Dodaj do ulubionych

marzy mi się taki dom...

14.08.05, 18:27
ech...
Tylko jak go wkomponować w działkę szer.51 dług.23 i otoczenie domów-
gargamelów? Fajnie by wyglądał na dużej działce...

www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=198
Może ktoś z Was widział podobne projekty i może mi coś polecić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Łysy Re: marzy mi się taki dom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 19:06
      ja bardzo przepraszam, ale gdzie w tym domu jest kuchnia? chyba nie w
      przedpokoju? gratuluje widoku brudnych garowi i kipiacacych ziemniorow nie
      oszczedzonego nikomu, nawet listonoszowi. pomijam kwestie strefowania.
      zastanow sie jeszcze, aniu.
      • ania221 Re: marzy mi się taki dom... 14.08.05, 19:27
        :))
        no tak... to też mnie nieco martwi:) ale kuchnię można przenieść zmniejszając
        jeden pokój - będzie wnęka koło jadalni. Poza tym za dużo nie gotuję:)

Podoba mi się bryła tego budynku, styl. Co do rozmieszczenia pomieszczeń - to
        prawda, nie jest do końca przemyślany.
        Tylko tak mało jest prostych projektów ( albo ja nie umiem szukać:))
        Lubię otwartą przestrzeń, dużo przeszkleń, metal, proste, ascetyczne wnętrza.
        Większość takich projektów dotyczy niestety ogromnych ( czytaj:drogich ) domów.
        A.
        • Gość: architekt22 Re: marzy mi się taki dom... IP: *.acn.waw.pl 14.08.05, 20:00
          wydaje mi sie, ze ania jest zachwycona bryla przede wszystkim i dlatego pyta o
          inne projekty w tym stylu

nie czepialabym sie na tym etapie wnetrza, choc kuchnia przechodnia, na drodze
          do salonu jest poronionym pomyslem
          ale daloby sie to poprawic, choc trudno, bo miejsce kt wskazuje ania jest
          wymarzone tylko co zrobic na osi, w miejscu obecnej kuchni??? pałacowy hol? i
          tu sie zaczynaja schody, bo wowczas "jedna scianke troszke przesuniemy, te
          druga w lewo, a te pozioma w gore" i....robi się nam ZUPELNIE INNY PROJEKT

natomiast problemem najwazniejszym jest "jak go wkomponować w działkę szer.51
          dług.23 i otoczenie domów-
          gargamelów? Fajnie by wyglądał na dużej działce..."

wlasnie! i po to sa architekci, dobrzy architekci

pewnie bedziesz musiala pogodzic sie z inna bryla, nieco bardziej tradycyjna,
          ale noszaca znamiona nowoczesnosci
          spojrz tutaj, niektore sa naprawde fajne www.barycz-
          saramowicz.pl/projekty/projekty_index.htm
          ...
          /jesli wzizt na to pozwola, bo jesli bedzie/jest powiedziane, ze kąty tylko 40-
          50 st to du.a
          ...
          pozdrawiam i bardzo sie ciesze, ze sa tacy klienci, na przekor tradycji!!
          a22
          • Gość: a22 Re: marzy mi się taki dom... IP: *.acn.waw.pl 14.08.05, 20:01
            www.barycz-saramowicz.pl/projekty/projekty_index.htm
            • Gość: a22 Re: marzy mi się taki dom... IP: *.acn.waw.pl 14.08.05, 20:02
              ja tylko dodam, ze nie jest to moja ulubiona pracownia,za duzo pier..ł przy
              domkach, schodki do nieba..
              ale domy te maja cos, i o to chodzi!
              • ania221 Re: marzy mi się taki dom... 14.08.05, 20:37
                Bardzo dziękuję za ten namiar. Faktycznie fajne są, ale "Biuro Projektów Barycz
                i Saramowicz projektuje budynki architektury mieszkaniowej wielorodzinne,
                willowe i rezydencjonalne,[...]" - nie stać mnie na willę:) ( i chyba nawet nie
                chciałabym jej mieć).
                Poszukuję projektu domu około 150 m2. Nie wiem, czy ww. biuro byłoby
                zainteresowane takim maleństwem:)
                W ubiegłym roku ( we wrześniu lub październiku) w Wysokich obcasach był dom
                zaprojektowany przez architekta z Gdańska... Taka kostka odwołująca się do
                modernizmu. Inwestorzy chcieli używać tylko polskich materiałów. Też był
                ciekawy [ wnętrze - zdjęć elewacji nie było ( chyba tylko jedno), więc trudno
                coś powiedzieć].
                Szkoda, że tak dużo jest 100 metrowych "dworków" na 800 metrowych działkach a
                tak mało modernistycznych. Wiem, wiem to klient tworzy rynek. Mimo wszystko
                szkoda:)
                • Gość: architekt22 Re: marzy mi się taki dom... IP: *.acn.waw.pl 14.08.05, 21:53
                  zeby 100metrowych dworkow

raczej 400u!!!
              • Gość: robcio Nie marzy mi się taki dom !!!. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:36
                Znam jeden z ich publikowanych domów. Ale tam nie ma gdzie mieszkać... Pokoje
                dzieci po 8-10 m, łazienki porozrzucane po domu. Jedyne sensowne pomieszczenie
                to garaż. Owszem forma tak, ale w dobrym powiązaniu z funkcją. A tego troche
                brakuje, szczególnie jak sie patrzy pod kątem życia w tych wnętrzach.
                Obrazki ok., ale powiąż to z rzutami. Jak sie dobrze przyjrzeć to znajdziesz
                szkolne błedy. Mam wrazenie że dwaj panowie architekci z doktoratami zresztą
                bawią się w formę kosztem klienta. Poza tym masę bardzo drogich rozwiązań
                formalnych - żaluzje pod balkonem - bez żadnego uzasadnienia funkcjonalnego,
                potężne przeszklenia na ścianach kilka metrów od sąsiada, super drogie
                rozwiązania konstrukcyjne no i brak powiązania z otoczeniem. Szczególnie
                najbliższym. To zostawianie po sobie pomników, bo do mieszkania to się za
                bardzo nie nadaje.
                • Gość: ania221 Re: Nie marzy mi się taki dom !!!. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.05, 12:02
                  Jestem laikiem w tym temacie, więc bardzo sobie cenię wszelkie uwagi:)
                  Jak już pisałam chciałabym mieć dom oszczędny w formie ale jednocześnie
                  funkcjonalny. Nie lubię zasłon, firan, pułek, pułeczek, regałów i durnostojek.
                  Idealnie by było, gdybym miała dużą działkę i dużo pieniędzy, ale tak nie jest.
                  Cóż z tego, że trawertyn jest piękny, skoro mnie na niego nie stać.
                  Mam nadzieję, że (z małymi kompromisami)uda mi się znaleźć coś, co mnie
                  zadowoli.
                  I jeszcze raz bardzo dziękuję za komentarze.
    • little_miss Re: marzy mi się taki dom... 16.09.05, 20:40
      czy moze cos w tym stylu??
      www.hjemas.dk
      • Gość: a22 Re: marzy mi się taki dom... IP: *.acn.waw.pl 16.09.05, 21:55
        little-co to znaczy hjem? moze to nazwa własna?
        • Gość: kadi Re: marzy mi się taki dom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 22:45
          A gdzie jest dach? To projekt z Iraku?
      • Gość: ania221 Re: marzy mi się taki dom... IP: *.crowley.pl 27.09.05, 09:15
        Tak, ten jest ładny:)
    • Gość: pushkhar Do Ani221 IP: 157.25.128.* 17.09.05, 12:59
      a skad ejstes Aniu bo mozna poradzic zawsze i znalezc odpowiednie rozwiaznia
      takie ktore "polkna" urzednicy i nie zrujnują Ci zycia wielkim zalamaniem
      ekonomicznym:)
      • Gość: @neta Re: Do Ani221 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 14:51
        A ja bym chciała taki:nowydom.onet.pl/3558,projekt.html ale pozostanie
        tylko marzeniem:(((
        • Gość: ania221 Re: IP: *.crowley.pl 27.09.05, 09:19
          A co myślicie o tym projekcie?
          www.nux.pl/sq20.html
          • Gość: Ewa Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 16:55
            Dom jest przepiękny, ale wymaga dobrej oprawy,kiepsko to widzę w polskiej
            rzeczywistości. a przy okazji - podobają nam się podobne domy, daj znać jak
            znajdziesz coś ciekawego, ja też szukam, pozdrawiam
            • Gość: romek Re: inne nowoczesne IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.05, 10:58
              Poszukuję domu w podobnej nowoczesnej formie jednak jest ich nie wiele
              ostatnnio znalazłem
              www.studioarcis.pl/product_info.php?cPath=18&products_id=43
              jest niezły tylko że na długą działkę niestety
    • Gość: ada Re: marzy mi się taki dom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 15:30
      Tez bardzo podoba mi sie ten projekt i o czyms podobnym mysle od jakiegos czasu.
      W ogole wiekszosc projektow Artura Wojciaka jest ciekawych. A moze po prostu bys
      sie z nim skontaktowala i zamowila projekt indywidualny? Mysle, ze zaleta tych
      projektow jest niewielki rozmiar domow i plaskie dachy - a to oznacza duze
      oszczednosci. Zanjomu zbudowal ostatnio typowy polski dom ze spadzistymi
      dachami, ktore kosztowaly go 70 000!
      A co sadzicie o tym:

www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=157
      Ada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka