Dodaj do ulubionych

Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ???

13.01.06, 10:55
free4web.pl/ShowNews/104665,225548, Bielsk straci jedną z
fajniejszych imprez, a bielszczanie az dwie. Ponoc to sprawa polityczna .
Białorusini dostali po d... za Łukaszenkę. Ukraińskie oprganizacje dostały o
40% więcej dotacji. Jak myslicie - dlaczego ???
Obserwuj wątek
    • hansgrubber Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 13.01.06, 13:18
      O kurcze - fatalnie!!!
    • kasiako11 Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 13.01.06, 14:03
      ojojoj jaka szkoda:-)
    • pidlasze Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 13.01.06, 21:11
      Polityczna sprawa wg. Ciebie jest (za podanym przez Ciebie zrodlem)
      niechlujstwo w rachunkowosci BAS-u? Jak "nie zlozyli wniosku" to wina
      Ukraincow???
      Zalosna logika. taka sama jak u zrodla przez Ciebie podanego...:
      "prwdopodobnie nie odbędą sie dwie najważniejsze w województwie Podlaskim
      młodzieżowe imprezy białoruskie" a zaraz dalej: "..Ilona Karpiuk ,
      przewodnicząca BAS-u uważa, że BASowiszcza i tak się odbędzie, jak co roku."

obuszek napisał:
      >>Ukraińskie oprganizacje dostały o 40% więcej dotacji. Jak myslicie -
      >>dlaczego ???
      Moze dlatego, ze maja mniejszy burdel w ksiegowosci... i pamietaja, ze ich
      kalendarium imprez nie wisi zaraz pod godlem w ministerstwie????
      To co tak wlasciewi chciales powiedziec obuszku?
      • hansgrubber Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 15.01.06, 11:43
        Dobra dobra bez nerwow sprawa jest powazna - czy ktos cos wiecej wie o sprawie?
        • pidlasze Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 15.01.06, 18:09
          A gdzie widzisz (czujesz) te nerwy, Hansie?
          To ze Ukrainiec sie wypowiada... to juz sam fakt Cie denerwuje?!?
          Wyluzuj, zachowujesz sie jak Zydki, bo oni tez maja hopla jesli jakis goj
          wypowiada sie na ich temat (nie wazne czy ma czy nie ma racji)... :+))
          To, ze 'Bielarusy' podlascy maja alergie na naszym punkcie, to juz traktuje jak
          aksjomat i nie zamierzam go tu podwazac, ale pamietajcie ze sa i na to
          lekarstwa... Sluze gama nowych piosenek ukrainskich ktore mozecie przerobic
          na "folklor bialoruski" przez domoroslych 'artystow'.
          Sympatyzuje z silami demokratycznymi na Bialorusi i wyciagam do Ciebie
          reke "Brate", wiec nie traktuj mnie, prosze, jak wroga...
          Z Nowym Rokom!

PS.
          "Domoroslych", uzylem tu tego terminu, gdyz ci ludzie najwidoczniej nie znaja
          zadnego z naszych jezykow, a w rezultacie ich akrobacji jezykowych wychodza
          teksty piosenek niezrozumiale w zadnym jezyku...

hansgrubber napisał:
          > Dobra dobra bez nerwow sprawa jest powazna - czy ktos cos wiecej wie o
          sprawie?

• partizan79 Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 15.01.06, 21:38
            Bud'mo! Tyle, że ja nie trzymam kciuków za "demokratyczne" siły na Białorusi. I
            na Ukrainie też nie. I w Rosji też nie. I w Serbii również nie. O tak o.
            • stryjanek Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 15.01.06, 23:05
              Wszyscy jesteśmy braćmi!Kochajmy się.Niczym nie różnimy sie ,sprawdźcie w
              atlasie anatomicznym.Jeden Bóg nam patronuje!!!!!! Kochajmy się!Kochajmy się!
              • obuszek Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 16.01.06, 06:17
                to chyba jasne, że rząd polski dał więcej kasy Ukraińcom, gdyż Ci stali się ( o
                dziwo )przynajmniej oficjalnie pro-polscy i pro-europejscy. Polski rząd jednak
                nie zauważył. że i Jesień Bardów i BASowiszcza promują kulturę
                antyłukaszenkowską, a do \Ukraińców nic nie mam - nawet z niektórymi wódki
                lubię się napić. Znam wielu z Gdańska, Bartoszyc, z Przemyśla. Co do Zulusów
                pozwolicie , że przemilcze ;) Przypominam , że to Ukraińcy Podlasia negują
                wszystko co Białoruskie , a nie odwrotnie- zresztą na tym forum bardzo jest to
                uwidoczniopne
                • partizan79 Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 16.01.06, 10:24
                  Obuszek, czuj się kim chcesz, ale jeśli Twoi przodkowie rozmawiali na codzień
                  gwarą ukraińską, to według mnie taki z Ciebie Białorusin jak z koziej dupy
                  trąba.
                  P.S. Jeszcze raz dzięki za namiary na IQ48.
                  • burak_cwiklowy Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 16.01.06, 10:50
                    A załóżmy, jakby przodkowie obuszka rozmawiali po zulusku, to automatycznie
                    byliby Zulusami?
                    • obuszek Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 16.01.06, 10:52
                      po raz kolejny Ukraińcy Podlasia popisali się "wzorcową kulturą" - no comento
                      • partizan79 Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 16.01.06, 16:47
                        Obuch, weź nie denerwuj ludzi. Twoja taktyka to zaczepić, sprowokować, wyzwać
                        od Zulusów, a ripostę skwitować, że wszyscy Ukraińcy Podlasia to tacy nie tacy
                        i zakończyć "no comento". Bachnij się w ścianę z rozbiegu, to może coś Ci się
                        tam poukłada w głowie. Sam zaczepiasz a potem chrzanisz takie teksty i siejesz
                        podziały.
                    • burak_cwiklowy Re: Cofnijmy się 1000 lat wstecz ... 16.01.06, 10:55
                      Jakim językiem rozmawiano wtedy na "PIDLASZU" ?
                      Słyszałem coś o Jaćwingach ...
                      To w końcu kim jesteśmy partizanie79 ??? Może Jaćwingami???
                      • partizan79 Re: Cofnijmy się 1000 lat wstecz ... 16.01.06, 16:56
                        Mądrość zagościła w Twoich ustach, o wielki buraku_cwiklowy.. Na pewno jestem
                        głupcem, skoro nie widzę żadnego związku. Jeśli w mojej chacie mieszkał ktoś
                        wcześniej, to czy od razu był to mój kuzyn?
                  • romanpidlaszuk NIC DODAC NIC UJAC... 17.01.06, 03:21
                    "...czuj się kim chcesz, ale jeśli Twoi przodkowie rozmawiali na codzień
                    gwarą ukraińską, to według mnie taki z Ciebie Białorusin jak z koziej dupy
                    trąba..."
                • andrijko Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 16.01.06, 16:47
                  obuszek napisał:

> to chyba jasne, że rząd polski dał więcej kasy Ukraińcom, gdyż Ci stali się (
                  o
                  >
                  > dziwo )przynajmniej oficjalnie pro-polscy i pro-europejscy. Polski rząd
                  jednak
                  > nie zauważył. że i Jesień Bardów i BASowiszcza promują kulturę
                  > antyłukaszenkowską, a do \Ukraińców nic nie mam - nawet z niektórymi wódki
                  > lubię się napić. Znam wielu z Gdańska, Bartoszyc, z Przemyśla. Co do Zulusów
                  > pozwolicie , że przemilcze ;) Przypominam , że to Ukraińcy Podlasia negują
                  > wszystko co Białoruskie , a nie odwrotnie- zresztą na tym forum bardzo jest
                  to
                  > uwidoczniopne
                  Zaraz, zaraz Białurusinie, z dyskryminacją wpisaną w geny. A te 40 % więcej od
                  Białorusinów Lićwinou i Padlaszou dostali Ukraińcy "prawdziwi" razem z Zulusami
                  czy tylko my, Zulusi zwący się szumnie Ukraińcami Podlasia dostaliśmy o 40 %
                  więcej by skuteczniej niszczyć jedną z największych i najprężniejszych
                  mniejszości w Polsce ?
    • obuszek Re: Bez BASowiszcza i Jesieni Bardów ??? 17.01.06, 09:47
      Bielsk straci jedną z
      > fajniejszych imprez, a bielszczanie az dwie. Ponoc to sprawa polityczna .
      > Białorusini dostali po d... za Łukaszenkę. Ukraińskie oprganizacje dostały o
      > 40% więcej dotacji. Jak myslicie - dlaczego ???

wydaje mi się że rozgraniczenia żadnego nie podawałem więc skąd to pytanie ??
      Co do Romana Pidlaszuka pragnę przypomniec o tym jak to zakładał BAS . Okazało
      się że nie ma tam miejsca dla niego więc postanowił zmienić opcje
      narodowościowe. Ale ponoć tylko krowa nie zmienia poglądów. Co do moich
      przodków - mój ojciec od zawsze powtarzał że jestem białorusinem i że on jest
      białorusinem i że dziadowie nimi byli. Więc Romanie moi przodkowie raczej nie
      mieli problemów z samookreśleniem i nie zmieniali swojej narodowości wraz z
      biegiem czasu. Chcesz być Ukraińcem to sąbie bądź ale nie mów mi kim ja jestem.
      Minęły czasy gdy "wiedzieliśmy o sobie tyle na ile nas ..."

• romanpidlaszuk OBUSZEK KLAMIE ! ! ! 17.01.06, 15:38
        wydaje mi się że rozgraniczenia żadnego nie podawałem więc skąd to pytanie ??
        Co do Romana Pidlaszuka pragnę przypomniec o tym jak to zakładał BAS . Okazało
        się że nie ma tam miejsca dla niego więc postanowił zmienić opcje
        narodowościowe
        ----------------------------------------------------
        KLAMIESZ "obuszek",ja nigdy nie zakladalem zadnego BASu,NIE OCZERNIAJ mnie!
      • romanpidlaszuk Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 15:41
        mój ojciec od zawsze powtarzał że jestem białorusinem i że on jest
        białorusinem i że dziadowie nimi byli. Więc Romanie moi przodkowie raczej nie
        mieli problemów z samookreśleniem i nie zmieniali swojej narodowości wraz z
        biegiem czasu. Chcesz być Ukraińcem to sąbie bądź ale nie mów mi kim ja jestem.
        Minęły czasy gdy "wiedzieliśmy o sobie tyle na ile nas ..."
        ----------------------------------------------------------------------
        Ale wytlumacz dlaczzego twoi przodkowie rozmawiali gwara ukrainska a nie
        bialoruska a z jezykiem bialoruskim to ty zetknales sie w bielskiej trojce czy
        w bielliceju?
        • serwizpodlasia Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 18:12
          Ja żebym miał taki problem to bym się chyba powiesił
          • burak-cukrowy Re: Ale dlaczego ? 17.01.06, 18:21
            • Sznurka nie zabraknie -statek wypłynął z Brazylii IP: *.csk.pl
            Gość: kawelin 14.01.06, 19:40 + odpowiedz

tym razem nie chodzi o sznurek do snopowiązałek,
            chodzi o mocny sizalowy na którym idzie się obwiesić,

ja nie wiem czy emerytury górnicze i becikowe akurat z tego będą "wysupłane"
            ale taki sposób ściągnięcia kasy uważam za nieludzki

Chytry traci dwa razy!
            To niech teraz płacą za swoją głupotę!!!
          • romanpidlaszuk Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 18:27
            -----------------------------------------------------------------
            A co bylo by ci wszystko jedno gdyby jezyk ojczysty twoich przodkow wszelkiej
            masci urzedasy nazywaly jezykiem polskim czy np. czeskim?
            • romanpidlaszuk Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 18:29
              -----------------------------------------------------------------
              A co bylo by ci wszystko jedno gdyby jezyk ojczysty twoich przodkow wszelkiej
              masci urzedasy nazywaly zamiast jezykiem polskim np. jezykiem czeskim?

• serwizpodlasia Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 18:44
              a mnie tam rybka
              • romanpidlaszuk Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 18:53
                a mnie tam rybka
                -------------------------------------------------
                i dlatego sie podszywasz pod "serwiSpodlasia"?
                • serwizpodlasia Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 19:14
                  i dlatego sie podszywasz pod "serwiSpodlasia
                  roman co ty s od z nie odróżniasz.nu szto ty
              • serwizpodlasia Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 18:54
                u mnie w domu czasami mówio jakoś tak dziwnie to jaki to jest ukraiński czy
                białoruski i jak to poznać na czeski to chyba nie pachoże
                • romanpidlaszuk Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 19:03
                  "mówio"
                  -------------------------------
                  to chyba gwara mazowiecka
                  • serwizpodlasia Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 19:11
                    o widzisz teraz wiemto ja widno mazowiecki mulat
                    • zerwispodlasia Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 19:16
                      przestańcie w kończynie pieprzyci !
                      • serwizpodlasia Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 19:24
                        da,ok,kanieszno,igen,charaszo.
                      • romanpidlaszuk Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 19:25
                        przestańcie w kończynie pieprzyci !
                        --------------------------------------------------
                        A co nam tak zamykasz gebe,chcesz cos ukryc?
                        • zerwispodlasia Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 19:29
                          poputaj ja wsio
                          ja chotiw napisaty szczo treba nam wsim czytaty światoje pisanije szczob znaty
                          istienu .
                          I szczob wsie Biełarusy toże odreklisia od tocho jak wiktraincy i teper bony
                          żywut harno i szzczasliwo !
                          nehaj żywe wilna ukraina i joho susied biełarusin !
                          • romanpidlaszuk Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 19:36
                            poputaj ja wsio
                            ja chotiw napisaty szczo treba nam wsim czytaty światoje pisanije szczob znaty
                            istienu .
                            I szczob wsie Biełarusy toże odreklisia od tocho jak wiktraincy i teper bony
                            żywut harno i szzczasliwo !
                            nehaj żywe wilna ukraina i joho susied biełarusin !
                            -------------------------------------------------------------
                            O baczu szczo ty tozhe znajesz nasz ukrains'kyj dialekt jakym howorymo na
                            Pidlaszszi!
                            Zdorow druzhe !

• zerwispodlasia Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 19:44
                              ja wikraineć toże , moj dedko rodiłsa nedałeko Horoda Stryj to musyt buty Win
                              Lach jakoj to , ałe win z mojeju babcioj Paraskoj żyli po wojnie w Baniach
                              Mazurskich szto nedałeko Węgorzewa .
                              Bilsz ne znaju bo poumirały !dawno jak ja buł mołodyj .
                              teper żywu w nedałeko Biłarusi
                              • romanpidlaszuk Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 17.01.06, 23:27
                                ---------------------------------------------------
                                Witajemo na bils'kym forum !

• romanpidlaszuk I na Mazurach mozna wywczyty ridnu ukrainsku mowu! 18.01.06, 00:13

--------------------------------------------------------------------
                                I na Mazurach mozna wywczyty ridnu ukrains'ku mowu...!
                                Ale tam pewno ne miszaje zdradziecko-polonizatorska PAKP...!

• andrijko Re: I na Mazurach mozna wywczyty ridnu ukrainsku 18.01.06, 11:09
                                  Czomu wy bilorusy howoryte wikraineć albo widkaineć ? Po bilorusku ukraineć je
                                  normalno bez żadnoho "wid" na poczatku. Chyba w toj sposib choczete osmiszuwaty
                                  ukrajinsku literaturnu movu, szczob prypadkom ne spodobalasia żadnomu
                                  bilorusowi padlaszowi dekałowi czy jak tam zwetesia, szczob ono ne skazaty toho
                                  paskudnoho słowa na "u".
                                  • obuszek Re: I na Mazurach mozna wywczyty ridnu ukrainsku 18.01.06, 11:52
                                    hehe - a co az tak to boli ?? Niachaj budzie Ukraineć - hehe .
                                    • pidlasze Re: I na Mazurach mozna wywczyty ridnu ukrainsku 18.01.06, 14:23
                                      Ale Was musi wiele bardziej bolec, kiedy siegacie po te 'vidkraijenski' piesni
                                      zeby wzbogacac swoj folklor... (smereko, ridka maty moja, rozprahajte...itd.),
                                      a moze przez hipokryzje, wcale Wam to nie przeszkadza???

obuszek napisał:
                                      > hehe - a co az tak to boli ?? Niachaj budzie Ukraineć - hehe .
                                      • obuszek Re: I na Mazurach mozna wywczyty ridnu ukrainsku 19.01.06, 08:57
                                        nam nie przeszkadza - Wam widać bardzo ;)
                                        • pidlasze Re: I na Mazurach mozna wywczyty ridnu ukrainsku 19.01.06, 14:36
                                          Wiec potwierdzasz, ze jestescie hipokrytami.... tego sie obawialem. Swiadomosc
                                          z zaklamana kultura, folklorem... pozazdroscic ideologii!
                                          Nic dziwnego, ze w takich warunkach trudno o dialog. :-)
                                          PS. Z tym jezykiem, to przesadziles... ignorancie.

obuszek napisał:
                                          > nam nie przeszkadza - Wam widać bardzo ;)

• romanpidlaszuk "ZERWISIEPODLASIA" jestes CHAMEM czy nie? 21.01.06, 19:16

"zerwisiepodlaia",nie odpowiedziales jeszcze na pytanie tutaj:
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=35198446&a=35229825
                                            Chcialbym sie dowiedziec czy jestes chamem czy nie...

• romanpidlaszuk Nie dopowiedziales na pytanie OSZUSCIE "obuszek"! 18.01.06, 16:26
                                      hehe - a co az tak to boli ?? Niachaj budzie Ukraineć - hehe
                                      ------------------------------------------------------------------
                                      O jest OSZUST "obuszek" ,pewnie z BASu -zapomniales odpowiedziec na pytanie
                                      tutaj:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=34899157&a=35126696
                                      • romanpidlaszuk Nie odpowiedziales na pytanie OSZUSCIE "obuszek"! 18.01.06, 16:27

--------------------------------------------------------------------------------
                                        ------------------------------------------------------------------
                                        tutaj:

• romanpidlaszuk Nie odpowiedziales na pytanie OSZUSCIE "obuszek"! 18.01.06, 16:28

--------------------------------------------------------------------------------
                                          tutaj:

• romanpidlaszuk Nie odpowiedziales na pytanie OSZUSCIE "obuszek"! 18.01.06, 16:29

tutaj:

• andrijko Re: I na Mazurach mozna wywczyty ridnu ukrainsku 18.01.06, 17:59
                                      Czyli to jednak świadomy zabieg. A myślałem, że niedouczenie albo błąd wywołany
                                      wadą słuchu.
        • obuszek Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 19.01.06, 08:58
          z językiem białoruskim zetknałem się na POdlasiu , a nie jak Ty Pidlaszuku na
          Mazurach
          • pidlasze Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 20.01.06, 01:47
            obuszek napisał:
            > z językiem białoruskim zetknałem się na POdlasiu ...

CHYBA W SZKOLE? My, w przeciwienstwie do Ciebie, W DOMU mowilismy i spiewali po
            ukrainsku... :-)) Bez koniecznosci wyuczania 'ojczystego' jezyka w szkole, jak
            w przypadku bialorazkich 'dziejaczau'
            Co z tymi Mazurami? Nie rozumiem.

PS.
            Sorry!!! Ja tez sie z takowym (j. bialorazkim) zetknalem... widzialem nieraz
            egzemplarze 'HIBA' za szyba w kiosku... pelno tego bylo...
            • obuszek Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 23.01.06, 14:09
              no i ... ??
              • pidlasze Re: Ale dlaczego rozmawiali gwara ukrainska? 23.01.06, 16:45
                Czy Twoj olowek przerasta Cie inteligencja? Czy masz moze problem z klawiatura?

obuszek napisał:
                > no i ... ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka