Dodaj do ulubionych

Amerykanistyka_UJ

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 01:47
Jakie byly pytania na egzaminie w tym roku na 3 letnie zawodowe studia
dzienne na wydziale Instytutu Amerykanistyki i Studiow Polonijnych (UJ),
kierunek: kulturoznawstwo / specjalnosc: amerykanistyka ?
Zamierzam tam zdawac w przyszlym roku, czy latwo tam sie dostac ze stara
matura ?
Andrew
andrew_nowak@o2.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: annie Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.veranet.pl 08.09.05, 09:15
      75 pytan w formie testu i ok 40 min
      pytania z roznych dziedzin.. konstytucja, prezydenci, film,oskary, ksiazki itp
      pytania byly raczej bardzo ogolne.
      egzamin spokojnie do przejscia zwlaszcza ze tylko 3os na miejsce bylo.

pozdrawiam
    • Gość: andrew21 Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 12:23
      Czy byly jakies pytania dotyczace Kanady, czy tylko USA ?
      • Gość: annie Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.veranet.pl 08.09.05, 12:42
        test sprawdzający ogólną wiedzę kandydatów na temat współczesnych wydarzeń
        politycznych, społecznych, gospodarczych i kulturowych dotyczących USA i Kanady

www.mzsa.uj.edu.pl/rekrutacje/amer_lic_dz.htm
        • merkucjo86 Re: Amerykanistyka_UJ 12.09.05, 20:54
          Annie, dostałaś się na amerykanistykę na UJ? Ja tak i szukam kogoś komu też się
          udało. Możesz do mnie napisać na maila, bądź też gg: 2333555(mogę być na
          niewidocznym). Dzięki.
          • Gość: adam_m Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 15:16
            chcialbym sie dolaczyc do pytania Grzes21:
            czy na studia dzienne licencjackie jest przeprowadzana rozmowa kwalifikacyjna
            czy tylko egzamin ?
            Jakie przedmioty ze swiadectwa maturalnego sa brane pod uwage ?
    • Gość: andrew21 Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 13:52
      Ktorych pytan na tescie bylo wiecej nt. USA czy Kanady ?
      PS. Jaka zdawalas mature stara czy nowa ?
      • Gość: annie Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.veranet.pl 08.09.05, 13:57
        z tego co pamietam wiecej bylo o usa.

matura sprzed kilku lat .. nie lubie okreslenia 'stara matura' :)
    • Gość: andrew21 Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:04
      Dzieki za odp.
    • Gość: przyszly_student Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:47
      Co mozna w przyszlosci robic, gdzie pracowac, po skonczeniu amerykanistyki ???
    • Gość: przyszly_student Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 17:51
      Co mozna w przyszlosci robic, gdzie pracowac, po skonczeniu amerykanistyki ???

• Gość: annie Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.veranet.pl 13.09.05, 21:09
        ja to bede studiowac dla przyjemnosci.
        mam nadzieje, ze tak jeszcze mozna studiowac:)

a co do pracy to nie wmawiali ci jak byles maly, ze mozesz byc kimkolwiek
        zechcesz jak dorosniesz?
        • Gość: anglistyka Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 23:12
          jak bylam kiedys na wykladzie na amerykanistyce i Pan Dr prowadzacy zazartowal
          z pytaniem, ze po co ktos moze studiowac amerykanistyke, co wy bedziecie po tym
          robic! :)
          ale prawde jast taka, ze w dzisiejszym swiecie studiujesz jedno, a robisz potem
          co chcesz/musisz
        • Gość: mrsdalloway Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.krak.tke.pl 15.09.05, 17:35
          to dokładnie tak jak ja :)wybrałam te studia kierując sie bardziej moimi
          zaintersowaniami niż perspektywami pracy .bo i tak trudno jest teraz o prace w
          swoim zawodzie..
    • Gość: Kati Re: Amerykanistyka_UJ IP: 222.99.221.* 14.09.05, 02:12
      Jak wygladaja egzaminy na tym kierunku na dziennych czy sa co semestr ?
      Czy po ich ukonczeniu (3 lat) dostaje sie jakis dyplom z tytulem licencjata ?
      Jak to mniej wiecej wyglada ?
      • Gość: anglistyka Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 15:19
        tak tak! masz dyplom licencjata i potem mozna kontynuowac studia na SUM tam lub
        gdzies indziej!
        wlasnie to jest dobre na amerykanistyce, ze wiekszosc przedmiotow konczy sie
        egzaminem po semestrze. poza tym jest tez angielski i hiszpanski!
    • Gość: Kati Re: Amerykanistyka_UJ IP: 222.118.167.* 15.09.05, 02:59
      Czyli na tych 3 letnich oprocz j.angielskiego jest tez j.hiszpanski ?
      Czy jest on obowiazkowy ?
      • Gość: anglistyka Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 08:48
        z tego co widzialam na planie to maja ang i 2gi jezyk obcy - najczesciej jest
        to hiszpanski! noi chyba oba obowiazkowe!
    • Gość: Adelaide Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.arching.at 15.09.05, 11:53
      Ma ktos moze taki plan zajec np. 1 roku ?
      • Gość: anglistyka Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:59
        www.mzsa.uj.edu.pl/inne/Harmonogram%20dzienne.doc
    • Gość: _mich Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:51
      jak dużo egz. w czasie sesji jest na amerykanistyce?czy sporo wykładów jest
      wspomaganych ćwiczeniami?jek duzo zajec jest w ciagu tygodnia(wybralem ten
      kierunek jako drugi)?

dzieki za ewentualna podpowiedz
      pozdrawiam!
      • Gość: anglistyka Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 16:40
        ja sie przymierzam tam zdawac tez jako 2.gi kierunek,ale nie na licencjat ale
        na SUM. chyba nie ma tak duzo zajec. zobacz sobie na stronke ktora poprzednio
        podalam i zobacz.przedmioty z "L" sa dla studiow licencjackich a "SUM" dla
        SUMu:) na razie chodze tam tylko na wybrane wyklady i zaliczam na poczet OPCJI
        u mnie w instytucie!
    • Gość: |lena| Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.interblock.pl / *.interblock.pl 15.09.05, 21:07
      HEJ:) w moim odczuciu egz wst. w tym roku nie był trudny, ale kilka pytań było
      zabójczych!:D np. która poprawka do kontstytucji mówi o tym i o tym, albo w
      którym roku demokraci wygrali z republikanami itd. Były też banalne zad np.
      które z Wielkich Jezior jest największe, bądź kto jest ambasadorem USA w
      Polsce. Ogólnie do przejścia, ale radzę przyłożyć się do matury. Wiem o czym
      mówie z właśnego doświdczenia, wynik z egz miałam dobry ale średnia z matura
      pociągnęła mnie w dół i niestety... ogólnie byłam 35 bodajże, a z nową maturą
      przyjmowali jedynie 20osób. Ale było nie było jestem na zaocznych:) Życzę
      powodzenia!
    • Gość: annie Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.veranet.pl 15.09.05, 22:34
      tez jestem ciekawa ilosci egzaminow. to jest moj 2 kierunek.
      co do stronki amerykanistyki to jest ona nieaktualna podobnie jak harmonogram
      zajec ktory ktos zamiescil.

pozdro
      • Gość: anglistyka Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 22:40
        no zgadza sie - harmonogram jest nieaktualny! ale ktory kierunek ma juz
        harmonogram na ten rok na necie??? chcialam pokazac przykladowo jak to tam
        wyglada! a z tym, ze stronka nieaktualna to tez caly czas ubolewam! tak to juz
        tam jest!
        • Gość: annie Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.veranet.pl 15.09.05, 22:51
          tez ubolawam nad nieaktualnoscia zwlaszcza ze jakies pare mies przed egz
          zaczelam sie nastawiac na historie po XVIw na wstepnym:)
    • Gość: Grzes21 Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.pool8533.interbusiness.it 15.09.05, 23:32
      Czy na dzienne studia licencjackie jest przeprowadzana rozmowa kwalifikacyjna
      czy tylko ten egzamin ?
      Czy w moim przypadku moge w przyszlym roku tam zdawac dodam ze zdawalem stara
      mature z j.polskiego (na 2) i geografi (na 3) ?
      Jakie przedmioty ze swiadectwa sa brane pod uwage ?
      • Gość: anglistyka Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:06
        nie wiem nic o wstepnych bo ich nigdy nie zdawalam !

a do annie - strona www amerykanistyka to ich wielki mankament bo jest tak 2,3
        lata do tylu.jedyne na co mozna liczyc to tak w polowie pazdziernika plan
        zajec! a amerykanistyka to twoj 2 kierunek? wybralas licencjackie czy SUM?
        • Gość: annie Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.veranet.pl 16.09.05, 13:42
          ano drugi kierunek - licencjat
    • Gość: _mich Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 14:26
      powiedzieć o stronie www amerykanistyki ze to mankament to mało. cieszę sie ze
      bede tu studiować, ale jak reszta tak sie ma jak ich wizytówka w internecie to
      sie obawiam:)
      • Gość: anglistyka Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 15:16
        chodzialm tylko na kilka wykladow, ale moge powiedziec, ze wykladowcy sa w
        porzadku... troche jest kiepsko z ich salami. jedna na wysokim 2gim pietrze na
        Rynku Glownym a pozostale podobno gdzies kolo dworca.
    • Gość: adam_m Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 15:18
      chcialbym sie dolaczyc do pytania Grzes21:
      Czy na studia dzienne licencjackie jest przeprowadzana rozmowa kwalifikacyjna
      czy tylko egzamin ?
      Jakie przedmioty ze swiadectwa sa brane pod uwage ?
      • pierwszarata Re: Amerykanistyka_UJ 19.09.05, 08:32
        NIe ma rozmowy kwalifikacyjnej. Był test. Ale już go nie powinno być, bo nowa
        ustawa raczej nakazuje poprzestanie na wynikach matur.
        Przedmioty: polski, angielski oraz historia lub wos.
    • Gość: adam_m Re: Amerykanistyka_UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 21:12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka