster.pl 14.06.05, 13:32 a na jakim Aniu kupilas?? bo ja tez kupiłam na Targówku/Bródnie. Zastanawiałam się nad Samarytanką ale za niski ten parter i na dodatek od północy. Wybór padł na Nad Strugą - Jankowski i Pulchny (parter na wysokości pierwszego piętra) Odpowiedz Link Zgłoś